ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2020 18:10
*ΔΙΑ χειρός Αγοραστού δεκάδες συμβάσεις, δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα λίγο πριν την εκπνοή μιας δύσκολης χρονιάς. Με αντίστοιχες λύσεις για μικρά και μεγάλα προβλήματα μέσω ΕΣΠΑ φυσικά, με τα χαμόγελα δικαίως να περισσεύουν (έστω και κάτω από τις μάσκες) … *ΔΙΑ χειρός Αγοραστού δεκάδες συμβάσεις, δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα λίγο πριν την εκπνοή μιας δύσκολης χρονιάς. Με αντίστοιχες λύσεις για μικρά και μεγάλα προβλήματα μέσω ΕΣΠΑ φυσικά, με τα χαμόγελα δικαίως να περισσεύουν (έστω και κάτω από τις μάσκες) …

Κάλαντα


*ΜΕΣΩ messenger, skype, viber άκουσαν φέτος γιαγιάδες και παππούδες τα κάλαντα των Χριστουγέννων. Την τεχνολογία επιστράτευσαν και οι Λαρισαίοι μαθητές της τάξης Β1 Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Λάρισας για να τα πουν στις αρχές του τόπου. Η ομάδα αποτελούμενη από τους μαθητές Μάριο Δημοβέλη, Χάρη Δημοβέλη, Κατερίνα Βαρδακάρη, Λαμπρινή Θεοδωροπούλου, Χλόη Βαλδούμα, Ζωή Καραστέργιου και Χρύσα Κορδά, τήρησε το έθιμο και είπε τα κάλαντα χρησιμοποιώντας τη γνωστή πλατφόρμα WEBEX και το SKYPE, στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, στον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Γεώργιο Δοδοντσάκη, στη διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Βασιλική Ζιάκα, στον διευθυντή τους κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλο και σε όλους τους καθηγητές τους.
Η κίνηση αυτή τους συγκίνησε όλους , δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας και την ελπίδα ότι το νέο έτος θα μας φέρει όλους πιο κοντά. Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά δεν πρόκειται ποτέ να στερέψουν από ιδέες, εξάλλου τα παιδιά είναι που κάνουν αυτό τον κόσμο καλύτερο. Εύγε!
Ν.Π.

Βασιλόπιτα
*ΠΕΡΙ βασιλόπιτας η συζήτηση στην παρέα των φίλων της πλατείας Ταχυδρομείου.
Δέκα ευρώ το κιλό η βασιλόπιτα; Άσε ρε φίλε, θα πάρω ...κατσίκι!
* * *
*ΓΙΑ την Πρωτοχρονιά φέτος θα κάνω ατομικές βασιλόπιτες, όλες με φλουρί, γιατί βαρέθηκα να το τυχαίνω πάντα. Ας χαρούμε όλοι μήπως αλλάξει κάτι.

Ελπιδοφόρα
*ΣΕ γνωστά μέρη βρέθηκε χθες ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, που έφθασε νωρίς χθες το πρωί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με τον αδελφό του Γρηγόρη για να εμβολιαστεί σύμφωνα με το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας.
Στη σύντομη παραμονή του φρόντισε να ενημερωθεί από τον διοικητή Δημήτρη Κατσικονούρη για τις νοσηλείες των covid ασθενών και να δεσμευτεί ότι θα ξανάρθει στο νοσοκομείο κάτω από καλύτερες συνθήκες για μια ουσιαστική συζήτηση για το νοσηλευτικό ίδρυμα. Φεύγοντας δε, έστειλε και ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας που τόσο έχει ανάγκη ο πολίτης μετά από την παρατεταμένη περίοδο εγκλεισμού.
Δ.Κ.

Το αυτονόητο
*ΕΝΑ ταξίδι αστραπή στην Αθήνα και μία συνάντηση όπως πολλές άλλες στο παρελθόν με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη αποδείχθηκαν αρκετά για να «καθαρίσει την μπουγάδα» με το Γενικό Νοσοκομείο ο βουλευτής Χρήστος Κέλλας.
Λίγο η πίεση που άρχισε να διαφαίνεται για την κυβέρνηση εξαιτίας της ακατανόητης απόφασης να παραμένει κλειστό και σε αδράνεια το νοσοκομείο, λίγο η καθημερινότητα του εθελοντή πλέον γιατρού του νοσοκομείου, έπεισαν τον Λαρισαίο βουλευτή να κινητοποιηθεί για να πείσει τον υφυπουργό Υγείας για το αυτονόητο: ότι το Γενικό Νοσοκομείο πρέπει να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς όπως όλα τα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.
Σε αντίθετη περίπτωση η Λάρισα θα φιγουράριζε ως η μόνη περιοχή στην Ελλάδα χωρίς νοσοκομείο δευτεροβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας -δημόσιο τουλάχιστον, γιατί στον ιδιωτικό τομέα διαθέτει. Και αυτό θα το χρεωνόταν η κυβέρνηση.
Δ.Κ.

Κλήση από το 2130187210
*ΑΛΛΟΤΕ μεσημβρινές ώρες και άλλοτε βραδινές (σ.σ. πάντως ώρες κοινής ησυχίας) και αρκετά συχνά, άγνωστος τηλεφωνεί στα σπίτια των Λαρισαίων. Ενδεχομένως κάποιος να κάνει φάρσα γιατί όταν απαντούν στην κλήση, τότε ο καλών κλείνει το τηλέφωνο.
Σε κάποιους συμπολίτες – όπως σημειώνουν στη στήλη - τηλεφωνούν και δύο και τρεις φορές. Σε άλλους σε καθημερινή βάση. Από την αναγνώριση κλήσεων προκύπτει πως ο καλών τηλεφωνεί από τον αριθμό 2130187210.
Όσοι κάλεσαν για να ελέγξουν περί τίνος πρόκειται, διαπίστωσαν ότι ο αριθμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν υφίσταται. Πώς δεν υφίσταται ένας αριθμός ο οποίος προκύπτει από την αναγνώριση κλήσεων; Τεχνικά γίνεται αλλά δεν είναι του παρόντος τέτοιες τεχνικές λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με ανθρώπους των επικοινωνιών, οι απατεώνες καλούν με απόκρυψη και όχι με αναγνώριση. Ωστόσο όσοι έχετε δεχθεί κλήσεις ελέγξετε τον αμέσως επόμενο λογαριασμό. Μην τυχόν σας έχουνε χρεώσει...
Β.Κ.

Συνεργασία
*ΘΕΤΙΚΗ έκβαση είχε η προσπάθεια του προέδρου της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας κ. Αθ. Νασιακόπουλου ο οποίος με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο ζητούσε παράταση για την ημερομηνία υποβολής δηλώσεων που αφορούσαν στον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου (τετραγωνικών μέτρων).
Με το άρθρο 173 του Ν. 4764/2020 (Α’ 256) δίνεται πλέον παράταση στους δημότες έως την 31-12-2020 στην υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου. Όσοι λοιπόν είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους έως και τις 31-10-2020 απαλλάσσονται της καταβολής προστίμου σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο.
Η έκβαση του συγκεκριμένου θέματος επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά την άριστη συνεργασία της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Εξ αποστάσεως
*Η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 έως και την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021 εξ αποστάσεως, με απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος. Αναμενόμενο ήταν, εξ αποστάσεως σπουδές, εξ αποστάσεως και εξετάσεις. Θα συνηθίσουμε τόσο πολύ πια σε αυτό το εξ αποστάσεως που θα μας κακοφανεί η όποια επιστροφή στην κανονικότητα... κάποτε.
Ν.Π.

Πρακτική
*ΣΤΗΝ εξιχνίαση της ληστείας στο τραπεζικό υποκατάστημα του Αμπελώνα προχώρησαν χθες αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, κλείνοντας και τυπικά την υπόθεση.
Μια τράπεζα στην οποία έκαναν... πρακτική εξάσκηση όλοι οι κλέφτες και οι ληστές τραπεζών. Μέχρι και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε ασχοληθεί ένα φεγγάρι (σ.σ. λίγο παραπάνω για την ακρίβεια) με μία από τις ληστείες – «καρμπόν» σε Αμπελώνα, Συκούριο, Φαρκαδόνα, Νέο Μοναστήρι κ.α.
Στη ληστεία μάλιστα του 2015, μέρα - μεσημέρι οι δράστες διέφυγαν πεζή από την κεντρική πλατεία του Αμπελώνα κρατώντας όμηρο τη διευθύντρια, μέχρι το ύψος της λαϊκής αγοράς.
Στην τελευταία ληστεία, καμιά δεκαριά δράστες, έκαναν όπισθεν με το αγροτικό για να αποκολλήσουν το ΑΤΜ. Κάθε ληστεία με διαφορετική... τεχνογνωσία. Μεταπτυχιακό έκαναν οι ληστές αλλά αυτό ήταν, έκλεισε πλέον η Τράπεζα...
Β.Κ.

click in shop
*ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ λένε ότι όπου να’ ναι φεύγει το click away και έρχεται το click in shop. Παρότι ο Μπαμπινιώτης θα τα ‘χει «πάρει κρανίο» όπως λένε και οι νεολαίοι, η νέα διαδικασία έρχεται όπως λέγεται για να βοηθήσει το λιανεμπόριο ενόψει και εκπτώσεων που ξεκινούν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.
Υπάρχουν σκέψεις για χαλάρωση μέτρων, αλλά με περιορισμούς. Δηλαδή το ραντεβού του πελάτη θα ισχύει αλλά θα μπορεί με το νέο τρόπο να μπει στο κατάστημα και να επιλέξει το προϊόν που θέλει. Ζήτω που καήκαμε, καθώς και αυτό το σύστημα θα δυσκολέψει τη ζωή των εμπόρων που θα πρέπει να είναι όλη μέρα πάνω από ένα τηλέφωνο για να κλείσουν ραντεβού, ενώ υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως πόση ώρα θα μπορεί ο πελάτης να κάνει τα ψώνια του, τι θα γίνει με τις μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν παρουσία στο διαδίκτυο για να τις βρει ο κόσμος εύκολα και πολλά ακόμη που μόνο εύκολη δεν κάνουν τη διαδικασία.
Ας μην ξεχνούν εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις, ότι ο βασικός παράγοντας, πέρα από το χρήμα στην αγορά, είναι και η ψυχολογία του καταναλωτή.
Ν.Π.

Επιτέλους...
*ΤΡΙΤΗ πρωί χθες στο ΥπΑΑΤ ο Χρήστος Κέλλας για συνάντηση με τον Μάκη Βορίδη. Αφού το... νερό μπήκε στο αυλάκι και ξεκινούν οι πληρωμές, που θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη, των ΠΣΕΑ του 2017 για τους Δήμους Τεμπών και Τυρνάβου, ζήτησε από τον Υπουργό και την ηγεσία του ΕΛΓΑ να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες και να πληρωθούν τα ΠΣΕΑ του 2017 και οι παραγωγοί των υπόλοιπων δήμων του νομού. Η ενημέρωση λέει, ότι άμεσα ακολουθεί η Ελασσόνα. Η αρχή πάντως έγινε...
Κ.Τσ.

Καπέλωμα
*ΕΙΝΑΙ μέρες τώρα που οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας αντιδρούσαν στην απόφαση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτ. Σερέτη να παραμείνει νοσοκομείο – covid το ΓΝΛ. Ενόψει του αναμενόμενου, τρίτου κύματος της πανδημίας.
Γενικότερα η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των χειρουργείων κλπ προκειμένου να αντέξει το ΕΣΥ, ελήφθη για να αποφευχθούν τραγικότερες παρενέργειες της κυβερνητικής αδράνειας, απόφαση που δημιούργησε πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των ασθενών και δη των οικονομικά ασθενέστερων. Αλλά ας μείνουμε στην περίπτωση του ΓΝΛ.
Ενώ λοιπόν το αίτημα των ιατρών δεν εισακουόταν και ο κ. Σερέτης εμφανιζόταν να επιμένει στην αρχική του απόφαση, ήρθε η απόφαση του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη (σ.σ. όπως αυτή δημοσιοποιήθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ, Χρ. Κέλλα) σύμφωνα με την οποία, το ΓΝΛ από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου επιστρέφει στην κανονικότητα.
Αλήθεια; Ούτε γάτα – ούτε ζημιά;
Β.Κ.

Γιατρευτήκαμε
*ΕΧΟΥΝ δουλέψει τόσο πολύ οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης την υπόθεση του εμβολιασμού, που ο τηλεθεατής είναι λες και έκανε ο... ίδιος το εμβόλιο, ούτε η «Λάμψη» δεν είχε τόσα επεισόδια όσα η τηλεοπτική μας «γιατρειά». Σαν να... συμπονάς αυτούς που εμβολιάζονται με τόση σκηνοθεσία.
Μια πραγματική υπερβολή την ώρα μάλιστα που ο εμβολιασμός των πολιτών, μετά τους υγειονομικούς, τις ευπαθείς ομάδες κλπ, ενδεχομένως να καθυστερήσει και σε κάθε περίπτωση δεν θα γίνει την περίοδο που θα επιθυμούσε η επιστημονική κοινότητα.
Στο μεταξύ οι πολίτες χόρτασαν μικροπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης αλλά και.... εκ δεξιών της αντιπολίτευσης, όταν τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο τρίτο κύμα.
Μια ανούσια αντιπαράθεση λες και η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ανασχηματισμό και η αντιπολίτευση φοβάται εκλογές.
Β.Κ.

Φαρμάκι
*ΤΟ θέμα των εμβολιασμών έλαβε επίσης χώρα όταν έγινε γνωστό μετά από δημοσιεύματα ότι χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχαναν τη δυνατότητα της δωρεάν λήψης φαρμάκων και από την 1η Ιανουαρίου θα έπρεπε να πληρώνουν τη συμμετοχή τους.
Μια απαλλαγή που χορηγήθηκε το 2016 ως αντισταθμιστικό μέτρο για τη διακοπή της χορήγησης του ΕΚΑΣ. Απαλλαγή που διατηρείται τελικά μετά από χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος παρενέβη αντιλαμβανόμενος τις αντιδράσεις.
Φανταζόσαστε την αντίθεση από τη μία η κυβέρνηση να αυτοπροβάλλεται με τα του εμβολιασμού και από την άλλη οι χαμηλοσυνταξιούχοι να πρέπει να πληρώσουν για τα φάρμακά τους, ενώ μέχρι χθες τα ελάμβαναν χωρίς συμμετοχή.
Προς το παρόν οι συνταξιούχοι θα ωφεληθούν της απαλλαγής. Αργά ή γρήγορα ωστόσο θα εφαρμοστούν οι φαρμακεροί κανόνες της (φιλελεύθερης) αγοράς.
Β.Κ.

Επιδοτήσεις...
* ΠΑΡΑΓΙΝΕ το κακό με τις χειρόγραφες τροποποιητικές δηλώσεις των αγροτικών επιδοτήσεων. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Λογιστές και εφοριακοί να δίνουν μάχη με τον χρόνο για να αποφευχθούν πρόστιμα, εμπλεκόμενοι σε μια ατέρμονη γραφειοκρατική διαδικασία, ιδιαιτέρως επιβαρυντική τόσο για τον κλάδο των φοροτεχνικών, όσο και για τη φορολογική διοίκηση.
Το θέμα των δηλώσεων δεν είναι τωρινό. Οι φοροτεχνικοί έχουν προτείνει λύσεις για να σταματήσει αυτή η άσκοπη ταλαιπωρία, καθώς ο τρόπος με τον οποίο εκκαθαρίζει και αποστέλλει τις βεβαιώσεις ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν βοηθά. Τίποτε δεν έχει γίνει. Τουλάχιστον λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προκαλεί η πανδημία να είχε δοθεί σε πρώτη φάση επαρκής χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Προς το παρόν σιωπή. Η παράταση θα δοθεί, αλλά το πρόβλημα θα επανακάμψει του χρόνου. Μέχρι να καθίσουν κάποια στιγμή όλοι οι εμπλεκόμενοι στο τραπέζι και να βρεθεί η λύση. Γιατί αποκλείεται να μην υπάρχει...
Γ.Ν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass