ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2020 18:00

Σαν φθινόπωρο
ΑΠΟΚΑΛΟΚΑΙΡΟ, που λεν και οι κουλτουριάρηδες... Με τα πρώτα πεσμένα φύλλα σημάδια απ’ το φθινόπωρο που έρχεται.


Το Σαββατοκύριακο η κίνηση ήταν αισθητά μειωμένη στα παράλια του Ν. Λάρισας και οι εθνικές οδοί (μετά των παραδρόμων) γνώρισαν μοναξιές. Ο κόσμος το παίρνει απόφαση σιγά – σιγά και συμμαζεύεται...
Τις πιο όμορφες στιγμές γνώρισαν πάντως κάποιοι που πιάσανε τα ορεινά του νομού που αυτήν την εποχή είναι μαγεία... Να μην υπήρχε κι η θλιβερή πραγματικότητα που βιώνουμε στις πόλεις με πανδημίες και απειλές πολέμου...

Σοκ
ΠΑΓΩΜΕΝΗ η κοινωνία της Λάρισας, δεν μπορεί να συνέλθει από το φοβερό τροχαίο το βράδυ του Σαββάτου στη γέφυρα Αλκαζάρ. Ένα ΙΧΕ αυτοκίνητο μετά από σύγκρουση με άλλο όχημα έπεσε σε δύο νέα παιδιά 15 και 16 χρόνων που περπατούσαν αμέριμνα και τα έριξε κάτω από τη γέφυρα. Σε χρόνο dt η κοινωνία ανταποκρίθηκε στην επείγουσα έκκληση για αίμα και πολίτες, σύλλογοι και φορείς έσπευσαν να προσφέρουν για τα χειρουργεία των δύο παιδιών. Χθες κανείς δεν συζητούσε κάτι άλλο, ενώ πολύς κόσμος που προφανώς δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει τι ήταν αυτό που συνέβη, βρέθηκε στον τόπο του ατυχήματος για να δει, να κλάψει, να προσευχηθεί. Μια ολόκληρη κοινωνία σε σοκ.
Ν.Π.

Τροχονόμευση
ME δύο παιδιά στο Νοσοκομείο και τις οικογένειές τους να αγωνιούν για τη μετεγχειρητική πορεία της υγείας τους, δεν είναι ίσως η κατάλληλη ώρα για απόδοση ευθυνών μετά από ένα τροχαίο μέσα στην πόλη. Σίγουρα η ανθρώπινη απερισκεψία και ανευθυνότητα συνέβαλε στο πρωτοφανές ως προς την εξέλιξή του δυστύχημα, στη γέφυρα του Αλκαζάρ.
Αυτό που επισημαίνουμε είναι μια διαπίστωση που τείνει να λάβει χαρακτηριστικά καθολικής ομολογίας, όποτε ένα τέτοιο περιστατικό συγκλονίζει κάθε Λαρισαίο, αλλά και κάθε φορά που ο εκκωφαντικός ρόγχος μιας μοτοσικλέτας ή ενός αυτοκινήτου, «σκίζει» την ησυχία της νύχτας στην πόλη.
Προφανώς δεν είναι δυνατόν σε κάθε διασταύρωση να καιροφυλακτεί ένα όργανο της τάξης, ή σε κάθε λεωφόρο που χρησιμοποιείται για τα γκάζια του θερμόαιμου ραλίστα, να παραμονεύει ένα περιπολικό. Το ερώτημα τίθεται αντίστροφα: Υπάρχει τροχονόμευση; Αρκούν οι εποχούμενες περιπολίες μοτοσικλετιστών και αυτοκινήτων της Τροχαίας; Υφίσταται εν τέλει ουσιαστική επιτήρηση; Τουλάχιστον των σημείων εκείνων της πόλης, όπου το χέρι ή το πόδι του οδηγού απομακρύνεται από το μυαλό, ελευθερώνοντας αντί να χαλιναγωγεί τα άλογα του οχήματός του.
Υπάρχουν ουκ ολίγοι δρόμοι και λεωφόροι στην πόλη (περιφερειακές οδοί, Καραμανλή, Πολυτεχνείου, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Γρ. Λαμπράκη, Σαρίμβεη), που έλκουν τους «αφηνιασμένους» της Λάρισας.
Όταν όμως κινδυνεύουν ή χάνονται ζωές παιδιών σε τροχαία και μάλιστα στο κέντρο της πόλης, τότε η ευθύνη και τα αίτια δεν μπορεί να εξαντλούνται στο σημείο του συμβάντος. Ούτε αφορούν μόνο τους εμπλεκόμενους οδηγούς.
Είναι ζήτημα ευρύτερου οδικού σχεδιασμού και συνολικότερης λειτουργίας των υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη της πρόληψης και της αστυνόμευσης. Τις οποίες πρέπει να ξαναδούν.
Δ.Χατζ.

Δαούλας...
ΑΛΛΑΓΕΣ ετοιμάζονται στη δημοτική αρχή και σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Λαρισαίων Αποστόλης Καλογιάννης θα ανακοινώσει, ίσως και σήμερα, θέσεις νέων αντιδημάρχων. Μία θέση έχει «κλειδώσει» και αυτή είναι του Θωμά Δαούλα που είχε διατελέσει πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ στην πρώτη θητεία του νυν δημάρχου. Μεγάλες αλλαγές δεν θα γίνουν… Ίσως την επόμενη χρονιά...
Σ.Κ.

Χωρίς γκρίνιες...
ΟΙ επιλογές του δημάρχου δεν προκαλούν τριβές στη δημοτική ομάδα αφού η υπόθεση του δανείου έχει λειτουργήσει συσπειρωτικά στην πλειοψηφία και ειδικά στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που θα ψηφίσουν την εισήγηση για το δάνειο που θα φέρει ο πρόεδρος αυτής και αντιδήμαρχος, Θάνος Αδαμόπουλος.
Σ.Κ.

Τα αποκλεισμένα παράλια
ΑΛΛΟ ένα καλοκαίρι τελείωσε και οι Λαρισαίοι εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς οδική πρόσβαση προς τα παράλια του Νομού τους από την εθνική οδό. Πρέπει να είναι η τέταρτη χρονιά αποκλεισμού... Οι υποσχέσεις για κατασκευή κόμβου στην έξοδο των τούνελ των Τεμπών παραμένουν κενό γράμμα. Και καθώς παραμένει κλειστή εδώ και πολλούς μήνες η γέφυρα του Πηνειού, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη.
Αλήθεια κύριοι τι θα γίνει μ’ αυτήν την υπόθεση; Ως πότε θα μας κοροϊδεύετε; Ως πότε θα ταξιδεύουμε όλοι μέσω παράδρομων με κίνδυνο για τη ζωή μας; Οι συνθήκες ταξιδιού είναι πλέον χειρότερες και από τη δεκαετία του ’60! Για ποιον τελικά έγιναν οι αυτοκινητόδρομοι;
Αλήθεια, η Περιφέρεια και οι Δήμοι Τεμπών και Αγιάς μήπως ήρθε η ώρα να σηκώσουν ξανά το θέμα κινητοποιώντας τον κόσμο; Γιατί το ξέχασαν;

Όλοι χρήμα
ΗΜΕΡΕΣ Θεσσαλονίκης. Ημέρες λελογισμένων παροχών από τον Μητσοτάκη στη (ματαιωθείσα εν μέσω διαμαρτυριών) ΔΕΘ. Όλοι περιμένουν χρήμα. Οι συνταξιούχοι αναδρομικά, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες φοροαπαλλαγές και οικονομική ενίσχυση λόγω της πανδημίας, και οι Ένοπλες Δυνάμεις ενίσχυση. Στο μεταξύ τα έσοδα παρουσιάζουν δραματική πτώση.
(Αλήθεια, ο Ερντογάν θα χρεοκοπήσει στο τέλος ή εμείς;).

Χαμένα λεφτά
ΠΟΣΟ θα κοστίσουν τα νέα όπλα που θ’ αγοράσουμε ; Κοντά 10 δισεκατομμύρια τα υπολογίζουν!
Τόσα λεφτά χαμένα, κι από μας κι απ’ τους Τούρκους που θα βελτίωναν τη ζωή των δύο λαών, αν δεν υπήρχαν οι παραφροσύνες των εκάστοτε Ερντογάν!
Διακόσια χρόνια τώρα το ίδιο βιολί. Εις υγείαν των κορόιδων – θα λένε και πάλι οι δυτικοί προμηθευτές μας. Ανόητοι ανταγωνισμοί που δεν δικαιολογούνται στον 21ο αιώνα...

Καπετάνιος
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ... 17 μονάδων απολαμβάνει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση. Λογικό κι επόμενο θα έλεγε κάποιος. Εν μέσω τόσων προβλημάτων ποιος θα επέλεγε να ... αλλάξει ηγεσία; Συσπειρώνεται γύρω από την υπάρχουσα και απλά το βουλώνει να περάσουν τα δύσκολα.
Όμως θα λέγαμε πως ο Μητσοτάκης δικαιούται αυτήν την επιβράβευση. Έχει επιφέρει μια σιγουριά στη χώρα.
 Εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης η Ελλάδα και ο λαός της είναι ήρεμοι. Στην πλειοψηφία του κόσμου υπάρχει η σιγουριά ότι υπάρχει καπετάνιος στο καράβι κι όχι ... καπετανάτα. Υπάρχει μια κυβέρνηση που παίρνει πέντε –δέκα λογικές αποφάσεις κι όχι χαβαλέδες που άγονται και φέρονται από τις ιδεοληψίες τους...

Τα δικά τους.
ΑΛΗΘΕΙΑ νομίζεις ότι η αποκαλούμενη κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απασχολεί ιδιαίτερα κανέναν στην Ευρώπη;
Μια ματιά στον γερμανικό Τύπο των τελευταίων ημερών και βλέπεις πως το Νο 1 θέμα γι’ αυτούς είναι ο ...Ναβάλνι, ο Ρώσος αντικαθεστωτικός που δηλητηριάστηκε από κάποιο άγνωστο αέριο ή ουσία, με τις υποψίες να στρέφονται στον Πούτιν και την Κυβέρνησή του.
Καθένας με τις εμμονές του. Ή μάλλον ... με τα συμφέροντά του.

Προσοχή
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΗ όλη η Λάρισα από το τροχαίο με τα δύο 16χρονα παιδιά στη γέφυρα του «Αλκαζάρ»!
Και τι να πεις; Για το σύστημα των δρόμων πέριξ της γέφυρας που πάσχει; Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε τόσο υπάρχουν ατυχήματα. Αλλά αυτό που πάσχει κυρίως είναι ότι – ειδικά σ’ αυτήν την πόλη- πολλοί οδηγοί δεν σέβονται τίποτε. Παραβιάζουν φανάρια, παραβιάζουν προτεραιότητα, παραβιάζουν κυκλικούς κόμβους κι ο Θεός να βάλει το χέρι του.
Κι όταν γίνει η στραβή, όλοι να κατέβουν κάτω έτοιμοι για τσαμπουκάδες... Ήρθε η ώρα της Τροχαίας; Ναι, και σε μόνιμη βάση.

Με σοβαρότητα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων. Το πρόβλημα με την καθαριότητα φαίνεται να λύνεται, ειδικά αν ο Δήμος κινηθεί γρήγορα στο θέμα της πρόσληψης καθαριστριών.
Πολλές οι επιφυλάξεις των γονέων. Όπως σ’ όλο τον πλανήτη εξάλλου.
Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Να ακούμε τους ειδικούς κι όχι τους οπαδούς του ... Αμβρόσιου και του Στέφανου Χίου... Έλεος δηλαδή... Καμιά παγκόσμια συνωμοσία δεν εξυφαίνεται σε βάρος των παιδιών μας. Κοινή λογική, πειθαρχία και μπόλικη υπομονή χρειάζεται...

AEL FC Arena
ΕΝΤΑΞΕΙ, συμμορφώνεται το «Αλκαζάρ» εξόδοις της ΑΕΛ του κ. Κούγια που θα συμψηφιστούν με το ενοίκιο. Και πράγματι, το συγκεκριμένο ιστορικό στάδιο μπορεί να βολέψει για μερικά χρόνια. Έτσι κι αλλιώς η ΑΕΛ τελευταία έκοβε δεν έκοβε δύο-τρεις χιλιάδες εισιτήρια, οπότε και να επιτραπεί η προσέλευση φιλάθλων δεν τρέχει και τίποτε από πλευράς στατικότητας.
Ωστόσο η φυγή από το AEL FC Arena, όλοι το καταλαβαίνουμε, είναι μια οπισθοδρόμηση. Είναι σημάδι παρακμής.
Στο μεταξύ χτες αθηναϊκά δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι ο Κώστας Πηλαδάκης είναι σε διαδικασία οριστικής ρύθμισης των χρεών του με την Τράπεζα (γράφουν ότι πέτυχε να του κάνουν γενναίο κούρεμα χρέους).
Αλήθεια, με το AEL FC Arena τι προβλέπεται; Θα το κρατήσει; Θα μπει στη ρύθμιση; Τι απ’ όλα; Μήπως – λέμε μήπως- η πόλη και οι φορείς της πρέπει να παρακολουθήσουν το θέμα και να δουν τυχόν τρόπους να περάσει το γήπεδο αυτό κάποτε στην πόλη όπου και ανήκει; Διότι δεν φανταζόμαστε πως και ο Πηλαδάκης έχει κανέναν καημό να το κρατήσει και να το βλέπει να ερημώνει κλειστό.

Ποιος κυβερνά;
ΠΑΓΙΩΝΕΤΑΙ το «μπαχαλάκι» στον Δήμο Λαρισαίων. Aφού χάρη στην απλή αναλογική ο δήμαρχος βρέθηκε «όμηρος» των συνασπισμένων παρατάξεων της Αντιπολίτευσης. Οπότε στο κλασικό – δραματικό ερώτημα «ποιος κυβερνά αυτήν την πόλη;» η ερώτηση είναι απλή: η Ρένα, η Ρένα...

Τήρησε την υπόσχεση
ΣΤΗΝ πρόσφατη συνάντησή του με τον Χρ. Κέλλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης είχε δηλώσει ότι μόλις φθάσουν στο ΥΠΑΑΤ οι καταστάσεις των κτηνοτρόφων- δικαιούχων για αποζημίωση από τον καταρροϊκό πυρετό του 2014 από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λάρισας θα εκδιδόταν η σχετική ΚΥΑ. Τελικά αυτό έγινε το απόγευμα της Πέμπτης κι όλα δείχνουν ότι οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν τα χρήματα την ερχόμενη εβδομάδα, αφού η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ βρήκε λύση στη γραφειοκρατία, εντάσσοντας την αποζημίωση (30 ευρώ για αιγοπρόβατα και 120 ευρώ για βοοειδή) στη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Αίσιο τέλος λοιπόν στην πολύχρονη αυτή περιπέτεια των κτηνοτρόφων του νομού.
Ταυτόχρονα ο Μ. Βορίδης ανακοίνωσε την πληρωμή των ενστάσεων που υπέβαλαν οι κτηνοτρόφοι για τη συνδεδεμένη του 2019, εκκρεμότητα που έπρεπε να τακτοποιηθεί ώστε να ανοίξει η πόρτα και για την καταβολή της ενίσχυσης (4 ευρώ το ζώο) για τις απώλειες του κλάδου από τον κορονοϊό, που ακολουθεί.
Γ.Ρ.

ΕΦΚΑ Λάρισας
ΚΑΙ τα καλά να λέγονται...
Με την ευγένεια και την κατανόηση μπορεί να ξεπεραστούν προβλήματα της γραφειοκρατίας, ακόμη και στην εποχή της πανδημίας, όπου η τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης δοκιμάζει τις αντοχές του καθενός μας, δημιουργώντας εντάσεις ακριβώς λόγω των πρωτόγνωρων καταστάσεων.
Παράδειγμα προς μίμηση οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ Λάρισας (στο κτίριο της Φιλιππούπολης). Εργαζόμενος κατηύθυνε τους συναλλασσόμενους στο αρμόδιο τμήμα, ενώ στο Μητρώο η εξυπηρέτηση από την υπάλληλο, ακόμη και για θέμα που δεν αφορούσε τη συγκεκριμένη υπηρεσία αλλά μπορούσε να αντιμετωπιστεί, ήταν άμεση και άψογη.
Όταν υπάρχει θέληση, η ζωή όλων γίνεται πιο εύκολη. Κι εδώ φαίνεται ότι υπάρχει...
Δ.Χ.

Άμα θες
«ΘΕΛΩ πολύ ένα σπίτι στην Πάρο», δήλωσε σε συνέντευξή της η Μόνικα Μπελούτσι που επισκέπτεται την Ελλάδα.
(Για Πάρο δεν ξέρουμε μαντάμ, αλλά άμα συμβιβάζεσθε με τσίλικη τροχοβίλα στα Μεσάγγαλα πάρτε μας τηλέφωνο).Τρομολάγνοι
ΑΛΗΘΕΙΑ, τι ανευθυνότητα είναι αυτή; Ένα κανάλι (Open) διακόπτει τελευταία κάθε τρεις και λίγο το πρόγραμμά του για να μεταδώσει «έκτακτη επικαιρότητα». Αποδεικνύεται ότι τα μεταδιδόμενα δεν είναι παρά συνηθισμένες ειδήσεις που μεταδίδονται πομπωδώς από μια έξαλλη παρουσιάστρια που ωρύεται λες κι έγινε κανένας χαλασμός. Αλήθεια, αντιλαμβάνονται τον πανικό που προκαλούν σε μια κοινή γνώμη που εδώ και ένα μήνα ζει υπό την απειλή πολέμου; Μήπως ο ευαίσθητος περί τα εθνικά καναλάρχης Ιβάν Σαββίδης να τραβήξει κανένα αυτί; Μήπως και το ΕΣΡ πρέπει να δει το θέμα της διασποράς πανικού;

Κουτσομπολιό
ΑΠΟ τις πιπεράτες ειδήσεις των ημερών. Στο τελευταίο του κήρυγμα ο Πάπας Φραγκίσκος, τα έβαλε με το ... κουτσομπολιό! «Μην κουτσομπολεύετε. Το κουτσομπολιό είναι χειρότερο κι απ’ τον Covid 19», διακήρυξε από άμβωνος ο ποντίφικας... Κατά το γνωστό «μην κρίνετε ίνα μην κριθείτε», υποθέτουμε.
Και τι να συζητάμε στον καφέ κάθε μέρα Άγιε Πατέρα μας; Για τη συμβολή του ιμπρεσιονισμού στη διαμόρφωση του ρεύματος του κυβισμού στην τέχνη ας πούμε; Άμα δεν θάψεις, ποια η νοστιμιά της ζωής; Κουτσομπόλευε και μη ερεύνα είναι το δόγμα...

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass