Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 19:48
*ΤΟ Σαββατοκύριακο οι Λαρισαίες είχαν ξεκινήσει την προθέρμανση.  Ζ. *ΤΟ Σαββατοκύριακο οι Λαρισαίες είχαν ξεκινήσει την προθέρμανση. Ζ.

Ασκόπως
*ΑΡΧΙΣΑΝ πάλι οι μετεωρολόγοι τις προβλέψεις για τον καιρό των Χριστουγέννων.

Αυτές τις εν γένει, με αρκετή δόση πιθανολογιών καθότι πολλές ακόμα οι μέρες ως τότε. Το ουσιώδες ερώτημα όμως είναι πόσο μπορεί να απασχολεί κανέναν, αν θα βρέξει φέτος τα Χριστούγεννα, αν θα έχει λιακάδα ή αν θα χιονίσει. Σάμπως ποιος θα βγει και πού να πάει...
Ζ.

Μαλάκωσε;
*ΠΡΩΤΗ φορά μετά από πολύ καιρό κάτω από 20 κρούσματα χθες η Λάρισα, αλλά δεν είναι για πανηγυρισμούς, όλοι ξέρουν πια ότι το Σαββατοκύριακο είναι λιγοστά τα τεστ. Σήμερα θα φανεί κι αύριο ακόμα καλύτερα, αν φθίνει όντως το κύμα διάδοσης του ιού στην πόλη. Αν και κανείς δεν ξέρει, αφού δεν ανακοινώνεται, αν οι θετικοί εντοπίζονται σε φυλακές, σε κλινικές ή σε άλλες κλειστές ομάδες ή αν υπάρχει απλωμένη διασπορά στην κοινότητα. Υπομονή και προσοχή. Είναι κρίμα κι άδικο τώρα που πρόβαλε η ελπίδα με το εμβόλιο.
***
*ΠΡΕΠΕΙ να το καταλάβουν όλοι, ιδίως ενόψει Χριστουγέννων: «Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσει κάποιος ασφαλείς τους δικούς του είναι να μην τους συναντήσει». (Για να μπορεί να το κάνει σε λίγο καιρό).
Ζ.

Τελευταίο κουδούνι
* ΣΤΙΣ 23 Δεκεμβρίου θα χτυπήσει το τελευταίο «κουδούνι» για τους μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων που παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως. Η νέα υπουργική απόφαση ορίζει ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για τις γιορτές των Χριστουγέννων, μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου και τα μαθήματα θα ξεκινήσουν και πάλι στις 8 Ιανουαρίου.
Τώρα αν θα γίνονται διά ζώσης ή και πάλι διαδικτυακά κανείς δεν γνωρίζει, ενώ ήδη τα σενάρια για επιστροφή σε δόσεις πρώτα τα δημοτικά και ύστερα γυμνάσια και λύκεια άρχισαν να κυκλοφορούν. Όσο για τα αποτελέσματα της εξ αποστάσεως αυτά δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα το Υπουργείο Παιδείας. Σημασία έχει ο αριθμός των συνδέσεων. Το πόσοι συνδέονται όμως δεν είναι δείκτης για το πόσο προχωρά η εκπαιδευτική διαδικασία.
Ν.Π.
Αλλιώς, δίχως
*ΤΟΥ Αγίου Ελευθερίου σήμερα, αλλά φέτος δεν έχει εορτές και πανηγύρεις, μήτε καν λουκουμάδες. Δύο χρόνια πριν κλείσει τα 100 η εφημερίδα θα εκδώσει ένα Ημερολόγιο με ειδήσεις μέσα από τις σελίδες της «Ε», το οποίο θα σταλεί σε όλους τους τοπικούς φορείς.
Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τα 140 χρόνια από την Απελευθέρωση της Λάρισας το 1881, η εφημερίδα μπορεί να συνεισφέρει με την ύπαρξή της για τα 98 απ’ αυτά. Και του χρόνου όλα κανονικά.
Ζ.

Κλικαγουεΐτες
*- CLICK away έχετε;
- Ό,τι έχει το ψυγείο.
Οι Λαρισαίοι κλικαγουεΐτες και κλικαγουεΐτισσες εξετάζουν την αγορά υπό το νέο πρίσμα.
***
*- ΚΑΝΩ κλικ αγουέι, παίρνω το παντελόνι στην πόρτα δηλαδή κι όλα καλά. Αν γδυθώ στον δρόμο να το δοκιμάσω έχει πρόστιμο; Πειράζει να με βλέπουν με το σώβρακο;
***
*- ΕΙΜΑΙ περίεργος να δω πάντως, πώς θα λειτουργήσει το click away έξω απ’ τα sex shop.
***
*- ΦΙΛΕ, δώσε το 44 με κόβει λίγο το 43... Κάτι τέτοια θ’ ακούς στους δρόμους της Λάρισας.
***
*- ΠΩΣ θα έλεγε ο Μπαμπινιώτης το click away; Μολών λαβέ, πώς αλλιώς...
Ζ.

Ημίμετρο
ΜΙΚΡΟ ενδιαφέρον και στα Φάρσαλα συνάντησαν οι αγορές click away και με εμπόδιο τον βροχερό καιρό. Λιγοστοί οι πελάτες που αποφάσισαν να ψωνίσουν, έπρεπε να παραλαμβάνουν το προϊόν που επέλεξαν από την είσοδο του καταστήματος.
Ο εμπορικός κόσμος της πόλης, κάνει λόγο για ένα προσωρινό ημίμετρο, με τις επιχειρήσεις που υποβάλλονται σε αυτήν τη διαδικασία πωλήσεων να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τα καθημερινά έξοδά τους.
Γ.Γ.

Ακροβατικό
*«ΕΓΩ είμαι υπέρ του ανοίγματος, αλλά δεν επιτρέπεται επιδημιολογικά», δικαιολογείται ο υπουργός Άδωνις. Αν μας άφηναν... Εγώ είμαι καλός, με τους εμπόρους είμαι, αλλά... Κι ύστερα εμπνεύστηκαν αυτό το απίστευτο ακροβατικό, το click away. Για να το λανσάρει ταυτόχρονα με την απειλή, άμα δεν εφαρμοστεί σωστά εσείς θα φταίτε και θα σας κλείσουμε. Έτσι κι αλλιώς εσείς φταίτε. (Άλλωστε μέχρι και οι Θεσσαλονικείς φταίνε, διότι με τη διάλεκτό τους και τα «με» και «σε» εκπέμπονται περισσότερα σταγονίδια και μεταδίδεται ο ιός).
***
*ΜΕ τη λαμπρή αυτήν ιδέα, κάποια στιγμή πρέπει να ανακοινωθεί ο ταλαντούχος εμπνευστής της, επιτυγχάνεται σίγουρα αποσυμφόρηση των παραδόσεων, βοηθιούνται οι εταιρείες κούριερ, καθώς και όσοι δουλεύουν μ’ αυτές. Ολοφάνερα ευνοούνται κυρίως μεγάλα καταστήματα και αλυσίδες του λιανεμπορίου που έχουν τον μηχανισμό να ανταποκριθούν, το ξέρουν όλοι οι έμποροι αυτό.
Ζ.

Ανοικτοί ναοί
*ΜΕ ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή και αυριανή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία θα αξιολογήσει τα κυβερνητικά μέτρα για την παρουσία τα Χριστούγεννα και τα Φώτα μόνο 9 πιστών στους ναούς και 25 ατόμων για τους μητροπολιτικούς ναούς. Όπως είναι γνωστό αρκετοί ιεράρχες και ιερείς δεν αναγνωρίζουν την απόφαση της Κυβέρνησης και επιζητούν διορθωτικές κινήσεις, όπως είναι το άνοιγμα ναών και την Πρωτοχρονιά, την αύξηση του αριθμού των πιστών από 9 σε 35 με 40 άτομα, αντί των 50 που αρχικά είχε συζητηθεί.
Γι’ αυτό υπάρχουν εύλογες απορίες πώς γίνεται να επιτρέπουν μόνο 9 άτομα σε ενοριακούς ναούς που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα από τον μητροπολιτικό ναό. Για παράδειγμα στη Λάρισα οι ναοί του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Χαραλάμπους και της Ζωοδόχου Πηγής είναι μεγαλύτεροι από τον Άγιο Αχίλλιο.
Ή πώς γίνεται να υπάρχουν ίδια μέτρα και ίδια σταθμά σε πόλεις και χωριά. Αυτή η προχειρότητα και η οριζοντιοποίηση που διακρίνει την κυβερνητική απόφαση έχει εκνευρίσει πολλούς ιεράρχες, οι οποίοι πιέζονται και από το ποίμνιό τους να αντιδράσουν έμπρακτα, ανοίγοντας τους ναούς όλο το εορταστικό δωδεκαήμερο, τουλάχιστον για ατομική προσευχή. Τέλος, λάδι στη φωτιά έριξε η χθεσινή κυβερνητική απόφαση για την επανεκκίνηση των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών από σήμερα, ενισχύοντας την άποψη εκείνων που υποστηρίζουν ότι η Ορθοδοξία στοχοποιείται.
Γ.Ρ.
Γεννητούρια
*ΜΑΝΑ έγινε χθες η πρόεδρος της Κοινότητας Αμπελώνα Βούλα Τσακνάκη - Μαλάκου, η οποία απέκτησε ένα υγιέστατο και πανέμορφο κοριτσάκι. Περιχαρής κι ο χαζομπαμπάς, ο γνωστός λογιστής του Τυρνάβου Γιάννης Μαλάκος, για το δημιούργημα της αγάπης τους. (Και να τους ζήσει).
Κ.Τσ.

Λαρισαίος στα εξοπλιστικά
* ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ είναι η συμβολή του προϊσταμένου του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Παναγιώτη Ντζιοβάρα στην υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο Λαρισαίος αξιωματικός είχε ενεργή συμμετοχή στο μεγάλο αυτό εξοπλιστικό πρόγραμμα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο αναβαθμίζει αισθητά την επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα και βελτιώνει το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχεται στους πολίτες, στον τομέα της ασφάλειας.
Ο κ. Ντζιοβάρας συνόδεψε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη, στην πρόσφατη επιθεώρηση των νέων οχημάτων στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας. Ο προϋπολογισμός του εξοπλιστικού προγράμματος, που ξεπερνά τα 31 εκατ. ευρώ, καλύπτεται από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού 2020, προγράμματα Ε.Σ.Π.Α. και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Ωστόσο το συνολικό πρόγραμμα ξεπερνά τα 40 εκατ., καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη κι άλλοι σχετικοί διαγωνισμοί, όπως για παράδειγμα η ανακατασκευή των οχημάτων των ΜΑΤ, για τα οποία έχουν δεσμευθεί 3 εκατ. ευρώ για 60 οχήματα και το 2022 άλλα 1,8 εκατ. ευρώ για επιπλέον 40.
Μέσω του Λαρισαίου αξιωματικού έτρεξαν πολύ γρήγορα και οι διαγωνισμοί για τον εξοπλισμό των 1.500 ειδικών φρουρών της «ΔΙΑΣ», οι οποίοι εντάχθηκαν στο Σώμα τον περασμένο Γενάρη.
Γ.Ρ.

Ζεστός κατάσκοπος
*ΩΣ Ντέιβιντ Κόρνουελ πέθανε χθες στα 89 του χρόνια. Ως Ιωάννης ο Τετράγωνος, όπως υπέγραφε στα γαλλικά, ο Βρετανός συγγραφέας Τζον Λε Καρρέ θα μείνει αθάνατος.
«Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» ήταν η διασημότερη και τόσο ζεστή ιστορία του, γραμμένη πριν σχεδόν εξήντα χρόνια. Ακολούθησαν πολλά μυθιστορήματα εκπληκτικής ευφυίας, με πλοκή μα και με άποψη για την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία. Με αφηγηματική δεινότητα, πνευματώδες χιούμορ και εξαιρετική ανάλυση συναισθημάτων. Όπως έχουν πει γι’ αυτόν παλιότερα, ο Τζον Λε Καρρέ μπορεί να σκιαγραφήσει έναν ήρωα με μια πρόταση, να αποδώσει μια συναισθηματική φόρτιση με μία φράση και να κατεδαφίσει μια ιδεολογία με μία παράγραφο.
***
*ΣΕ πλήρη διαύγεια συνέχισε να γράφει ως το τέλος. Προ διετίας ήταν που επανήλθε στο προαναφερθέν μπεστ σέλλερ βιβλίο του, γράφοντας το τελευταίο εξίσου ιδιοφυές μυθιστόρημά του «Η κληρονομιά των κατασκόπων». Νέα στοιχεία προστίθενται με δεξιοτεχνία στο παζλ της ιστορίας του «Κατασκόπου», που συνεχίζει να εξελίσσεται στη σύγχρονη εποχή, νέα διαδοχικά στρώματα εξαπάτησης αποκαλύπτονται κάτω από την αρχική πλοκή. Ο μαθητής του Τζορτζ Σμάιλι επιστρέφει στο Σέρκους για να ασχοληθεί από άλλη σκοπιά ξανά με τον αδικοχαμένο φίλο του Άλεκ Λίμας, να θυμηθεί τον Μπιλ Χέιντον κι όλους τους υπόλοιπους.
***
*ΕΙΧΕ προλάβει να γράψει και την αυτοβιογραφία του ο Τζον Λε Καρρέ, «Η Σήραγγα Των Περιστεριών» κυκλοφόρησε προ τετραετίας. Με το απολαυστικό του ύφος και τη διεισδυτική του ματιά, διαβάζει στα γεγονότα με την ίδια ηθική αμφισημία με την οποία διαποτίζει τα μυθιστορήματά του. Είτε γράφει για έναν παπαγάλο σε κάποιο ξενοδοχείο της Βηρυτού που ήξερε να μιμείται τέλεια το κροτάλισμα των πολυβόλων, είτε επισκέπτεται τα μουσεία των άταφων νεκρών της Ρουάντα μετά τη γενοκτονία, είτε γιορτάζει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τον Γιασέρ Αραφάτ, είτε παίρνει συνέντευξη από μια Γερμανίδα τρομοκράτισσα στη φυλακή της στην έρημο Νεγκέβ, είτε παρατηρεί τον Άλεκ Γκίνες να ετοιμάζεται να υποδυθεί τον Τζορτζ Σμάιλι, είτε περιγράφει τη γυναίκα που τον ενέπνευσε να πλάσει την ηρωίδα του στο έργο του «Ο Επίμονος Κηπουρός», ο Λε Καρρέ αφηγείται το κάθε συμβάν με ζωντάνια και χιούμορ, κάνοντας τον αναγνώστη άλλοτε να ξεκαρδίζεται στα γέλια και άλλοτε να βλέπει με καινούριο μάτι πρόσωπα και καταστάσεις που ως τώρα πιστεύαμε πως γνώριζε.
Ζ.

Ρίξιμο
*ΜΕ τη ρήση που έχει χρησιμοποιηθεί ξανά σε Συμβούλιο Κορυφής «Pacta sunt servanda» είχε προσέλθει στις Βρυξέλλες ο Κυρ, Μητσοτάκης, «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται». Κι οι εταίροι του είπαν «Ναι, άστο πάνω στη σερβάντα». Κι ύστερα το λησμόνησαν.
Ζ.

Και δεύτερο...
*ΑΝΗΣΥΧΙΑ στα Φάρσαλα, καθώς μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού στο προσωπικό του Κέντρου Υγείας, κατά τη διενέργεια των μοριακών τεστ και στους υπόλοιπους, βρέθηκε και δεύτερο θετικό δείγμα. Μακάρι να πάνε όλα καλά και να επιστρέψουν γρήγορα στο καθήκον τους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Γ.Γ.

Αμαρτωλά μέτρα
*Η Κύπρος αγωνίζεται με τον Μόρφου, στην Ελλάδα μεταξύ άλλων μητροπολιτών σηκώνει μπαϊράκι κι ο Μεσογαίας Νικόλαος, με τον δικό του τρόπο ο πρώην αστροφυσικός στη NASA, που ακούγεται ότι πάει και για αρχιεπίσκοπος. Δηλώνει αρχικά ότι «προς το παρόν οι ναοί μας θα εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας της υγείας που ισχύουν παντού και με απόλυτο σεβασμό στη λογική και στην κοινωνία», για να συνεχίσει, με αφορμή το επεισόδιο και τις παραβάσεις σε εκκλησία στο Κορωπί: «Τα δε τυχόν επιβαλλόμενα πρόστιμα εξαιτίας των αμαρτωλών νομοθετικών μέτρων, θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τα Φιλόπτωχα Ταμεία και το Ταμείο Στήριξης Πτωχών και Απόρων της Μητροπόλεώς μας. Ό,τι μαζέψαμε από τους εκκλησιαζόμενους πιστούς για τους φτωχούς, τώρα πρέπει να το δώσουμε σε πρόστιμα. Καιρός εκτός από τους πιστούς να τιμωρηθούν και οι φτωχοί...».
Ζ.

Φόρα παρτίδα
*ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΣ πυρά για τα στημένα και τη διαιτησία, χειροβομβίδες για την ακρίβεια, οι αντιπρόεδροι του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ ενέπλεξαν στο τέλος και τη Λάρισα. Με τον Μάκη Γκαγκάτση να ρωτά δημοσίως τον Κ. Καραπαπά: «Ν’ ανοίξει μήπως και το δικό του τηλέφωνο, να δούμε αν έχει νοικιάσει ποτέ κανένα άσπρο «polo» για ταξιδάκι φίλων και συνομιλητών του στη Λάρισα;». Τα λένε φόρα παρτίδα, αλλά η υπόθεση εξακολουθεί να μην αποκαλύπτεται, οι ένοχοι της άγριας επίθεσης να μην τιμωρούνται.
Ζ.

Επισήμανση
* ΝΑ εντάξει στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2021 την κατασκευή πεζοδρομίου για την ασφαλή διέλευση των πεζών στον δρόμο που βρίσκεται μεταξύ των εγκαταστάσεων της 1ης Στρατιάς και της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου, το οποίο συνδέει τη Σαρίμβεη με τη συνοικία Φιλιππούπολη, πλησίον πάρκου Χατζηχαλάρ ζητούν Λαρισαίοι περιπατητές. Η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για περπάτημα, με εξαίρεση το συγκεκριμένο κομμάτι, το οποίο δεν διαθέτει πεζοδρόμιο και είναι επικίνδυνο, ελλείψει φωτισμού, τις βραδινές ώρες.
Γ.Ρ.

Φύλλα
* ΒΟΥΝΟ τα φύλλα των δέντρων στην Καραθάνου και Τζαβέλλα, αναφέρουν διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι της συνοικίας. Kαι καλούν την Υπηρεσία Καθαριότητας να περάσει κι από κει...

Των καιρών
*- ΠΑΠΠΟΥ; ρώτησε ο Λαρισαίος πιτσιρικάς. Έχεις τίποτε παρενέργειες από το εμβόλιο;
- Η γιαγιά σου είμαι.
Ζ.

 

 TAKE CIU

*ΑΑΑ σιαπέρα, α. (Μη μαζευτείτι πάν’ απου 9).
Ζ.

 

KADOS CIU

*ΕΑΝ κάποιος βλέπει τον κάδο να πετάει, μάλλον τον έχει πειράξει η καραντίνα. Απλώς λίγο νερό έχει λιμνάσει μπροστά του.
Ζ.

 

XELIDONI CIU

*ΝΑ, κι αυτός, πριν την καραντίνα ήταν χελιδόνι.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass