Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 20:37
*ΜΑΝΕΚΕΝ Γιάννα με πρωινή ενδυμασία στην πλατεία Νομαρχίας *ΜΑΝΕΚΕΝ Γιάννα με πρωινή ενδυμασία στην πλατεία Νομαρχίας

Αθάνατος
*ΓΕΜΙΣΕ φωτογραφίες το fb του Βαγγέλη Mπούτα από αγρότες και συνεταιριστές,

οι οποίοι τον αποχαιρετούσαν με θερμά λόγια. Οι περισσότερες φωτογραφίες ήταν από πού αλλού... από τα μπλόκα. Εκεί όπου έδρασε, αγωνίστηκε και ξεχώρισε με την επιβλητική του παρουσία, ο Καρδιτσιώτης αγροτοσυνδικαλιστής. Αν και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ήταν λίγο-πολύ γνωστά, η χθεσινή είδηση του θανάτου του, ξάφνιασε και σίγουρα στεναχώρησε πολλούς. Ακόμα και αυτούς με τους οποίους κοντραρίστηκε, αφού όλοι συμφωνούν ότι ο αγώνας που έδωσε δεν ήταν προσωπικός ή για τα αξιώματα, αλλά για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
Γ.Ρ.

Συμφωνία Πρεσπών
*ΜΕ αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ ότι «ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε μάχες για την ευρωπαϊκή προοπτική και την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Β. Μακεδονίας», τοπικά στελέχη της Ν.Δ. αναφέρουν ότι «η Ν.Δ. είχε κάνει σαφές -πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών- ότι ενώ είχε σοβαρές ενστάσεις αναφορικά με την εφαρμογή της, δεν υπήρχε περίπτωση ακύρωσής της. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό για διγλωσσία. Η Συμφωνία παρήγαγε αποτελέσματα ακόμη και πριν την ψήφισή της. Κάθε διαφορετική προσέγγιση σε αυτήν από την ελληνική κυβέρνηση θα ήταν παράλογη και επιβλαβής για τα συμφέροντα της χώρας. Η ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές μας είναι μονόδρομος. Το ότι ο κ. Ζάεφ θεωρεί ότι τον βοηθάμε, μόνο θετικά μπορεί να αποτιμηθεί».
Γ.Ρ.

Πάμε καλά
*ΑΙΣΘΗΤΑ βελτιωμένη είναι η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλίας από το μέτωπο του κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα, καθώς ο σχετικός δείκτης Rt είναι στο 0.75, σύμφωνα με την έρευνα του Λαρισαίου «δημοσκόπου», αγρονόμου-τοπογράφου, Νίκου Καρδούλα, με βάση τα επίσημα δεδομένα του ΕΟΔΥ.
Ο κ. Καρδούλας συμπεραίνει ότι «οι Θεσσαλοί φαίνεται ότι τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας τις τελευταίες 7 ημέρες. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση από όλους και ιδιαίτερα από τις νεαρότερες ηλικίες, όπου παρουσιάζεται εκτεταμένη διασπορά. Οι επόμενοι μήνες μέχρι να υπάρξει ο εμβολιασμός θα είναι δύσκολοι. Χρειάζεται να συμπράξουμε όλοι, τηρώντας τις συστάσεις των ειδικών, προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα και να μην χρειαστούν επιπλέον μέτρα».
Γ.Ρ.

Σύμπαν
*ΟΤΑΝ το σύμπαν συνωμοτεί να μην γίνει αυτό που επιθυμείς, δεν πρόκειται να γίνει σύντομα και θα γίνει με πολύ κόπο» είναι η παράφραση της γνωστής ρήσης του «Αλχημιστή» του Πάολο Κοέλιο, που ταιριάζει στην περίπτωση της μακροχρόνιας ιστορίας αλλαγής στέγης του 4ου Επαγγελματικού Λυκείου Λάρισας (ΕΠΑΛ).
Μετά από πολλά χρόνια περιπετειών, προς την κατεύθυνση να μεταφερθεί σε νέα στέγη, ήρθε η ώρα της μετακόμισης, αλλά παράλληλα είχε έρθει η ώρα και του «Ιανού».
Δύσκολο εγχείρημα, σε δύσκολες συνθήκες. Καθηγητές και μαθητές μετέφεραν μέσα στη βροχή τα θρανία, τις καρέκλες, τα γραφεία... για να δημιουργήσουν το σχολείο τους και για να ξεκινήσουν με καθυστέρηση τη σχολική χρονιά.
Λ.Κ.

Συνομωσιολογία
*ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν υπάρχει Ιανός, ψέματα όλα! Θέλουν να πουλήσουν γαλότσες με τσιπάκια και ομπρέλες.

Τι δεν καταλαβαίνεις...
*ΤΕΛΙΚΑ ο «Ιανός» δεν θα περάσει από Αττική. Λογικό, πολλά τα διόδια, πού να πάει...
Γ.Ρ.

Εμπιστοσύνη
*ΞΕΚΙΝΗΣΕ ξανά στη Νέα Σμύρνη το πρόγραμμα εμβολιασμών στα ανήλικα παιδιά των Ρομά, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τις τοπικές αρχές. Δικαίως έσπευσαν να δηλώσουν τη στήριξή τους στο πρόγραμμα αφού η αξία του προγράμματος δεν περιορίζεται μόνο στους εμβολιασμούς αλλά επεκτείνεται και στη βελτίωση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ τοπικών αρχών και Ρομά, που τόσο δοκιμάστηκε τον προηγούμενο Μάρτιο λόγω κορονοϊού.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας άλλωστε στηρίζεται στις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Και αν υπήρχε η δυνατότητα εκτός της παιδιάτρου της 4ης ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων που κάνει τους εμβολιασμούς να επισκέπτονταν περιοδικά το Κέντρο Κοινότητας στη Νέα Σμύρνη και παθολόγος ή γενικός γιατρός για τη φροντίδα των ενηλίκων, τότε θα υπήρχε ένας άνθρωπος που θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να μιλήσει στους Ρομά για τον κορονοϊό από όσους προσπάθησαν -μάλλον χωρίς αποτέλεσμα- να τους μιλήσουν την προηγούμενη άνοιξη...
Δ.Κ.

Εξαιρέσεις...
*ΤΙ αξία μπορεί να έχει το 1,5 εκατ. ευρώ μπροστά στα 2,5 δισ. που εισπράττει το Δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ; Τόση είναι η απώλεια εσόδων από την καταβολή του φόρου. Που θα έπρεπε να καταβάλουν οι φορολογούμενοι που έχουν την κύρια κατοικία τους σε ακριτικά νησιά με πληθυσμό μικρότερο από 1.200 κατοίκους!
Ωστόσο χρειάστηκε μια δεκαετία περίπου για να αντιληφθεί η Πολιτεία τα αυτονόητα. Ας ελπίσουμε αυτό να είναι η αρχή για την αποδόμηση ενός φόρου, άδικου και βαρύτατου που γονατίζει οικονομικά τη μεσαία τάξη. Γιατί δεν πρόκειται ποτέ να καταργηθεί... Είθε τουλάχιστον να είναι η αρχή και για άλλες περιοχές, όπως μικρά χωριά, όπου λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, της γεωγραφικής τους θέσης και της ανύπαρκτης τουριστικής ανάπτυξης, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.
Πάντως η εξαίρεση αυτή πήγε πίσω την ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο να αναρτηθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου, τώρα αναμένεται να χτυπήσουν την πόρτα των φορολογούμενων στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, με την προθεσμία εξόφλησης της πρώτης δόσης να παραμένει έως τα τέλη του μήνα.
 Γ.Ν.
Συνταξιούχοι...
*ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ κόπος, αλλά τρόπος... Η κατανομή των αξιωμάτων στη νέα διοίκηση στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ του νομού, εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία. Η επικράτηση της «Νέας Πνοής» στις εκλογές ήταν συντριπτική και οι 5 έδρες που κατοχύρωσε, σε ένα 7μελές συμβούλιο, της έδωσαν μεγάλη ευελιξία.
Πήρε τη σκυτάλη ο Τσούτσας και η διοίκηση φτιάχτηκε εν ριπή οφθαλμού. Δεν ήταν δα και δύσκολο. Ίδια πρόσωπα, γνωστά, ταίριαξαν, έδωσαν τα διαπιστευτήριά τους στην προηγούμενη θητεία, εξασφάλισαν την εμπιστοσύνη των μελών και ξαναμπαίνουν στις επάλξεις, μπροστάρηδες, σε νέους αγώνες...
Γ.Ν.

Μπουλντόζα
*ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ έμεινε ανεξίτηλο στη νυχτερινή ζωή της Λάρισας. Η «Μπία», η «Αλέκα», η «Ιωάννα», όπως και πολλές άλλες κυρίες, άφησαν εποχή και πολλοί από τους παλαιότερους θα τις θυμούνται ως «δασκάλες» στη σεξουαλική διαπαιδαγώγησή τους. Εκεί στον αριθμό 18 της οδού Βύρωνος, όπου στεγαζόταν ένας από τους πλέον γνωστούς οίκους ανοχής της πόλης.
Σήμερα ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, ο κτηνίατρος Θωμάς Γεωργιάδης, βάζει μπουλντόζα για να το γκρεμίσει. Στη θέση του θα κτιστεί μια πολυκατοικία, μεταλλική με οικολογική κατασκευή.
* * *
*ΤΟ γκρέμισμα ενός από τους τελευταίους οίκους θα γιορταστεί με την πρόσκληση αρκούντως χιουμοριστική:
Το Σάββατο το πρωί στις 08.00 π.μ. θα υπάρχει μαζί με την «μπουλντόζα», στη Βύρωνος, το παρακάτω «σκηνικό»:
- Ένα μεγάλο πανό 3 Χ 1,7 μέτρα, με σκηνή από την ταινία Vietnam και τη σκηνή «Ηλία ρίχτο ...» και με την επισήμανση, όλα είναι δρόμος...
- Μία ορχήστρα στον δρόμο, με αρμόνιο, μπουζούκια και τραγουδίστρια, για το τραγούδι «θα πάρω φόρα» να τα γκρεμίσω (Ηλία ρίχτο...) της Μαίρης Μαράντης
- Η μπουλντόζα που θα το γκρεμίσει ...
- Δωρεάν πατσάς, στο γειτονικό «πατσατζίδικο».
Στιγμές ιστορίας αν μη τι άλλο - όσοι φωτογράφοι προλάβετε σπεύσατε να απαθανατίσετε το γεγονός…
Δ.Κ.

Εμπειρία
*ΣΤΟ έλεος του «Ιανού» βρέθηκαν χθες τα Φάρσαλα. Έπεσε τόσο νερό ώστε για αρκετές ώρες έκλεισαν οι δρόμοι, αποκλείστηκε ολόκληρη η πόλη από τον έξω κόσμο.
Εκεί βρέθηκε από νωρίς ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λαδόπουλος, για να βοηθήσει και να συντονίσει τις προσπάθειες. Με τόση εμπειρία στη διαχείριση του νερού, μάλλον επιβεβλημένη ήταν η παρουσία του στην πόλη του Αχιλλέα.

Εξήγηση
*ΧΤΥΠΗΣΕ ξανά ο Στέλιος Ροντούλης στον Τύρναβο με το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», όπου τα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου δεν έχουν ενταχθεί.
Βούτυρο στο ψωμί του πρώην Υπουργού, εγκαλεί τη Δημοτική Αρχή γιατί δεν υπέβαλε αίτηση ένταξης στον ΟΠΕΚΑ και την καλεί να κινητοποιήσει τις δημοτικές υπηρεσίες για να το πράξουν.
Με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην απάντηση της Δημοτικής Αρχής, που πρέπει να εξηγήσει αν πρόκειται για παράλειψη ή πολιτική επιλογή. Κάθε απάντηση δεκτή…
Δ.Κ.

Εφημερίες
*ΤΗΝ ώρα που στο Γενικό Νοσοκομείο κάθε αλλαγή στο σύστημα εφημεριών θεωρείται περίπου ως casus belli, στην 5η ΥΠΕ ετοιμάζεται η Επιτροπή που αποφασίστηκε προ ημερών στη σύσκεψη με τους διοικητές των δύο νοσοκομείων. Οι πληροφορίες λένε ότι η Επιτροπή έφτασε τα 11 μέλη και ίσως ο αριθμός αυξηθεί, παρά τις αρχικές προτροπές να είναι ολιγομελής, αν ο στόχος είναι να βγάλει πόρισμα με προτάσεις.
Ο Φώτης Σερέτης πάντως δεν φαίνεται να ανησυχεί. Κρατά καταρχάς ως θετικό ότι άνοιξε το θέμα και άρχισε ο διάλογος. Όσο για το αποτέλεσμα θεωρεί ότι την απόφαση θα την πάρει η κοινότητα, δηλαδή τα δύο νοσοκομεία και αυτό είναι το δεύτερο θετικό στοιχείο.
Είτε παραμείνει ως έχει, είτε αλλάξει το σύστημα εφημεριών, προς όφελος πάντα των ασθενών.
Δ.Κ.

Άξιος
*ΟΥΤΕ... μητροπολίτης να είχε εκλεγεί δεν θα άκουγε τόσα «Άξιος» ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο Λαρισαίος βουλευτής, μετά την εκλογή του ως επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, δέχτηκε πρώτα τις ευχές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μισαηλίδη, και του μητροπολίτη Ζάμπιας, Ιωάννη.
Ακολούθως, μέσω τηλεδιάσκεψης, άρχισαν να πέφτουν «βροχή» το ένα μετά το άλλο τα «Άξιος» από τους εκπροσώπους των αντιπροσωπειών από τις 25 χώρες, που είναι μέλη του διεθνούς θεσμού.


Θέματα SOS
*VIRAL έγινε πρόσφατα ένα ανέκδοτο που περιγράφει τι θα διαβάζουν οι μαθητές για να δώσουν εξετάσεις στην Ελλάδα του 2200 μ.Χ.
Κορονοϊός και οικονομική κρίση αναδεικνύονται σε θέματα SOS!
Έξω από ένα επαρχιακό φροντιστήριο, Ελλάδα 2200 μ.Χ. Ο Τάκης και ο Σταύρος περιμένουν να περάσει το κενό τους. Ο Τάκης βγάζει και ανάβει έναν μπάφο.
- Το ξέρει η μάνα σου ότι καπνίζεις;
- Ναι.
- Και τι λέει;
- Ε καλά δεν καπνίζω και ταμπάκο, δεν είμαι κάνα πρεζάκι.
- Διάβασες;
- Διάβασα αλλά τα μπερδεύω. Η οικονομική κρίση ήταν μετά τον κορονοϊό ή πριν;
- Και πριν και μετά. Είναι δύο κρίσεις κολλητά.
- Ποια ήταν με τα πολλά Γιούρογκρουπ;
- Η πρώτη.
- Αυτή με τον Μητσοτάκη τον δεύτερο;
- Όχι, με τον Παπανδρέου τον τρίτο.
- Όχι τον πρώτο;
- Τον τρίτο.
- Όχι ρε το θυμάμαι, με τον Γεώργιο Παπανδρέου ήταν.
- Ναι, τον τρίτο όμως. Τον μπερδεύεις γιατί έχει ίδιο όνομα με τον πρώτο.
- Τα Γιούρογκρουπ δεν μπορώ να τα μάθω. Πόσα ήταν;
- Δεν θυμάμαι.
- Α καλά για να μη θυμάσαι εσύ...
- Τα διαγγέλματα να διαβάσεις, είναι SOS φέτος, έχουν να πέσουν χρόνια.
- Με τον ιό;
- Ναι.
- Αυτός ήταν με τον Μητσοτάκη τον πρώτο;
- Τον δεύτερο.
- Ρε συ, τι κάνανε τότε; Δύο ονόματα είχανε όλα και όλα; Ο Τσίπρας ο πρώτος πότε ήταν;
- Ενδιάμεσα σε Παπανδρέου τρίτο και Μητσοτάκη δεύτερο.
- Αυτός ήταν με την αλλαγή.
- Με την αλλαγή ήταν ο Παπανδρέου ο δεύτερος.
- Ο Τσίπρας ήταν που ήταν αριστερός;
- Οι πηγές διαφωνούν, η απάντηση με βάση το λυσάρι είναι ότι «βγήκε με αριστερή πλατφόρμα αλλά εφήρμοσε πιο ρεαλιστική πολιτική», άμα το γράψεις αλλιώς κόβεται όλο το θέμα.
- Με το δημοψήφισμα.
- Ναι.
- Που είπαν ναι.
- Που είπαν όχι.
- Με τους Γερμανούς;
- Α μπράβο.
- Με τον Χίτλερ.
- Όχι ρε άλλη περίοδο, με τους άλλους Γερμανούς, τους καλούς.
- Ααααααα ναι, που το «όχι» το κάνανε μετά «ναι».
- Ναι εκεί είναι τα δεύτερα Γιούρογκρουπ μην μπερδευτείς.
- Ωχχχχ αυτά με τον Βαρουφάκη, καλά ανάθεμα αν έχω καταλάβει τίποτα.
- Τέλος πάντων εκεί με τον ιό είναι που απαγορεύανε την κυκλοφορία.
- Α, ναι;
- Ναι.
- Που λέγανε ότι για όλα φταίνε οι κομμουνιστές και οι αριστεροί.
- Ναι.
- Ότι χρειάζονται μέτρα περιορισμού για να προστατευτεί η χώρα.
- Α γεια σου.
- Που έγινε το Πολυτεχνείο.
- Οχι, άλλη περίοδος.
- Που έριξε ο Μητσοτάκης τον Παπανδρέου και έγινε μετά χούντα και απαγορευόταν η κυκλοφορία.
- Άλλος Μητσοτάκης, άλλος Παπανδρέου!
- Μα δεν είχαν άλλα ονόματα;
(Σιωπή)
- Στο τέλος γιατροί θα καταλήξουμε.
- Έλα ρε μη γρουσουζεύεις.

 

DHMARXOI CIU

*«Ο ΠΑΛΙΟΣ είναι αλλιώς αλλά και οι νέοι είναι ωραίοι» λέει ο λαός μας. Έτσι λοιπόν ο παλιός και νυν δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, και οι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι Τεμπών Γιώργος Μανώλης και Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου βρέθηκαν σε έκθεση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην Κεντρική πλατεία. Όπως διαπιστώθηκε όμως δεν χρειάστηκαν «φόρτιση», αφού έναν χρόνο μετά τις εκλογές έχουν ακόμη πολύ… ρεύμα.
Κ.Τσ.

 

DAFNES CIU

*ΟΔΟΣ Σίφνου, οι δάφνες καταλαμβάνουν το μισό και πλέον πεζοδρόμιο, με δυσκολία κυκλοφορούν οι πεζοί. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση δεν καλείται ο Δήμος να παρέμβει, αλλά ιδιώτης να το φροντίσει ως έχει την υποχρέωση…

 

KLADIA CIU

*ΕΙΠΑΜΕ «Πράσινη μετακίνηση» στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, στη Λάρισα, αλλά όχι και «πράσινα εμπόδια»!
Επί της οδού Κύπρου τα κλαδιά που φαίνονται στη φωτογραφία δεν βοηθούν στην ομαλή κίνηση των πεζών εδώ και μία εβδομάδα.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass