Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 21 Νοε 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 20:28
*KAΝONIKO «πηγαδάκι» ο Αλ. Τσίπρας με τον Λάμπρο Τσαπαλή έξω από το Πανεπιστημιακό. Μετά τον θρίαμβο στο «X-Factor»  σε ποιον να δειλιάσει  ο πρόεδρος  των τραυματιοφορέων. Ζ. *KAΝONIKO «πηγαδάκι» ο Αλ. Τσίπρας με τον Λάμπρο Τσαπαλή έξω από το Πανεπιστημιακό. Μετά τον θρίαμβο στο «X-Factor» σε ποιον να δειλιάσει ο πρόεδρος των τραυματιοφορέων. Ζ.

Aσπρισε
*ΟΣΟΙ Λαρισαίοι βγήκαν έξω χθες, προσεκτικά και δικαιολογημένα εννοείται,

αν έτυχαν σε ώρα που ξάνοιξαν τα σύννεφα και σε περιοχή ελεύθερη από εμπόδια, αν σήκωναν το κεφάλι βορειοανατολικά μπορούσαν να δουν χιονισμένη την κατσιούλα του Κισσάβου.
Κατεβαίνει σιγά-σιγά ο χειμώνας.
Ζ.

Με την ελπίδα
*ΑΜΑΝ να τελειώσει η εβδομάδα με τα αλλεπάλληλα τραγικά ρεκόρ, όλοι ελπίζουν να έρθει η περίφημη «επιπέδωση» της καμπύλης με τη νέα βδομάδα, να πάρει μια ανάσα ο κόσμος, έστω μέσα στην καραντίνα.
Δεν αντέχονται αυτοί οι αριθμοί κάθε απόγευμα.
***
*ΔΕΝ το αντέχουν αυτοί που το πληροφορούνται.
Εκείνοι που το ζουν ολημερίς στα νοσοκομεία;
Χωρίς αναπληρωματικούς, δίχως ανάσα, πώς αντέχουν;
Και για πόσο...
Ζ.

Να υποβιβαστούν
*ΜΕ 112 στην Ημαθία, 108 στη Μαγνησία, 107 στην Πέλλα και με μόλις 105 η Λάρισα επιτέλους κατέβηκε από το βάθρο μετά από τόσες μέρες στο ψηλότερο σκαλί του, υποχώρησε χθες στην τέταρτη θέση του φριχτού αυτού πρωταθλήματος στην ελληνική επαρχία.
Και μακάρι από βδομάδα να υποβιβαστούν όλες οι περιοχές στην κατηγορία των διψήφιων και να ελπίζουν, προσπαθώντας, ότι θα μηδενιστούν.
Τον ανατριχιαστικό τίτλο του πρωταθλητή πουθενά δεν τον θέλουν.
Ζ.

Αλληλοπαρηγορούμενοι
*ΜΕ μαδημένες αντοχές, οι Λαρισαίοι προσπαθούν να αλληλοπαρηγορηθούν.
- Υπομονή παιδιά, άλλες δύο εβδομάδες έμειναν. Κι ύστερα άλλες δύο. Κι άλλες δύο μετά.
***
*- ΑΝ έχετε λαλήσει στείλτε Τσίου στο 11033.
***
*- ΤΩΡΑ καταλάβατε γιατί έβαζαν κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα το «Μόνος στο σπίτι». Μας προετοίμαζαν.
Ζ.
Καμία μέριμνα
*ΜΕ πικρό χαμόγελο διάβαζε στην εφημερίδα αυτό που έγραψε ο Κ. Μπαργιώτας για τους προνομιούχους στρατιωτικούς γιατρούς, ότι σπουδάζουν με έξοδα των φορολογουμένων.
«Γιατί, οι υπόλοιποι γιατροί δεν σπουδάζουν επίσης δωρεάν στα πανεπιστήμιά μας;».
***
*ΤΟ ουσιώδες πάντως στη δημόσια τοποθέτηση του πρώην βουλευτή ΚΙΝΑΛ ήταν σχετικά με την πρότασή του ότι έχουμε πόλεμο κι άρα είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να διατεθεί και να αξιοποιηθεί και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
«Απλό είναι να το λες...» έλεγε γνώστης της κατάστασης.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, λέει, δεν πήγε κάποιος αρμόδιος να δει, να μεριμνήσει, να προετοιμάσει. Ούτε τον Αύγουστο, ούτε τον Σεπτέμβριο, μήτε τον Οκτώβριο.
***
*ΚΑΙ εξηγεί ότι το Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Λάρισας διαθέτει αυτήν τη στιγμή μόνο έναν ενεργό παθολόγο γιατρό. Μόνο έναν κι επομένως τι ασθενείς να υποδεχθεί και να νοσηλεύσει...
Κι άντε αυτό λύνεται με ενισχύσεις. Ξέρουν όμως ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει κεντρική παροχή οξυγόνου; Πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει σοβαρά περιστατικά Covid. Μποτίλιες οξυγόνου χρησιμοποιούν σήμερα, όταν ποτέ χρειαστούν.
Η εγκατάσταση κεντρικής παροχής οξυγόνου είναι δουλειά μίας εβδομάδας, αλλά ούτε τώρα φτιάχτηκε. Επομένως, τι να αξιοποιηθεί το «404», αφού κανείς αρμόδιος δε μερίμνησε ούτε για τα στοιχειώδη.
(Σε κουβέντα να βρισκόμαστε;).
Ζ.

Φτου και βγαίνω
*ΜΑΚΑΡΙ τα προβλήματα να περιορίζονταν στα μπερδέματα της περίεργης κατάστασης.
- Δεν κάνω το εμβόλιο γιατί έχει μέσα τσιπς λέει ο άλλος. Μην αγχώνεσαι αδερφέ, στο δικό σου θα βάλουμε γαριδάκια.
***
*- ΟΤΑΝ ήμασταν μικρά παίζαμε κρυφτό και λέγαμε φτου και βγαίνω. Τώρα απαγορεύονται και τα δύο.
***
*- ΤΟ απόγευμα ο Χαρδαλιάς ανακοινώνει απαγόρευση κυκλοφορίας αρχιερέων.
Ζ.

Τώρα ευωδιάζουν
*ΠΟΥ φτάσαμε... Να έρχονται τα καλά νέα απ΄ τις αποχετεύσεις, από τα προϊόντα των βόθρων.
Ναι, οι επιστήμονες του ΑΠΘ ανακοίνωσαν χθες ενθαρρυντικά στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από έξι εβδομάδες καταγράφεται μείωση της συγκέντρωσης του κορονοϊού.
Η πρώτη θετική ένδειξη μένει όμως να επιβεβαιωθεί και από τις μετρήσεις των επόμενων ημερών. Όλοι σκυμμένοι πάνω απ΄ τα αστικά απόβλητα.
Ζ.

Στο χειρότερο
*ΥΠΑΡΧΟΥΝ όμως και τα πολύ κακά νέα, που φέρνει ο Γ. Φ. Κι είναι ότι ο ρυθμός εισαγωγών σε ΜΕΘ τώρα αντιστοιχεί στην περίοδο 14 ημέρες πριν.
Αυτό σημαίνει ότι για τουλάχιστον ακόμα δύο εβδομάδες ο αριθμός νέων ασθενών που θα μπαίνουν κάθε ημέρα σε ΜΕΘ θα αυξάνεται και αυτό δεν μπορεί να ανακοπεί από κανένα μέτρο.
Οι άνθρωποι που θα μπαίνουν σε εντατικές τις επόμενες δύο εβδομάδες έχουν ήδη κολλήσει τον ιό.
***
*ΤΑ ακόμα πιο κακά νέα είναι ότι καθώς το χρονικό διάστημα παραμονής σε μια εντατική είναι κατά μέσο όρο πολύ μεγαλύτερο από το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένα κρούσμα παραμένει εν γένει ενεργό, μια πιθανή μείωση του ρυθμού μετάδοσης θα αργήσει πολύ να φανεί, θα συνεχίσουν για πολύ περισσότερο χρόνο να αυξάνονται οι αναγκαίες κλίνες.
***
*ΚΑΙ το φαρμακερό κερασάκι στην απαίσια τούρτα: Τα πάρα πολύ κακά νέα είναι ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να κάνει κανείς τίποτε, ό,τι πρόσθετο μέτρο κι αν παρθεί τώρα θα αποδώσει πολύ αργότερα. Ακόμη και η επείγουσα προσθήκη νέων κλινών ΜΕΘ θα έχει ν’ αντιμετωπίσει το ότι θα τις λειτουργούν αναγκαστικά μη ειδικευμένοι σε ΜΕΘ γιατροί και νοσηλευτές.
Στη Γαλλία και στην Ιταλία, όταν επιστρατεύτηκε επειγόντως τέτοιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για πρόσθετες ΜΕΘ, η θνησιμότητα ανέβηκε από τα τυπικά επίπεδα του 20% ακόμη και στο 60%. (Φτάνει, μαύρισε η ψυχή όλων...).
Ζ.

Τι πυρετωδώς...
*ΠΟΛΙΤΙΚΗ θερμομέτρηση, έκανε ο Λαρισαίος.
- Δουλεύουμε πυρετωδώς για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
- Μπα... Δροσερός είστε κύριε Κικίλια.
***
*ΑΝΕΛΥΕ επίσης το σχέδιο.
- Ξεκινάει σύντομα ο εμβολιασμός στην Ελλάδα. Το εμβόλιο θα έρθει αργότερα...
Ζ.

Αναβοσβήνει
*ΤΟ κλίμα των Γιορτών προσπαθεί να εισβάλει στην πολιορκημένη Λάρισα.
- Έχω πάρει καλέ ήδη όλα τα κιλά των Χριστουγέννων. Μα πόσο μπροστά είμαι επιτέλους...
***
*- ΜΩΡΟ μου, τι θα μου πάρεις για τις Γιορτές;
-Την πίεση.
***
*- ΜΑΜΑ, μαμά; Καίγεται το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας.
- Δεν καίγεται μωρό μου, τα λαμπάκια είναι που αναβοσβήνουν.
- Μαμά, τώρα αναβοσβήνει και η κουρτίνα μας.
Ζ.

Μικρό καλάθι
*ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ και επιφυλακτικοί δηλώνουν οι κατασκευαστές ημερολογίων, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Καλενταρίου να ανακοινώνει και επίσημα πως όλα τα ημερολόγια του 2021, τα οποία θα κυκλοφορήσουν, θα το πηγαίνουν μήνα-μήνα, κρατώντας μικρό καλάθι και τον πήχη χαμηλά, πληροφορεί το Κουλούρι. «Δεν είναι να ανοίγεσαι με όλα αυτά που γίνονται.
Πρέπει να κοιτάμε τον κάθε μήνα ξεχωριστά, ποιος ξέρει τι μας ξημερώνει και δεν είναι καιρός για τζάμπα έξοδα», σχολίασε εκπρόσωπος του Οργανισμού, διευκρινίζοντας πως μόλις μπαίνουμε σε έναν νέο μήνα και ο πλανήτης δεν έχει καταστραφεί, τότε αυτόματα θα κυκλοφορούν τα ανανεωμένα ημερολόγια με την προσθήκη και αυτού του μήνα.
«Μακάρι στο τέλος του 2021 να έχουν κυκλοφορήσει ολοκληρωμένα τα ημερολόγια, όπως τα γνωρίζουμε, αλλά δεν είμαστε τρελοί για να το ρισκάρουμε από τώρα», κατέληξε ο εκπρόσωπος.
Ζ.
Στην καραντίνα
*ΕΝ τω μεταξύ η πραγματικότητα εξελίσσεται στη Λάρισα.
- Η άλλη ρε συ χώρισε τον φίλο μου μέσα στην καραντίνα. Κάτσε μωρή ν΄ ανοίξουν πρώτα τα μπαρ... Να πάμε να το γιορτάσουμε σαν άνθρωποι.
***
*- ΓΙΑΤΙ χαϊδεύεις το αμάξι δακρυσμένος;
- Πήρε δίπλωμα η γυναίκα μου.
***
*- ΔΕΝ αντέχω φιλενάδα, ο δικός μου με απατάει...
- Ποιος καλέ; Ο Γιώργος ή ο Κώστας;
- Ο Δημήτρης.
Ζ.

Ο διπλός πράκτορας
*ΦΙΛΜΠΥ, ο διασημότερος κατάσκοπος όλων των εποχών και ο τίτλος του μυθιστορήματος, όπου ο δεξιοτέχνης Ρόμπερτ Λίττελ περιγράφει τη ζωή και τη δράση του διπλού πράκτορα σε νεαρή ηλικία. Άρτι αποφοιτήσας απ΄ το Κέιμπριτζ, ο Κιμ Φίλμπυ ταξιδεύει με τη μοτοσικλέτα του στην ταραγμένη Βιέννη το ΄33 κι εκεί αρχίζουν όλα.
Μια μυθική διαδρομή μέσα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και πολέμους, μέχρι και τον σκληρό Ψυχρό Πόλεμο, στις μυλόπετρες των ρωσικών και αγγλικών μυστικών υπηρεσιών.
Με πολιτική θεωρία και κοινωνική δράση, με ανθρώπινες σχέσεις και μάλιστα μέσα σε πολέμους, ο συγγραφέας παρουσιάζει ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα με πραγματικά λογοτεχνικό τρόπο, με επιπλέον εφεύρημα ότι εναλλάσσει τους αφηγητές της ιστορίας του. Συνδυάζοντας τη βαθιά γνώση με την ευχάριστη ελαφρότητα.
«Κατάλαβα πόσο κάνουν δύο και δύο», αναφώνησε.
«Σώπα... Ανακάλυψες το τέσσερα;».
***
*«ΜΠΟΡΕΙΣ να καταλάβεις πολλά για έναν άντρα από τον ποιον θαυμάζει».
Σκέφτηκε λιγάκι πίνοντας το πολλοστό τζιν του και τρίβοντας με τον αντίχειρά του το χείλος του ποτηριού. Στο τέλος είπε αφήνοντας έναν ελαφρύ αναστεναγμό «Θαυμάζω τους αναρριχητές».
«Πρωτότυπο ασφαλώς. Και γιατί τους αναρριχητές;».
«Από τη στιγμή που αρχίζουν να σκαρφαλώνουν έναν απότομο βράχο, δεν υπάρχει η επιλογή της επιστροφής, μόνο το ανέβασμα. Αν σου κοπούν τα γόνατα, αν σε προδώσουν τα χέρια ή τα νεύρα σου, πρέπει να συνεχίσεις να ανεβαίνεις». (Δεν υπάρχει άλλη οδός διαφυγής παρά μόνο η άνοδος).
Ζ.

Το μήνυμα
*- ΠΟΙΟΣ θα χτυπήσει διαδήλωση του ΚΚΕ και για ποιον λόγο; Αναρωτιέται ο Α. Κ. Για να δώσει την απάντηση μετά τις 17 Νοέμβρη:
Το ΚΚΕ είναι κόμμα υποδειγματικά κινούμενο στο πλαίσιο της αστικής κοινοβουλευτικής νομιμότητας, που χαίρει του σεβασμού όλων των αστικών κομμάτων, θεσμών, εφημερίδων.
Όταν λοιπόν αυτό χτυπιέται, είναι σήμα κινδύνου για όλους. Σημαίνει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα πράγματα θα πηγαίνουν διαρκώς από το κακό στο χειρότερο, στην οικονομία, την ανεργία, το βιοτικό επίπεδο.
Μόνη της απάντηση θα είναι η αστυνομική καταστολή. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: όχι στη διαδήλωση, όχι στην απεργία, όχι στην κινητοποίηση οποιασδήποτε μορφής. Όλοι στις τρύπες σας. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ένας διαρκής κορονοϊός μας περιμένει όλους.
Ζ.

Παρεξήγηση
*Ο νεωκόρος είδε ένα εικοσάευρο έξω από την εκκλησία, κάτω στα τσιμέντα στο προαύλιο. Έσκυψε και το μάζεψε. Εκείνη την ώρα έβγαινε ο ψάλτης, ο οποίος επίσης το είχε δει, δεν πρόλαβε όμως. Ωστόσο πρόβαλλε δικαιώματα.
- Δώστο εδώ, εγώ το είχα δει πρώτος.
- Μπα... Εγώ το έπιασα πρώτος.
Πήγε να ξεκινήσει καυγάς. Πιο ψύχραιμος ο νεωκόρος, έδωσε το εικοσάρικο στον ψάλτη.
- Κοίτα, θα βγεις από την εκκλησία και θα το δώσεις στον πρώτο άνθρωπο που θα περάσει, να μη μαλώσουμε τώρα.
***
*ΤΟ θεώρησε δίκαιο κι ο άλλος. Βγήκε με το εικοσάρικο στο χέρι και περίμενε. Εκείνη την ώρα έτυχε να περνάει μια πολύ θεωρητικιά κοπέλα, έντονα βαμμένη, λιγοστά ντυμένη, μίνι και ντεκολτέ, ψηλοτάκουνα κουνιστή-λυγιστή, φαινόταν ότι ήταν της δουλειάς, της αρχαιότερης. Ο ψάλτης όμως έπρεπε να τηρήσει τη συμφωνία.
Την πλησίασε τείνοντάς της το χαρτονόμισμα. Τον κοίταξε εκείνη και του κούνησε αρνητικά το δάχτυλο.
- Πενήντα, του λέει χαμηλόφωνα.
- Ε; Πάρε το εικοσάρικο...
- Δε γίνεται, πενήντα.
- Μα ο νεωκόρος, γύρισε πίσω του κι έδειξε, εικοσάρικο βρήκε και μου έδωσε να στο προσφέρω.
- Άλλο αυτός, αυτός είναι μόνιμος. Εσύ πενήντα.
Ζ.

 

AGORASTOS KALOGIANNHS CIU

*- ΕΣΥ δήμαρχε εξ αριστερών θα κοιτάς δεξιά κι εγώ εκ δεξιών αριστερά, με διασταυρούμενα βλέμματα, πρέπει να φυλαγόμαστε από παντού στον καιρό του κορονοϊού.
Ζ.

 

PARKAR CIU

*ΚΑΛΑ που δεν κυκλοφορούν πολλοί πεζοί με την καραντίνα και δεν εμποδίζουν το όπου να ’ναι παρκάρισμα.
Ζ.

 

FEGGARI CIU

*ΟΤΑΝ υπάρχει σωστή σήμανση μπορείς να πας εύκολα εκεί που θα ήθελες.
Ζ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass