Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 19:53
*ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ φέτος τα Χριστούγεννα, λόγω της πανδημίας, ωστόσο στον Δήμο Τυρνάβου και φέτος οι γιορτές θα είναι φωτεινές τηρώντας τα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό. Προχθές με την επίβλεψη του αντιδημάρχου κ. Γιώργου Γκάτσου στην Κεντρική πλατεία τοποθετήθηκε ένα τεράστιο δέντρο ύψους 12 μέτρων από το Δασαρχείο Τρικάλων. Χριστουγεννιάτικα δέντρα θα τοποθετηθούν σε Αμπελώνα και στα χωριά. Κ.Τσ. *ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ φέτος τα Χριστούγεννα, λόγω της πανδημίας, ωστόσο στον Δήμο Τυρνάβου και φέτος οι γιορτές θα είναι φωτεινές τηρώντας τα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό. Προχθές με την επίβλεψη του αντιδημάρχου κ. Γιώργου Γκάτσου στην Κεντρική πλατεία τοποθετήθηκε ένα τεράστιο δέντρο ύψους 12 μέτρων από το Δασαρχείο Τρικάλων. Χριστουγεννιάτικα δέντρα θα τοποθετηθούν σε Αμπελώνα και στα χωριά. Κ.Τσ.

Μια χαρούλα
*- ΤΟ Κυριακή είναι πολύ ωραίο όνομα, γνωμάτευσε ο Λαρισαίος. Όμως η Παρασκευή ίσως να είναι

ακόμη καλύτερη μέρα. (Εννοώντας πως ξεκινάει αμέσως μετά το Σαββατοκύριακο).
Ζ.

Τότε μάλλον
*Ο αισιόδοξος Λαρισαίος έκανε άνοιγμα στο μέλλον.
- Μόνο 166 ημέρες πριν από το Πάσχα... Τότε μάλλον θα το γλεντήσουμε. (Αν είναι αυτό αισιοδοξία...)
Ζ.

Πανάκεια
*Η επιχείρηση εμβολιασμού που ξεκινά στη Βρετανία ονομάστηκε «Πανάκεια». Κι ο Λαρισαίος συμπέρανε ότι σε λίγες μέρες οι Βρετανοί που θα ξέρουν τι σημαίνει η αρχαία ελληνική λέξη θα είναι περισσότεροι από τους Έλληνες. Μεταφορικά θεραπεία για όλα τα προβλήματα. (Περισσότεροι λόγω πολλαπλάσιου πληθυσμού, εννοείται.)
Ζ.

20 ημερησίως
*«Απέχουμε ακόμη πολύ από τον στόχο των 50 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε μία εβδομάδα», είπε η Μέρκελ προμηνύοντας παράταση του λοκντάουν.
Κι ο Λαρισαίος μετέφρασε ότι αναλόγως η Λάρισα θα πρέπει να εμφανίσει επίδοση 150 κρούσματα την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 20 ημερησίως, για να χαλαρώσουν τα μέτρα. Πολύ μακριά ακόμη. Προς το παρόν κοντεύει μόνη της να φτάσει την Αθήνα. (Εκτός που οι Γερμανοί διαθέτουν και πολύ πιο οργανωμένο σύστημα Υγείας.)
Ζ.


Μελαγχολία
*- ΖΩΗ είναι μια μοναχική πορεία προς τον τάφο...
Ο μεσήλικος Λαρισαίος βρισκόταν πλέον σε μελαγχολική φάση.
Κι ήρθε ο αλλοπαρμένος να τον συμπληρώσει.
- Πορεία κατά την οποία εν τω μεταξύ μπορεί και να πεθάνεις.
***
*- ΚΑΠΩΣ έτσι έφυγε το 2020. Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει κι οι επόμενες δύο βδομάδες θα είναι κρίσιμες.
***
*- ΔΥΣΤΥΧΩΣ έχουμε και τον πρώτο θάνατο και στη γειτονιά μας.
Πάνω στις 28 μέρες καραντίνας, ο κυρ Νίκος πέταξε τη γυναίκα του απ’ τον τρίτο όροφο.
Ζ.

Πολύ θρήσκα
*ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να παίζουν με τις λέξεις οι Λαρισαίοι μαθητές.
- Υπάρχει γιατρός, υπάρχει και μεγαλογιατρός.
Υπάρχει δικηγόρος, υπάρχει και μεγαλοδικηγόρος.
Υπάρχει βιολόγος, αλλά υπάρχει μόνο μικροβιολόγος.
***
*- ΕΝΤΑΞΕΙ δεν μπορούν να μας πηγαίνουν όλα ρόδινα σ’ αυτή τη ζωή, κάποια πρέπει να πηγαίνουν πορτοκάλινα.
***
*- ΚΩΣΤΑΚΗ, πώς πήγε το σχολείο σήμερα;
- Πολύ καλά μπαμπά. Σε όσα με ρώτησε η δασκάλα σε όλα απάντησα. Όμως μπαμπά, πολύ θρήσκα είναι η δασκάλα μας.
- Γιατί το λες αυτό Κωστάκη;
- Να μπαμπά, κάθε φορά που της απαντούσα σε ερώτηση έλεγε ’’ Έλα Χριστέ και Παναγιά...
Τι άλλο θα ακούσω’’.
Ζ.


Πολλά χρόνια
*ΠΑΛΙ στο προσκήνιο με ανακοίνωση του υπουργού Κ. Καραμανλή το έργο ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας-Βόλου. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια συζητείται ο εκσυγχρονισμός της συγκεκριμένης διαδρομής, που αν είχε γίνει θα διαμόρφωνε αλλιώς την κοινωνία και την οικονομία της περιοχής.
Παραμένει όμως η εκκρεμότητα, το αργό παλιό τρένο κι η επικίνδυνη αφύλακτη γραμμή. Τώρα λέει, πάει τέλειωσαν τα ψέματα, ηλεκτροκίνηση. Τη στιγμή που ανακοινώνεται ότι στη Γερμανία και την Ιταλία προμηθεύονται αμαξοστοιχίες κυψελών καυσίμου υδρογόνου, νέας τεχνολογίας τρένο που για να κινηθεί τροφοδοτείται από μια κυψέλη καυσίμου υδρογόνου. Πρόκειται λέει για ειδικά σχεδιασμένη αμαξοστοιχία για λειτουργία σε μη ηλεκτροκινούμενες γραμμές. (Και τότε γιατί ξοδευόμαστε για ηλεκτροκίνηση άμα είναι πια ξεπερασμένη;)
Ζ.

Καραντινάτα
*ΕΧΕΙ ως γνωστόν τις παρενέργειές της η καραντίνα. Το έχουν διαπιστώσει οι Λαρισαίοι.
- Ανέβηκα στη ζυγαριά και μου έδειξε «κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες».
***
*-ΤΙ νούμερο παντελόνι φοράς;
-Τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσω με 42, τα Φώτα θα κλείσω στο 46.
***
*- ΕΧΩ πάρει ήδη τα κιλά των Χριστουγέννων. Μα πόσο μπροστά είμαι πια...
Ζ.

Μα λειτουργεί
*ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ για το 21ο Νηπιαγωγείο, όπου ακούγεται από τον διαμαρτυρόμενο γείτονα να δουλεύει η θέρμανση ενώ τα σχολεία είναι κλειστά. Κανονικά θα έπρεπε να απαντήσει η διοίκηση αλλά μερίμνησε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών. «Τα σχολεία μπορεί να είναι κλειστά για τους μαθητές αλλά όχι για τους εκπαιδευτικούς», σημειώνει ο πρόεδρος του ‘’Κ. Κούμα’’ Δημ. Παπαποστόλου.
Και παραθέτει την απόφαση του Υπουργείου που αναφέρει ότι οι σχολικές μονάδες συνεχίζουν κανονικά τη διοικητική τους λειτουργία και η διεύθυνση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων, λαμβάνουν κάθε μέτρο για να διασφαλιστεί η παροχή από εκπαιδευτικούς, σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Και επιπλέον «Εκπαιδευτικοί που δεν διαθέτουν Η/Υ και εξ αυτού του λόγου αδυνατούν να παράσχoυν εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποχρεούνται να προσέρχονται κατά τις ώρες διδασκαλίας τους στις σχολικές μονάδες».
(Κατανοητό κατόπιν τούτου. Ισχύει φυσικά και για άλλα σχολεία, εκεί όμως οι γείτονες γνωρίζουν τι συμβαίνει και δεν ψάχνουν να καταγγείλουν.)
Ζ.

Σούζα
*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ σύζυγοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
-Να πλύνω τα πιάτα; τη ρωτάω.
-Ναι, μου λέει.
-Να σιδερώσω;
-Ναι, μου απαντά.
-Να σφουγγαρίσω;
-Ναι, μου λέει.
Τελικά, ό,τι θέλω την κάνω τη γυναίκα μου.
***
*- ΕΧΕΙΣ δει ποτέ ιπτάμενο δίσκο;
- Βεβαίως. Και δίσκο και ταψί και τηγάνι. Παντρεμένος είμαι.
***
*- ΤΟ πόσο άντρας είσαι φαίνεται στο σφουγγάρισμα. Οι πραγματικοί άντρες το σπάνε το καπάκι του κουβά όταν στύβουν.
Ζ.

Μπόνους αλλά...
*- ΟΣΟΙ έχουν 40 μέρες άυπνοι στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας θα υποδεχθούν ενισχύσεις απ’ το Νότο.
Ο Λαρισαίος γιατρός συμπλήρωσε την κρίσιμη επισήμανση.
- Το γεγονός ότι οι Βόρειοι υγειονομικοί θα πάρουν τα μισά από ότι οι Νότιοι ή αν προτιμάτε οι Νότιοι θα πάρουν μπόνους διπλό μισθό ενώ οι Βόρειοι όχι, δικαιοσύνη δεν το λες.
(Ο επονομαζόμενος και Άβερελ, λόγω ύψους, υπουργός Κικίλιας το εμπνεύστηκε.)
Ζ.

Επιτέλους
*«ΑΠΟΛΥΤΗ προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η στήριξη της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας».
Επιτέλους κι ένας υπουργός μιλάει επί της πραγματικότητας κι όχι αόριστα μ’ αυτό που θεωρούν συμπαθητικό περί Βορείου Ελλάδος, μόνο. Ο Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δεν ξέχασε τη Θεσσαλία. «Όση και όποια δυνατότητα υπάρχει για περαιτέρω στήριξη θα δοθεί στην Αυτοδιοίκηση και ιδιαιτέρως στους Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που μαζί με τη Θεσσαλία είναι στην πρώτη γραμμή, στον πόλεμο...».
Ζ.

Για ψυχολογία
*ΚΙ ενώ μπαίνουμε στην παράταση της παράτασης, προαναγγέλλεται ότι θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, για ψυχολογικούς λόγους λένε.
- Κι οι ταβέρνες παιδιά, συμπλήρωσε ο Λαρισαίος. Κι οι ταβέρνες, δεν ξέρετε πόσο καλό κάνουν στον ψυχισμό μας.
-Επιπλέον, συμπλήρωσε ο φίλος του, επιβάλλεται να πιούμε για να απολυμάνουμε και το μέσα μας.
***
*Ο Λαρισαίος Α. Χ. συμπέρανε πάντως ότι «Μας στέλνουν επίσημα στα βουνά και τους λόγγους για να γλιτώσουμε. Επιτρέπονται και οι selfies χωρίς μάσκα».
***
*Η νοσηλεύτρια είχε μια ιδέα: Φέτος τα Χριστούγεννα με τον γιατρό που εφημερεύουμε θα κάνουμε ανταλλαγή χειροποίητων δώρων. Εγώ θα του φτιάξω να του δώσω μελομακάρονα κι εκείνος θα μου γράψει μια συνταγή για ζάναξ.
Ζ.

Διπλά μισά
* «ΤΑ Πορφυρά Ποτάμια» είναι ένα μυθιστόρημα για το αίμα, το ανθρώπινο αίμα, στις ομοιότητες και τις διαφορές του που αντιστοιχούν στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των ατόμων, αυτό που τώρα αποκαλείται γονιδίωμα, το πασίγνωστο DNA, το αίμα που κυκλοφορεί στα ποτάμια του ανθρώπινου οργανισμού, τα κόκκινα ποτάμια του φλεβικού συστήματος.
Ως αστυνομικό μυθιστόρημα περιλαμβάνει και αίμα από τις κάμποσες και μάλιστα σκληρές δολοφονίες σε μια μικρή γαλλική πανεπιστημιούπολη, αλλά και γρίφους ένα σωρό και επιστημονικά στοιχεία, σε μια πλοκή που κρατά αμείωτη την αγωνία. Παγίδες και ανατροπές που στήνει ο ιδιοφυής Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ, ο συγγραφέας που είχε γίνει γνωστός στην Ελλάδα με το εξαιρετικό «Πέταγμα των Πελαργών». Δύο άγνωστοι μεταξύ τους αστυνομικοί κινούνται παράλληλα σε δύο κατά τα φαινόμενα άσχετες μεταξύ τους υποθέσεις, ο βίαιος Νιεμάν, με τα κολλήματα και τις εμπνεύσεις του, αναζητά τον δράστη μιας τελετουργικής δολοφονίας, ενώ ο αλλοπρόσαλλος Αλγερίνος Καρίμ ψάχνει μια περίεργη διάρρηξη σχολείου. Όταν συναντηθούν θα έχουν από μισή λύση ο καθένας στο μυστήριο μιας απίστευτης ιστορίας όπου εμπλέκεται μια κυριολεκτικά διπλή προσωπικότητα.
Ζ.

Εις ανταπόδοσιν
*«ΟΣΑ μύθκια τόσα αλήθκεια», υπενθυμίζει τη λαϊκή ρήση η εκ Καρδίτσης ARTista. Και διηγείται Δεκέμβρη μήνα: Αγιαντριάς, κείνα τα χρόνια. Γιόρταζι Αντρέας κι μαζέφκαν σπίτι τ’ πεντέξ’ι χουργιανοί φίλοι τ’. Ιέφαγαν, ήπχαν κρασί ένα κάρου αρχίντσαν να χουρέβν. Βγάν’ει Νικουλής του πιστόλ’ι, πάου, πάου, πάουουου... «Να σι χαίρουμέστι αρ’ Αντριά, να ζήις...»
Ωρέ, λιέει απού μέσα τ’ Αντρέας, τουν κιαρατά του Νικουλή μι τρύπσι του νταβάν’ι. Συνιχίσκι δλειά, του πχιεί κι του φαί, δεν είπει τίπουτα Αντρέας. Μιτά απού λίγις μέρις τα Νικολάου, γιόρταζι Νικουλής. Μαζέφκαν πάλι ούλ’οι αυτοί, σπίτι τ’ τώρα. Έφαγαν, ήπχαν, τραγούτσαν κι ξεκίντσαν του χουρό. Πώς κάν’ει Αντρέας, τραβά’ει νια καρέκλα, ανιβαίν’ει, βγάν’ει έναν σουϊά αμπ ντζέπ’η. «Άει να σι χαίρουμέστι Νικουλή, να ζήις...» κι σκαλνούσι του νταβάν’ι, ν’ ανοίξ’ει τρύπα.
Ζ.

Σωστά τη γλώσσα
*ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ενεργός ο Απ. Γερόπουλος. Αειθαλής ο παλιός δάσκαλος, εξέδωσε ένα ακόμη βιβλίο. ‘’Πρακτικός Οδηγός για να μιλώ και να γράφω σωστά τη γλώσσα μου’’. Στις 100 μεγάλες σελίδες του παρελαύνουν λέξεις και φράσεις, καθημερινής χρήσης αλλά και σπανιότερες, το σωστό και το λάθος, ερμηνείες, γραμματική και σύνταξη, ιδιαιτέρως πρακτικές οδηγίες και πληροφορίες, με τον δάσκαλο να μεταφέρει συμπυκνωμένα και μεθοδικά την καλλιέργεια και τη συγκρότηση που απέκτησε μελετώντας και διδάσκοντας επί δεκαετίες. (Πώς είναι ο Φατσέας στο Κολοκοτρωνίτσι, καμία σχέση, ακριβώς το αντίθετο.)
Ζ.

Πολύ τυχερή
*ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ τον τελευταίο καιρό, η Λαρισαία επέστρεφε σπίτι με ακριβά πράγματα. Αναρωτιόταν ο άντρας της, αγαθός άνθρωπος.
Μια μέρα γύρισε με ένα εντυπωσιακό δαχτυλίδι. Το είδε ο άλλος, τη ρώτησε.
- Α, είμαι πολύ τυχερή. Δεν θα το πιστέψεις. Πήγαμε με τη Σούλα για καφέ, που σου είχε πει. Πήγα κάποια στιγμή στην τουαλέτα και το βρήκα πάνω στον νιπτήρα. Το δοκίμασα και μου ερχόταν γάντι. Περίμενα, καμία δεν το ζήτησε. Τι, να μην το κρατούσα;
***
*ΤΗΝ άλλη φορά κατέφτασε με μια φοβερή γούνα.
- Πού τη βρήκα; Την αγόρασα; Όχι καλέ; Τώρα που είχαμε πάει για καφέ, με τη Σούλα ναι, φεύγοντας η κοπέλα στην έξοδο αντί για τη ζακέτα μου, μου έδωσε να φορέσω αυτή τη γούνα. Κουτί μου ερχόταν, λες κι ήταν δικιά μου. Να μην την κρατήσω;
- Βρε συ, είσαι πολύ τυχερή. Ό, τι βρίσκεις σου κάνει, εμένα τίποτε. Να κι ένα σώβρακο που βρήκα προχθές στο κρεβάτι μας, μικρό που ερχότανε...
Ζ.

 

AGIOKAMPOS CIU

AGIOKAMPOS2 CIU

*ΓΙΑ τη χρησιμότητα των δύο κατασκευών στην παραλία Αγιοκάμπου αναρωτιέται ο Χ.Χ. Λέει για το παλιό πολυβολείο και ένα άλλο εξίσου ογκώδες τσιμεντένιο δημιούργημα. Ποιος να είναι ο σκοπός τους πια; Να θεωρούνται κομμάτι της ιστορίας; Ενθύμιο πολέμου μήπως; Στην κατάσταση που βρίσκονται πάντως δεν αποτελούν και αξιόλογο θέαμα. (Ούτως ή άλλως κάτι πρέπει να γίνει.)
Ζ.

 

ASTON MARTIN CIU

*ΑΥΤΟΣ είναι αντιδήμαρχος λέει ο Θ.Κ. Καβάλησε την Άστον Μάρτιν του κι έσπευσε απ’ το Μπάντεν Μπάντεν καρφωτός στην Καρδίτσα να βοηθήσει.
Ζ.

 

GALOPOYLES CIU

*ΟΙ γαλοπούλες, ενόψει Χριστουγέννων, διεκδικούν δυναμικά παράταση ζωής.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass