Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 20:33
*ΜΕΤΑ το πέρας της πανηγυρικής θείας λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Άγιο Δημήτριο Δελερίων, η ενοριακή επιτροπή παρέθεσε λιτή δεξίωση στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο και στον δήμαρχο Τυρνάβου Γιάννη Κόκουρα. Οι δυο τους συζήτησαν για αρκετή ώρα, θέματα που άπτονται της συνεργασίας Δήμου και Μητρόπολης, με έμφαση στις επετειακές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για τα 200 χρόνια της ελληνικής επαναστάσεως, ενώ ο Ποιμενάρχης μάς ξάφνιασε για μία ακόμα φορά ευχάριστα, καθώς αποδέχθηκε πρόσκληση του Δημάρχου να παραστεί σε ένα καζαναριό της επαρχίας και να παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία της απόσταξης. Προφανώς θα ευλογήσει και τη νέα σοδειά... 	  Γ.Ρ. *ΜΕΤΑ το πέρας της πανηγυρικής θείας λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Άγιο Δημήτριο Δελερίων, η ενοριακή επιτροπή παρέθεσε λιτή δεξίωση στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο και στον δήμαρχο Τυρνάβου Γιάννη Κόκουρα. Οι δυο τους συζήτησαν για αρκετή ώρα, θέματα που άπτονται της συνεργασίας Δήμου και Μητρόπολης, με έμφαση στις επετειακές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για τα 200 χρόνια της ελληνικής επαναστάσεως, ενώ ο Ποιμενάρχης μάς ξάφνιασε για μία ακόμα φορά ευχάριστα, καθώς αποδέχθηκε πρόσκληση του Δημάρχου να παραστεί σε ένα καζαναριό της επαρχίας και να παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία της απόσταξης. Προφανώς θα ευλογήσει και τη νέα σοδειά... Γ.Ρ.

Ας βρέξει...
*ΘΑ βρέξει, λέει αύριο. Μετά από μία ηλιόλουστη εβδομάδα, την 28η Οκτωβρίου θα βρέξει.

Και; Θα χάσουμε την παρέλαση σάμπως; Τουλάχιστον θα αποφευχθεί ο απευκταίος συνωστισμός στα καφέ, το καθιερωμένο πατείς με πατώ σε.
***
*- ΜΠΟΡΕΙ και να μη βρέξει όμως, στη Λάρισα. Τόσες φορές είπαν-ξείπαν οι μετεωρολόγοι, έπιασε ο καιρός παραδίπλα, πιο ψηλά κ.λπ.
Το εντυπωσιακό των ημερών πάντως παραμένει το εύρος των 20 βαθμών στις θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και της νύχτας φυσικά συμπεριλαμβανομένης.
Ζ.

Έχει διαφορά;
*ΠΕΡΠΑΤΑΣ; Μάσκα, αλλιώς παράβαση και πρόστιμο. Προλαβαίνεις και κάθεσαι στο καφέ εκεί δίπλα, μ’ άλλους τρεις μαζί, μια χαρά, νομιμότατος. Αν κάτσεις δύο μέτρα παραδίπλα στο παγκάκι, πάλι μάσκα υποχρεωτικά.
***
*ΑΝ περπατάς φορώντας φόρμα είναι άσκηση, είσαι εντάξει. Άμα είσαι με το τζιν, μάσκα οπωσδήποτε. Ελέγχουν άραγε οι αστυνομικοί και τα παπούτσια των υποτίθεται ασκούμενων; Πώς κάνει ο «τέταρτος» στην αλλαγή των ποδοσφαιριστών...
Ζ.

Δίμητρις
*ΓΙΟΡΤΑΖΑΝ χθες οι Δήμητρες, αλλά ειδικά στη Λάρισα ευχές έδιναν και τς δίμητρις, τις λυγερόκορμες ψηλές κοπέλες.
***
*ΜΕ την ευκαιρία και κάτι επιπλέον για το γνωστό Ελληνολαρισαϊκό Λεξικό.
- Μήνυση είναι μία καταγγελία στις αστυνομικές αρχές κι αυτό που λέει ο Λαρισαίος στη γυναίκα του όταν τον ρωτάει ποιος θα μείνει με το παιδί.
***
*Ο Λαρισαίος διηγιόταν τι είχε δει πηγαίνοντας στο Παρίσι.
- Moulin Rouge.
- Τι σου λεν;
Ζ.

Στλάρσα
*ΣΤΟ κλίμα των καιρών ο Μ. Λ. και στον ρυθμό της περιοχής.
- Τι φκιάν’τς;
- Τι να φκιάξου; Ούλου μι τσ’ μάσκις...
Ζ.

Μπλακ χιούμορ;
*ΑΛΛΙΩΣ την είδε με την αλλαγή της ώρας ο Λαρισαίος Α. Α.
- Μας χάρισαν ακόμα μία ώρα ζωής επιπλέον στο σωτήριον έτος 2020. Ή είναι σαδιστές ή μας κάνουν πλάκα.
Ζ.

Όχι τη νύχτα
*O μεσήλικος Λαρισαίος Ε. Ρ. θυμήθηκε ότι η προηγούμενη απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας ήταν τις πρώτες ημέρες της επιβολής της Χούντας, τότε μετά την 21η Απριλίου 1967.
Η δε υπερήλικη μητέρα του θυμάται την ακόμα πιο άγρια περίοδο της Κατοχής, που τη νύχτα στην πόλη ακούγονταν μονάχα τα γερμανικά περίπολα. (Τι να λένε επομένως τα τωρινά...).
Ζ.

Των ημερών
*ΔΥΣΚΟΛΕΣ καταστάσεις, όλο αυτά συζητούν οι Λαρισαίοι.
- Παιδιά θυμάστε που είχαμε είκοσι πέντε κρούσματα την ημέρα και τρέμαμε;
***
*- ΠΑΝΤΩΣ με 1.000 κρούσματα τη μέρα πηδάμε τα Χριστούγεννα και πάμε καρφί για Μεγάλη Παρασκευή.
***
*- ΒΡΕΣ την ησυχία σου σήμερα με δύο μόνο λέξεις: «έχω δέκατα».
Ζ.

Μαοϊκοί;
*ΚΙ όμως, το 1976 είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα μετάφραση του βιβλίου του Μάο Τσε Τουνγκ με τίτλο Νέα Δημοκρατία. Φυσικά και δεν πρόκειται γι’ αυτό που μπορεί να νομίσει κάποιος εκ πρώτης όψεως. Το ψάχνει πάντως η κεφάτη Λαρισαία Β.Μ. Βλέπει άλλωστε γύρω της όλο αυτόν τον καιρό την κυβέρνηση της ΝΔ να ματαιώνει παρελάσεις, να κλείνει εκκλησίες, να μανταλώνει ιδιωτικές επιχειρήσεις, τώρα με τον Πτωχευτικό να παίρνει και τα σπίτια και τις περιουσίες του κόσμου. (Κομμουνισταί παιδί μου, κομμουνισταί).
Ζ.

Μικρά γεύματα
*ΠΑΝΤΑ ορεξάτοι στη συγκεκριμένη παρέα των Λαρισαίων.
- Όχι να το παινευτώ, αλλά τελείωσα δίαιτα 15 ημερών σε 3 ώρες και 22 λεπτά.
***
*- ΛΕΕΙ ο διατροφολόγος πολλά και μικρά γεύματα, να κοροϊδεύεις το στομάχι. Έτσι τώρα σηκώνομαι τη νύχτα και κοροϊδεύω τον διαιτολόγο.
***
*- ΕΙΝΑΙ αυτοί που όταν βρέχει μελαγχολούν. Είναι κι εκείνοι που όταν έχει ήλιο ερωτεύονται. Είμαστε κι εμείς που ό,τι καιρό και να κάνει, πεινάμε.
Ζ.

Στο μεταίχμιο
*ΛΙΓΟΤΕΡΑ τα εντοπισμένα περιστατικά κορονοϊού που ανακοινώθηκαν χθες, αλλά δεν είναι να ξεθαρρεύει κανείς, είναι τα νούμερα της Δευτέρας, μετά απ’ το Σαββατοκύριακο και την αργία. Σημειωτέον ότι τα λεγόμενα «σκληρά νούμερα» δεν έπεσαν, θάνατοι και διασωληνώσεις δεν ξέρουν από αργίες.
Αύριο Τετάρτη πάντως, με το κλασικό πλέον ρεκόρ, λογικά θα προκύψει τετραψήφιος αριθμός. Ο ιός δεν λέει ΟΧΙ.
***
*ΕΞΑΡΣΗ με επίκεντρο την Καστοριά, την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη, ενώ στο μεταίχμιο οι Σέρρες, τα Ιωάννινα κι η Λάρισα. Επανήλθε στα χείλη των ειδικών το ανοιξιάτικο σλόγκαν «οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες». Κι όλοι λένε τώρα για αναμονή έως τις 9 Νοεμβρίου. Καθόλου απίθανο βέβαια να έχουν ανακοινωθεί επιπλέον μέτρα ως τότε.
Ζ.

Κανείς σεβασμός;
*THN εικόνα των ιερωμένων που προσήλθαν χθες ομαδικά, συνωστισμένοι στο προαύλιο της εκκλησίας και δίχως μάσκα κανένας τους, στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης η οποία στενάζει απ’ τον κορονοϊό, την αποδοκίμασε αυτήν την εμφάνιση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας: «Κανείς δεν εξαιρείται από την εφαρμογή των μέτρων και είναι ευθύνη όλων να τηρούμε τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί και θεσπίζει η κυβέρνηση». Προφανώς κάποιοι εκθέτουν την Εκκλησία, που μάλλον πρέπει να δίνει το παράδειγμα. Τουλάχιστον αυτό της αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Κι ο άλλος άρχισε τις ερωτήσεις.
- Αλήθεια, οι συγκεκριμένοι ιερείς πηγαίνουν άραγε σε γιατρό άμα αρρωστήσουν; Κάνουν εξετάσεις; Παίρνουν φάρμακα; Ή όλα αυτά είναι κοσμικά που εκθέτουν την πίστη;
Ζ.

Έκανε λάθος
*- ΑΓΑΠΗ μου, θα έρθεις να πάμε γυμναστήριο;
Έκανε το λάθος της ημέρας ο νεαρός Λαρισαίος.
- Ε; Να πάω γυμναστήριο; Με λες χοντρή τώρα;
- Ε όχι... Μην έρχεσαι.
- Με λες τεμπέλα δηλαδή;
- Ηρέμησε.
- Τώρα με λες και νευρική.
- Όχι βέβαια, τι λες...
- Α, είμαι και ψεύτρα δηλαδή.
- Καλά, καλά, μην έρχεσαι.
- Έτσι ε; Θες να πας μόνος σου...
Ζ.

Μουδιασμένη
*ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ συνεχώς στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων η τιμή βάμβακος, καθώς έχει αγγίξει τα 72 σεντς/λίμπρα και κινείται συνεχώς προς τα πάνω.
Η χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί το 2020, ήταν την 1η Απριλίου την περίοδο του γενικού lockdown, οπότε είχε καταρρεύσει στα 48,85 σεντς/λίμπρα.
Έκτοτε χρηματιστηριακά συνεχώς ανεβαίνει, το μόνο που απομένει είναι να επαληθευτεί και στη φυσική αγορά που παραμένει ακόμη μουδιασμένη καθώς στα εκκοκκιστήρια αγοράζουν από τους παραγωγούς στα 41-42 σεντς/κιλό.
Γ.Γ.

Ενός αυτιού
*- ΥΠΑΡΧΟΥΝ και μάσκες του ενός αυτιού...
Μυστηριώδης ο Λαρισαίος στην ενημέρωση των υπολοίπων.
- Μα τι λες, δεν υπάρχει...
- Α καλά... Είναι μάσκα για τους χοντροκέφαλους. Που δε φτάνει εύκολα στο άλλο αυτί και κόβεται το ένα λαστιχάκι της. Οπότε την κρατάνε με το χέρι, κάνουν ότι τη φοράνε.
Ζ.

Πολύ άγρια
*ΑΓΡΙΟΣ εμφύλιος μαίνεται στη ΔΑΚΕ Δευτεροβάθμιας, αντιπαράθεση χωρίς κανόνες, δίχως όρια και μήτε αιχμαλώτους, πολύ άσχημες κουβέντες μεταξύ των Λαρισαίων γαλάζιων συνδικαλιστών καθηγητών. Οι μάχες που είχαν δοθεί πέρυσι εκ του συστάδην μέσα στην παράταξη, τώρα που πλησίασαν κλαδικές εκλογές, δίνονται στο ξέφωτο. Τα μίση αναζωπυρώθηκαν.
***
*Η πλευρά που είχε επικρατήσει τότε, διατηρώντας επισήμως το σχήμα, με επικεφαλής τον προεδρεύοντα της ΕΛΜΕ Θανάση Φούντα και τα μέλη της διοίκησης Δάφνη Μπατσίλα και Κώστα Κωστόπουλο αντιμάχεται τη νεοσυσταθείσα ΑΔΗΚ με τον αιρετό του κλάδου Κ. Κοντσιώτη, τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΜΕ Νίκο Παναγιώτου, τον Γιώργο Νταφούλη και άλλους. Αυτούς τους τρεις τουλάχιστον τους σημαδεύει επωνύμως η ΔΑΚΕ των προαναφερθέντων άλλων τριών. Επειδή όμως στη διαμάχη εμπλέκονται και άλλοι, καλά θα ήταν ίσως να φοράνε κάποιο σημάδι στο μανίκι ή στο πέτο, ώστε να αναγνωρίζονται και να μην αλληλοπυροβολούνται κατά λάθος. (Θα πρέπει να συμβαίνουν διάφορα απίθανα εσωπαραταξιακά).
Ζ.

Έκανε οικονομία
*ΠΑΤΗΜΕΝΑ 70 ο γαμπρός, ούτε καν 30 χρονών η νύφη, έφτασαν στο ξενοδοχείο να περάσουν τον μήνα του μέλιτος. Άρχισαν τα ψου-ψου στη ρεσεψιόν, οι καμαριέρες που τους είδαν. «Λεφτά αισθήματα» και τέτοια, εξηγούσαν τη διαφορά ηλικίας του ζευγαριού, τρίβοντας δείχτη με αντίχειρα.
Την άλλη μέρα πρωί-πρωί κατεβαίνει κεφάτος ο παππούς, αεράτος, φρέσκος, περιποιημένος μ’ ένα μεγάλο χαμόγελο, έφαγε τα πάντα στο πρωινό και κάθισε στη βεράντα ανάβοντας ένα πούρο. Μετά από καμιά ώρα κατέβηκε κι η νεαρή νύφη. Φαινόταν χάλια, απεριποίητη, σερνόταν. Ζήτησε έναν δυνατό σκέτο καφέ, να συνέλθει.
Την πλησίασε γεμάτη περιέργεια η σερβιτόρα.
- Μα τι έγινε καλέ κοπελιά το βράδυ, γιατί είσαι έτσι; Τον άντρα σου τον είδα φρεσκαδούρα. Μα πώς...
- Αχ... Πού να στα λέω. Με κορόιδεψε ο άτιμος. Μου είχε πει ότι πενήντα χρόνια έκανε οικονομία. Κι εγώ νόμιζα στα λεφτά...
Ζ.

Επικίνδυνα φορτηγά
*ΔΙΑ της τεθλασμένης, που έγραφε και χθες η εφημερίδα, διεξάγεται η κυκλοφορία στον δρόμο Λάρισας-Φαρσάλων, λόγω των απαιτούμενων έργων. Ορισμένοι οδηγοί πάντως γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους ότι η συντομοτέρα οδός είναι η, κατά κάποιον τρόπο, ευθεία. Κερδίζεις τότε σε χρόνο αλλά και σε χρήμα, οπωσδήποτε αν πρόκειται για νταλίκες. Εκεί λοιπόν στη Νίκαια, που γίνονται τα έργα του Δήμου Κιλελέρ, η κυκλοφορία από και προς Φάρσαλα εκτρέπεται λέει σε περιαστικές οδούς αλλά...
***
*ΑΛΛΑ, έξαλλοι οι κάτοικοι που έχουν φτάσει επανειλημμένα στην Τροχαία, βλέπουν βαριά φορτηγά να περνούν μέσα από τις γειτονιές της Νίκαιας, το βλέπουν ότι δεν θέλουν να κάνουν κύκλο οι οδηγοί. Ίσως και να είναι ελλιπής η σήμανση που τους καθοδηγεί, ίσως. Τρέμει η ψυχή τους πάντως, όχι μόνο διότι οι φορτηγατζήδες δυσκολεύονται ως γνωστόν στα STOP, τρελαίνονται οι κάτοικοι ιδίως γιατί εκεί κυκλοφορούν και ανέμελα παιδάκια με ποδήλατα.
Κάποιες φορές που μπορούσε, η Τροχαία εμφανίστηκε, έγραψε ορισμένους παραβάτες, ωστόσο η επικίνδυνη κατάσταση δεν άλλαξε. Τώρα ή ο ίδιος ο Θαν. Νασιακόπουλος θα πάρει την υπόθεση πάνω του πριν γίνει το κακό ή ο διοικητής της Τροχαίας...
Ζ.

Τετ α τετ Αγοραστού - Μητσοτάκη
*ΜΕ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή διαδικτυακή συζήτηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ενημερωθεί από τον Κώστα Αγοραστό για την πορεία επιδιόρθωσης των ζημιών, κυρίως σε θέματα υποδομών στην πληττόμενη από τον «Ιανό» Θεσσαλία, αλλά και για την καταβολή των αποζημιώσεων. Θεωρείται δεδομένο ότι ο Κώστας Αγοραστός θα αξιοποιήσει την ευκαιρία και θα διευρύνει την ατζέντα της συζήτησης, βάζοντας κι άλλα ζητήματα στην κουβέντα, τα οποία σχετίζονται με την ανάπτυξη της Θεσσαλίας.
Γ.Ρ.

«Κοκκινίζουμε»...
*ΕΤΟΙΜΟΙ να μας ανεβάσουν στην τέταρτη κατηγορία, την κόκκινη, εκτοξεύοντας την αγωνία των Λαρισαίων στο κατακόρυφο, ήταν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση με τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στην πόλη.
Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μαζί τους, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός τους ζήτησε υπομονή «ώστε να περάσουν κάποιες μέρες και να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν». Ταυτόχρονα, σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης συνέστησε σε όλους «συνέπεια και προσωπική αυστηρότητα στην τήρηση των μέτρων και να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων, προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα».
Οι επόμενες μέρες σίγουρα θα είναι κρίσιμες...
Γ.Ρ.

 

DOKOY PAPALEJHS CIU

*ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ και φίλοι, Τάνια Δόκου και Δημ. Παπαλέξης, δίπλα-δίπλα στην Περιφέρεια και το Επιμελητήριο.
Ζ.

 

ELASSONA CIU

*ΜΑΣΚΑ παντού και ο γνωστός Ελασσονίτης Γιώργος Μητσόπουλος,
πήρε τα μέτρα του. Σε κεντρικό μαγαζί απολαμβάνει άνετα τον πρωινό καφέ του.
Ι.Μ.

 

KREMASTO CIU

*ΜΕΧΡΙ πέρσι άλλα κρεμούσαν οι Λαρισαίοι στο καθρεφτάκι, κι άλλα φέτος.
Ζ.

 

PAGKAKI CIU

*NA και ζουμ, να φανούν οι βλάβες στο παγκάκι εκεί στην αρχή του πεζοδρόμου στην Ασκληπιού. Θα χτυπήσει κάνας που θα καθίσει ανέμελος.        

Ζ.

 

PARKARISMA CIU

*ΝΑ, πάει και παρκάρει ο άλλος με την άνεσή του πάνω στο πεζοδρόμιο της Μανδηλαρά κι ύστερα δε χωράει να περάσει το μηχανάκι.                

Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass