Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 19:46
*NA και διαφορετική εικόνα, η πρέπουσα, εκεί στην όχθη του ποταμού στο ύψος της Αεροδρομίου. Την Κυριακή σκουπιδομάνι, εικόνα που δημοσιεύτηκε χθες, την επομένη πέρασε η Υπηρεσία Καθαριότητας. Αφού έχει όμως τόση κίνηση περαστικών, μήπως να περνούν συχνότερα; Ή να τοποθετηθεί ίσως διπλό καλάθι απορριμμάτων;  Ζ. *NA και διαφορετική εικόνα, η πρέπουσα, εκεί στην όχθη του ποταμού στο ύψος της Αεροδρομίου. Την Κυριακή σκουπιδομάνι, εικόνα που δημοσιεύτηκε χθες, την επομένη πέρασε η Υπηρεσία Καθαριότητας. Αφού έχει όμως τόση κίνηση περαστικών, μήπως να περνούν συχνότερα; Ή να τοποθετηθεί ίσως διπλό καλάθι απορριμμάτων; Ζ.

Να-μην-τα πούμε...
*Η νέα μπίζνα των πιτσιρικάδων που τους έκοψαν φέτος τα κάλαντα είναι, λέει,

να γυρνούν παραμονή στη γειτονιά τους στη Λάρισα ρωτώντας όχι αν θα τα πουν αλλά «πόσα δίνεις να μην πούμε». Εννοώντας να μην το πουν ότι μαζεύτηκε σπίτι όλο σου το σόι...
Ζ.

100%
*-ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ με τον περιορισμό των χριστουγεννιάτικων ρεβεγιόν;
- Απολύτως.
-Επιτέλους σωστά μέτρα.
- Η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
(Παρέα από γαλοπούλες ήταν που απαντούσε ομοθυμαδόν θετικά στην ερώτηση.)
Ζ.

Μηδέν τζόγος
*ΕΝΤΑΞΕΙ να μην έχει χαρτάκι την Πρωτοχρονιά, ούτε καν για το καλό, ούτε χαρτοπαίγνια πολύ πριν και μετά, κλειστά τα καφενεία και τα στέκια εν γένει, ούτε συνάξεις στα σπίτια απαγορεύονται. Αλλά να μην έχει φέτος ούτε κλήρωση του κρατικού πρωτοχρονιάτικου λαχείου; Αντέχεται;
Ζ.

Άλλοι καιροί
*- ΤΕΛΙΚΑ ήμασταν καλύτερα όταν νομίζαμε πως ήμασταν χειρότερα, γνωμάτευσε η Λαρισαία στις φίλες της.
***
*- ΕΧΩ παραγγείλει μέσω ίντερνετ κάτι σχολικά για τα παιδιά μου.
- Ποια παιδιά καλέ, αφού δεν έχεις παιδιά...
- Ε, μέχρι να έρθουν τα σχολικά...
***
*- ΟΣΟΙ φοράνε μάσκα ενώ οδηγούν μόνοι τους στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα, καλύτερα να κάνουν το εμβόλιο πρώτοι.
***
*- ΘΑ ξαναφάμε σε ταβέρνα μετά από μήνες κι από συνήθεια μόλις τελειώσουμε θα σηκωθώ να πλύνω τα πιάτα.
Ζ.

Τέχνασμα
*ΤΟΥ τα είπε χύμα αλλά με στυλ του υπουργού Τ. Θεοδωρικάκου η σκιώδης του ΚΙΝΑΛ Λίτσα Λιακούλη. Σε εντελώς χριστουγεννιάτικο πνεύμα η Λαρισαία βουλευτής επικρίνει τον υπουργό Εσωτερικών για επικοινωνιακό τρυκ με τον χριστουγεννιάτικο μποναμά που εξήγγειλε προς τους δήμους, με την εξτρά χρηματοδότηση 85 εκατομμυρίων. Χριστουγεννιάτικο θαύμα το χαρακτήρισε, που βάσταξε κι αυτό τρεις μέρες. Καθώς πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι τα λεφτά αυτά ανήκαν ήδη στους δήμους και προήλθαν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Αυτοδιοίκησης. Με χρήματα των δήμων δηλαδή, έκανε δώρο στους δήμους. «Είναι σαν να έταξε δώρα στα παιδιά ο Άγιος Βασίλης, αλλά στο τέλος να τα αγόρασε με τα λεφτά από τον κουμπαρά τους».
Ζ.

Ξανά για τις εφημερίδες
*ΝΕΑ δεύτερη σύσκεψη χθες για τη βιωσιμότητα των επαρχιακών εφημερίδων. Ο Στ. Πέτσας εκπροσώπησε την κυβερνητική πλευρά στην τηλεσυζήτηση στην οποία μετείχαν πάλι προεδρεία των Ενώσεων Ιδιοκτητών Εφημερίδων, καθώς επίσης κι ο Γ. Μιχαλόπουλος από την «Ελευθερία» και ο Γιαν. Γαρεδάκης από τα «Χανιώτικα Νέα». Ο υπουργός δεσμεύτηκε να συνεχιστούν οι συναντήσεις το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ώστε να προκύψει συνολικά μια ρύθμιση για τον Τύπο.


Σαν δίαιτες
*ΠΡΟΕΟΡΤΙΕΣ προσπάθειες Λαρισαίων. Αποτυχημένες.
- Πεινάω αλλά θα είμαι βράχος... Έτοιμος όμως να κατρακυλήσει προς την κουζίνα.
***
*- ΕΦΑΓΑ ένα φρούτο, πότε θα αρχίσω να χάνω κιλά;
***
*- ΕΚΑΝΑ μία βδομάδα δίαιτα και το μόνο που έχασα ήταν το χαρτί που την είχα γραμμένη.
Ζ.

Όχι και τόσο
*ΣΥΝΕΧΕΙΑ του χθεσινού με το πανέξυπνο σκυλί στο κρεοπωλείο, μάλλον ξαδερφάκια θα ήταν τα δύο τετράποδα. Ο Κ. Ζ. έπαιζε λέει τάβλι με τον σκύλο του στο παγκάκι της συνοικιακής πλατείας στη Λάρισα. Έκπληκτος πλησίασε ένας περαστικός.
-Τι σκυλί είναι αυτό... Τόσο έξυπνο; Δεν υπάρχει άλλο...
-Έξυπνο κι άλλο τι... Χάνει 6-2.
Ζ.

Ο γιατρός στη Βουλή
*«ΑΛΛΟ πράγμα να μιλάς θεωρητικά και να μεταφέρεις στη Βουλή αυτά που άκουσες, αυτά που σου είπαν, και τελείως διαφορετικό να το ζεις αυτό, μέσα σε ένα νοσοκομείο covid ή σε μια ΜΕΘ».
Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του στο πρόσφατο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας στη Βουλή ο Χρήστος Κέλλας, με αφορμή και την εθελοντική του παρουσία ως γιατρού στο Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ στη συνέχεια υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός προς την αντιπολίτευση, τονίζοντας πως «δεν μπορεί η πανδημία να αποτελεί αφετηρία για αντιπολίτευση, όταν μάλιστα βλέπουμε ακόμη και σήμερα τι συμβαίνει σε όλο τον δυτικό κόσμο. Απ’ την άλλη πλευρά, δεν θα με εντυπωσιάσει αν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπερψηφίσει το παρόν νομοσχέδιο. Εξάλλου, ούτε τα μέτρα για την αποζημίωση του κόσμου από τις καταστροφικές ζημιές του Ιανού ψήφισε, παρά το δήθεν αρχικό της ενδιαφέρον».
Γ.Ρ.

Υποκρισία κι εντιμότητα
*ΕΚΕΙΝΟΣ, μπορεί να πίστευε για τον εαυτό του ότι ήταν απλώς ένας πιστός υπηρέτης της κοινωνίας ο οποίος υπάκουε στα προστάγματα της αγοράς. Γι’ αυτόν όμως, ο συγκεκριμένος ισχυρός άνδρας ήταν ένας κοινός ανερμάτιστος, αμοραλιστής, παραπειστικός, ημιμαθής, γλυκομίλητος αιώνιος ανήλικος, ντυμένος με κοστούμια κατά παραγγελία, με αχόρταγη δίψα για χρήμα, εξουσία και κύρος, ασχέτως του πώς θα τα αποκτούσε. Και είχε συναντήσει διάφορους παρόμοιους σε όλα τα επίπεδα της ζωής και σε κάθε χώρα που είχε υπηρετήσει. (Σάμπως ποιος δεν έχει συναντήσει, παντού στον κόσμο. Γι’ αυτό ήταν τόσο πειστικός στη γραφή του ο Τζον ΛεΚαρρέ.)
***
* «ΕΤΣΙ όπως αναπτυσσόμαστε, σε δύο χρόνια θα έχουμε εξαγοράσει την αυτονομία μας. Ξέρεις πόσους ανθρώπους έχουμε στη δούλεψή μας σ’ όλο τον κόσμο;»
«Όχι, φοβάμαι πως όχι».
«Σε πλήρη απασχόληση, εξακόσιους. Παρέχουμε τα πάντα, από προσωπική προστασία μέχρι ασφάλεια κατοικιών, αντιεξεγέρσεις, και υπηρεσίες κατασκοπείας, από εταιρική και βιομηχανική μέχρι συζυγική».
«Μια ευαίσθητη αλήθεια», το προτελευταίο βιβλίο του Τζον ΛεΚαρρέ. Εξαπάτηση, υποκρισία, αισχροί συμβιβασμοί αλλά και εντιμότητα, το ντόμινο της αφήγησης πέφτει με δεξιοτεχνική ακρίβεια, μια καλοκουρδισμενη ιστορία, με πολιτικούς και ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες:
«Είναι καινούργιοι παίκτες κι απ’ ό, τι μου λέει εγκυρότατη πηγή, ανήκουν στους καλύτερους του είδους».
«Συγνώμη, υφυπουργέ μου, αλλά τίνος είδους;»
«Των ιδιωτών εργολάβων άμυνας και ασφάλειας. Ο πόλεμος έγινε εταιρική επιχείρηση αν δεν το έχεις αντιληφθεί ακόμα. Οι μόνιμοι επαγγελματικοί στρατοί πάνε περίπατο. Έχουν δυσκίνητη οργάνωση, ελλιπή εξοπλισμό, ένα ταξίαρχο ανά δώδεκα φαντάρους και κοστίζουν έναν περίδρομο λεφτά».
***
*ΚΟΝΤΕΥΕ τα ενενήντα ο Βρετανός συγγραφέας, διατηρώντας όμως με φρεσκάδα το στυλ του, από τους μεγάλους αναλυτές της σύγχρονης πολιτικής σκηνής, σπουδαίος χαρτογράφος της δημόσιας και μυστικής ιστορίας, κάποιοι λένε ότι του άξιζε το Νόμπελ:
Κανένα κυρίαρχο κράτος όπως το δικό μας δεν πρέπει να κάνει πόλεμο με ψεύτικες δικαιολογίες, που μάλιστα τις προβάλλουν δύο εγωμανείς ζηλωτές ανίδεοι από Ιστορία. Παραιτήσου λοιπόν. Αν δεν συμφωνείς με την πολιτική της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ, μη μένεις στην υπηρεσία της. Ξέρω πως είσαι εξίσου αντίθετος μ’ αυτή την ιστορία. Όταν πενήντα δύο πρώην πρεσβευτές μας υπέγραψαν μια επιστολή όπου έλεγαν πως όλα αυτά είναι αηδίες, αναστέναξες βαθιά επειδή θα ήθελες να είχες βγει και συ στη σύνταξη. Δηλαδή πρέπει να φτάσω στα εξήντα για να μπορώ να πω ευθαρσώς τη γνώμη μου; Αφοσίωση είναι αυτό ή δειλία;
Πρόβλημα δεν είναι πλέον ο Σαντάμ Χουσεΐν και τα μονίμως απουσιάζοντα όπλα μαζικής καταστροφής που διατηρούσε αλλά η νέα γενιά τζιχαντιστών, που δημιούργησε η επίθεση της Δύσης σε μια χώρα από τις πλέον κοσμικές και μη θεοκρατικές ως τότε της Μέσης Ανατολής. Μια αλήθεια τόσο ωμή ώστε να μην την παραδέχονται οι δημιουργοί της.
Ζ.

Εμβαθύνσεις
*ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΣΑΝ να εμβαθύνουν στα τρέχοντα οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Ορισμένοι φέρνουν την ευτυχία όταν πάνε κάπου, άλλοι όταν φεύγουν.
***
*-TΟ πήρα απόφαση θα γράψω βιβλίο, για τα 35 χρόνια επιτυχιών μου.
-Γιατί, είσαι συ 35;
-Γιατί, μήπως έχω επιτυχίες;
***
*- ΜΠΑΚΟΥΡΙ είσαι όταν είσαι άσχημος. Αν είσαι όμορφος, λέγεσαι εργένης.
***
*- ΤΑ χάλια εκτός από μαύρα ξέρουμε αν βγαίνουν και σ’ άλλο χρώμα;
Ζ.

Προειδοποίησε
*ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ από τα Αμπελάκια, την Ιστορική έδρα του Δήμου Τεμπών οι περίπου 35 μετανάστες, μετά από πιέσεις του Δήμου και προσωπικά του δημάρχου Γιώργου Μανώλη και του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Μανώλης μάλιστα προειδοποίησε προς κάθε κατεύθυνση ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο ίδιος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα παραιτηθούν για την παρουσία μεταναστών στον Δήμο Τεμπών. Τελικά η προειδοποίηση Μανώλη απέδωσε. Λέτε να ισχύει η παροιμία του λαού: «Και ο Άγιος φοβέρα θέλει»;
Κ.Τσ.

Μη μιλάς...
*ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ το θέμα, δεν το έφτιαξε για τη Λάρισα, ο Γιάννης Δερμεντζόγλου, το σκίτσο όπου η κυβέρνηση προειδοποιεί: «Η Αστυνομία θα επεμβαίνει όταν υπάρχουν καταγγελίες ότι οι πολίτες δεν φορούν το φίμωτρό τους».
Ζ.

Ανησυχούν
*ΥΠΑΡΧΟΥΝ λέει ο Γ. Φ. και μερικοί αρνητές του εμβολίου που διαμαρτύρονται επειδή θα έρθουν λιγότερα εμβόλια απ’ όσα χρειαζόμαστε.
-Αυτοί δεν είναι ψεκασμένοι αλλά σφυριγμένοι εντελώς. Ντιπ για ντιπ σιαπέρα...
Ζ.

Πάει το τζιπ
*Την πρώτη κλοπή Ι. Χ. αυτοκινήτου στη Λάρισα περιγράφει δημοσίευμα του 1952 που ανέσυρε ο αρχειοφύλαξ της εφημερίδας Ε. Ρ. Κοντά εβδομήντα χρόνια πριν στο Αλκαζάρ, όπου λειτουργούσε κέντρο διασκεδάσεως.
Η γοργή ανάπτυξη της πόλεως, που παρατηρείται κατά τα τελευταία έτη μαζί με τα καλά της φέρει δυστυχώς και ορισμένα αναπόφευκτα κακά. Αυτό τουλάχιστον μας λέη η κλοπή αυτοκινήτου τζιπ η οποία είναι η πρώτη που σημειώνεται εις την πόλιν μας. Έτσι κοντά στους κλέφτες ποδηλάτων, να «τους ερημωτάς ορνιθώνων» και τους μπουγαδοκλέφτες, έχομε και την πρώτη εμφάνισι κλέπτου αυτοκινήτων που μέχρι τώρα ήταν προνόμοιο των μεγαλουπόλεων. Η κλοπή του τζιπ έλαβε χώραν υπό τα εξής συνθήκας:
Την νύκτα του Σαββάτου και ώραν 11 περίπου ο κ. Δημοσθένης Λέλης μετ’ οικείων του μετέβη δια του ιδιοκτήτου του τζιπ εις το Αλκαζάρ δια να διασκεδάσουν. Το τζιπ, το οποίον την προηγουμένην είχε βγή από γκαράζ όπου υπέστη γενικήν επισκευήν, αφέθη εις τον συνήθη χώρον προ του Αλκαζάρ όπου αφίνονται τα αυτοκίνητα. Όταν περί την 2 ó περίπου πρωινήν ο κ. Λέλης πήγε να πάρη το τζιπ, αυτό δεν ήτο εκεί. Μετά μικράν αναζήτησιν ο ιδιοκτήτης του τζιπ επείσθη ότι εκλάπη αυτό και αμέσως κατήγγειλεν το γεγονός εις την Ασφάλειαν. Είς αμαξηλάτης όστις παρευρίσκετο πλησίον του τζιπ κατέθεσεν ότι είδε ένα πρόσωπον να βάζη «μπρος» το αυτοκίνητον αλλά δεν εφαντάζετο ότι αυτός θα ήτο κλέπτης. Εν συνεχεία ο ίδιος έδωσεν τα χαρακτηριστικά του ατόμου αυτού. Ήδη αι αστυνομικαί αρχαί διεξάγουν από προχθές ερεύνας δια την ανακάλυψιν του κλέπτου, ο οποίος τελικώς πιστεύεται ότι δεν θα διαφύγη την σύλληψιν. Το τζιπ ήτο αξίας 50 περίπου εκατομμυρίων δραχμών και ευρίσκετο εις αρίστην κατάστασιν δεδομένου ότι την προηγουμένην είχον τοποθετηθή εις αυτό 5 καινουργή λάστιχα των οποίων οι αριθμοί εκρατήθησαν.
Ζ.

Θέμα μακροζωίας
*ΕΚΕΙ στο κυριακάτικο κήρυγμα, ο παπάς ρωτάει κάποια στιγμή τους πιστούς πόσοι έχουν συγχωρέσει τους εχθρούς τους. Σηκώνουν όλοι το χέρι τους εκτός από μια γριούλα. Δεν θα άκουσε η Κυρά Μαρία, σκέφτηκε ο παπάς, είναι και πολύ μεγάλη πια, ρώτησε ξανά πιο δυνατά, ανέκφραστη εκείνη.
- Εσύ κυρά Μαρία γιατί δεν συγχωρείς τους εχθρούς σου;
- Μα δεν έχω κανέναν πάτερ, τι να συγχωρήσω...
- Κανέναν, μα πώς; Πόσων ετών είσαι;
- Κλείνω τα 98...
- Έζησες 98 χρόνια και δεν έχεις ούτε έναν εχθρό; Πώς γίνεται.
- Μα έχουν πεθάνει όλες οι παλιόγριες, παπά μου...
Ζ.

 

DENTRO CIU

*Η εστίαση σε αδιέξοδο κι όταν δεν έχεις τι να κάνεις τα τραπέζια, τα σκαμπό και τις καρέκλες, τα φτιάχνεις δέντρο. Τουλάχιστον να φτιαχτεί η διάθεση.
Ζ.

 

MAUHMATIKOS CIU

*ΝΑ και η χριστουγεννιάτικη κάρτα από τη Λαρισαία μαθηματικό.
Ζ.

 

XELONA CIU

*ΛΥΣΣΑΞΑΝ με τη γάτα της Προέδρου. Γιατί, δεν αγαπούσε τα ζώα ο προκάτοχός της; Μέχρι και χελώνες χάιδευε.
Ζ.

 

TRUMP CIU

*Η εικόνα του ενός εκατομμυρίου, όχι δολαρίων, χαμόγελων.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass