Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 20:36
*ΑΓΑΣΤΗ η συνεργασία Μητσοτάκη-Αγοραστού και για την πλημμύρα στον κάμπο. Τον περιφερειάρχη ρώτησε ο πρωθυπουργός για το τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για τους πληγέντες. *ΑΓΑΣΤΗ η συνεργασία Μητσοτάκη-Αγοραστού και για την πλημμύρα στον κάμπο. Τον περιφερειάρχη ρώτησε ο πρωθυπουργός για το τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για τους πληγέντες.

Αργία
*- ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Κυριακή, αναστέναξε ο νεαρός Λαρισαίος. Να ξεκουραστώ και λίγο

στην πολυθρόνα γιατί στον καναπέ πιάστηκα...
Ζ.

Όλοι έξω
*Η Λάρισα επέστρεψε και το δείχνει. Παρασκευή βράδυ, με τον καιρό να μην ευνοεί έξοδο για το Σ/Κ, βόγκηξαν τα μαγαζιά από κόσμο. Το αδιαχώρητο στις πλατείες, στους πεζόδρομους, στις συνοικιακές ταβέρνες, στις παραλίες του Φρουρίου. Φυσικά με τα μέτρα αποστασιοποίησης, όχι παντού πάντως έτσι κι αλλιώς έλεγχοι δεν γίνονται. Και κατά τα φαινόμενα σε όλες τις παρέες βασικό θέμα ο κορονοϊός στις διάφορες εκφάνσεις του στην καθημερινότητα.
Ζ.

Πελάγη εφορίας
*ΜΕ εναλλασσόμενη διάθεση στη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.
- Πλέω σε πελάγη εφορίας, μόλις μου έστειλε η λογίστρια τον ΕΝΦΙΑ.
***
*- H άλλη ρε σεις μου ζήτησε τον κωδικό του wifi, της λέω 30 11 30 11 και με ρώτησε αγγλικά ή ελληνικά. Αυτό ήταν, την παντρεύομαι τη ρουφιάνα...
***
*-ΤΕΣΣΕΡΑ ξέγνοιαστα χρόνια έζησα όλο κι όλο στη ζωή μου. Μετά με γράψανε στα νήπια.
Ζ.

Και σε Λαρισαίους
*ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΟ μήνυμα από το 112 στάλθηκε το βραδάκι της Παρασκευής στους κατοίκους των Τρικάλων μετά την επιβολή στην περιοχή των νέων μέτρων κατά της πανδημίας. Το ίδιο μήνυμα όμως έφτασε και στα τηλέφωνα αρκετών Λαρισαίων. Όχι όλων, οπότε άρχισαν οι συζητήσεις στις παρέες.
- Μήνυμα πήραν οι τρανοί, οι άνω των 60, οι ευπαθείς.
- Μήπως έστειλαν μόνο στους Τρικαλολαρισαίους;
- Εγώ άκουσα ότι στέλνουν μονάχα στους δεξιούς, που τους προστατεύουν περισσότερο. (Όταν θα θέλουν όμως να στείλουν μήνυμα στους Λαρισαίους, που να μη χρειαστεί δηλαδή, πώς θα τους πιστέψει τότε ο κόσμος όταν έχει λάβει και άσκοπα sms;)
Ζ.

Αποχώρησαν 4
*Στις 31 Αυγούστου λήξις, η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου χωρίς αυτούς με μείον τέσσερις καθηγητές στην Ιατρική της Λάρισας καθώς είχαμε μαζικές συνταξιοδοτήσεις. Κι έτσι θα γίνεται και τα επόμενα καλοκαίρια, κλείνει ο κύκλος των πάλαι ποτέ νέων καθηγητών, περνούν τα άτιμα τα χρόνια.
Διαγράφηκαν οι τέσσερις από την ιστοσελίδα της Σχολής, ολοκλήρωσαν τη θητεία τους τους σ΄ αυτήν, όχι όμως και την επιστημονική.
Έτσι είναι οι γιατροί, και οι δικηγόροι συνήθως. Ενώ όλος ο κόσμος έχει το άγχος συνταξιοδότησης, πότε θα φύγω να προλάβω στα 62, μην αλλάξει ο νόμος και χάσω και τα 65, στους συγκεκριμένους κλάδους συνήθως δεν θέλουν να αποσυρθούν ούτε στα 67.
***
*ΕΓΙΝΑΝ κι όλα τα τυπικά της αφυπηρέτησης, μετά την Ιατρική αυτομάτως φεύγουν κι από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και τα διευθυντικά πόστα που κατείχαν στις αντίστοιχες κλινικές του, παρέδωσαν και τα κλειδιά του πάρκινγκ για τις θέσεις που τους είχαν διατεθεί ως καθηγητές στο υπόγειο του νοσοκομείου, αν και σ’ αυτό το τελευταίο λέγεται ότι υπάρχει μια εκκρεμότητα.
***
*ΜΕΤΑ από ευδόκιμη θητεία και σημαντική προσφορά, γνωστά πρόσωπα στη Λάρισα οι πανεπιστημιακοί γιατροί, κάποια στιγμή θα γίνουν και οι δέουσες τιμητικές εκδηλώσεις.
Πρόκειται για τον Νίκο Τσιλιμίγκα τον καθηγητή Καρδιοχειρουργικής, αν και υπάρχει η εκκρεμότητα με τη δικαστική προσφυγή του καθώς ζητά διόρθωση της ημερομηνίας γέννησης ώστε να μείνει έναν χρόνο ακόμη.
 Για τη Δέσποινα Κυριάκου την καθηγήτρια Αιματολογίας, τον Νίκο Σκεντέρη της Παιδιατρικής και τον Γιάννη Μπιζάκη καθηγητή ΩΡΛ, ο οποίος ήδη ανήγγειλε ότι δημιουργεί στο «Ιασώ» Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική.
Ζ.

Φεγγαράδα
*- ΠΟΛΛΟΙ οργανώνουν εκδηλώσεις για την πανσέληνο και βλέποντας στο ημερολόγιο την ημερομηνία της, κανονίζουν την εκδήλωση για το απόγευμα - βράδυ αυτής της μέρας.
Κι ‘’ένας κάποιος’’ παρατηρητικός και μελετημένος Λαρισαίος πληροφορεί και συμβουλεύει.
- Έλα όμως που η πανσέληνος μπορεί να είναι -φυσιολογικότατα - και πριν ξημερώσει αυτή η μέρα, δηλαδή την προηγούμενη νύχτα.
Θα πει κάποιος «χάλασε ο κόσμος;» Όχι βέβαια αλλά γιατί να μην φροντίζουν να είναι η εκδήλωσή τους τη νύχτα με το όντως λαμπρότερο φεγγάρι; Χώρια που αρκετές φορές χαλάει ο καιρός αμέσως μετά την πανσέληνο...
***
*ΤΑ λέει γιατί είμαστε πολύ κοντά σε μια χαρακτηριστική περίπτωση.
- Ξεχωριστό παράδειγμα η ερχόμενη πανσέληνος του Οκτωβρίου που είναι στις 2 Οκτωβρίου αλλά για τη Λάρισα παρατηρείται στις 00:05 δηλαδή μόλις 5 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 1ης προς τις 2 Οκτωβρίου.
Άρα ποια θα είναι η «σωστή» νύχτα για τυχόν εκδηλώσεις; Της ερχόμενης Πέμπτης ή της Παρασκευής; (Όταν μπερδεύεται η ρομαντζάδα με την αστρονομία.)
Ζ.

Δουλειά επίπονη
*ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ το δημοσίευμα του Τάσου Πουλτσάκη στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας. Πρόκειται για τμήμα του προλόγου από το ανέκδοτο βιβλίο του «Θεσσαλικά επώνυμα Τουρκικής προέλευσης». Εξαιρετικά ενδιαφέρον, σπουδαία δουλειά και επίπονη.
Παραδεχόμενος ότι δεν διαθέτει επιστημονικές γνώσεις Γλωσσολογίας «αλλά καθαρή περιέργεια, θράσος και ρακοσυλλεκτικής μορφής μεράκι, αλλά και επιμονή για να μην πω εμμονή, ψάχνοντας από δω κι από κει, ακόμα και στον τηλεφωνικό κατάλογο συνδρομητών του ΟΤΕ ένα-ένα τα επώνυμα», συγκέντρωσε χιλιάδες απ΄ αυτά τουρκικής προέλευσης.
Η δειγματοληπτική αναφορά λίγων δεκάδων επωνύμων στο χθεσινό δημοσίευμα, δημιουργεί κλίμα αναμονής για την έκδοση του βιβλίου. Το δίχως άλλο.
Ζ.

Παρατείνεται
*- ΜΑΣ κοροϊδεύουν μεσ’ τα μούτρα έναν χρόνο καιρό, έχουν αποκλείσει τα χωριά μας...
Συνεχίζουν να διαμαρτύρονται οι παραπήνειοι των Τεμπών για την εξελισσόμενη μεγάλη καθυστέρηση στην επισκευή της μεγάλης Γέφυρας. Οι διερχόμενοι ξένοι δεν το καταλαβαίνουν τόσο, όσοι περνούν κάθε μέρα όμως...
Το έργο στη Γέφυρα του Πηνειού στα Τέμπη, τo έχει αναλάβει η εκμεταλλεύτρια των διοδίων εταιρεία. Κι όσο αυτή παραμένει κλειστή καθίσταται υποχρεωτική η διέλευση μέσα από τις σήραγγες, τα λεφτά είναι πολλά.
- Αν της το επιτρέψουν, από μήνες που ήταν στην αρχή το σχέδιο, η εταιρεία θα το πάει χρόνια για να παραδώσει τη γέφυρα στην κυκλοφορία, προβλέπουν οι ολίγον πονηρεμένοι. Εύκολο είναι.
Ζ.

Και πολύ χειρότερα
*ΤΟ είπε ο παλιός Λαρισαίος, με την ανάλογη ανησυχία.
- Καλά που δεν χτύπησε ο Ιανός στην περιοχή Μεσαγγάλων, Στρίντζου, Αλεξανδρινής και τριγύρω. Το σκέφτεστε; Κι αν ήταν και μια βδομάδα πριν, όταν είχε ακόμη εκεί πλήθος παραθεριστών...
- Σωστά, συμφώνησε ο φίλος του. Θα γινόταν τότε το Δέλτα, Ήτα. Πολύ μεγάλη ήττα του εποικισμού στο Δέλτα του Πηνειού.
***
*ΚΙ ο άλλος που παρακολουθεί τη μη-εξέλιξη των έργων του Αχελώου, μετατόπισε το χτύπημα του κυκλώνα.
- Αν έριχνε το πολύ νερό λίγο πιο πέρα και πιο πάνω, το πιο πιθανό να κατέρρεαν τα ημιτελή και εγκαταλειμμένα έργα της σήραγγας εκτροπής και του φράγματος της Συκιάς κι αλίμονο τότε σε όλους τους παρακάτω. Αυτά που είδαμε τώρα στον κάμπο θα ήταν παιδική χαρά.
- Αν συνέβαινε αυτό το κακό, που δεν είναι καθόλου απίθανο να προκύψει μελλοντικά, τότε ποιο κόμμα θα είχε μούτρα να κατηγορήσει ποιο; Οι μεν επί των οποίων τα έργα κόλλησαν, οι δε που τα εγκατέλειψαν;
Ζ.

Γάμοι των 9
*ΤΑ πράγματα μπερδεύονται πολύ με τους γάμους των 9 και δεν εννοούν την ώρα.
- Μέχρι εννιά άτομα λέει σε γάμους. Να δεις που στο τέλος θα παντρεύονται με τηλεδιάσκεψη.
***
*- ΜΕ το νέο όριο στους γάμους, οι πρώην του ζευγαριού θα είναι περισσότεροι από τους καλεσμένους.
***
*- Ο άλλος λένε θα ανακοινώσει γάμους με μάξιμουμ εννέα άτομα ενώ ξεκάθαρα θα μπορούσε το Σάββατο να πηγαίνει ο γαμπρός στην εκκλησία και την Κυριακή η νύφη.
Ζ.

Λεπτομέρεια
*ΠΑΝΤΩΣ ο Κ. Μ. εκφράζει την απορία του, μήπως και βρεθεί κάποιος να του τη λύσει: στα μέτρα πρόληψης της πανδημίας περιλαμβάνεται και η απαγόρευση συγκέντρωσης ομάδας με περισσότερα από 9 άτομα.
Με ποιον τρόπο ορίστηκε αυτός ο αριθμός; Είναι η λύση κάποιας εξίσωσης που κατάρτισαν οι σοφοί λοιμωξιολόγοι; Είναι αποτέλεσμα της έμπνευσης κάποιου από αυτούς;
Είναι ο μέσος όρος διαφόρων προτάσεων μελών της επιτροπής; Υποθέτω ότι θα υπάρχει σοβαρός λόγος που επιλέχθηκε το 9 και όχι το 10, που είναι «στρογγυλός» αριθμός, και ότι το ένα άτομο, μεταξύ 9 και 10, κάνει σημαντική τη διαφορά.
 (Το όριο των 9, προφανώς αυστηροποιεί τα πράγματα ψυχολογικά, «δεν θα μαζευτείτε ούτε καν 10 άτομα. Μέχρι 9 θα είστε, το πολύ 4 ζευγάρια κι ένας μοναχός του»).
Ζ.

Δαιμόνιοι
*ΓΑΜΟΙ πριβέ αυτή την περίοδο, με όριο τους 50 καλεσμένους. Το δαιμόνιο του Λαρισαίου πεθερού όμως βρίσκει την άκρη.
Καλεσμένοι σε 3 και 4 αίθουσες ή και περισσότερες, αρκεί να είναι κοντινές, αυστηρά ανά πενήντα άτομα σε κάθε μία και το γλέντι γίνεται περίπου σωστό και οπωσδήποτε νόμιμο.
Κουράζεται λίγο παραπάνω βέβαια το ζευγάρι και τα πεθερικά που πηγαινοέρχονται για τις χαιρετούρες αλλά και πώς να γίνει. Διαμοιράζονται και τα σόγια, τα συμπεθέρια χωριστά, πιο καλό το κλίμα, δεν ανθίζει όμως το κουτσομπολιό κι ο σχολιασμός για τους παρισταμένους αφού δεν βλέπουν όλοι όλους.
***
*ΚΑΙ το δαιμόνιο του καταστηματάρχη όμως δεν πάει πίσω. Μέχρι 50 άτομα το γλέντι του γάμου ή το τραπέζι της βάφτισης. Ωραία. Άμα όμως διαθέτει μεγάλο χώρο το μαγαζί, τότε μπορούν να πλασαριστούν δίπλα-δίπλα και 3 και 4 χωριστές εκδηλώσεις διαφορετικών γάμων και βαφτίσεων.
Κι άντε να ερμηνεύσουν τα όργανα τον νόμο, τα αστυνομικά όργανα, διότι τα κλαρίνα παίζουν για όλους.
Ζ.

Επιτυχία
* ΤΙΠΟΤΑ τελικά δεν θεωρείται αυτονόητο στην Ελλάδα. Να, οι κυνηγοί εκδηλώνουν την ικανοποίησή τους που «για μια ακόμη χρονιά ξεκίνησε ομαλά η κυνηγετική περίοδος με την υπογραφή της Ρυθμιστικής Διάταξης Θήρας από τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη.
Στο γεγονός αυτό συνετέλεσαν οι παρεμβάσεις κλπ, κλπ...». Λες και δεν θα έπρεπε να είναι κάτι δεδομένο χρόνο με τον χρόνο, με κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις ανάλογα με τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών του κράτους επί της εξέλιξης της πανίδας.
Κατά τα άλλα, έναρξη για τους ρέκτες του αθλήματος, με τις στάνταρ ευχές και προτροπές «κρατάμε με σεβασμό τους γραπτούς και άγραφους νόμους» από τον Βαγγέλη Μπαλατσό, ισόβιο πρακτικά πρόεδρο της Ζ’, παρότι αφού τη Θεσσαλία καλύπτει θα έπρεπε να ονομάζεται Θ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία.
Ζ.

Απαγορευτικό
*ΚΑΘΟΛΙΚΗ ήταν η απαγόρευση χθες, της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Ε.Ο. Λάρισας - Φαρσάλων - Δομοκού, λόγω εκτέλεσης έκτακτων εργασιών συντήρησης αποκατάστασης του οδικού δικτύου, εξαιτίας της θεομηνίας.
Περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονταν έξω από τις Καρυές Λάρισας, στη διασταύρωση Βαμβακούς καθώς και στον Περιφερειακό των Φαρσάλων όπου απέτρεπαν τους ξεχασμένους φορτηγατζήδες εθνικών μεταφορών να διασχίσουν αυτό το κομμάτι.
Επιτρεπόταν μόνο η διέλευση όσων πήγαιναν προς Φάρσαλα και πουθενά αλλού, δηλαδή ελαχίστων.
Γ.Γ.

Πάλι καλά
*- ΜΕ πήγε η δικιά μου σε ένα ‘’σούσι μπαρ’’ χθες.
-Άντε... Κι είχε τίποτα καλό τουλάχιστον;
- Δίπλα ακριβώς είχε ένα σουβλατζίδικο...
Ζ.

 

KARALARIVTOY GOYLAS CIU

*ΑΦΟΥ συνέπεσαν οι παρατάξεις Καραλαριώτου-Γούλα στην αντιπολιτευτική τακτική, θα πρέπει να συντονίζεται και η εκπροσώπησή τους στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου λαμβάνοντας τις κατάλληλες οδηγίες.
Ζ.

 

SOYLTHS BAIOYLHS GAMBROYLAS CIU

*ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ να τους συμμαζέψει κάπως τους αντιπολιτευόμενους ο Γ. Σούλτης. Να τους πείσει έστω να φοράνε μάσκα...
Ζ.

 

GIANNAS CIU

*- ΛΟΙΠΟΝ παιδιά, μπράβο που φοράτε τις μάσκες σας καταρχάς.
Σήμερα το μάθημά μας θα είναι φυσικά ξανά για τη Διακοσιετηρίδα της Επανάστασης του ’21, τι άλλο...
Ζ.

 

KAREKLES CIU

*ΥΠΑΡΧΟΥΝ ακόμα κάποιες καρέκλες διαθέσιμες για Λαρισαίους γαλάζιους που ενδιαφέρονται να προσφέρουν.
Ζ.