Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2020 18:17
*Η δύναμη της εικόνας, η δύναμη της μάνας, του ανθρώπου που προσπαθεί να σώσει με κάθε τρόπο ό,τι πολυτιμότερο εχει, αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο στη φωτογραφία του Λαρισαίου φωτογράφου Ηλία Μάρκου για το Reuters και κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ένα μωρό κοιμάται πάνω στα λιγοστά υπάρχοντα μιας οικογένειας, τη στιγμή που πρόσφυγες και μετανάστες από τον κατεστραμμένο καταυλισμό της Μόριας μεταφέρονται στη νέα δομή του Καρά Τεπέ.             Χ.Β. *Η δύναμη της εικόνας, η δύναμη της μάνας, του ανθρώπου που προσπαθεί να σώσει με κάθε τρόπο ό,τι πολυτιμότερο εχει, αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο στη φωτογραφία του Λαρισαίου φωτογράφου Ηλία Μάρκου για το Reuters και κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ένα μωρό κοιμάται πάνω στα λιγοστά υπάρχοντα μιας οικογένειας, τη στιγμή που πρόσφυγες και μετανάστες από τον κατεστραμμένο καταυλισμό της Μόριας μεταφέρονται στη νέα δομή του Καρά Τεπέ. Χ.Β.

Καιρός
*ΓΙΑ την ένταση των καιρικών φαινομένων η επιστημονική κοινότητα έχει από καιρό προειδοποιήσει. Για τις επιπτώσεις πολιτικών που όχι δεν προστατεύουν το περιβάλλον, αντίθετα το καταστρέφουν.
Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να πει πως αιφνιδιάστηκε. Άρα σε ό,τι αφορά στην Πολιτεία πρέπει να ενισχυθούν οι περιβαλλοντικές πολιτικές και παράλληλα να υπάρξουν έργα που θα προστατεύουν ζωές και περιουσίες.
Η έκταση της καταστροφής, το μέγεθος και κυρίως η δύναμη της φύσης αιφνιδιάζουν είναι αλήθεια, οπότε πρέπει να ενταθούν οι πολιτικές πρόληψης και προστασίας.
Β.Κ.

Fake news
*ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που κάποιοι ψάχνουν απεγνωσμένα αφήγημα μέσω fake news. Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που εργαλειοποιούν για αυτό μια τραγωδία. Προσπαθώντας να υποστηρίξουν ότι το κράτος πιάστηκε στον ύπνο από τον τυφώνα «Ιανό» και καθότι θα ήταν καταφανώς ανυπόστατος οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί έλλειψης ενημέρωσης, κινητοποίησης, προληπτικών ενεργειών και προστατευτικών μέτρων, έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν την Πολιτική Προστασία ότι «δεν λειτούργησε το 112, με αποτέλεσμα να μην ενημερωθούν οι κάτοικοι στην Καρδίτσα για το πέρασμα του Μεσογειακού κυκλώνα». Η επίσημη διάψευση ήρθε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρδαλιά, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ο οποίος ανήρτησε screen shot με το μήνυμα που εστάλη στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας προχθές βράδυ, καθώς και τον χάρτη των περιοχών όπου αυτό παραδόθηκε.

Ιανός ο Θεσσαλός
*ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ιανός ήταν η κακοκαιρία που ενέσκηψε στη χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Διπρόσωπος ο καιρός με περιοχές να πνίγονται από τη βροχή και να χάνονται ανθρώπινες ζωές, ενώ σε άλλες δεν έπεσε ούτε σταγόνα. Δυστυχώς ο διπρόσωπος θεός δεν ξέχασε τον -σύμφωνα με τον μύθο- τόπο καταγωγής του. Αναφέρει λοιπόν ο μύθος ότι ο Ιανός ήταν θνητός που έφτασε στο Λάτιο (την αρχαία Ρώμη δηλαδή) από τη μαγική γη της Θεσσαλίας και ότι τον υποδέχτηκε η Καμέση. Το ζευγάρι παντρεύτηκε, μοίρασε το βασίλειο και απέκτησε αρκετούς απογόνους, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται ο Τίβερης, ο ποτάμιος θεός. Μετά τον θάνατο της Καμέσης, ο Ιανός έγινε ο μοναδικός κυβερνήτης του τόπου και έφτιαξε ένα ιερό που υπενθύμιζε την απομάκρυνση του Saturnus από τον Jupiter (του Κρόνου από τον Δία, στα ελληνικά αντίστοιχα). Ως πρώτος βασιλέας του Latium, ο Ιανός εγκαθίδρυσε μια περίοδο ειρήνης, τιμιότητας και ευημερίας για τον λαό του, μια περίοδο γνωστή και ως Χρυσή Εποχή. Εισήγαγε την οικονομία, την καλλιέργεια και τους νόμους. Λέγεται επίσης ότι παντρεύτηκε αργότερα μια νύμφη την Juturna, η πηγή της οποίας, όπως και το ιερό της, βρισκόταν κοντά στον ναό του Forum Romanum. Ένα από τα παιδιά τους ήταν ο Fons (επίσης γνωστός ως Fontus), θεός των πηγών. Μετά τον θάνατό του, ο Ιανός θεοποιήθηκε και έγινε Προστάτης της πόλης.
ΘΑ.

Σε ετοιμότητα
*ΜΠΟΡΕΙ ο Ιανός να έπληξε τη νότια και δυτική Θεσσαλία, ιδιαίτερα το νότιο τμήμα του Νομού Λάρισας και ειδικότερα τον Δήμο Φαρσάλων, ωστόσο «διά πάν ενδεχόμενο» ο Δήμος Τυρνάβου με ένα δυναμικό ποτάμι, τον Τιταρήσιο, τον Ξηριά, να έχει δυναμική ορμή όταν παρουσιάζονται παρόμια έντονα καιρικά φαινόμενα όπου αποκλείονται ράμπες, γεμίζουν ρέματα. Προληπτικά ο δήμαρχος Τυρνάβου, Ιωάννης Κόκουρας, έδωσε εντολή οι υπηρεσίες του Δήμου να είναι σε ετοιμότητα. Ο αντιδήμαρχος και αρμόδιος Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Γκάτσος, πρόβλεψε για τα πάντα, ώστε οι συνδημότες του να νιώθουν ασφαλείς.
Έμπειρος και αυτοδιοικητικός στα εύκολα και κυρίως στα δύσκολα ο κ. Γιώργος Γκάτσος.
Κ.Τσ.

Απ’ φαν (1)
*ΓΙΑ τον Βαγγέλη Μπούτα μίλησαν αυτοί που έπρεπε να μιλήσουν. Μόνο ένα στιγμιότυπο από εκείνες τις ατελείωτες συνεδριάσεις της συντονιστικής των μπλόκων, σε ξενοδοχείο της Λάρισας, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Προτού αναδειχθούν οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και προτού αναλάβει το ΠΑΣΟΚ με την επιχείρηση «Βουλκανιζατέρ» και τον βρώμικο πόλεμο για τα τσιφλίκια του μακαρίτη του Πατάκη ή και τα διπλοζυγίσματα της Καρδίτσας.
Όταν οι κομματικοί χώρισαν τα τσανάκια τους, άλλοι κατέλαβαν πόστα και άλλοι έμειναν πιστοί στους δρόμους, ακόμη και όταν κούτσαιναν ή λοιδωρούνταν για τον μοναχικό βίο των «εθιμικών» κινητοποιήσεων. Άλλοι μιλιούνται ακόμη και για τον Βαγγέλη μιλάνε με σεβασμό…
Β.Κ.

Απ’ φαν (2)
*ΕΝΑ από εκείνα τα βράδια λοιπόν, ο Βαγγέλης Μπούτας ήταν αυτός έπρεπε να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ με τους Αθηναίους δημοσιογράφους να χρειάζονται… μεταφραστή λόγω και της ντοπιολαλιάς.
Εν ολίγοις η Συντονιστική εκτιμώντας ότι θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση μετά από ημέρες κινητοποιήσεων είχε αποφασίσει να κλείσει και άλλους δρόμους και οι δημοσιογράφοι ήθελαν να μάθουν ποιους δρόμους.
Αλλά η Συντονιστική δεν το ανακοίνωνε νωρίτερα για να αποφύγουν το αντιμπλόκο της αστυνομίας. Έτσι λοιπόν έγινε και ο εξής διάλογος:
- Κύριε Μπούτα, ρωτούσε η συνάδελφος, θα κλείσετε αύριο τον δρόμο, πού;
- «Απ’ φαν μέχρι κάτ’»… απαντούσε ο Ευάγγελος (σ.σ. από πάνω μέχρι κάτω) αόριστα με τη συνάδελφο να αναζητά τη συνδρομή των ντόπιων συναδέλφων της, προκειμένου να καταλάβει γεωγραφικά σε ποιο ύψος της εθνικής οδού βρίσκεται το… «απφάν».
- Με τι θα κλείσετε, επανερχόταν άλλος δημοσιογράφος.
- «Μι τσ κλάρις» απτόητος ο Μπούτας και πού να τον καταλάβουν οι Αθηναίοι. Αγρότες θα ήταν με τα τρακτέρ θα έκλειναν τους δρόμους. Άλλο όμως το αυτονόητο και άλλο οι τηλεοπτικοί κανόνες. Οι τηλεοπτικές κάμερες ωστόσο έπρεπε να καταγράψουν τον πρωταγωνιστή να το δηλώνει, αλλά ο Μπούτας ή θεωρούσε περιττή την ερώτηση ή αστειευόταν απαντώντας πως θα έκλειναν τον δρόμο με κλαδιά ή κλάρες.
Δεν τήρησε ποτέ τον τηλεοπτικό κώδικα, δεν τον ένοιαζε άλλωστε. Ήξερε πως όταν… ζύγωναν οι κάμερες των Αθηναϊκών TV ίσως να μην ήταν και από ενδιαφέρον για τις κινητοποιήσεις των αγροτών…
B.K.

Έρευνα...
*ΑΚΡΩΣ ενδιαφέρουσα η έρευνα αποτίμησης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας για τον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλίας που υλοποίησε η Ομοσπονδία και την οποία κατ’ αποκλειστικότητα παρουσιάζει σήμερα η «Ε». Δεν είναι μόνο ότι καταγράφει τις βαθιές πληγές που προκαλεί η πρωτοφανή υγειονομική κρίση στο λιανεμπόριο, δεν είναι μόνο το μέγεθος των επιπτώσεων που αποτυπώνονται στο «οικοσύστημά» του, αλλά κυρίως αναδεικνύει την ανασφάλεια και την ανησυχία που έχει τρυπώσει και φωλιάσει στον εμπορικό κόσμο.
Ένας στους επιχειρηματίες διαισθάνεται πως στο επόμενο διάστημα, θα βάλει λουκέτο. Η επιχειρηματικότητα και το εμπόριο δοκιμάζεται και αν δεν δοθούν, με πιο τολμηρά μέτρα «ανάσες ζωής» είναι βέβαιο πως εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν θα καταφέρουν ανταπεξέλθουν. Απλά θα μετράμε θύματα, όπως και τώρα με τα κρούσματα του ιού...
Γ.Ν.

Ρεύμα
*ΟΧΙ, δεν αφορά σε όλους το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και κυρίως αυτοί που παίρνουν το ΚΕΑ, το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης δηλαδή. Η διευκρίνιση γίνεται γιατί τα «παράπονα» αυξάνουν όσο διευρύνεται ο αριθμός των απορρίψεων. Άλλωστε με το τέλος της αίτησης εμφανίζονται αναλυτικά και οι λόγοι απόρριψης.
Σε κάθε περίπτωση να διευκρινιστεί πως η αίτηση για φθηνότερο ρεύμα γίνεται με στοιχεία φορολογικής δήλωσης του 2019. Η είσοδος γίνεται με ΑΜΚΑ και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους για επεξεργασία των στοιχείων τους και να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής της ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, απαιτείται λογαριασμός e-mail και αριθμός κινητού τηλεφώνου για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ και τις συναινέσεις ενήλικων μελών του νοικοκυριού, εάν βεβαίως υπάρχουν. Αν όλα γίνουν σωστά τότε δεν υπάρχει πρόβλημα...
Γ.Ν.

Βρόμα
*ΕΙΚΟΝΑ που παραπέμπει σε βόθρο είναι αυτήν που αντικρίζουν όσοι περνάνε από τη λίμνη του Κηποθεάτρου Αλκαζάρ. Εδώ και μέρες τα λιμνάζοντα ύδατα έχουν καφέ χρώμα και είναι καλυμμένα από βρομιά και σκουπίδια. Αγωνιούν οι συμπολίτες και τρέμουν στην ιδέα να μην πέσει κάποιος μέσα. Ας ελπίσουμε πως η ανακατασκευή θα ξεκινήσει σύντομα.
Κ.Γ.
Ναός
*ΕΠΕΣΕ το Las Vegas πέρυσι, πάει και ο οίκος ανοχής εκεί στη Βύρωνος χθες. Η καλτ ιστορία της πόλης γκρεμίζεται σιγά – σιγά και τα κομμάτια που σκορπίζονται γίνονται ο θεμέλιος λίθος ενός μύθου. Των αναμνήσεων που θα γιγαντώνονται από στόμα σε στόμα. Ιστορίες από μεθυσμένα κορμιά και βρόμικα σεντόνια μέσα σε τσέπες από τσαλακωμένα πεντοχίλιαρα και χαρτομάντιλα από αγχωμένες ηδονές.
***
*Ο τρόπος που διάλεξε όμως να το… ρίξει ο Θωμάς Γεωργιάδης ήταν εντυπωσιακός και έγινε αντικείμενο συζήτησης και ποικίλων σχολίων ανά την Ελλάδα. Έπαιζε η ορχήστρα, χόρευε εκείνος και από πίσω μια μπουλντόζα να κάνει τη δουλειά της. Έγραψε ιστορία.
Κ.Γ.

Φωτιά
*ΦΩΤΙΑ πήραν τα τηλεφωνικά κέντρα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ολόκληρης της χώρας λόγω του μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανός», για παροχές βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων που κινδύνευσαν στις πλημμυρισμένες περιοχές και έχουν κάνει εκατοντάδες διασώσεις. Ειδικά στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσο και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες μέχρι χθες το πρωί είχαν δεχθεί 630 κλήσεις είχαν πραγματοποιηθεί 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.
Κ.Γ.

Δρόμος
*ΕΡΓΟ πνοής για την περιοχή χαρακτηρίζουν την αποπεράτωση του δρόμου Λογγά – Βερδικούσια οι κάτοικοι. Χαρακτηριστικό είναι πως ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Μορφωτικού Συλλόγου Λογγά Καλαμπάκας επικοινώνησε με την «Ε» και εξέφρασε τις ευχαριστίες όλου του Δ.Σ. προς τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, όσο και προς τον αντιπεριφερειάρχη κ. Μιχαλάκη, αλλά και τους Περιφερειακούς συμβούλους και την τεχνική εταιρεία του κ. Χατζηγάκη. Χάρηκαν οι άνθρωποι... Μπράβο Giannis!
*«…ΕΙΝΑΙ μια πραγματική έμπνευση μέσα και έξω από το γήπεδο. Η Ελλάδα είναι πολύ περήφανη. Μπράβο Γιάννη!» Έτσι κατέληγε η συγχαρητήρια ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη προς… το ξενιτεμένο ελληνόπουλο Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Giannis του Μιλγουόκι πια, ανεδείχθη για δεύτερη συνεχή χρονιά πολυτιμότερος παίκτης στην κανονική περίοδο του δυσκολότερου και καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου, του NBA. Φανταστείτε ότι μόλις άλλοι δύο παίκτες έχουν καταφέρει αυτή τη «διπλή», σε δύο συνεχείς σεζόν δηλαδή, διάκριση: ο κορυφαίος ίσως μπασκετμπολίστας Μάικλ Τζόρνταν (1987-88) και ο Χακίμ Ολάουζον (1993-94). Πριν λοιπόν βιαστούμε να φουσκώσουμε -και δικαίως- από περηφάνια, αναγκαία η παρένθεση. Η πρώτη αντίδραση του Γιάννη, ήταν: «Θέλω να σταματήσετε να με αποκαλείτε MVP μέχρι να γίνω πρωταθλητής…».
Ένα μάθημα σεμνότητας, τελείως ξένο με την ελληνική νοοτροπία.
Ας μαθαίνουμε.
* * *
*ΕΠΙ της ουσίας τώρα: Ο Γιάννης ευτύχησε, αλλά και μόχθησε γι’ αυτό και είχε μια τελείως διαφορετική πορεία, ως παιδί μεταναστών στην Ελλάδα. Η ιστορία του είναι μοναδική, σχεδόν παραμυθένια. Βασίζεται σε ικανότητες, αλλά και ευνοϊκές συγκυρίες. Φυσικά το αξίζει.
Πιστεύει κανείς όμως ότι, σε κάποια φάση της ζωής του, απείχαν πολύ οι δρόμοι του, από εκείνους χιλιάδων παιδιών που αφήνουν τη χώρα καταγωγής τους αναζητώντας καλύτερη μοίρα στην Ελλάδα και -μέσω αυτής- σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Ότι δε θα μπορούσε, αντί αυτής της λαμπρής εξέλιξης και πορείας, να είναι ένα άλλο παιδί-μετανάστης «ναυαγισμένο» σε κάποιον καταυλισμό ελληνικού νησιού, περιμένοντας να ταξιδέψει στη δύση; Φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να βάλει φωτιά για να το πετύχει;
Ή, για να το δούμε αντίστροφα, δεν υπάρχουν πάμπολλα παιδιά στις Μόριες της Ευρώπης που θα μπορούσαν να έχουν μια εντελώς διαφορετική ζωή, ένα πιο καλό, ίσως και λαμπρό μέλλον, αν τους δίνονταν η ευκαιρία; Προφανώς ελάχιστοι θα μπορούσαν να έχουν την εξέλιξη του Γιάννη. Τουλάχιστον όμως κανείς δε γινόταν εμπρηστής για να ξεφύγει από την «κόλασή» του.
Μπράβο λοιπόν στον Γιάννη, κύριε πρωθυπουργέ. Δυστυχώς δεν μπορούν να πουν το ίδιο για σένα (και τους προηγούμενους από εσένα), οι χιλιάδες Γιάννηδες των προσφυγικών καταυλισμών.
Δ.Χ.

02-UYUIRISTA.jpg

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass