Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2020 18:10
*ΚΑΙ στο ράλι αντίκα ο Κ. Αγοραστός. Ως αφέτης με τη σημαία εκκίνησης. Ζ. *ΚΑΙ στο ράλι αντίκα ο Κ. Αγοραστός. Ως αφέτης με τη σημαία εκκίνησης. Ζ.

Περίεργος καιρός


*ΕΦΤΑΣΕ η εποχή της ζακέτας. Ζεστούλα ολημερίς, με κοντομάνικα, όμως το πρωί νωρίς μα κι όταν βραδιάζει δεν κάθεσαι χωρίς μπουφανάκι. Περίεργος καιρός που ευνοεί τα κρυολογήματα. Και πού να μπλέκει κανείς με πυρετούς και βήχα όταν σέρνεται κορονοϊός... Στρες μεγάλο και τρεχάματα για εξετάσεις μετά.
Ζ.

Όλα μαζί
*ΤΡΙΤΗ και 13 λέει σήμερα κι έχουμε και 2020. Μήπως να ετοιμάσουμε
το καταφύγιο;
Ζ.

Προφορικά
*ΝΕΟΣ τρόπος εξέτασης για κορονοϊό, με προφορικό τεστ.
- Πήγες κανένα ταξίδι;
- Όχι.
- Σεξ έκανες;
- Όχι.
- Βγήκες με φίλους;
- Όχι.
- Κοινώνησες;
- Όχι.
- Για ψώνια πήγες;
- Όχι.
- Φύγε, δεν έχεις κορονοϊό.
- Κι αν έχω;
- Θα πεθάνεις, αλλά και τέτοια ζωή τι να την κάνεις...
Ζ.

Τσεκάρισμα
*Ο εκ Καρδίτσης Λαρισαίος Σου. Μου. παρεμβαίνει, χωρίς όμως σου ξου μου ξου: Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για την Καρδίτσα, διαβάζουμε. «Όλα καλά και άγια», όπως λένε οι συγχωριανοί μας. Αλλά...
Ας ελπίσουμε, η θεομηνία που πρόσφατα έπληξε περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και την Καρδίτσα, να αποτελέσει αφετηρία προβληματισμού για τον έλεγχο παραλαβής έργων του Δημοσίου, εννοείται και του ευρύτερου Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε στο εξής να μη γίνεται αυτοκριτική εκ του αποτελέσματος των θεομηνιών. Δεν αρκεί να λέμε κακοτεχνίες έργων, ή παραλείψεις αρχών και υπηρεσιών, που είχαν ως αποτέλεσμα τραγικά γεγονότα. Οφείλουν οι αρμόδιοι να ελέγχουν και να αναζητούν ευθύνες των υπευθύνων, προς αποφυγήν-αποτροπήν παρομοίων συμβάντων στο μέλλον.
Ελπίζουμε να έχει σταλεί κάποια εγκύκλιος, σε όλη τη χώρα, ώστε να ελεγχθούν έργα, υποδομές και να υποβληθούν προτάσεις αποτροπής τέτοιων φαινομένων, όπως π.χ. στη γέφυρα και το Κέντρο Υγείας Μουζακίου. Εάν δε γίνει, τώρα σύντομα, ουσιαστικός έλεγχος από υπεύθυνες επιστημονικές επιτροπές σε υποδομές και έργα, από τεχνικής πλευράς για την καταλληλόλητα δημόσιας χρήσης, ποιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο επανάληψης καταστροφών στο μέλλον; Εκτός εάν πιστεύουμε ότι αποκλείεται να επαναληφθούν ακραία φαινόμενα στο μέλλον και αυτό που συνέβη ήταν τυχαίο.
Ζ.

Κάηκαν...
*ΑΚΟΥΝ δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ και πετάγονται με τον πρώτο ήχο της βροχής, κάτοικοι στις παραποτάμιες πληγείσες περιοχές του πρ. Δήμου Ενιπέα στα Φάρσαλα, φοβούμενοι ότι μπορεί να επαναληφθεί, η προ ολίγων ημερών καταστροφή. Δεν ήταν άλλωστε λίγοι αυτοί, που ανέφεραν ότι δεν επρόκειτο να κοιμηθούν λεπτό χθες, μαζεύοντας πράγματα, ώστε να μην τους ξανά βρει απροστάτευτους ο καιρός.
Όποιος καεί στον χυλό...
Γ.Γ.

Γυμνοσάλιαγκες
*ΤΩΡΑ που, όπως όλα δείχνουν, πέφτουν οι τίτλοι τέλους για τη «Χρυσή Αυγή», βγαίνουν και θα βγουν πολλοί ενδεδυμένοι τη «στολή» του αντιφασίστα. Από πολιτικούς που σήμερα κατακεραυνώνουν το ναζιστικό μόρφωμα, ενώ παλαιότερα «ψάρευαν» στη δεξαμενή των ψήφων του, μέχρι απλούς πολίτες.
Ως συνήθως η νίκη έχει πολλούς «πατεράδες». Έτσι, η έκδοση μίας ιστορικής απόφασης, αποτέλεσε το έναυσμα μίας ανούσιας πολιτικής αντιμαχίας για τη συμβολή -και σε ποιον βαθμό- των κυβερνήσεων της παρελθούσης 15ετίας, στο «ξήλωμα» της Χ.Α. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κατά κύριο λόγο ανταλλάσσουν πυρά και κατηγορίες, με φόντο έναν ιδιότυπο απολογισμό δράσεων και δηλώσεων από τη μια, αποφάσεων και παραλείψεων από την άλλη, με στόχο τον καταλογισμό ευθυνών ή τη διεκδίκηση ευσήμων, ανάλογα με το πώς βλέπουν τα πράγματα. Και αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι η φασιστική και ρατσιστική ακροδεξιά ιδεολογία επλήγη μεν, δεν ξεριζώθηκε όμως.
Κάτι που θα φανεί στις επόμενες εκλογές, με τις επιλογές των πολιτών εκείνων που στις προηγούμενες αναμετρήσεις στήριξαν και «ψήλωσαν» τη Χρυσή Αυγή συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στην αποθράσυνσή της. Ακόμη και μετά τη δολοφονία Φύσσα.
Αλλά και στον δικό μας, τον δημοσιογραφικό χώρο, εμφανίζονται διάφοροι διεκδικώντας αντιναζιστικά παράσημα για τη -δήθεν- αλύγιστη στάση τους...
Έτσι συνέβαινε πάντα. Παλαιότερα είχαμε όψιμους αντιστασιακούς και αντιχουντικούς, τώρα ευδοκιμούν οι αντιφασίστες. Είναι δυστυχώς κάτι σύνηθες και επαναλαμβανόμενο, περίπου σα φυσικό φαινόμενο. Όπως οι γυμνοσάλιαγκες που βγαίνουν πάντα μετά τη βροχή...
Δ.Χ.

Γυμνή αλήθεια
*ΠΟΝΗΡΙΕΣ, αλλά με στυλ στη νεανική συντροφιά στη Λάρισα.
- Έχω κάνει γυμνή φωτογράφιση, παλιότερα. Ύστερα μ’ έντυσε η νονά μου και φύγαμε.
***
*- ΘΕΣ να ανταλλάξουμε υγρά;
- Αχ ναι, θέλω.
-Ωραία, δώσε μου το fairy και πάρε το svelto.
***
*- ΜΩΡΟ μου, σ’ άρεσε;
- Αχ ναι, πολύ. Εσένα;
- Τέλειο ήταν.
- Θες κι άλλο;
- Αντέχεις;
- Φυσικά. Μήτσο πιάσε άλλα δύο, απ’ όλα.
Ζ.

Σούπερ ομάδα
*ΚΙ ενώ ο Φαν Σιπ προσπαθεί να χωρέσει στην ενδεκάδα ταυτοχρόνως Πέλκα, Μπακασέτα, Μάνταλο και Φορτούνη, όλους τους καλούς μαζί κι ας παίζουν στην ίδια περίπου θέση, την ίδια στιγμή ο Ολλανδός προπονητής ανακαλύπτει Τζαβέλλα και Χατζηδιάκο, ίσως λόγω ηρωικών επωνύμων, τον Σβάρνα και τον Κουρμπέλη, που τους βρίσκει που τους θυμάται, φτιάχνει λέει ομάδα για το επόμενο Μουντιάλ. Πράγματι, με τη Μολδαβία πήγε πολύ καλά, κι ας έπαιζε με 10 η αντίπαλος. Και με Κόσσοβο μάλλον θα πάει ακόμα καλύτερα.
Ζ.

Εναλλαγή
*ΕΝΤΑΣΗ με την Αρμενία, στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου κι έτσι στο προσκήνιο η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Δημοκρατία με πρόεδρο τον Ιλχάμ Αλίγιεφ που εκλέχθηκε το 2003 κι επανεκλέγεται από τότε διαρκώς, για τέταρτη πενταετία πια, και που έχει διορίσει τη σύζυγό του, Mεχριμπάν Αλίεβα, ως αντιπρόεδρο της χώρας κι αυτό είναι το λιγότερο. Μέχρι το 2003, οπότε και πέθανε στα ογδόντα του, πρόεδρος της χώρας ήταν ο πατέρας του, ο Χεϊντάρ Αλίγιεφ, πρώην καγκεμπίτης της πρώην ΕΣΣΔ. Τριάντα χρόνια κυβερνούν οι Αλίγιεφ στο Αζερμπαϊτζάν. Δεν είναι εκεί προηγμένη δημοκρατία δυτικού τύπου.
***
*ΕΝΩ στην Ελλάδα η ζωή προχωράει με ρυθμό. Πέντε - δέκα, δέκα -δεκαπέντε... Με μια απίστευτη εναλλαγή στο κουμάντο της χώρας. Ογδόντα χρόνια τώρα, τρεις γενιές. Απίθανο να συμβαίνει κάτι ανάλογο αλλού στον κόσμο.
1945 Παπανδρέου Ι
1955 Καραμανλής Ι
1960 Καραμανλής Ι
1965 Παπανδρέου Ι
1975 Καραμανλής Ι
1980 Καραμανλής Ι
1985 Παπανδρέου ΙΙ
1990 Μητσοτάκης Ι
1995 Παπανδρέου ΙΙ
2005 Καραμανλής ΙΙ
2010 Παπανδρέου ΙΙΙ
2020 Μητσοτάκης ΙΙ
Ζ.

Ο φταίχτης
*ΕΤΕΡΟΣ της εν Λαρίση καρδιτσιώτικης παροικίας, ο Ν. Μπα. Ακριβώς αυτό λέει, μπα...
Παιδιά τα μάθατε; Ανακαλύφθηκε επιτέλους «τις πταίει» για τη μίζερη ζωή μας. Πώς; Δεν το μάθατε; Να σας το πω τότε εγώ. Που είμαι πολίτης συνειδητός, ψαγμένος και πολύ υποψιασμένος. Φυσικά απίστευτα ενημερωμένος και αδιανόητα δικτυωμένος. Γιατί εμένα δεν μου ξεφεύγει τίποτα. Είμαι γάτα εγώ. Με πέταλα.
***
*«ΜΑΣΚΑ, μήτηρ πάσης κακίας».
Εννοείται πως δεν φταίει στο παραμικρό η έλλειψη παιδείας μας. Ούτε η διαφθορά, που έχει διαβρώσει όλα τα επίπεδα της εξουσίας. Φυσικά αποκλείεται να φταίει το διαλυμένο κράτος μας, που διώχνει τα παιδιά του στην ξενιτειά. Να αποκλείσουμε και τον αφόρητο θρησκευτικό και εθνικιστικό φανατισμό; Η έλλειψη αξιοκρατίας; Ε, όχι δα. Η έπαρση και η αδυναμία συνεργασίας αποκλείεται εκ των πραγμάτων. Ο κορονοϊός; Ε, όχι, πότε αυγά, πότε πλιά... Αυτά όλα είναι μικροπταίσματα. Ένας και μόνο ένας είναι ο φταίχτης. Η μάσκα.
***
*ΑΥΤΗΝ κατάφερε να συνενώσει σε μια παγκόσμια συνωμοσία κράτη, θρησκείες, συνειδήσεις, πολιτεύματα, φρονήματα, φτωχούς με πλούσιους, όμορφους με άσχημους, νύφες με πεθερές, Ολυμπιακούς με Παναθηναϊκούς, καίτοι για το τελευταίο διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις. Αυτή μας φτώχυνε, μας αφαίρεσε τον λόγο και την κρίση μας, έθεσε ανυπέρβλητα εμπόδια στη γνώση και στην πρόοδο.
«Επάνω της. Εμπρός, λοιπόν, όλοι μαζί στον «δρόμο της αρετής», που χάραξαν οι φωτισμένοι μας ηγέτες Τραμπ και Τζόνσον». Ρίξτε τις μάσκες. Γιατί εμάς δεν μας τρομάζει ο θάνατος, των άλλων.
Ζ.

Άλλος πλανήτης
*ΣΕ θέματα επιστημονικής φαντασίας η συζήτηση των νεαρών Λαρισαίων.
- Α, να μία θέση πάρκινγκ. Μένει να δω τώρα σε ποια πόλη βρίσκομαι.
***
*- ΜΙΚΡΟΙ κάποιοι θα πρέπει να πήραν μεγάλη δόση της βιταμίνης B. Γι’ αυτό κι έγιναν γίδια, Μπεεεε...
***
*- ΛΕΣ να υπάρχουν έξυπνα όντα και σε άλλους μακρινούς πλανήτες;
- Πολύ πιθανόν.
- Και λες κάποτε να μας επισκεφθούν;
- Αν είναι έξυπνα, όχι.
Ζ.

Ημερολόγιο 2021
*ΑΠΟ τα πρώτα ημερολόγια για τη νέα χρονιά που έφτασαν στα γραφεία της «Ε» είναι αυτό της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων «Η χριστιανική αγωγή –ΓΕΧΑ», το οποίο είναι αφιερωμένο -όπως αναμενόταν- στα 200 χρόνια από το 1821. Έχοντας φωτογραφία στα εξώφυλλα τον θρύλο της Αγίας Λαύρας, από το έργο του Θεόδωρου Βρυζάκη και στο οπισθόφυλλο το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, το ημερολόγιο εκτός από τις καθιερωμένες αργίες μάς ενημερώνει και για όλα τα μεγάλα γεγονότα της επαναστάσεως, με ιδιαίτερη αναφορά στην προσευχή του Κολοκοτρώνη, στην πίστη του Μακρυγιάννη, στο τάμα του Καραϊσκάκη στην Παναγία την Προυσιώτισσα, στο κρυφό σχολειό, στην πολύτεκνη οικογένεια που ήταν παρούσα στην εθνεγερσία και σε πολλά ακόμα ιστορικά γεγονότα.
Γ.Ρ.

Τζάμπα χρέος
*- Α, το γνωστό πρόβλημα με τις λάθος διευθύνσεις...
Αυτήν την απάντηση εισέπραξε η Λαρισαία που καλείται να πληρώσει σχεδόν 1.000 ευρώ για κλήσεις παράνομης στάθμευσης, οι οποίες χρονολογούνται από δεκαπενταετίας. Λιγότερο από 500 ευρώ οι κλήσεις, αλλά με τις προσαυξήσεις η οφειλή διπλασιάστηκε. Και δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει και τη μέχρι πρόσφατα ισχύουσα κυβερνητική ρύθμιση να πληρώσει μόνο το καθαρό χρέος, διότι δεν ήξερε. Δεν ήξερε ότι χρωστούσε.
***
*ΟΥΣΑ υπάλληλος, πρώτη φορά χρειάστηκε φορολογική ενημερότητα, για να εισπράξει κάποια χρήματα από το Δημόσιο. Δεν γίνεται της είπαν, σας έχει μπλοκάρει ο Δήμος Λαρισαίων. Πήγε να μάθει.
- Γιατί με μπλοκάρατε;
- Χρωστάτε...
- Εγώ; Αποκλείεται.
- Κι όμως, είναι δέκα κλήσεις για το τάδε αυτοκίνητο.
- Μα το έχω πουλήσει προ δεκαετίας.
- Κλήσεις από το 2007-2008.
- Α... Μα...
***
*ΤΟ ομολόγησε κατόπιν η κόρη της. Πηγαίνοντας τότε στο φροντιστήριο στο κέντρο, πάρκαρε κι είχε πάρει κλήσεις. Της έλεγαν όμως κάποιοι ξερόλες τότε ότι «δεν τις πληρώνουμε αυτές», διότι ο «Δήμος δεν μπορεί να τις εισπράξει», τα πράγματα όμως είχαν αλλάξει. Κι εκείνη, για να μη στενοχωρήσει τη μαμά και πάψει να παίρνει το αυτοκίνητο, δεν έλεγε...
Η οποία μαμά, ποτέ δεν πληροφορήθηκε την οφειλή, δεν έλαβε ποτέ ειδοποίηση από τη δημαρχία, διότι έτυχε να αλλάξουν σπίτι λίγο αργότερα. Ό, τι μπορεί να έστειλε ο Δήμος πήγαινε πλέον σε μια άσχετη διεύθυνση. Ούτε για το χρέος και τις κλήσεις έμαθε ποτέ, ούτε για την προσαύξηση, ούτε για τη δυνατότητα να επωφεληθεί πληρώνοντας με την ευνοϊκή ρύθμιση.
***
*Ο οποίος Δήμος αξιοποιεί την Εφορία εισπρακτικά, όχι όμως και για να τσεκάρει τις διευθύνσεις των οφειλετών του. Τους ειδοποιεί εντελώς τυπικά. Ίσως και να βολεύει. «Κάποια στιγμή θα ζητήσει φορολογική ενημερότητα ή θα χρειαστεί κάτι άλλο, θα τα εισπράξω τότε διπλάσια». Δε δείχνει και τόσο σωστό. Σχεδόν τόσο ανεύθυνη πρακτική, όσο και της τότε μαθήτριας που στάθμευε παράνομα.
Ζ.

Φέρε...
*- ΘΑ έρθεις για καφέ;
- Ναι, αμέ. Έρχομαι.
Μιλούσαν στο τηλέφωνο οι Λαρισαίοι φοιτητές.
- Κοίτα, καθώς θα έρχεσαι δε φέρνεις και τσιγάρα;
- Έγινε.
- Κοίτα... Πάρε και καφέδες.
- Α... Εντάξει.
- Και κάνα νεράκι, έτσι;
- Καρέκλες έχεις ή να περάσω κι απ’ το ΙΚΕΑ;
Ζ.

Gallery άρθρου