ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2020 18:10
*ΕΝΑ ετοιμόρροπο κτίριο, εκμεταλλεύθηκε η ηγεσία του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, για να στεγάσει τις «Μορφές Αεροπορικού Πνεύματος». Για την ακρίβεια, ένας παλιός στάβλος (φωτ.) του Ιππικού και του Σώματος Εφοδιασμού - Μεταφορών από Μονάδες του Στρατού Ξηράς. Κτίσμα που παραχωρήθηκε τον Φεβρουάριο του 1953 στην Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας να μεταστεγασθεί από ξενοδοχείο της Λάρισας, στον σημερινό χώρο.  Το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεταπολεμικού στρατιωτικού κτιρίου και μετά την αναμόρφωσή του, διατηρήθηκαν σε προθήκη ταΐστρες και ποτίστρες των αλόγων για να θυμίζουν την ιστορία. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της μεταμόρφωσης του στάβλου σε κτίριο - παρακαταθήκη.  Β.Κ. *ΕΝΑ ετοιμόρροπο κτίριο, εκμεταλλεύθηκε η ηγεσία του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, για να στεγάσει τις «Μορφές Αεροπορικού Πνεύματος». Για την ακρίβεια, ένας παλιός στάβλος (φωτ.) του Ιππικού και του Σώματος Εφοδιασμού - Μεταφορών από Μονάδες του Στρατού Ξηράς. Κτίσμα που παραχωρήθηκε τον Φεβρουάριο του 1953 στην Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας να μεταστεγασθεί από ξενοδοχείο της Λάρισας, στον σημερινό χώρο. Το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεταπολεμικού στρατιωτικού κτιρίου και μετά την αναμόρφωσή του, διατηρήθηκαν σε προθήκη ταΐστρες και ποτίστρες των αλόγων για να θυμίζουν την ιστορία. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της μεταμόρφωσης του στάβλου σε κτίριο - παρακαταθήκη. Β.Κ.

Αλλιώτικα


*ΜΙΝΙ απολογισμός Λαρισαίων.
- Ρεβεγιόν μεσημέρι μας είπαν, γιατί το βράδυ πίνουμε. Ας τους πει κάποιος με τρόπο ότι εδώ και δυο μήνες πίνουμε σερί.
***
*- ΝΑ είχε εισβάλει λέει η αστυνομία στο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν και άντε μετά να τους πείσεις ότι αυτά πάνω στο τραπέζι ήταν για τέσσερα άτομα και όχι για δεκατέσσερα.
***
*- ΗΡΘΑΝ τα εμβόλια λέει, έτσι όπως είμαστε τώρα όμως, καλύτερα να στείλουν σόδες.
Ζ.

Κανείς έξω
*ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΝ οι Λαρισαίοι το κλασικό πλέον χειμωνιάτικο θέμα με την τοξικότητα του νέφους που λένε οι επιστήμονες ότι δημιουργείται τα βράδια στις μεγαλουπόλεις από τα τζάκια.
- Μα ειδικά φέτος δεν υφίσταται πρόβλημα. Διότι, ακόμη και να ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα, ποιος κυκλοφορεί έξω τα βράδια ώστε να εισπνεύσει τα σωματίδια;
Ζ.

Μέσα...
*ΤΑ κάλαντα του Καραγκιόζη θύμισε ο Λαρισαίος.
- Να τα πούμε;
- Ναι, πέστα.
- Να περάσω μέσα;
- Γιατί;
- Γιατί δεν τα ξέρω απ’ έξω.
Ζ.

Βρέθηκε τρόπος
*ΤO ζευγάρι των Λαρισαίων περπατούσαν σε συνοικιακή πλατεία, το απογευματάκι. Είχε σκοτεινιάσει όταν σταμάτησε μπροστά τους ένα αυτοκίνητο με δύο άτομα. Κατέβηκε ο οδηγός στα γρήγορα, έριξε μια ματιά τριγύρω κι άνοιξε το πορτμπαγκάζ. Απ’ όπου ξεδιπλώθηκε και πήδηξε στην άσφαλτο ένας νεαρός άντρας, τανύθηκε λίγο να ξεμουδιάσει, χαιρέτησε τον άλλον κι έφυγε. Γεγονός, συνέβη.
Το ζευγάρι έμεινε να κοιτά με το στόμα ανοιχτό. Δεν επρόκειτο περί απαγωγής ή άλλου εγκλήματος. Μόλις είχαν δει τον νέο τρόπο μεταφοράς, τρίτου ατόμου, στην εποχή του λοκντάουν. Αφού δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν με το αυτοκίνητο περισσότεροι από δύο μαζί. (Κι άσε τον Χαρδαλιά να σχεδιάζει και να συνοφρυώνεται).
Ζ.

Προβληματισμοί
*ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ οι προβληματισμοί Λαρισαίων σ’ αυτήν την παράξενη χρονιά.
- Έχει γούστο να απαγορεύσουν και την αλλαγή της χρονιάς...
***
*- ΦΕΤΟΣ πήρα και του σκύλου δώρο. Με έβγαλε ασπροπρόσωπο με το 6.
***
*- ΤΟ τσιπάκι που θα μας βάλουν με το εμβόλιο θα θέλει άραγε αλλαγή μπαταρίας ή θα φορτίζει αν βάζουμε το δάχτυλο στην πρίζα;
***
*- ΟΥΤΕ η Σταχτοπούτα πάντως δεν έφυγε απ' τις δέκα.
***
*- ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ φωτογραφίες απ' το γιορτινό τραπέζι, κι εγώ κάθομαι και μετράω τα άτομα.
Ζ.

Πιθανώς επικίνδυνο
*ΜΙΑ αλληγορία για το πώς μπορεί να ακούγονται οι αρνητές του εμβολίου στους υπόλοιπους, αναμεταδίδει ο Λαρισαίος: Μια φορά σχεδόν πνίγηκα μέχρι θανάτου ενώ έτρωγα. Έκανα τη δική μου έρευνα κι ανακάλυψα ότι δεν είμαι ο μόνος. Χιλιάδες πνίγονται κάθε χρόνο ενώ τρώνε και εκατοντάδες απ’ αυτούς πεθαίνουν. Γι’ αυτό δεν ταΐζω τα παιδιά μου. Είναι επικίνδυνο. Τώρα βέβαια πολλοί θα πουν ότι το φαγητό υποτίθεται ότι αποτρέπει τη λιμοκτονία, και αυτό μπορεί να ισχύει, όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όλους τους κινδύνους που παρουσιάζει το φαγητό, όπως τον πνιγμό, τις αλλεργίες, την ουλίτιδα, τη σκορδίλα. Απλά λέω κάντε τη δική σας έρευνα και αποφασίστε τι είναι το καλύτερο για τα παιδιά σας. Αν αποφασίσετε να δώσετε στα παιδιά σας πιθανώς θανατηφόρο φαγητό, αυτό είναι πρόβλημά σας, αλλά ως γονιός, δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχει κανένα δικαίωμα να μου λέει ότι πρέπει να ταΐσω το παιδί μου.
Ζ.

Καίτοι, Καίτη
*ΣΥΜΒΑΝ της καθημερινότητας, ενδεικτικό του χάσματος διηγείται ο Σ. Κ.: Πετάγομαι να πάρω καφέ στη γειτονιά. Δίνω την παραγγελία και περιμένω να ετοιμαστεί. Την ίδια στιγμή, κύριος γύρω στα 45-50 πλησιάζει τον πάγκο, ζητάει έναν διπλό καπουτσίνο και πριν προλάβει η υπάλληλος να τον ρωτήσει για την ποσότητα ζάχαρης, της λέει: «Καίτοι φοράτε μάσκα που καλύπτει, δυστυχώς, μεγάλο μέρος του προσώπου σας, πρέπει να σας πω ότι είστε πολύ όμορφη». Εμφανώς ξαφνιασμένη και λίγο αμήχανη εκείνη, του απαντάει: «Σας ευχαριστώ πολύ αλλά μάλλον με μπερδεύετε με κάποια άλλη. Δεν με λένε Καίτη».
Αυτός κάνει μια μεγάλη παύση, ίσως προσπαθεί να καταστείλει ένα αυθόρμητο ξέσπασμα γέλιου, κι έπειτα επιδιώκει να της εξηγήσει το λάθος της: «Όχι, ξέρετε... Καίτοι θα πει παρά το γεγονός ότι, παρόλο που... Καταλάβατε;» Η κοπέλα τον κοιτάει μπερδεμένη, ολοφάνερα βρίσκεται σε σύγχυση, δεν τον παρακολουθεί. Τελικά κι αυτός το παίρνει απόφαση ότι δεν έχει νόημα να συνεχίσει και ρίχνει το βλέμμα του στα σφολιατοειδή -σε μια απέλπιδα προσπάθεια, ίσως, να προσποιηθεί πως δε συνέβη ποτέ αυτή η αθέλητα κωμική σκηνή, το ναυάγιο του φλερτ του. Ζητάει, μάλιστα, και μια ζαμπονοτυρόπιτα.
Ζ.

Χριστουγεννοφαγία
*ΟΠΩΣ κάθε χρόνο, τα πράγματα είναι λίγο ζόρικα την τρίτη μέρα των Χριστουγέννων.
- Παγκόσμια μέρα έχω σκάσει δεν αντέχω ούτε μπουκιά πια... Ωπ γλυκό είναι αυτό; Φέρε, φέρε λίγο.
***
*- ΕΣΤΕΙΛΑ «6» για επιστροφή απ’ το γιορταστικό τραπέζι, το 166 ήρθε να με μαζέψει.
***
*- ΑΝ κάνω εξέταση αίματος τώρα θα έβγαζε αποτέλεσμα ανιχνεύτηκαν κοιτάσματα χοληστερίνης ικανά για εκμετάλλευση.
***
*-ΕΧΩ έναν κόμπο στον λαιμό.
- Στενοχώριες;
- Μελομακάρονο.
***
*- ΕΔΩ στη Θεσσαλία πάντως για χριστουγεννιάτικο πρωινό τρώμε κοτόσουπα και τηγανιά. Φάτε εσείς τα κρουασάν...
Ζ.
Με το αλογάκι
*ΒΡΟΥΜ, βρουμ, βρουμ... Και σούζα τ’ αλογάκι, το μαύρο αλογάκι όμως, αυτό της Φερράρι, όρθιο σε κίτρινο φόντο. Ένα μοναδικό αυτοκίνητο, βγαίνει από το γκαράζ και κινείται στους δρόμους συνοικίας της Λάρισας. Μια γυαλιστερή κατακόκκινη Φερράρι, παραγγελία λέει κατευθείαν από Αμερική, πρόσφατο απόκτημα Λαρισαίου πανεπιστημιακού. Όχημα που εντυπωσιάζει όσους το αντικρίζουν. Βρουμ, βρουμ, βρουμ, οι τέσσερις εξατμίσεις του.
Ζ.

Εγκατέλειψε
*ΔΕΝ υπάρχει πλέον ΠΑΣΟΚ, πουθενά. Ακόμη και ο Βαγγ. Γιαννούλας που υπέγραφε ως γραμματέας Ν. Ε. ΠΑΣΟΚ Λάρισας, ήταν ο τελευταίος στο πόστο και επέμενε για χρόνια μετά που είχε απορροφηθεί από το ΚΙΝΑΛ, τώρα σταμάτησε κι αυτός. Στη χριστουγεννιάτικη κάρτα που έστειλε διαδικτυακά υπογράφει ως γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης ΚΙΝΑΛ. (Ο αντίστοιχος Άδωνις δηλαδή).
Ζ.
Παρεξηγήσεις
*ΤΟ πιο σύνηθες πράγμα οι παρεξηγήσεις, το ευκολότερο να μπερδευτεί κάποιος.
Πάει ένας τύπος σε ένα σουβλατζίδικο στην Κρήτη.
- Θα ήθελα δύο σουβλάκια και μία κόκα κόλα zero.
- Ζζζύρο χοιρινό ή ζζζύρο κοτόπουλο;
***
*- ΡΩΤΑΩ την αδερφή μου «έχει νερό να κάνω μπάνιο;». Μου λέει «Ναι. Αλλά είναι κρύο». Πού να τη γράψω, στη ΝΑΣΑ; Μήπως στο Χάρβαρντ;
***
*- ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ο άλλος ένα ταξί στη γέφυρα Αλκαζάρ.
- Πας Τύρναβο;
- Ναι.
- Είσαι σε καλό δρόμο τότε... Καλό ταξίδι.
Ζ.

Εμπρησμός Χριστουγέννων
*ΑΚΡΙΒΩΣ σαν σήμερα πριν εξήντα χρόνια, την τρίτη ημέρα των Χριστουγέννων η εφημερίδα κυκλοφορούσε με εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο: Απόπειρα εμπρησμού της Οικονομικής Εφορίας εγένετο τας πρώτας πρωινάς ώρας χθες. Διά λόγους μη εξακριβωθέντας ακόμη. Καταστράφησαν εκ του πυρός μερικά στοιχεία ωρισμένων τμημάτων. Έρευναι προς ανακάλυψιν των δραστών.
Και το ρεπορτάζ που ανασύρει ο αρχειοφύλαξ της εφημερίδας Ε. Ρ. αναφέρει, μεταξύ άλλων: Την νύκταν της Κυριακής προς χθες άγνωστοι ενέπρησαν τα επί της διασταυρώσεως των οδών Νικηταρά και Ογλαρχεία της Οικονομικής Εφορίας Λαρίσης. Η ενέργεια αύτη επροξένησεν λίαν ζωηράνεντύπωσιν εις το κοινόν και απετέλεσε το κύριον θέμα των χθεσινών συζητήσεων.
Το πυρ εγένετο αντιληπτόν την 4ην πρωινήν ώραν χθες υπό του περιπολούντος χωροφύλακος του Β’ Αστυνομικού Τμήματος Εμμανουήλ Κυριακάκη. Ο Κυριακάκης, που μόλις είχε αναλάβει υπηρεσίαν έφθασε εις την γωνία όπου το παντοπωλείον του Τ. Καραμπίλια και αντελήφθη πυκνόν νέφος καπνού εξερχόμενον εκ των παραθύρων του άνω ορόφου της οικοδομής Γκρέτση όπου στεγάζεται η Οικονομική Εφορία... Το πυρ είχε προχωρήσει αρκετά εις το καταστροφικόν του έργον. Μέγας αριθμός εγγράφων είχε ήδη καταστραφεί ολοσχερώς... Εις το γραφείον του Εφόρου, ο εμπρηστής ή οι εμπρησταί είχον συγκεντρώσει έπιπλα εις τα οποία έθεσαν πυρ. Καθολική φαίνεται να είναι η καταστροφή του αρχείου... Ένα είναι το εύλογον αλλά και ουσιώδες ερώτημα. Ποία είναι τα κίνητρα που ώθησαν τους εμπρηστάς εις την τοιαύτην των ενέργειαν; Η υπόθεσις χθες ενεφανίζετο συγχεχυμένη και μόνο εικασίαι διετυπούντο.
***
*ΝΕΟ δημοσίευμα φυσικά την επόμενη ημέρα, με εξελίξεις όμως ραγδαίες: Εφοριακός υπάλληλος ήτο ο αποπειραθείς τον εμπρησμόν της Οικονομικής Εφορίας. Απεκαλύφθη εκ των γενομένων ανακρίσεων. Είχε διαπράξει απάτην εις βάρος του Δημοσίου. Διά να εξαφανίση παν ίχνος της ενοχής του έβαλε φωτιά πιστεύων ότι το κτίριον θα απετεφρούτο. Προσπάθεια να εξασφαλίσει «άλλοθι» και οι μυθιστορηματικές μετακινήσεις από Λαρίσης εις Καστράκιον Καλαμπάκας. Παρά ταύατα δεν απέφυγε την αποκάλυψιν. Συλληφθείς ωμολόγησεν την ενοχήν του.
***
*ΤΟ ρεπορτάζ παραθέτει το ονοματεπώνυμο του συλληφθέντος, δεν είχε τότε προσωπικά δεδομένα: ... ετών 37, έγγαμος, υπηρετών από διετίας εις την Οικονομικήν Εφορίαν, έχων εις το ενεργητικόν του 17ετήν δημοσίων υπηρεσίαν. Είναι κάτοχος πτυχίου της Παντείου Σχολής εφοίτησεν και εις την Νομικήν Σχολήν, υπηρέτησε δε πλέον των δέκα ετών και εις την Αστυνομίαν Πόλεων. Αυτός ο ευρυτάτης μορφώσεως άνθρωπος βρίσκεται εις τα κρατητήρια του Β’ Αστυνομικού Τμήματος... Συγκεκριμένως είχε παρατηρηθεί ότι αφήρη χαρτόσημα από έγγραφα του Αρχείου, τα οποία επικολλούσε εις έγγραφα τρεχούσης χρήσεως καρπούμενος την αξίαν των. Ο Έφορος, διαπιστώσας το παράπτωμα, ανεκοίνωσε ότι μετά τας Εορτάς θα ενεργούσε εμπεριστατωμένον έλεγχον.
Ζ.

Σαφάρι
*ΠΗΓΕ λέει ο καμπίσιος σαφάρι στη ζούγκλα, κάπως είχε τύχει με μια παρέα Αθηναίων φίλων του. Κι όταν γύρισε στο χωριό, μαζεύτηκαν οι άλλοι γύρω του στο καφενείο ν’ ακούσουν εμπειρίες.
- Τι είδις Βάιου;
- Μμμ, είδα ιλάφ’ι...
- Σαμπώς ήντο;
- Να, πώς είν’ του γουμάρ’ι; Βάλε κι ξερόκλαδα στου κιφάλ’ι τ’...
- Αχά... Τι άλλο είδις;
- Είδα κι ζιέβρα.
- Τιν’ τούτου;
- Να, πως είν’ του γουμάρ’ι; Βάψτου όμους λουρίδες άσπρο-μαύρο.
***
*- ΑΛΛΟ είδις Βάιου;
- Πωωως... Είδα ιλέφαντα;
- Πώς είνι, α;
- Να, πώς είν’ του γουμάρ’ι; Φούσκωστο, φούσκωστο... Τάνα του κι τ’αυτιά, τάνα του κι τ’ μύτ’η να μακρύν’ει...
- Σώωωπα βρε παιδί μ’... Άλλου;
- Είδα κι ανακόντα.
- Ε;
- Ανακόντα.
-Πώς είνι;
-Να ας που... Να, πως είν’ του γουμάρ’ι στα ντουζένια τ’; Ε, χουρίς του γουμάρ’ι.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass