Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 20:36
*ΕΝ μέσω αρχαιοτήτων. Ζ. *ΕΝ μέσω αρχαιοτήτων. Ζ.

Όσο μπορείς
*ΑΝ ήταν ακόμη ο Σωτ. Τσιόδρας στην ενημέρωση, καθότι στον Ν. Χαρδαλιά

δεν ταιριάζουν τέτοια κουλτουριάρικα, τότε άνετα θα μπορούσε να συστήσει στους νέους να κινηθούν σύμφωνα με το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, αλλάζοντας μια μονάχα λέξη.
Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εκθέτεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
Μην την εκθέτεις πηγαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία... (Όχι στην πολλή συνάφεια παιδιά...)
Ζ.

Τα είπε πάλι
*- ΝΑΤΑ μας πάλι με τα διαγγέλματα...
Ανησύχησαν κάπως οι Λαρισαίοι με την εμφάνιση του πρωθυπουργού ξανά χθες στις 6 το απόγευμα, μετά από καιρό. Οι Αθηναίοι, όπου και το επίκεντρο του κορονοϊού, λογικά θα ταράχθηκαν κάπως περισσότερο. Ίσως αυτός να ήταν κι ο σκοπός του Κυρ. Μητσοτάκη.
***
*ΜΙΛΩΝΤΑΣ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός είπε εξαρχής ότι η κυβέρνησή του μάχεται σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Αναφερόμενος και στα εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό μα και τις φυσικές καταστροφές. Αυτονόητο ότι ζητούσε έτσι την κατανόηση του κόσμου.
- Προχθές στην Καρδίτσα, θυμήθηκε ο Λαρισαίος, ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε στους πλημμυροπαθείς ότι έχει να αντιμετωπίσει και την πανδημία και τα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό. Λέτε να ζητήσει και την κατανόηση του Ερντογάν αύριο-μεθαύριο, απαριθμώντας του τα υπόλοιπα μέτωπα που έχει ανοιχτά;
***
* ΠΑΛΙ οι κρίσιμες δύο εβδομάδες στο προσκήνιο. «Οι εβδομάδες που έρχονται θα κρίνουν τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός προσπαθώντας να ταρακουνήσει τον κόσμο για τον κορονοϊό. (Για κάποιους δε όλα τα υπόλοιπα χρόνια, που δεν θα ζήσουν.)
Ζ.
 
Αν δεν...
*«ΓΥΡΩ στις 9 το βράδυ άρχισα να ετοιμάζομαι για το μοιραίο... Εκείνες τις ώρες ο Θεός μας ξέχασε», είπε ο Χρήστος Μακαντάσης, ένας εκ των τριών εργαζομένων στο εργοτάξιο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά στον Αλμυρό Βόλου, όπου είχαν εγκλωβιστεί επί 12 ώρες από τα νερά του «Ιανού». Ο γνωστός Λαρισαίος μηχανικός σε συγκλονιστική περιγραφή στη Βολιώτικη «Θεσσαλία». «Αν στις 9.30 μ.μ. δεν κόπαζε η βροχή, τα μεσάνυχτα θα ήμουν πνιγμένος, τελειωμένος... Ήμουν ήδη 4,5 ώρες όρθιος, μέσα στο νερό και τη σφοδρή καταιγίδα, πάνω σε ένα κομμάτι τσιμέντου. Δεν άντεχα... Γύρω στις 9 άρχισα να σκέφτομαι αν θα πέσω ανάσκελα ή μπρούμυτα στο νερό που είχε φτάσει στο στήθος μου. Ή θα άφηνα τα χέρια μου για να κολυμπήσω, όπου είχα ελάχιστες πιθανότητες να επιβιώσω ή θα κρατιόμουν στο νερό μέχρι να πνιγώ όρθιος», είπε φανερά σοκαρισμένος.
***
*ΤΕΛΙΚΑ γλίτωσαν αρκετά μετά τα μεσάνυχτα. Με τον πενηντάχρονο Χρ. Μακαντάση να μην ξεχνά να ευχαριστήσει τον Κ. Αγοραστό, για όσα έκανε εκείνες τις κρίσιμες ώρες, ενώ αποκαλύπτει τον διάλογο που είχε μαζί του. «Αν δεν ήταν ο περιφερειάρχης δεν θα βγαίναμε από εκεί μέσα ούτε την επόμενη μέρα ή θα βγαίναμε νεκροί. Όταν κατάλαβα ότι η ΕΜΑΚ δεν μπορεί να ανταποκριθεί, τον πήρα στο προσωπικό του τηλέφωνο. Του είπα: «Κώστα, έχω τρία παιδιά. Έλα σε παρακαλώ να με σώσεις». Έκανε ό,τι μπορούσε. Ο στρατός και ένα ιδιωτικό μηχάνημα που έφερε ο Αγοραστός σε συνεργασία με ένα ακόμη μηχάνημα ενός χωματουργού και αφού άλλαξε ο πρώτος οδηγός, γιατί δεν είχε το ψυχικό σθένος που απαιτούνταν, μας έσωσαν. Σήμερα, το σώμα μου είναι καλά αλλά η ψυχή μου είναι άδεια», καταλήγει.
Ζ.

Στα 50...
*ΔΕΝ τους έλεγες και νέους στη συντροφιά των Λαρισαίων, όπου όμως επικρατούσε μια αλεγρία.
- Κατέβασα εφαρμογή στο κινητό ρε σεις, για να πίνω νερό και για να κόψω το κάπνισμα. Και όντως, δεν προλαβαίνω να καπνίσω γιατί κατουράω όλη μέρα.
***
*- Η ευτυχία αρχίζει στα 50 λένε οι επιστήμονες. Εδώ και τρία χρόνια δηλαδή είμαι ευτυχισμένος και δεν το ξέρω.
***
*- ΕΙΔΑ κάτι παιδάκια να πετάνε πέτρες δεξιά κι αριστερά και κατέβηκα από το αμάξι κατευθείαν. Τους έδειξα πώς να τις πετάνε σωστά.
Ζ.

Δωρεά αλλά...
*ΣΟΥΣΟΥΡΟ στην κοινότητα των εκπαιδευτικών. Όχι μόνο που η πρώην περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Ελένη Αναστασοπούλου δώρισε 4.000 ευρώ στον Σύλλογο Δασκάλων Λάρισας και στην ΕΛΜΕ Λάρισας, δεν συμβαίνει κάθε μέρα αυτό, αλλά επειδή βρέθηκαν κάποιοι συνδικαλιστές που εμφανίστηκαν αρνητικοί στη δωρεά. Και δεν ήταν δεξιοί, που εκείνη είχε οριστεί στη θέση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υποτιθέμενοι δικοί της αρνήθηκαν. Αν κι η αριστερά έχει τόσες πτυχές και παρακλάδια. (Δεν είναι όμως φυσικά αυτό το ουσιώδες.)
***
*ΤΟ σημαντικό είναι πως η Τυρναβίτισσα εκπαιδευτικός πρόσφερε από 2.000 ευρώ στους Συλλόγους Δασκάλων και Καθηγητών. Είναι χρήματα που εδικαιούτο η ίδια από την υλοποίηση ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος κατά τη θητεία της ως διευθύντρια. Οι δάσκαλοι τα αποδέχτηκαν αυθωρεί και παραχρήμα, αποφάσισαν να κατατεθούν στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του συλλόγου.
Οι καθηγητές πάλι, έκαναν λέει συμβούλιο αν πρέπει να τα δεχτούν. Η πλειοψηφία της ΕΛΜΕ αποδέχθηκε τη δωρεά. Κατά της αποδοχής τάχθηκαν οι 2 συριζαίοι σύμβουλοι των ΣΥΝΕΚ, ενώ και η ανεξάρτητη σύμβουλος δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία. (Βαστάει κάμποσα χρόνια αυτή η κολόνια, με την κόντρα στην Αναστασοπούλου.)
***
*ΑΠΟ βδομάδα, όλοι οι υπόλοιποι, δάσκαλοι, καθηγητές και πρώην διευθύντρια, θα πάνε στον διάδοχό της στην Περιφερειακή Διεύθυνση για την τυπική αποδοχή της δωρεάς. Παράξενο πάντως να μην δέχεται κάποιος προσφορά, που δεν είναι κιόλας για τον ίδιο ώστε να πει π.χ. ότι προσβάλλεται, για τα μέλη του συλλόγου του είναι.
Ζ.

Εκλογές Σάββατο
*ΦΡΕΝΟ έβαλε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στο φαινόμενο να κλείνουν τα σχολεία για μια ολόκληρη ημέρα για να διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών.
Με διάταξη που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπεται οι εκλογές να πραγματοποιούνται ημέρα Σάββατο (αντί για εργάσιμη ημέρα και ώρα), προκειμένου να μην διακόπτεται η εκπαιδευτική λειτουργία, ενώ δίνεται η δυνατότητα για ηλεκτρονική διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Εντάξει εδώ ένα δίκιο το έχει. Χάνονται που χάνονται μαθήματα, μην το παρατραβάμε κιόλας.
Ν.Π.

Το μοντέλο
*Η Λάρισα δεν θα μπορούσε να απουσιάσει ούτε τούτη τη φορά. Έχει παρουσία και στο GNTM. Ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος εμφανίζεται στους τηλεοπτικούς δέκτες από το «Σπίτι» του GNTM ως επίδοξο μοντέλο. Ο δυναμικός νεαρός είναι 23 ετών και είναι από τους Αγίους Αναργύρους. Ναι το Τζουρμακλί, το επονομαζόμενο παλιά και Μικρό Παρίσι. Έχει δηλώσει πως η δουλειά του στο χωριό, μαζί με τον δίδυμο αδερφό του, είναι αγρότης και κτηνοτρόφος-τυροκόμος. Όμως θέλει να ασχοληθεί με το μόντελινγκ. (Και καλή του επιτυχία.)
Ζ.

Κίνηση διεύρυνσης
*ME τούτα και με τ’ άλλα, με τον κορονοϊό να έχει ανατρέψει τα πάντα ένα εξάμηνο τώρα αλλά και με διάφορες ατυχίες που είχαν αλλάξει νωρίτερα το πρόγραμμα του Αλ. Τσίπρα αποτρέποντας τότε την επίσκεψή του στη Λάρισα, όλα αυτά οδήγησαν τον Βασ. Κόκκαλη να παρουσιάσει τελικά στην Αθήνα την πρωτοβουλία του για την ίδρυση της ομάδας του μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Με απλή επιστολή-χαιρετισμό και όχι παρουσία του Αλ. Τσίπρα και δίχως φυσικά εκδήλωση με πολυπληθές ακροατήριο, όπως θα ήθελε.
***
*Η Κίνηση όμως ιδρύθηκε, κι ονομάστηκε απλώς «Κίνηση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία». Δίχως «γεωγραφικούς»  προσδιορισμούς, τύπου κεντροδεξιά ή κεντρώα. Το είπε άλλωστε κι ο πρόεδρος του κόμματος στον χαιρετισμό του: «Όλοι εμείς, όχι μόνο αριστεροί και σοσιαλιστές αλλά και πολλοί προοδευτικοί δημοκρατικοί άνθρωποι του κέντρου, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να οικοδομήσουμε την αριστερά της εποχής μας.» (Κι όταν λέει αριστερά, δεν εννοεί μάλλον να γίνουν αριστερόχειρες.)
***
*ΚΙΝΗΣΗ για τη Διεύρυνση, υπό την έννοια ότι σ’ αυτή τη διεύρυνση προσδοκούν, καθότι οι μετέχοντες μπορεί να μην ήταν «εκ γενετής» συριζαίοι, όμως ήδη ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ από καιρό, όπως άλλωστε και ο επικεφαλής Λαρισαίος βουλευτής του κόμματος. Αν και υπήρξαν ήδη κάποια νέα ονόματα στην εναρκτήρια της πρωτοβουλίας Κόκκαλη. Όπως η Λαρισαία δικηγόρος Νικολέτα Μπουρνόβα, στενή συνεργάτιδα και υποψήφια του συνδυασμού του Ν. Τσιλιμίγκα στις περασμένες περιφερειακές εκλογές. Εκ της κεντροαριστεράς προερχόμενη αυτή, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ξεκάθαρα. (Έκπληξη για πολλούς η εμφάνισή της, όχι για όλους πάντως.)
Ζ.
Τα επιπλέον
*ΠΕΡΑΣΕ η ανεμελιά των διακοπών, οι Λαρισαίες άρχισαν να συζητούν πάλι για τα επιπλέον κιλά.
- Ρώτησα καλέ τη διαιτολόγο πόσες φρυγανιές να τρώω το πρωί και έχω μια μικρή υποψία ότι όταν είπε δύο δεν εννοούσε τελικά πακέτα...
***
*- ΜΟΛΙΣ έκαψα 4.000 θερμίδες σε 30 λεπτά. Πάλι νηστική θα κοιμηθώ. Πάει χαμένη η πίτσα...
***
*- ΑΥΡΙΟ θα έχουμε λέει αέρα 10 μποφόρ. Ο θεός με φώτισε και κράτησα κάποια επιπλέον κιλά για μια ώρα ανάγκης.
Ζ.

Χωρίς μετρό
*ΕΙΠΕ ο πρωθυπουργός χθες ότι επιτέλους προστίθενται άλλα 100 λεωφορεία στις συγκοινωνίες της Αθήνας, υποσχόμενος πως θα δρομολογηθούν κι άλλα 400 ως το τέλος του χρόνου. Ως τότε βέβαια ίσως να είναι πολύ αργά, οι ειδικοί θεωρούν και πολύ λογικά πολύ σημαντικό επιδημιολογικά τον ρόλο της σαρδελοποίησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όπου οι συστηνόμενες αποστάσεις εξαφανίζονται και κανέναν αρμόδιο δεν δείχνει να τον νοιάζει ένα ολόκληρο καλοκαίρι τώρα. Τυπικά υπόσχονται πύκνωση των δρομολογίων αλλά το μόνο που πυκνώνει είναι ο κόσμος, ο ένας πάν’ στον άλλο.
***
*- ΑΥΤΟΣ είναι ο λόγος που στην Αθήνα εκτοξεύονται τα κρούσματα ενώ στη Θεσσαλονίκη περιορίζονται, έλεγε χθες μετά βεβαιότητος ο Λαρισαίος.
- Ποιος βρε παιδί;
- Να που η Θεσσαλονίκη δεν έχει μετρό να συνωστίζεται ο κόσμος. Από πέρυσι έχει και σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη λεωφορείων και την αραίωση των δρομολογίων της Αστικής μέχρι καταργήσεως. Κάθε εμπόδιο για καλό, ο κόσμος βρήκε άλλους τρόπους να μετακινείται.
Ζ.

Ανώμαλη προσγείωση
*ΠΕΝΤΕ μέρες διακοπή κυκλοφορίας στην κεντρική σιδηροδρομική γραμμή της χώρας, λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την Κεντρική Ελλάδα. Και καμαρώνουν τώρα στον ΟΣΕ, ανακοινώνοντας επανέναρξη των δρομολογίων Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
Τόσες μέρες μετά και μάλιστα με μονή τη διπλή γραμμή και χαμηλές ταχύτητες σε κάποια σημεία, μέχρι νεωτέρας. Και σε ποια σημεία μάλιστα; Κατολισθήσεις και βλάβες σε τεχνικά έργα και αποκλεισμός εκεί που προσφάτως παραδόθηκε η σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή, στην περιοχή της Φθιώτιδας. Εκεί που πήγαιναν να απογειωθούν τα τρένα, προσγειώθηκαν ανωμάλως. Κατά μία εκδοχή περίπου προσθαλασσώθηκαν, έμπλεξαν τα σίδερα με τα νερά και κέρδισαν τα δεύτερα. Με τη βοήθεια των ανθρώπινων παραλείψεων εννοείται.
Ζ.

Ξεκίνα...
*Ο Λαρισαίος μιλούσε εμπιστευτικά με τον φίλο του.
-Ξέρεις, ο γιατρός μου είπε ν’ αρχίσω να τρέχω.
-Γιατί; Πάχυνες τόσο πολύ;
-Όχι, μ’ έπιασε με τη γυναίκα του.
Ζ.

 

XARAKOPOYLOS PIERRAKAKHS CIU

*«ΜΕ τον συγκεκριμένο νόμο πέφτουν τίτλοι τέλους και τυπικά στη χρήση φαξ στο δημόσιο. Η ληξιαρχική πράξη θανάτου του φαξ σηματοδοτεί και τη μετάβαση στη νέα εποχή» υποστήριξε ο Μ. Χαρακόπουλος για τον νόμο Πιερρακάκη που επιδιώκει τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους. Ο Λαρισαίος βουλευτής είπε ότι αιτούμενο είναι η αποτελεσματικότητα του κράτους που δοκιμάζεται σε καταστροφές γι’ αυτό και ζήτησε αποζημιώσεις fast track στα Φάρσαλα. (Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα...).

 

LIOYPAS KALAMPAKAS CIU

*Ο αθλητικός τομέας Αγοραστού, Ν. Λιούπας και Κ. Καλαμπάκας συνεργαζόμενοι με ρυθμό.
Ζ.

 

SXOLH ODHGON CIU

*KI έτσι έμαθε ο δάσκαλος οδήγησης που δεν του έμαθε να οδηγεί.
Ζ.

 

KALOGIANNHS CIU

*- ΔΕΝ σε βρίσκω πουθενά γραμμένο συνταγματάρχα μου... Είκοσι χρόνια στον Δήμο, πότε ήσουνα σε παράταξη πλειοψηφίας;
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass