ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 09 Νοε 2020 18:27
Σε εξέλιξη η σπορά δημητριακών στον κάμπο τις τελευταίες ημέρες, που ούτε η καραντίνα δεν μπορεί να την σταματήσει. Έχει προηγηθεί η απαραίτητη προεργασία του εδάφους για τη νέα καλλιεργητική περίοδο από τους αγρότες, με όργωμα και ψιλοχωμάτισμα με δισκοσβάρνες, έως ότου φτάσουν στο σημείο να μπουν μέσα οι σπαρτικές. Η βλάστηση των σπόρων θα ξεκινήσει μόλις απορροφήσουν ικανοποιητικά ποσά υγρασίας, τα οποία θα διαπεράσουν το έδαφος, ώστε να δώσουν ώθηση προς τα πάνω, έως ότου έρθει ο θεριστής, για να ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους.                                                 Γ.Γ. Σε εξέλιξη η σπορά δημητριακών στον κάμπο τις τελευταίες ημέρες, που ούτε η καραντίνα δεν μπορεί να την σταματήσει. Έχει προηγηθεί η απαραίτητη προεργασία του εδάφους για τη νέα καλλιεργητική περίοδο από τους αγρότες, με όργωμα και ψιλοχωμάτισμα με δισκοσβάρνες, έως ότου φτάσουν στο σημείο να μπουν μέσα οι σπαρτικές. Η βλάστηση των σπόρων θα ξεκινήσει μόλις απορροφήσουν ικανοποιητικά ποσά υγρασίας, τα οποία θα διαπεράσουν το έδαφος, ώστε να δώσουν ώθηση προς τα πάνω, έως ότου έρθει ο θεριστής, για να ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους. Γ.Γ.

Τραμπάλα
* ΤΡΑΜΠ τέλος... Τι το παιδεύαμε το πράμα τόσες μέρες, ότι τάχα μου δεν κρίθηκε τίποτε; Τι ψάχναμε να δούμε πώς ψήφισε η Αριζόνα, ή η Πενσυλβάνια; Τρίχες... Η καλή μέρα από το πρωί φαινόταν... Στην ... ΤΡΑΜΠάλα κέρδισε ο συμπαθής ηλικιωμένος με το ευγενικό

παρουσιαστικό. Ο... πυρόξανθος παλαβιάρης Ντόναλντ έχασε, ο Μπάιντεν αναλαμβάνει Πρόεδρος τον Γενάρη με ένα και μοναδικό σκοπό: να ηρεμήσει τα πράματα μετά τον «τυφώνα» που πέρασε η Αμερική. Θα κάτσει 4 χρόνια, θα πιάσει τα 82 και μετά βλέπουμε... Κάπως αργά του ήρθαν του φουκαρά οι δόξες και τα μεγαλεία.
Οπότε, λογικό είναι να βλέπουν κάποιοι από τώρα τη «μαυρούλα» αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να είναι η διάδοχός του, κάτι σαν θηλυκός Ομπάμα. Αλλά ως τότε ...

Οι μετριότητες
* ΑΛΛΑ αν σκεφτείς με ποιους πορεύτηκε η Αμερική τα πολλά τελευταία χρόνια (κάτι Νίξον, κάτι Κάρτερ, τους Μπους πατέρα και υιό, τον ερωτιάρη Κλίντον ή τον τρελο-Τραμπ) θα απορήσεις. Πολιτικές προσωπικότητες κάτω του μετρίου, κι όμως, η χώρα πετύχαινε πάντα να είναι η Υπερδύναμη... Μεγάλος ο πλούτος βλέπεις. Λειτουργεί, γενικά το σύστημα, λειτουργούν οι θεσμοί, πρωτοπορία στην Τεχνολογία, ισχυρά Πανεπιστήμια, θηριώδεις ένοπλες δυνάμεις, έλεγχος των διεθνών πραγμάτων που εξασφαλίζει την πολιτική κυριαρχία... Η συνέχεια επί της ... οθόνης. Έτσι κι αλλιώς οι Έλληνες είμαστε πια καλά εκπαιδευμένοι και έχουμε αντιληφθεί πως ο Αμερικάνος άλλο από τα συμφέροντά του, τίποτε δεν βάζει μπροστά. Οπότε λίγα πράγματα περιμένουμε σε σχέση με την Τουρκία.

Στο ίδιο έργο
* ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΟ φαγητό ... Κάπως έτσι μοιάζει ο δεύτερος εγκλεισμός μας, μέσα σε λίγους μήνες λόγω της πανδημίας.
«Στο ίδιο έργο θεατές». Τα ίδια SMS, οι ίδιες ουρές, «ντου» στα μαγαζιά λες και δεν υπάρχει ... αύριο, τα ίδια άνοστα αστεία που σου στέλνουν φίλοι και γνωστοί στο Messenger”, που όμως δεν σε κάνουν πια να γελάς... Υπάρχει, βλέπεις, αυτή τη φορά μιαν αβεβαιότητα... Πού πάμε; Πότε θα βγούμε από αυτήν την κατάσταση; Και πώς; Την πρώτη φορά μπήκαμε στην καραντίνα έχοντας και κατιτίς στην μπάντα. Τώρα, μετά από μια χρονιά που πήγε οικονομικά κατά διαόλου πώς να βγεις; Ζόρια...

Ακόμη ...
* ΜΟΛΙΣ 27 άδεια κρεβάτια Εντατικής απέμειναν πια σε όλη την Αθήνα...
Που θα γεμίσουν τις αμέσως επόμενες μέρες.
Κι όμως, ακόμη υπάρχουν οι πολλοί που και τώρα αποφεύγουν τη μάσκα... «Ψεκασμένοι», αδιάφοροι ή απλώς αμελείς, απλά εγκληματούν σε βάρος των υπολοίπων που κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατευθούν και να προστατεύσουν τους συμπολίτες τους. Τριακόσια ευρώ πρόστιμο είπαμε; Μάλλον λίγα είναι.
Απαισιοδοξία
* ΠΑΡΕ εκατό Έλληνες. Και ρώτησέ τους αν πιστεύουν πως το «απαγορευτικό» θα λήξει σε τρεις εβδομάδες όπως διατείνεται η Κυβέρνηση. Οι ενενήντα εννέα θα σου πουν πως όχι.
(Ο εκατοστός είναι διασωληνωμένος με Covid-19 και δεν μπορεί να μιλήσει).
Κι όσον αφορά το εμβόλιο; Είχαν πει για τα Χριστούγεννα... Απλά «ξέχασαν» να διευκρινίσουν τίνος έτους.

Πιο έτοιμοι
* ΓΕΝΙΚΑ είμαστε πιο έτοιμοι σε όλα για τον δεύτερο εγκλεισμό... Εξοικειωμένοι από την περασμένη άνοιξη και πιο οργανωμένοι. Τα δημόσια σχολεία, που πέρυσι αιφνιδιάστηκαν, οργανώθηκαν και είναι σε θέση να ξεκινήσουν από Δευτέρα νωρίς – νωρίς το πρωί την τηλεκπαίδευση... Με αδυναμίες, βέβαια, με δυσκολίες στη σύνδεση, αλλά όλο και θα βελτιώνεται η κατάσταση... Όλοι μαθαίνουμε.

Νέες τάσεις
* ΑΝΑΓΚΑ τέχνας κατεργάζεται...
Και η τελευταία λέξη της μόδας στην Αθήνα, στο ντελίβερι (τροφοδιανομή κατά Μπαμπινιώτη) μετά το φαγητό και τον καφέ είναι το ντελίβερι ... ποτών και δη κοκτέιλ που έρχονται «πακέτο» με ένα κλικ στην πόρτα του πελάτη.
Σιμά κοντά είν’ τα Γιάννενα... Θα το πιάσουν το μήνυμα τα «τσακάλια» της Λάρισας...

Άντε πάλι
* ΑΡΧΙΣΑΝ κάποιοι το περπάτημα ξανά ή μας φαίνεται; Πλήθυναν ξανά τα κατοικίδια στη Λάρισα ή κάνουμε λάθος;
Πάντως οι μισοί απ’ αυτούς που πάνε για τρέξιμο, πριν δέκα μέρες πήγαιναν στο περίπτερο με το ΙΧ τους.

Ο ... αναθεωρητής
* ΑΡΡΩΣΤΗΣΕ ο Αχιλλέας Μπέος από κορονοϊό, νοσηλεύτηκε, μετά βγήκε και είπε – σε δηλώσεις του - πως στο Νοσοκομείο, τέτοιες ώρες, σκέφτεται κανείς πολλά και αναθεωρεί πολλά...
Και στην επόμενη αποστροφή του λόγου του έπιασε και ξέσκισε τα «κοπρόσκυλα» τους πολιτικούς που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, που ... που .... που ... (Ευτυχώς που ... αναθεώρησε δηλαδή).
Αλλάζει ο ... «λύκος ο μαύρος»;

ΣΥΡΙΖΑ Αμερικής
* ΑΚΟΥΓΕ ο παλιός νεοδημοκράτης Λαρισαίος πως ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να κάνει υπουργούς κάτι μυστήριους αφροαμερικανούς, κάτι λατίνους και ασιάτες, και ακόμη πως είναι κάργα υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων και τρόμαξε:
- Αμάν! Τι γίνεται ρε παιδιά; Οι ... ΣΥΡΙΖαίοι της Αμερικής πήραν τις εκλογές;

Συνωμοσία
* ΟΧΙ αγαπητέ φίλε. Ο Πρόεδρας κ. Αλέξιος Κούγιας, μετά την αναβολή του ματς με τη Λαμία, δεν έβγαλε ανακοίνωση για να καταγγείλει και τον κορονοϊό ως μέρος μιας παγκόσμιας συνωμοσίας που σκοπό έχει να ανακόψει την ανοδική το τελευταίο διάστημα πορεία της ΑΕΛ και την υπ’ αυτής κατάκτηση μιας θέσεως μεταξύ 5ης και 9ης στον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος.
Ο Πρόεδρας επείσθη ότι η νόσηση των ποδοσφαιριτών ήταν τελικώς τυχαίο γεγονός, αλλά παρ’ όλα αυτά επιφυλάσσεται για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός του.

Παθήματα
* Ο ΤΡΑΜΠ παίζει όλη μέρα γκολφ και κινδυνεύει - λένε διεθνή ΜΜΕ- να χάσει και τη Μελάνια που θα του δώσει τα παπούτσια στο χέρι. Ο Ερντογάν χάνει τον Τραμπ και έχει πλακωθεί με τον γαμπρό του και υπουργό Οικονομικών της χώρας που οικονομικά καταρρέει.
Ποιος σας είπε να τα βάλετε με τον ... Μητσοτάκη;

Τι χρονιά!
* ΥΠΟΜΟΝΗ παιδιά...
Καμιά πενηνταριά μέρες μείνανε μέχρι να βγει το καταραμένο 2020.
Αυτή τη χρονιά, ή που θα τη θυμόμαστε ή που θα μας ... θυμούνται!

Δασαρχείο
* ΑΝΗΣΥΧΗΣΑΝ κάποιοι βλέποντας να δουλεύουν πυρετωδώς αλυσοπρίονα στις όχθες του Πηνειού κοντά στην Πηνειάδα και το κατήγγειλαν στο Δασαρχείο Λάρισας, εκτιμώντας ότι πρόκειται για παράνομη υλοτομία, ένα φαινόμενο που «ανθίζει» τα τελευταία χρόνια.
Η ανταπόκριση ήταν άμεση. Τα Δασαρχείο έσπευσε να ερευνήσει την καταγγελία των πολιτών, όπου διαπίστωσε την παρουσία συνεργείου που έκοβε δέντρα και καθάριζε την κοίτη του ποταμού, σε περιοχή που βρίσκεται στα όρια του νομού Λάρισας με τον νομό Τρικάλων. Πρόκειται για έργο αρμοδιότητας του Δασαρχείου Τρικάλων, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των αντιπλημμυρικών έργων που προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ήταν το πόρισμα.
Οι δασικοί υπάλληλοι του Δασαρχείου Λάρισας, επιτήρησαν βέβαια την περιοχή, για να σιγουρευτούν ότι οι εργασίες δεν προχώρησαν και στα όρια αρμοδιότητάς τους...
Το ενθαρρυντικό στην όλη υπόθεση είναι πως υπάρχει ένα ποσοστό πολιτών που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και ενεργοποιείται σε κάθε «ύποπτη» παρέμβαση καταστροφής του, αντίθετα μια μερίδα ατόμων που συνεχίζει να συμπεριφέρεται με εγκληματική αδιαφορία και είτε δημιουργεί διάσπαρτες χωματερές, είτε κόβει παράνομα δέντρα...
Λ.Κ.

 

Εποχή Μπάιντεν...

Βίβα Πενσυλβάνια! Μετρήθηκαν και ξαναμετρήθηκαν τα κουκιά, το κιτάπι έγραψε Τζο Πρόεδρος και Καμάλα Αντιπροεδρίνα. Ο Ντόναλντ «απέθανε», ζήτω ο νέος Πλανητάρχης μας! Επιτέλους παιδιά, μας σκάσατε! Αλλά βλέπεις εκεί είναι Αμέρικα... Αν τα ίδια γίνονταν επί ... αφρικανικού εδάφους, θα την έβγαζες την κακία... Ντάξει μωρέ, αφρικανικές μπανανίες, τι ψάχνεις να βρεις και συ τώρα;
Η αλήθεια είναι πάντως πως ο πλανήτης άρχισε από χτες το πρωί να χαμογελά ξανά. Να ξαναβρίσκει μια αισιοδοξία, ότι το κακό πέρασε πια, σαν ένα σύννεφο που, μετά την καταιγίδα που προκάλεσε, χάθηκε, σκορπίστηκε στο τέρμα του ουρανού. Και μόνο που βλέπεις τον γέρο - Τζο να χαμογελά είναι σημαντικό. Θυμάσαι ποτέ τον Τραμπ γελαστό; Τέσσερα χρόνια τώρα μέσα στα μούτρα, τα νεύρα, τις φωνές την υστερία. Θα σας κάνω, θα σας ράνω, θα σας δείξω... Στο τέλος του έδειξε ο κόσμος. Την πόρτα της εξόδου.
Αραχτοί –κατ’ ανάγκην- ξανά στους καναπέδες οι Έλληνες άκουγαν χτες αναλύσεις επί αναλύσεων από τηλε- ειδήμονες για τη νίκη του Μπάιντεν και τι αυτή «σημαίνει για μας». Φαντάζομαι πως σ’ όλο τον πλανήτη όλοι οι λαοί ψάχνουν να δουν τι «σημαίνει γι’ αυτούς», διότι, κατά το γνωστό δόγμα, πριν καλά – καλά φταρνιστεί η Αμερική, εσύ έχεις αρπάξει ήδη πνευμονία.
Δεν αισιοδοξούσα ότι ο Τραμπ θα χάσει. Διότι τις βασικές ιδέες που έφερε στην πολιτική σκηνή, τις συμμερίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι μάζες οι οποίες γοητεύονται από τον λαϊκισμό πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζει κανείς.
Τι είπε ο Τραμπ; Πρώτα η Αμερική. Έξω οι ξένοι. Φράχτης στα σύνορα για να μην μπαίνουν μέσα οι Μεξικάνοι. Έξω οι Κινέζοι. Οι Αμερικάνοι βιομήχανοι να φέρουν πίσω τα εργοστάσια που πήγαν στην Κίνα για να δουλέψει ο κοσμάκης της Αμερικής. Αλλιώς ... Επίσης τέρμα τα δίφραγκα (δηλαδή τα... ντόλαρς) για ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Να πληρώσουν οι Γερμανοί. Ναι στην οπλοκατοχή. Νόμος και τάξη. Δεν θα μας κάνει ό,τι θέλει ο κάθε «μαδερφάκερ» και ο κάθε μαύρος. Μπαμ και κάτω... Πάτημα στον λαιμό!
Δεν ξέρω... Αλλά νομίζω πως ό,τι κι αν λένε οι άνθρωποι επισήμως, ανεπισήμως, οι περισσότεροι έχουν μέσα τους σπέρματα από τη λογική του Τραμπ. Οι περισσότεροι θέλουν «πρώτα την Ελλάδα», ενοχλούνται να βλέπουν τους μετανάστες από τις χώρες του Ισλάμ να περιφέρονται με τις μαντήλες στις πόλεις και τα νησιά μας και φυσικά όλοι θα συμφωνούσαν στην ιδέα να υποχρεωθούν να έρθουν πίσω στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις που έφυγαν, αλλιώς το Κράτος να απαγορεύσει την εισαγωγή των προϊόντων τους.
Οπότε, σε μεγάλο βαθμό, ο Τραμπ το έχασε – πιστεύω- στο ... περιτύλιγμα. Δεν είναι τι λες, αλλά ο τρόπος που το λες. Μπαίνεις ας πούμε σε ένα μαγαζί αποφασισμένος να αγοράσεις ένα πουκάμισο που είδες στη βιτρίνα και σου άρεσε.
- Το έχετε και σ’ άλλο χρώμα;
- Όχι, σου απαντά απότομα ο έμπορος. Αυτό είναι κι άμα θες. Και μην μας ζαλίζεις το κεφάλι μην σε πετάξω και έξω.
Τον έχασες τον πελάτη που περίμενε, βέβαια, να ακούσει από σένα άλλα πράματα. «Αχ, λυπάμαι πάρα πολύ, δεν το έχω, αλλά κι αυτό σας πάει πάρα πολύ! Σας φωτίζει το πρόσωπό, και σας δίνει μια όψη πολύ νεανική», μπούρου – μπούρου, με γειά το πουκάμισο που αγόρασες...
Ο λαός, όπως έλεγαν πάντοτε οι έμπειροι πολιτικοί, είναι σαν το μικρό παιδί, θέλει καλόπιασμα, τάξιμο, ντάντεμα. Δεν θέλει αλήθειες. Με το παραμύθιασμα δεν έχασε ποτέ κανένας ...Πλείστα όσα τα παραδείγματα... Τελευταίο και πολύ χαρακτηριστικό αυτό του Αντώνη Σαμαρά. Δεν κυβέρνησε άσχημα. Και αντικειμενικά δεν είχε νόημα να τον αλλάξει κανείς στη μέση της βαθιάς οικονομικής κρίσης που μας είχε ρημάξει. Πόσο μάλλον που το 2015, είχε αρχίσει να φαίνεται και κάποιο φως. Κι όμως έχασε από τον Τσίπρα! Ήταν μια ήττα ... ύφους, παρά πολιτικής. Ο κόσμος είχε κουραστεί από το αυστηρό ύφος του Σαμαρά και τις διαρκείς παραινέσεις του για λιτότητα σε στυλ παλιού γυμνασιάρχη. Και διάλεξε το χαμόγελο του Τσίπρα. Όχι με βάση τη λογική, αλλά με το συναίσθημα που συνήθως οδηγεί σε λάθη, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ακόμη πιο κλασικό παράδειγμα βέβαια το δίπολο Ανδρέα Παπανδρέου- Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο δεύτερος είχε τη λογική, ο πρώτος τη γοητεία. Τι κι αν σε βάθος χρόνου η λογική δικαιώθηκε; Για χρόνια ολόκληρα η... γοητεία κυβερνούσε.
Κάποιοι αποδίδουν την ήττα του Τραμπ στον χειρισμό της πανδημίας. Κι όμως! Η θέση που πήρε ο Τραμπ για τον κορονοϊό, κατά βάθος ήταν δημοφιλής. Εσύ τι πιστεύεις; Ότι επειδή ο κόσμος μαζεύεται και φοράει μάσκα από φόβο, είναι ικανοποιημένος από αυτό; Έτοιμος θα ήταν να πετάξει στο καλάθι και μάσκες και αντισηπτικά και όλα τα σχετικά, αν κάποιος τον διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος...
Και μάλλον είχε δίκαιο ένας παλιός κουρέας, πολύ γνωστή φυσιογνωμία του κέντρου της Λάρισας κάποτε, που, στο τέλος κάθε πολιτικής συζήτησης με τον πελάτη που ξύριζε, κατέληγε πομπωδώς:
- Λαός ακατέργαστος αγαπητέ μου ! Λαός ακατέργαστος!
Ο λαός, αν δεν είναι ανώριμος, συνήθως λειτουργεί ανώριμα και είναι επιρρεπής σε κάθε «τρέλα» και στην επιβράβευση κάθε λαϊκιστή. Κάθε λαός. Διότι η ανώριμη- και εν πολλοίς ανεξήγητη- συμπεριφορά μας την περασμένη Παρασκευή να εισβάλουμε στα μαγαζιά για να αγοράσουμε ό,τι ... αχρείαστο βρήκαμε μπροστά μας δεν παρατηρήθηκε μόνο στη Λάρισα ή μόνο στην Ελλάδα. Ίδιες σκηνές στο Παρίσι με τα πρωτοφανή μποτιλιαρίσματα, ίδιες και στο Λονδίνο με ... πάρτι αποχαιρετισμού της ελευθερίας, ίδιες παντού. Δεν υπάρχουν πια εθνικές διαφορές. Δεν υπάρχει ο «μορφωμένος Ευρωπαίος» ή ο «υπανάπτυκτος Αφρικανός» που λέγαμε κάποτε. Στον παγκοσμιοποιημένο πλανήτη οι συμπεριφορές, οι απόψεις και οι νοοτροπίες είναι παντού παρόμοιες.
Ο «παρορμητικός», ο «άξεστος» και «αγενής» Τραμπ έχασε. Και πάρα πολλοί χαίρονται ήδη θεωρώντας πως ο κόσμος απαλλάσσεται από έναν επικίνδυνο – λόγω της θέσης που κατείχε- πολιτικό. Έναν πολιτικό εκτός πλαισίου, αντισυστημικό απρόβλεπτο, ικανό για το χειρότερο σενάριο.
Τι μπορεί να πει κανείς; Ας ελπίσουμε ότι είναι έτσι... Ότι επιστρέφει μια κανονικότητα και μια λογική και δεν θα ζήσουμε μια ακόμη αυταπάτη... Και πως στο τέλος της τετραετίας ο μειλίχιος Τζο θα έχει δικαιώσει την πληθώρα των προσδοκιών που ο πλανήτης επενδύει επάνω του καθώς βαδίζει στον 21ο αιώνα. Γιατί ο κόσμος έχει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα να λύσει από το να ασχολείται με τα καμώματα και τις εμμονές ενός Τραμπ ή με ανατολίτικης κοπής δικτατορίσκους τύπου Ερντογάν.
ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΛΕΣΗΣ
alexiskalessis@yahoo.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass