Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψιθυριστά... και άλλα

Δημοσίευση: 15 Νοε 2020 18:00
*- ΝΑ κλείσουμε τα σχολεία το Σάββατο; - Μα έτσι κι αλλιώς είναι κλειστά το Σάββατο.                    Ζ. *- ΝΑ κλείσουμε τα σχολεία το Σάββατο; - Μα έτσι κι αλλιώς είναι κλειστά το Σάββατο. Ζ.

Τα Προεόρτια
*ΤΕΤΟΙΑ εποχή άλλες χρονιές είχαν αρχίσει τα Προεόρτια. Κάποιοι Λαρισαίοι κάνουν και φέτος προσπάθεια.
- Στόλισε η άλλη για Χριστούγεννα. Δεν βάφεις και μερικά αυγά της λέω, να μην τρέχεις τελευταία ώρα;


***
*-ΜΑΝΑ έχουμε αστέρι για το δέντρο ή ν’ ανέβω;
-Γαϊδούρι δεν έχουμε για τη φάτνη, έμπα.
***
*- ΕΓΩ πάντως μπήκα στο κλίμα των Γιορτών.
- Στόλισες;
- Πάχυνα.
Ζ.

Παντού τριγύρω
*ΜΕ τριψήφιο αριθμό, φυσικό κι επόμενο. Αυτήν τη φορά ο ιός δεν είναι κάτι μακρινό και θεωρητικό για τους Λαρισαίους. Κυκλοφορεί πολύ κοντά τους, κινείται δίπλα τους. Πέραν των όποιων ασυμπτωματικών που πρέπει να είναι πολλοί, όλοι πλέον έχουν γνωστούς ή και φίλους ή συγγενείς που έχουν προσβληθεί, θετικούς στον περίγυρό τους, ανθρώπους που βρέθηκαν στο νοσοκομείο.
***
*ΟΛΩΣ παραδόξως τώρα δεν είναι όπως την άνοιξη που είχε επικρατήσει πανικός στη Λάρισα με μόνο λίγες δεκάδες κρούσματα κι αυτά περιορισμένα στη Ν. Σμύρνη, στην κοινότητα των Ρομά, τότε που πολλοί είχαν αναστατωθεί «μα τι γίνεται, αυτοί θα μας κολλήσουν όλους…». Τώρα που ο κορονοϊός έχει απλωθεί παντού στην πόλη, οι περισσότεροι παραμένουν ψύχραιμοι, ιδιαιτέρως αποστασιοποιημένοι. Μολονότι οι πάντες γνωρίζουν πως μόνο με την αυστηρή τήρηση των μέτρων, μάσκα-χέρια-αποστάσεις, όχι πολλά-πολλά και συναθροίσεις, μόνο έτσι μπορεί να γλιτώσουν, εντούτοις δεν είναι και τόσο φανατικοί στην εφαρμογή. Πλήθος οι χαλαροί και οι ανέμελοι. (Ο φόβος του χωροφύλακα και του προστίμου παραμένει μεγαλύτερος από εκείνον του δολοφονικού ιού).
Ζ.

Εσύ φταις
*ΒΡΙΣΚΟΥΝ τρόπο οι Λαρισαίοι να σατιρίσουν την οικτρή κατάσταση.
- Η κυβέρνηση είναι σαν την πρώην μου. Έφταιγα δεν έφταιγα, εγώ έφταιγα…
***
*ΒΓΗΚΑ να πάρω καφέ και ξέχασα στο σπίτι το κινητό που είχα στείλει sms και είχε μπλόκο στον δρόμο οπότε μπήκα στα στενά για να τους αποφύγω λες και μόλις λήστεψα την τράπεζα και πάω να συναντήσω την υπόλοιπη συμμορία σε αποθήκη να μοιραστούμε τη λεία μας.
***
*- ΤΙ κάνετε εδώ κύριε;
- Έχω βγάλει τον σκύλο βόλτα κυρ αστυνόμε...
- Εδώ βλέπω ότι είστε από άλλον νομό.
- Μα, ήθελε να δει τους δικούς του. Ξενιτεμένο μου σκυλί…
Ζ.

Κοιτούν κι αλλού
*ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ εν τω μεταξύ και μέσα σ’ όλα τ’ άλλα και οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των καταστροφών που είχε προκαλέσει ο «Ιανός». Η κυβέρνηση τηρεί τις υποσχέσεις της διευκολύνοντας την τοπική διοίκηση και χρηματοδοτώντας τις παρεμβάσεις. Ωστόσο φαίνεται τελευταία να μην επιδεικνύει τον ίδιο ζήλο, όπως στην αρχή. Και δεν είναι που βαρέθηκαν, είναι που προέκυψαν κι αλλού ζητήματα. Ο σεισμός στη Σάμο, οι πλημμύρες τώρα στην Κρήτη, απέσπασαν την προσοχή των κυβερνώντων από Καρδίτσα και Φάρσαλα. Κι είναι και τα διαθέσιμα κονδύλια πεπερασμένα και πολύ συγκεκριμένα. Υπό μία έννοια, καλά που πρόλαβε η Θεσσαλία και χτυπήθηκε πρώτη.
Ζ.

Πόθεν;
*ΤΙ έφταιξε λοιπόν και εξερράγη ο κορονοϊός ειδικά στη Λάρισα; Δεν έχει ερμηνευτεί το φαινόμενο της έντονης διασποράς και ίσως ποτέ να μη βρεθεί η αιτία. Έχουν βέβαια κάποιες σκέψεις οι αρμόδιοι.
Λένε φερειπείν ότι η Λάρισα είναι φοιτητούπολη, με μεγάλη αναλογία νεολαίας στον πληθυσμό, νέα παιδιά που δεν σεβάστηκαν και τόσο τα μέτρα προστασίας, όπως και παντού άλλωστε. Θεωρείται επίσης ότι έγινε «μετάγγιση» από Θεσσαλονίκη, την πόλη απ’ όπου ξεκίνησε η έξαρση, καθώς εκεί σπουδάζουν οι περισσότεροι Λαρισαίοι φοιτητές. Ενώ αρκετοί απ’ αυτούς επέστρεψαν στην πόλη από την επίσης επιβαρυμένη αρχικά Κοζάνη.
***
*ΣΤΗ Λάρισα, την πρωτεύουσα του καφέ, ο ιός βρήκε φιλόξενο έδαφος. Τα μαγαζιά λειτουργούσαν σχεδόν κανονικά, μέτρα ασφαλείας, μάσκες και αποστάσεις αν και εφόσον και όποιοι ήθελαν, έλεγχοι ανύπαρκτοι. Πριν σφίξουν τα πράγματα, τότε που απλώθηκε αθόρυβα η πανδημία, κανένας δεν είδε ποτέ τα αρμόδια όργανα να παρεμβαίνουν πουθενά. Ο συγχρωτισμός στο φουλ και να σε λίγες εβδομάδες τα χαμπέρια.
Ζ.

Ελαιοπαραγωγοί
*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ αναζητούν στο βάθος την αστεία πλευρά των πραγμάτων.
- Τα καφενεία στα χωριά γιατί δεν τ’ αφήνουν ανοιχτά; Αφού κάθονται στα πέντε μέτρα απόσταση γιατί είναι μαλωμένοι.
***
*- ΘΕΛΩ να της μιλήσω, αλλά δεν ξέρω τι να της πω.
- Πες της κάτι επίκαιρο.
- Δηλαδή;
- Γεια σου Μαρία, μαζέψατε ελιές;
***
*- ΧΘΕΣ βράδυ βγήκα να τραγουδήσω στη βεράντα και μου πέταξαν παντόφλα. Θα βγω κι απόψε, να τις κάνω ζευγάρι.
Ζ.
Κρύβουν τα ψίχουλα
*ΛΟΓΙΚΟ να καθυστερούν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των μη-εκλογών των εκπαιδευτικών. Επίπονη και χρονοβόρα η διαδικασία καταμέτρησης, παρότι ηλεκτρονική, τόσο λίγοι που ψήφισαν. Οι διευθύντριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας όμως, Κ. Καραγιώργου και Β. Ζιάκα, δεν ανακοινώνουν αποτελέσματα. Τι να ανακοινώσουν δηλαδή, τα ψίχουλα της συμμετοχής, ίσα για να εκθέσουν την υπουργό τους; Δεν το ’χει και πολύ να θυμώσει και γι’ αυτό η Ν. Κεραμέως. Τις έχει και προσωρινές στο πόστο τους… (Αν γινόταν, δεν θα τα ανακοίνωναν ποτέ).
Ζ.

Κοάξ, κοάξ…
*ΕΙΔΙΚΑ εκπαιδευμένα ταχυδρομικά περιστέρια επιστρατεύει το Υπουργείο Παιδείας, μετά τα προβλήματα που σημειώθηκαν στο σύστημα τηλεκπαίδευσης, σύμφωνα με δηλώσεις της Νίκης Κεραμέως. Η υπουργός παραδέχθηκε ότι υπήρξαν προβλήματα, ωστόσο τόνισε ότι το Υπουργείο έχει εναλλακτικό σχέδιο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα αποστείλει στο αμέσως επόμενο διάστημα ένα ειδικά εκπαιδευμένο περιστέρι σε κάθε μαθητή, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση μελλοντικής διακοπής λειτουργίας της πλατφόρμας. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας, τα βιντεοσκοπημένα μαθήματα και οι εργασίες των μαθητών θα αποστέλλονται σε στικάκι που θα είναι δεμένο στο πόδι του περιστεριού, και το οποίο στη συνέχεια θα επιστρέφει σε ειδικό περιστερώνα που έχει κατασκευαστεί στην ταράτσα του Υπουργείου. «Μας κατηγορούν ότι εδώ στο Υπουργείο τρία πουλάκια κάθονται, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα», κατέληξε η υπουργός.
***
*ΚΑΙ το Βατράχι συνεχίσει να κοάζει το δικό του δελτίο ειδήσεων: Ένας Έλληνας που αναγκάστηκε να μείνει επί τρεις μήνες σε καραντίνα με την πεθερά του είναι ο εφευρέτης του εμβολίου της Pfizer, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ο Σάκης, που ζει στην Αττική και δεν διαθέτει καμία επιστημονική κατάρτιση, είχε κλειστεί από την πρώτη μέρα της καραντίνας την περασμένη άνοιξη στο WC του σπιτιού, όπου έφτιαξε πρόχειρο εργαστήριο και εργαζόταν πυρετωδώς μέρα και νύχτα. «Από τη μέρα που ξεκίνησε η πρώτη καραντίνα και είπα στη μητέρα μου να έρθει να μείνει μαζί μας, ο άνδρας μου κλειδώθηκε στο μπάνιο. Κοίταζα από την κλειδαρότρυπα και τον έβλεπα να ανακατεύει διάφορα υγρά με περίεργα χρώματα μέσα σε μπουκάλια, αλλά δεν φανταζόμουν ποτέ ότι προσπαθούσε να φτιάξει το εμβόλιο» είπε σήμερα σε δημοσιογράφους η σύζυγός του. «Μια μέρα, λίγο πριν τη λήξη της καραντίνας, πετάχτηκε από το μπάνιο φωνάζοντας «Το Βρήκα». Τι βρήκες βρε αχαΐρευτε, του είπε η μάνα μου, που δεν αξιώθηκες να φτιάξεις το καζανάκι που στάζει τρεις μήνες τώρα. Ξέρεις πόσοι τη θέλανε την κόρη μου;» (Ωστόσο η Pfizer…).
***
*ΕΚΠΛΗΞΗ από την είδηση ότι ο πρώτος υπουργός Υγείας που κατάφερνε να καπνίζει 25 τσιγάρα ταυτοχρόνως, δεν τηρούσε τα μέτρα για τον κορονοϊό…
***
*ΤΗ δημιουργία ενός νέου φορέα υγείας, του Κέντρου Απεξάρτησης Μισθού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, μετά από πρόσφατες αποκαλύψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι εκατομμύρια Έλληνες είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους. «Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός ανέδειξε ένα σημαντικό, αλλά αφανές πρόβλημα που πλήττει τους Έλληνες, δηλαδή την εξάρτησή τους από τον μισθό τους. Με εντολή μου προχωράμε αποφασιστικά στην ίδρυση ενός φορέα απεξάρτησης ώστε να μη ζουν οι συμπολίτες μας με το στίγμα της εξάρτησης» πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας. Σύμφωνα με τον υπουργό, τις επόμενες μέρες θα τεθεί σε λειτουργία τετραψήφιο νούμερο στήριξης, ενώ θα δημιουργηθούν ειδικά κέντρα στα οποία οι πολίτες θα μπορούν σταδιακά να μάθουν να ζουν χωρίς τον εφιάλτη της μισθοδοσίας.
Ζ.

Πααίνου
*ΧΑΡΤΙ απ’ τη γνωστή δράστιδα με την γκαραγκούνικη αιτιολογία μετάβασης. Συμπληρώνεις και πας.
1. Πααίνου στου φαρμακείου ή στου γιατρό για τα πουνίδγια. Τς πήρα τηλέφωνου, μι πιριμεν’ν.
2. Πααίνου στου φούρνου να πάρου ψουμί, πρόσφουρου κι απου κει στου μπακάλ’κου, μι τιλείουσαν οι χαρτοπιτσέτις.
3. Πααίνου ζντράπιζα, φουτχιά να τςμάσ’ει ούλις, να πληρουθού. Δεν τα ξέρουγω αυτά τα κουμπγιά απ’ πατούν απ’ όξου.
4. Πααίνου να σ’κώσου τ’ θκεια μ’, γκαβγιά απ’ το «να μάτ’ι πλατσιάντσι καταή. Στου γύρ’ζμα θα πα’ρου κι του κούτσ’κου απ.’του σκολιά.
5. Πααίνου στν Παλαμά για μνημόσυνου, α γιέ μ’ ιέχάσαμι τ ‘ Βαγγιλή.
6. Πααίνου να μπήξου λίγου αλάργα του παλούκ’ι τς μ’σκίδας κι μιτά θα τραβήξου κατά τα χουράφκια. Μι πόνισαν τα πάκια απ’ του κατσιό, ούλ’η μέρα μέσα. Θα πάρου κι του σκλι μαζί, σκιάζουμι μαναχιά μ’.
***
*ΔΙΚΑΙΩΣ ο άλλος αναρωτιέται.
-Σε εμάς εδώ στο χωριό, ο γάιδαρος πιάνεται για κατοικίδιο;
Ζ.

Και μου λου
*ΑΝΑΓΚΑ και θεοί πείθονται, πόσο μάλλον μαρξιστές λενινιστές. Διαδικτυακές πλέον οι εκδηλώσεις ακόμη και του ΚΚΕ (μ-λ). Από το κανάλι της Προλεταριακής Σημαίας στο YouTube, ναι, χωρίς βέβαια να εγκαταλείπονται οι πατροπαράδοτες μέθοδοι προσέγγισης του λαού με ντουντούκα και εφημερίδα τοίχου. Και σήμερα, απόγευμα Κυριακής, σχετική εκδήλωση για όλες τις εξελίξεις με τις εκλογές στις ΗΠΑ, τη νέα απαγόρευση κυκλοφορίας, την τηλεκπαίδευση, το τερατούργημα για τα εργασιακά, τη στράτευση στα 18. Κλασικά «Ενάντια σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, ιμπεριαλισμό».
Ζ.

Αμφισβήτηση
*ΤΟΥΤΗ τη φορά ενστάσεις και δικαστήρια για νοθεία και επίσημες καταγγελίες για άκυρες ψήφους, από τις λεγόμενες επιστολικές. Στις προηγούμενες εκλογές, αλλά και μέχρι το τέλος της τετραετίας Τραμπ, σερνόταν η υποψία και οι έρευνες για εμπλοκή Ρώσων ή και Κινέζων που ίσως επηρέασαν το αποτέλεσμα υπέρ του. Βαριά πληγωμένη Δημοκρατία, μέσα στο θεωρούμενο προπύργιό της.
Ζ.

Σούπερ πλασιέ
*Ο νεαρός Λαρισαίος παρότι κεκές έπιασε δουλειά ως πλασιέ εγκυκλοπαιδειών. Κι όλως παραδόξως έσπασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων. Είχε μια περιέργεια το αφεντικό του και τον ρώτησε πώς τα καταφέρνει.
- Είναι π-πολύ απλό, του-του-τους ρωτώ αν θθθ-θέλουν να τις α-α-αγοράσουν ή να του-του-τους τις δδδδ-διαβάσω.
Ζ.

«Μια» περιφέρεια
*ΣΕ «μια υγειονομική περιφέρεια» μετέτρεψε τη χώρα ο υπουργός Υγείας Βασ. Κικίλιας για να δικαιολογήσει την κυβερνητική αδράνεια να ενισχυθεί το ΕΣΥ μετά το πρώτο κύμα του κορονοϊού. Έτσι, όποιος ασθενής χρειαστεί κρεβάτι σε ΜΕΘ από τη Φλώρινα για παράδειγμα, μπορεί να βρεθεί στη Λάρισα, από τη Λάρισα στη Χαλκίδα, από τη Χαλκίδα στη Σπάρτη κ.ο.κ.
Αδράνεια επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία για τον πρόσθετο λόγο ότι τα νοσοκομεία -και όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία- μετατρέπονται σταδιακά σε νοσοκομεία αντιμετώπισης μόνο μιας νόσου, του κορονοϊού. Για τις άλλες παθήσεις, μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής, ενώ παράλληλα μεγαλώνει και ο αριθμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που βγαίνει εκτός μάχης, έχοντας νοσήσει και οι ίδιοι. Μια υγειονομική περιφέρεια ήμασταν στη δεκαετία του ’80 ή αρχές του ’90, όταν στη Θεσσαλία η ΜΕΘ ήταν… άγνωστο αρτικόλεξο. Όταν πολυτραυματίες και βαριά νοσούντες διακομίζονταν σε ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης και οι μισοί ξεψυχούσαν στα ασθενοφόρα και δεν προλάβαιναν να φτάσουν στα Τέμπη. Τότε ήταν η περίοδος του ελλιπούς σχεδιασμού στο ΕΣΥ. Τώρα που λειτουργούν κρεβάτια, προστίθενται οι πολιτικές δικαιολογίες…
Β.Κ.

Ακυκλοφόρητα
*ΠΩΣ θα μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν αλλιώς οι Λαρισαίοι, παρά σαρκάζοντας.
- Αναρτήθηκαν στο Taxis τα τέλη μη κυκλοφορίας.
***
*- ΤΕΛΗ κυκλοφορίας ξανά γιατί ρε παιδιά; Πότε κυκλοφορήσαμε το 2020 δηλαδή;
***
*- ΠΛΗΡΩΜΗ με τρία κλικ λέει για τα τέλη κυκλοφορίας τόσο απλά, λες και η δυσκολία μας είναι στη διαδικασία.
Ζ.

XARDALIAS_CIU.jpg

*ΕΣΑΣ τους Φαρσαλινούς δεν σας φοβάμαι,
είστε δοκιμασμένοι.  
 Γ. Γ.

AGORASTOS_EMENA_CIU.jpg

*«…ΑΛΛΑ να αναρωτιέσαι τι έκανες εσύ για την Περιφέρεια».
Υπέρμαχος της φράσης του Τζον Κένεντι ο Κ. Αγοραστός.
  Ζ.

GEFYRA_CIU.jpg

*ΜΕΤΑ θα έφτιαχναν τη γέφυρα, όμως άλλαξαν τα σχέδια κι απέμεινε ως εικαστική παρέμβαση.
Ζ.

DENTRO_CIU.jpg

*ΤΟ must χριστουγεννιάτικο δέντρο φέτος. Να κρεμάει
ο καθένας που μπαίνει σπίτι το στολίδι του.
Ζ.