ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2020 18:10
*ΑΝΑΛΥΕΙ  τα πλάνα του  ο υφυπουργός Αθλητισμού,  ο περιφερειάρχης  όμως δεν δείχνει  να πείθεται. Ζ. *ΑΝΑΛΥΕΙ τα πλάνα του ο υφυπουργός Αθλητισμού, ο περιφερειάρχης όμως δεν δείχνει να πείθεται. Ζ.

Γλυκός χειμώνας


*ΔΕΝ κάνει κρύο στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ... Δεν το τραγουδούσε τυχαία ο Μάρκος Κούμαρης. Τούτο τον χειμώνα τουλάχιστον, ως τώρα όλα κυλούν πολύ γλυκά. Κι έτσι θα συνεχίσουν στο ορατό μετεωρολογικώς μέλλον, με ζεστές μέρες για χειμώνα και κυρίως νύχτες. Ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να συνοδευτεί το χριστουγεννιάτικο ντιν-νταν με χιόνια στο καμπαναριό.
Ζ.

Κυρ-Στέφανε...
*ΔΥΟ κουτιά, κυρ-Στέφανε, ναι, δύο κουτιά μαρμελάδα και μπόλικο ζαμπόν. Βάλε εκατόν πενήντα γραμμάρια, διακόσια. Και άκου, κυρ-Στέφανε, βάλε και έξι σοκολάτες για τα παιδιά, από δύο για το καθένα, ναι, εκείνες του γάλακτος. Και έξι κουτιά γάλα. Και βάλε και τρία μπουκάλια κρασί και έξι μπουκάλια μπίρα. Ναι, βάλε μπόλικο κρασί. Και οχτώ μπουκάλια μπίρα. Θα το κάψουμε απόψε, κυρ-Στέφανε. (Πολύ μπροστά ο Ελληνικός Κινηματογράφος. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε κάνει το πρώτο «click away»).
Ζ.

Οι λογικές χώρες
*«ΕΞΩ πάμε καλά», το μόνιμο μοτίβο των ελληνικών κυβερνήσεων, αντίβαρο στη μελαγχολία των εσωτερικών αποτυχιών. Μονάχα όμως αυτήν την τελευταία φορά δεν νικήσαμε στις Βρυξέλλες, μουδιασμένη η ηγεσία μετά τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών. Βγήκε ο Τούρκος και με μια φράση τα είπε όλα: «Οι λογικές χώρες στην Ε.Ε. απέτρεψαν αυτό το παιχνίδι δείχνοντας μια θετική στάση». Όλα όσα περιέγραψε περιφραστικά η Γερμανίδα.
Ζ.

Εκ του ασφαλούς
*Ο Μόρφου, η οποία τυγχάνει υπό κατοχή, των Τούρκων, εξόριστος κι αυτός στη νότια Κύπρο αναστατώνει δηλώνοντας ανυπότακτος, στον κορονοϊό. «Αναλαμβάνω την ευθύνη» ξεκαθαρίζει, αντιμέτωπος με τις κυβερνητικές αποφάσεις ανοίγει αυτός τις εκκλησίες. Όχι στα Κατεχόμενα βέβαια. Πώς αναλαμβάνει ακριβώς; Αν αποτύχει δηλαδή, τι θα συμβεί, δεν θα τον ξαναψηφίσει ο κόσμος για δεσπότη;
Ζ.

Με ταξί
*ΝΑΙ, εθεάθησαν και ταξί στη Λάρισα να κάνουν διανομές εταιρειών κούριερ. Πακέτο με ταξί; Τι καλύτερη λύση, στο αδιέξοδο που έφερε η υπερφόρτωση ηλεκτρονικών παραγγελιών. Οι ταξιτζήδες είναι οι επαγγελματίες που γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους τους δρόμους της πόλης. Είναι και σε αναδουλειές με το λοκντάουν...
Ζ.

Ο ειδικός
*ΕΙΔΙΚΑ η ειδική επιτροπή των ειδικών, αποτελείται από κλινικούς γιατρούς, και ναι μεν στην πρώτη φάση της πανδημίας έτσι έπρεπε, στο δεύτερο κύμα όμως χρειάζονται περισσότερες ειδικότητες, όπως κοινωνιολόγοι και οικονομολόγοι που θα βοηθήσουν σε ένα ασφαλές άνοιγμα και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Δεν είναι παντεπόπτης και παντογνώστης ο Τσιόδρας. Δεν μπορεί να είναι απλοϊκή η ανάλυση για το τι πρέπει να ανοίξει και τι όχι. Ούτε οι «άριστοι» υπουργοί τα ξέρουν όλα για ν’ αποφασίσουν μόνοι τους. Χρειάζονται εισηγήσεις και από άλλη οπτική γωνία της κοινωνίας, με ανθρώπους που μελετούν για παράδειγμα την κίνηση στην πόλη. Δεν φτάνουν οι γιατροί, δεν μπορούν να διαχειριστούν το τι θα γίνει με τα λεωφορεία και τα καφέ και τα καταστήματα. (Κουβέντες και ενστάσεις καφενείου; Όχι... Κι όχι επειδή είναι κλειστά, ο Μανώλης Δερμιτζάκης είναι που τα έλεγε δημοσίως).
***
*ΚΑΙ ο γνωστός καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, εμμένοντας στα τεστ, τόνισε ότι είναι λάθος η στρατηγική που επιμένει να ακολουθεί ο ΕΟΔΥ διενεργώντας υποτίθεται τυχαία τεστ σε πλατείες και γειτονιές, σε όποιον θέλει όμως να πάει να ελεγχθεί, ενώ το σωστό θα ήταν να αποφασίζει ο ΕΟΔΥ σε ποιον θα κάνει τεστ, ώστε να υπάρχει πιο αξιόπιστη επιδημιολογική εικόνα.
Επισήμανε, ότι όπως στην Ελβετία τα τεστ γίνονται δωρεάν και καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα, έτσι πρέπει και εδώ. Είναι παράλογο, να πρέπει να εγκριθεί πρώτα από τον ΕΟΔΥ, αν πρέπει κάποιος να κάνει ή όχι τεστ. Είναι αδιανόητο να υπάρχει γραφειοκρατική διαδικασία ώστε να μπορέσει κάποιος να ελεγχθεί αν είναι θετικός ή όχι. Ένας 25χρονος, συμπλήρωσε, δεν θα πάει να κάνει το τεστ αν έχει κάποια συμπτώματα, θα το περάσει ήπια και ίσως προσέξει απλώς να μην κολλήσει κάποιον δικό του. Οπότε, δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα.
***
*ΟΣΟ για τα εμβόλια, διαβεβαίωσε ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, προσθέτοντας ότι παρενέργεια μπορεί πάντοτε να εμφανιστεί «μία στο εκατομμύριο». Καμία κλινική μελέτη δεν θα μπορεί να απαντήσει αν δεν βγει στον πληθυσμό. Για τις μακροχρόνιες παρενέργειες, είναι απειροελάχιστες οι πιθανότητες. Αν κάποιος ανησυχεί για αυτό, συμπλήρωσε με νόημα, τότε θα πρέπει να κάνει το ίδιο και με τον κορονοϊό. Που όπως φαίνεται, μπορεί να αφήσει μακροχρόνια σημάδια ακόμη και σε αυτούς που το περνάνε ελαφρά.
Ζ.

Εθελοντές
*ΑΞΙΖΕΙ να αναπαραχθεί η ευχαριστήρια ανάρτηση του καθηγητή Κ. Γουργουλιάνη για την «απόβαση των φοιτητών Ιατρικής της Λάρισας»: Μαζί με τις ειδικευόμενες Ακτινολογίας Ευαγγελία - Άννα Χώτου και Πολυξένη Παππά, ήρθαν εθελοντικά στις ομάδες μας Covid οι φοιτήτριες Ιατρικής του Πανεπιστημίου μας Βίβιαν Βενέτη, Κωνσταντίνα Βατζιά, Χριστίνα Ζήκου, Έλενα Ταρούσα και στην κλινική η Κυριακή Αγγελίδου και η Δήμητρα Ζαρκαδούλα. Μαζί με τους δικούς μας γιατρούς συνεχίζουν η Νίκη, ο Βαγγέλης, η Αλεξάνδρα και τόσοι άλλοι». (Να το φως. Στην άκρη του τούνελ μα και γενικότερα).
Ζ.

Απορίες
*ΣΕ φάση ποικίλων αποριών οι εγκλωβισμένοι Λαρισαίοι.
- Ή τα λαμπάκια βαριούνται να αναβοσβήνουν ή χάλασαν.
***
- ΓΙΑΤΙ λήστεψες την τράπεζα κατηγορούμενε;
- Αυτή άρχισε πρώτη, κύριε πρόεδρε.
***
*- ΑΦΟΥ μαθαίνουμε από τα λάθη μας, δεν θα ‘πρεπε να κάνουμε συχνότερα;
Ζ.

Δεν σκλήρυνε
*ΟΛΑ τ’ αγόρια που της έβγαλαν το παρατσούκλι της αγγελοκρουσμένης -ναι, έτσι την έλεγαν τα χαμίνια της γειτονιάς όταν την έβρισκαν με το μάγουλο κολλημένο στον φλοιό των δέντρων την άνοιξη, να πασχίζει ν’ αφουγκραστεί την τρέλα των χυμών που οδηγούσαν στην ανθοφορία και τη νέα ζωή-, όταν μεγάλωσε, έκαναν διαγωνισμό ποιος θα είναι ο ικανός που θα μοιραστεί το στρώμα της. Τότε κατάλαβε τη δύναμή της κι απολάμβανε την ισχύ της.
Η «Αγγελοκρουσμένη» είναι το έκτο μυθιστόρημα του Δημήτρη Παπαδούλη, του Λαρισαίου συγγραφέα που έφυγε αυτές τις μέρες απ’ τη ζωή στα 57 του χρόνια κι αφού αντιμετώπισε με περίσσιο θάρρος τη σκλήρυνση, η οποία είχε έρθει να τον συναντήσει φοιτητή ακόμη.
***
*ΕΞΑΙΤΙΑΣ της ασθένειας δεν μπόρεσε να δουλέψει πολύ ως γιατρός, συνέχισε όμως να μάχεται ως συγγραφέας. Δεν σκλήρυνε, δεν χάθηκε, άφησε σπουδαίο έργο πίσω του.
...χωρούσε μόνο το σπιτάκι μας, το αυτοκινητάκι μας, το σαλονάκι μας, η ζωούλα μας, οι διακοπούλες μας, μετά από ένα-δύο χρόνια -«Πρώτα ο Θεός»- τα παιδάκια μας. Όλα μικροσκοπικά και υποκοριστικά. Υποκοριστικά και τα αισθήματά μας: η αγαπούλα μας, ο αμοιβαίος σεβασμός-ο σεβασμούλης μας. Ξύπνησα φυλακισμένη σ’ ένα τέτοιο κλουβί. Ένα μικροσκοπικό κλουβάκι όπου ο αέρας ήταν πολύ στενός.
***
*ΑΝΘΡΩΠΟΣ με καλλιέργεια και πάθος, είχε να πει: Δεν αντέχω τις χρονολογίες. Στείροι αριθμοί, χωρίς το ξέχωρο άρωμα των χρόνων. Κάθε εποχή ζει στη μνήμη πασπαλισμένη με το άρωμα το οποίο οσμίζεσαι μόνο όσο δεν την ξεχνάς. Χωρίς ανάμνηση της ευωδίας της, πάει η εποχή. Δεν έχει νόημα να ζει ψυχρή και σκέτη, απλώς σαν χρονολογία δηλαδή, αριθμοί κούφιοι που δηλώνουν απόσταση απ’ το τέλος που πλησιάζει. Οι αριθμοί σκέτοι είναι σα να ξυπνάς απότομα σε ληξιαρχείο. Κάπου πληκτικά και δυσάρεστα. Μόνο όσοι οσμίζονται το ξεχωριστό άρωμα τής εποχής είναι σημαντικοί. Δεν περνούν σαν τουρίστες απ’ τον κόσμο. Δεν αρκούνται σε φωτογραφίες και καρτ ποστάλ για να ξυπνούν τη μνήμη τους. Γλεντούν τ’ αρώματα, χαίρονται τον καιρό και δεν αφήνουν τίποτε να πάει χαμένο.
Ζ.

Ατραξιόν
*ΑΥΤΟΣ δεν είναι σπορτκάστερ, είναι κανονική ατραξιόν, λιβάδι με μαργαρίτες, η εγκυκλοπαίδεια όλων των λαθών. Φίλαθλοι του Ολυμπιακού αρχίζουν να αποδίδουν στον Γ. Θαναηλάκη γρουσουζιά για την ομάδα στα ευρωπαϊκά ματς που μεταδίδει. Σ’ αυτό με την Πόρτο ξεπέρασε και τον εαυτό του: «...γκολ η Πόρτο, δυστυχώς, ανοίγει το σκορ πολύ νωρίς... α οφσάιντ, το ακυρώνει, όμως δεν βλέπω στη φάση οφσάιντ... δεν υπάρχει γκολ, δεν πέρασε η μπάλα τη γραμμή... γίνεται τσεκ για πέναλτι στο VAR, ναι δίνει πέναλτι». Σε μια φράση, τα είπε όλα για μια φάση, δεν ξανάγινε.
***
*ΚΑΙ προς το τέλος, όταν ο Ολυμπιακός στηριζόταν στο αποτέλεσμα της Σίτι που έπρεπε να κερδίσει οπωσδήποτε τη Μαρσέιγ: «...τελευταίο λεπτό, να περιμένουμε και το αποτέλεσμα των Άγγλων για σιγουριά, δεν ξέρεις τι γίνεται, όμως το 3-0 είναι 3-0». Πόσες πιθανότητες μπορεί αν υπήρχαν να βάλουν γκολ οι Γάλλοι στο τελευταίο λεπτό και να μετρήσει αυτό για τρίποντο;
Ζ.
«Εταίροι»
*ΕΙΝΑΙ προκλητική η ανοχή που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι «εταίροι» μας στην επίσης προκλητική -και επικίνδυνη- επεκτατική πολιτική των Τούρκων γειτόνων που εκβιάζουν και με στρατιωτικά μέσα.
Η προχθεσινή Σύνοδος Κορυφής εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση η οποία για τους δικούς της λόγους δημιούργησε κλίμα προσδοκίας, ενώ θεωρείται ακατανόητη η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να εμφανίσει μάλιστα τις εξελίξεις ως... θετικές.
Οι υποτιθέμενες κυρώσεις αποτελούν «χάδι» στον Ερντογάν που μετά τα προχθεσινά, λαμβάνει χρόνο να διαμορφώσει τετελεσμένα σε μια περιοχή με τεράστια οικονομικά συμφέροντα, λόγο για τον οποίο «σφάζονται» παλικάρια, όπως η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και λοιπές... δημοκρατικές δυνάμεις.
Μέχρι χθες η κυβέρνηση πωλούσε για.. μεταξωτές κορδέλες το «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία» και τώρα «περηφανεύεται» για τις κυρώσεις που αποφάσισε το Αμερικανικό Κογκρέσο. Συμμαχίες και αποφάσεις που για πολλοστή φορά αποδεικνύεται πως δεν είναι βέβαιο ότι εξυπηρετούν και τα ελληνικά συμφέροντα.
Η ανοχή των Ευρωπαίων Εταίρων είναι προκλητική, αλλά όχι και ανεξήγητη...
Β.Κ.

Περσινή
*ΑΠ’ ΤΟΝ ενθουσιασμό του πήγε να τον εκθέσει τον Κ. Αγοραστό, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης στην Αγιά, Θάνος Ολύμπιος, ο γνωστός εκ Κισσάβου Ολύμπιος. Πήγαν να τον δουν τον Περιφερειάρχη με αίτημα νησίδα και φανάρι στον Άι Νικόλα τον Φονιά, μαζί με τους προέδρους απ’ το Καστρί και την Αμυγδαλή, Ν. Κολοβό και Αλ. Δαλαμάγκα. Και δημοσιοποίησαν φωτογραφία μαζί του, αγκαζέ χωρίς μάσκες, χωρίς τίποτα, με πλατιά χαμόγελα. Δίχως να αναφέρουν ότι επρόκειτο για φωτογραφία αρχείου, παλιότερης εποχής, περσινή. Να μην έχει ο Αγοραστός «να δώσει τζιάπ’ι στον κόσμο», πού να εξηγεί και σε ποιον μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα γιατί δεν τηρεί να μέτρα προστασίας... (Η τριάδα που τ’ς Αγιάς τα μέρη, είναι μόνιμη συντροφιά, μαζί κινούνται μονίμως).
Ζ.

Τεστ IQ
*ΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές στον δικό τους ρυθμό.
- Αν αρχίσουν να κάνουν και τεστ IQ, την πατήσαμε. Εκεί να δεις κρούσματα. Ιδίως τα ασυμπτωματικά.
***
*- ΤΟ πώς φτιάχνεις το καζανάκι θα ‘πρεπε να ‘ναι βασική εκπαίδευση στον στρατό αφού όλοι οι άντρες θα το αντιμετωπίσουν κάποτε.
***
*- ΒΟΥΝΟ τα ασιδέρωτα. Να ρίξω πάνω τους ένα σεμεδάκι.
Ζ.

Όποιος προλάβει
*Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανακοίνωσε στον Χρ. Κέλλα ότι οι αποζημιώσεις ΠΣΕΑ θα πληρωθούν πριν τα Χριστούγεννα στους δικαιούχους αμυγδαλοπαραγωγούς και ελαιοπαραγωγούς στους Δήμους Τεμπών και Τυρνάβου. Κι ο βουλευτής, που κυνηγούσε το θέμα, μετέφερε το καλό νέο στους ενδιαφερόμενους.
Αντέδρασε από την αντιπολίτευση η Λ. Λιακούλη. Έκανε λόγο για χριστουγεννιάτικο θαύμα. Που διαχωρίζει τους επίσης δικαιούχους παραγωγούς στις υπόλοιπες επαρχίες του νομού Λάρισας. Σημειωτέον ότι παραγωγοί άλλων νομών, με ισχυρότερο «δόντι», έχουν πληρωθεί από καιρό αυτές τις ίδιες αποζημιώσεις. Η αδικία συνεχίζεται, όποιος προλάβει...
***
*ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ κι η κυβερνητική Στέλλα Μπίζιου, η οποία επικοινώνησε επίσης με τον Α. Λυκουρέντζο και έλαβε λέει «ρητή διαβεβαίωση πως κανονικότατα και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις των αμυγδαλοπαραγωγών Ελασσόνας από τα ΠΣΕΑ 2017...». Όχι τόσο κανονικότατα βέβαια, όσο στα Τέμπη και τον Τύρναβο. (Λογικά, Λαρισαίοι, Αγιώτες και Φαρσαλινοί, ακόμα πιο κανονικότατα αυτοί. Στο περίμενε από το 2017...).
Ζ.

Επικίνδυνο
*- ΑΓΑΠΗ μου είδες πουθενά το βιβλίο «Πώς να έχετε μακροζωία»;
- Ναι, το 'χω κλειδώσει στο γραφείο μου.
- Και γιατί το κλείδωσες;
- Προχθές είδα που το ξεφύλλιζε η μάνα σου.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass