Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 14 Νοε 2020 18:15
 *ΕΔΩ που έχουμε φτάσει είναι απαραίτητη μία χείρα βοηθείας. Ζ. *ΕΔΩ που έχουμε φτάσει είναι απαραίτητη μία χείρα βοηθείας. Ζ.

Με το ΑΦΜ;


*ΜΙΑ πίκρα διαφαίνεται πλέον και στα κορονοαστεία των Λαρισαίων.
-Τα Χριστούγεννα θα πουν πως για τη διασπορά του κορονοϊού φταίνε τα κάλαντα.
***
*- ΜΙΑ άλλη λύση είναι να βγαίνουμε με σειρά αναλόγως με τους αριθμούς του ΑΦΜ. Θα προηγηθούν οι αισιόδοξοι που πλήρωσαν
τον ΕΝΦΙΑ προκαταβολικά θεωρώντας ότι θα ζήσουν.
***
*- ΜΠΗΚΑ στο αστυνομικό τμήμα χωρίς μάσκα. Καλύτερα να τους έλεγα πως είμαι ο Παλαιοκώστας.
Ζ.

Συνωστισμός
*ΣΥΜΦΩΝΑ με τις ανακοινώσεις Χαρδαλιά, στο χριστουγεννιάτικο δένδρο φέτος επιτρέπονται μέχρι 9 στολίδια. Στη Φάτνη θα βρίσκονται μόνο η Παναγία με τον Χριστούλη. Ο Ιωσήφ κι οι τρεις Μάγοι θα εισέρχονται ένας-ένας εκ περιτροπής. Οι Βοσκοί μόνο σε εξωτερικούς χώρους με Μετακίνηση 5 για μετάβαση σε τελετή.
Ζ.

Εξοικείωση;
*ΠΟΛΥ ανήσυχοι οι Λαρισαίοι με τη δραματική διάχυση της πανδημίας στην περιοχή. Ωστόσο όχι τόσο όσο στο πρώτο κύμα, σίγουρα λιγότερο προσεκτικοί. Όλοι θυμούνται πως την περασμένη άνοιξη, ο κόσμος άλλαζε ρούχα μπαίνοντας στο σπίτι, έτσι συνέστηναν οι ειδικοί, άφηνε επίσης τα παπούτσια πριν την εξώπορτα. Γίνονταν απολυμάνσεις τότε σε κάθε τι που έμπαινε στο σπίτι, όλες οι συσκευασίες πρώτα με αντισηπτικό, ο κόσμος σαπούνιζε τις ντομάτες. Τώρα; Βαρέθηκαν οι άνθρωποι ή εξοικειώθηκαν; Μόνο μάσκες κι αυτές λόγω προστίμου;
Ζ.

Άργησαν;
*ΤΕΛΙΚΑ καθυστέρησε ή όχι η κυβέρνηση στη λήψη των μέτρων; Διότι το λοκντάουν το εφάρμοσε, η ζημιά στην οικονομία έγινε. Απέδωσε όμως αυτό τώρα; Μήπως έπρεπε νωρίτερα και πιο αυστηρά; Δίνουν και παίρνουν οι απόψεις για το θέμα μεταξύ των Λαρισαίων.
Το βέβαιο είναι πάντως ότι ο ιός καλπάζει διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή. Έτσι δεν μπορεί να εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα και στη Λάρισα φερ’ειπείν την ίδια μέρα και στα Γρεβενά. Στη Θεσσαλονίκη και στο Καρπενήσι. Γίνεται δουλειά έτσι;
Ζ.

Υστέρηση
*ΔΕΧΕΤΑΙ κριτική η κυβέρνηση για υστέρηση στην ενίσχυση του ΕΣΥ, στην περίοδο του Μεσοπολέμου, ανάμεσα στα δύο κύματα του κορονοϊού, στη Θεσσαλία όμως τα πράγματα αποδεικνύονται χειρότερα. Και δεν είναι που «τα πήρε» ο Κ. Αγοραστός με τον διοικητή ΥΠΕ, που δεν αξιοποιήθηκαν πόροι που είχαν διατεθεί εγκαίρως μέσω ΕΣΠΑ για τα νοσοκομεία της περιοχής. Είναι που ήρθε κι ο υπουργός Υγείας να «αδειάσει», εμμέσως εννοείται, τη διοίκηση Φ. Σερέτη.
***
*ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ χάρτες στην εβδομαδιαία ενημέρωση, ο Β. Κικίλιας εμφάνισε συγκριτικά πολύ χαμηλά την 5η Υγειονομική Περιφέρεια.
Στον πίνακα για τις νέες ΜΕΘ, από το 2019 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2020, ο εθνικός μέσος όρος της αύξησης ήταν κατά τον υπουργό 94%. Και στην 5η ΥΠΕ μόνο 79%. Επιπλέον κατατάσσεται τελευταία και με διαφορά στη χώρα στον αριθμό των τεστ που πραγματοποιήθηκαν από τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία. Με μόλις 7%, ενώ ο πανελλήνιος μέσος όρος είναι 30%. (Κι έτσι η εξόχως προβληματική κατάσταση καθίσταται ακόμη χειρότερη.)
Ζ.

Βιβλία
*ΜΕ γεμάτες τις τσάντες επέστρεψαν χθες οι μαθητές από τα δημοτικά σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί μοίρασαν τα επόμενα τεύχη των βιβλίων καθώς είχε κυκλοφορήσει η είδηση ότι τα σχολεία από τη Δευτέρα θα είναι κλειστά. Τι να τα κάνουν τα βιβλία; Τάμπλετ έπρεπε να δώσουν. Έτσι όμως έχει γίνει η καθημερινότητά μας. Κάθε μέλος της οικογένειας χρειάζεται και μια συσκευή είτε για να δουλέψει, είτε για να μελετήσει. Πάντως προχθές το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε 65.965 φορητές συσκευές, αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, και 25.648 φορητές συσκευές αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δωρεών για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να διευκολυνθεί η τηλεκπαίδευση. Το θέμα είναι να τις πάρουν και στα χέρια τους εκείνοι που τις χρειάζονται. Μην είναι σαν τις μάσκες που ακόμη τις περιμένουν.
Ν.Π.

Σκαλί-σκαλί
*«ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΟΙ κάθονται στο έδαφος 30 περίπου νοματαίοι», αναφέρει ο παρουσιαστής ειδήσεων στο κανάλι. Ο ρεπόρτερ επί τόπου «περικύκλωσαν τα περίπου 40 άτομα που είχαν μπει μέσα στο Πολυτεχνείο από χθες». Και εν τέλει «οι 68 προσαγωγές έχουν γίνει από το Πολυτεχνείο». (Έγινε σωστά η καταμέτρηση).
Ζ.
Ποιας κυκλοφορίας
*ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ φιλότιμα να χαμογελάσουν οι Λαρισαίοι.
- Αν είχε χιούμορ η κυβέρνηση θα έστελνε τα φετινά τέλη κυκλοφορίας σε CD με τίτλο «τα ακυκλοφόρητα». (Μα κι αυτοί... Ανάρτησαν τα τέλη κυκλοφορίας τη μέρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας;)
***
*-ΠΟΥ πάτε κύριε;
-Έχω στείλει sms 4, Παροχή βοήθειας.
-Τι βοήθεια;
-Να βοηθήσω ένα φίλο κυρ αστυνόμε, να φάμε ένα κοντοσούβλι.
***
*- ΠΟΥ την πας την κατσίκα;
- Σκύλος είναι καλέ...
- Τον σκύλο ρώτησα μαντάμ.
Z.

Το «κατασβάκιασαν»
*ΚΑΙ βγήκε το τοπικό ΤΕΕ να τσαλακώσει το καμάρι και οδηγό της δημοτικής αρχής, με την αρνητική αξιολόγηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας από ομάδα εργασίας μηχανικών. Το «κατασβάκιασαν» το ΣΒΑΚ. Και ελλιπές και αποσπασματικό και με μύρια όσα προβλήματα.
Όμως τα πράγματα δεν είναι απλά. Και διόλου αστεία. Κάποιοι στη Λάρισα είπαν ήδη ότι το ΤΕΕ καθυστέρησε πάρα πολύ. Από το 2015 εξελίσσεται το Σχέδιο, δεν μπορεί να φτάνουν να το σχολιάζουν κατόπιν εορτής, 5 χρόνια μετά, ενώ έχει προχωρήσει τόσο η εφαρμογή του.
***
*ΑΣΧΕΤΩΣ από όποιες παραταξιακές σκοπιμότητες, εφόσον το ΤΕΕ έχει τόσο σοβαρές ενστάσεις για το ΣΒΑΚ οφείλει να σηκώσει τον κόσμο στο πόδι. Δεν αρκεί μια κάποια κριτική στη δημοτική αρχή. Καθότι το συγκεκριμένο σχέδιο, με την υλοποίησή του ορίζει τη μορφή και τη λειτουργία της Λάρισας για πολλές δεκαετίες. Αν πιστεύουν ότι δεν κάνει, δεν μπορεί να επιτρέψουν να εφαρμοστεί, πρέπει να φέρουν τα πάνω, κάτω.
Ζ.

Άλλο...
*ΑΛΛΕΣ από τις μικρότερες παρατάξεις ψήφισαν κατά κι άλλες υπέρ στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν. Τσιλιμίγκας, καταλήγοντας την τοποθέτησή του για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, δήλωσε ότι θα ψηφίσει λευκό. Αλλά μετά, στην ψηφοφορία, ψήφισαν «παρών» όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της παράταξης, Απ. Καναβός. Ε, δεν απέχει και πολύ.
Ζ.
Σύστημα πλημμύρα
*ΗΡΘΕ ο «Ιανός» και σάρωσε τις κυβερνητικές υποσχέσεις. Κατά μια άλλη εκδοχή πίσω απ’ αυτόν κάλυψαν τη μη εκπλήρωσή τους. Διαγκωνισμοί νεοδημοκρατών πριν λίγο καιρό, βουλευτών και δημάρχων, έξω από το γραφείο του υπουργού Μ. Βορίδη κι εν συνεχεία και του Θ. Σκυλακάκη που βαστάει το πουγκί. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι οι απελπισμένοι αμυγδαλο- και ελαιοπαραγωγοί θα έπρεπε να περιμένουν άλλον έναν χρόνο για τις αποζημιώσεις ΠΣΕΑ από το 2017, εκεί πάνω που είχαν συνηθίσει στο δούλεμα και στο περίμενε, τους υποσχέθηκαν πως θα πληρωθούν μέσα στη χρονιά εξάπαντος πριν λήξει το 2020. Υπερβάλλων πολιτικός ζήλος και εκτέθηκαν εφαρμόζοντας το «σύστημα πλημμύρα». Ευτυχώς ήρθε μετά ο «Ιανός» και τους βόλεψε κάπως.
Ζ.

Άσκηση σε μπλεξίματα
*ΛΟΓΙΚΟ είναι, αυτό άλλωστε προβλέπουν και τα περιοριστικά μέτρα. Με τη Μετακίνηση 6 δεν αναζητούν πρωταθλητές, να κάνει ο κόσμος έναν περίπατο να ξεσκάσει που είναι κλεισμένος στην καραντίνα. Αλλιώς θα προκύψουν άλλα χειρότερα. Το ονόμασαν «φυσική άσκηση» και κατά κάποιο τρόπο είναι, ακόμα και για κείνους που κάνουν απλώς μια βόλτα για να ξεφύγουν απ’ την καθιστική ζωή. Αν πάλι επιδοθούν σε ζωηρό βάδην ή και τρεξιματάκι κάποια στιγμή, ακόμα καλύτερα, για την υγεία τους.
***
*ΑΘΛΗΣΗ δεν είναι πάντως και γι’ αυτό η «άσκηση» γίνεται συνήθως σε δρόμους συνοικιακούς και άλλους, σε πεζοδρόμια όπου υπάρχουν ελεύθερα και βατά, αν υπάρχει και παρκάκι στη γειτονιά, ακόμα καλύτερα. Αυτοί που μένουν στο κέντρο, σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες θα περπατήσουν, δεν παρανομούν. Ούτε άμα κρατούν και μια σακούλα με ψωμί, επειδή συνδύασαν τον περίπατο με πέρασμα απ’ τον φούρνο. (Σημειωτέον ότι στη Μετακίνηση 6 η προστατευτική μάσκα δεν είναι υποχρεωτική. Είναι αυτονόητο ότι θα τη φορέσει κάποιος άμα κάποια στιγμή βρεθεί σε φάση συγχρωτισμού).
***
*ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ όμως διάφορα μπερδέματα.
- Δηλαδή θα κρίνει ο χωροφύλακας αν κάνω άσκηση ή χαζεύω στον δρόμο; Θα πάρει και το χρονόμετρο να δει πόσο κάνω τα 100 και τα 400 μέτρα;
Ο μεσήλικος Λαρισαίος αντιδρούσε, υποστηρίζοντας ότι όλα είναι σχετικά. Κι ο μπάρμπας από δίπλα ανυποχώρητος έχοντα διαβάσει χθες στην εφημερίδα ότι δεν νοείται «άσκηση» με παντελόνι και χωρίς αθλητικά παπούτσια.
- Ας με γράψουν. Εγώ με κοντοβράκι στη γειτονιά μου δεν κυκλοφορώ...
Ζ.

Κάτι τρέχει
*ΦΥΣΙΚΑ και θα βρεις πνευματώδεις τύπους στη Λάρισα.
-Τα στοιχεία σας κύριε, ταυτότητα, απαγορεύεται αυτό που κάνετε.
-Μα έχω στείλει Μετακίνηση 6 για άθληση, κύριε αστυνόμε.
- Ναι, αλλά κάθεστε στο παγκάκι με καφέ και τσιγάρο.
-Τρέχει η σκέψη μου όμως...
Ζ.

Σήριαλ
*Ο Αλέξης Κούγιας υποστήριξε πως δεν θα πουλήσει ντε φάκτο τον Πινακά στον Μαρινάκη κι ας είναι φίλος του, αλλά και πως είναι ανοικτός σε οποιαδήποτε πρόταση. Δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση κι από τον Ιβάν Σαββίδη, εφόσον προέκυπτε, αφού ο Αλαφούζος δεν μπορεί και με τον Μελισσανίδη υπάρχει τεράστια κόντρα. Προτιμώντας σαφώς να τον δώσει στο εξωτερικό για μεγαλύτερο οικονομικό όφελος, αλλά και ικανοποιώντας το όραμά του να αναδείξει και να πουλήσει τον δικό του Μαυροπάνο. (Ο «σκύλος» της αθλητικογραφίας μυρίστηκε ψαχνό στη Λάρισα).
***
*ΚΑΙ συνεχίζει: Ο 19χρονος Πινακάς τραβάει την προσοχή και κάνει γκελ στους ξένους. Μπορεί στην ΑΕΛ να χρησιμοποιείται ως φουνταριστός αλλά στις πιάτσες τον θεωρούν βασικά εννιαμισάρι. Ούτε δεκάρι, ούτε εννιάρι δηλαδή αλλά για να παίζει πίσω από τον στράικερ, ενώ η πρόσφατη κλήση του στην Εθνική Ελπίδων έκανε ακόμη πιο ελκυστικό το «πακέτο» του. Από εκεί και πέρα, αν και εφόσον στον Ολυμπιακό αποφασίσουν πως ο Δημήτρης Πινακάς έχει την προοπτική να παίξει σε μια μεγάλη ομάδα, δύσκολα θα του ξεφύγει. Κοινώς, θα βρεθεί η φόρμουλα συμφωνίας με τον Κούγια. Μέχρι τότε όμως, οι «ερυθρόλευκοι» θα παρακολουθούν την εξέλιξη και κυρίως τη διάρκεια του Πινακά. Θα πρέπει, λοιπόν, να ελεγχθεί για να μην αποδειχθεί φωτοβολίδα. Τώρα «χτίζεται» το προφίλ του και όχι μόνο αγωνιστικά.
***
*Ο Ολυμπιακός παραδοσιακά ενδιαφέρεται/κινείται για ό,τι πιο ταλαντούχο, που κάνει θόρυβο και ξεχωρίζει στην ελληνική επικράτεια. Όμως έχει ήδη επενδύσει σε αρκετούς πιτσιρικάδες που αγωνίζονται στις θέσεις του Πινακά και περιμένουν τη σειρά τους, να πάρουν την ευκαιρία τους, είτε από την Ακαδημία, είτε παίζοντας ως δανεικοί. Αν ο 19χρονος επιθετικός συνεχίσει στο ίδιο τέμπο και με την ίδια παραγωγικότητα, τότε το ερχόμενο καλοκαίρι θα γίνει διεθνές μεταγραφικό σήριαλ για χάρη του. (Το οποίο ήδη ξεκίνησε, βοηθάει κι η γενικότερη άπνοια της τρέχουσας περιόδου και μακάρι να του βγει σε καλό.)
Ζ.

Το λαστιχάκι
*Ο Λαρισαίος με τη γυναίκα του και τα εφτά παιδιά τους περίμεναν στη στάση του λεωφορείου. Δίπλα τους στεκόταν κι ένας τυφλός, με τα μαύρα του γυαλιά και το άσπρο μπαστούνι του. Έφτασε το αστικό, είχε κόσμο, ήταν και τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, μπήκαν τα παιδιά, «άλλος ένας ακόμη» είπε ο οδηγός που μετρούσε τους επιβάτες που επιτρεπόταν να έχει.
- Μπες εσύ, λέει ο πολύτεκνος, να προσέχεις και τα παιδιά κι εγώ θα συνοδέψω τον τυφλό να πάμε με τα πόδια.
****
*ΤΟΝ ευχαρίστησε ο τυφλός και ξεκίνησαν να περπατούν δίπλα-δίπλα. Όπως ήταν συνηθισμένος, «έβλεπε» με το μπαστούνι του χτυπώντας το πεζοδρόμιο. Τικ -τικ, τικ-τικ...
Ο άλλος είχε αρχίσει να ενοχλείται, τικ -τικ, τικ-τικ, κάποια στιγμή δεν άντεξε.
- Δεν μου λες; Γιατί δεν έβαλες ένα λαστιχάκι στο μπαστούνι σου, να μην ενοχλεί; Μου έχει σπάσει τα νεύρα.
- Κι εσύ, άμα είχες βάλει ένα λαστιχάκι στο μπαστούνι σου, τώρα θα πηγαίναμε όλοι με το λεωφορείο.
Ζ.

Gallery άρθρου