Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 07 Νοε 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 20:31
*ΠΟΛΥΩΡΗ αναμονή στο περιπτεράκι της πιάτσας των ταξί στην Ελασσόνα. Σε εποχές καραντίνας, σπάνιο «είδος» οι πελάτες, για τους «μασκοφόρους» ταξιτζήδες τον Θοδωρή Κυριλλίδη, δεξιοτέχνη της ποντιακής λύρας και τον Γιάννη Καλώτη. Λίγη μουσική βοηθάει να περάσει η ώρα. Ι.Μ. *ΠΟΛΥΩΡΗ αναμονή στο περιπτεράκι της πιάτσας των ταξί στην Ελασσόνα. Σε εποχές καραντίνας, σπάνιο «είδος» οι πελάτες, για τους «μασκοφόρους» ταξιτζήδες τον Θοδωρή Κυριλλίδη, δεξιοτέχνη της ποντιακής λύρας και τον Γιάννη Καλώτη. Λίγη μουσική βοηθάει να περάσει η ώρα. Ι.Μ.

Φουλ γκρι
*ΣΚΟΥΡΑ τα πράγματα. Γκρι παντού στη χώρα. Εκεί που οι Τούρκοι προσπαθούσαν

να γκριζάρουν κάποιες θάλασσες, ήρθαν οι Έλληνες κι έκαναν αυτοβούλως γκρίζα όλη τη στεριά. (Με την ελπίδα να μη μαυρίσει ο τόπος.)
Ζ.

Πανικός
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ η κίνηση χθες στην αγορά της Λάρισας. Ο κόσμος έτρεχε να προλάβει να κάνει αγορές ή να τακτοποιήσει τις δουλειές του προτού η αγορά κλείσει. Το αξιοπερίεργο όμως είναι ότι μεγάλος συνωστισμός και ουρές παρατηρήθηκε αν και στα σούπερ μάρκετ, που δεν πρόκειται να κλείσουν. Τελικά ο φόβος φώλιασε για τα καλά μέσα μας, δεν εξηγείται αλλιώς. Ίσως και μόνο η ιδέα ότι θα υπάρχει η προϋπόθεση να στείλει κάποιος αίτημα για να μετακινηθεί, αρκεί για να προκαλέσει πανικό. Σε κάθε περίπτωση ψυχραιμία. Μπόρα είναι θα περάσει...
Ν.Π.

Στρεβλώσεις
*ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ Λαρισαίων στο παγκάκι, θέμα η Αμερική, είχαν λύσει τα υπόλοιπα τοπικά.
- Πού είναι αυτές οι 10 μονάδες με τις οποίες προηγούνταν ο Μπάιντεν τόσον καιρό; Άντε τις είχαν περιορίσει παραμονές εκλογών, κάτω από τις 5 μονάδες διαφορά όμως ποτέ δεν έπεσαν. Τι κάνουν άραγε οι δημοσκόποι και στην Αμερική; Μα στην Ελλάδα έκαναν τα μεταπτυχιακά τους;
***
*- ΕΓΩ βλέπω ότι και οι δύο είναι υπερήλικες. Μέχρι να βγάλουν Πρόεδρο ποιος ζει ποιος πεθαίνει...
***
*ΤΙ δημοκρατία πάντως κι αυτή... Ο Τραμπ καταγγέλλει το σύστημα με τις επιστολικές ψήφους ότι νοθεύει το αποτέλεσμα και πως προσπαθούν να του κλέψουν τη νίκη. Ταυτόχρονα το σύστημα των εκλεκτόρων τον ευνοεί ξανά, αφού ο Μπάιντεν τον περνάει εξαρχής με δυοτρία εκατομμύρια ψήφους αλλά δεν ανακηρύσσεται νικητής.
(Οι εκλογές είναι για να λύνουν διαφορές, όχι να δημιουργούν κι άλλες επιπλέον.)
Ζ.

Μπόμπα...
ΠΕΡΙΜΕΝΕ o Φαρσαλινός μια ώρα στην ουρά να βγάλει λεφτά και τελικά η ουρά ήταν για κομμωτήριο. Μια και αφιέρωσε χρόνο έμεινε για το κούρεμα.
-Πώς σας κουρεύουμε κύριε;
-Τρεις βδομάδες είπε ο Πρωθυπουργός ...πιάσε την ψιλή για ένα τρίμηνο!              

Γ.Γ.
Και τα πέντε
*ΣΕ πέντε παιχνίδια έχει σφυρίξει την ΑΕΛ κατά την τελευταία διετία ο Β. Φωτιάς, ο οποίος θα διευθύνει το κυριακάτικο ματς με τη Λαμία στο Αλκαζάρ. Κι όπως κατέγραφε χθες η εφημερίδα και τα πέντε έληξαν ισόπαλα, για όποιον πιστεύει στις παραδόσεις, το ένα όμως μόνο ήταν εντός έδρας, πέρυσι με τον ΠΑΟΚ, τα τέσσερα εκτός. Αύριο όμως η ΑΕΛ χρειάζεται οπωσδήποτε τη νίκη.
Ζ.

Για μια βόλτα
*ΓΙΑ να πηγαίνουμε τα παιδιά σχολείο θα χρειαζόμαστε και SMS αλλά και βεβαίωση ότι το παιδί είναι μαθητής, επαναλαμβάνει τον κανόνα, προς εμπέδωση, η Ε. Χ. Συν το SMS για να πάρουμε το καθιερωμένο πρωινό κουλούρι. Λογικό. Γιατί μπορεί στις 7 το πρωί να σηκωθείς ωραιότατα να σηκώσεις και το παιδί, να το φορτώσεις με σχολική τσάντα, μπουφάν, σκούφους και μάσκες για να πας έτσι μια βόλτα, για την αλητεία στην κλειστή πόλη σου. (Συμβαίνουν αυτά.)
***
*ΚΙ έτσι καταλήγει στο συμπέρασμα: Ο Χαρδαλιάς είναι το πιο κοφτερό δόντι του καρχαρία τελικά, αποκάλυψε το κρυφό μας σχέδιο.
Ζ.

Carpooling
ΑΙΤΗΜΑ εξαίρεσης εκπαιδευτικών που μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις από το μέτρο των δύο επιβατών ανά όχημα κατέθεσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος. Με τον περιορισμό των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς και τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία πολλοί εκπαιδευτικοί μετακινούνται ομαδικά με ένα αυτοκίνητο για να μοιράζονται τα έξοδα.
Η αλήθεια είναι ότι αυτό πλέον συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που εργάζονται στον ίδιο χώρο και προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδα μετακίνησης. Είναι το λεγόμενο «carpooling». Στις δύσκολες αυτές εποχές ο κόσμος κάνει τα πάντα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει.
Ν.Π.

Γεννηθείς 1900
Φαντάσου μια στιγμή έστω ότι γεννήθηκες το 1900, είναι η υπόθεση εργασίας του ιστοριοδίφη. Όταν είσαι 14 αρχίζει ο Α‘ Παγκόσμιος Πόλεμος και αυτός τελειώνει όταν είσαι 18 με θάνατο 22 εκατομμυρίων. Λίγο μετά, μια παγκόσμια πανδημία, η ισπανική γρίπη, σκοτώνει 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Βγαίνεις ζωντανός και σώος, είσαι 20 χρονών.
***
*ΤΟΤΕ στα 29 σου, επιβιώνεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε με την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, προκαλώντας πληθωρισμό, ανεργία και λιμό. Στα 33, οι Ναζί έρχονται στην εξουσία. Είσαι 39 όταν αρχίζει ο Β ‘ Παγκόσμιος Πόλεμος και τελειώνει όταν είσαι 45. Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, πεθαίνουν 6 εκατομμύρια Εβραίοι. Θα υπάρξουν πάνω από 60 εκατομμύρια θάνατοι συνολικά. Όταν είσαι 52 ξεκινά ο πόλεμος της Κορέας. Όταν είσαι 64, ο πόλεμος του Βιετνάμ αρχίζει και τελειώνει όταν είσαι 75. Ένα παιδί που γεννήθηκε το 1985 πιστεύει ότι οι παππούδες του δεν έχουν ιδέα πόσο δύσκολη είναι η ζωή...
***
*ΣΚΟΠΟΣ της διήγησης να βοηθήσει σήμερα, μέσω της σύγκρισης: Το 2020, πολλοί ζούμε με άνεση, έχουμε πρόσβαση σε ποικίλες μορφές διασκέδασης στο σπίτι και μπορούμε χάρη και στη βοήθεια του κράτους να επιβιώσουμε ειρηνικά από την πανδημία.
Όμως οι άνθρωποι διαμαρτύρονται γιατί για αρκετές εβδομάδες πρέπει να μείνουν περιορισμένοι στα σπίτια τους. Παρότι έχουν ρεύμα, τηλέφωνο, φαγητό, ζεστό νερό και στέγη στο κεφάλι τους.
Η ανθρωπότητα επέζησε σε πολύ πιο δύσκολες περιστάσεις, δεν έχασε τη χαρά της ζωής. Και τώρα παραπονιόμαστε γιατί πρέπει να φοράμε μάσκες για να μπούμε σε σουπερμάρκετ και σε μέσα μαζικής μεταφοράς...
Ζ.

Πρώην
*-ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ποιος είναι;
-Η Μαρία...
-Ποια Μαρία, ξέρω πεντέξι Μαρίες...
-Τι ποια Μαρία... Η Μαρία που έχουμε κοιμηθεί μαζί, που έχουμε σχέση...
-Δε με βοηθάς Μαρία...
***
*ΣΤΟ γνωστό μοτίβο η φοιτητική παρέα Λαρίσης.
- Έρωτας χωρίς συναίσθημα. Εργασία δίχως ένσημα.
***
*- ΚΑΤΙ άκουσα ότι τα ξανάφτιαξες με τον πρώην σου.
- Ναι, δεν άντεχα άλλο να τον βλέπω ευτυχισμένο.
Ζ.

Ορμάτε...
*ΜΗ συνωστίζεστε στην αγορά. Δεν ακούτε; Απαγορεύεται. Σα να λένε κάντε το αντίθετο. Οπότε, άντε να βάλουμε ένα χεράκι ακόμη, να σπρώξουμε τον ιό προς τα πάνω. Λίγες ώρες πριν από το λοκντάουν. Ουρές έξω από καταστήματα με τους καταναλωτές, να περιμένουν υπομονετικά να εκτελέσουν το καθήκον τους.
Όπως και με το κλείσιμο της εστίασης. Αυτή η νύχτα μένει, ένα τελευταίο ποτό. Μα γιατί τα κλείναν τότε ‘’από αύριο’’, ο ίδιος λόγος ίσχυε και ‘’απόψε’’. Δεν θα κατέφθανε αύριο ο ιός. (Παρομοίως και στα κομμωτήρια. Κλείνουν για να μην διαχυθεί ο κορονοϊός, αλλά τόσες θέλουν να πάνε μια τελευταία φορά ακόμη.)
***
*ΜΗ μετακινείστε, απαγορεύεται. Και; Αυξημένη κίνηση και στα διόδια, κάποιοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα εγκαίρως, τι θα πει δεν πρέπει γι’ αυτό και επιβάλλεται απαγόρευση, α καλά... Εδώ οι άλλοι επιμένουν να περάσουν στην Αράχωβα το Σαββατοκύριακο, οπότε και αρχίζει το καθολικό λοκντάουν.
Η πληρότητα των κρατήσεων αγγίζει λέει το 80%. Θα έφευγαν από χθες Παρασκευή, να προλάβουν το απαγορευτικό. Την Κυριακή στην επιστροφή κανένα πρόβλημα, αφού επιτρέπεται να γυρίσεις στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
Ζ.

Θα εκλείψει;
*ΣΚΕΦΤΗΚΕ μια προχωρημένη λύση ο Λαρισαίος, όμως οι άλλοι στην παρέα τον αποπήραν.
- Όταν κάνουμε λιγότερα τεστ έχουμε λιγότερα κρούσματα. Επομένως άμα δεν κάνουμε καθόλου τεστ;
- Είναι όπως άμα καταργούμε την εισαγγελία διαφθοράς, που τότε παύουμε να έχουμε και διαφθορά.
- Ή πως άμα απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων, θα εκλείψουν και τα τροχαία ατυχήματα.
Ζ.
Όχι ξαφνικό
*Η κυβέρνηση είχε πλήρη γνώση της κατάστασης, επιμένει ο Γ. Θ. , ήδη από τον Οκτώβριο δεχόταν εισηγήσεις για γενικό λοκντάουν, έστω στις αρχές Νοεμβρίου. Πολύ απλά, τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι επιστήμονες, γνώριζαν τις αληθινές δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Διότι δεν έγινε τίποτα ουσιαστικό σε επίπεδο ενίσχυσης ΕΣΥ, σε επιστράτευση ιδιωτικών πόρων, αλλά και στρατιωτικών πόρων, για την προστασία των υγειονομικών, οι οποίοι «αποδεκατίζονται» από τη διασπορά στα νοσοκομεία, για τη συνταγογράφηση των τεστ ώστε να μην τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι.
(Αυτή η αδυναμία του ΕΣΥ είχε επιβάλλει και την ανοιξιάτικη καραντίνα πριν πληθύνουν τόσο πολύ τα κρούσματα.)
***
*ΕΠΙΠΛΕΟΝ, η υποκαταγραφή είναι γνωστή στους ειδικούς και εύκολα ανιχνεύσιμη και από την πολύ κακή αναλογία μεταξύ κρουσμάτων και θανάτων. Διότι στην υποκαταγραφή, αυτά που δεν ανιχνεύονται δεν είναι τα βαριά περιστατικά, τα οποία έτσι κι αλλιώς θα πάνε από μόνα τους στο νοσοκομείο, αλλά τα ασυμπτωματικά ή τα ολιγοσυμπτωματικά.
Οπότε το δείγμα που προκύπτει είναι ψευδώς «βαρύ» ως προς τη θνητότητα, λόγω ακριβώς της υποκαταγραφής.
Ζ.

Και ζωγράφος
*Ο δεξιοτέχνης του σασπένς Λη Τσάιλντ μπορεί να συναρπάσει τον αναγνώστη με την πλοκή του μυθιστορήματος, ωστόσο μπορεί και να ζωγραφίσει όμορφα το σκηνικό μέσα στο οποίο κινούνται οι ήρωές του. «Η γραμμή του μεσονυκτίου», η πιο πρόσφατη περιπέτεια του σκληροτράχηλου μα και τόσο περίπλοκου Τζακ Ρίτσερ, ένα ακόμη έντονο θρίλερ αλλά και περιγραφές σαν την ακόλουθη:
Η μαγική ώρα ήταν το τελευταίο κομμάτι του καθημερινού ταξιδιού του ήλιου, κάτι σαν ένας εξηντάλεπτος αποχαιρετισμός, όταν ο ήλιος ήταν χαμηλά στον ουρανό κι έστελνε τις ακτίνες του πλάγια μέσα στην ατμόσφαιρα, πράγμα που τον έκανε να φαντάζει κόκκινος ενώ μάκραιναν οι σκιές που έριχνε. Ο Ρίτσερ κάθισε στα σκαλιά της βεράντας και κοίταζε καθώς η χρυσοκάστανη πεδιάδα γινόταν ολόχρυση, μετά έπαιρνε το χρώμα της ώχρας και στο τέλος το βαθύ κόκκινο της καυτερής πιπεριάς.
(Κι όλα αυτά στο Γουαϊόμινγκ, μια από τις αραιοκατοικημένες μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, τώρα που με τις εκλογές πολλοί εμπέδωσαν την αμερικανική γεωγραφία, εκεί σε μια κομητεία της, μεγάλη ίσα με το Σικάγο αλλά όπου κατοικούσαν μόνο πέντε άνθρωποι.)
Ζ.

Διπλή κατάφαση
*ΑΣΚΗΣΕΙΣ νοητικής ευλυγισίας στη συντροφιά των Λαρισαίων μεσηλίκων, τα τριγωνοπλατειακά παγκάκια.
- Ο καθηγητής Γλωσσολογίας στο Καίμπριτζ εξηγούσε ότι σε όλες τα γλώσσες του κόσμου δύο αρνήσεις κάνουν μια κατάφαση.
Και συμπλήρωνε ότι σε καμία γλώσσα δεν γίνεται δύο καταφάσεις να κάνουν μια άρνηση. Πετάχτηκε ο Έλληνας φοιτητής: «Ναι καλά...»
***
*- ΤΟ δάσος διαρκώς συρρικνωνόταν από την υλοτομία αλλά τα δέντρα συνέχιζαν να ψηφίζουν το τσεκούρι, γιατί είχε λαβή από ξύλο και θεωρούσαν ότι είναι δικός τους.
***
*- ΕΧΕΙΣ δει ελέφαντα κρυμμένο σε τριανταφυλλιές;
- Ε; Ελέφαντα κρυμμένο σε τριανταφυλλιές, όχι δεν έχω δει.
- Είδες τι καλά που κρύβεται;
Ζ.

Αντέδρασε
*ΟΤΑΝ η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, με την προοπτική της προσωρινής εθνικοποίησης να επικρέμαται, αυτό το κρίσιμο δεκαήμερο, η διοίκηση του Ομίλου στην Αθήνα έλαβε τη σκληρή προειδοποίηση από το Μακρυχώρι.
Άτεγκτος ο δήμαρχος Τεμπών Γ. Μανώλης δήλωσε ότι θα αποσυρθούν οι καταθέσεις από την τράπεζα, τους έδωσε τη χαριστική βολή, επειδή έκλεισαν το υποκατάστημα στο Συκούριο. (Όσο και να φωνάζουν οι μικροί, οι τράπεζες το συμφέρον κοιτούν, μόνο χρήματα μετρούν.)
***
*ΕΦΤΑΣΕ μετά καπάκι και η επιστολή του Γ. Κόκουρα, πιο διπλωματική γλώσσα ο δήμαρχος Τυρνάβου, εκφράζει τη θλίψη του και ζητά να μην κλείσει το υποκατάστημα στον Αμπελώνα.
Οι αντιπολιτευόμενοι βέβαια και σε Τύρναβο και σε Τέμπη, ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας για το θέμα. Εναντίον των δημάρχων βασικά. Κλασική στάση.
Κι ενώ άρχισαν να βγαίνουν κι οι βουλευτές διαμαρτυρόμενοι, για την τιμή των όπλων, σιωπηλοί παραμένουν οι κατ΄ εξοχήν θιγμένοι. Οι ληστές τραπεζών, βασικοί πελάτες των δύο υποκαταστημάτων.
Ζ.

Τα δέντρα
*ΗΤΑΝ να προσλάβουν έναν υλοτόμο στο Δασαρχείο, έβγαλαν την προκήρυξη, όπου ζητούσαν και δεκαπενταετή εμπειρία στο αντικείμενο, όρισαν και την επιτροπή που θα επέλεγε μεταξύ των υποψηφίων. Προσήλθαν τρεις τελικά.
Μπαίνει ο πρώτος. Τον ρωτούν τα στοιχεία του και πού δούλεψε.
- Στη Σουηδία 16 χρόνια... Κάτι δέντρα εκεί μιλάμε, ξέρετε.
Έρχεται ο επόμενος.
-Εγώ; Δούλευα στον Αμαζόνιο 19 χρόνια. Εκεί να δεις δέντρα...
Φτάνει κι η σειρά του τρίτου.
-Πού δούλεψα; Στη Σαχάρα, μια εικοσαετία.
-Μα στη Σαχάρα δεν έχει δέντρα.
-Μα γι’ αυτό ακριβώς δεν έχει.
Ζ.

 

AGORAST ATA CIU

*ΜΕ κάθε ευκαιρία ζητά συμβουλές για να πετάξει ψηλά.
Ζ.

 

PARAGGELIA CIU

*- ΑΠΟ σαλάτες τι έχετε; (Έφτασαν οι σερβιτόροι για την παραγγελία).
Ζ.

 

SARLO CIU*ΣΑΡΛΩ στη διασταύρωση της λεωφόρου στη Λάρισα, με το μπαστουνάκι του αλλά και το κυπελλάκι του φυσικά. Και οπωσδήποτε με μάσκα πλέον.          

 Ζ. 

 

ASFALTOS CIU

*ΑΦΟΥ οι υπόλοιποι στη γειτονιά δεν τον είχαν ψηφίσει για δήμαρχο.
Ζ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass