Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2020 18:51
Απελπίστηκε στο ξύπνιο  και είπε να δοκιμάσει αλλιώς... Απελπίστηκε στο ξύπνιο και είπε να δοκιμάσει αλλιώς...

Σαν ιστορία
* ΟΓΔΟΝΤΑ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την 28η Οκτωβρίου 1940! Η εποποιία του «ΟΧΙ» αρχίζει και γίνεται πραγματικά... ιστορία.
Όσοι πολέμησαν εκεί, δεν υπάρχουν πια. Μόνο σε παλιά ντοκιμαντέρ ακούμε πλέον τις βιωμένες αναμνήσεις τους. Αυτοί που ήταν παιδάκια και κάτι θυμούνται από κατοχή είναι πια κοντά στα ενενήντα -ε, δεν είναι και πολλοί. Oι νεότεροι, πάλι, δεν μπορούν εύκολα να νιώσουν κείνα τα ηρωικά χρόνια... Λογικό είναι... Πόσο άραγε μπορούμε να νιώσουμε οι μεγάλοι τους ... Βαλκανικούς Πολέμους ή τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Η μνήμη είναι συνήθως κοντή.

Απολογισμός
* ΚΑΝΟΝΤΑΣ έναν απολογισμό ζωής αντιλαμβάνεσαι πως η Ελλαδίτσα δεν έχει περάσει και λίγα. Οι τελευταίες γενιές Ελλήνων ...«τα είδαν όλα» κυριολεκτικώς. Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, μικρασιατική καταστροφή και προσφυγιά το ’22. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και κατοχή τη δεκαετία του ‘40. Εμφύλιος αμέσως μετά. Φτώχεια, ανεργία, μετανάστευση και πολιτική ανωμαλία τις δεκαετίες ’50-60. Και στο καπάκι μια δικτατορία. Η τραγωδία της Κύπρου. «Πολυτεχνείο» και ταραγμένη μεταπολίτευση. Και μετά από μερικές καλές (με ...δανεικά) δεκαετίες ήλθε η οικονομική κρίση, η απειλή της χρεοκοπίας, οι ουρές στα ΑΤΜ. Και τώρα ο κορονοϊός. Η ζωή πίσω απ’ τη μάσκα. Σε έξαρση η φτωχοποίηση, η ανεργία, οι θάνατοι...
Συμπέρασμα; Δύσκολη υπόθεση αυτό που λέγεται ζωή, ειδικά σ’ αυτά τα χώματα...

Συμμόρφωση
* ΑΠΟ Σάββατο πρωί εφαρμόζονται τα μέτρα στη Λάρισα. Βασικά, μάσκα μέσα – έξω και κομμένες οι μεταμεσονύκτιες βόλτες. Ο βαθμός συμμόρφωσης των Λαρισαίων –όλοι το είδαμε- είναι σημαντικός. Δεν είναι, πιστεύουμε, μόνο ο φόβος του προστίμου. Από συζητήσεις καταλαβαίνεις πως ο κόσμος –ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς- έχει θορυβηθεί από τις οχτακοσαριές των κρουσμάτων που ανακοινώνονται πλέον. Στα θετικά είναι ότι με μάσκα πλέον κυκλοφορούν και πολλά νέα παιδιά.

«Λύση;»
* ΔΕΝ θα γίνουν παρελάσεις φέτος για την 28η Οκτωβρίου, προκειμένου να μη συνωστισθεί ο κόσμος στα πεζοδρόμια προς παρακολούθηση των παιδιών του. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα αποφευχθεί ο ...παραδοσιακά μεγάλος συνωστισμός στα καφέ και λοιπά καταστήματα σε πλατείες και πεζοδρόμους των ελληνικών πόλεων -πολλώ δε μάλλον της Λάρισας.
Αν και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα τη... «λύση» να τη δώσει το Μετεωρολογικό Δελτίο που προβλέπει βροχές και πτώση της θερμοκρασίας ανήμερα της επετείου. Ίδωμεν...

Οι «πράσινοι»
* ΟΛΗ η Βόρεια Ελλάδα κόκκινη και πορτοκαλί στον χάρτη του κορονοϊού και στη μέση μια ...πράσινη τρύπα, ο Ν. Γρεβενών.
Πράγμα μάλλον λογικό. Ένας νομός αραιοκατοικημένος και ορεινός. Με τα χωριά του (πολλά από αυτά βλαχοχώρια) να ερημώνουν τον χειμώνα. Οπότε,no συνωστισμός no party κορονοϊού. Μυαλό θέλει; Κι αν δεις ποιοι νομοί απέμειναν πράσινοι, κάτι Λακωνίες και κάτι νησιά, πάλι η γεωγραφική απομόνωση είναι η αιτία.

Τα ...ρέστα
* ΑΘΑΝΑΤΗ ελληνική δημοσιογραφία!
- Και γιατί παρακαλώ δε λάβατε εγκαίρως τα μέτρα; Γιατί δεν επιβάλατε νωρίτερα μάσκες παντού; εγκάλεσε ένας εκ των «Αυτιάδων» τον λοιμωξιολόγο καθηγητή.
Και τι να του πει εκείνος; Ότι είναι οι ίδιοι που τσίριζαν σαν τις «τρελές» κάθε πρωί στα κανάλια τους μην και ληφθεί κανένα μέτρο παραπάνω;

Βαρόμετρο
* ΟΧΙ μόνο διατηρεί, αλλά αυξάνει κιόλας το προβάδισμά της η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση (ΣΚΑΪ). Η διαφορά καταγράφεται στις 18 μονάδες.
Τα πάει τόσο καλά η Κυβέρνηση; Μάλλον δεν είναι αυτό.
Απλά τα προβλήματα είναι πια τόσο πολλά που ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από μια σταθερή Κυβέρνηση. Άσε που είναι τραγικά λίγος ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΙΝΑΛ μοιάζει ανίατα άρρωστο. Αυτάααα ...


Αρρώστια
* ΜΠΟΡΕΙ η ΑΕΛομανία να έχει ατονήσει στην πόλη, ωστόσο οι οπαδοί της ομάδας δε χάνουν την πρωτοτυπία τους. Έτσι, σε μάνδρα της οδού Σαρίμβεη διαβάσαμε το επικαιροποιημένο σλόγκαν: «Covid-19/64-AEL. Είσαι αρρώστια που δεν έχει γιατρειά...».
(Ότι η ΑΕΛ, βέβαια, είναι ...άρρωστη, δεν συζητείται καν!).

Ίδια λάθη
* ΠΟΥ έγινε ο χαμός από αρνητές της μάσκας;
Στη Νάπολι της Ιταλίας! Το ξύλο της αρκούδας έπεσε μεταξύ πολιτών και καραμπινιέρων, όπως είδαμε σε τηλεοπτικά πλάνα!
Ναι, στην Ιταλία των 50 χιλιάδων νεκρών!
Όσοι λένε ότι το παρελθόν ...διδάσκει, ας το ξανασκεφτούν.  Ο άνθρωπος πάντα το παρόν και το μέλλον θα κοιτάζει και χάριν αυτών είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να κάνει τα ίδια λάθη.

Μία σου και μία μου!
* ΩΡΑΙΟΣ ο Ερντογάν.... Η νούμερο ένα παγκοσμίως παραληρηματική αυτή προσωπικότητα δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χρειάζεται ...ψυχίατρο και ψυχοθεραπεία, επειδή λαμβάνει μέτρα κατά του «ισλαμικού αυτονομισμού».
Για τον Ερντογάν ισχύει αυτό που λένε: «Τρελός είμαι ό,τι θέλω λέω...». (Αν και ο Ταγίπ καθόλου τρελός δεν είναι. Τρέλα πουλάει ο άνθρωπος...). Αλλά σε τσούζει τώρα Ταγίπ που σου κλείνει ο Μακρόν τα Τζαμιά στο Παρίσι. Όταν μετέτρεπες εσύ την Αγιά Σοφιά σε τζαμί κόμπαζες σαν το παγώνι και έλεγες πως είναι δικαίωμά σου! Ε, τι κάνει τώρα ο Γάλλος; Το ...δικαίωμά του εξασκεί κι αυτός!

Πυγμή
* ΑΛΛΑ, βέβαια τα πράγματα, για όποιον καταλαβαίνει, είναι πολύ πιο σοβαρά στην Ευρώπη. Ακόμα σοβαρότερα στη Γαλλία που έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία απ’ όλους από συγκατοίκηση με το Ισλάμ έχοντας δεχθεί μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς στο έδαφός της εδώ και δεκαετίες.
Ο Μακρόν οδηγείται σε ευθεία σύγκρουση με το Ισλάμ, κλείνοντας τζαμιά και αναρτώντας τα απαγορευμένα σκίτσα του Μωάμεθ σε δημόσια κτίρια, βλέποντας ότι η πολιτική της ανοχής και του διαλόγου εξάντλησε πια τα όριά της. Και πως ήρθε η ώρα να δοκιμάσει μια πολιτική πυγμής... πριν οι Γάλλοι αναθέσουν τη δουλειά στη... Λεπέν στις επόμενες εκλογές, καθότι η ισλαμοφοβία –όχι αδικαιολόγητα- έχει χτυπήσει κόκκινο.

Εν Σελήνη
* ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ σκέψη από τη ΝΑΣΑ. Όπως έγραφε χτες η «Ε», η αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος προτίθεται να αναπτύξει δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη.
Και σωστά. Μελλοντικός τουριστικός προορισμός η Σελήνη, οπότε, πώς θα περνάει την ώρα του εκεί ο τουρίστας αν δεν μπορεί να σερφάρει; Τι θα κάνει; Θα ...κοιτάζει το φεγγάρι για ...ρομαντζάδα; Τεχνικώς αδύνατον. Κι έπειτα, πώς θα μαθαίνουν οι Ελληνίδες μάνες όλου του κόσμου πώς τα περνάνε οι κανακάρηδές τους κι αν έχει ψυχρούλα εκεί πάνω, οπότε θα πρέπει να ντύνονται καλά για να μην κρυώσουν;

Τα τσιπουράδικα
* ΜΕ την τύχη τους ή καλύτερα με τον κακό τους καιρό τα έχουν οι επαγγελματίες υγειονομικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα αυτοί της εστίασης, καθώς με τα νέα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού, η πελατεία είχε περιοριστεί σημαντικά. Αν εξαιρέσει κανείς τα στέκια των νέων, τα οποία προς το παρόν ανθίσταται στη μείωση της κίνησης, τα υπόλοιπα αρχίζουν να δοκιμάζουν τις αντοχές τους. Κάποιες ελπίδες υπήρχαν ότι μεθαύριο Τετάρτη, αργία γαρ, λόγω 28ης Οκτωβρίου η κίνηση στα τσιπουράδικα και στα εστιατόρια θα ήταν ενθαρρυντική. Ως γνωστόν οι μεγάλες παρέες πλέον, χωρίζονται σε δύο τραπέζια σε κοντινή απόσταση, αλλά η καλοκαιρία έδινε τη δυνατότητα στον καταστηματάρχη να επεκταθεί στον εξωτερικό χώρο, με την ανοχή και των υπευθύνων βεβαίως. Έλα όμως που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν για την Τετάρτη βροχές. Οπότε τα παραπάνω σχέδια δύσκολα να υλοποιηθούν. Και επειδή οι περισσότεροι θα αποφύγουν τους εσωτερικούς χώρους, το φετινό «Όχι» θα αφορά και την οικονομική ανακούφιση των ιδιοκτητών καφέ και εστιατορίων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass