ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2020 18:15
*-ΜΑΣΚΕΣ φοράμε, με αντισηπτικό πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, τι άλλο θέλει δηλαδή η αντιπολίτευση να κάνουμε; Ζ. *-ΜΑΣΚΕΣ φοράμε, με αντισηπτικό πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, τι άλλο θέλει δηλαδή η αντιπολίτευση να κάνουμε; Ζ.

Γιατί πάντα εκ των υστέρων;


ΔΥΣΤΥΧΩΣ η επισήμανση που έχει δημοσιεύσει η «Ε» στα «Ψ» του Σαββάτου, στην οποία τονίζονταν η επικινδυνότητα του δρόμου της οδού Κοζάνης, στο ύψος της γέφυρας Αλκαζάρ, όπου αρκετά αυτοκίνητα και δίκυκλα αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, επιβεβαιώθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Με αφορμή το σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα στη γέφυρα Αλκαζάρ, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις (πεζοφάναρα, πιο συχνή αστυνόμευση κι άλλα). Έπρεπε όμως για μία ακόμη φορά οι αρμόδιοι να δράσουν εκ των υστέρων;

Κυκλοφοριακή αγωγή
ΠΟΛΛΑ λέγονται και γράφονται για την κυκλοφοριακή αγωγή και την υπεύθυνη συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι οδηγοί με τους περισσότερους να απαιτούν πιο αυστηρή αστυνόμευση στους δρόμους. Επειδή όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί παντού, είναι προτιμότερο από τα μέτρα καταστολής να επενδύσουμε στα μέτρα πρόληψης. Μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία, πιο αυστηρά κριτήρια απόκτησης διπλώματος, επανεξέταση της ικανότητας οδήγησης σε ηλικιωμένους και πολλά ακόμη που υπενθυμίζουμε κάθε φορά που σημειώνεται ένα τροχαίο.
Γ.Ρ.

Ο μικρός
ΔΕΥΤΕΡΑ απόγευμα, μέσα σε ένα πλήθος καταναλωτών που έχει κατακλύσει τον πεζόδρομο, στην καρδιά της εμπορικής αγοράς της Λάρισας, μία μητέρα προσπαθεί να πείσει τον τρίχρονο γιο της να φορέσει μάσκα.
- «Φόρεσέ την είναι για την προστασία σου» του λέει, αλλά το μικρό δεν έχει καταλάβει τίποτα και αντιστέκεται.
- «Φόρεσε γιατί δεν μπορούμε να μπούμε στο κατάστημα να σου αγοράσω παπούτσια» συνεχίζει την προσπάθειά της η μητέρα, αλλά μάταια, ο μικρός συνεχίζει να αντιδρά.
Αγανακτεί η μητέρα και νευριασμένη του λέει: «Ε! Τότε δεν θα σου αγοράσω παπούτσια». Ο μικρός ούτε που νοιάστηκε.
Παρόμοιες ιστορίες διαδραματίζονται με πολλούς γονείς μικρών παιδιών, οι οποίοι προσπαθούν να τα πείσουν ότι πρέπει να φορέσουν μάσκα, αλλά τελικά χωρίς αποτέλεσμα.
Λ.Κ.

Οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού
ΠΟΛΥΣ θόρυβος για το big brother που προβάλλεται στην τηλεόραση και δίνει δημοσιότητα σε επικίνδυνα άτομα, όπως ο Κρητικός που άφησε να εννοηθεί ότι ο βιασμός είναι ένδειξη μαγκιάς και ανδρισμού. Και λογικό είναι οι περισσότεροι να ζητήσουν την παρέμβαση του ΕΣΡ και να κατακρίνουν το κανάλι και την παραγωγή που το φιλοξενεί.
Την ίδια ώρα όμως η τηλεθέαση του τηλεπαιχνιδιού χτυπάει διψήφια νούμερα. Άρα φέρνει διαφημίσεις, άρα και χρήματα στο κανάλι. Ας μην γελιόμαστε λοιπόν. Όσο υπάρχει αυτή η ανταπόκριση του κοινού, τέτοια παιχνίδια και τηλεοπτικά σκουπίδια θα συνεχίζουν να προβάλλονται στους δέκτες μας. Σε λίγες μέρες ξεκινά κι άλλο τηλεπαιχνίδι με την ονομασία bachelor, στο οποίο μια ντουζίνα γυναίκες προσπαθούν να κερδίσουν την καρδιά του μοναδικού άντρα. Και ο κατήφορος συνεχίζεται.
Το όπλο όμως συνεχίζουμε να το κατέχουμε εμείς και δεν είναι άλλο από το τηλεκοντρόλ. Όσο εμείς δεν ψεκάζουμε με αυτό κάθε τηλεοπτικό ζωύφιο και έντομο που δηλητηριάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, κανένα ΕΣΡ και κανένα κανάλι δεν θα βάλει στοπ σε αυτήν την κατρακύλα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και με την ψήφο μας, με τα social media και με πολλά ακόμη όπλα που δεν τα χρησιμοποιούμε σωστά.
Γ.Ρ.

Ανταπόκριση
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΜΕΝΟΣ από την άμεση ανταπόκριση του Δήμου Λαρισαίων ο συμπολίτης. Άρχισαν να πέφτουν κεραμίδια από τη στέγη των παλιών αποθηκών της Αγροτικής Τράπεζας στη Φαρσάλων και έκανε το αυτονόητο. Τηλεφώνησε στον Δήμο και είπε το πρόβλημα επισημαίνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.
Το πρωί της επομένης συνεργείο του Δήμου βρέθηκε στις αποθήκες και αντικατέστησε τα κεραμίδια. Έκαναν το αυτονόητο θα πει κανείς, αλλά σε εποχές αδιαφορίας το αυτονόητο πρέπει να επιβραβεύεται. Ακόμα και με μια καλή κουβέντα...

Το πουλόβερ
Η ύπαρξη κυκλωμάτων διαφθοράς στο Δημόσιο δείχνει για πολλοστή φορά τις «τρύπες» που υπάρχουν στο σύστημα, κάτι που εκμεταλλεύονται όσοι αναζητούν τρόπους εύκολου πλουτισμού. Αποδεικνύοντας ότι οι επίορκοι υπάλληλοι συγκροτούν τελικά ένα σημαντικό στρώμα της, ούτω αποκαλούμενης, διαφθοράς των μεσαίων στελεχών, στην ελληνική δημόσια διοίκηση.
Το πώς και τα γιατί της υπόθεσης που «έσκασε» στις διευθύνσεις συγκοινωνιών της Περιφέρειας, σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, θα διερευνήσουν οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές Αρχές.
Η συγκεκριμένη περίπτωση με τις γνωστές από πριν απαντήσεις στις εξετάσεις για απόκτηση άδειας ικανότητας οδήγησης μού έφερε στον νου μια παλιά ιστορία όπως μου τη διηγήθηκε στέλεχος μιας τέτοιας διεύθυνσης.
* * *
ΤΗΝ εποχή, λοιπόν, που οι γραπτές εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης γίνονταν με το γνωστό στους παλαιότερους 20σέλιδο βιβλίο των σημάτων, με τις 30 ερωτοαπαντήσεις των τριών επιλογών η καθεμιά, είχε διαπιστωθεί ότι μια συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού τα «περνούσε» με θαυμαστές μάλιστα επιδόσεις: Ήταν αλάνθαστη! Όποιος έδινε στη συγκεκριμένη πόλη απαντούσε σωστά και στις 30 ερωτήσεις, οποιασδήποτε σελίδας και αν του ετύχαινε.
Η συνέπεια ήταν τέτοια ώστε γρήγορα απασχόλησε κάποιους εκ των αρμοδίων ως φαινόμενο, πλην όμως επειδή ακριβώς παρέμενε ανεξήγητο, αποδόθηκε στην αποστήθιση...
Πολλά χρόνια αργότερα, όταν το σύστημα είχε αλλάξει πια, δόθηκε η εξήγηση από έναν εκ των επιτυχόντων.
* * *
ΜΙΑ ηλικιωμένη κυρία της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, είχε πλέξει ένα πουλόβερ με πολύχρωμες κάθετες ρίγες στα μανίκια του. Τρία χρώματα κυριαρχούσαν. Κάθε ρίγα αντιστοιχούσε σε μία εκ των σελίδων του βιβλίου σημάτων, ενώ η σειρά των χρωμάτων ακολουθούσε εκείνη της σωστής απάντησης, π.χ. μπλε για την Α, κόκκινο για τη Β, κίτρινο για τη Γ.
Έτσι ο εξεταζόμενος δεν είχε παρά να φορέσει το πουλόβερ της γιαγιάς την ημέρα των εξετάσεων, επιλέγοντας εκείνη την κάθετη ρίγα (δέκα στο δεξί και ισάριθμες στο αριστερό μανίκι), ανάλογα με το ποια σελίδα του βιβλίου του είχε πέσει!
Και είχε το (μισό) δίπλωμα στην τσέπη του...
Δ.Χ.

ΚΔΑΠ
ΟΙ μέρες περνούν και λύση δεν έχει δοθεί ακόμη, από το κράτος, στο πρόβλημα που προέκυψε φέτος στα δημοτικά ΚΔΑΠ.
Δικαιούχοι γονείς που έχουν αποκλειστεί, αλλά και οι εργαζόμενοι, περιμένουν έστω και μια αργοπορημένη απόφαση ενίσχυσης των δομών για να ενταχθούν περισσότερα παιδιά στα τμήματά τους.
Ανατράπηκε το πρόγραμμα της ζωής όλων και κυρίως των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους.
«Το αποτελέσματα είναι σήμερα να μείνουν χιλιάδες παιδιά εκτός ΚΔΑΠ, να γίνουν απολύσεις εργαζομένων και μειώσεις ωρών εργασίας όσων έμειναν», καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων.
Σε ανακοίνωσή του, παραθέτει την εξής δήλωση της υφυπουργού κ. Μιχαηλίδου: «Το κράτος δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι μέσα σε έναν χρόνο υπερδιπλασιάστηκαν οι ιδιωτικές δομές ΚΔΑΠ, οπότε αυξήθηκε και η ζήτηση... το κράτος δεν ήταν έτοιμο...» και πάνω σε αυτήν απαντά ο Σύλλογος: «Δυστυχώς, το κράτος και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εργασίας, αλλά και το ΥΠΕΣ και η ΕΕΤΑΑ, γνώριζαν πολύ καλά την επικείμενη «έκρηξη» ίδρυσης νέων ιδιωτικών ΚΔΑΠ.
Όταν παρατηρείται μία αύξηση κατά 133% (κατά Μ.Ο.) το έτος από το 2013 έως το 2019 στην ίδρυση ιδιωτικών ΚΔΑΠ, είναι απολύτως και στατιστικώς αναμενόμενο ένα αντίστοιχο ποσοστό να προκύψει και φέτος».
***
ΚΑΙ εύλογες ερωτήσεις: «Οι γονείς, κάτω από τη σκιά του φόβου μετάδοσης του κορονοϊού, θα στείλουν τα παιδιά στους παππούδες τους, να τα κρατήσουν όσο εκείνοι εργάζονται;
Θα προτιμήσουν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους, για την ασφάλεια των παππούδων, που κινδυνεύουν περισσότερο από όλους από τον ιό;
Μήπως γι' αυτό αυξήθηκε τόσο πολύ η ζήτηση των γονέων για μία επιδοτούμενη θέση σε ΚΔΑΠ;
Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα του κράτους για τα άτομα τρίτης ηλικίας σε αυτήν την περίπτωση; Ή μήπως σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει μόνο ατομική ευθύνη; Στο ερώτημα του γονέα εργασία».
Λ.Κ.

Αποτελέσματα
ΠΟΣΟΣ χρόνος χρειάζεται για να βγει μια διάγνωση από έναν αξονικό τομογράφο; Τρεις ημέρες υποστήριξε το προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο, αφού σε ασθενή που έκανε την εξέταση την προηγούμενη Δευτέρα του είπαν να περάσει την Πέμπτη για τη διάγνωση. Οι δικοί του πέρασαν την Πέμπτη, τους είπαν ότι δεν είναι έτοιμα τα αποτελέσματα και τους κάλεσαν να περάσουν την επομένη. Το έκαναν, πήγαν την Παρασκευή αλλά και πάλι τα αποτελέσματα δεν ήταν έτοιμα. «Περάστε τη Δευτέρα...» τους είπαν, τι να έκαναν, πέρασαν χθες και έφυγαν πάλι με άδεια χέρια, αφού η απάντηση ήταν η ίδια με αυτήν των προηγούμενων ημερών.
Απευθύνθηκαν, λοιπόν, στην εφημερίδα για να παραπονεθούν. Κάθε μέρα να κατεβαίνουν από τους Γόννους στη Λάρισα δεν είναι και το πιο εύκολο, είπαν και δεν έχουν άδικο. Ελπίζοντας ότι τουλάχιστον με τη δημοσίευση θα τους δώσουν απάντηση μαζί με τα αποτελέσματα για να μάθουν επιτέλους τι έχει ο άνθρωπός τους...
Δ.Κ.

Μάσκες 1
«ΚΑΘΕ σχολείο θα έχει υπεύθυνο για τον κορονοϊό, ο οποίος θα παρακολουθεί τις σχετικές ενημερώσεις, αλλά και την τήρηση των μέτρων» είπε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.
Αναμφίβολα θα είναι δύσκολο για κάθε σχολείο να ορίσει τον εκπαιδευτικό που θα ελέγχει την κατάσταση, ειδικά μετά τις αντιδράσεις ενός ποσοστού γονέων, που αντιδρά στη χρήση μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία.
Πιθανόν να μην θελήσει κανένας να πάρει αυτήν τη θέση, καθότι προμηνύονται έκρυθμες καταστάσεις.
Πάντως η επιλογή του εκπαιδευτικού, μάλλον θα πρέπει να γίνει με βάση τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, όπου, μεταξύ άλλων, απαιτούνται «γερά νεύρα».
Λ.Κ.

Ενίσχυση
ΓΙΑ έλλειψη καθαριότητας στη Γιάννουλη μιλά ο πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννης Δαβλέρης. Κι αυτό, όπως ισχυρίζεται, στο εργασιακό πενθήμερο της εβδομάδας, μία μόνο υπάλληλος έχει επιφορτιστεί με την καθαριότητα. Από αυτές τις ημέρες, μία ημέρα είναι στις εργατικές κατοικίες, άλλη μία ημέρα στη λαϊκή αγορά και τις άλλες τρεις ημέρες για όλη τη Γιάννουλη. Ήρωας η εργαζόμενη, αλλά η καθαριότητα στη μεγαλύτερη Κοινότητα του νομού χρειάζεται ενίσχυση και με άλλα άτομα, λέει ο κ. Δαβλέρης.
*ΓΚΡΙΝΙΑ επίσης για την κατάσταση της εσωτερικής και αγροτικής οδοποιίας. Ο κ. Δαβλέρης ισχυρίζεται ότι ενώ υπάρχουν τα γκρέιντερ δεν υπάρχουν χειριστές για να πιάσουν δουλειά. Τι απαντά η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαρισαίων στον ...γκρινιάρη και απαιτητικό πρόεδρο της Γιάννουλης Γιάννη Δαβλέρη, ο οποίος είναι «παλιά καραβάνα» στα δημοτικά πράγματα και δεν ξεγελιέται εύκολα;
Κ.Τσ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass