ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 22 Νοε 2020 18:16
*ΔΥΣΚΟΛΗ η δουλειά του Λαρισαίου δημοσιογράφου, βαριά και ανθυγιεινή. Έχει στριμωξίδι, συνωστισμό. Ζ. *ΔΥΣΚΟΛΗ η δουλειά του Λαρισαίου δημοσιογράφου, βαριά και ανθυγιεινή. Έχει στριμωξίδι, συνωστισμό. Ζ.

Τα μπεκατσόνια


*- Ε... Σαν τα μπεκατσόνια θα πάμε.
‘’Πιο επίκαιρη από ποτέ’’, λέει ο Λαρισαίος Γ. Γ. για την ξεκαρδιστική ατάκα από την προ εικοσαετίας κωμωδία του Σταύρου Τσιόλη «Ας περιμένουν οι γυναίκες». Όπου ο Γιάννης Ζουγανέλης τα λέει στον συμπρωταγωνιστή του, Αργύρη Μπακιρτζή.
- Θυμάσαι που τους τα ψήσαμε τα μπεκατσόνια και τα έπαιρνε και τον τάιζε τον γέρο στο στόμα...
- Πώς δεν θυμάμαι...
- Και του έλεγε: Κούλη μου, τα καημενούλια τα μπεκατσόνια ήρθαν από την Αφρική και πού να ξέρανε τι τα περιμένει...
- Κι έγλειφε και τα κοκαλάκια, τίποτε δεν άφησε...
-Αυτό σου λέω. Σαν τα μπεκατσόνια θα πάμε.
Ζ.

Αλληλεπίδραση
*ΚΑΙ καλά η Λάρισα, μικρή βελτίωση, η Θεσσαλία συνολικά; Και δεν θα μετρήσει κάποιος το Σαββατοκύριακο, το ρεκόρ της Τετάρτης θα περιμένει. Πέφτει η Λάρισα, ανεβαίνει ο Βόλος, η Καρδίτσα σταθερά ψηλά, ίσως κάποιες μέρες ψηλότερα αναλογικά με τον πληθυσμό. Συνολικά η Θεσσαλία περιοχή που προκαλεί ανησυχία. Και δεν είναι η αλληλεγγύη στον κάμπο μοναχά που δημιουργεί ενδιαφέρον για τους γείτονες, μια ‘’μπάρα’’ είναι, υπάρχει ώσμωση καθημερινά. Πώς λένε όλοι πως Θεσσαλονίκη-Κιλκίς-Πιερία-Ημαθία-Πέλλα-Σέρρες, είναι μια ενότητα που αλληλεπιδρά και φαίνεται στη διάχυση της πανδημίας κι εκεί.
Ζ.

Όλα Black
*ΕΦΤΑΣΕ η εβδομάδα που λατρεύουν πλέον και οι Λαρισαίοι καταναλωτές. Ακόμα και φέτος.
- Μα να θέλουμε και Black Friday; Λες και δεν μας φτάνουν τα μαύρα μας τα χάλια...
***
*- ΝΑ κάνουν Black Friday και τα ζαχαροπλαστεία, να αποκτήσει η μέρα νόημα.
***
*- ΠΗΡΑ στη ΔΕΗ να ρωτήσω αν θα κάνουν κι αυτοί Black Friday και μου είπαν ότι θα κάνω εγώ αν δεν πάω να πληρώσω τον λογαριασμό.
***
*- ΠΗΡΕΣ κιλά βλέπω.
- Ναι, τα είχαν προσφορά Black Friday.
Ζ.

Από συνήθεια
*ΣΤΑ πλάνα, στις φωτογραφίες, στα στιγμιότυπα... Το αν φορούν τις μάσκες και μάλιστα σωστά, αν κρατούν τις αποστάσεις... Αυτό κυριαρχεί στο νου κι όσων τα βλέπουν μετά στα ΜΜΕ, αλλά και των παρόντων εκείνη την ώρα. Στην επίσκεψη Λαρίσης και τις συναντήσεις Τσίπρα, στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, τις νόμιμες και τις αντάρτικες. Το φαίνεσθαι επικράτησε του περιεχομένου. Φυσιολογικό, το μυαλό των ανθρώπων έχει επηρεαστεί. (Εδώ ο άλλος βλέπει παλιές ελληνικές ταινίες και προς στιγμήν ανησυχεί για τον συνωστισμό, που αγκαλιάζονται και που χορεύουν.)
Ζ.

Ακόμα...
*ΠΕΡΥΣΙ το φθινόπωρο ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε λειτουργία το υπερσύγχρονο σύστημα προστασίας των πεζοδρόμων από τα οχήματα. Οι λεγόμενες μπάρες στις εισόδους, οι αναδυόμενοι στυλίσκοι που είχαν εγκατασταθεί, με εργολαβία μεγάλης εταιρείας που κόστισε καναδυό εκατομμύρια ευρώ. Παραπάνω από χρόνος πέρασε κι ο Δήμος ακόμα συζητάει για το σύστημα. Και βλέπουμε... Κανένας ποτέ δεν εξήγησε τι έφταιξε και δεν λειτούργησε. Πόσα να σηκώσει στην πλάτη του κι αυτός ο κορονοϊός...
***
*ΕΧΟΥΝ ανοίξει συζητήσεις μεταξύ των Λαρισαίων.
- Αν ήταν δεξιοί στα πράγματα στη Δημαρχία, ήδη θα γινόταν σούσουρο μεγάλο στο παρασκήνιο. Και τι και πώς και ποιος και πόσα...
- Γιατί, κι αυτούς αριστερούς καραμπινάτους δεν τους λες...
Ζ.

Ποια προσφορά...
*ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Υγείας, ιδιωτικές ναι αλλά εξ αντικειμένου και αλληλεγγύης και προσφοράς και φροντίδας. Όχι μόνο για τα φράγκα. Πού πήγε λοιπόν η ελάχιστη διάθεση προσφοράς και η αλληλεγγύη των κλινικαρχών στην κοινωνία; Αν υπήρξε ποτέ... (Έφτασε να τους εκθέσει μια κυβέρνηση που δεν είναι εχθρική στη λογική τους.)
Ζ.

Οι Συμπράξεις
*ΤΗΝ άνοιξη, ο κόσμος πειθαρχούσε αγόγγυστα στην καραντίνα γιατί είχε πειστεί ότι έπρεπε να κερδηθεί χρόνος, δεν γινόταν αλλιώς, το ΕΣΥ δεν άντεχε έπρεπε να ενισχυθεί, έλεγαν οι κυβερνώντες. Και; Και τώρα πειθαρχεί αλλά δυσανασχετεί κιόλας, τι-δεν-έγινε όλο αυτό τον καιρό; Και γιατί; (Κι ενώ πήγαιναν όλα τόσο καλά, περίφημα... Όσο δεν αρρώσταινε ο κόσμος.)
***
*ΟΙ Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ήταν το ευαγγέλιο της κυβέρνησης προεκλογικά, οι ΣΔΙΤ στην Υγεία. Κι αμέσως μόλις ανέλαβε, άρχισε να το δρομολογεί. Το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, ένα από τα πρώτα που θα δοκίμαζαν, το είχαν εξαγγείλει, ο Φ. Σερέτης καμάρωνε για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του νοσοκομείου, είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξεχαστούν οι προαναγγελίες του, γι’ αυτό και τον τοποθέτησαν μάλλον, παρότι πρώην πασοκτζής κι ας δυσφορούσαν οι Λαρισαίοι νεοδημοκράτες που δεν είχαν αντιληφθεί το βαθύτερο σχέδιο.
***
*ΚΑΙ περίμεναν μετά ότι θα ενισχύονταν τα κρατικά νοσοκομεία το καλοκαίρι; Έξαλλος ο Κ. Αγοραστός, αλλά ο διοικητής ΥΠΕ του χρέωσε δημοσίως και με γραπτή ανακοίνωση την καθυστέρηση στην πρόοδο των διαδικασιών απόκτησης εξοπλισμού και προσωπικού μέσω του ΕΣΠΑ. Άλλωστε πριν μήνες του είχε πει, επίσης δημοσίως ‘’εγώ ξέρω τι πρέπει να γίνει μέσω ΕΣΠΑ, όχι εσύ’’. Μάρτυρας λένε ο Απ . Κομνός. Πόθεν άντλησε τέτοιο θάρρος ένας διορισμένος διοικητής, προφανής η απάντηση.
***
*Η ιδεοληψία, κουσούρι που συνηθίζουν να χρεώνουν οι νεοδημοκράτες στους αντιπάλους τους, η προσκόλληση των κυβερνώντων στην προοπτική των Συμπράξεων με ιδιώτες. Οι οποίοι θα αναλάμβαναν τα κρατικά νοσοκομεία, προοπτική που ήλπιζαν ότι θα έδινε λύσεις μα και κέρδη άφθονα ταυτοχρόνως. Ύστερα όμως ήρθε αίφνης ο κορονοϊός. Και πώς να καταφέρουν να στρίψουν... Στα λόγια το έκαναν, βγήκαν και στα μπαλκόνια να χειροκροτήσουν.
***
*ΟΜΩΣ το καράβι δεν αλλάζει εύκολα ρότα. Γι’ αυτό και παραμένει εκτεθειμένο το ΕΣΥ στην μπόρα και στ’ αγιάζι, γι’ αυτό ζητούν πάλι παράταση με το νέο λοκντάουν, έφτασαν τώρα να φτιάχνουν ΜΕΘ μετατρέποντας χειρουργικές αίθουσες και θα τις μετράνε κιόλας ως καινούριες, τρομάρα τους, δεν είναι απίθανο.
Το ΕΣΥ πρακτικά έχει ήδη καταρρεύσει αλλά δεν του το λένε. Όχι μόνο γιατί δεν αντέχει όλο τα περιστατικά Covid, αλλά διότι δεν λειτουργεί για τίποτε άλλο. Κι οι υπόλοιπες ασθένειες των ανθρώπων αδυσώπητες, συνεχίζουν με τους στάνταρ ρυθμούς τους.
Ζ.

Κομματικοποίηση
*ΦΥΣΙΚΑ και θα υπάρχει αντιπολίτευση. Και διαφορετική προσέγγιση και αλλιώτικη πολιτική και κριτική. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται μεγάλο κόμμα κυβερνητικής εμβέλειας, με στελέχη και μηχανισμό. Α και επιπλέον, ως αριστερά ιδίως, χαρακτηρίζει έγκλημα καθοσιώσεως την κομματικοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Κι όμως, για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας, ως κόμμα, βγήκε τις προάλλες με ανακοίνωση κάνοντας κριτική στον περιφερειάρχη για κάποιο τρέχον θέμα. Πάλι προ ημερών στην εφημερίδα, συχνά-πυκνά συμβαίνει, τους έχει γίνει συνήθεια. Το κόμμα αντιπαρατίθεται με την περιφερειακή αρχή. Πόσο κομψό πολιτικά μπορεί να είναι αυτό; Το κόμμα καθίζει στο σκαμνί την αυτοδιοίκηση.
***
*Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια περιφερειακή παράταξη, η οποία μάλλον ετελεύτησε τον βίο προσχωρώντας προεκλογικά στον συνδυασμό Ν. Τσιλιμίγκα. Συνδυασμό που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, όμως μετά απ’ αυτές δεν θα πρέπει να έχουν κάποια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους ώστε να εκφράσει εκείνος ως αντιπολίτευση τις ανησυχίες του χώρου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει όμως τρεις περιφερειακούς συμβούλους στη Λάρισα: Δέσποινα Αράπκουλε, Πέτρο Τσακνάκη και Χρήστο Γελαλή. Δεν μπορούν να παίξουν αυτοί τον ρόλο της αντιπολίτευσης; Δεν συνεργάζονται με τη Νομαρχιακή; Ή εκείνη δεν τους τον παραχωρεί; (Μια πρώτη φορά εμφανίστηκαν πάντως στο προσκήνιο, αυτή την εβδομάδα, οι δύο από τους τρεις. Μπορεί άραγε να εξομαλυνθεί η κατάσταση, να αποκατασταθεί η πολιτική τάξη;)
Ζ.

Στον δρόμο
*Ο Λαρισαίος παρατηρούσε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει πλέον κόσμος που επικρίνει τον Μητσοτάκη ανοιχτά, στον δρόμο. Μ’ αυτές τις ολιγόλογες φράσεις και αφορισμούς που ανταλλάσσονται μεταξύ φίλων. Φταίει δεν φταίει για τις εξελίξεις, εκείνος κυβερνά και λογικό να σηκώνει το βάρος. Όχι μόνο να σπεύδει να εισπράττει για επιτυχίες. Φαίνεται ότι η περίοδος χάριτος έχει περάσει. Είναι και τα ζόρια των ανθρώπων που μεγαλώνουν.
Ζ.

Ουδέν άλλαξε
*ΔΥΟ μέρες κράτησε η εκεχειρία που προκάλεσε ο Μητσοτάκης διά Χρυσοχοΐδη. Τρεις, έτσι κι αλλιώς, βαστάει το μεγάλο θαύμα. Είχαν συνυπογράψει λοιπόν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνους του ΚΚΕ κατά του κυβερνητικού αυταρχισμού. Όμως, την επομένη του Πολυτεχνείου επισκέφθηκε ο Τσίπρας τη Λάρισα και φυσικά είπε τα δικά του για τις εξελίξεις με την πανδημία, εναντίον του Μητσοτάκη ήταν όλα. Δεν του απάντησε η τοπική ΝΔ, δεν πρόλαβε. Βγήκε και τον περίλαβε την ίδια μέρα, η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ, πριν προλάβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φεύγοντας να περάσει τα διόδια. Μωρ’ τι μας λες, κι εσύ τι είχες κάνει, έχεις θράσος κι άλλα τέτοια. Ποιος είχε ελπίσει ότι τα βρήκαν στην Αριστερά... (‘’Τι, είναι κι αυτοί Αριστερά;’’, το ΚΚΕ δεν έχει να συζητήσει τίποτε.)
Ζ.

Και μέσον;
*ΜΠΟΡΕΙ να μην έφτασε ακόμη η τραγική κατάσταση στον κολασμένο κόμβο, αυτόν της επιλογής ασθενών για εισαγωγή στις ΜΕΘ, που δεν υπάρχουν ελεύθερες κιόλας πια στη Λάρισα, άρα λογικά θα φτάσει κι εκεί, όμως σίγουρα ήδη λειτουργεί το ‘’μέσον’’. Ή τουλάχιστον επιδιώκεται. Εδώ συνέβαινε στους άλλους καιρούς, που απ’ το γραφείο του βουλευτή ή από όποιον άλλο παράγοντα γινόταν το τηλεφώνημα στον γιατρό, στον διευθυντή της κλινικής, στον καθηγητή, να προσέξει τον δικό μας άνθρωπο, να κλειστεί το ραντεβού, το χειρουργείο, όλοι στα νοσοκομεία το ξέρουν αυτό. Τώρα δεν θα γίνει, τώρα στον πόλεμο; Ο καθένας θα τρέξει παντού αλαφιασμένος για τον άνθρωπό του. Κι οι πολιτικοί παράγοντες, συνηθισμένοι, θα κοιτάξουν να παίξουν τον ρόλο τους. Άλλο αν το μέσον περνάει, τώρα πια...
Ζ.

Εθελοντισμός
ΔΕΝ εκπλήσσει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να συγχαρεί τις εθελόντριες νοσηλεύτριες για την απόφασή τους να εργαστούν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Θετική απόφαση, θετική δημοσιότητα.
Αλλά είναι όψιμο και υποκριτικό το πολιτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης καθώς οι χιλιάδες ελλείψεις νοσηλευτριών διακρίνουν το ΕΣΥ εδώ και πολλά χρόνια. Αν ήθελαν να βοηθήσουν το δημόσιο σύστημα υγείας θα είχαν καλύψει τις κενές θέσεις. Αλλά οι νεοφιλελεύθεροι ακούνε για δημόσιο σύστημα υγείας και παθαίνουν (πολιτικό) κρυολόγημα.
Άτιμη (κορονο)κοινωνία. Θα είχανε γίνει οι συμπράξεις, θα έρεε το χρήμα αντί να ταπεινώνονται φιλελεύθεροι ηγέτες να ευχαριστούν δημόσια χαμηλόμισθους μισθωτούς. Ο κορονοϊός δεν φτάνει που ταπείνωσε συστήματα υγείας παγκόσμιων δυνάμεων, ταπεινώνει και κυρίαρχες ιδεολογίες.
Β.Κ.

ΜΕΘ υπάρχουν!
ΗΤΑΝ χθες που ο υπουργός Υγείας και τα στελέχη του καμάρωναν πως υπάρχουν ΜΕΘ, όχι επειδή φύτρωσαν αλλά ως αποτέλεσμα της δικής του πολιτικής. Μέχρι που η πραγματικότητα διέψευσε – δυστυχώς με τον πλέον τραγικό τρόπο – την πλασματική, ψευδή εικόνα που θέλησαν να δημιουργήσουν οι κυβερνώντες.
Ενώ λοιπόν έχασαν την μπάλα κατά το κοινώς λεγόμενο, ενώ πεθαίνουν άνθρωποι στα νοσοκομεία τα οποία δεν έχουν άλλες κλίνες ΜΕΘ, τώρα διαφημίζουν τα εμβολιαστικά κέντρα. Να είμαστε αισιόδοξοι, δεν αντιλέγει κάποιος, αλλά σε μια κατάσταση, όπως σήμερα στα νοσοκομεία της Λάρισας για παράδειγμα, όπου κρεβάτια ΜΕΘ διατίθενται μόνο όταν πεθάνει κάποιος ασθενής, τότε η συζήτηση για το πού... θα γίνονται οι εμβολιασμοί, μοιάζει με κοροϊδία.
Όπως επίσης η Πολιτική Προστασία διαβεβαίωνε ότι το lockdown θα διαρκούσε μέχρι τέλος Νοεμβρίου, τώρα διαρρέουν πως πάμε για αργότερα. Να φέρει κάποιος τον έλεγχο να βάλουμε άριστα στην κυβέρνηση για τον σχεδιασμό της.
Β.Κ.

Εκτός απ’ αυτόν
*Ο κόσμος των Λαρισαίων μεσηλίκων με το σύνθημά του: εκτός από τον κορονοϊό υπάρχει κι η μέση ηλικία.
- Κάποτε έβλεπα τον ήλιο κι έλεγα ωραία μέρα να πάω για καφέ. Τώρα λέω ωραία μέρα να βάλω πλυντήριο.
***
*- ΘΕΣ να ξεχάσεις την ηλικία σου κι η υγρασία δεν σ’ αφήνει.
***
*- ΠΟΛΥ βαρύ μου τον έκανε η γυναίκα μου τον καφέ σήμερα, έχει γούστο να μην μπορώ να κοιμηθώ στο γραφείο.
Ζ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass