Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 12 Νοε 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 20:30
*ΑΥΣΤΗΡΟ τον τελευταίο καιρό  το βλέμμα Αγοραστού προς τους υγειονομικούς  παράγοντες, ακόμη  και προς  τους νεοσύλλεκτους. Ζ. *ΑΥΣΤΗΡΟ τον τελευταίο καιρό το βλέμμα Αγοραστού προς τους υγειονομικούς παράγοντες, ακόμη και προς τους νεοσύλλεκτους. Ζ.

Συννεφιασμένος
*ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΣ με το γενικότερο κλίμα κι ο καιρός, προς το γκρίζο.

Συννεφιά, αραιή συννεφιά, περισσότερη συννεφιά, σ’ αυτό το μοτίβο κινείται. Αν και θα ταίριαζε περισσότερο η βροχή, να κλαίει δηλαδή έτσι που εξελίσσονται τα πράγματα.
Ζ.

Πόσο ακόμη...
*ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ ο Λαρισαίος.
- Για παράνομη συνάντηση τι πατάμε; Βοήθεια σε ευρισκόμενο σε ανάγκη ή σωματική άσκηση;
***
*ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ πιο αυστηρά μέτρα.
- Απαγορεύτηκε μέχρι και στους Χιώτες να πηγαίνουν δυο-δυο.
***
*- ΕΝΑΣ στο ταμείο του σούπερ μάρκετ μου λέει «Κύριε πατάς τη γραμμή». Δεν πειράζει του λέω, μέτρησέ το για δίποντο.
Ζ.

Πρωταθλήτρια
*ΛΑΡΙΣΑ Ελλάδα, Λάρισα Ευρώπη,
Έφτασε η ώρα, είσαι και η πρώτη.
Τριάντα χρόνια μετά, ο βυσσινί ύμνος αντηχεί παράταιρα και ανατριχιαστικά.
Είναι και η πρώτη αναλογικά, σε σχέση με τον πληθυσμό της, η Λάρισα. Μόλις τριπλάσια κρούσματα εμφανίζει η εικοσαπλάσια πληθυσμιακώς Αθήνα.
***
*ΔΕΝ θα έπρεπε να κυριαρχήσει εντονότατη ανησυχία στον κόσμο, οι τοπικοί ηγέτες δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στα κεραμίδια; Πολύ ψύχραιμοι εμφανίζονται όλοι. Εν τω μεταξύ το στιχάκι τροποποιήθηκε, δεν αποθεώνουν πια.
Στη Θεσσαλία τώρα όλοι καμαρώνουν. Τα παιδιά τα βυσσινί τα απομονώνουν. (Και καλά δηλαδή που έκλεισαν τα σύνορα μεταξύ των νομών. Αλλιώς οι Λαρισαίοι θα θεωρούνταν αποσυνάγωγοι).
Ζ.

Τώρα τρέχουμε...
*Κι ο άγιος φοβέρα θέλει. Πόσο μάλλον ο κρατικός παράγοντας.
- Αγρίεψε ο Αγοραστός, τους πρόγκηξε και τώρα να οι συσκέψεις, να οι επισκέψεις και η αναζήτηση λύσεων...
Ο Λαρισαίος σχολίαζε την κινητικότητα που εμφανίζουν οι υγειονομικοί αρμόδιοι.
- Τώρα τρέχουμε... Και δεν τους κυνηγάει ο κορονοϊός, τους κυνηγάει ο Αγοραστός.
Ζ.

Δεν θα το ήθελε
*Η χειρότερη ανακοίνωση που θα μπορούσε να εκδώσει ο Δημ. Κατσικονούρης, ποτέ δεν θα ήθελε να υπογράψει κάτι παρόμοιο ο διοικητής του Πανεπιστημιακού μα και κανένας άλλος, ιδίως στην παρούσα κρίσιμη φάση. Πέτυχαν 13άρι χθες στην Ογκολογική Κλινική. Με 9 θετικούς και 4 ύποπτα περιστατικά, μεταξύ των νοσηλευόμενων στην κλινική, κι επιπλέον «τζακ ποτ», καθώς κι ένας γιατρός βρέθηκε θετικός, άρα 14άρι. (Το χειρότερο, μέχρι να προκύψει το επόμενο;).
Ζ.

Όλες τις βλακείες
*ΤΟ είχαν ρίξει στη φιλοσοφία οι Λαρισαίοι φοιτητές.
- Αποφάσισα να αφήσω όλες τις βλακείες που έχω κάνει, πίσω μου. Και να ξεκινήσω καινούριες.
***
*- Ο έξυπνος κάποιες φορές μπορεί να κάνει τον χαζό. Ο χαζός όμως κάνει πάντοτε τον έξυπνο.
***
*- ΟΛΑ τα λεφτά τού κόσμου δεν θα είχαν σημασία, αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες, είπε ο Αριστοτέλης Ωνάσης.
- Αν δεν υπήρχαν τα λεφτά, καμιά γυναίκα στον κόσμο δεν θα μας έδινε σημασία, διαφώνησε ο Μπάμπης.
Ζ.

Ο βουλευτής στο χωριό
*ΔΕΝ ήταν μονάχα ο ανεκδιήγητος Π. Πολάκης με τις κουζουλάδες του στα Χανιά, ήταν κι ο Ανδρέας Πάτσης στα Γρεβενά. Ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία και συναντήσεις σε χωριά της εκλογικής του περιφέρειας, εν μέσω κορονοϊού και λίγες μόλις ώρες πριν το γενικό λοκντάουν, ανήρτησε και τις σχετικές φωτογραφίες. Με κόσμο να τον ακούει καθηλωμένος μέσα στα καφενεία, κάνει και κρύο εκεί απάν’, όλοι μέσα, μάσκες και τέτοια χαζά δεν είχε.
Μπορεί ο αρχηγός του, ο Κυρ. Μητσοτάκης να είχε ανακοινώσει καραντίνα από το Σάββατο το πρωί, μέχρι την Παρασκευή το βράδυ όμως τα καφενεία λειτουργούσαν στα Γρεβενά. Ο βουλευτής κατέφτασε φορτσάτος από Αθήνα και πρόλαβε να περιοδεύσει.
***
*ΕΓΙΝΕ μετά σούσουρο μεγάλο. Όχι τόσο όπως με τον Κρητικό βέβαια. Κι ο Α. Πάτσης αντέδρασε, δε φτάνει που «έγινε Βέγγος» να προλάβει... Θυμίζοντας ότι μέχρι την επιβολή του λοκντάουν τα αγαπημένα του Γρεβενά βρίσκονταν στο επίπεδο 1 και πως στις συναντήσεις του τηρήθηκαν τα αντιστοίχως «ενδεδειγμένα μέτρα προφύλαξης τότε, όπως η τήρηση των αποστάσεων». Για να καταλήξει ο βουλευτής, «αν παρόλα αυτά δημιουργήθηκαν εσφαλμένες εντυπώσεις ζητώ συγγνώμη». (Κι άντε γεια, γεια και χαρά σας βρε πατριώτες κι εμέ οι παππούδες μου ήταν αγρότες, που τραγουδούσε κι ο Μπακαλάκος).
Ζ.

Η μέριμνα
* ΣΤΗΝ πρόσφατη διαδικτυακή ημερίδα για τα τροχαία ατυχήματα που διοργάνωσε η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» ο Χρήστος Κέλλας ήταν ο κεντρικός ομιλητής, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, αναπτύσσοντας τις πολιτικές πρωτοβουλίες για τη μείωση αυτών. Ωστόσο αρκετές φορές ο Λαρισαίος πολιτικός μίλησε με την ιδιότητα του γιατρού, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα άμεσης περίθαλψης των τραυματιών και ψυχολογικής στήριξής τους. Ουσιαστικά ανέδειξε μία πτυχή του θέματος, που συνήθως περνά απαρατήρητη για το ευρύ κοινό, αλλά για τους άμεσα εμπλεκόμενους στα τροχαία είναι πολύ σημαντική. Με ενδιαφέρον αναμένουμε τις σχετικές πρωτοβουλίες του, προς την κατεύθυνση αυτήν.

Προσεγγίσεις
*«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ περεστρόικα το ΣΒΑΚ της Λάρισας», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος τη Δευτέρα στην εφημερίδα, για τις δηλώσεις του αναπληρωτή δημάρχου Γιώργου Σούλτη. Σ’ αυτές αναπτύσσονταν οι παρεμβάσεις στην πόλη μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που είχε αναθέσει στην αρχή της πρώτης θητείας της η Δημοτική Αρχή Καλογιάννη και η οποία εδώ και μερικά χρόνια το εφαρμόζει στα εξελισσόμενα μεγάλα έργα. Για άλμα στο μέλλον και όραμα για τις επόμενες δεκαετίες κάνει λόγο ο Γ. Σούλτης.
***
*ΔΕΝ πέρασαν τρεις μέρες και το τοπικό ΤΕΕ θα δημοσιοποιήσει, σήμερα, τη μελέτη που εκπόνησε ομάδα εργασίας μηχανικών, την οποία είχε συγκροτήσει πριν δύο σχεδόν χρόνια και που «παρέδωσε το έργο της τον περασμένο Οκτώβριο», όπως αναφέρεται. Μελέτη για τη συγκριτική αξιολόγηση των ΣΒΑΚ, επικεντρωμένη σ’ αυτό της Λάρισας. Το οποίο επιστήμονες το εκπόνησαν, άλλοι επιστήμονες τώρα το αξιολογούν, συχνά δεν συμπίπτουν οι επιστημονικές προσεγγίσεις στις μελέτες, καμιά φορά είναι και οι αφετηρίες διαφορετικές, κατά κανόνα έτσι προκύπτει και η πρόοδος.
***
*ΣΥΜΠΤΩΣΗ που συνέπεσε συμπτωματικά, η παρέμβαση του ΤΕΕ με την εκδήλωση περηφάνειας της δημοτικής αρχής; Με την οποία ποτέ δεν τα πήγαινε και τόσο καλά η υπό τον Ν. Παπαγεωργίου διοίκηση του φορέα των μηχανικών. Ή για κάποιους επανέρχεται διασκευασμένη η παλιά ρήση «ουκ εά με καθεύδειν το του Καλογιάννου τρόπαιον»;
Ζ.

Φουλ καραντίνα
*ΜΕΣΑ στην καραντίνα και πώς αλλιώς να περάσουν οι Λαρισαίοι...
- Έφτιαξα τοστ κι έβαλα τόσα πράγματα μέσα που η τοστιέρα έβγαλε ένδειξη «Παρακαλώ δοκιμάστε την πρέσα σιδερώματος».
***
*- ΗΠΙΑ πράσινο τσάι για αδυνάτισμα, μαύρο τσάι για στοματική υγιεινή, λευκό τσάι για τη χοληστερίνη, κόκκινο τσάι για την αϋπνία. Και τώρα κατουράω το ουράνιο τόξο.
***
*- ΜΟΥ είπε η άλλη πως για να χάσω κιλά πρέπει να τρώω στο πιατάκι του φρούτου. Κι είχε δίκιο. Είδα κι έπαθα δύο ώρες, ίδρωσα, προσπαθώντας να χωρέσω σ’ αυτό μισό ταψί παστίτσιο.
Ζ.

Τι άλλο...
*- ΠΕΙΤΕ μου τι μέτρα έχουν πάρει σε κάποια άλλη χώρα και κατάφεραν να αναχαιτίσουν την πανδημία, να τα πάρουμε κι εμείς...
Γνωστός Λαρισαίος γιατρός, που δεν χαρακτηρίζεται φιλοκυβερνητικός, θύμιζε ότι παντού στον κόσμο γίνεται της κακομοίρας με τη διάδοση του ιού. Πως και στα προηγμένα κράτη αντιμετωπίζουν ίδιες καταστάσεις, ίσως και χειρότερες όπως δείχνουν τα στατιστικά.
- Ας κάποιοι είχαν να προτείνουν κάτι διαφορετικό και θα προσπαθούσε κι η «Ψωροκώσταινα» να ανταποκριθεί.
***
*ΩΣΤΟΣΟ οι Λαρισαίοι γιατροί επιμένουν εξαρχής. Και ο Ιατρικός Σύλλογος και η Ένωση των Νοσοκομειακών γιατρών που επανήλθε προχθές. Επιτιμώντας την κυβέρνηση που δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα ενίσχυσης του Συστήματος Υγείας στο διάστημα του Μεσοπολέμου, ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα. Το πιο σκληρό, όπως αναμενόταν άλλωστε, το ήξεραν αλλά αμέλησαν εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στον «Θεό της Ελλάδας»;
Ζ.

Τρικαλονδρέζος
*ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ η ενημερωτική εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχάνων, διαδικτυακά φυσικά, για τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας στις επιχειρήσεις. Μίλησαν ειδικοί επιστήμονες και την παράσταση έκλεψε ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας απ’ το Λονδίνο. Περιζήτητος ο Τρικαλινός αυτήν την περίοδο, μεγάλη τιμή για τον ΣΘΕΒ που δέχθηκε να αφιερώσει χρόνο, προφανώς έπαιξε ρόλο η καταγωγή του. Είχε πολλά να πει για όχι μόνο για την Υγεία, μίλησε και για την οικονομία, για τα εργασιακά και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ενώ φάνηκε αισιόδοξος για το εμβόλιο. Η συντονίστρια της εκδήλωσης, Έλενα Καματέρη, διαπίστωσε ότι «ο καθηγητής κέρδισε το διαδικτυακό κοινό».
Ζ.

Τα καμπανάκια
*ΠΗΓΕ ο Λαρισαίος να εξομολογηθεί. Δεν είχε κάτι να πει, δεν θυμόταν, πήγε να τον βοηθήσει ο παπάς.
- Έκλεψες μήπως κάτι;
- Ποτέ.
- Είπες μήπως ψέματα;
- Εγώ ψέματα; Όχι.
- Σκότωσες κανέναν;
- Εγώ παπά μου; Που εγώ, δεν βλέπεις; Εδώ; Έχω κρεμασμένα καμπανάκια στα μπατζάκια του παντελονιού στους αστραγάλους μου, για να μην πατήσω κανένα μυρμήγκι. Ν’ ακούνε και να αναμερίζουν.
- Ωραία τέκνον μου, είσαι ελεύθερος να πας να κοινωνήσεις.
***
*ΜΕ τη συζήτηση όμως εκείνος θυμήθηκε.
- Α, παπά μου; Να σου πω κάτι... Όταν η γυναίκα μου γέννησε το πρώτο μας παιδί, γύρισα απ’ την κλινική μόνος σπίτι, ήρθε μια γειτόνισσα να μου φέρει φαγητό. Έμεινε λιγάκι να κουβεντιάσουμε, έπιασε και μια βροχή, έμεινε λίγο παραπάνω. Ε, δεν θέλει πολύ να γίνει το κακό παπά μου...
- Δεν πειράζει, ανθρώπινο, εσύ είσαι τόσο καλός...
- Ναι παπά μου αλλά όταν η γυναίκα μου γέννησε το δεύτερο παιδί μας, γύρισα απ’ την κλινική μόνος σπίτι κι ήρθε μια ξαδέρφη της να συμμαζέψει. Έμεινε λιγάκι να κουβεντιάσουμε, έπιασε και μια βροχή, έμεινε λίγο παραπάνω. Ε, δεν θέλει πολύ να γίνει το κακό παπά μου...
- Ξαδέρφη της γυναίκας σου, ε; Αυτό είναι αμαρτία τέκνον μου. Όμως αφού δεν έχεις άλλη, συγχωρείσαι, άμε στο καλό.
- Παπά μου;
- Τι ’ναι πάλι...
***
*- ΚΟΙΤΑ, τρία παιδιά έχουμε.
- Ε;
- Να όταν γέννησε η γυναίκα μου...
- Μη μου πεις...
- Ναι παπά μου. Γύρισα απ’ την κλινική μόνος σπίτι...
- Μη μου πεις, μη μου πεις...
- Θέλει πολύ νομίζεις να γίνει το κακό παπά μου;
- Βρε άνθρωπέ μου; Γιατί έχεις τα καμπανάκια στους αστραγάλους σου, δεν τα κρεμάς παραπάνω να τ’ ακούνε οι γυναίκες ν’ αναμερίζουν;
Ζ.

Με κόσμο
*ΕΙΝΑΙ διαφορετική η τωρινή καραντίνα από την προηγούμενη. Οι Λαρισαίοι ξεκίνησαν από κει που είχαν σταματήσει, τότε που είχαν ξεθαρρέψει.
Παρότι οι αριθμοί είναι συντριπτικά μεγαλύτεροι και έπρεπε όχι να ανησυχούν όπως τότε αλλά να τρέμουν, εντούτοις συνήθισαν στην ανεμελιά. Λοκντάουν με τόσα αυτοκίνητα στους δρόμους της Λάρισας; Ε ναι. Άλλοι για εργασία άλλοι για ψώνια πάσης φύσεως ή και δουλειές σε τράπεζες κ.λπ., υπάρχει για όλους ένας λόγος, μια βεβαίωση, κάποιο sms. Λοκντάουν με τόσο κόσμο στις πλατείες και τα πάρκα κυριακάτικα, με τις παιδικές χαρές γεμάτες; (Ήρθαν και τα χαρμόσυνα με το εμβόλιο, μάζεψέ τους τώρα...).
***
*ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ με τόσο κόσμο έξω... Λοκντάουν με τα παγκάκια και τα πεζουλάκια γεμάτα συνταξιούχους τα πρωινά. Τσίπουρο μπορεί να μην φέρνουν μαζί τους, ακόμη, τάβλι ωστόσο στήνουν και παίζουν. Δεν είναι άσκηση το τάβλι; Πνευματική σίγουρα αν και όσο να ’ναι ώμοι-αγκώνες-καρπό ασκούνται ρίχνοντας τα ζάρια και χτυπώντας τα πούλια. Δίχως όμως παρατηρητές του παιχνιδιού από πάνω, τι κρίμα, δε λέει...
Ζ.

Και τα αρνητικά;
*ΤΟ 1/3 των τεστ κορονοϊού γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Πού το ξέρουν; Την πάτησε μέχρι κι ο Τσίπρας, που το ανέφερε καταγγέλλοντας ότι δεν ανταποκρίνεται το ΕΣΥ στις ανάγκες. Το 1/3 είναι τα θετικά τεστ που καταγράφονται μέσω των ιδιωτικών εργαστηρίων. Όλα τα υπόλοιπα που βγαίνουν αρνητικά; Σιγά μην τους δίνουν και λογαριασμό στα κέρδη. Αν συνταγογραφούνταν, ναι, τότε θα ήξεραν πόσα γίνονται.
Ζ.

 

AYGENAKHS ALEXOYLHS CIU

*ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ο Λευτ. Αυγενάκης, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι τα πάει και τόσο καλά με τους αθλητικούς τύπους, τύπου Γιαν. Αλεξούλη.
Ζ.

 

KAPETANOS SERETHS CIU

*ΑΛΛΙΩΣ ήταν την εποχή των ανέμελων φωτογραφίσεων. Τώρα τα πράγματα έσφιξαν και για την ΥΠΕ και τον Φ. Σερέτη και για τη ΝΔ και τον Χρ. Καπετάνο.
Ζ.

 

KRASI DOKIMH CIU

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ, από γνωστό οινοποιό στην Κάτω Ραψάνη ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης και ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Νικολάου με παρέα φίλων, λίγο πριν το lockdown, δέχθηκαν πρόσκληση να δοκιμάσουν τη νέα παραγωγή κρασιού. Γευσιγνώστης ο δήμαρχος τσούγκρισε τα ποτήρια, αλλά με μάσκα.
Κ.Τσ.

 

ROYSBELT CIU

*«ΣΤΟΝ Θεό» έφτασε χθες το δημοτικό αλυσοπρίονο εκεί στη Ρούσβελτ. Έπρεπε να αλαφρώσει το ψηλόκορμο γερμένο δέντρο πριν γίνει κάνα κακό.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass