Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 30 Νοε 2020 18:00
*ΜΕ τον τρόπο του, τη δική του πρόταση στην πράξη δίνει ο συνταξιούχος ιερέας της Λάρισας και ιδιαίτερα αγαπητός τόσο στην πόλη, στην περιοχή της οδού Ηπείρου, στα σχολεία, όσο και στα παράλια του Στομίου, π. Βασίλειος. Τώρα με την καραντίνα εφαρμόζει πιστά το γράμμα το νόμου κάνοντας τα ψώνια του, φορώντας πάντα μάσκα. Παράδειγμα προς μίμηση ο π. Βασίλειος. Κ.Τσ. *ΜΕ τον τρόπο του, τη δική του πρόταση στην πράξη δίνει ο συνταξιούχος ιερέας της Λάρισας και ιδιαίτερα αγαπητός τόσο στην πόλη, στην περιοχή της οδού Ηπείρου, στα σχολεία, όσο και στα παράλια του Στομίου, π. Βασίλειος. Τώρα με την καραντίνα εφαρμόζει πιστά το γράμμα το νόμου κάνοντας τα ψώνια του, φορώντας πάντα μάσκα. Παράδειγμα προς μίμηση ο π. Βασίλειος. Κ.Τσ.

Επιστρεπτέα ζωή
*ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ από αύριο αλλά η καραντίνα συνεχίζεται, όπως το αναμέναμε οι περισσότεροι.

Αισιοδοξούμε ωστόσο καθώς είναι φανερή πια η μείωση των κρουσμάτων. Η Κυβέρνηση μελετά πόσο θα κοστίσει η «επιστρεπτέα προκαταβολή» στα κρατικά Ταμεία κι εμείς ψάχνουμε την... επιστρεπτέα μας ζωή. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο Μητσοτάκης κατέβαλε ήδη μεγάλο πολιτικό κόστος γι’ αυτόν τον δεύτερο «εγκλεισμό». Και δεν θα τα τινάξει όλα στον αέρα ανοίγοντας απρόσεχτα και ρισκάροντας χιλιάδες νεκρούς, άρα ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό κόστος. Θα επιμείνει, έχοντας... απρόσμενους συμμάχους τους ίδιους τους καταστηματάρχες της εστίασης που του λένε πως δεν έχει νόημα να τους ανοίξει για μία βδομάδα πριν τις γιορτές και να τους ξανακλείσει αμέσως μετά. Το να ανοίξεις ένα κλειστό μαγαζί και να το επαναφέρεις σε λειτουργία έχει μεγάλο κόστος, δεν είναι παίξε – γέλασε.

Μυαλά
*ΔΕΝ υπάρχει μέση λύση; Να ανοίξουμε βρε αδερφέ και να είμαστε όλοι προσεκτικοί, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα- αναρωτήθηκε ο αφελής.
Τι λες μεγάλε μου; Έχεις δει τι κυκλοφορεί έξω; Τι μυαλά κουβαλάνε πάρα πολλοί συμπολίτες; Ξέρεις τι θα γινόταν στην Πάτρα αν τα ΜΑΤ δεν απέκλειαν τον Άγιο Ανδρέα; Δυστυχώς καμιά μέση λύση δεν υπάρχει. Κι ως συνήθως, την «εξυπνάδα» που σου πουλάνε μερικοί την πληρώνουν οι «γνωστικοί», οι νομιμόφρονες.

Αστυνόμευση
*ΚΥΡΙΑΚΗ μεσημέρι χτες και το κέντρο της Λάρισας... έσφυζε από αστυνόμευση! Σωστά έπραξαν, αν και η κίνηση ήταν σχετικά μειωμένη. Ελπίζουμε τον ίδιο ζήλο να επιδείξει η τοπική Αστυνομία και τις... καθημερινές που η κίνηση στο λαρισαϊκό «καράκεντρο» είναι... έως και υπερβολική, η δε αστυνομική παρουσία... κάτι σαν τα τζάμια του... «AZAX»: αόρατη!
(Ταύτα, με όλο τον σεβασμό μας προς το αστυνομικό έργο).

Μόνο πρόστιμο
*ΓΕΝΙΚΑ, η Αστυνομία, και στη Λάρισα και παντού, πρέπει να καταλάβει αυτό που εν Ελλάδι γνωρίζουν ακόμη και οι πέτρες. Ότι ο Έλληνας άλλο από πρόστιμο δεν καταλαβαίνει τίποτα. Με δύο λόγια, Αστυνομία είναι η μόνη μας ελπίδα.
Λυπούμαστε που γενικεύουμε αλλά... είναι ακριβώς έτσι!

Τύφλα
*ΤΟ γράψαμε και θα το ματα-ξανα-επαναλάβουμε μήπως και συγκινηθεί κανείς στο Δημαρχείο.
Λοιπόν, άμα πείσουν τίποτε υπαλλήλους να εργαστούν βράδυ και περιοδεύσουν στον κεντρικό τομέα της πόλης τώρα που έχουμε καραντίνα και είναι όλα ήσυχα, θα διαπιστώσουν το... μαύρο σκοτάδι που επικρατεί σε πολλούς δρόμους λόγω καμένων λαμπτήρων.
(Στην κανονικότητά μας το πρόβλημα δεν πολυφαίνεται γιατί ο φωτισμός των μαγαζιών σώζει κάπως την κατάσταση). Άντε σιγά - σιγά αγαπημένα μου παιδιά. Καλά τα μεγάλα σχέδια και τα μεγάλα έργα, αλλά καμιά φορά τα μικρά προβλήματα της καθημερινότητας είναι πολύ πιο ουσιαστικά για τους πολίτες. Ανομβρία
*ΣΕ σοβαρό πρόβλημα εξελίσσεται για την περιοχή μας η παρατεταμένη ανομβρία. Νερό πέφτει κατά καιρούς πολύ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στη Λάρισα όμως κοντεύουμε να ξεχάσουμε πώς είναι να βρέχει δυνατά, ραγδαία, για ώρες. Και την εβδομάδα που έρχεται δεν προμηνύονται αλλαγές. Απ’ το ένα κακό στο άλλο μας πάει...

Διαβεβαιώσεις
*ΣΤΗΣ ανομβρίας τον καιρό πιάσαμε να μιλάμε πάλι για την εκτροπή (λέγεται και... εντροπή) του Αχελώου. Η Κυβέρνηση μας ξαναβεβαίωσε ότι ο Αχελώος θα... εκτραπεί κανονικά. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τη διαβεβαίωση έδωσε ο Γεραπετρίτης, ο Νο 2 δηλαδή της Κυβέρνησης στον βουλευτή Χρ. Κέλλα.
Αλλά... αυτό είναι που μας ανησυχεί. Ξέρεις εσύ καμιά Κυβέρνηση – πλην των... Λακεδαιμονίων του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν ιδεολογικά εναντίον του έργου – να μην έχει παράσχει τις σχετικές διαβεβαιώσεις; Και τι κοστίζουν οι διαβεβαιώσεις; Τίπτα ντιπ που λένε και οι αγαθοί Θεσσαλοί... .

Βλέπουμε...
*Η συνήθης αντίδραση του Λαρισαίου ηλικιωμένου απέναντι στο νέο εμβόλιο :
- Παππού, θα το κάνεις το καινούριο εμβόλιο για τον COVID;
- Ε, να περάσουν πρώτα οι γιορτές παιδάκι μ’ και βλέπουμε. Έχει ο θεός...

e- Shopping
*ΠΑΝΕ καλά οι διαδικτυακές πωλήσεις και στη Λάρισα, όπως και παντού άλλωστε. Επιχειρήσεις που είχαν οργανωθεί στον τομέα αυτό βρέθηκαν ήδη σε προνομιακή θέση. Ωστόσο, το ποσοστό των μαγαζιών στη Λάρισα που έχει μπει στο ηλεκτρονικό εμπόριο παραμένει μικρό.
Αν παρατηρήσεις τις βιτρίνες των κλειστών μαγαζιών της πόλης, λίγα είναι εκείνα που έχουν πινακίδες που σε παραπέμπουν στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα. Κάποιοι σκέφτηκαν μια ενδιάμεση λύση: παραθέτουν ένα μέηλ για παραγγελίες. Η υγειονομική κρίση είναι βέβαιο πως θα αλλάξει και το τοπικό λιανεμπόριο.
* * *
*ΣΤΟ μεταξύ, λένε οι σχετικές στατιστικές, πρωταθλητές στο ηλεκτρονικό εμπόριο αναδεικνύονται η ένδυση και η υπόδηση.
Εμ, πώς, να βγεις βόλτα στο... σαλόνι και να μην έχεις κάτι καινούριο να φορέσεις;

Τικ τακ
*ΠΟΛΥ σύντομα θα προκηρυχθεί ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων για το νέο (5ο στην ιστορία της πόλης) Ρολόι της Λάρισας, αποκάλυψε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αντιδήμαρχος Ντίνος Διαμάντος. Στόχος είναι έγραψε «μέσα στο 2021 να έχουμε αποτέλεσμα και να το εντάξουμε πλέον σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για υλοποίηση ως εμβληματικό έργο της ταυτότητας της πόλης και του λόφου του Φρουρίου. Προσωπικά ως μηχανικός, ως πρώην πρόεδρος του ΤΕΕΤΚΔΘ και ως πολίτης, είναι μία μεγάλη στιγμή μετά την επίμονη ενασχόληση με το θέμα αυτό. Ελπίζω το αποτέλεσμα του Διαγωνισμού να έχει και το προσδοκώμενο βέλτιστο αποτέλεσμα. Γιατί αυτό το 5ο Ρολόι θα πρέπει να ενώνει το παρελθόν και το παρόν με το μέλλον της πόλης μας!» Το ρολόι της Λάρισας είχε κατεδαφιστεί το 1992 λόγω των εργασιών αποκάλυψης του Αρχαίου Θεάτρου και έκτοτε είχαν γίνει προσπάθειες και προτάσεις για να χτιστεί και πάλι. Την κατασκευή του με τη χρήση του παλιού μηχανισμού που φυλάσσεται από τον Δήμο Λαρισαίων είχε εξαγγείλει πέρυσι την άνοιξη ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης και ως φαίνεται η εξαγγελία αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Είναι κάτι που έλειπε από την πόλη και για πολλές δεκαετίες αποτέλεσε το οικόσημό της.
Ν.Π.

Χριστουγεννιάτικα
*ΤΙΣ τελευταίες ημέρες τα συνεργεία του Δήμου Λαρισαίων έπιασαν δουλειά, ξεκινώντας τον εορταστικό στολισμό της πόλης σε πάρκα και πλατείες.
Ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης ανήρτησε στον λογαριασμό του στο facebook φωτογραφίες της στολισμένης Λάρισας σχολιάζοντας «Τα συνεργεία του Δήμου Λαρισαίων συνεχίζουν τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Θα το νικήσουμε, δεν θα μας νικήσει». Και έτσι είναι, την ελπίδα και την αισιοδοξία κανένας ιός δεν μπορεί να μας την κλέψει.
Ν.Π.

Αρνητικός
*ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ δριμύτερος στα καθήκοντά του ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου (και φυσικοθεραπευτής στο επάγγελμα) Χριστόφορος Κατσαρός, καθώς το δεύτερο τεστ που έκανε για τον κορονοϊό ήταν αρνητικό. Μπορεί στην 14ήμερη καραντίνα που τέθηκε, μόλις βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, τα συμπτώματά του να ήταν ήπια, ωστόσο ο ίδιος καλεί τους συμπολίτες του να μην υποτιμήσουν τον ιό, ο οποίος είναι επικίνδυνος και τρομερά μεταδοτικός.
Η επιστροφή του Χριστόφορου Κατσαρού στα δημαρχιακά δρώμενα έρχεται την κατάλληλη στιγμή, καθώς η δημοτική αρχή προγραμματίζει τις επόμενες μέρες το άναμμα των χριστουγεννιάτικων δέντρων στα χωριά και μία σειρά από άλλες δράσεις, που επικεντρώνονται κυρίως στο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, ώστε -κόντρα στο κλίμα των ημερών- να υπάρξει μία γιορτινή διάθεση στην επαρχία.
Κ.Τσ.