Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 20:37
*ΦΙΛΙΚΗ η παρέα θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος, άλλωστε ο Λάκης Λαζόπουλος έρχεται συχνά στην πόλη, δεν είναι πια και είδηση. Όταν όμως η σύνθεση έχει τον επιχειρηματία Δημήτρη Δερπάνη και τον Νίκο Λιούπα από την Περιφέρεια, πολλά πράγματα μπορεί να ετοιμάζονται και να βρίσκονται στα σκαριά... *ΦΙΛΙΚΗ η παρέα θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος, άλλωστε ο Λάκης Λαζόπουλος έρχεται συχνά στην πόλη, δεν είναι πια και είδηση. Όταν όμως η σύνθεση έχει τον επιχειρηματία Δημήτρη Δερπάνη και τον Νίκο Λιούπα από την Περιφέρεια, πολλά πράγματα μπορεί να ετοιμάζονται και να βρίσκονται στα σκαριά...

Αιχμές
*ΑΙΧΜΕΣ, για το αν επιτεύχθηκε ή όχι ο αρχικός προγραμματισμός

του Υπουργείου Παιδείας και της ΚΕΔΕ, να φτάσουν έγκαιρα οι υφασμάτινες μάσκες μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, άφησε χθες ο Δήμαρχος Λαρισαίων σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο των αγιασμών των σχολείων.
«Τα καταφέραμε καλά ο καθένας με τη δική του ευθύνη; Και ναι και όχι! Θα μπορούσε να είναι και καλύτερα», είπε.
Γνωστό άλλωστε ότι ήταν κάθετα αντίθετος να αναλάβει το έργο της προμήθειας μασκών η ΚΕΔΕ.
Λ.Κ.

Μάσκες Σ.Ο.Φ.ΛΑ.
*Η ιδιωτική πρωτοβουλία, έβαλε γυαλιά γι’ άλλη μια φορά στην κρατική αργοπορία. Ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Λάρισας -Σ.Ο.Φ.ΛΑ., ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του 13ου Γυμνασίου Λάρισας, για τη δωρεάν χορήγηση τετρακοσίων χειρουργικών μασκών προκειμένου αυτές να διανεμηθούν στους μαθητές του σχολείου για την αντιμετώπιση της διασποράς του νέου κορονοϊού- Covid-19.
Ο διευθυντής του σχολείου και ο Σύλλογος διδασκόντων, αισθάνθηκαν την ανάγκη να ευχαριστήσουν δημόσια γι’ αυτήν την προσφορά, που έδωσε στη σχολική κοινότητα τη σιγουριά της προστασίας.
Λ.Κ.

Συνωστισμός
*ΤΑ μέτρα τηρήθηκαν στο ακέραιο από τους μικρούς μαθητές που έφτασαν στα σχολεία με μάσκες. Αυτό όμως δεν ίσχυσε και για τους γονείς που στην πλειοψηφία τους παρέδωσαν τα παιδιά και περίμεναν έξω από τις σχολικές μονάδες χωρίς μάσκες και χωρίς αποστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου ο συνωστισμός ήταν μεγάλος και οι μάσκες ελάχιστες. Χρειάζεται προσοχή από όλους, μικρούς και μεγάλους.
Ν.Π.

Μπέρδεμα
*ΟΠΩΣ ήταν αναμενόμενο υπήρξε σύγχυση στους γονείς σχετικά με την ώρα που θα έπρεπε να πάνε τα παιδιά τους σχολείο. Πολλοί τα πήγαν στις 8.15 το πρωί, αλλά αρκετοί έφτασαν λίγα λεπτά πριν τον προγραμματισμένο αγιασμό. Τελικά όλα πήγαν καλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Προς το παρόν τουλάχιστον.
Ν.Π.

Extra Large
*ΧΑΜΟΣ με τις υφασμάτινες μάσκες που θα διανεμηθούν στους μαθητές. Το μέγεθός τους μεγάλο και σίγουρα όχι κατάλληλο για παιδιά. Η ΚΕΔΕ τι έχει να πει γι’ αυτό; Μόλις την περασμένη Πέμπτη η ανακοίνωσή της έλεγε ότι καμία μάσκα δεν θα διανεμηθεί σε παιδιά αν δεν τηρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας. Άραγε μία μάσκα που δεν εφαρμόζει καλά σε ένα παιδικό προσωπάκι, και φυσικά θα πέφτει ποιο θα είναι το επίπεδο προστασίας της; «Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά», λέει η λαϊκή ρήση και εδώ ταιριάζει απόλυτα.
Ν.Π.

Η Λάρισα
*ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ και άρχισε ήδη να κλέβει τις καρδιές των Λαρισαίων. Για το καινούριο τραγούδι του μουσικού Στάθη Σταμελόπουλου με τίτλο «η Λάρισα» με ερμηνεύτρια την Έλενα Γκατζά και σε στίχους του Δημήτρη Ντάλλα ο λόγος, ένα εμπνευσμένο σύγχρονο κομμάτι για τα μπαράκια της πόλης και όχι μόνο. Το είπαμε και θα συνεχίσουμε να το λέμε: υπάρχει ταλέντο και μεράκι σε αυτήν την πόλη. Αρκεί να το δούμε και να το εμπιστευτούμε.
Δ.Κ.

Αναβάθμιση
*ΤΗΝ αγανάκτησή του για την απαράδεκτη παροχή υπηρεσιών που του προσφέρει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και την προσοχή τους σε όσους σκοπεύουν να αναβαθμίσουν την ταχύτητα του Internet εκφράζει και εφιστά, μέσω της στήλης, συμπολίτης μας ο οποίος προσπαθεί εδώ και μέρες να βρει το δίκιο του, αλλά μάταια.
Όπως καταγγέλλει, προ ημερών δέχτηκε να αναβαθμίσει την ταχύτητα του διαδικτύου του από 24 σε 50 MB μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με υπάλληλο της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, με την ανάλογη αύξηση του παγίου του βέβαια. Έλα όμως που η ευγενική κατά τ’ άλλα υπάλληλος, δεν τον ενημέρωσε -ως όφειλε- ότι αυτή η κίνηση δεν έχει ...γυρισμό.
Ουσιαστικά με τη μεταφορά της γραμμής του από 24άρα σε 50άρα ταχύτητα, η γραμμή του μεταφέρεται στο δίκτυο οπτικών ινών και φεύγει οριστικά από το δίκτυο του χαλκού.
* * *
*ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ η σταθερή τηλεφωνική γραμμή του σπιτιού του συνδέεται άμεσα και αποκλειστικά με το ρούτερ, κάτι που σημαίνει ότι το τηλέφωνό του δεν λειτουργεί, όταν κλείνει το ρούτερ.
Κι αν αυτά είναι μικρά προβλήματα, τα οποία με καλή διάθεση αντιμετωπίζονται, δεν ισχύει το ίδιο με τη μη λειτουργία του Internet. Κι επειδή πιθανότατα, όπως εκτιμά ο καταγγέλλων, «το δίκτυο οπτικών ινών που διέρχεται την περιοχή του δεν μπορεί να σηκώσει τέτοιες ταχύτητες, μία εξέλιξη που όφειλε να γνωρίζει η εταιρεία, πριν του κάνει τη σχετική πρόταση και η ταλαιπωρία του θα συνεχιστεί», ζήτησε την επιστροφή του στο προηγούμενο πρόγραμμα. «Αυτό πλέον δεν είναι εφικτό» η απάντηση της Εταιρείας.
* * *
*ΔΗΛΑΔΗ μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ή στην προκειμένη περίπτωση μετά το «ναι» που λες στο τηλέφωνο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
Όπως αναφέρει «ο ίδιος σκοπεύει να καταφύγει στις Ενώσεις Καταναλωτών, αλλά και να καταγγείλει το γεγονός στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Επειδή πιθανότατα κι άλλοι συμπολίτες να έχουν πέσει θύματα αυτής της απαράδεκτης και παραπλανητικής τακτικής και πολιτικής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, γνωστοποιεί το γεγονός, προκειμένου να υπάρξει μία πιο συλλογική, συντονισμένη αντίδραση».
Γ.Ρ.

Το έβδομο παιδί
*H γυναίκα είναι στο κατώφλι του θανάτου. Ζητάει από τα εφτά παιδιά της να βγουν έξω από το δωμάτιο και να την αφήσουν για λίγο μόνη με τον άντρα της.
Του ψιθυρίζει με μεγάλη προσπάθεια:
- Θέλω να σου εξομολογηθώ κάτι...
- Ναι;
- Ξέρεις... το έβδομο παιδί μας, ο Γιωργάκης...
- Τι; Δεν είναι δικός μου;
- Όχι, όχι... Αυτός ΕΙΝΑΙ δικός σου....

Κρυφτό
*ΜΕ μάσκα εισήλθε στα σχολεία για τον αγιασμό και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος και μίλησε στα παιδιά με αγάπη καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια να τα ανακουφίσει από την αμηχανία που ένιωθαν φορώντας μάσκα. Τους είπε για το πόσο σπουδαίο είναι αυτό που κάνουν μιας και είναι η γενιά που με τη στάση της προστατεύει τη μεγαλύτερη γενιά -τους γονείς και τους παππούδες τους-, ενώ θέλοντας να κάνει τα παιδιά να νιώσουν καλύτερα, τους είπε ότι ζηλεύει γιατί θα μπορούν να παίζουν κρυφτό και να μην τους αναγνωρίζει κανείς. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά καλούνται να σηκώσουν μεγάλο φορτίο στις μικρές τους πλάτες και χρειάζονται τη στήριξη όλων.
Ν.Π.

Αδεια
*ΠΑΡΟΥΣΑ και η ΓΣΕΕ στην έναρξη της σχολικής χρονιάς με οδηγίες για τη χορήγηση από τον εργοδότη άδειας σχολικής παρακολούθησης για τους γονείς παιδιών μέχρι 16 ετών, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης.
Έχουμε λοιπόν και λέμε, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας η διάρκεια της άδειας είναι μέχρι 4 εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος και χορηγείται χωρίς περικοπή των αποδοχών.
Οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα. Εφόσον και οι δύο γονείς εργάζονται αποφασίζουν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της άδειας αυτής ή εφόσον επιθυμούν την από κοινού της χρήση, αποφασίζουν για πόσο χρόνο ο καθένας, που πάντως δεν μπορεί συνολικά να υπερβαίνει τις 4 ημέρες.
Όπερ σημαίνει καθένας ας κάνει τους υπολογισμούς του για ολόκληρη τη χρονιά.
Και μία λεπτομέρεια αυτονόητη: άδεια σχολικής παρακολούθησης χορηγείται αυτοτελώς για κάθε παιδί που είναι μαθητής-μαθήτρια.
Δ.Κ.

Ε.Τ.
*«ΜΑΛΛΟΝ κατασκεύασαν τις υφασμάτινες μάσκες, με μοντέλο τον Ε.Τ. τον εξωγήινο» σχολίασαν κάποιοι πού πήραν στα χέρια τους τις υφασμάτινες μάσκες των μαθητών.
Υποστηρίζουν ότι το μέγεθός τους είναι μεγάλο για τα κεφαλάκια των μικρών παιδιών και απορούν από που πήραν τα μέτρα οι κατασκευαστές.
Λ.Κ.

Θητεία
*ΣΧΟΛΙΑΖΑΝ γελώντας χθες στο καφενείο στα Φάρσαλα ακούγοντας την απάντηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη για το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας στον Στρατό Ξηράς, λέγοντας χαρακτηριστικά οι μελλοντικοί νεοσύλλεκτοι “Κάτι ήξερε ο γιος του Μητσοτάκη που πρόλαβε να πάει φαντάρος” και πετάχτηκε ο άλλος “Μην βιάζεστε, θα τον πιάσουν οι αλλαγές...”.
Γ.Γ.

Συμβούλιο Νέων
*ΝΕΟΙ, γεμάτοι όνειρα. Με όρεξη να προσφέρουν στα κοινά της πόλης τους και αποφασισμένοι να λύσουν προβλήματα που αφορούν τη γενιά τους.
Είναι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Λαρισαίων που αγωνιούν να δώσουν το στίγμα τους, στο βήμα που τους προσφέρει για πρώτη φορά η δημοτική αρχή.
Θα πραγματοποιήσουν την πρώτη συνεδρίασή τους την ερχόμενη Παρασκευή στο ανοιχτό θέατρο του Μύλου του Παππά.
Ακόμη και η επιλογή του χώρου για την πρώτη επίσημη συνάντησή τους, μαρτυρά τη διαφορετική αντίληψή τους για τους χώρους που πρέπει να εκμεταλλευτεί η πόλη, πέρα από τα τετριμμένα.
Λ.Κ.

Το τεστ
*ΣΕ μία επίσκεψή μου στο ψυχιατρείο, ρώτησα τον διευθυντή πώς διακρίνει αν ένας ασθενής πρέπει ή όχι να εγκλειστεί.
«Είναι απλό», είπε ο διευθυντής «γεμίζουμε μία μπανιέρα και προσφέρουμε στον ή την ασθενή ένα κουταλάκι, ένα φλιτζάνι του τσαγιού και έναν κουβά, ζητώντας να αδειάσει τη μπανιέρα».
«Α, κατάλαβα», είπα, «ένα φυσιολογικό άτομο θα χρησιμοποιήσει τον κουβά γιατί είναι μεγαλύτερος από το κουταλάκι και το φλιτζάνι».
«Όχι», είπε ο διευθυντής, «ένα φυσιολογικό άτομο θα τραβούσε την τάπα. Προτιμάτε κρεβάτι κοντά στο παράθυρο;».

Επισήμανση
*ΚΑΙ η επισήμανση του παππού από τον Άγιο Θωμά που συνηθίζει να βγάζει βόλτα το εγγονάκι του στην παιδική χαρά δίπλα στο 26ο Δημοτικό Σχολείο. Τις βραδινές ώρες δεν είναι λίγοι όσοι βγάζουν τους τετράποδους φίλους τους για βόλτα και φυσικά για την ανάγκη τους. Λογικό, λέει ο παππούς, αλλά σε αυτή την περίπτωση η περιοχή μυρίζει και η μυρωδιά δεν είναι και ευχάριστη. Εύλογη λοιπόν η παράκλησή του προς τον Δήμο να βρει μια λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Για να συνεχίσει ο ίδιος, αλλά και οι συμπολίτες του, να πηγαίνουν τα εγγονάκια τους στην παιδική χαρά και να χαίρονται το περιβάλλον της περιοχής.

Μήνυμα
*ΠΡΩΤΗ ημέρα στα σχολεία χθες και δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι κυλικειάρχες που υπέστησαν τα πάνδεινα με την ιστορία του κορονοϊού. Να ευχηθούμε και εμείς καλή σχολική χρονιά, έλεγε χθες η πρόεδρος Γιώτα Ζαμανάκου εκφράζοντας το παράπονό της. Θέλουμε να μας εμπιστευτούν πρώτα οι γονείς και μετά οι μαθητές στέλνοντας το μήνυμα σε κάθε πλευρά ότι τα κυλικεία των σχολείων και πιστοποιημένα είναι και δεν περίμεναν τον ΕΟΔΥ για να τηρήσουν τους κανόνες. Τους τηρούσαν και πριν τον κορονοϊό!
Δ.Κ.

 

DHMAKHS CIU

*ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ο πρώην δήμαρχος Αμπελώνα Απόστολος Δημάκης, αλλά και εν ενεργεία καθηγητής, χρόνια τώρα στο Γενικό Λύκειο Τυρνάβου. Χθες συντροφιά με μάσκα και συναδέλφους στον αγιασμό στο σχολείο έχοντας, ενδε-χομένως, στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι Τύρναβος και Αμπελώνας είναι πλέον εδώ και χρόνια ένας ενιαίος Δήμος και σύντομα οι μαθητές του Λυκείου θα έχουν δικαίωμα ψήφου.
Κ.Τσ.

 

ZHLOS CIU

ΤΟ είπε και το έκανε στην πράξη ο πρόεδρος της Κοινότητας Ραψάνης Δημήτρης Ζήλος να επαναφέρει και να αναδείξει την ιστορία της πολυσήμαντης Κοινότητας και πάλι στη σύγχρονη πραγματικότητα, στον Δήμο Τεμπών, αλλά και στη χώρα γενικότερα. Ο Δημήτρης Ζήλος μετέτρεψε τα Κοινοτικά Συμβούλια στα οποία πολλές φορές είναι τυπικά, σε «Εκκλησία του Δήμου», «Η Ώρα του Πολίτη», όπως στην Αθήνα στην αρχαιότητα. Με τον τρόπο αυτό οι κάτοικοι της ιστορικής Ραψάνης αλλά και οι φίλοι μπορούν να εκφράσουν απόψεις προτάσεις για το κοινό καλό. Παράδειγμα προς μίμηση ο Δημήτρης Ζήλος.
Κ.Τσ.

 

KOKOYRAS CIU

*ΣΕ πλήρη εξάρτηση με μάσκα ο δήμαρχος Τυρνάβου Ιωάννης Κόκουρας. Έτσι πιο εύκολα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα αντιμετωπίσει τυχόν πιέσεις και κριτική από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης...
Κ.Τσ.

 

BLAXAKHS CIU

*ΤΑ γραφεία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» επισκέφθηκε χθες ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Γρηγόρης Βλαχάκης και συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιώργο Μιχαλόπουλο και τον αρχισυντάκτη κ. Δημήτρη Κατσανάκη. Με την υγεία να βρίσκεται στο επίκεντρο της τρέχουσας επικαιρότητας, η συζήτηση στράφηκε στην προσπάθεια αναβάθμισης του νομαρχιακού νοσοκομείου και τη δυνατότητα ανταπόκρισης σε πιθανές αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας με τον διοικητή να παρουσιάζει τα σχέδιά του για ένα καλύτερο νοσοκομείο προς όφελος των Λαρισαίων ασθενών.