Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 24 Νοε 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 20:28
*ΟΙ Λαρισαίοι έχουν δημιουργήσει ήδη ουρές έξω από τα κομμωτήρια. Με μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις. Ζ. *ΟΙ Λαρισαίοι έχουν δημιουργήσει ήδη ουρές έξω από τα κομμωτήρια. Με μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις. Ζ.

Ποταμιαία καβούρια
*ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΙ Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη ο Λαρισαίος Λ.Κ.:


Μένουμε διαιτώμενοι είς την οικίαν μας, στραβοπατούντες από δωμάτιον είς δωμάτιον, ως ποταμιαία καβούρια, αλιβάνιστοι, αλειτούργητοι, ακοινώνητοι, με την ελπίδα ότι σύντομα θα ανθρωπέψουμε και πάλιν... (Τα είχε περιγράψει εναργώς πριν ενάμιση αιώνα ο Άγιος των Ελληνικών Γραμμάτων).
***
*ΣΤΟ διήγημά του «Βαρδιάνος στα Σπόρκα», φύλακας στο πρόχειρο λοιμοκαθαρτήριο κατά την επιδημία χολέρας στα 1860, απέναντι δηλαδή από τη Σκιάθο, στον ακατοίκητο Τσουγκριά περνούσαν την καραντίνα τα καράβια, γράφει κι άλλα εκεί ο κοσμοκαλόγερος της νεοελληνικής λογοτεχνίας: «Κακή υποψία, δυσπιστία και ιδιοτέλεια, χωρούσα μέχρι απανθρωπίας, εβασίλευε πανταχού.
Όλα ταύτα ήσαν εις το βάθος, και ὁ φόβος της χολέρας ήτο εις την επιφάνειαν. Θα έλεγε τις, ότι ἡ χολέρα ήτο μόνον πρόφασις, και ότι η εκμετάλλευσις των ανθρώπων ήτο η αλήθεια. Το δαιμόνιον του φόβου είχεν εύρει επτὰ άλλα δαιμόνια πονηρότερα εαυτού και είχε λάβει κατοχὴν επὶ του πνεύματος των ανθρώπων».
Ζ.

Τρελαμένοι
*- Η αγορά θ’ ανοίξει 30, μπορεί 7, αλλά και 14, ίσως 21, μπορεί και 23 και Τζόκερ η Πρωτοχρονιά. (Κοντεύουν να λαλήσουν οι Λαρισαίοι).
***
*- ΕΣΤΕΙΛΑ sms στο 13033 ότι θα πάω στη μάνα μου και μου ήρθε απάντηση «Τα τάπερ μην ξεχάσεις».
***
*- ΤΗΝ Pfizer στο εμβόλιο δεν την εμπιστεύεστε, ε; Αλλά στο ζανάξ και στο βιάγκρα την έχετε Θεό...
Ζ.

Στη μάχη
*ΑΠΟ παντού έπαινοι στον Γ. Λαμπρούλη, τον Λαρισαίο βουλευτή του ΚΚΕ, που ζήτησε να απαλλαγεί προσωρινά από τα καθήκοντα αντιπροέδρου στη Βουλή για να μετέχει στον πόλεμο του κορονοϊού επιστρέφοντας ως πνευμονολόγος στο ΓΝΛ όπου υπηρετούσε. Μεταξύ άλλων, τον συνεχάρη δημόσια και η Λαρισαία βουλευτής της ΝΔ, Στέλλα Μπίζιου.
***
*ΓΙΑΤΡΟΣ αναισθησιολόγος, του ιδιωτικού τομέα αυτός, ο Χρ. Κέλλας χρειάστηκε λιγότερο από δύο ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της δήλωσης Λαμπρούλη, να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του βουλευτή του ΚΚΕ και να δηλώσει κι εκείνος συμμέτοχος στη μάχη, θέτοντας τον εαυτό του στη διάθεση του Συστήματος Υγείας. Σημειωτέον ότι ο βουλευτής της ΝΔ ήταν από τους πρώτους στη χώρα που είχε νοσηλευτεί με κορονοϊό, τον έζησε στο πετσί του. (Κι οι δυο τους σε κρίσιμες ειδικότητες του μετώπου).

Ζ.
Μετακινήσεις
*ΝΑ και η επισήμανση φίλης της στήλης που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Γεμάτο -τουλάχιστον- πηγαίνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το πρωινό λεωφορείο του αστικού ΚΤΕΛ.
Ο λόγος για το λεωφορείο των 7 περίπου, που όπως είναι λογικό μεταφέρει εργαζόμενους, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για την πρωινή βάρδια. Λογικό δεν είναι να υπάρχει συνωστισμός, σε μια εποχή που ο συνωστισμός πρέπει να αποφεύγεται έστω και με τη χρήση μάσκας.
Αλλά και στο λεωφορείο των 3 και κάτι το μεσημέρι από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προς το κέντρο.
Χθες, λέει η φίλη της στήλης, μάταια περίμεναν καμιά εικοσαριά εργαζόμενοι το λεωφορείο, που δεν πήγε –τουλάχιστον για όσο χρόνο περίμεναν. Γιατί ο καθένας προσπάθησε και βρήκε άλλους τρόπους μετακίνησης.
Αλλά αν δεν πήγε το λεωφορείο, πώς πήγαν οι εργαζόμενοι της απογευματινής βάρδιας; Ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων αλλά και λύσεων βεβαίως...
Δ.Κ.

Δεν αντιδρούν
*Η Λάρισα παραδέρνει μεσ’ τον κορονοϊό, πολλές μέρες είναι πανελληνίως πρώτη και με διαφορά, αναλογικά με τον πληθυσμό της, τα νοσοκομεία της κλάταραν κι έχει και δύο, πού να ήταν μονάχα ένα... Κι όλον αυτόν τον καιρό, εκτός απ’ τους γιατρούς των νοσοκομείων, κανένας άλλος δεν έχει αντιδράσει.
Οι τοπικοί άρχοντες θα έπρεπε λογικά να βρίσκονται στα κεραμίδια, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση, ζητώντας εξηγήσεις από τους αρμόδιους γιατί να έχει συμβεί αυτό ειδικά στη Λάρισα. Άμα εξηγηθεί το φαινόμενο, τότε μπορεί και να αντιμετωπιστεί.
Ωστόσο παραμένουν αμήχανα ανήσυχοι. Ή μήπως ανήσυχα αμήχανοι; Κι επιπλέον θα πρέπει οι τοπικοί παράγοντες να ηγηθούν μίας πολύ συγκροτημένης προσπάθειας για να ξεριζωθεί το κακό απ’ την περιοχή, πράγμα που δεν θα είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο. Κι αν πέσουν οι αριθμοί, πολύ εύκολα μπορεί να υπάρξει αναζωπύρωση.
Ζ.

Απίστευτο;
*ΤΑ είπαν ευθέως γιατροί και νοσηλευτές της Εντατικής, δεν χρειάζεται καμιά μετάφραση, απαντήσεις όμως; Και τι να πουν δηλαδή οι υποτίθεται υπεύθυνοι για την Υγεία...
Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να περάσει έτσι. Η επιστολή προς τον διοικητή Φ. Σερέτη που φιλοξενούσε κυριακάτικα η εφημερίδα. Ότι αυτήν τη στιγμή ο αριθμός των γιατρών στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού είναι ίδιος με εκείνον του Νοεμβρίου 2019. Να ο κορονοϊός, να το πρώτο κύμα, οι δεσμεύσεις για προετοιμασία και ενίσχυση του ΕΣΥ, οι πανηγυρικές διαπιστώσεις και δώστου χειροκροτήματα στα μπαλκόνια.
Επίσης, οι αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό καλύπτονται με μαθητευόμενους Νοσηλευτικής που κάνουν πρακτική σε συνθήκες μάχης. Απίστευτο κι αυτό;
***
*ΤΟ φαινόμενο πρέπει να είναι γενικότερο στη χώρα, στη μικρογραφία της Λάρισας όμως βγάζει μάτι. Και δεν είχε παραδεχθεί και κάποια δυσκολία ο Πρωθυπουργός.
Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είχε αντιδράσει ο Κυρ. Μητσοτάκης «και τι να κάνουμε, να γεννήσουμε λεωφορεία;». Για τις ΜΕΘ δεν είχε πει κάτι. Μήπως χρειάζεται καμιά εξωσωματική;
Ζ.

Παράβαση
*ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ στην αγορά προχθεσινό γεγονός στην Κεντρική πλατεία, με πρωταγωνιστές αστυνομικούς που βγήκαν για ελέγχους στις μετακινήσεις των πολιτών και υπάλληλο του ΕΟΔΥ που μετακινούνταν με το αυτοκίνητο του Οργανισμού. Αυτόπτης μάρτυς μετέφερε ότι παρά το γεγονός ότι οι υπάλληλοι του Οργανισμού μπορούν να μετακινούνται χωρίς χαρτιά και sms -αρκεί μόνο η βεβαίωση του ΕΟΔΥ- το συνεργείο βεβαίωσε... παράβαση στον υπάλληλο του ΕΟΔΥ, όχι όμως και στον συνεπιβάτη του αυτοκινήτου που δήλωσε ελεύθερος επαγγελματίας.
Όταν έγινε αντιληπτό το λάθος, άρχισαν οι κινήσεις για να σβηστεί η παράβαση αφού βεβαιώθηκε σε λάθος άνθρωπο!
Δ.Κ.

Προγνώστης
*- ΕΜΠΡΟΣ, λοιπόν, καλό μου μαθηματικό μοντέλο...
Ο Ν. Καρδούλας θωρώντας εαυτόν απολύτως δικαιωμένο πάλι στις προβλέψεις του, κάθεται ξαναμετράει και προαναγγέλλει άρση του λοκντάουν στις 14 Δεκεμβρίου. Άλλες δύο εβδομάδες επιπλέον δηλαδή εκτός από τις τρεις τρέχουσες. Εκτιμά ότι αυτήν την εβδομάδα ο ιός θα τρέχει με 2.000 περίπου κρούσματα ημερησίως, την επόμενη, πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου, θα συνεχίσει με περί τα 1.500 κατά μέσο όρο και μόνο τη δεύτερη θα περιοριστεί στα επίπεδα των 500 με 700. Κι επειδή οι κυβερνώντες είπαν ότι θα άρουν τα μέτρα με κάτω από 500 κρούσματα...
Ο Λαρισαίος συνταγματάρχης ε.α. και τοπογράφος μηχανικός και κορυφαίο στην περιοχή οργανωτικό στέλεχος της ΝΔ ανοίγει παράθυρο ελπίδας: «Θα μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στην προηγούμενη κανονικότητα και θα καταφέρουμε να κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά χωρίς lockdown, συνεχίζοντας όμως να τηρούμε τους κανόνες προστασίας, διότι ο κορονοϊός μέχρι να αρχίσουν οι εμβολιασμοί θα παραμονεύει». (Δεν είναι μέντιουμ, τις καμπύλες παρακολουθεί).
Ζ.

Οι «ξε-»
*Η συζήτηση των Λαρισαίων είχε πάει στα κοσμικά και τους σελέμπριτις. Π. Κωστόπουλος-Β. Κικίλιας: Ο πρώτος σύζυγος της Τζένης μάς ξεβλάχεψε. Για τον δεύτερο μπορεί να λέμε ότι μας ξεπάστρεψε...
Ζ.
Βρε πού πάμε;
*ΜΕ την απαγόρευση των... συναθροίσεων προχθές για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση, διά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θέλησε να αποδείξει πως ίδια είναι το... Σύνταγμα.
Με πρόσχημα μάλιστα τις απαιτήσεις των ακραίων της ΝΔ, μετά τη συγκέντρωση του ΚΚΕ έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια (σ.σ. αυτό είναι το μήνυμα) χτύπησε διαδηλωτές στο μπλοκ του ΚΚΕ.
Προχθές έγινε γνωστό πως ο υπουργός, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, θα πάει στη Βόρεια Ελλάδα να εποπτεύσει ο ίδιος των μέτρων ελέγχου, καθώς εκεί έχει ξεφύγει η κατάσταση υγειονομικά. Προφανώς στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι για όλες τις δουλειές και πως με την αστυνόμευση θα λυθεί το πρόβλημα της υγειονομικής κρίσης.
Τώρα, μετά από καταγγελία του Φαήλο Κρανιδιώτη λένε, διατάσσεται προκαταρκτική σε βάρος πολιτικών αρχηγών για να διερευνηθεί (και) το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή. Λογικό ακούγεται ως πρακτική για το κράτος της Δεξιάς...
Β.Κ.

Απ’ τον Μελισσανίδη
*ΚΙ ενώ η ομάδα τα πήγαινε περίφημα, δεδομένων των συνθηκών, στο τελευταίο εικοσάλεπτο κατέρρευσε. Μετά από ένα λάθος που προήλθε από πρέσινγκ της ΑΕΚ και εν συνεχεία κάτω από σπουδαίες ενέργειες των παικτών της. Εκεί προς το τέλος ξεχωρίζουν και καθαρίζουν τους μικρότερους οι καλύτερες ομάδες.
Και ποιος να κάτσει μετά να «μετρήσει ως τα χίλια», κανονικά. Ξεμπερδεύει μ’ ένα παιδικό «μαλλιά, μάτια, μύτη, χίλια».
Ήταν και που συνέβη η συντριβή απ’ τον Μελισσανίδη, άρα πληγή μεγάλη. Τα βροντάει και φεύγει ο μακροβιότερος, πρόλαβε ο άνθρωπος αφού το μυριζόταν τις τελευταίες Κυριακές το σουτ, γλίτωσε την αξιοπρέπειά του. Και τώρα μπλέκουν όλοι.
Ζ.

Σπατάλη
*ΚΛΕΙΣΤΑ τα σχολεία μια εβδομάδα, όμως οι γείτονες αναφέρουν πως το 7ο Δημοτικό στον Άγιο Αθανάσιο ακούγεται σαν βαπόρι.
Είναι που δουλεύουν τα καλοριφέρ;
Δεν μπορεί να λειτουργούν κανονικά ασκόπως; Δεν μπορούν να το πιστέψουν, κάτι λάθος θα κάνουν...
Ζ.
Δεν ξανάγινε...
*- ΤΙ άλλο μπορεί να συμβεί ακόμη;
Άναυδος ο Λαρισαίος διάβαζε για κατολίσθηση στον Ισθμό της Κορίνθου που είχε ως αποτέλεσμα να «σφηνώσει» ένα πλοίο που περνούσε από το σημείο.
Κι ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που πλοίο «κολλά» στον Ισθμό, εξαιτίας κατολίσθησης.
- Αμάν βρε Μητσοτάκη, αμάν.
Ζ.

Αντιμαχόμενες
*«ΑΥΞΗΣΕΙΣ μέχρι και 204 ευρώ στις κύριες συντάξεις», το πρωτοσέλιδο της μίας φιλοκυβερνητικής εφημερίδας. «Αναδρομικά και αυξήσεις από 1.150 έως 6.912 ευρώ. Νέες δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν συνταξιούχους», ρελάνς από την άλλη. Πρέπει να κυκλοφορήσουν και κάποιες καλές ειδήσεις.
Στο μέτωπο της πανδημίας τα νέα οικτρά, η αγορά κι η οικονομία χάλια μαύρα, άρα... («Η κυβέρνηση μελετά να δοθεί επίδομα και στα παιδάκια που δεν θα πουν τα κάλαντα φέτος». Όχι, αυτό δεν το έγραψαν).
***
*«ΚΟΒΟΥΝ δαπάνες για την Υγεία ενώ το ΕΣΥ καταρρέει», η αντιπολιτευόμενη συντηρεί το κλίμα εκεί που η κυβέρνηση πονάει πολύ. Πιο σκληρή η άλλη. «Στήνουν σκηνές από το Αφγανιστάν. Αφού επί 8 μήνες δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν εντατικές». (Και τράβα κορδόνι).
Ζ.

Καμινάδα
*ΔΥΣΚΟΛΑ να την εντοπίσει κανείς. Κι ο λόγος είναι ότι βρίσκεται ψηλά, πέρα από τους ορίζοντες του περαστικού, του διαβάτη. Μόνο περίοικοι διαμερισμάτων των υψηλών ορόφων γειτονικών πολυκατοικιών, μπορούν να αντιληφθούν την απειλή.
Κάποιος το διαπίστωσε και το επισημαίνει μέσω της «Ε»: Για μια σαπισμένη από την πολυκαιρία και ετοιμόρροπη καμινάδα ο λόγος. Κρέμεται πάνω από ανυποψίαστα κεφάλια, στην κορυφή ακατοίκητης και εγκαταλελειμμένης κατοικίας στη διασταύρωση των οδών 31ης Αυγούστου και 25ης Μαρτίου...

Επί της ουσίας
*- ΠΗΓΕΣ στον γιατρό;
Οι δύο Λαρισαίοι φίλοι είχαν συναντηθεί στον δρόμο.
- Ναι...
- Και τι σου είπε;
- Παρακαλώ 30 ευρώ...
- Όχι ρε, τι είχες εννοώ...
- Μόνο 20 ευρώ...
- Ρε βλάκα, τι πρόβλημα είχες θέλω να μάθω...
- Μου έλειπαν 10 ευρώ.
Ζ.

 

FILES CIU

*ΛΑΡΙΣΑΙΕΣ φίλες σχεδιάζουν να βγουν βόλτα μετά την καραντίνα.
Ζ.

 

TSIPRAS LARISA CIU

*ΑΜΑ θες, περπάτα στη Λάρισα χωρίς μάσκα...               

Ζ.

 

FILOSOFOS CIU

*ΜΕΓΑΣ φιλόσοφος ο μάστορας...
Ζ.

 

XOROFYLAKAS CIU

*ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ περιπολεί με ποδήλατο στην Καρδίτσα, το 1925, σημειώνει ο διάδοχος στην υπηρεσία, Καρδιτσολαρισαίος Σ.Μ.

Αριστερά, ή καλύτερα «απ’ την άλλη μεριά», διακρίνεται η τουλούμπα, σήμα κατατεθέν της εποχής για τα αγροτόσπιτα της περιοχής.
Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass