Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2020 18:22
ΠΟΙΟΣ είπε ότι ο κάμπος του Τυρνάβου δεν ενδείκνυται για καλοκαιρινές βουτιές; Αντίθετα, με όλες φυσικά τις προφυλάξεις μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν τις (τελευταίες) βουτιές στις πισίνες του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου της πόλης. Μαζί τους ο δήμαρχος Ι. Κόκουρας με τον αντιπρόεδρο της ΚΕΔΗΤ Γιώργο Παπαλέξη.  Λέτε να μαζεύει, από τώρα, ψηφοφόρους ο κ. Κόκουρας και για την ...τρίτη θητεία του ως δήμαρχος; Γιατί όχι και για τη Βουλή... Κ.Τσ. ΠΟΙΟΣ είπε ότι ο κάμπος του Τυρνάβου δεν ενδείκνυται για καλοκαιρινές βουτιές; Αντίθετα, με όλες φυσικά τις προφυλάξεις μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν τις (τελευταίες) βουτιές στις πισίνες του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου της πόλης. Μαζί τους ο δήμαρχος Ι. Κόκουρας με τον αντιπρόεδρο της ΚΕΔΗΤ Γιώργο Παπαλέξη. Λέτε να μαζεύει, από τώρα, ψηφοφόρους ο κ. Κόκουρας και για την ...τρίτη θητεία του ως δήμαρχος; Γιατί όχι και για τη Βουλή... Κ.Τσ.

Βουτιές
* ΙΔΑΝΙΚΟΣ φαντάζει ο καιρός για την τελευταία βουτιά των οικογενειών. Λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων σε όλη τη χώρα αρκετοί είναι εκείνοι που αποφάσισαν πως πρέπει να το κάνουν πριν το ...μακροβούτι των υποχρεώσεων. Από Δευτέρα αρχίζουν τα δύσκολα.


Κ.Γ.

Μπάχαλο
* ΜΠΑΧΑΛΟ και με τις μάσκες. Θα έρθουν, δεν θα έρθουν, ήρθαν... Πόλεμος νεύρων. Το πιο ωραίο το είπε κάποιος στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: «Μην ανησυχείτε βρε παιδιά θα τις ρίξει το βράδυ ο Άγιος Βασίλης από την καμινάδα». Ε και λίγο χιούμορ σε τέτοιες περιπτώσεις δεν βλάπτει. Πάντως τα παιδιά και μάσκες και παγουρίνο θα έχουν.
***
* ΜΠΑΧΑΛΟ και με τους αγιασμούς. Κάνανε οι διευθυντές τον προγραμματισμό τους, το ανακοινώσανε και μετά ήρθε η Κεραμέως την Παρασκευή το μεσημέρι να ανατρέψει τα πάντα με εγκύκλιο που ορίζει ότι οι μαθητές θα προσέλθουν στις 8.15 το πρωί. Χαμός. Αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, πότε να προλάβουν να ενημερώσουν και πάλι τους γονείς μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σίγουρα αύριο αστοχίες θα υπάρξουν. Ο κόσμος μπερδεύτηκε. Από την άλλη πάλι, πρώτη μέρα είναι θα περάσει.
Ν.Π.

Σχολεία
* ΜΕ αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η συζήτηση ξεκινάει γύρω από τις μάσκες, αν τα παιδιά – ως παιδιά θα συνεργαστούν, θα υπακούσουν, κ.λπ., για να καταλήξει στη συνωμοσιολογία πως με το εμβόλιο, θα εγχύσουν και ένα αόρατο τσιπάκι. Από το οποίο θα παρακολουθούν κάθε μας κίνηση και χωρίς να το καταλάβουμε θα μας υποχρεώσουν να ψηφίσουμε τον Ντ. Τραμπ.
Ο καθείς μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει. Εκείνο όμως που προέχει είναι οι γονείς να διεκδικήσουν καλύτερα σχολεία, εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, όλα όσα τέλος πάντων απαιτούνται για να έχουμε ένα σύγχρονο σχολείο που θα υπηρετεί την εκπαίδευση. Για τις μάσκες, γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί τι πρέπει να κάνουν και τα παιδιά ακούνε τους δασκάλους τους.
Β.Κ.

Διαχωρισμοί...
* ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ η Πολιτεία οφείλει να είναι προετοιμασμένη για αύριο. Οι πρόσφατες εικόνες των αρνητών που ποδοπατούσαν τις μάσκες πρέπει να λειτουργήσουν ως προειδοποιητικό σήμα. Θα βρεθούν γονείς που θα δοκιμάσουν να βάλουν τα παιδιά τους στις αίθουσες χωρίς μάσκα. Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί απαρεγκλίτως, αλλά με τρόπο που δεν θα μετατρέψει σε πεδίο σύγκρουσης το σχολικό περιβάλλον. Γιατί σε άλλη περίπτωση θα χρειαστεί να προβεί σε διαχωρισμούς, ανάλογους με αυτούς που ίσχυαν στην εστίαση. Σε χώρους καπνιστών και μη...
Γ.Ν.

Παγούρια
* ΤΟ παγουρίνο, ουσιαστικό, ουδετέρου γένους, υποκοριστικό της λέξης ελληνικής παγούρι. Ίσως η κατάληξη -ίνο, ίσως ότι πρόκειται για εμπορική ονομασία οδηγεί πολλούς να το αφήνουν άκλιτο. Εδώ γράφουμε και λέμε μαντολίνα και κομοδίνα που είναι και λέξεις ξένες, ας μην αποφεύγουμε να λέμε παγουρίνα, σωστό είναι. Κι αν δεν μας αρέσουν τα παγουρίνα, ας γράφουμε παγούρια. (Εκτός βέβαια κι αν είναι κανείς από τα Γιάννενα, τότε είναι αλλιώς, μπορεί να τα λέει όπως θέλει...).
ΘΑ.

Χαράτσι
* Η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιλαμβανόταν, μεταξύ άλλων, στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες από τη ΔΕΘ, εξαγγελία που προανήγγειλε από το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πέρασαν 9 χρόνια, όπως μας θυμίζουν οι οικονομικοί συντάκτες από το 2011 που ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοίνωνε από τη ΔΕΘ τον έκτακτο φόρο, το «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων», που στη συνέχεια μετονομάστηκε ΕΝΦΙΑ.
Από τότε πέρασαν κυβερνήσεις και κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταργούσε τον άδικο φόρο. Προς το παρόν η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να καταργήσει τον άδικο αυτόν φόρο, το χαράτσι αυτό, αυτοσυστήνεται ως φιλολαϊκή εξαγγέλλοντας τη μείωση του φόρου.
Θα μας τρελάνουν;
Β.Κ.

Δάκρυ
* ΣΤΟ «θαύμα» εικόνας σε εκκλησία του Βύρωνα ήταν αφιερωμένο το πρωτοσέλιδο δύο εφημερίδων προχθές. Της ίδια εικόνας, στην ίδια εκκλησία. Η μία εφημερίδα έγραφε «Δάκρυα της Παναγίας για την Ελλάδα που φλέγεται» ενώ η άλλη εφημερίδα έγραφε «Ανατριχίλα και δέος από εικόνα που δάκρυσε». Διευκρινίζοντας πως «την ώρα της θείας λειτουργίας η εικόνα της Παναγίας άρχισε να βουρκώνει και δύο γραμμές από δάκρυα έφτασαν μέχρι το προσκυνητάρι».
Μάλλον η πρώτη εφημερίδα έχει καλύτερο ρεπορτάζ αφού απέδωσε τα δάκρυα στη φλεγόμενη Ελλάδα. Ο συντάκτης ερεύνησε τους λόγους, όχι σαν τον άλλο που περιέγραψε μέχρι πού έφτασαν τα δάκρυα. Το ρεπορτάζ κάνει τη διαφορά αμ πώς δηλαδή.
Εμπνεύσεις ελλείψει θεμάτων; Από θέματα να φάνε και οι κότες απλά κάποιοι επιμένουν στην εμπορευματοποίηση της πίστης κ.λπ. Άδικα όπως φαίνεται από τις κυκλοφορίες τους, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να ρίχνουν δίχτυα με τίτλους τύπου... ΣΟΚ!
Β.Κ.

Πρίζα
* ΣΤΗΝ... πρίζα για τη δράση «Κινούμαι Ηλεκτρικά» βρίσκονται χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Από τις 24 Αυγούστου που άνοιξε η πλατφόρμα κατατέθηκαν περίπου 5.000 αιτήσεις για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο ηλεκτρικό ποδήλατο. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αλλάζει η κουλτούρα γύρω από τον τρόπο μετακίνησης, αλλά πάντως αποκτά ενδιαφέρον η δημιουργία των σταθμών φόρτισης πλέον που θα πληθαίνουν.
Κ.Γ.

Καραγάτσης
* ΕΞΗΝΤΑ χρόνια συμπληρώνονται αύριο από τον θάνατο του μεγάλου Μ. Καραγάτση. Ο τόσο στενά συνδεμένος με τη Λάρισα και ειδικότερα με τη Ραψάνη συγγραφέας, έφυγε από τη ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου 1960, σε ηλικία 52 ετών. Ήρωες ανθρώπινοι, που δεν φοβόντουσαν να αναμετρηθούν με τα πάθη τους, ο κατά κόσμον Δημήτρης Ροδόπουλος κατόρθωσε να συλλάβει και να αποδώσει μυθιστορηματικά την όλη ελληνική κοινωνία. Με οξυδέρκεια και γλαφυρότητα σχεδόν ανεπανάληπτη. Δίχως ωραιοποίησεις και αγκυλώσεις, ιδεολογικές ή συναισθηματικές: «Ο καλός λογοτέχνης μάς παρουσιάζει όπως θέλουμε να είμαστε. Εκείνος που τολμάει να μας παρουσιάζει όπως είμαστε είναι κακός λογοτέχνης. Ιδού λοιπόν, αγαπητοί μου, γιατί είμαι ένας κακός λογοτέχνης» είχε δηλώσει σε μια από τις ελάχιστες -αν όχι τη μοναδική ηχογράφηση που έκανε για το ραδιόφωνο.
***
* ΤΟΝ μεγάλο αυτόν συγγραφέα τιμά απόψε η Λάρισα στο Σινέ Μύλος, λίγες ώρες πριν συμπληρωθούν τα εξήντα χρόνια της εκδημίας του. Ο Βαγγέλης Κολώνας σκηνοθέτησε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον Μ. Καραγάτση που αξίζει να δει κάθε λαρισαϊκή -και όχι μόνο- οικογένεια. Το αφιέρωμα που είναι μια παραγωγή της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, φέρει τον τίτλο «Καληνύχτα, κύριε Καραγάτση» και θα προβληθεί στις 9 απόψε στο Σινέ Μύλος «Μπαρμπής Βοζαλής».
ΘΑ.

31 μαθητές
* ΤΗΝ ανησυχία της εκφράζει η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών του Δήμου Λαρισαίων για τα πολυπληθή τμήματα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης. Μάλιστα η περίπτωση που καταγγέλλει το 7ο ΕΠΑΛ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού 31 μαθητές στοιβάζονται σε μια αίθουσα! Σε τέτοιες περιπτώσεις σίγουρα χρειάζεται παρέμβαση, ο αριθμός των μαθητών είναι υπερβολικά μεγάλος ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου όλοι μιλούν για την απόσταση και την αποφυγή συχγρωτισμού.
Ν.Π.

Πεζοδρόμιο
* ΤΗΝ κατασκευή πεζοδρομίου επί της Γούναρη διεκδικούν οι κάτοικοι της περιοχής, μιας και έχει τα μαύρα του τα χάλια. Αγανακτισμένη κάτοικος κατήγγειλε στην «Ε» ότι εδώ και χρόνια το ζητούν, αλλά η δημοτική αρχή κάνει ότι δε βλέπει. Ολοκληρώθηκαν τα έργα στη Χρυσοχόου και η Γούναρη έμεινε πάλι έτσι. «Εδώ και μέρες η ΔΕΥΑΛ κάνει έργα. Εξαιτίας των έργων προκλήθηκαν και περαιτέρω ζημιές. Πρέπει να είναι κάποιος ακροβάτης για να το διασχίσει αυτό το πεζοδρόμιο. Κακοτράχαλο και με κλίση. Λίγα μέτρα είναι ας μεριμνήσει ο Δήμος τώρα που έχει όλα τα συνεργεία έξω». Ας το δουν...
Ν.Π.

ΟΑΕΔ
* ΔΕΝ υποκαθίσταται ο ΟΑΕΔ από τα ΚΕΠ... Ξεχωριστές οι αρμοδιότητές τους και ο Οργανισμός δεν κλείνει τις πόρτες του για το κοινό, που στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι για να καταθέσουν την καταγγελία σύμβασης εργασίας που τους «ρίχνει» στην ανεργία. Κάποιες αιτιάσεις που ψιθυρίστηκαν, πως με τη δικαιολογία του ιού παραπέμπουν όλους τους ανέργους στα ΚΕΠ δεν έχει βάση. Τουναντίον ο ΟΑΕΔ αντλεί πολλά από τα δικαιολογητικά από το ΕΡΓΑΝΗ, χωρίς να καθίσταται υποχρεωτική η παρουσία στις υπηρεσίες του...


Εστίαση...
* ΔΕΝ μπορούν να το χωνέψουν με παράταση της απαγόρευσης λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Είναι έξω από κάθε λογική λένε η απόφαση να κλείνουν τα μεσάνυχτα αυτές οι επιχειρήσεις, καθώς πρόκειται για επαγγελματικούς χώρους όπου μπορεί εύκολα να τηρηθεί το πρωτόκολλο με τις αποστάσεις ασφαλείας που απαιτεί η περίσταση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Ως πολιτεία το να αποτρέπεις τον συνωστισμό είναι απόλυτα κατανοητό. Το να κλείνεις όμως χώρους που είναι οι μοναδικοί που μπορούν να τηρήσουν τα προβλεπόμενα είναι μια τελείως λανθασμένη προσέγγιση, που επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων, προκαλώντας ακόμα πιο ασφυκτικές συνθήκες οικονομικής πίεσης. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η εφαρμογή του περιορισμένου ωραρίου, ο τζίρος των επιχειρήσεων αυτών έχει μειωθεί, ενώ υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση. Καταστήματα εστίασης που λειτουργούσαν μεσημέρι – βράδυ έχουν μειώσει το προσωπικό τους, είτε με αναστολή συμβάσεων εργασίας, είτε με απολύσεις, επειδή στο νέο ωράριο μπορούν πλέον να ανταποκριθούν λιγότεροι υπάλληλοι...
Γ.Ν.


Παράπονα
* ΠΟΛΛΑ τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες κατοίκων της Νεάπολης για την πλατεία της περιοχής. «Δε φτάνει που οι καταστηματάρχες εστίασης έχουν κάνει κατάληψη κάθε σπιθαμής γης» λένε, στην πλατεία εδώ και μέρες παραμένει σωρός από κομμένα ξύλα και δέντρα, περιορίζοντας την ελευθερία κινήσεων παιδιών και ηλικιωμένων καταγγέλουν. Κανείς δεν φροντίζει να τα μαζέψει... Μάλλον θέλουν να υπάρχουν ως ντεκόρ...
Γ.Ν.

Γερουλάνος
* ΣΤΗ Λάρισα βρέθηκε προχθές ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και αγρίεψε ο Κώστας Τζανακούλης. Ο πρώην δήμαρχος Λάρισας σε ανάρτησή του στο Facebook σημείωσε πως «αυτός ο άνθρωπος ήταν ο κύριος υπεύθυνος που δεν διοργανώσαμε το 2013 τους Μεσογειακούς Αγώνες που κερδίσαμε μετά από πολύ μεγάλο και σκληρό αγώνα» και πρόσθεσε «Έλεγε συνειδητά ψέματα για το κόστος των αγώνων και ενώ τον προσκαλέσαμε σε δημόσια αντιπαράθεση δεν εμφανίστηκε ποτέ.
Όταν καταφέραμε να κλείσουμε μια σύσκεψη στο γραφείο τού τότε πανίσχυρου τσάρου της οικονομίας, Παπακωνσταντίνου μας είχε όλους στημένους για μια ώρα περιμένοντας την αυτού μεγαλειότητα και που όταν έφτασε δεν εδέησε ούτε μια συγγνώμη να ζητήσει...». Έξαλλος ο πρώην δήμαρχος, πολλά τα λάικ, ποικίλα τα σχόλια, αρκετές και οι κοινοποιήσεις...
Κ.Γ.

 

MASKA_CIU.jpg

Η αθωότητα των μεταμορφώσεων... Στέλνεις το παιδί με μια τέλεια μάσκα της Μίνι και γυρνάει με μια Spiderman που αντάλλαξε στο διάλειμμα με τον κολλητό της!
Γ.Ν.

ALANA_CIU.jpg

ΕΙΝΑΙ η αλάνα απέναντι από τη Σκεπαστή Αγορά, ένα εγκαταλειμμένο στην πραγματικότητα γήπεδο. Όταν βρέχει πλημμυρίζει, όταν έχει καλοκαιρία είναι που αξιοποιείται από περιπατητές, όπως συνέβη με τον κορονοϊό, από εξασκούμενους στην οδήγηση και συχνά επίσης από αλλοδαπούς που παίζουν αθλήματα της χώρας τους. Την περίοδο δε του Παζαριού, Ρομά στεγνώνουν την μπουγάδα στα δοκάρια. Τα οποία απέμειναν για να θυμίζουν πως ο χώρος σχεδιάστηκε κάποτε για να χρησιμοποιηθεί ως γήπεδο...
Β.Κ.

TSAKNAKHS_CIU.jpg

ΣΥΧΝΑ τα λένε, αν και «αντίπαλοι» προεκλογικά και σε διαφορετικά ψηφοδέλτια, ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας και η πρόεδρος της Κοινότητας Αμπελώνα Βούλα Τσακνάκη. Η πρόεδρος του Αμπελώνα θέτει και μεταφέρει αιτήματα των συμπολιτών της και ο δήμαρχος Τυρνάβου, τα αξιολογεί και δίνει εντολές σε αντιδημάρχους και επικεφαλής των υπηρεσιών να δρομολογήσουν λύσεις.
Κ.Τσ.

KHPOYROS_CIU.jpg

ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ και πολυσχιδής προσωπικότητα, ο πρόεδρος των εμπόρων του ιστορικού κέντρου Λάρισας Γ. Μότσιος . Διευθύνει εμπορικά καταστήματα, σκουπίζει τον πεζόδρομο, μαζεύει τα απορρίμματα, περιποιείται και ποτίζει τα λουλούδια στα παρτέρια, κλαδεύει... Εν ολίγοις, τα πάντα όλα... εκεί στην Ερμού!
Γ.Ν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass