Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 20:37
ΥΠΑΡΧΟΥΝ αντιδήμαρχοι και αντιδήμαρχοι. Πολλοί ενδιαφέρονται, πέρα από τα κοινά και για τα κοσμικά, σε δεξιώσεις και διάφορα. Την «πιάτσα» φαίνεται να χαλάει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Τεμπών Γιώργος Νικολάου, ο οποίος προτιμά στο μετερίζι της δουλειάς να βάζει σε σειρά την καθαριότητα στο Δήμο Τεμπών, με παραλαβές νέων κάδων και πράσινων και μπλε. Η φωτ. από τις παραλαβές των κάδων. Καλές οι κινήσεις του Γιώργου Νικολάου στην καθαριότητα, αλλά καλό είναι να τις τιμούν και οι συνδημότες και να μην σκορπούν απορρίμματα εδώ κι εκεί. Κ.Τσ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ αντιδήμαρχοι και αντιδήμαρχοι. Πολλοί ενδιαφέρονται, πέρα από τα κοινά και για τα κοσμικά, σε δεξιώσεις και διάφορα. Την «πιάτσα» φαίνεται να χαλάει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Τεμπών Γιώργος Νικολάου, ο οποίος προτιμά στο μετερίζι της δουλειάς να βάζει σε σειρά την καθαριότητα στο Δήμο Τεμπών, με παραλαβές νέων κάδων και πράσινων και μπλε. Η φωτ. από τις παραλαβές των κάδων. Καλές οι κινήσεις του Γιώργου Νικολάου στην καθαριότητα, αλλά καλό είναι να τις τιμούν και οι συνδημότες και να μην σκορπούν απορρίμματα εδώ κι εκεί. Κ.Τσ.

Σχολείο
* ΑΓΩΝΙΑ για τις μάσκες, γκρίνια για το μέγεθος των παγουρίνων, ανησυχία για τις ώρες

των μαθημάτων, προβληματισμός για τις δραστηριότητες. Όλα αυτά στον κόσμο των μεγάλων. Μα είναι όμως κι ο κόσμος των μικρών. Που δεν τους ενδιαφέρει τίποτα. Μια βαβούρα γύρω τους και στη μέση το παιχνίδι. Ο φίλος και το σχολείο. Η μπάλα και ο μαγικός ήχος από εκείνο το διάλειμμα. Η τυρόπιτα και το κυνηγητό. Τα μαθηματικά και το πείραγμα των συμμαθητών στην τάξη. Στοιχεία που συνθέτουν χρόνια γεμάτα χαμόγελο και όνειρα. Δίχως μιζέρια και αβεβαιότητα. Καλή σχολική χρονιά λοιπόν, έστω κι έτσι.
Κ.Γ.

Δρομολογήθηκαν
ΜΕ ιδιαίτερη προσοχή διάβαζαν στην Ίωνος Δραγούμη την επιστολή των κατοίκων του Δασοχωρίου για την εγκατάλειψη του χωριού με αφορμή σειρά προβλημάτων που αναζητούν λύσεις.
Πρόθεση για να διαψεύσουν την ύπαρξη των προβλημάτων δεν υπήρχε παρότι αποφασίστηκε τελικά να μην δοθεί απάντηση στην επιστολή. Μόλις προ δύο εβδομάδων πήγε στο Δασοχώρι ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Σούλτης, μίλησε με τους κατοίκους, τους εξήγησε την κατάσταση και ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη δρομολόγηση λύσεων σε κάποια από τα προβλήματα. Οπότε μία ακόμα απάντηση (στην επιστολή) δεν θα είχε τίποτε να προσθέσει περισσότερο από όσα είπε στους κατοίκους διά ζώσης. Είναι καιρός και με ανοιχτά θέματα όπως αυτό με τον Ν. Βαϊούλη για αντιπαραθέσεις με τους πολίτες μέσω των εφημερίδων;
Δ.Κ.
Αμπελώνας
ΣΤΗΝ είσοδο του Αμπελώνα (δεξιά) υπάρχει παρκάκι με δένδρα και χαμηλό τοίχο περίφραξης. Η περίφραξη όμως καταστράφηκε από την πολυκαιρία. Προσπάθησαν να την επισκευάσουν νεαροί εθελοντές (ίσως πρόσκοποι). Το έργο δεν πέτυχε, ο τοίχος σχεδόν κατέρρευσε. Στο σημείο μένουν μπάζα, κίνδυνος για τα παιδιά που παίζουν τριγύρω. Ευχής έργο να αναλάβει ο Δήμος και να επισκευάσει τη ζημιά.

Μελέτη
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ρυθμίσεις ακούνε, όπως και μονοδρομήσεις, στη συνοικία του Ιπποκράτη με αφορμή το δυστύχημα των προηγούμενων ημερών στη γέφυρα του Πηνειού. Θέμα των συγκοινωνιολόγων, συμπληρώνουν, αυτοί θα μελετήσουν, αυτοί θα προτείνουν και η δημοτική αρχή θα αποφασίσει.
Ας μη βιαστούν να αποφασίσουν, να μελετήσουν κατά όλα τα δεδομένα και με ιδιαίτερη προσοχή να επιλέξουν τις όποιες ρυθμίσεις εκτιμούν ότι θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα συστήνει ο Β.Α., κάτοικος της συνοικίας που αγωνιά όπως και οι συμπολίτες του για την επικινδυνότητα σημείων της συνοικίας.
Δ.Κ.

Αυτοκτονίες
* ΣΤΑΘΕΡΑ αυξητική τάση παρουσιάζει ο αριθμός των αυτοκτονιών από το 2018, έως και σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΜΚΟ «Κλίμακα».
Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο και το άσχημο για την περιοχή μας είναι πως η Θεσσαλία συγκαταλέγεται στις τρεις πρώτες Περιφέρειες πανελλαδικά με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από αυτοκτονία. Δεν τα θέλουμε τέτοια μετάλλια...
Κ.Γ.

Εφημεριακά
ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ αντίθετοι σε οποιαδήποτε σκέψη αλλαγής του συστήματος εφημεριών δηλώνουν οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Κάτι σαν casus belli δηλαδή, επικαλούμενοι τον χαμηλό αριθμό των γιατρών και την κακή κατάσταση του κτιρίου και του εξοπλισμού για να στηρίξουν την αντίθεσή τους.
Από την άλλη, επαναφορά της σχέσης 2 προς 1 αντί της εναλλάξ εφημερίας που ισχύει σήμερα θα σημάνει στήριξη και βελτίωση της θέσης του Νοσοκομείου για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες εφημεριακές ανάγκες. Αποψη που υποστηρίζουν στελέχη και παράγοντες του Νοσοκομείου ετοιμάζοντας τις θέσεις τους για προϋποθέσεις και κόκκινες γραμμές ενόψει της συζήτησης την επόμενη εβδομάδα.
Το κλίμα «μυρίζει μπαρούτι» στο νομαρχιακό νοσοκομείο και οι επόμενες ημέρες κάθε άλλο παρά εύκολες θα είναι και για τις δύο πλευρές. Αν και κάποιοι ετοιμάζουν πρωτοβουλίες διαλόγου και σύγκλισης. Ίδωμεν...
Δ.Κ.

Αξιέπαινοι
ΝΑ και το μήνυμα από την Περατατιά του Δημήτρη Γουγουλιά στους Γόννους, όπου πριν δύο μέρες δύο ζευγάρια, δημότες Γόννων -όχι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού- που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, πήραν τα χλοοκοπτικά τους μηχανάκια και σακούλες απορριμμάτων και καθάρισαν τον χώρο που βρίσκεται δίπλα στη Γέφυρα Παραποτάμου από την πλευρά των Γόννων.
Είναι το σημείο όπου είναι στημένο το παλιό σιδερένιο καράβι ή περαταριά, ο ονομαζόμενος και «ΛΑΧΤΑΡΑΣ» και το κιόσκι που πολλοί χρησιμοποιούν για να πιουν έναν καφέ και να ρεμβάζουν το ποτάμι, διευκρινίζει ο Γοννιώτης, που επιβραβεύει τους συντοπίτες του για μία αξιέπαινη πράξη - πρωτοβουλία, που αξίζει να βρει μιμητές.
Πρωτοβουλίες που ξεχωρίζουν από ανθρώπους ξεχωριστούς που σέβονται το περιβάλλον και το διατηρούν καθαρό όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τα παιδιά τους.
Δ.Κ.

Λογαριασμός
ΤΗΝ ώρα των μαθηματικών, η δασκάλα βάζει στους μαθητές κάποια προβλήματα να λύσουν.
Λέει λοιπόν στον Γιωργάκη ότι θέλει να της απαντήσει το εξής ερώτημα:
«Η μητέρα σου αγοράζει μια μπλούζα με 40 ευρώ, ένα παντελόνι με 45 ευρώ, ένα φουλάρι 30 ευρώ, μια τσάντα για 35 ευρώ κι ένα ζευγάρι γόβες με 80 ευρώ. Τι κάνουν όλα αυτά μαζί;».
«Ολα αυτά μαζί κυρία, κάνουν τον πατέρα μου έξαλλο!».

Δημοτική πρωτοβουλία
ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ και χθες οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι των εκπαιδευτικών του Αμπελώνα, τους οποίους διενεργεί η δημοτική αρχή Τυρνάβου, με δικά της έξοδα και σε συνεργασία με ιδιωτικό εργαστήριο. Χθες προσήλθαν στο εργαστήριο αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι τοποθετήσεις των οποίων ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Ευχή της δημοτικής αρχής τα αποτελέσματα να είναι εξίσου αρνητικά με τα προχθεσινά, ώστε να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα η σχολική χρονιά.
K.Tσ.

Σχέδια Βελτίωσης
ΓΙΑ τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στην εκταμίευση των χρημάτων των δικαιούχων των Σχεδίων Βελτίωσης, προκειμένου να προχωρήσουν στην υλοποίηση των επενδύσεών τους σε γεωργικά μηχανήματα και άλλου είδους εξοπλισμό μίλησε στο Thessaloniki Helexpo Forum -και στο περιθώριο της ΔΕΘ- ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.
Ο κ. Βορίδης, παρόλο που υποστήριξε ότι από χτες λειτουργεί το Πληροφοριακό Σύστημα για την υποβολή των αιτήσεων πληρωμής, απέδωσε την καθυστέρηση στην υλοποίηση όχι τόσο στις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, αλλά στο γεγονός ότι η ΜΟΔ Α.Ε. που διαχειρίζεται το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, λογοδοτούν πολλές φορές απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλα δείχνουν ότι οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να γίνουν τον Νοέμβριο, ενώ ο υπουργός αποκάλυψε ότι ζήτησε από την κυβέρνηση επιπλέον χρήματα για την κάλυψη των επιλαχόντων των Σχεδίων Βελτίωσης.
Τα χρήματα αυτά, χωρίς να κάνει λόγο για το ακριβές ποσό που ζήτησε, μπορούν να αντληθούν από τους πόρους που θα διοχετευθούν στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Γ.Ρ.

Συγκοινωνίες
ΕΦΘΑΣΕ στη μέση και ο Σεπτέμβρης και μυρίζει μερική επάνοδο στην καθημερινότητα. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία και χτυπά το πρώτο κουδούνι έστω και κάτω από περίεργες συνθήκες.
Και μαζί με τα σχολεία αναπτύσσονται και οι συγκοινωνίες, που είχαν περιοριστεί για να μην πούμε εξαφανιστεί από τον προηγούμενο Μάρτιο λόγω της πανδημίας.
Δεν είναι τυχαία η χθεσινή ανακοίνωση του υπεραστικού ΚΤΕΛ ότι από τη Δευτέρα εφαρμόζει τα χειμερινά δρομολόγια, διευκρινίζοντας ότι προστίθενται πολλά δρομολόγια σε πολλές διαδρομές (που προφανώς θα εξυπηρετήσουν και τη μεταφορά των μαθητών).
Δ.Κ.

Μάσκες
ΜΕ την ανάπτυξη των προβληματισμών για τη χρήση της μάσκας στους μαθητές και στη Λάρισα, η στήλη έθεσε το εύλογο ερώτημα στον Ιατρικό Σύλλογος της Λάρισας:
Γιατί πρέπει να φορούν μάσκα τα παιδιά σχολικής ηλικίας και ιδιαίτερα τα μικρότερα των 10 χρονών αφού δεν νοσούν βαριά από τον Covid-19 και συνήθως είναι ολιγοσυμπτωματικά ή ασυμπτωματικά;
Η απάντηση είναι απλή λέει ο πρόεδρος Ντίνος Γιαννακόπουλος: Πέρα από την προσωπική τους ασφάλεια, θα πρέπει να συμβάλλουν στην αναχαίτιση της διασποράς προς τους γονείς και τους παππούδες τους στα σπίτια τους, αλλά και προς τους εκπαιδευτικούς και λοιπούς εργαζόμενους στον χώρο του σχολείου, οι οποίοι μπορεί να πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, που τους επιτρέπουν όμως να εργάζονται κανονικά (Σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, αιμοκαθαρόμενοι, ογκολογικοί με ελεγχόμενη θεραπευτικά νόσο, αυτοάνοσα νοσήματα όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ερυθηματώδης λύκος κ.ά.).
* * *
ΤΙ λέει δηλαδή ο πρόεδρος εμμέσως πλην σαφώς; Ότι αντί οι συγγενείς των παιδιών αλλά και πολλοί εκπαιδευτικοί να αρνούνται τη χρήση μάσκας από τα παιδιά ίσως και για λόγους γενικότερης αμφισβήτησης, πρέπει να την αποζητούν και να τη διεκδικούν γιατί ανάμεσά τους υπάρχουν άνθρωποι στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Αλλά είπαμε καλύτερα να μην χρειαστεί να δοκιμαστεί κανείς, ενώ αρνείται τα προστατευτικά μέτρα ίσως και την ύπαρξη του ιού...
Δ.Κ.

Νέο Σ/Μ
* ΟΛΟ και θα μικραίνει πλέον η πίτα των σούπερ μάρκετ... Η επικείμενη άφιξη της μεγαλύτερης εκπτωτικής αλυσίδας της Ρωσίας στην Ελλάδα και πιθανότατα στη Λάρισα, αναμφίβολα θα φέρει ανατροπές αλλάζοντας τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες σε έναν κλάδο στον οποίο γίνονται συνεχείς ανακατατάξεις τα τελευταία χρόνια.
Και οπωσδήποτε αρκετά ωφελημένο μιας και σε συνθήκες πανδημίας εκτοξεύει τους τζίρους του.
Η αλυσίδα SVETOFOR, γνωστή ως ΜERE, προαναγγέλλει την είσοδό της στην ελληνική αγορά με το μήνυμα «σε λίγο καιρό μαζί σας» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας στο διαδίκτυο.
Με τη ρωσική εταιρεία να υποστηρίζει πως προσφέρει όλα τα είδη, τρόφιμα και μη, σε τιμές 30 έως και 80% χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς, η «μάχη» μεταξύ των αλυσίδων φαίνεται πως θα έχει επίκεντρο και τις τιμές.
Βέβαια το όλο εγχείρημα έχει και τα ρίσκα του. Και άλλες μεγάλες ξένες αλυσίδες της κατηγορίας των Discount σούπερ μάρκετ που ήρθαν στη χώρα μας και με εξαίρεση τα Lidl, δεν κατάφεραν να εδραιωθούν. Νωπές οι μνήμες από τη γερμανική Aldi και την ισπανική DIA.
Αναμφίβολα ωστόσο είναι καλό νέο για τον ανταγωνισμό και ακόμα καλύτερο για τους καταναλωτές.
Γ.Ν.

Αρένα
* ΑΡΕΝΑ η αγορά εργασίας... Την ώρα που η αγωνία των εργαζομένων χτυπάει κόκκινο και η υγειονομική κρίση έχει επιτείνει την ανασφάλειά τους, οι καταγγελίες για επιστροφή του επιδόματος των 534 ευρώ που εισπράττουν ως ειδική αποζημίωση αυξάνονται...
Οι καταγγελίες για κρούσματα αυθαιρεσιών πέφτουν βροχή, καθώς ορισμένοι εργοδότες επιχειρούν συστηματικά να εκμεταλλευτούν τα μέτρα στήριξης που θεσμοθέτησε το κράτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία για μερίδα εποχικών ξενοδόχων που αν και δεν επαναλειτούργησαν φέτος το ξενοδοχείο τους, έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν το ποσό της ειδικής αποζημίωσης από τους εποχικούς εργαζομένους τους, με την αιτιολογία πως η αιτία που το εισέπραξαν ήταν η δική τους επιχείρηση...
Επίσης πολλοί εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως ενώ έχουν δηλωθεί σε αναστολή και λαμβάνουν τα 534 ευρώ, εξαναγκάζονται να δουλεύουν «μαύρα» είτε με τηλεργασία, είτε κανονικά στον χώρο εργασίας τους.
Αν δεν είναι νόμοι της ζούγκλας αυτοί, τότε ποιοι είναι;
Γ.Ν.

 

 ANTIAISUHTIKO CIU

Αλλη μια εικόνα από το (αντι)αισθητικό άλσος της πόλης...

 

AYJENTIOY CIU

Διερωτώνται πολίτες: Στην οδό Αυξεντίου, σε έναν τόσο στενό δρόμο διπλής κατεύθυνσης, με ποια λογική αποφασίστηκε η δημιουργία μόνιμης θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου;
Συγκεκριμένα, η θέση στάθμευσης ΑμεΑ στο σημείο που βρίσκεται, εγκυμονεί κινδύνους και για τον κάτοχό της αλλά και για όλους τους διερχόμενους οδηγούς.
Εκτός αν υπάρχει σχεδιασμός να γίνει μονόδρομος.                      

Λ.Κ.

 

KARAMANLH CIU

Στη Λεωφόρο Καραμανλή αναρωτιούνται συμπολίτες αν έχει δοθεί άδεια για έκθεση αυτοκινήτων 4x4. Φυσικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το ζήτημα είναι πως υπάρχει κίνδυνος. Οι πεζοί δεν έχουν ορατότητα. Κάποιος θα πεταχτεί, κάποιος δεν θα προλάβει. Έχουν συμβεί στο παρελθόν ατυχήματα και δυστυχήματα. Ας βρεθεί μια λύση και ο επαγγελματίας να κάνει τη δουλειά του και οι πεζοί να έχουν την ασφάλειά τους. Πεζοδρόμιο είναι...
Κ.Γ.

 

PRVTOMAGIAS CIU1

*ΕΙΝΑΙ το πεζοδρόμιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Φυσικά και δεν έγιναν εκεί ανασκαφές. Ό,τι ήταν να βρεθεί βρέθηκε ακριβώς απέναντι, δηλαδή στον χώρο του Β’ Αρχαίου Θεάτρου... Απλά μια επιδιόρθωση χρειάζεται.
Κ.Γ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass