Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 17 Νοε 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 20:29
*ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ οικογένεια Λαρισαίων πανέτοιμη για τηλεργασία και τηλεκπαίδευση. Ζ. *ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ οικογένεια Λαρισαίων πανέτοιμη για τηλεργασία και τηλεκπαίδευση. Ζ.

Πάμε βόλτα;
*ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ να αυτοπαρηγορηθούν οι Λαρισαίοι.


- Πού πάτε κύριε;
- Βόλτα τα κατοικίδια.
- Μα είστε με αμάξι.
- Ε ναι, 110 άλογα.
***
*- ΠΟΥ πάτε κύριε;
- Σε τελετή, κύριε αστυνόμε μου.
- Τι τελετή;
- Βάπτιση.
- Στις έντεκα το βράδυ;
- Είμαι νονός της νύχτας.
***
*- ΣΤΕΛΝΩ Μετακίνηση 6 και κάθομαι σπίτι. Έτσι για την αλητεία.
***
*- ΚΥΡΙΕ γιατί είστε έξω τέτοια ώρα; Ο τάρανδος δεν θεωρείται κατοικίδιο.
- Ο Άγιος Βασίλης είμαι.
Ζ.

Συνήθεια
*ΤΑ παιδιά προσαρμόζονται ευκολότερα, υπακούουν.
Να, η Λαρισαία μαθήτρια είχε ιδιαίτερο μάθημα, το οποίο τώρα πια γίνεται από απόσταση. Κάλεσε η καθηγήτρια απ’ το σπίτι της, πήγε το παιδί να καθίσει στο τραπέζι στο δικό του σπίτι κι έβαλε αμέσως τη μάσκα πριν καθίσει στον υπολογιστή.
- Μα τι κάνεις; Μάσκα μέσα στο σπίτι;
- Ε καλέ μαμά, όταν μπαίνουμε για μάθημα φοράμε μάσκα πια.
Ζ.

Χωρίς
*ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΚΑΝ αμέσως τα παιδιά.
- Σήκω αγόρι μου, σήκω. Θα χάσεις την πρώτη ώρα...
- Έχει διαφημίσεις βρε μαμά...
***
*- ΕΜΕΝΑ πάλι, ο γιος μου απ’ τη χαρά του ανυπομονούσε να περάσει το Σαββατοκύριακο. Για να ’ρθει η Δευτέρα να μην πάει σχολείο.
Ζ.

Μάλλον
*- ΑΝ το καλοσκεφτεί κάποιος, το «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία» ίσως είναι φέτος πιο επίκαιρο από ποτέ. Δεν είναι; (Ο Λαρισαίος τα είχε βάλει κάτω και εκτιμούσε τη δύσκολη κατάσταση).
Ζ.

Όχι τέσσερις
*ΜΕ το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» περί «απαγόρευσης των συναθροίσεων καθ’ άπασαν την επικράτειαν», όσο να ’ναι προκλήθηκε μια ανατριχίλα, είναι κι οι μέρες του Πολυτεχνείου. Και αντιδράσεις προκλήθηκαν και σχολίαζαν οι Λαρισαίοι.
- Να, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ πρώτη φορά σε κοινή δήλωση και το ΜέΡΑ25 μαζί. Μεγάλη επιτυχία Μητσοτάκη.
- Βέβαια για τους ακραιφνείς νεοδημοκράτες όλοι αυτοί κομμουνιστές είναι, ένα πράγμα ίδιο. Άλλο που οι διαφορές τους είναι απύθμενες.
***
*- ΤΟ δύσκολο είναι όμως να καταφέρει να τα βρουν και το ΚΚΕ (μ-λ) με το (Μ-Λ) ΚΚΕ. Θέλει δουλίτσα ακόμη.
***
*- ΚΙ ήρθε ο καιρός να δικαιωθεί το ακραίο σύνθημα σε παλιότερες πορείες: «Η χούντα δεν τελεί-ωσε το ε-βδομή-ντατρία...».
***
*- ΕΧΕΤΕ τον νου σας. Στο τέλος θα μας πούνε απαγορεύονται και πάνω από τρία μελομακάρονα...
Ζ.

Πού φτάσαμε...
*- ΤΟ κράτος έπεσε έξω κι εμείς μέσα. (Το συμπέρασμα του αποκλεισμένου Λαρισαίου).
***
*- ΒΡΕ πού έχουμε φτάσει... Βλέπουμε περιπολικό στον δρόμο και κάνουμε λες κι έχουμε πέντε κιλά κόκα πάνω μας...
***
*ΥΠΑΡΧΟΥΝ λέει και θετικά.
- Το μόνο καλό με τον Covid είναι ότι λένε «νεαρές ηλικίες» τα 40.
- Τελικά για τον κορονοϊό φταίνε μόνο οι νέοι ή κι εμείς που μικροδείχνουμε;
***
*- Ο ιός έκανε αυτό που δεν κατάφερε η γυναίκα. Να ακυρωθεί το ποδόσφαιρο, να κλείσουν τα μπαρ και να μείνει ο άντρας σπίτι.
***
*- ΤΩΡΑ δεν έχει ούτε «φάε λάδι κι έλα βράδυ», ούτε «φάε βιτάμ κι έλα κοντάμ». Τώρα έχει μόνο βάλε μάσκα και μείνε μακριάμ.
Ζ.

Τον είχε προβλέψει
*ΠΡΙΝ από οκτώ δεκαετίες ο Όρσον Γουέλς προέβλεψε με τρομακτική ακρίβεια την άνοδο και την πτώση του Ντόναλντ Τραμπ στον κόσμο των επιχειρήσεων και της πολιτικής, επισημαίνει ο Α.Χ. Σε μια σκηνή της ταινίας «Πολίτης Κέιν», οι διευθυντές της εφημερίδας «New York Enquirer», ιδιοκτησίας του Τσαρλς Φόστερ Κέιν, έχουν προετοιμάσει δύο διαφορετικά εξώφυλλα για την επόμενη ημέρα των εκλογών, στις οποίες ο Κέιν διεκδικούσε τη θέση του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης. Εάν κέρδιζε, ο τίτλος θα έγραφε «Ο Κέιν εξελέγη». Εάν έχανε, όπως και συνέβη, η πρώτη σελίδα θα έφερε τον τίτλο «Νοθεία στις κάλπες».
***
*Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των προεδρικών εκλογών δεν είναι η μόνη κίνηση που μοιάζει να βγαίνει αυτούσια από την ταινία του Όρσον Γουέλς.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Κέιν υπόσχεται να βάλει φυλακή τον βασικό του πολιτικό αντίπαλο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ ζητούσε το 2016 τη σύλληψη της Χίλαρι Κλίντον.
Επίσης η εργαλειακή σχέση του με τις γυναίκες, η χωρίς όρια εγωπάθειά του και η ανώφελη και επιδεικτική συσσώρευση υλικών αγαθών, δίνουν την εντύπωση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν έχει στήσει τη ζωή του επάνω στον ήρωα της ταινίας. Ήδη από το 1992 ο Τραμπ είχε δηλώσει, σε ανύποπτο χρόνο, ότι πρόκειται για την αγαπημένη του ταινία, ενώ το 2016 εμφανίστηκε σε ένα μίνι βίντεο σαν κριτικός κινηματογράφου για να εξηγήσει τι είχε καταλάβει από το συγκεκριμένο αριστούργημα της έβδομης τέχνης. Οι δημοσιογράφοι, βέβαια, που το παρακολούθησαν τότε, κατέληξαν ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι δεν είχε καταλάβει απολύτως τίποτα.
Ζ.

Στολίσματα
*ΕΧΟΥΝ και τον νου τους στα επερχόμενα Χριστούγεννα οι Λαρισαίοι, λίγο αλλιώτικα αυτήν τη χρονιά.
- Τι θα στολίσεις φέτος;
- Όποιον βρεθεί μπροστά μου.
***
*- ΕΓΩ στόλισα και το αυτοκίνητο φέτος για τις γιορτές.
- Δηλαδή;
- Έχω αναμμένα όλα τα λαμπάκια. Της βενζίνης, της μπαταρίας, του σέρβις.
***
*- Ο άλλος, ως καρδιολόγος, στόλισε το δέντρο με καρδούλες. Πεθαίνω να δω το δέντρο του γυναικολόγου.
***
*- ΕΣΕΙΣ οι ξινές στολίζετε το δέντρο με λεμόνια;
***
*- ΑΝ ήμουν χριστουγεννιάτικο λαμπάκι θα ήμουν το καμένο.
Ζ.

Τα ίδια
*ΧΑΜΟΣ, με την έννοια της νέκρας στην κλειστή αγορά, υπάρχουν όμως και οι εν λειτουργία κλάδοι επαγγελματιών. Και ο οίστρος του Λαρισαίου επιχειρηματία παραμένει ακαταμάχητος.
Πινακίδα αποτρεπτική φάτσα κάρτα στο γκισέ του ταμείου «Δεν επιτρέπεται η ανταλλαγή χρημάτων», για προφανείς λόγους προστασίας. Κι όμως η ερώτηση επανέρχεται αενάως.
- Μετρητά ή κάρτα;
- Ε;
Κοιτάζει ο πελάτης ξανά την πινακίδα μπροστά του. Εισπράττει όμως την εξήγηση με πονηρό ανθυποχαμόγελο.
- Με μετρητά θα έχεις κάποια έκπτωση.
Ζ.

Το φάρμακο
*ΚΟΛΛΗΣΕ λέει και ο Αμβρόσιος, ο πρώην Καλαβρύτων, καλά να είναι και περαστικά ο δέσποτας. Γέροντας πολύ, δικαιολογείται επομένως ως έναν βαθμό. Ήταν εκείνος που πρότεινε ως μόνο φάρμακο για τον κορονοϊό τον αγιασμό. Μάλλον δεν θα έπαιρνε τη σωστή δόση.
Ζ.

Λαϊκές
*ΠΑΡΑΠΟΝΑ, παραγωγών λαϊκών αγορών για τη «φίφτι-φίφτι» λειτουργία. Θα μπορούσαν, αναφέρει παραγωγός, να επεκτείνουν τους χώρους των λαϊκών, αυξάνοντας τις αποστάσεις μεταξύ των πάγκων, αντί να οδηγούν σε «οικονομικό θάνατο» δεκάδες μικροπωλητές. Καταγγέλλει μάλιστα ότι κάποιοι δεν πλήττονται από την εκ περιτροπής επαγγελματική δραστηριότητα, αναφέροντας την περίπτωση συνδικαλιστή του χώρου με δύο άδειες (του ιδίου και της συζύγου του) και μάλιστα για ομοειδή προϊόντα, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό, «βγαίνουν» κάθε μέρα...
Καλεί τέλος τον Δήμο να δει το θέμα της επέκτασης των λαϊκών, καθώς όπως σημειώνει είναι ζήτημα επιβίωσης.

Απ’ το παρελθόν
*ΟΙ επιδημιολόγοι υπογραμμίζουν ότι «τα μαθηματικά μοντέλα δεν είναι μαγικές σφαίρες», και ακόμη και οι πλέον εξελιγμένες μέθοδοι δεν μπορούν απαραίτητα να αποκαλύψουν πότε θα τελειώσει η πανδημία ή πόσοι άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους. Η ιστορικός Nükhet Varlik, πανεπιστημιακός στις ΗΠΑ, προτείνει αντί να κοιτάμε μπροστά και να ανυπομονούμε για ενδείξεις που θα μας αποκαλύψουν το μέλλον, να κοιτάξουμε πίσω και να δούμε τι οδήγησε στο τέλος πανδημιών στο παρελθόν -ή και όχι: Ακόμη και με ένα επιτυχημένο εμβόλιο και με αποτελεσματική θεραπεία, η νόσος Covid-19 μπορεί να μην εξαφανιστεί ποτέ ολοκληρωτικά. Ακόμη κι αν η πανδημία περιοριστεί σε ένα μέρος του κόσμου, πιθανότατα θα συνεχιστεί σε άλλα. Και ακόμη κι αν πάψει να συνιστά απειλή σε επίπεδο πανδημίας, ο κορονοϊός πιθανότατα θα καταστεί ενδημικός, όπως η εποχική γρίπη. Η ιστορία των πανδημιών είναι γεμάτη από τέτοια απογοητευτικά παραδείγματα. Όταν εμφανιστούν, οι ασθένειες σπάνια φεύγουν.
***
*ΚΑΘΕ παθογόνο νοσήματος που έχει επηρεάσει τους ανθρώπους τα τελευταία χιλιάδες χρόνια παραμένει μαζί μας. Η μόνη ασθένεια που έγινε κατορθωτό να εξαλειφθεί μέσω εμβολιασμού είναι η ευλογιά. Οι εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού υπό τον ΠΟΥ τις δεκαετίες 1960-70 ήταν επιτυχημένες, και το 1980 η ευλογιά ανακηρύχθηκε η πρώτη -και παραμένει η μόνη- ανθρώπινη ασθένεια που έχει πλήρως εκριζωθεί. Ενδεικτικά η ελονοσία, είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο και η ανθρωπότητα, και εξακολουθεί να έχει βαρύ απολογισμό σε ανθρώπινες ζωές. Αντιστοίχως, νοσήματα όπως η φυματίωση, η λέπρα και η ιλαρά βρίσκονται «εδώ» επί χιλιετίες.
***
*Η πανώλη, η πιο θανατηφόρα λοιμώδης νόσος στην ανθρώπινη ιστορία. Το όνομά της παραμένει συνώνυμο με τον τρόμο ακόμη και σήμερα. Υπήρξαν αμέτρητες τοπικές εξάρσεις και τουλάχιστον τρεις τεκμηριωμένες πανδημίες πανώλης τα τελευταία 5.000 χρόνια, σκοτώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Η πιο διαβόητη από όλες ήταν ο «Μαύρος Θάνατος» στα μέσα του 14ου αιώνα. Που όμως δεν ήταν καθόλου απομονωμένο ξέσπασμα. Η πανώλη επέστρεφε κάθε δεκαετία ή ακόμα πιο συχνά, «χτυπώντας» ήδη αποδυναμωμένες κοινωνίες και κοστίζοντας ζωές για τουλάχιστον έξι αιώνες. Ακριβώς αυτό το βακτήριο πανώλης παραμένει μαζί μας μέχρι και σήμερα ως υπενθύμιση της πολύ μεγάλης διάρκειας και ανθεκτικότητας των παθογόνων. (Με την ελπίδα ότι η νόσος Covid-19 δεν θα επιμείνει για χιλιετίες. Αλλά έως ότου υπάρξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, και πιθανότατα ακόμη και μετά, κανείς δεν είναι ασφαλής).
Ζ.

Στο ζευγάρι
*ΥΠΟ απαγόρευση, παραπονεμένοι κι οι κυνηγοί, και παραίνεση ερωτική από τον Σ.Τ.
Τις διαβατάρικες μην τουφεκάς αγριόχηνες.
Ασ’ τες να φύγουν κατά το βοριά.
Σα ρίξης τουφεκιά, τουφέκα το ζευγάρι.
Μην αποχωριστούν τα δυο πουλιά. (Στίχοι κινέζικοι, λέει, του Σεν Χσουν, ποιητή του 9ου αιώνα).
Ζ.

Ποιος πρώτος;
*ΠΟΛΛΕΣ δεκαετίες ζευγάρι οι ηλικιωμένοι Λαρισαίοι κάθονταν στο σπίτι, διηγείται ο Γ.Γ.
- Βρε συ Μαρία, σκέφτομαι όταν έρθει εκείνη η καταραμένη ώρα και μας καλέσει ο Μεγαλοδύναμος για κει πάνω, είναι καλύτερα να πάρει εμένα πρώτο. Ένας άντρας μόνος του δεν μπορεί να συντηρηθεί...
- Μα τι σ’ έπιασε τώρα βρε Γιώργο... Μην το ξαναπείς όμως αυτό, καλύτερα να πάρει εμένα. Εσύ τόσα χρόνια μου προσέφερες τόσα πολλά...
- Καλά. Ας γράψω μια μετακίνηση 6 να πάω στο πάρκο να ξεσκάσω.
Φεύγει ο παππούς, όμως τον έτρωγε από μέσα του, αν η γιαγιά έλεγε αλήθεια ή τον δούλευε. Γυρίζει λοιπόν πίσω, κοιτάει από το παράθυρο και τη βλέπει να μπαλώνει τις κάλτσες. Χτυπάει δυνατά την πόρτα.
- Ποιος είναι;
- Ο χάρος...
- Δεν είναι εδώ παιδάκι μου ο παππούς, πήγε στο πάρκο.
Ζ.

  TRAPOYLA CIU

*ΜΕΤΑ το μάθημα στα παιδιά με τράπουλα στην εκπαιδευτική τηλεόραση, να και Κέντρο Διά Βίου Μάθησης
από την κ. Κεραμέως.
Ζ.

 

EKAB CIU

*ΔΕΝ χωράνε όλες οι χρησιμοποιημένες φόρμες προστασίας των εργαζομένων του ΕΚΑΒ στον πολύ μικρό, για τις ανάγκες τους, κάδο απορριμμάτων, που βρίσκεται στην είσοδο του ΕΚΑΒ. Είναι τουλάχιστον προσβλητικό, μία δομή υγείας να μη λαμβάνει, όπως πρέπει, τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία. Αντί αυτού δημιουργεί εστίες μόλυνσης.
Λ.Κ.

 

NEA METRA CIU

*Η κυβέρνηση λαμβάνει νέα μέτρα για προστασία από το επόμενο κύμα.
Ζ.

 

PARKARISMA CIU

*ΜΙΑ πολύ βολική θέση στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Συνήθως είναι ελεύθερη.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass