ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 16 Δεκ 2020 18:20
*ΝΑ και ο Δεκέμβρης στο Ημερολόγιο των αγροτών της Σκοπιάς Φαρσάλων. Έχουν κάνει τα κουμάντα τους για τα ζώα, νοικοκυραίοι άνθρωποι… Ζ. *ΝΑ και ο Δεκέμβρης στο Ημερολόγιο των αγροτών της Σκοπιάς Φαρσάλων. Έχουν κάνει τα κουμάντα τους για τα ζώα, νοικοκυραίοι άνθρωποι… Ζ.

Παλαίωση


*ΤΗΣ υπομονής οι βραδυμεταφορές κι εκεί που οι Λαρισαίοι παίζουν με τους φελλούς αλα Τενεσσί, εμπνέονται.
- Ευτυχώς που τα κρασιά που είχα παραγγείλει έρχονται με κούριερ. Γίνονται καλύτερα με τα χρόνια.
***
*-ΕΣΤΕΙΛΑ το δώρο για το ανιψάκι μου.
-Τι δώρο του πήρες;
-Ένα ζευγάρι παπούτσια του μπάσκετ.
-Παπούτσια του μπάσκετ στο βρέφος;
-Με κούριερ τα έστειλα.
Ζ.

Τηλε-ευχές
*ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ η φετινή μη-γιορτή της εφημερίδας. Δίχως επισκέψεις, ευχές, τραγούδια και χαρές, χωρίς λουκουμάδες και εκδηλώσεις πανηγυρικές. Ωστόσο τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Τηλε-ευχές πλήθος και μέσω ίντερνετ.
Τηλεφωνικές ευχές στην εφημερίδα από πολλούς απλούς αναγνώστες και φυσικά από σχεδόν όλους τους τοπικούς παράγοντες. Από δύο μητροπολίτες επίσης, από τέσσερις υπουργούς αλλά και δύο πρώην υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μα και τηλεφωνήματα που ξάφνιασαν, όπως αυτό από το γραφείο του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και εκείνο από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρο, ο οποίος ξέρει πολύ καλά και τη Λάρισα και την εφημερίδα της.
Ζ.
Η πίτα...
*ΜΕ μια αφράτη τυρόπιτα, με πλούσια παραδοσιακή γεύση φέτας και ολόχρυσα τραγανά φύλλα, ευχήθηκε την "Ελευθερία" χθες η κα Τάνια Αβραμούλη, του γνωστού και επώνυμου τυροκομείου της περιοχής μας. Η σπιτική πίτα της ήταν από τα πιο εύγεστα δώρα που δεχτήκαμε για τη γιορτή μας, που την απολαύσαμε, στη στιγμή, χωρίς ενοχές και περιορισμούς...
Γ.Ν.

Παρενέργειες
*ΤΟ εμβόλιο είπαν κάποιοι αυξάνει την ερωτική διάθεση. Και με την ανάλογη σοβαρότητα παρεμβαίνει αστειευόμενος ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος: Αυτές είναι οι σωστές παρενέργειες. Δεν τις ανέφεραν οι αξιολογητές του Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ για να αποφύγουν την υπερβολική ζήτηση του εμβολίου. (Εμβολιαστείτε γιατί χανόμαστε, που έλεγε κάποιος παλιά.)
Ζ.

«Τάμπλετ»
*Ο Δήμος Λαρισαίων προχώρησε σε παραγγελία περίπου 250 τάμπλετ, τα οποία θα προσφέρει σε μαθητές οικονομικά αδύναμων οικογενειών της Λάρισας.
Η προσφορά τους θα πραγματοποιηθεί μέσα στις γιορτές, αλλά η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τις μεταφορικές εταιρείες που αυτήν τη χρονική περίοδο πνίγονται...
Λ.Κ.
ΕΚΑΒίτης δήμαρχος
*ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ είναι ο άνθρωπος, ωστόσο πίσω-πίσω, εντάξει δεν έφτασε και τα εξήντα ακόμα, υποχρεώθηκε να κάνει και τον ΕΚΑΒίτη, οδηγός ασθενοφόρου και τραυματιοφορέας ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης καθώς το γνωστό πρόβλημα με το Κέντρο Υγείας του νησιού παραμένει. Ασθενής με κορονοϊό 83χρονος κάτοικος, η υγεία του οποίου επιβαρύνθηκε κι έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Βόλου, ενώ ο καιρός δεν επέτρεπε θαλάσσιες μετακινήσεις. Έτσι, στρατιωτικό ελικόπτερο Super Puma απογειώθηκε από τη Χίο, προσγειώθηκε στη Σκιάθο για να παραλάβει την ειδική "κάψουλα" μεταφοράς ασθενών με κορονοϊό κι έφτασε μετά Αλόννησο. (Η λειτουργία του ΕΣΥ εξακολουθεί να επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.)
***
*ΕΚΕΙ περίμεναν οι δύο αγροτικοί γιατροί του Κ. Υ. κι ο οδηγός ασθενοφόρου Π. Βαφίνης, ντυμένοι όλοι με τις ολόσωμες λευκές στολές προστασίας. Ο δήμαρχος οδήγησε ως το σπίτι του ασθενούς, όπου και τον τοποθέτησαν στην "κάψουλα". Εκεί χρειάστηκε να κάνει και τον τραυματιοφορέα καθώς η μία γιατρός κρατούσε το οξυγόνο και ο άλλος μαζί του το φορείο. Τον παρέδωσαν στο ελικόπτερο και η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία νωρίς το πρωί της Τρίτης στον Βόλο.
***
*ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ επίσης ότι ο διασώστης από τη Σκιάθο Θανάσης Ευγενικός, ο οποίος είχε επιβιβαστεί στο ελικόπτερο για να συνοδεύσει τον ασθενή, υποχρεώθηκε μετά να πληρώσει εισιτήριο για να επιστρέψει από τον Βόλο στη Σκιάθο, ακτοπλοϊκώς, με το επιδοτούμενο από το κράτος δρομολόγιο. (Δεν βγήκαν στο κατάστρωμα να τον χειροκροτήσουν.)
Ζ.

ΕΦΚΑ
*ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕ Λαρισαίος, τηλεφωνεί επί ώρες σε δύο τηλεφωνικές γραμμές του πρώην ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) για να «κλείσει» ραντεβού με γιατρό και δεν απαντά κανείς!
Μας λέει: «Σας παρακαλώ να τηλεφωνήσετε να το διαπιστώσετε... Μέσα στην καραντίνα αναγκάστηκα να βγω από το σπίτι μου για να πάω στον ΕΦΚΑ να ρωτήσω πώς μπορώ να κλείσω ραντεβού με γιατρό και στην είσοδο του κτιρίου που στεγάζεται, μου έδωσαν ένα χαρτάκι με δύο τηλεφωνικά νούμερα, στα οποία δεν απαντά κανείς... Τι κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι; Τηλεργασία; Δεν φτάνει που σηκώνουμε βαρύ φορτίο με την καραντίνα, έρχονται να εντείνουν την κατάσταση που βιώνουμε, τέτοια φαινόμενα. Μας φτάνουν στα όριά μας...».
Λ.Κ.

Πενία
*Η αλήθεια είναι πως τώρα, εν μέσω πανδημίας, έχουμε σημειώσει σημαντικά βήματα προόδου στη χρήση της αγγλικής γλώσσας, ειδικά όλοι εμείς που δεν μπορούμε να δηλώσουμε και τόσο... υπερήφανοι για τις γνώσεις μας επί της ελληνικής γλώσσας. Στον προφορικό και στον γραπτό λόγο.
Οπότε ανελλιπώς παρακολουθούμε τα εβδομαδιαία μαθήματα, έστω και αν αυτά παραδίδονται με βραδείς ρυθμούς, λέξη τη λέξη. Κάτι σαν διά βίου εκπαίδευση δείχνει αλλά και τα γλωσσικά αγαθά φαίνεται πως κόποις κτώνται. Αφού προηχθήκαμε επιτυχώς στο bazzar, αφού αριστεύσαμε στο Black Friday και εντρυφήσαμε στο lockdown, αυτές τις ημέρες η παράδοση συνεχίζεται με το click away και όλα σε away.
Τέτοια εμπέδωση, που σου δημιουργείται η αίσθηση ότι αποτελεί μέρος της ντοπιολαλιάς. Εντάξει, δεν είναι σαν γνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ λαιμαργιάς και σβερκαριάς αλλά ένα επιπλέον level αυταπόδεικτα το κατέχεις, βοηθά ιδιαίτερα στις συνομιλίες ενόσω βρίσκεσαι στην αναμονή για το Rapid test.
Με κάνα δύο μήνες πανδημία ακόμη, το έχουμε στο τσεπάκι το MSc. Δεν την ξέρουμε τη γλώσσα μας, κάνουμε σοβαρές προσπάθειες να την ξεχάσουμε παριστάνοντας τους... πολύγλωσσους, τρομάρα μας. Δυστυχώς και με ευθύνη των Μέσων Ενημέρωσης που με ευκολία αναπαράγουν την ορολογία την ημερών, λες και δεν μπορούμε να την αποδώσουμε στα ελληνικά.
Anyway πατριώτ’, μη μας χρεώσουν και γλωσσική ξενοφοβία...
Β.Κ.

Πολύ μπροστά
*ΕΧΟΥΝ τις δικές τους προσεγγίσεις οι Λαρισαίοι.
- Εν τω μεταξύ οι άλλες χώρες κάνουν λοκντάουν ενόψει γιορτών, εμείς ανοίγουμε. Πόσο μπροστά ρε φίλε...
***
*- ΠΩΣ σου φάνηκε το 2020;
- Σαν κολονοσκόπηση χωρίς μέθη.
***
*- ΕΙΠΑΝ μέχρι 9 άτομα γιατί σου λέει δεν μπορεί να 'ναι όλοι ζευγάρια, θα πάει και ένα μπακούρι μόνος του.
Ζ.

Ωριμάζουν αργά
*ΜΕΤΑ από τις ζημίες και τα πολλά δεινά που συσσώρευσε ο «Ιανός» στη Θεσσαλία, επιτέλους μια ευχάριστη και ταυτόχρονα ενθαρρυντική εξέλιξη για τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής Φαρσάλων. Και πανηγυρίζουν Γκούμας και λοιποί, ολόκληρη συντροφιά ειδικών, οι οποίοι δεν ασχολούνται φυσικά μονάχα με τον Αχελώο. Η είδηση, λένε, ότι επιτέλους δημοπρατείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το φράγμα στα Βρυσιά Φαρσάλων, αποτελεί το επιστέγασμα προσπάθειας πολλών ετών, από όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες που ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό.
***
*ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ που παρατίθεται πολύ συνοπτικά: Το θέμα των πηγών στα Βρυσιά, απασχόλησε τις αρμόδιες υπηρεσίες από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν άρχισαν να στύβουν με την εκβάθυνση των μεγάλων αρδευτικών γεωτρήσεων της περιοχής. Το έργο που δημοπρατεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το διεκδικούν οι αγρότες με τους φορείς της περιοχής, ήδη από τις αρχές του 2000. Το 2004 μετά και από εισήγηση της αρμόδιας ΔΕΒ, εντάχθηκε στο νομαρχιακό πρόγραμμα η χρηματοδότηση σχετικής υδρογεωλογικής μελέτης, η οποία ολοκληρώθηκε το 2008. Το 2011 υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας η σύμβαση για την ανάθεση της μελέτης του φράγματος, το οποίο έφτασε τώρα να δημοπρατείται. (Άντε, με το καλό και στο μεγάλο φράγμα στο Παλιοδερλί.)
Ζ.

Σφεντόνες
*ΠΑΝΩ στις προπονήσεις για το e-shop, οι Λαρισαίοι κλήθηκαν να παίξουν με καινούριο σύστημα.
- Πολύ ωραίο παντελόνι αλλά σου είναι λίγο κοντό, τι μάρκα είναι;
- Click away.
***
*- ΘΑ παραγγείλω ζαρτιέρες με τη μέθοδο click away και αν δεν μου αρέσουν θα τις κάνω σφεντόνες.
***
*- ΚΑΙ καλά το παπούτσι το δοκιμάζεις στο πεζοδρόμιο, με τα σουτιέν τι κάνουμε;
Ζ.

Διαχωρισμός
*ΤΟ ξεστόμισε ο Λαρισαίος μετά και τα τελευταία φαινόμενα, διασκευάζοντας το κλασικό.
- Βασικά είμαι υπέρ του διαχωρισμού κράτους και δημοσιογραφίας.
Ζ.

Με το βυτίο
*ΤΙΣ αντιδράσεις ορισμένων μητροπολιτών στις κυβερνητικές αποφάσεις για τις εκκλησίες αναλύει ο Χ. Ξ. : Να τ’ ακούει όλα αυτά ο Βελόπουλος και να δίνει καινούριες παραγγελίες για κηραλοιφή. Μωρέ με το βυτίο θα την πουλάει τώρα, που το χριστεπώνυμον πλήθος θα σταθεί στο πλευρό του και θα φωνάξει «απεταξάμην» στην κυβέρνηση του Κυριάκου. Πού θα πάνε δηλαδή όλοι αυτοί; Στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Στον Κουτσούμπα; Στον Τσακαλώτο που δεν μπορεί να ξεχωρίσει τον Άγιο Δημήτριο απ’ τον Σεντ Πολ; Ναι, υπάρχει ζήτημα πολιτικό και αν το Μακεδονικό τον ταρακούνησε τον Τσίπρα μέχρι τελικής πτώσεως, για να δούμε μήπως το εκκλησιαστικό παίξει ρόλο ανάλογο για τον Μητσοτάκη.
Ζ.

Δεν απέδωσε
*ΑΥΤΗ τη φορά τουλάχιστον, λάθεψε, δεν απέδωσε το μαθηματικό μοντέλο που έλεγε ότι εφαρμόζει ο Ν. Καρδούλας, συνεισφέροντας από τη Λάρισα στη μάχη των επιστημόνων και τη διαμόρφωση της κυβερνητικής τακτικής. Τυγχάνει άλλωστε και ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.
Στις προβλέψεις που είχε δημοσιοποιήσει με αυτοπεποίθηση, ο απόστρατος και μηχανικός, μετά τις εξακοσαριές των διασωληνωμένων στις αρχές Δεκεμβρίου, έβλεπε ότι γύρω στις 10 του μήνα ο αριθμός τους θα είχε πέσει ραγδαία κάτω από 400 και στις 14 Δεκεμβρίου, προχθές ακόμη, κάτω κι από 200. Κι έτσι εκτιμούσε ότι θ’ άνοιγε και η αγορά κανονικά απ’ την περασμένη Δευτέρα. Πεισματάρηδες όμως οι διασωληνωμένοι, δεν το κούνησαν ρούπι απ’ τις ΜΕΘ. (Ο ίδιος πανηγύριζε χθες ότι επιβεβαιώθηκε το μοντέλο του, «το πιο επιτυχημένο παγκοσμίως» λέει, επικαλούμενος ότι είχε προβλέψει πως στις 14 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα ήταν από 450 έως 750, μετρήθηκαν τελικά 639 και στη Λάρισα θα ήταν 13 μέχρι 22, βρέθηκαν τελικά 19. Μόνο που ήταν Δευτέρα. Η γνωστή Δευτέρα χωρίς πολλά τεστ. Και χθες, η Τρίτη τον εξέθεσε με τη νέα εκτόξευση.)
Ζ.

Διπλό χτύπημα
*ΠΟΛΥΓΡΑΦΟΤΑΤΟΣ ο Ελασσονίτης πρώην υπουργός, με αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις. Άρθρο του Φιλ. Σαχινίδη στα «Νέα», σύνηθες πια, είχαν και χώρο αφού θα έλειπε η Έλενα Ακρίτα, άρθρο του Φιλ. Σαχινίδη ακριβώς την επομένη και στα «Παραπολιτικά». Αντιπολιτευόμενες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη πάντως δεν τις λες τις δύο αθηναϊκές εφημερίδες.
Ζ.

Φύγε συ, έλα συ
*ΝΑ συμπληρώνει άραγε δεκαοκτάδα ο Γιάννης Τάτσης; Ίσα-ίσα μία ενδεκάδα των θεωρούμενων βασικών διέθετε τελευταία. Και σε κάθε επόμενο ματς λογικά η ομάδα θα συνεχίσει να φυλλορροεί. Δική του είναι ό, τι θέλει την κάνει ο ιδιοκτήτης της, λογαριασμό θα δώσει; Υποστήριξη όμως ζητάει απ’ τους Λαρισαίους... (Σφυρίζει ο διαιτητής τη λήξη και δεν ξέρουν ποιος μένει και ποιος τα μαζεύει. Πουθενά στον κόσμο έτσι.)
***
*ΥΠΑΡΧΕΙ όμως σχέδιο λέει, ναι. Διώχνει τους λεγεωνάριους που ο ίδιος είχε διαλέξει «απ’ τα πανέρια», για ν’ ανεβάσει στην πρώτη ομάδα τα παιδιά της ομάδας Νέων. Ενδεχομένως κάποια στιγμή να κληθούν στη μεγάλη ομάδα και κάποια παιδιά από την Κ13, για ανανέωση σε βάθος. Δεν θα πληρώνονται κιόλας, ίσα-ίσα θα πληρώνουν μάλλον και τα δίδακτρα, μια χαρά. Θα ισορροπούν και τον ηλικιακό μέσο όρο, αν μετά τον Μόρα σκεφτεί να φέρει πίσω και τον Νεμπεγλέρα.
Ζ.

Σε επιφυλακή
*ΤΟ ζευγάρι των Λαρισαίων κοιμούνται μαζί όταν ξαφνικά ακούγεται ένας θόρυβος στο σπίτι. Η γυναίκα ανασηκώνεται και λέει μέσα στον ύπνο της.
- Είναι ο άντρας μου. Τρέξε, φύγε γρήγορα.
Ο άντρας πηδά από το κρεβάτι, ρίχνει ένα σάλτο από το παράθυρο, ενώ φοράει όπως-όπως τα ρούχα του σέρνεται σε κάτι θάμνους έξω στον δρόμο, όταν θυμάται κάτι. Επιστρέφει στο σπίτι και πάει στη γυναίκα του.
- Μισό λεπτό καλέ, εγώ είμαι ο άντρας σου. Γιατί το είπες αυτό;
Ρίχνοντάς του ένα άγριο βλέμμα εκείνη τον ρωτάει.
- Τότε γιατί έτρεξες;
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass