Ψιθυριστά... και άλλα

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2020 18:00
*Ο Πολιτισμός συνδυάζει εύκολα την πραγματικότητα και τη φαντασία, στα νώτα του Π. Σάπκα, με τη μάσκα όμως πανταχού παρούσα πια. Ζ. *Ο Πολιτισμός συνδυάζει εύκολα την πραγματικότητα και τη φαντασία, στα νώτα του Π. Σάπκα, με τη μάσκα όμως πανταχού παρούσα πια. Ζ.

Έβαλε ψύχρα
*- ΣΟΥΡΟΥΠΩΝΕΙ γρήγορα πια και βάζει ψύχρα νωρίς.
Για τον καιρό ξεκίνησαν να λένε οι μεσήλικες Λαρισαίοι. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο στην περιγραφή.
- Φθινοπώριασε. Καιρός να σμίξουν το σώβρακο με τη φανέλα.
Ζ.

Άντε πάλι
*ΜΠΟΡΕΙ να μην ήταν προληπτικός, έβλεπε όμως μακριά ο Λαρισαίος.
-Τα πήγατε τελικά καλά προχθές που ήταν Τρίτη και 13 και μάλιστα σε δίσεκτη χρονιά, αυτό το φοβερό 2020...
Έκανε μικρή παύση χαμογελώντας.
-Που λέτε, τον άλλο μήνα έχει Παρασκευή και 13.
Ζ.

Άνω κάτω
*ΣΤΗΝ εποχή των ανατροπών, φυσιολογικό το άνω-κάτω στα μυαλά των Λαρισαίων.
-Γάμοι λένε μέχρι εννέα άτομα πια...
-Ώπα ρε συ... Μέχρι δύο δεν ήταν;
***
*ΑΠΟ κάτι τέτοια μα κι από άλλα, η Λαρισαία είχε καταλήξει σε πρόταση.
- Πρέπει να ανακοινωθεί ως υποχρεωτική η χρήση εγκεφάλου σε όλους τους χώρους.
Ζ.

Τα ίδια λένε
*- ΔΕΝ υπάρχει σοβαρό πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα που να προτιμά τον πόλεμο με την Τουρκία...
Ο Λαρισαίος έκανε τη σούμα στην παρέα, κατέγραφε τα στάνταρ...
- Όπως επίσης είναι εξίσου βέβαιο πως κανείς δεν αρνείται ότι η Ελλάδα πρέπει να υπερασπίσει με κάθε μέσο την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της αν προκύψει ανάγκη.
Κι επειδή η κατάσταση είναι ξανά κρίσιμη και ενδεχομένως αυτήν τη φορά να γίνει χειρότερη, εκτιμούσε ότι τότε θα υπάρξει εθνική συνεννόηση.
- Επομένως αν δείτε τους αρχηγούς να ομονοούν, αντί να τρώγονται, τότε να ετοιμάζεστε όσοι δεν έχετε λευκό απολυτήριο...
Ζ.

Ατομικές
*ΤΗ δυνατότητα να πραγματοποιήσουν οι πολίτες παρελάσεις μέσα στο σπίτι, εφόσον το επιθυμούν, επιβεβαίωσε η κυβέρνηση με αφορμή την κατάργηση των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου. Όπως πληροφορεί το Βατράχι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ενημέρωσε πως «δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα αν οι πολίτες επιθυμούν να πραγματοποιήσουν παρελάσεις ατομικά ή με ολόκληρη την οικογένεια μέσα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι», διευκρινίζοντας όμως ότι ο αριθμός των παιδιών που θα παρελάσουν και των συγγενών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα είκοσι άτομα και θα πρέπει να είναι σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον.
***
*«ΑΥΤΗΝ την επέτειο #παρελαύνουμε_σπίτι» έγραψε λίγο αργότερα στο Τwitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Οι πολίτες μπορούν για παράδειγμα να κάνουν διαγραμμίσεις στο σαλόνι με ρολά χαρτί που έχουν ακόμη από την καραντίνα, ενώ μπορούν να καθίσουν τη γιαγιά ή τον παππού σε μια αυτοσχέδια εξέδρα, όπως αυτήν που κάθονται οι επίσημοι στις παρελάσεις», είπε. Τέλος, όπως επισήμανε, με τη μέθοδο αυτήν όλοι οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να χαρούν το παιδί τους σημαιοφόρο...
Ζ.

Διπλοεικοσάρες
*ΣΑΡΑΝΤΑΡΕΣ Λαρισαίες αποκάλυπταν τα μυστικά τους.
- Όταν μια γυναίκα 40 και πάνω σού κλείσει το μάτι, να ξέρεις, είναι για να σημαδέψει καλύτερα.
***
*-ΑΥΡΙΟ κλείνω τα σαράντα...
-Πάλι τα σαράντα καλέ; Πριν δύο χρόνια δεν τα είχες κλείσει;
-Ναι, αλλά δεν τα έκλεισα φαίνεται καλά και ξαναβγήκαν.
***
*-ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ το φωτιστικό, σεισμός, μου λέει, βγες έξω. Βγήκα, τι να έλεγα, ότι πέταξα την παντόφλα, αλλά δεν τον πέτυχα;
Ζ.

Διπλής όψεως
*- ΘΑ κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μη χρειαστεί να κάνουμε ό,τι χρειάζεται.
Ο Λαρισαίος θύμιζε τη ρήση του Πρωθυπουργού την προηγούμενη φορά που ήταν ξανά τα πράγματα ζόρικα με τους Τούρκους.
- Όσο το σκέφτομαι πάντως, βλέπω ότι αυτό που είπε έχει διπλή ανάγνωση. Μπορεί να σημαίνει και το εντελώς αντίστροφο. Μπορεί...
Ζ.

Ξεπουπούλιασμα
*«ΑΝ πριν από δυο-τρεις δεκαετίες έλεγε κάποιος ότι θα βρίσκονταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα έτρεχαν να υπηρετήσουν έναν Μητσοτάκη, μπορεί και να καλούσαν τους κυρίους με τις άσπρες μπλούζες για να τον μαζέψουν», θυμίζει ο Γ.Κ. αναφερόμενος στο ξεπουπούλιασμα του ΠΑΣΟΚ, «που άρχισε επί Γιώργου Παπανδρέου, καθώς φορτώθηκε όλο το βάρος του πρώτου Μνημονίου, είτε από αφέλεια, είτε από υπερβολική υπευθυνότητα... και η καταστροφή ολοκληρώθηκε με Ε. Βενιζέλο που επέλεξε να συγκυβερνήσει με το παραδοσιακά αντίπαλο κόμμα. Εδώ και 15 μήνες, συντελείται το «τρελό», καθώς κορυφαία στελέχη του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, που έκαναν καριέρα με το φωτοστέφανο του «αντιδεξιού», έγιναν υπουργοί της ΝΔ. Εμβληματικότερος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης...
***
*ΤΩΡΑ που ο νεότερος Μητσοτάκης αποδεικνύεται ικανότερος από τον παλιό και έχει καταφέρει να ξεδοντιάσει κάθε εσωκομματικό αντίπαλο, συνεχίζει με Άννα Διαμαντοπούλου, που είχε ταχθεί υπέρ της αυτοδυναμίας της ΝΔ στις περσινές εκλογές..., ακόμα ένας-δυο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ακολουθήσουν.
Και καταλήγει παρηγορητικά: Θα μπορούσε κανείς να πει πολλά για όσους διαγράφουν το παρελθόν τους στο κυνήγι νέων θέσεων, τους θεσιθήρες. Αλλά δεν θα εκόμιζε τίποτα το νέο. Το έχει πει εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια ο Αριστοτέλης: «Το άρχειν ήδιστον». Και για όσους δεν το κατάλαβαν το επεξήγησε, πριν από 40 χρόνια, ο Χένρι Κίσινγκερ: «Η εξουσία είναι το υπέρτατο αφροδισιακό».
***
*Ο Οκτώβρης μεσιάζει, αλλά ο Κυριάκος συνεχίζει τον τρύγο από το καρπερό αμπέλι του πρώην ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνει ο Π.Μ.: «Τώρα ήρθε η σειρά της αγνής και άκαμπτης σοσιαλίστριας, της μεγάλης μεταρρυθμίστριας που υπηρέτησε με άδολο ενθουσιασμό τον Ανδρέα, τον Σημίτη, τον Γιώργο, από 25 χρονών κοπελίτσα σε καλά αμειβόμενες θέσεις πρώτης γραμμής. Έμεινε άεργη πολιτικά κοντά 8 χρόνια, δεν άντεξε, λύγισε και τώρα θα υπηρετήσει, με την ίδια πίστη και ενθουσιασμό, τα νεοφιλελεύθερα οράματα του Κυριάκου».
Ζ.

Ονοματοσυνθέσεις
*ΟΙ Λαρισαίοι μαθητές έπαιζαν πάλι με τη γλώσσα και τα ονόματα αυτήν τη φορά.
-Πώς λέγεται ο ξάδερφος του Μίκη Θεοδωράκη;
-Γκούφης Θεοδωράκης.
***
*- ΓΙΑΤΙ η Πίτσα Παπαδοπούλου αρνήθηκε την πρόταση γάμου που της έκανε ο Χάρης Ρώμας;
- Γιατί μετά θα την έλεγαν Πίτσα Ρώμα.
***
*-ΠΩΣ λέγεται στην επίσημη γλώσσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
-Κυριάκος Δημητροπαναγιώτης.
Ζ.

Συνωστισμός
*ΤΟ έβλεπαν και δεν το πίστευαν χθες στην εφημερίδα οι Λαρισαίοι. Ο Κ. Αγοραστός κι ο Θαν. Νασιακόπουλος εγκαινίασαν το έργο υδροδότησης του Μοσχοχωρίου, οι δυο τους κανονικά κόβοντας την καθιερωμένη κορδέλα. Και δίπλα τους και πίσω τους στριμώχτηκαν καμιά εικοσαριά παράγοντες ποικίλου βεληνεκούς, περιφερειακοί και δημοτικοί, οι οποίοι κατάφεραν να φανούν στη φωτογραφία. Δίχως μάσκα για να αναγνωρίζονται φυσικά και καθόλου αποστάσεις, ο ένας πάνω στον άλλον. Τι ’ναι ο κορονοϊός μπροστά στη δόξα. (Και τι να έκαναν Περιφερειάρχης και Δήμαρχος, να τους κυνηγούσαν με το ψαλίδι των εγκαινίων;).
Ζ.

Ήταν πολλά;
*- ΚΛΑΙΝΕ οι άντρες μωρέ Ηλία;
Ο Λαρισαίος Β. Β. βάζει τον Παναγιώταρο να παρηγορεί τον Κασιδιάρη.
- Καλά να λες που δεν ήσουν καθαρίστρια με πλαστό απολυτήριο δημοτικού, περισσότερα χρόνια θα έτρωγες. Θεός σε φύλαξε...
Ζ.

Αινίγματα
*- ΑΛΗΘΕΙΑ, πότε η Παρασκευή είναι πριν την Πέμπτη;
-Στο λεξικό.
Να και παιδικά αινίγματα, χρήσιμα και στους μεγάλους. Ιδίως όταν έχουν να κάνουν με παιδιά.
***
*- ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ψηλό και πεθαίνει χαμηλό. Τι είναι;
- Το κερί.
***
*- ΤΙ βρίσκεται στο μέσον της γης;
- Το ‘’η’’.
***
*- ΕΙΜΑΙ κυνηγός αλλά τουφέκι δεν κρατώ. Δίχτυα απλώνω, μα ψαράς δεν είμαι. Τι είμαι;
- Η αράχνη.
***
*- ΟΣΟΙ έρχονται και πάνε απ’ το χέρι την κρατάνε. Τι είναι;
- Η πόρτα.
***
*- ΟΤΑΝ βλέπω, δεν το βλέπω. Κι όταν το βλέπω, δεν βλέπω. Τι είναι;
- Το όνειρο.
***
*- ΤΙ είναι αυτό που έχει λαιμό, αλλά όχι κεφάλι;
- Το μπουκάλι.
***
*- ΥΠΑΡΧΕΙ εκατομμύρια χρόνια, αλλά ποτέ δε γίνεται πάνω από ενός μήνα.
- Το φεγγάρι.
***
*- ΗΛΙΟΣ δεν είναι, ακτίνες έχει, πόδια δεν έχει και όμως τρέχει. Τι είναι;
- Το ποδήλατο.
Ζ.

Τις προσπερνούν
*ΟΙ σύγχρονες συσκευές τηλεόρασης, με τη δυνατότητα να πάει κάποιος μπρος πίσω, να δει έστω και ελάχιστα αργότερα κάτι που έχει ήδη προβληθεί, διευκολύνουν πολύ κόσμο πια να αποφεύγει τον νεκρό χρόνο των διαφημίσεων, να τις προσπερνά στο πολύ γρήγορο, να μην τις βλέπει. Ωραία για τους τηλεθεατές. Αλλά πολύ σοβαρό για τους διαφημιζόμενους, τις διαφημιστικές εταιρείες, αλλά και τους παραγωγούς των εκπομπών κατόπιν, όταν οι πελάτες τους αντιληφθούν στην αγορά ότι δεν περπατάει όσο περίμεναν αυτό που χρυσοπλήρωσαν για να προβάλλουν. Είναι σα να διαφημίζεσαι χωρίς να διαφημίζεσαι.
Ζ.

Βιασύνη
*ΟΙ αρτοποιοί αποφάσισαν να βγάλουν φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά στην αγορά τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, που αποτελούν και το ‘’βαρύ πυροβολικό’’ τους, τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Είναι περίεργες εποχές με την πανδημία του κορονοϊού. Λίγο η αναδουλειά στην αγορά, λίγο οι δυσκολίες για όλο τον κόσμο, γεννούν λέει τις διαθέσεις. Διάβαζε ο Λαρισαίος το ρεπορτάζ απ’ τη Θεσσαλονίκη. Ναι κατάλαβε τον λόγο της βιασύνης, όμως άρχισε ν’ αναρωτιέται κιόλας.
- Βρε μην είναι απ’ το ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε; Μήπως άρχισε ο κόσμος να σκέφτεται ό,τι προλάβουμε;
Ζ.

Το έκοψε
*ΗΤΑΝ μεγάλος ζαράκιας ο Λαρισαίος, απίστευτος τζογαδόρος. Μόνο ζάρια όμως έπαιζε. Κι ως γνωστόν ο παίζων χάνει. Χάλια τα οικονομικά τους στο σπίτι, η γυναίκα του δεν άντεχε άλλο. Τον είχε παρακαλέσει πολλές φορές, τον είχε προειδοποιήσει, είχε φωνάξει, είχε κλάψει, τίποτε δεν είχε καταφέρει. Μια φορά όμως, μετά από μια μεγάλη χασούρα αποφάσισε να πάρει των ομματιών της. Ύστερα από τον άγριο καυγά, μάζεψε τα πράγματά της και δεν άκουγε κουβέντα, ξεκίνησε να φύγει απ’ το σπίτι. Τη θερμοπαρακαλούσε ο παίχτης, την αγαπούσε, σύρθηκε στα πόδια της μετανιωμένος, δε θα ξαναέπαιζε ποτέ, μα ποτέ. Έδειχνε πειστικός, το εννοούσε κιόλας ο άνθρωπος, το πίστευε κι εκείνος καταλάβαινε πως έπρεπε να κόψει τα ζάρια.
***
*ΜΕ το πες-πες, την έπεισε ότι δεν θα έπιανε ποτέ ξανά στα χέρια του, ποτέ. Βρέθηκαν εν τέλει αγκαλιά να έχουν φιλιώσει κι εκεί που ήταν μες τα μέλια εκείνος ξαφνικά σταμάτησε και κοκκάλωσε κοιτάζοντας στον τοίχο απέναντι.
-Τι έπαθες;
-Να εκεί στο ράφι, έχουμε ένα τάβλι.
-Ε ναι...
-Ναι... Και τι έχει μέσα του ένα τάβλι;
-Ε, τι έχει...
-Ζάρια βρε ζάρια...
***
*ΠΕΤΑΓΕΤΑΙ όρθιος, πάει το ανοίγει, τα μαζεύει και τα πετάει απ’ το παράθυρο.
-Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να έχουμε ζάρια στο σπίτι.
Ξαναπάει δίπλα της την παίρνει αγκαλιά, της μιλάει γλυκά. Όμως σε λίγο αφαιρείται, δεν είναι πια ο ίδιος, κάτι τον τρώει.
-Μα τι έχεις;
-Τίποτα.
-Έλα, πες μου εμένα...
-Να θέλω να μου κάνεις μια μεγάλη χάρη. Πολύ μεγάλη.
-Έλα, τι θέλεις;
-Να μωρέ, τώρα που πέταξα τα ζάρια... Θα μ’ αφήσεις να πάω να δω τι έφερα;
Ζ.

SFYRI_CIU.jpg

*ΤΟΛΜΗΡΟΙ έως ανέμελοι, Λαρισαίοι βουλευτές και παράγοντες, μάλλον δεν το είχαν αντιληφθεί ότι στέκονταν κάτω από το σηκωμένο γλυπτό σφυρί.
Ζ.

PIZAS_CIU.jpg

*Η τουαλέτα της Πίζας...
Ζ.

SKONAKIA_CIU.jpg

ΕΠΛΥΝΕ τα χέρια του τόσο πολύ για τον κορονοϊό που επανεμφανίστηκαν τα σκονάκια από την εξεταστική του 1995!

ROLOI_CIU.jpg

*ΡΟΛΟΪ από αλυσίδα πολυκαταστημάτων, στον στάνταρ ρυθμό των τιμών τους.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass