Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 19:52
*ΒΓΑΙΝΟΥΝ  και νυχτερινά  περίπολα της ΝΔ; Ζ. *ΒΓΑΙΝΟΥΝ και νυχτερινά περίπολα της ΝΔ; Ζ.

Με νοτιάδες
*ΝΕΦΩΣΕΙΣ που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές

καταιγίδες, οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές...
Στάνταρ φρασεολογία της χειμωνιάτικης πρόγνωσης των ημερών: Άνεμοι μέτριοι έως ισχυροί, από νότιες διευθύνσεις...
Και ως εκ τούτου, από νότιες, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στα διψήφια σταθερά, επομένως αύξηση στην καλή διάθεση και μείωση στα καύσιμα.
Ζ.

Πάλι;
*- ΤΙΣ επόμενες καναδυό εβδομάδες μπορεί να έχουν λιγοστέψει τα κρούσματα, όμως οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των θανάτων ελάχιστα θα έχουν μειωθεί...
Ο Λαρισαίος αναπαρήγαγε τις προβλέψεις των ειδικών κι αναρωτιόταν.
- Άρα για ποιο άνοιγμα συζητούν... Ένα τι χρειάζεται λένε για να ξαναμπλέξουμε χειρότερα. Κι άντε φτου κι απ’ την αρχή. Κι απ’ το δόξα τω Θεώ, πάλι στο βόηθα Παναγιά;
***
*- ΜΑ γιατί γκρινιάζετε, όλα πάνε βάσει σχεδίου.
- Αφού δεν υπάρχει σχέδιο.
- Αυτό είναι το σχέδιο.
Ζ.

Πρωτεύουσα
*ΚΑΤΑ πώς πάει πάντως, η Λάρισα θα αναδειχθεί πρωτεύουσα του κορονοϊού. Κι η Θεσσαλία συνολικότερα δείχνει να σκοπεύει να ξεπεράσει την επταπλάσια σε πληθυσμό Αττική.
Το κακό δεν υποχωρεί, αδύνατον να ξεριζωθεί. Κι οι ντόπιοι ηγέτες ακόμη να κάνουν ή να απαιτήσουν κάτι ιδιαίτερο, καμία συγκίνηση, που έπρεπε να βρίσκονται από καιρό στα κεραμίδια.
Ζ.

Πηγαινέλα
*ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ λαρισαϊκού χιούμορ εν μέσω καραντίνας.
- Θα δώσουν τάμπλετ στα σχολεία; Τρέξτε, αν δώσουν διαστάσεις ανάλογες με τις μάσκες των μαθητών, κονομήσαμε 50άρα TV.
***
*ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ τα πόδια μου απ’ το περπάτημα. Έκανα τη διαδρομή πηγαινέλα στην κουζίνα δώδεκα φορές.
***
*ΠΟΛΥ ωραίο αυτό, να βρίζεις μέσα από τη μάσκα και να μην το καταλαβαίνει ο άλλος.
Ζ.
Λογαριασμοί
ΜΙΑ ακόμα δολοφονία χθες - μέρα μεσημέρι στα Βριλήσσια. Ένα ακόμα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», κατά την ΕΛ.ΑΣ. αφού το θύμα είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές Αρχές για υποθέσεις της νύχτας, για το συνδικάτο του εγκλήματος με τις δολοφονίες «νονών», κ.λπ.
Όπως... διεθνώς συμβαίνει δηλαδή, σιγά το νέο. Μόνο που όταν η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση ωρυόταν για την ανεξέλεγκτη δράση των ανθρώπων του οργανωμένου εγκλήματος. Για να επικρίνει μάλιστα την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας την αύξηση της εγκληματικότητας, κ.λπ.
Σήμερα που οι δολοφονικές επιθέσεις, διαδέχονται η μία την άλλη και έχουμε και κυβέρνηση της ΝΔ, σιωπή...
Β.Κ.

Σοβαρά;
*Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον μόλις στην 33η θέση μεταξύ 48 ευρωπαϊκών χωρών σε αναλογία τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έχοντας πίσω της χώρες, όπως το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Κροατία και η Πολωνία.
Η Σλοβακία κατάφερε να ελέγξει μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα σχεδόν τα 3/4 του πληθυσμού. Με δωρεάν τεστ. Και στη χώρα όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα συνεχίζεται η συζήτηση για τη διατίμηση των τεστ. Συζήτηση αναλόγου φαιδρότητας.
***
* ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ από το Υπουργείο Ανάπτυξης πλαφόν στις τιμές των τεστ, 40 ευρώ για το μοριακό και 10 για το ράπιντ.
Αντέδρασαν οι ιδιώτες γιατροί και τα μικροβιολογικά εργαστήρια, «δεν βγαίνω με τόσο...», έρχεται ο υπουργός Άδωνις «δεν καταλάβατε...», δεν είχε συμπεριληφθεί λέει το κόστος δειγματοληψίας και ορίζει το πλαφόν στα 60 και τα 20 ευρώ αντιστοίχως. Για όταν θα ισχύσει το μέτρο, όταν... Εν τω μεταξύ από την αναγγελία του πέρασαν δύο εβδομάδες. Κρίσιμες. (Για συνταγογράφηση των εξετάσεων και δωρεάν τεστ, ούτε που το συζητούν).
Ζ.

Στο 2% παγκοσμίως
*ΕΝΑΣ ακόμα Λαρισαίος, εκτός του καθηγητή Κ. Μαλίζου, στη σπουδαία λίστα των είκοσι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που συμπεριλαμβάνονται στο εξόχως τιμητικό 2% των πιο επιδραστικών επιστημόνων στον τομέα τους παγκοσμίως. Πρόκειται για τον Κώστα Κίττα, ομότιμο καθηγητή Γεωπονίας που ζει στον Βόλο.
Με πτυχία γεωπόνου, πολιτικού μηχανικού, μηχανολόγου μηχανικού και άλλες σπουδές. Αδελφός του Χρήστου Κίττα, καθηγητή Ιατρικής στην Αθήνα, πρώην πρύτανη και υπουργού.
Η υπόμνηση από τον Σπύρο Μπαρμπούτη, διατελέσαντα πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου μα και της ΕΑΛ. Καθότι ο Κ. Κίττας ήταν λέει αθλητής βόλεϊ της ΕΑΛ κατά τη δεκαετία του ’70.
Δραττόμενος της ευκαιρίας ο πρόεδρος, αναφέρει και άλλους επιτυχημένους πρώην αθλητές της ομάδας, όπως επί παραδείγματι ο πρώην υπουργός Σπ. Βούγιας, καθηγητής του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος, πρόεδρος του κόμματος «Κοινωνία Αξιών» και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι.
Ζ.
Συγγράμματα
* ΦΕΤΟΣ λόγω του κορονοϊού και του κλειστού λιανεμπορίου, πολλοί καταναλωτές στράφηκαν σε ηλεκτρονικές παραγγελίες και αγορές, με αποτέλεσμα οι εταιρείες ταχυμεταφορών (κούριερ) να τρέχουν και να μη φτάνουν. Κάποιοι μάλιστα που έχουν παραγγείλει από την εκπτωτική εβδομάδα της Black Friday, ακόμη δεν έχουν παραλάβει τα δέματά τους.
Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί αν οι εκπρόσωποι των εταιρειών ενίσχυαν το προσωπικό τους, αλλά δυστυχώς το κέρδος υπερίσχυσε της λογικής. Όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει ανησυχία στους φοιτητές -και κακά τα ψέματα ιδιαίτερα στους γονείς τους- ενόψει της καθιερωμένης παραλαβής των φοιτητικών συγγραμμάτων για την εξεταστική του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με καταγγελίες, κάποιοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρέλαβαν συγγράμματα από άλλα πανεπιστήμια, άσχετα με το αντικείμενό τους δηλαδή.
Συνήθως, τις προηγούμενες χρονιές, αρχές Δεκεμβρίου οι φοιτητές παραλάμβαναν κάποια βιβλία. Τώρα δεν ακούγεται τίποτα. Για να δούμε...
Γ.Ρ.

Ένας ακόμα...
*«ΕΙΣ μνήμη Νίκου Κόντου, η καλοσύνη της απλότητας...». Με μία συγκινητική, πολύ ανθρώπινη ανάρτηση στο f/b, αποχαιρέτησε τον πεθερό του ο Μ. Χαρακόπουλος: Όντως φοβερώτατον το του θανάτου μυστήριον... Τον αποχαιρετήσαμε λιτά και απέριττα, όπως ήταν κι όλη του η ζωή, λίγοι και μετρημένοι, λόγω των μέτρων του lockdown, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου απέναντι από το πατρικό του στην Παλιουριά Γρεβενών, όπου τα τελευταία χρόνια υπηρετούσε ως επίτροπος. Μετά από μάχη τριών εβδομάδων στη ΜΕΘ των Ιωαννίνων έφυγε την επομένη της ονομαστικής του γιορτής. Για τις παγερές στατιστικές ένας ακόμα που έχασε τη μάχη με τον θανατηφόρο ιό στην εκατόμβη των νεκρών που καθημερινά ανακοινώνεται.
Για ‘μας, όμως, ο δικός μας άνθρωπος, ο παππούς των παιδιών μας, ο μπαμπάς της Λίζας και της Χριστίνας, που πάντα πρόσχαρος δε χαλούσε χατίρι σε κανέναν, πόσο δε μάλλον στα κορίτσια του που λάτρευε. Αεικίνητος μέχρι τέλους, λες κι ήθελε να αναπληρώσει στο χωριό τη ζωή που στερήθηκαν με τη γυναίκα του, τη Βούλα, τόσα χρόνια στην ξενιτιά, στις φάμπρικες της Γερμανίας. Δεν πρόλαβε να δει τον Παντελή φαντάρο, όπως ήθελε, αλλά καμάρωσε για την επιτυχία του στο Μετσόβιο και την πρόοδο του Νικόλα -που έχει το όνομά του- και της Μαριάνθης που υπεραγαπούσε.
Αμέτρητη η αγάπη μας που τον συνοδεύει στο ύστατο ταξίδι του. Καλό παράδεισο πεθερέ. Εκεί που πας πιες μια παγωμένη μπίρα και για μας...».
Και καταλήγει με Υ.Γ. ο Λαρισαίος βουλευτής: Για όσους ακόμη παρασύρονται από ψεκασμένες θεωρίες, μην περιμένετε να συναντήσετε τον κορονοϊό για να πιστέψετε στην πανδημία, γιατί η συνάντηση μαζί του μπορεί να είναι μοιραία για τη ζωή σας ή των δικών σας ανθρώπων.
Ζ.

Τελευταία ώρα;
*Η καθημερινότητα έχει και τη γαστρονομική της διάσταση στη Λάρισα.
- Βλακείες έχει η τηλεόραση. Πάω να χαζέψω στο ψυγείο.
***
*- ΑΡΧΙΣΤΕ να βάζετε τα κιλά των Γιορτών από τώρα. Μην τ’ αφήνετε όλα τελευταία στιγμή...
***
*- ΑΝ θέλετε χαρούμενες Γιορτές, βγάλτε τις μπαταρίες από τις ζυγαριές.
Ζ.

Επιτελείο Τεμπών
*ΕΚΑΝΕ εντύπωση η ανακοίνωση του Γ. Μανώλη για τη δίμηνη παράταση στην εξόφληση των τελών κυκλοφορίας. Όχι που ο δήμαρχος Τεμπών συνεχάρη τον υφυπουργό Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλο, για την τολμηρή, αλλά αναμενόμενη απ’ όλους απόφασή του. Αλλά επειδή αποκάλυψε ότι «το οικονομικό επιτελείο του Δήμου Τεμπών, έχοντας από την πρώτη στιγμή πλήρη αντίληψη και συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά και των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία... είχε ζητήσει την παράταση...». Ας το έχει υπόψη του ο Κυρ. Μητσοτάκης όταν θελήσει στον ανασχηματισμό να φρεσκάρει το δικό του οικονομικό επιτελείο...
Ζ.

ΦΙΛΙΟΥ
*Ε ναι, φυσικά και δεν υπάρχει οδός Φιλιού στα Ηπειρώτικα. Για την οδό Φίλιου πρόκειται, είναι τα κεφαλαία είναι κι οι φυλλωσιές που κρύβουν το προηγούμενο μικρό όνομα, ΝΙΚ. Δημιουργώντας την ψευδαίσθηση που αποτυπώθηκε στη δημοσιευθείσα χθες φωτογραφία.
***
*ΕΥΚΑΙΡΙΑ για Πατριδογνωσία, πώς αλλιώς καλύτερα, με «ιχνηλάτηση» του Νικ. Παπαθεοδώρου, από την εποχή μετά το 1925 και την εκλογή του δημάρχου Μιχαήλ Σάπκα: Δύο συλλαλητήρια με μεγάλη συμμετοχή κόσμου στην Κεντρική πλατεία Θέμιδος, δημιούργησαν στη συνέχεια ταραχές γύρω από τις εγκαταστάσεις της «Όμνιουμ».
Το γεγονός αυτό ευαισθητοποίησε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο πήρε την απόφαση να κηρύξει έκπτωτη την ανάδοχη εταιρεία και να αναλάβει προσπάθεια η ίδια η πόλη να λύσει το χρονίζον πρόβλημα. Ιδρύθηκε έτσι η Εταιρεία Υδρεύσεως Ηλεκτρισμού Λαρίσης (ΕΥΗΛ), η οποία ήταν πρόδρομος του ΟΥΗΛ και της ΔΕΥΑΛ που ακολούθησε.
Με την εγγύηση του Δήμου συνάφθηκε μεγάλο δάνειο και με τις προσωπικές μετοχές εύπορων ατόμων της πόλης (Νικ. Φίλιος, Φώτης Παππάς, Ηλίας Κολέσκας, Μιχαήλ Μπούρας, και πολλοί άλλοι) προχώρησαν με ταχύ ρυθμό τα έργα ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού. (Τα ονόματα των τεσσάρων προαναφερθέντων φέρουν ισάριθμοι παράλληλοι δρόμοι στα Ηπειρώτικα).
Ζ.

Και τηλεσκόπιο
*ΝΕΑΡΟΙ Λαρισαίοι με ζωές μπερδεμένες.
- Πολλά πράγματα άλλαξαν στη ζωή μου μόλις έμαθα ότι η δικιά μου έμεινε έγκυος.
- Σαν τι;
- Όνομα, διεύθυνση κατοικίας, αριθμός τηλεφώνου.
***
- ΒΡΕ συ, έχεις και τηλεσκόπιο;
- Ναι το πήρα για να κοιτάζω τ’ αστέρια.
- Και ποιο κοιτάζεις τώρα;
- Το ξανθό απέναντι στον τρίτο.
Ζ.

Αγχωμένος;
*- ΤΑ εξώδικα επιτρέπονται, αφού δε δημοσιεύουν τις απαντήσεις του...
Συζητούσαν οι Λαρισαίοι την κίνηση Τσίπρα κατά γνωστών Αθηναίων δημοσιογράφων, με αφορμή όσα έγραψαν για το εξοχικό του, αυτό που εμφανίστηκε με κρότο ξαφνικά μετά από τόσο πολύ καιρό, συμπωματικά μετά την πρωθυπουργική ποδηλατάδα.
- Εξώδικα ναι, όχι όμως και αγωγές με οικονομική απαίτηση. Έτσι θα γίνει βενιζελικότερος του Βενιζέλου, του τυποκτόνου.
- Μα έτσι κι αλλιώς, αφού ο Τσίπρας μιλάει για «πιστόλια» του Μαρινάκη, τι τους απειλεί με λεφτά... Αν είναι έτσι εκείνος θα τους τα πληρώσει, αν και άμα εκδικαστούν οι υποθέσεις. Οπότε τι να λέει, απλώς θα τους έχει κάνει ήρωες στα μάτια της παράταξής τους.
Ζ.

Θαυματουργή
*ΗΘΕΛΕ να αντιμετωπίσει τη φαλάκρα που τον απειλούσε επιμόνως, ο Λαρισαίος. Έμαθε για μια θαυματουργή κεραλοιφή, πήγε στον γιατρό που τη λάνσαρε. Την αγόρασε, πήρε και οδηγίες.
- Θα κάνεις έντονο μασάζ στο κεφάλι μ’ αυτήν, τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα. Και θα μιλήσουμε σε δύο εβδομάδες.
Αποφασισμένος να κρατήσει όσα μαλλιά του απέμεναν, ξεκίνησε εντατικά τη θεραπεία, ίσα με πέντε φορές την ημέρα έκανε μασάζ. Πήρε τηλέφωνο κατά τα συμφωνημένα.
- Γιατρέ; Κάνω κανονικά τη θεραπεία. Δεν βλέπω κάποια βελτίωση, όμως παρατηρώ ότι σαν να μικραίνει το κεφάλι μου...
- Μην ανησυχείς, συνέχισε κανονικά. Τα λέμε σε δύο εβδομάδες πάλι.
***
*ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ την αγωγή με την αλοιφή και το μασάζ στο κεφάλι.
- Γιατρέ, νέες τρίχες δεν βλέπω, ανησυχώ όμως. Το κεφάλι μου έχει μικρύνει πολύ, σαν πορτοκάλι έχει γίνει...
- Ναι; Α, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Συνέχισε και πάρε με σε δεκαπέντε μέρες.
Δεν άντεξε όμως ο άνθρωπος πάνω από δέκα μέρες.
- Γιατρέ; Τα διπλώματά σου μέσα... Μαλλιά δεν έβγαλα, το κεφάλι μου όμως μίκρυνε πάρα πολύ, με κατέστρεψες, σαν μπαλάκι του πινγκ-πονγκ έχει γίνει...
- Υπέροχα αγαπητέ μου, τα κατάφερες. Τώρα θα χτενίζεις τα φρύδια προς τα πάνω.

Ζ.

 

KRANNVNAS CIU

*Ο Η.Α. εντόπισε στον Κραννώνα τη συκιά να θεριεύει και ν’ αγκαλιάζει το παλιό σπίτι. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο ιδιοκτήτης μπήκε στο οικολογικό Εξοικονομώ και μόνωσε τη στέγη.
Ζ.

 

VOYLGARIS CIU

*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ δημοτικοί παράγοντες μέσα στη σιδερένια περίφραξη της πανδημίας.
Ζ.

 

FALAKROS CIU

*ΑΝΤΕ ν’ ανοίξουν επιτέλους τα κομμωτήρια... Πόσα να κάνουμε μόνοι μας;
Ζ.

 

YPOBRYXIA CIU

*ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ από ναυτικούς αγώνες στο Αιγαίο. Με υποβρύχια.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass