Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2020 18:30 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 19:47
ΤΟ χριστουγεννιάτικο δώρο του Κώστα Αγοραστού στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, γράφει ιστορία: Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, που επιτρέπει την απρόσκοπτη εργασία των αρχαιολόγων τα επόμενα δύο χρόνια, για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας και την απόδοσή του στην κοινωνία. Συνολικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου με 7 εκατομμύρια ευρώ την αποκατάσταση του εμβληματικού μνημείου. Η άριστη συνεργασία και οι προσωπικές σχέσεις Αγοραστού- Μενδώνη, οδηγούν σε αποτελέσματα με τεράστια συμβολική και πραγματική υπεραξία. Για πρώτη φορά στα 20 χρόνια, όπως αναγνωρίζουν οι υπεύθυνοι του έργου, γίνεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Πώς να μην κοιμούνται ήσυχοι εκεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων... ΤΟ χριστουγεννιάτικο δώρο του Κώστα Αγοραστού στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, γράφει ιστορία: Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, που επιτρέπει την απρόσκοπτη εργασία των αρχαιολόγων τα επόμενα δύο χρόνια, για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας και την απόδοσή του στην κοινωνία. Συνολικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου με 7 εκατομμύρια ευρώ την αποκατάσταση του εμβληματικού μνημείου. Η άριστη συνεργασία και οι προσωπικές σχέσεις Αγοραστού- Μενδώνη, οδηγούν σε αποτελέσματα με τεράστια συμβολική και πραγματική υπεραξία. Για πρώτη φορά στα 20 χρόνια, όπως αναγνωρίζουν οι υπεύθυνοι του έργου, γίνεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Πώς να μην κοιμούνται ήσυχοι εκεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων...

Ποιος χειμώνας...
*ΜΠΑ, δεν φαίνεται να χειμωνιάζει φέτος... Ο δρόμος προς τα Χριστούγεννα εξακολουθεί στρωμένος

με λιακάδες, στολισμένος με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, στεγνός από νερά. Αλλά και στρίβοντας προς την Πρωτοχρονιά το ίδιο περίπου δείχνει ως πέρα. Άντε να δούμε...
Ζ.

Ανησυχητικό
*«ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ την ανάγκη προσοχής σε αυτές τις τρεις πόλεις, για να μην πραγματωθεί η αύξηση που προβλέπεται από το επόμενο Σαββατοκύριακο». Ανησυχητική η επισήμανση της ομάδας του καθηγητή ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, στην ποσοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Στις μαθηματικές καμπύλες για την πρόβλεψη της πορείας του ημερήσιου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), όπως το λένε οι ειδικοί, εμφανίζεται άνοδος των κρουσμάτων το Σαββατοκύριακο της Πρωτοχρονιάς σε Λάρισα, Βόλο και Καρδίτσα. Γι’ αυτό και το καμπανάκι. Κι είθε να πέσουν έξω. (Ας φροντίσουν οι Θεσσαλοί να συμβεί αυτό).
Ζ.

Βαυαρικόν
*ΕΠΕΠΡΩΤΟ ήδη ο Αρμστρόγκ και οι συναυτώ κατά την θλιβεράν Αρμοστείαν, άμα τη αναγεννήσει του Έθνους μας να επέμβωσι και αλλάξωσι τα πάντα εν Ημίν έτι δε και αυτά των Ελλήνων έθιμα.
Ο αειθαλής δάσκαλος Κ.Ι.Π. για το αειθαλές έλατο, όχι γενικώς αλλά ως χριστουγεννιάτικο δέντρο, αυτό τον απασχολεί: Οι Βαυαροί, καθιέρωσαν ως Σύμβολον του εορτασμού κατά το Νέον Έτος, Έλατον εστολισμένον, δια του παρασίτου αυτού, το Γκί. Προς τι λοιπόν η αλλαγή αυτή; Ημείς οι Έλληνες είχομεν να επιδείξωμεν, ως Κράτος Ναυτικόν, αντ’ αυτών, τας νήας μας, από Θεμιστοκλέους έως σήμερον, καραβάκια, ιστιοφόρα και βαρκούλες. Μέχρι και του Θαλασσομάχου Αβέρωφ. Τι δέντρον ήτο ετούτο το ξενόφερτον;
Είδε κανείς δένδρον να έχει επάνω του κρεμασμένα καλαθάκια και χαρτάκια; Κορδέλες και φωτάκια; Αυτό δεν έχει ρίζας και γι’ αυτό δεν μπορεί να παράγει καρπούς. Δι ό πάν δένδρον μη ποιούν καρπούς κόπτεται και εις πύρ βάλλεται.
Η ξενομανία δε ην δολίως εφύτευσαν εν Ημίν, είναι και αυτή σαθρόν τέχνασμα. Τις υπελόγισεν, χιλιάδες Ελάτων ξεριζώνοντάς τα εκ του φυσικού των περιβάλλοντος και μάλιστα αδρά πληρώνοντάς τα, για να τα πετάξουμε την άλλη μέρα, χλωμά και μαραμένα στις χωματερές. (Βαυαρικόν τέχνασμα ή βαρβαρικόν;)
Ζ.

Γιορτάζει
Του Αγίου Ιγνατίου σήμερα και εορτάζει ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης π. Ιγνάτιος Μουρτζανός. Κι ο Λαρισαίος, εύχεται να διατηρήσει την ακούραστη διάθεση προσφοράς και το χαμόγελό του. Όπως επίσης «να είναι αναπαυμένος και συγχωρεμένος κι εκείνος που του χάρισε το όνομά του», όπως συχνά λέει κι ο ίδιος ο νεαρός «μαραθωνοδρόμος» κληρικός.

Τζάμπα κόπος
*ΣΕ δραστικά μέτρα για την καλύτερη επιτήρηση όσων γράφονται στα ΜΜΕ για το έργο της, αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση, αναφέρει το Κουλούρι. Συγκεκριμένα, στο εξής θα αποκτήσουν πρόσβαση σε όλους τους υπολογιστές δημοσιογράφων ειδικοί επιτηρητές/ ελεγκτές του Μεγάρου Μαξίμου, ώστε να μπορούν να ελέγχουν το περιεχόμενο των άρθρων πριν αυτά δημοσιευτούν.
«Είναι τζάμπα κόπος για όλους, να προχωράμε σε διορθώσεις όταν ένα κείμενο έχει ήδη ανέβει. Σεβόμαστε απόλυτα τους δημοσιογράφους και το έργο τους και γι’ αυτό αποφασίσαμε να βλέπουμε από πριν τι γράφουν για να μην κουράζονται άδικα, όταν αποφασίζουν να μη δημοσιεύσουν αυτούσια τα non parer μας», σχολίαζαν πηγές της κυβέρνησης.
(Αυτό θα πει σχεδιασμός, πρόγραμμα, νοιάξιμο για τον απλό εργαζόμενο.)
Ζ.

Εμβόλια
ΤΑ μένεα κατά της ΕΕ και της Γερμανίας πνέει ο αρθρογράφος του περιοδικού Spiegel, που κυκλοφόρησε χθες. Επικρίνοντας την ΕΕ, επειδή αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται οι 27 σε αντίθεση με Βρετανία και ΗΠΑ.
Δηλαδή και η Γερμανία δεν θα έχει διαθέσιμα για να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των πολιτών της μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Στην Ελλάδα τώρα, μόλις προχθές θα διαβάσατε πως η κυβέρνηση θα λάβει περί τα 150.000 εμβόλια, αριθμός μη ικανός για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.
Μάλιστα μέχρι προχθές ο υπουργός Υγείας, προφανώς όχι εν αγνοία της κυβέρνησης, διατυμπάνιζε τα περί εμβολιαστικών κέντρων, ενώ προχθές ανακοίνωσε πως οι εμβολιασμοί ξεκινούν στις 27 Δεκεμβρίου.
Μένει να αποδειχθεί, όχι για ποιους αλλά για πόσους θα φθάσουν τα εμβόλια στην Ελλάδα. Το χθεσινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού καθιστά σαφές πως οι επικρίσεις αφορούν στην αποτυχία πρόληψης και αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Στην Ελλάδα, η κυβερνητική ολιγωρία καταρχήν επιβεβαιώθηκε με τις ελλείψεις σε ΜΕΘ.
Β.Κ.

Λίστες αναμονής
ΜΑΛΛΟΝ ανησυχία πρέπει να προκαλέσει η απόφαση να διατηρηθεί... προληπτικά ως νοσοκομείο Covid το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (δείτε τα σχετικά ρεπορτάζ της «Ε»).
Η απόφαση είναι σαφές ότι αφορά στον κυβερνητικό σχεδιασμό και όχι στην κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υγείας στην περιοχή. Ο χειρουργικός τομέας του ΠΠΓΝΛ - ελέω πολιτικών αποφάσεων του παρελθόντος – δεν μπορεί να καλύψει τις δικές του ανάγκες, θα τα καταφέρει αν τους προστεθεί και ο χειρουργικός τομέας του ΓΝΛ; Αστεία πράγματα.Νωρίτερα όμως θα πρέπει να απαντηθεί, τι απέγιναν αυτούς τους μήνες οι ασθενείς από άλλες νόσους, πού πήγαν για να βρούνε την υγειά τους οι άνθρωποι. Γιατί η κυβερνητική αδράνεια στην προετοιμασία του β’ κύματος της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν ακόμη και τα χειρουργεία (σ.σ. πλην επειγόντων) και τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν μόνο για τον κορονοϊό.
Αναβλήθηκαν δηλαδή τα επί μήνες προγραμματισμένα χειρουργεία. Φαντασθείτε πού έχουν φθάσει οι λίστες αναμονής. Λοιπόν πού πήγαν οι άλλοι ασθενείς, πού γιατρεύτηκαν; Στον ιδιωτικό τομέα μήπως και με τι κόστος; Οι κυβερνητικές αποφάσεις είναι σαφές δεν αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας...
Β.Κ.

Στολισμός
ΣΕ αντίθεση με άλλα δημοτικά διαμερίσματα της Λάρισας, στην Τερψιθέα ακόμη δεν έχουν στολίσει για τα Χριστούγεννα, τόνιζε προς τη στήλη, αναγνώστης.
Προσθέτοντας πως με εξαίρεση μια φάτνη, ο διάκοσμος είναι ανύπαρκτος.
Ποιος λοιπόν έχει την ευθύνη και εορταστικά παραμένει στα... σκοτεινά η Τερψιθέα; Ο Δήμος Λαρισαίων ή η Κοινότητα Τερψιθέας; Ενέκρινε χρήματα ο Δήμος προς την Κοινότητα και αν ναι, φρόντισε αυτή για τον φωτισμό;
Β.Κ.
Καφέδες
*ΠΡΩΙΝΕΣ συζητήσεις νεαρών Λαρισαίων, κατά τη 1 το μεσημέρι.
- Έχω πιεί τρεις καφέδες και το μόνο που κατάφερα είναι να νυστάζω με νεύρα.
***
*- ΜΟΝΟ οι Έλληνες πάντως μπορούμε να κάνουμε τρεις ολόκληρες ώρες κάθε πρωί, για να πιούμε έναν στιγμιαίο καφέ.
***
*- ΤΟ καλύτερο πρωινό ξύπνημα είναι όταν γυρίζεις απ’ την άλλη και ξανακοιμάσαι.
Ζ.

Κουραμπιέδες
*ΕΠΙΚΑΙΡΗ συνταγή, χριστουγεννιάτικη δηλαδή, προ εβδομήκοντα και πλέον ετών.
Θέτεις εις μίαν λεκάνην 200 δράμια βουτύρου και 200 δράμια ψιλής σακχάρεως, τα δουλεύεις δια των χειρών έως ου ασπρίση το βούτυρον. Κατόπιν θέτεις μίαν οκάν αλεύρου και αφού δουλευθώσιν επί αρκετήν ώραν, πλάττομεν τους κουραμπιέδες ως μας αρέσει, τους θέτομεν εις μίαν λαμαρίνα και τους ψήνομεν εις τον φούρνον επί αδυνάτου πυράς. Αφού ψηθώσι τους αποσύρωμεν και επιπάσσομεν αυτούς δια ψιλής σακχάρεως.
Ζ.

Διερμηνεία
*ΜΟΥΣΙΚΟ γκρουπ «Deep the Funky». Στη Λάρισα πάλι έτσι ακριβώς λένε όταν κάποιος έχει να εμφανιστεί πολύ καιρό.
***
*- ΑΥΤΗ η κρέμα σώματος είναι καλή; Ρώτησε η Λαρισαία.
- Συσφίγγει.
- Άμα είναι να με σφίγγει θα πάρω μια πιο άνετη.
***
*ΔΥΣΚΟΛΟ πράγμα η διερμηνεία στον κάμπο: ‘’Messed t’ mesh’’, ίσον το μπερδεμένο πλέγμα στα αγγλικά, στα λαρσινά όμως ‘’μεσ’τ’ μεσ’’’, καταμεσής ήτοι.
Ζ.

Πλούσια γλώσσα
*ΕΝΑΣ Άγγλος τουρίστας θέλησε να μάθει ελληνικά και μετά τα καλημέρα, καλησπέρα, τα yes και τα no, έτυχε να ρωτήσει πώς θα έλεγε στα ελληνικά το very fast. Κι άρχισε να καταγράφει απαντήσεις: Στα γρήγορα, Τάκα-τάκα, Αμέσως, Στο άψε σβήσε, Μάνι-μάνι, Πατ κιούτ, Στο άψε σβήσε, Στο πι και φι, Στο λεπτό, Σε χρόνο ντε τε, Τσάκα-τσάκα, Πολύ γρήγορα, Μονοκοπανιά, Εν ριπή οφθαλμού, Μονορούφι, Λάχα-λάχα, Στο πιτς φυτίλι, Άρον-άρον, Μέχρι να πεις κύμινο, Τσακ μπαμ. Κάπου εκεί άρχισε ν΄ αλλάζει γνώμη. Μήπως καλύτερα να το πάλευε με τα κινέζικα;
Ζ.

Λεφτά υπάρχουν;
*ΛΕΦΤΑ εδώ, λεφτά εκεί, λεφτά παντού και σε όλους, προς χάριν της ρευστότητας και ως οικονομικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Αναστολές, ενοίκια, επιδόματα, επιστρεπτέες προκαταβολές κ.α. Αλήθεια, έχει αναλογιστεί κανείς ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό όταν με το καλό τελειώσει όλο αυτό; Αλήθεια, πώς ξεπεράστηκε έτσι η δεκαετής λιτότητα της οικονομικής κρίσης και μάλιστα τώρα που το κράτος δεν εισπράττει καθώς το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς βρίσκεται σε αναγκαστική αναστολή; Αναρωτιούνται αρκετοί τι θα ακολουθήσει μετά, όταν τελειώσει όλη αυτή η περιπέτεια. Θα πέσει μονοκονδυλιά ή θα συνεχίσουμε να χρωστάμε;
Γ.Γ.

Αργότερα
*ΤΟ εμβόλιο φτάνει, ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί, προγραμματισμένοι να γίνουν μέσα σε τυμπανοκρουσίες, όμως ο κόσμος θα περιμένει και θα περιμένει πολύ για να νιώσει ασφαλής. Άλλα έλεγε η κυβέρνηση πριν λίγες μόλις εβδομάδες, τώρα τα στρίβει. Αντί για 2,1 εκατομμύρια μηνιαίως, τώρα λένε πως «μέχρι τον Φεβρουάριο - Mάρτιο θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό των ευάλωτων συμπολιτών μας». Ένα μεγάλο ποσοστό των ευάλωτων... Άρα έχει πάρα πολύ δρόμο ακόμα, απελπισία κάπως...
Ζ.

Ειδικότητες
*ΝΕΟΙ ορίζοντες ανοίγονται, καινούργια επαγγέλματα ανακαλύπτουν οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Τι δουλειά κάνεις;
- Είμαι αστυνομικός στο Πανεπιστήμιο. Εσύ;
- Εγώ, ναυαγοσώστης στην Ακρόπολη.
Ζ.

Απορίες
*ΑΠΟ κάπου επέστρεφαν ο Λαρισαίος με την κόρη του κι ο άλλος στη γειτονιά άκουγε ακούσια την πιτσιρίκα, έξι-εφτά χρονών. Όπου ο μπαμπάς την ενημέρωνε ότι είδε στον λογαριασμό του πως έστειλε η νονά λεφτά στην τράπεζα για να της πάρει η μαμά δώρο. Και της εξηγούσε ότι δεν μπορεί να της το φέρει η ίδια φέτος.
- Ναι ξέρω, είναι ο κορονοϊός... Αλλά, μπαμπά; Πώς στέλνουν οι τράπεζες λεφτά με το τάμπλετ; Και πώς θα φέρει δώρο ο Αϊ Βασίλης αφού δεν θα πάρει φέτος το γράμμα μας; Δουλεύουν τα ταχυδρομεία;
Ζ.

Κακό κι ένα καλό
*ΤΙ άλλο να κάνουν πια οι Λαρισαίοι, το έχουν ρίξει στον σουρεαλισμό.
- Και με πλησιάζει που λέτε η άλλη στον δρόμο, με κοιτάει, κάνει τον σταυρό της και φεύγει. Ώπα, λέω... Μετά κατάλαβα ότι είχε εκκλησία πίσω μου.
***
*- ΕΧΩ ένα κακό κι ένα καλό νέο για σένα.
- Για πες;
- Έγιναν αναλύσεις και το αίμα σου βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος.
- Και το καλό νέο;
- Χοληστερίνη και ζάχαρο είναι φυσιολογικά.
***
*- ΜΕ τη γυναίκα μου προσπαθούμε να πιάσουμε κάνα παιδί αλλά δεν γίνεται τίποτα.
- Νέοι είστε ακόμα, κυνηγήστε το.
- Τα κυνηγάμε αλλά τρέχουν στη μάνα τους.
Ζ.

Χωρίς συνοδούς
*- ΝΑ κι ένα θετικό...
Ο γνωστός Λαρισαίος γιατρός το παρατήρησε μέσα στον γενικό χαμό. Με τα ισχύοντα αυστηρά περιοριστικά μέτρα προσέγγισης στα νοσοκομεία, το Πανεπιστημιακό πήρε βαθιά ανάσα.
- Αποδείχθηκε ότι μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους συνοδούς ασθενών.
Ήταν λέει πάνω από 1.000 άτομα που πηγαινοέρχονταν καθημερινά και κινούνταν μέσα στο νοσοκομείο.
Ζ.

Πολύτιμα αυτιά
*ΤΕΛΙΚΑ, μετά την παρέλευση της πανδημίας, ως τα πιο υποτιμημένα όργανα του ανθρώπινου σώματος θα ανακηρυχθούν με μαθηματική ακρίβεια τα αυτιά, εκτιμά ο Α. Δ. Έκαναν όλο αυτό το διάστημα και συνεχίζουν να κάνουν πολλή και επίπονη εργασία ταυτόχρονα.
1. Συγκρατούν τη μάσκα.
2. Συγκρατούν τα γυαλιά.
3. Συγκρατούν τα ακουστικά του κινητού.
4. Συγκρατούν τα σκουλαρίκια.
5. Είναι υποχρεωμένα να ακούν ένα σωρό βλακείες.
Ζ.

 

DELERIA CIU

*ΜΙΑ διαφορετική Παναγία σε Φάτνη σε χωριό της Λάρισας. Μάλλον κούκλα από βιτρίνα μαγαζιού και καλά που δεν είναι και μακιγιαρισμένη δηλαδή...
Ζ.

 

KARANTINA CIU

*ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΗΚΕ ο άλλος, να τιμήσει τα ‘’σαράντα’’ της καραντίνας. Όχι κόλλυβα, με πορτοκαλόπιτα.
Ι.Μ.

 

LAMPAKIA CIU

*ΚΙ όχι μόνο χριστουγεννιάτικα...
Ι.Μ.

 

MAKARONIA CIU

*ΔΕΝ περνάει η ώρα στην καραντίνα. Κι ο μπαμπάς συνεργάζεται με τον γιο του για να φτιάξουν μακαρόνια.
Ζ.

 

OROSEIRA CIU

*Η οροσειρά της Φυλλωσιάς σε συνοικιακό δρόμο της Λάρισας. Με τους οδοκαθαριστές να επιδίδονται σε σισύφειο έργο, και δύο φορές τη μέρα να σκουπίσουν τέτοια περίοδο, καθαρά δεν θα ’ναι.
Ζ.