Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 20:34
*ΟΤΑΝ ο Χρ. Καλομπάτσιος υπηρετούσε, ως αξιωματικός στο δεύτερο συνθετικό του ονόματός του, ο Β. Κόκκαλης ήταν στέλεχος της ΝΔ. Τώρα που ο αντιπεριφερειάρχης πολιτεύεται με τη ΝΔ, ο βουλευτής αφού άλλαξε διαμέρισμα στη γαλάζια πολυκατοικία, πέρασε απέναντι, στην οικοδομή αριστερά. Λογικό να μην είναι στενοί φίλοι. Ζ. *ΟΤΑΝ ο Χρ. Καλομπάτσιος υπηρετούσε, ως αξιωματικός στο δεύτερο συνθετικό του ονόματός του, ο Β. Κόκκαλης ήταν στέλεχος της ΝΔ. Τώρα που ο αντιπεριφερειάρχης πολιτεύεται με τη ΝΔ, ο βουλευτής αφού άλλαξε διαμέρισμα στη γαλάζια πολυκατοικία, πέρασε απέναντι, στην οικοδομή αριστερά. Λογικό να μην είναι στενοί φίλοι. Ζ.

Επιτέλους
*ΧΑΛΑΣΕ μεν κάπως, ωστόσο εξακολουθεί να τραβάει μαλακά ο καιρός. Κι ο Λαρισαίος συμπέρανε:

«Το μόνο που λείπει από το φετινό φθινόπωρο είναι το φθινόπωρο».
Ο διπλανός του όμως διατύπωνε αίτημα.
- Κάποιος πρέπει να πει επιτέλους στα κουνούπια πως έχουμε μέσα Οκτωβρίου.
Ζ.

Ανταγωνισμός
*ΣΤΟ κλίμα της εποχής σχολίαζαν οι νεαρές Λαρισαίες.
- Τι πάει να πει είναι νωρίς ακόμα να στολίσουμε δέντρο... Αφού περιμέναμε να φτάσει μέσα Οκτωβρίου...
***
*- ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ με βλέπει η μάνα μου με μάσκα και καμαρώνει. Καημό το είχε να με δει γιατρό.
***
*- ΚΙ είπε κορίτσια το 13, ‘’είμαι το χειρότερο νούμερο’’. Παρενέβη όμως ο 666, ‘’όχι, εγώ είμαι’’. Και πετάχτηκε το 2020. ‘’Καλά τώρα... Τι λέτε βρε...’’
Ζ.

Πρώτα οι οφειλές
*ΝΑΙ, θα παίξει ο Απόλλων Λάρισας, ο Φιλιππουπόλεως όπως είναι γνωστός στον κάμπο, θα αγωνιστεί και φέτος στη Β’ Εθνική. Όχι όμως όπως επιθυμούν οι διοικούντες του υπό τον μεγαλομέτοχο Παν. Μαντζανά, αλλά σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. Η ΠΑΕ δεν πήρε αδειοδότηση για να κάνει τις μεταγραφές που ήθελε ή και για να ισχύσουν αυτές που ανακοίνωσε. Αν δεν δικαιωθεί στο εφετείο, γιοκ Βαγγέλης Μόρας και άλλα εντυπωσιακά. Αυστηροί περιορισμοί στις μεταγραφές, διότι σου λένε οι υπεύθυνοι, πλήρωσε πρώτα κύριος αυτούς που χρωστάς κι ύστερα ανοίγεις καινούριο φύλλο. Όπως έγραφε άλλωστε η εφημερίδα προχθές, όταν αναμενόταν η αδειοδότηση που δεν δόθηκε, «μία από τις προσφυγές που θα απασχολήσει ιδιαίτερα είναι από πρώην ποδοσφαιριστή που ζητάει να του δοθούν όλα τα χρήματα της προσφυγής του που εκδικάστηκε και δεν δέχτηκε να τα εισπράξει σε δόσεις».
(Τον αχάριστο... Αντί να ευχαριστάει που τον άφησαν να παίξει στην ομάδα ήθελε και τα λεφτά του, για τα οποία δικαιώθηκε κιόλας όταν προσέφυγε.)
Ζ.

«Αρνητές»
ΤΡΕΙΣ, οι δύο μάλιστα αντιδήμαρχοι, αρνήθηκαν να ψηφίσουν υπέρ ψηφίσματος καταδίκης της «Χρυσής Αυγής», στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών. Την πρόταση του ψηφίσματος, που τελικά υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία, κατέθεσε η επικεφαλής της «ΛΑ.ΣΥ.» κ. Μ. Κωστή, ενώ οι τρεις «αρνητές» ανήκουν στη δημοτική πλειοψηφία του δημάρχου Γ. Μανώλη. Εις εξ’ αυτών που έλαβε τον λόγο, για να το κάνει, ζήτησε «να καταδικαστούν και τα εγκλήματα του ΚΚΕ», όπως είπε. Τη θέση του ασπάστηκαν δύο ακόμη.
Έκπληξη; Για τους περισσότερους -δυστυχώς- δεν ήταν.
Δ.Χ.

Τη βόλευε
*ΣΤΗ δημόσια διαμάχη για το ποιος ευνόησε τη Χ.Α. εμφανίστηκε χθες και η ξεκαρδιστική ‘’Ελληνοφρένεια’’ με θεσσαλική συνεισφορά. Με ηχητικό του Μιχ. Ταμήλου, βουλευτή Τρικάλων της ΝΔ τότε, ο οποίος είναι γνωστός ως ο άνθρωπος που σκέφτεται φωναχτά, λέει αυτά που του περνούν από τον νου, δεν φιλτράρει για σκοπιμότητες. Είπε λοιπόν στην τηλεόραση το 2013: «Τη ΝΔ και την κυβέρνηση τη βόλευε όταν η Χρυσή Αυγή, με τη δράση που έκανε καθάριζε τους αλλοδαπούς από τις γειτονιές χωρίς να χρεώνονται πολιτικό κόστος η αστυνομία και η κυβέρνηση». (Είχε γίνει τότε σάλος, ήταν κι ο ΣΥΡΙΖΑ που ανέβαινε).
Ζ.

Ο βασικός
*ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ δημοσιότητα η χθεσινή απολογία του Βαγγέλη Μαρινάκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ως ένας από τους κατηγορούμενους για την υπόθεση με τα ‘’στημένα’’ παιχνίδια. Όχι ίσως τόση όση της αναλογούσε, παρότι ο εφοπλιστής κατέχει το φιλέτο του τομέα ενημέρωσης στη χώρα, μάλλον δεν είναι και τόσο θετικό να λες παρότι μέγας επιχειρηματίας ότι δεν γνώριζες πως το κινητό που χρησιμοποιούσες ήταν ‘’πακιστανικό’’.
***
*ΘΕΜΑΤΑ των δικαστών αυτά, ωστόσο για τη Λάρισα έχουν ενδιαφέρον όσα είπε για τον Αλ. Κούγια, ο οποίος θα πρέπει τότε να είχε την Παναχαϊκή ή μήπως τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο ίδιος θα θυμάται καλύτερα. Τώρα λοιπόν που είναι φίλοι, παλιότερα είχαν ανταλλάξει βαριές κουβέντες, ο Β. Μαρινάκης είπε στο δικαστήριο: Ο Κούγιας είχε πολλά παράπονα από ομάδες που είχαν παίξει μαζί του. Υπήρχαν άνθρωποι που τον κάλεσαν στο γραφείο τους, και του έδειξαν διαλόγους που είχαν αφαιρέσει τα ονόματά τους. Τον κορόιδεψαν. Ο βασικός παράγοντας που ξεκίνησε η ιστορία αυτή ήταν ο Κούγιας. Ο βασικότατος.
Το κατηγορητήριο αυτό έχει γραφτεί από συγκεκριμένες δηλώσεις του κυρίου Κούγια και διάφορες άλλες καταθέσεις. (Εμ, άμα παίζεις να είσαι βασικός, τι τώρα...)

Ζ.
Δίχως αύριο
*ΕΙΠΑΝ ν’ αφήσουν τις συζητήσεις για δίαιτες, στη συντροφιά των Λαρισαίων και να πιάσουν κάτι πιο ευχάριστο.
- Εσύ που ξέρεις τα πολλά κι ο νους σου κατεβάζει, ένα βαρέλι ζάχαρη πόσους φραπέδες βγάζει;
***
- ΕΦΤΑ προφιτερόλ παρακαλώ...
- Ορίστε, έτοιμα... Για να διατηρηθούν καλύτερα, να τα βάλετε αύριο στο ψυγείο.
- Ζω για το τώρα δεσποινίς, δεν υπάρχει αύριο.
***
*- ΚΑΘΕ φορά που παραγγέλνω πίτσα, ζητάω μαργαρίτα. Την τρώω κομμάτι-κομμάτι, λέω ‘’με παχαίνει, δε με παχαίνει’’.
Ζ.

Πέφτουν αλλά...
*Η τακτική πως «η απειλή των κυρώσεων είναι προτιμότερη από τις κυρώσεις για να συνετιστεί η Τουρκία», πνίγηκε στα ρηχά του Καστελόριζου, περίπου 6,5 μίλια από την ακτή. Κανείς δεν ξέρει όμως τι θα συνέβαινε, πού θα οδηγούνταν τα πράγματα αν επιβάλλονταν κυρώσεις. Που σιγά να μην δηλαδή, οι Γερμανοί έδειξαν ότι έχουν άλλες προτεραιότητες.
***
ΕΝ τω μεταξύ με απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη ορίστηκε στη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού ο Θάνος Ντόκος, αναβαθμιζόμενος από αναπληρωτής που ήταν μέχρι τώρα. Και ο οποίος είχε γίνει γνωστός τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν οκτώ μήνες, όταν είχε δηλώσει δημοσίως πως «η Ελλάδα θα μπορούσε να συζητήσει μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία». Έγινε τότε ντόρος, πήγε για παραίτηση, ανασκεύασε κάπως, έμεινε τελικά.
***
*ΤΙ το παράλογο είχε πει ο άνθρωπος; «Εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών, εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα».
 Ήταν λέει λάθος το τάιμινγκ που το ξεστόμισε κι ως σύμβουλός του που ήταν, χρεώθηκε ως άποψη του πρωθυπουργού. «Χρησιμοποίησα, εξήγησε, ένα υποθετικό παράδειγμα για να πω κάτι απλό και αυτονόητο: ότι αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες και κάτι που θα συζητούσαμε. Είναι άκαιρο όμως διότι ούτε έχει ανακαλυφθεί τίποτα, ούτε η Τουρκία δείχνει τη διάθεση να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες».
***
*ΠΑΝΕ ξεχάστηκαν αυτά. Και ο Θάνος Ντόκος προήχθη. Στο πόστο του ναυάρχου Αλεξ. Διακόπουλου, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, τον περασμένο Αύγουστο, προ διμήνου. Κατ’ αναλογία, ίσως προαχθεί κι αυτός μετά παρέλευση εξαμήνου. Είχε προκαλέσει αναταραχή με τις τηλεοπτικές τοποθετήσεις του για τη δραστηριότητα του «Ορούτς Ρέις» εκείνες τις ζόρικες μέρες. Ενδεικτικά, είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε».
Καλύτερα να κινούνται φιμωμένοι αυτοί οι σύμβουλοι πρωθυπουργού, καθότι όταν μιλούν πέφτουν. (Κατά τα φαινόμενα, ηλεκτρικές οι καρέκλες τους, ηλεκτρικοί εκτοξευτήρες όμως. Πέφτουν προς τα πάνω).
***
*ΠΑΝΤΩΣ, έχουμε και την επιδείνωση του καιρού και θέλει προσοχή, φυσάει αέρας. Μην ξυπνήσουμε αύριο κι έχει φτάσει το Ορούτς Ρέις να ναυλοχεί στη λίμνη Κάρλα...
Ζ.

Τράπεζα
*ΠΗΓΕ ο συνταξιούχος να πληρώσει στην τράπεζα το υπόλοιπο ΕΝΦΙΑ που του ήρθε μετά τη ρύθμιση στα τετραγωνικά.
Σημειώνει πως το υπόλοιπο ήταν ένα ποσό 16 λεπτών. Συνολικά όμως πλήρωσε 1,36 καθώς η προμήθεια της τράπεζας είναι 1.20. Εξηγεί πως είναι άδικο αλλά ποιος να τον ακούσει σ’ αυτήν την ηλεκτρονική εποχή;
Κ.Γ.

Σιωπή
ΑΠΟΡΟΥΝ αλλά και εκπλήσσονται κάτοικοι των Αμπελακίων και του Καστρί Λουτρού με τη σιγή που τηρούν παράγοντες του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μετά την εγκατάσταση προσφύγων. Θα θέλαμε να ακούσουμε την άποψή τους, έλεγε κάτοικος του Δήμου Τεμπών εκπροσωπώντας και συνδημότες της που είχαν την ίδια απορία. Η σιωπή αν μη τι άλλο τους ξενίζει...

Ζευγάρια
*ΟΙ νεαρές Λαρισαίες ανέλυαν νέα περιστατικά απ’ τον περίγυρό τους.
-Μου έχεις κάνει τη ζωή πατίνι.
-Ηλεκτρικό ή από τα παλιά;
***
*- ΕΝΑ ζευγάρι που μαγειρεύει μαζί αναπτύσσει καλύτερη και πιο ουσιαστική επικοινωνία. ‘’Γύρνα ρε συ το μπιφτέκι, μην καεί όπως κάηκα εγώ που σε πήρα...’’
***
*- ΕΔΩΣΕ διαβάζω η άλλη 90.000 ευρώ σε μέντιουμ για να φέρει πίσω τον σύντροφό της.
Αν τα έδινε στον ίδιο θα επέστρεφε μόνος του τρέχοντας.
Ζ.

Διπλή ροή
*ΣΤΑ τέλη του τρέχοντος μηνός, μαζί με τις συντάξεις τους θα πληρωθούν στους δικαιούχους και τα χιλιοτραγουδισμένα αναδρομικά. Πρόκειται συνολικά για 1,4 δισ. ευρώ που θα εισπράξουν περίπου 1,1 εκατομ. συνταξιούχοι και σε καλή μεριά. Τις ίδιες περίπου ημέρες αναμενόταν να δοθούν και οι αγροτικές επιδοτήσεις, η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης από την Ε.Ε.
Η οποία είχε δώσει άδεια να γίνουν οι πληρωμές από τις 16 Οκτωβρίου, ωστόσο το ελληνικό κράτος έλεγε ότι θα κατάφερνε να τις καταβάλλει μάλλον στις 26 του μήνα και πάλι καλά.
Τελικά, πιεσθέντες οι αρμόδιοι υποσχέθηκαν να πληρώσουν, με τα ξένα λεφτά δηλαδή, την ερχόμενη Δευτέρα. Περίπου 600.000 δικαιούχοι θα λάβουν περίπου 750 εκατ. ευρώ, σε καλή μεριά επίσης.
(Οπότε πριν το ΟΧΙ, ναι θα ρεύσει χρήμα από δυο μεριές στην αγορά και της Λάρισας).
Ζ.

Σοβαρό πρόβλημα
*ΠΑΕΙ ο Λαρισαίος στον γιατρό, φαίνεται ότι είναι σε άσχημη κατάσταση ο άνθρωπος.
- Γιατρέ μου δεν είμαι καθόλου καλά, πριν από πέντε μέρες έπιασα τη γυναίκα μου με έναν ναύτη στην κρεβατοκάμαρά μας...
- Αυτό είναι πολύ σοβαρό... Μα τι ακριβώς έγινε;
- Να, γύρισα νωρίτερα στο σπίτι και τους βρήκα μαζί. Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι, έβγαλα το όπλο και πήγα να τον σκοτώσω.
- Και τι κάνατε μετά;
- Μισό λεπτό, μου λέει ο ναύτης, πάμε να πιούμε έναν καφέ να το συζητήσουμε... Πήγαμε και μου εξήγησε πως ήταν στο πέλαγος, είχε έξι μήνες να πάει με γυναίκα, πως δεν ήξερε πως ήταν παντρεμένη, μου ζήτησε και συγγνώμη και τελικά δεν τον σκότωσα.
- Το ότι καταφέρατε και συγκρατηθήκατε είναι πολύ σημαντικό, λέει ο γιατρός.
***
*- ΝΑΙ αλλά μετά από δύο μέρες γυρνάω πάλι σπίτι νωρίτερα και την βρίσκω με τον διαχειριστή της πολυκατοικίας. Άρχισα να τρέμω από τα νεύρα μου... Έβγαλα το όπλο και πήγα να τον σκοτώσω. Μισό λεπτό, μου λέει ο διαχειριστής, πάμε να πιούμε έναν καφέ να το συζητήσουμε... Πήγαμε τα είπαμε, έχει και μικρά παιδιά, τον λυπήθηκα και τελικά δεν τον σκότωσα.
- Πάλι καλά...
- Χθες όμως γυρνάω σπίτι και την βρίσκω με τον ταχυδρόμο. Έβρασα από τον θυμό μου... Έβγαλα το όπλο και πήγα να τον σκοτώσω.
Κάτσε μισό λεπτό, μου λέει ο ταχυδρόμος, πάμε να πιούμε έναν καφέ να τα πούμε ψύχραιμα...
Πήγαμε, τα είπαμε, έχει πεθάνει και η γυναίκα του πρόσφατα τον φουκαρά, κρίμα, τελικά δεν τον σκότωσα.
- Τα ακούω όλα αυτά, λέει ο γιατρός και αναρωτιέμαι. Εγώ πώς μπορώ να σας βοηθήσω;
- Ξέρεις γιατρέ, όλοι αυτοί οι καφέδες μου ‘χουν τσακίσει το στομάχι...                    

Ζ.

 

SELFIE CIU

*ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ εποχής στο ράλι αντίκα και καταγραφή σύγχρονη, από τη νεολαία του πίσω καθίσματος, με το σελφοκόνταρο για το βίντεο στην εκκίνηση.
Ζ.

 

PINAKOUHKH CIU

*ΠΙΣΩ της ανθρωπάκια του Γαΐτη, στον πίνακα. Μπροστά της πάλι Γαϊτης, στη μάσκα που επέλεξε η πρόεδρος Άννυ, ειδική δημιουργία της Πινακοθήκης με την ευκαιρία της έκθεσης.
Ζ.

 

XALKINO1 CIU

Αυτό είναι ένα χάλκινο οθωμανικό νόμισμα 10 παράδων από την τελευταία εικοσαετία της οθωμανικής περιόδου της Λάρισας. Κόπηκε το 1861 (έτος εγίρας 1277) από τον σουλτάνο Αμπντούλ Αζιζ (1861-1876) και έχει διάμετρο 27mm. Η υπογραφή του σουλτάνου δεν φαίνεται καθαρά, τα γράμματα όμως της πίσω όψης είναι ευδιάκριτα. Στα Αρχεία Ν. Λάρισας έφτασε μαζί με αρχειακό υλικό του Δημοτικού Σχολείου Αργυρομύλων. Ωραία πράγματα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους εδώ στην πόλη μας και μέσω της κοινωνικής δικτύωσης φτάνουν στους πολίτες...
Κ.Γ.

 

VEGGOS CIU

*Ο περιπτεράς Θανάσης στην εποχή του κορονοϊού.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass