Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 20:33
*ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΙ ομιλητές στο βήμα  κι η μάσκα πάντα  εύκαιρη. Ζ. *ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΙ ομιλητές στο βήμα κι η μάσκα πάντα εύκαιρη. Ζ.

Με υπευθυνότητα
*ΣΗΜΕΡΑ οι Λαρισαίοι θα πουν ΟΧΙ στον συνωστισμό και τον συγχρωτισμό.

Άλλωστε ο αγώνας των προγόνων δεν τιμάται στο ουζερί και το καφέ-μπαρ. Μαζί με τη Θεσσαλονίκη στο όριο για αποκλεισμό και καραντίνα η Λάρισα, στην ουρά πίσω απ’ τα Γιάννενα και τις Σέρρες που μπαίνουν στο δωμάτιο. Μυαλό και υπευθυνότητα χρειάζονται για να μείνει η πόλη έξω απ’ τον κλοιό, όχι νύχια και δόντια.
Ζ.

Αναλογικά
*ΕΙΧΕ μια πρωτοποριακή ιδέα, ο ηλικιωμένος Λαρισαίος.
- Αν τα παιδιά σας δεν μπορούν να καταλάβουν τις δυσκολίες της Κατοχής μπορείτε να τους πείτε κάτι απλό: «Φαντάσου ότι έρχεται ένας Γερμανός και σου κόβει για τρία χρόνια το ίντερνετ».
Ζ.

Αναλόγως
*ΑΛΛΟΙ κάποια κατοστάρικα κι άλλοι μερικά χιλιάρικα, ανισότητα και στα περίφημα αναδρομικά μεταξύ των συνταξιούχων. Είναι και πολλοί που δεν παίρνουν τίποτε. Εκείνοι που δεν τους είχαν κόψει τίποτε καθότι οι συντάξεις τους τιποτένιες, κάτι ΟΓΑδες κλπ, μηδέν αναδρομικά.
Η διαφοροποίηση έγκειται στο ύψος της σύνταξης. Εκείνοι που λαμβάνουν από τις λεγόμενες ηγεμονικές, των πρώην ευγενών ταμείων, είχαν υποστεί και τις μεγαλύτερες μνημονιακές περικοπές τότε κι άρα έχουν τώρα ανάλογες επιστροφές. Περικοπές όμως ‘’από τότε’’ κι όχι απλώς ‘’τότε’’, αφού αυτές εξακολουθούν να υφίστανται από την επιβολή των μνημονίων μέχρι σήμερα.
***
*ΚΙ όσοι χαίρονται τώρα με το αξιόλογο ποσό που βλέπουν στους λογαριασμούς τους στα ΑΤΜ, ταυτόχρονα λυπούνται καθώς αναλογίζονται ότι αυτή η επιστροφή, για το γνωστό ‘’αντισυνταγματικό’’ 11μηνο 2015-2016, αντιστοιχεί περίπου στο 10% της συνολικής απώλειας που είχαν όλη αυτή τη δεκαετία. Ψίχουλα αλλά καθώς είχαν προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, ευπρόσδεκτα.
Ζ.

Ποιο το συμφέρον;
*ΕΙΝΑΙ πολύπλοκη η κατάσταση με τον κορονοϊό, τίποτε δεν είναι απλό, πόσο μάλλον η εφαρμογή των μέτρων και των πρωτοκόλλων. Δύο νεαροί Λαρισαίοι, απ’ τους θεωρούμενους άτρωτους τριαντάρηδες, συνέταιροι στο μαγαζί, την παλεύουν για το μεροκάματο, με όνειρα για το μέλλον, προς το παρόν αναδιπλωμένα. Ο ένας παρουσίασε μια κάποια ατονία και πυρετό κάποια δέκατα για δύο τρεις μέρες. Έχοντας ακούσει όλα αυτά που λένε αλλά και τις παροτρύνσεις από την οικογένειά του, πήγε κι έκανε το τεστ.
***
*ΠΕΡΙΜΕΝΕ τ’ αποτελέσματα την άλλη μέρα και γυρνώντας το ανέφερε και στον συνέταιρο. Ανησύχησε πολύ εκείνος.
- Πήγες κι έκανες το τεστ επειδή είχες δέκατα; Και αν βγει θετικό, το διανοείσαι; Θα μας κλείσουν το μαγαζί δεκαπέντε μέρες; Το φαντάζεσαι; Θα την πατήσουμε, μεγάλη ζημιά, έπρεπε να το συζητήσουμε πρώτα...
Ο καθένας το συμφέρον του και ορθώς θεωρεί ότι σκέφτεται. Και καθόλου πως αν κάποιος με ελαφρά έως καθόλου συμπτώματα θα τριγυρνούσε μολύνοντας τους πάντες γύρω του; Οικογένεια, συνέταιρους μα και πελάτες. Άρα η ζημιά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εν τέλει και για περισσότερους. (Τελικά ήταν αρνητικός ο νεαρός, ένα απλό κρυολόγημα.)
Ζ.

Μεγάλο μπλέξιμο
*ΣΕ άλλη περίπτωση όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ σοβαρά. Είχε ο νεαρός εργάτης πυρετό δύο τρεις μέρες, δεν είπε τίποτε, μη χάσει και το μεροκάματο, πήγαινε στη δουλειά κανονικά, κόλλησε κι ο συνάδελφός του. Ο οποίος, όντας ασυμπτωματικός ακόμα, στο κυριακάτικο τραπέζι κόλλησε τους γονείς του κι ένα ξάδερφό του που έφαγαν μαζί. Όταν πήγε για τεστ την Τετάρτη, επειδή εμφάνισε συμπτώματα, ήταν πια αργά. Όλοι στην οικογένεια θετικοί. Κι από τότε, αρχές Σεπτεμβρίου, το μεγάλο μπλέξιμο με εισαγωγές και νοσηλείες στο νοσοκομείο, σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, παραλίγο ΜΕΘ για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, ευτυχώς καλή η εξέλιξή τους, ένα μήνα κι ακόμα να ξεμπλέξουν όμως. Κι όλα αυτά επειδή κάποιος φοβήθηκε μη χάσει το μεροκάματο.
Ζ.

Κίνητρο
*ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Παιδιά να φοράτε μάσκα. Να ξέρετε πως αν νοσηλευτείτε με κορονοϊό το κινητό παραδίδεται στον/στη σύζυγο. (Οπότε είναι πιθανόν να μη βγείτε ζωντανοί.)
Ζ.

Τον κουβάλησαν
*ΟΛΟΙ στα Ζαγοροχώρια, έλεγαν οι ειδήσεις στην τηλεόραση, στη φύση στον καθαρό αέρα, πενθήμερο φέτος και μεγάλη έξοδος των Θεσσαλονικέων, οι οποίοι έχουν πάντοτε τριήμερο αργίας του Αγίου Δημητρίου πολιούχος και 28ης Οκτωβρίου με γέφυρα του Αγίου Νέστορος, ‘’ως ουν Λυαίου καθείλες την έπαρσιν εν τω σταδίω θαρρύνας...’’, ο τέλειος κόουτς θα έλεγαν σήμερα για τον Μυροβλήτη που βρέθηκε στο πλευρό του αθλητή Νέστορα, προστάτη των αθλητών.
***
*ΦΥΓΗ στα ορεινά λέει λοιπόν, μακριά από τον κορονοϊό. Φυσικό να μην έχει εκεί, από πού, απ’ τις πέτρες ή απ’ το ποτάμι... Μετά όμως, τώρα δηλαδή, πήγαν οι άνθρωποι από τις μεγάλες πόλεις, πλήθος, γεμάτοι οι ξενώνες, τα εστιατόρια, τα καφέ και δεν είναι και για έξω αυτή την εποχή εκεί ψηλά, κρύο, όλοι σε εσωτερικούς χώρους. Φεύγοντας πόσο κορονοϊό θα έχουν πάρει συνολικά μαζί τους; Προφανώς περισσότερον απ’ όσο είχαν κουβαλήσει στο βουνό.
Ζ.

Μπερδεμένοι
*ΚΑΤΑ λάθος ή επίτηδες, τα μπέρδευαν στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Πήρα τον γιατρό μου σήμερα να έρθει να μου αλλάξει μία ασφάλεια στον πίνακα. Πας καλά, μου λέει, ξέρω εγώ απ ‘αυτά; Ρευματολόγος να σου πετύχει...
***
*-ΓΕΙΤΟΝΑ; Πες μου τον κωδικό του ίντερνετ...
-Α παράτα μας.
-Λατινικά, όλα κεφαλαία;
***
*-ΓΙΑΤΡΕ, το χέρι μου τρέμει συνέχεια.
-Πίνετε πολύ;
-Όχι, το περισσότερο μου χύνεται.
Ζ.

Ο Κέλλας θυμήθηκε τον Φλωράκη
Τη ρήση του αείμνηστου γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο γιατί δεν ψηφίστηκε τότε η απλή αναλογική και απάντησε «δεν προκάναμε» θυμήθηκε ο Χρήστος Κέλλας από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά. Πιο συγκεκριμένα, ο Λαρισαίος πολιτικός απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά: «Τώρα που η τουρκική προκλητικότητα είναι διαρκώς αυξανόμενη και οι επεκτάσεις στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας και το ξέρετε και εσείς και το προτείνετε, αναρωτιέμαι γιατί δεν το κάνατε 4,5 χρόνια που ήσασταν κυβέρνηση. «Δεν προκάνατε;» που έλεγε και ο μακαρίτης ο Φλωράκης... Κι φυσικά το χειροκρότημα στη γαλάζια πτέρυγα ήταν θερμό.
Γ.Ρ.

Ζεστό-κρύο
*ΜΕΘΑΥΡΙΟ Παρασκευή η πληρωμή των αποζημιώσεων στους αγρότες που χτύπησε αλύπητα ο «Ιανός». Ακριβώς 40 μέρες μετά τη θεομηνία, καθόλου άσχημη επίδοση για διαδικασία του κράτους, πιστώνεται η προκαταβολή γενναίας αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, καθότι 100 ευρώ το στρέμμα προκαταβολή κιόλας μόνο λίγα δεν τα λες για το βαμβάκι. Αναλόγως και για τις υπόλοιπες καλλιέργειες. Ο κόσμος της υπαίθρου ξέρει καλά πως από τη ζημιά κέρδος δεν βγάζεις, ωστόσο η συγκεκριμένη αποζημίωση αποτελεί σημαντική ανάσα για τους πλημμυροπαθείς.
***
*ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τον κορονοϊό. Τέσσερα ολόκληρα ευρώ για κάθε προβατίνα επειδή δεν πουλήθηκαν τα αρνιά το περασμένο Πάσχα, που δεν είχε γιορταστεί σαν Πάσχα κι ο κόσμος δεν είχε ψήσει. Τόσα πολλά λεφτά. Και τόσο νωρίς, δεν έφτασαν ακόμη τα Χριστούγεννα.
Ζ.

Για τη ΜΕΘ
*«ΘΑ μου επιτρέψετε να αναφερθώ από αυτό το κορυφαίο βήμα για την ελληνική Δημοκρατία στον Χρήστο Βλαχογιάννη», είπε μιλώντας στη Βουλή ο πρώην υπουργός και παλιότερα δήμαρχος Πάρου, Γιάννης Ραγκούσης, νυν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ. Κι είπε για έναν Τρικαλινό δάσκαλο, απ’ τη Διάβα η καταγωγή του, «τον πρώην δήμαρχο της Πάρου, έναν άνθρωπο ο οποίος τίμησε με τον καλύτερο τρόπο και την αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρέτησε, αλλά και την κοινωνία της Πάρου για πάρα πολλά χρόνια, αλλά πάνω απ’ όλα έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν άνθρωπο, τον οποίο είμαι βέβαιος ότι κανείς Παριανός και Παριανή δεν θα ξεχάσουν εύκολα».
***
*ΚΙ ο Γ. Ραγκούσης κατέληξε: «Ταυτόχρονα θα μου επιτρέψετε να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ όλων ημών προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και ιδίως τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τη Διεύθυνση αυτής που έδωσε τον καλύτερό της εαυτό τρεις ολόκληρες εβδομάδες, μήπως ο Χρήστος τα κατάφερνε». (Σίγουρα είναι κάτι παραπάνω από παλαμάκια στο μπαλκόνι.)
Ζ.

Διά της πλαγίας;
*- ΠΑΡΑ πολύ ωραία. Και όλα έρχονται γλυκά...
Ο Λαρισαίος διάβαζε για τη νέα έμπνευση της υπουργού Παιδείας για εισαγωγή στα πανεπιστήμια των αποφοίτων των ΙΕΚ. Με εξετάσεις που θα διοργανώνουν τα ΑΕΙ και που φυσικά θα μετέχουν και οι πιστοποιημένοι απόφοιτοι των ιδιωτικών ΙΕΚ όχι μόνο των δημόσιων.
- Τρέχα εσύ με φροντιστήρια, ιδιαίτερα και διάβασμα να περάσεις Πανεπιστήμιο με Πανελλήνιες... Ενώ αν πας και γραφτείς σ’ ένα ΙΕΚ και κάνεις λιγάκι υπομονή, τσουπ τρουπώνεις.
Ζ.

Υποψιάζονται;
*O άτυχος ηλικιωμένος βρέθηκε νεκρός μέσα σε μια βαλίτσα, είπε ότι άκουσε στις ειδήσεις ο Λαρισαίος, και πως οι αστυνομικοί υποψιάζονται εγκληματική ενέργεια.
- Δηλαδή δεν είναι σίγουροι, καθότι όταν πεθαίνει κάποιος συνήθως κατεβάζει μια βαλίτσα απ’ την ντουλάπα και μπαίνει μέσα.
Ζ.

Μπάζα
ΤΗΝ Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας αφορά η πρώτη, πρωτόδικη, καταδίκη για παράνομη απόθεση μπαζών, όπως διευκρινίζει η «Ανακύκλωση Αδρανών Ν. Ελλάδας» (ΑΑΝΕΛ). Στο πλαίσιο αυτό «στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Λάρισας – που είναι οι νομοί εμβέλειας της ΑΑΝΕΛ στη Θεσσαλία - έχουν σχηματιστεί συνολικά πάνω από 20 δικογραφίες, κατά τέτοιου είδους δραστηριοτήτων.Το πιάτο
*ΤΑ δυό αδέρφια στο ορεινό χωριό της Λάρισας αποφάσισαν να βάλουν δορυφορική τηλεόραση, να βλέπουν όλα τα κανάλια, να βλέπουν μπάλα και ό, τι άλλο. Σκέφτηκαν όμως ότι θα είχαν πρόβλημα με τους συγχωριανούς τους οι οποίοι θα πλάκωναν σπίτι να βλέπουν κι εκείνοι τα ωραία της συνδρομητικής. Κι έτσι είπαν να το κρατήσουν μυστικό, να χτίσουν ένα παράπηγμα στην ταράτσα του σπιτιού και να βάλουν εκεί το δορυφορικό πιάτο, να μην φαίνεται.
***
*ΩΣΤΟΣΟ στο χωριό, όπως ήταν φυσικό, άρχισε συζήτηση για το παράπηγμα εκεί ψηλά και τι είναι και πώς και γιατί. Τα αδέλφια διέδωσαν τότε πως είχαν πάρει ένα πολύ άγριο σκυλί και φοβούμενοι να μην αρπάξει κανέναν, είπαν να το κλείσουν στο κτίσμα, μην πλησιάσετε τους είπαν, είναι επικίνδυνο. Τι το έλεγαν; Δεν ήξεραν; Μια μέρα λοιπόν που αυτοί κατέβηκαν στην πόλη, οι υπόλοιποι ξεκίνησαν απ’ το καφενείο και πλησίασαν το σπίτι. Προσεκτικοί, φοβόντουσαν και λίγο το θηρίο αλλά αδύνατον να συγκρατηθούν.
***
*ΒΡΕΘΗΚΑΝ απ’ έξω, ένας ευκίνητος ανέλαβε να σκαρφαλώσει να δει και να ενημερώσει και τους άλλους. Ανέβηκε σιγά-σιγά, έφτασε στο παράπηγμα, πάτησε σε μια προεξοχή και κοίταξε από πάνω. Κι αμέσως κουτρουβάλα κάτω και το ‘βαλε στα πόδια κατατρομαγμένος. Τον ακολούθησαν κι οι υπόλοιποι, κάποια στιγμή τον έφτασαν.
- Είδες τον σκύλο;
- Όχι.
- Τι τρέχεις τότε...
- Το πιάτο που τρώει είδα, τρεχάτε.                    

Ζ.

POS
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ επαγγελματίες με POS για την καθυστέρηση τραπεζών να αποδώσουν στους λογαριασμούς τους, τις ηλεκτρονικές εισπράξεις τους. Αυτό συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, λένε, κατά το οποίο οι τράπεζες επικαλούνται τεχνικούς λόγους, που μπορεί να ’ναι υπαρκτοί και να προσπαθούν τα πιστωτικά ιδρύματα να το αντιμετωπίσουν, όμως οι μικροεπαγγελματίες ιδιαίτερα, δεν έχουν το περιθώριο να περιμένουν πολλές ημέρες μέχρι να «εισπράξουν» τα χρήματά τους.

 

 ANADROMIKA CIU

*ΜΠΑΤΕ κορίτσια στον χορό... Μπήκαν τα αναδρομικά.
Ζ.

 

DROMOS CIU

*“ΔΥΟ δρόμους έχει η ζωή”, ο ένας συνεχίζει κανονικά, ο άλλος χρειάζεται μέριμνα, στο ύψος του σπορελαιουργείου Φαρσάλων, που υποχώρησε από πέρασμα του Ιανού.
Γ.Γ.

 

KAROTSI CIU

*Ο Νεμπεγλεριώτης B.T. θυμάται τη φοβερή παιδική βόλτα με το εργατικό καρότσι, αξέχαστη. Άλλη ρόδα έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε τότε, ούτε καν πατίνι.
Ζ.

 

STRAVOS GIALOS CIU

*ΒΑΖΟΝΤΑΣ το τρίτο τσίπουρο στο ποτήρι του, εκεί κάπου στον Αγιόκαμπο, ο Λαρισαίος Γ.Μ. απέδειξε ότι στραβός είναι ο γιαλός... (Μιλάμε νέος Αρχιμήδης.)
Ζ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass