ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2020 18:10
*ΤΕΛΟΣ του μηνός και τι θα πει κορονοϊός. Πάλι ουρές χθες και συνωστισμός στις τράπεζες της Λάρισας. Πλήθος οι υποχρεώσεις, δούναι και λαβείν, κυρίως δούναι, δούναι... Προσεκτικός ο κόσμος, αλλά εικόνα σκληρής καραντίνας δεν το λες. Ζ. *ΤΕΛΟΣ του μηνός και τι θα πει κορονοϊός. Πάλι ουρές χθες και συνωστισμός στις τράπεζες της Λάρισας. Πλήθος οι υποχρεώσεις, δούναι και λαβείν, κυρίως δούναι, δούναι... Προσεκτικός ο κόσμος, αλλά εικόνα σκληρής καραντίνας δεν το λες. Ζ.

Ολοι μαζί


*ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕ με γιορτή, όπως πάντα ο Νοέμβρης, λογικό ν’ αντρέψει και το κρύο του Αγιαντριά, Δεκέμβρης μπήκε, αν και μαλακός συγκριτικά φέτος, καλό μήνα σήμερα, φτάνουν και τα Νικολοβάρβαρα στο τέλος της εβδομάδας, τόσοι Αγιοι μαζί, δεν μπορεί θα βάλουν το χέρι τους, να σιάξουν τα πράγματα. (Συν Αθηνά και χείρα κίνει βέβαια, δηλαδή εν προκειμένω μη μετακίνει).
***
*- ΘΑ σου έλεγα καλό μήνα, είπε σκεφτικός ο Λαρισαίος, όμως δεν θέλω να σε κοροϊδεύω.
Ζ.

Αναλογικά μακράν
*ΜΠΟΡΕΙ να έπεσαν τα νούμερα χθες, αλλά επρόκειτο για αποτελέσματα ελέγχων του Σαββατοκύριακου, δεν είναι να ξεθαρρεύει κανείς με 25.000 άτομα με ενεργή λοίμωξη στη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται λέει τα περισσότερα, 6.163, και στην Αττική άλλα 4.520 άτομα. Ακολουθεί η περιοχή της Λάρισας με 1.282 ενεργά κρούσματα, η οποία αναδεικνύεται πρωταθλήτρια μακράν αναλογικά με τον πληθυσμό της. Τεράστιος αριθμός, τόσοι πολλοί Λαρισαίοι νοσηλευόμενοι ή σε καραντίνα, τόσοι οι εντοπισμένοι δηλαδή, άγνωστο πόσοι ακόμα που δεν έχουν ελεγχθεί. Είναι να μην προσέχει κανείς, αν πρέπει να κυκλοφορεί έξω;
***
*ΟΙ καμπύλες των ειδικών προβλέπουν ότι και στη Λάρισα, που ακολουθεί πλέον επίσης πτωτική πορεία, θα χρειαστεί να φτάσουμε στη βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα για να καταμετρώνται πια γύρω στα 20 κρούσματα τη μέρα. Και στην ενδιάμεση, προς Πρωτοχρονιά, θα έχουν σιγουρευτεί οι χαμηλές πτήσεις του κορονοϊού.
Ζ.

Εξηγείται
*Ο Δημοσθ. Σαρηγιάννης, ένας χημικός μηχανικός, όχι γιατρός, καθηγητής ΑΠΘ, που επιβεβαιώθηκε πλειστάκις απ’ την αρχή της πανδημίας, εξηγεί ότι «ο αριθμός των θανάτων που παραμένει σε υψηλές τιμές, υποδηλώνει ότι μέχρι και πριν 2 εβδομάδες, ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου ήταν υψηλός, υποδεικνύοντας την πλημμελή εφαρμογή του lockdown τις πρώτες 10 ημέρες της ισχύος του, υποβοηθούμενη και από τη συνέχιση της λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων και τη γενικότερα αυξημένη κινητικότητα των γονέων από και προς το σχολείο σε συνδυασμό με τη χαμηλή εφαρμογή της τηλεργασίας από τους εργαζομένους ενήλικες. Η παρατηρούμενη μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μπορεί να ερμηνευθεί από το γεγονός ότι έγινε πιο συνεπής εφαρμογή του lockdown περίπου 10 μέρες μετά την ανακοίνωσή του. Ως εκ τούτου αναμένεται να αρχίσει να πέφτει ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων μετά από λίγες ημέρες».
***
*ΩΣΤΟΣΟ, δηλώνει επιφυλακτικός «για την κατάσταση που θα μπορούσε να επιφέρει η μη ελεγχόμενη μερική άρση του lockdown στην περίοδο των γιορτών, υποβοηθούμενη τόσο από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο τέλος Δεκεμβρίου, όσο και από την ψυχολογική κόπωση των πολιτών, αλλά και την τάση που θα υπάρχει για οικογενειακές συγκεντρώσεις». (Ρεβεγιόν γιοκ).
Ζ.

Γιόρταζαν
*- ΧΡΟΝΙΑ πολλά βρε συ...
- Χρόνια πολλά, να τον χαιρόμαστε...
Ηλικιωμένοι Λαρισαίοι αντάλλασσαν χθες ευχές από τα απέναντι πεζοδρόμια.
-Άσε, τον χάρηκα χθες βράδυ, που τον είδα να χορεύει ζεϊμπεκιά... (Παλιοί πασοκτζήδες ήταν, για τον Αντρέα έλεγαν πάλι).
Ζ.

Το «κατασβάκιασαν»
*ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ συστηματικά την αντιπαράθεση με τη Δημαρχία, το ΤΕΕ εκδίδει εβδομαδιαίως ανακοίνωση για το ΣΒΑΚ, επικρίνοντας το Σχέδιο πάνω στο οποίο κινείται η δημοτική αρχή για τη γενικότερη κυκλοφοριακή ανάπλαση της πόλης και τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Τη μια το ένα, την άλλη το άλλο κ.ο.κ., τεκμηριωμένα αναμφιβόλως, καθώς στηρίζεται σε εργασία ομάδας μηχανικών, η οποία αξιολόγησε τη μελέτη των συναδέλφων τους. Εφόσον υπάρχουν τόσα στραβά στο ΣΒΑΚ όμως, τόσες ελλείψεις, ανακύπτει ζήτημα για το πώς τους πλήρωσε ο Δήμος ένα σωρό λεφτά για την εκπόνησή του. Το σοβαρότερο ωστόσο είναι ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο εφαρμόζεται, χρηματοδοτούμενο με δισεκατομμύρια συνολικά, σε έργα που θα κρίνουν τη μορφή της πόλης για δεκαετίες. Κι αν το ΤΕΕ το θεωρεί τόσο χάλια, εμφανίζεται πιο επικριτικό κι απ’ την αξιωματική αντιπολίτευση ακόμα, το πράγμα είναι πολύ σοβαρό.
***
*ΣΗΜΕΡΑ, το επόμενο στάδιο του ΣΒΑΚ θα παρουσιαστεί από τους μελετητές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Λογικά το ΤΕΕ θα εκπροσωπηθεί στη συζήτηση, θα υπάρξει μια δημόσια αντιπαράθεση, θα βγουν κάποια συμπεράσματα. Λογικά, διότι την περασμένη εβδομάδα ο Δήμος είχε συγκαλέσει σύσκεψη φορέων για διαβούλευση επί του ΣΒΑΚ. Πήγαν πολλοί, έγινε συζήτηση πλούσια. Ωστόσο δεν εμφανίστηκε κανένας εκπρόσωπος του ΤΕΕ, που υποτίθεται ότι έχει μελετήσει το θέμα εις βάθος κι έχει συγκροτημένη άποψη.
Ζ.

Ένας – ένας
ΜΕΧΡΙ προχθές ήταν γνωστή – δημοσίως τουλάχιστον – η πρόθεση του πρώην υπουργού Υγείας, Α. Λοβέρδου, να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.
Αφού λοιπόν άνοιξε ο χορός, σε συνέντευξή του προχθές στο iEidiseis και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, άφησε και αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τα ηνία του κόμματος. Ενός κόμματος το οποίο, όσο φυλλοροεί σε ψηφοφόρους, άλλο τόσο πληθαίνουν οι μνηστήρες. Με τη νυν αρχηγό Φώφη Γεννηματά εκεί που πάει να αρθρώσει πολιτικό λόγο, εκεί δέχεται τα χτυπήματα. Θεμιτές φιλοδοξίες για τους υποψηφίους, χτυπήματα κάτω από τη μέση για την ίδια.
Να αναλάβει λοιπόν ο νέος αρχηγός για να δουν και οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ πού θα το πάει το καράβι. Στο απάνεμο λιμάνι του Κυριάκου ή στο φουρτουνιασμένο πέλαγος της κεντροαριστεράς. Έχει ημέρες να γράψει άρθρο και ο κ. Σημίτης να πάρει η ευχή...
Β.Κ.

Μπίζιου/Κέλλας
*ΚΙ όμως, η Στέλλα Μπίζιου συνεχάρη εκτός από τον Γ. Λαμπρούλη, πρώτα και καλύτερα ακόμα τον νεοδημοκράτη συνάδελφό της Χρ. Κέλλα για την εθελοντική πρωτοβουλία συνδρομής του ΕΣΥ, ως γιατροί. Ήταν λάθος αυτό που γράφτηκε πως «ξέχασε» τον δικό της. Και τις αναρτήσεις του Χρ. Κέλλα αναδημοσίευσε, αλλά και με προσωπικό τηλεφώνημα τον συνεχάρη θερμά. Άλλωστε οι σχέσεις τους είναι άριστες.
Ζ.

Όχι ακόμη
*ΑΡΓΗΣΑΝ πολύ, ωστόσο από την κυβέρνηση ανακοίνωσαν διατίμηση για τα τεστ κορονοϊού. Πλαφόν για την ανώτατη τιμή, αφού τόσος κόσμος το ακριβοπλήρωσε όλον αυτόν τον καιρό. Και συνεχίζει να το ακριβοπληρώνει, καθώς από τα εργαστήρια δεν εφαρμόζεται ακόμη το όριο των 40 και των 10 ευρώ αντιστοίχως για τις δύο μορφές τεστ. Λογικό αφού δεν υπάρχει ακόμη επισήμως υπουργική απόφαση, με ΦΕΚ, θα το αμέλησαν. Ξεσηκώθηκαν και οι ιατρικοί σύλλογοι, για τα θιγόμενα μέλη τους, ζητώντας ανάκληση του μέτρου. (Για συνταγογράφηση και δωρεάν τεστ για τους ασφαλισμένους, δεν το συζητούν).
Ζ.
Τον καημένο...
*ΤΟ μεγαλύτερο πλήγμα για τον Νότη Σφακιανάκη ήταν που δεν τον γνώρισαν οι αστυνομικοί. Οι πιτσιρικάδες της ΔΙΑΣ ακούνε Αργυρό και Οικονομόπουλο, ο Σφακιανάκης είναι γι’ αυτούς κάτι σαν Σοφία Βέμπο.
***
«ΤΟ όπλο το είχε για την προσωπική του ασφάλεια. Λόγω επαγγέλματος». Το έχουν δυσκολέψει πολύ το τραγούδι τελευταία.
Ζ.

Οι νοσοκομειακοί
*ΟΙ ήρωες, έτσι τους λένε, νοσοκομειακοί γιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που μάχονται στο μέτωπο του κορονοϊού. Στην καθ’ εαυτού πρώτη γραμμή πάντως, στη Λάρισα μάχονται, με όσες δυνατότητες έχουν διαθέσιμες, στην υποδοχή των περιστατικών, ως επικεφαλής στα τμήματα Επειγόντων των δύο νοσοκομείων η Γεωργία Παπαδάμου στο Πανεπιστημιακό κι ο Δημ. Μπαμπαλής στο ΓΝΛ. Και στο βαρύ πυροβολικό, στις ΜΕΘ που έχουν ξεπεράσει τις αντοχές τους, ηγούνται ο καθηγητής Επαμ. Ζακυνθινός κι ο Απ. Κομνός. Κανείς εκ των προαναφερθέντων δεν είναι άνθρωπος για φωτογραφίες και δημόσιες σχέσεις, για κουπί ναι. Ενδιάμεσα, στα χαρακώματα δίνουν καθημερινά επίσης πολύ σκληρή μάχη οι παθολογικές και πνευμονολογικές, οι κλινικές covid. Το υγειονομικό σύστημα αντιστέκεται με νύχια και με δόντια.
Ζ.

Προτεραιότητες
*ΟΠΟΤΕ η φάση έγινε ανέκδοτο.
- Να σας ενημερώσω ότι δεν έχουμε πλέον καμία κλίνη ΜΕΘ...
- Τώρα που είπατε κλίνη, ξέρετε μήπως, ο Τερκενλής τι ώρα κλείνει;
Ζ.

Αστοχία
*ΜΙΑ αμεριμνησία των αρμοδίων του Αγίου Δημητρίου και από τότε η Θεσσαλονίκη τρέχει. Τώρα έτρεξαν εγκαίρως οι κυβερνώντες στην Πάτρα πριν του Αγίου Ανδρέα. Έμαθαν. Ενώ έπρεπε να είχαν προβλέψει.
Ζ.

Προσπαθούν
*ΟΙ νεαροί Λαρισαίοι εξακολουθούσαν να προσπαθούν.
- Είχα κι εγώ δίκιο κάποτε. Μετά γνώρισα τη γυναίκα μου.
***
*- ΤΟ Σάββατο χάσαμε έναν υπέροχο φίλο σ’ ένα τραγικό συμβάν. Σφήνωσε το δάχτυλό του σε μια βέρα. Πάει κι αυτός...
***
*- ΝΑ το ξέρετε, το χιούμορ είναι το ντεκολτέ του άντρα.
Ζ.

Σκόρπιοι
*ΝΑ και κάτι ασήμαντο, μέσα στην αναταραχή που προέκυψε για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΔΥ, ενδεικτικό ωστόσο.
Γνωστή Λαρισαία, του υγειονομικού μάλιστα χώρου, πήγε στη Σκεπαστή για ράπιντ τεστ του ΕΟΔΥ. Της πήραν δείγμα κι ενώ επέστρεφε σπίτι της τηλεφώνησαν για να την ενημερώσουν ότι το δείγμα ήταν θετικό και πως έπρεπε να επιστρέψει για να της κάνουν και το κανονικό τεστ, το μοριακό. Έτσι κι έγινε, θα σας ενημερώσουμε σε 2-3 μέρες, της είπαν.
Καλά ένιωθε, δεν είχε κάποιο σύμπτωμα, ωστόσο την έτρωγε η αγωνία. Και το τηλέφωνο δεν χτυπούσε. Περίμενε, περίμενε, έχω, δεν έχω, θ’ αρχίσουν τα συμπτώματα, θα με πάρει άραγε βαριά, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Την τρίτη μέρα, μέσα στο άγχος, προσπάθησε να πάρει η ίδια στον ΕΟΔΥ, εις μάτην, τα τηλέφωνα στην Αθήνα δεν απαντούσαν. Στη Λάρισα της έλεγαν ασυναρτησίες, απίθανα πράγματα. Πήγε κι αυτή σε ιδιωτικό εργαστήριο, έκανε το μοριακό τεστ, της απάντησαν σε λίγες ώρες ότι είναι αρνητικό και ησύχασε. Και δεν είναι λένε μεμονωμένο περιστατικό, ο μηχανισμός του κράτους, παρότι είχε τόσους μήνες να προετοιμαστεί, εμφανίζει σοβαρές αρρυθμίες. Ανεπίτρεπτο.
Ζ.

2-3 εβδομάδες
Ο Γνωστός δαίμων «έφαγε» μια παύλα σε τίτλο, αλλά και κείμενο της καταγγελίας της δημοτικής παράταξης «Αγγελάκα» στην Αγιά. Ο Δήμαρχος είναι ανύπαρκτος τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες διαπιστώνει η παράταξη και όχι βεβαίως 23...

Σε άλλη
*Ο Λαρισαίος είχε αράξει στη βεράντα μαζί με τη γυναίκα του πίνοντας μπύρες.
Αφού έχει πιει αρκετές, σπάει τη σιωπή του.
- Σ' αγαπώ.
Τον κοιτάει περίεργα η γυναίκα του.
- Τώρα μιλάς εσύ ή η μπύρα;
- Εγώ μιλάω... Στην μπύρα...
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass