Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2021 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 19:45
*ΕΠΕΙΔΗ πάντα υπάρχει  ελπίδα. Ζ. *ΕΠΕΙΔΗ πάντα υπάρχει ελπίδα. Ζ.

Σαν Πάσχα
*ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ με Πάσχα έμοιαζε η φετινή χριστουγεννιάτικη περίοδος. Ιδίως όταν πέφτει νωρίς,

μπορεί να κάνει και περισσότερο κρύο.
Μπορεί να χάλασε ο καιρός, βρέχει δηλαδή, διότι από θερμοκρασίες πάλι εικοσάρια καταφθάνουν το Σαββατοκύριακο. Ποιος να έχει παράπονο; Παρεκτός οι βουτηχτές των Φώτων, που πάει φέτος χαμένη τέτοια ευκαιρία για άνετη βουτιά.
Ζ.

Βροχές
*Η προαναγγελθείσα, όχι και τόσο επιδείνωση, ενέπνευσε τον στιχοπλόκο Δ.Ντ., έβρεξε ποίημα.
Η Ε.Μ.Υ. προειδοποιεί πως θα ’χουμε αλλαγή,
ο κόσμος απ’ τα σπίτια του καλύτερα μη βγει,
τις μέρες τις επόμενες, μας λέει ο καιρός αλλάζει,
με καταιγίδες ισχυρές, με χιόνι και χαλάζι.Θα επηρεάσει ο καιρός πολλές περιοχές,
σύννεφα θα ’χει ο ουρανός, άφθονες οι βροχές,
φαινόμενα πρωτοφανή, έντονα κατά τόπους,
που θα ’ναι επικίνδυνα για ζώα και γι’ ανθρώπους.
Ζ.

Βρες άκρη...
*- ΑΝΤΕ να λήξει η καραντίνα να αδειάσουν λίγο οι δρόμοι...
Λάθος υπολόγιζε ο Λαρισαίος. Ο οποίος ήταν μεταξύ εκείνων που απέδιδαν την κυκλοφορούσα πολυκοσμία στην επικρατούσα κυκλοφορία. Ούτε σ’ αυτό έπεσε μέσα. Είδε χθες το πρωί το κυκλοφοριακό κομφούζιο, όταν με τη βροχή βγήκαν όλοι έξω με τ’ αυτοκίνητα, στην κλειστή αγορά.
Ζ.

Νέο ίδιο έτος
*ΚΙ εκεί πάνω που οι Λαρισαίοι συζητούσαν πως ήταν πρώτη φορά που γιορτάσαμε για ένα έτος που φεύγει, και όχι για ένα έτος που έρχεται, έφτασε ο νέος χρόνος.
- Άρχισε τέλεια το ’21. Ταχύτατο. Σε 48 ώρες επιστρέψαμε στην κανονικότητα του ’20. Τη δεύτερη μέρα κιόλας έκλεισαν πάλι τα μαγαζιά.
Ζ.

Ανασχηματισμός και Αχελώος
* ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ αλλαγές σε σχέση με τα υπόλοιπα Υπουργεία σημειώθηκαν στο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, με τον Σπύρο Λιβανό να αναλαμβάνει υπουργός, στη θέση του Μ. Βορίδη και τον Γιάννη Οικονόμου υφυπουργός, στη θέση του Κώστα Σκρέκα. Με λίγα λόγια φτου κι από την αρχή για συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών που είχαν εκκρεμότητες με το Υπουργείο. Μόνοι κερδισμένοι οι κτηνοτρόφοι, αφού η Σερραία Φωτεινή Αραμπατζή -που έχει το σχετικό χαρτοφυλάκιο- παραμένει στο ΥΠΑΑΤ.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, τη θέση του γενικού γραμματέα για κοινοτικά θέματα -στη θέση του Κ. Μπαγινέτα- θα αναλάβει ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς, έτσι ώστε να υπάρξει νέα αφετηρία στα θέματα που συνδέονται με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων που προορίζονται για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Ο νέος υπουργός Σπ. Λιβανός είναι από ...πολιτικό τζάκι, καθώς είναι γιος του πρώην υπουργού Διονύση Λιβανού και της Αλίκης Κυριακίδου, θείος και νονός του, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, υπήρξε δε σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Επιχειρηματικότητας.
Σχετικά με τον υφυπουργό Γ. Οικονόμου υπενθυμίζεται ότι από το 2006 έως το 2009 ήταν γενικός γραμματέας Καταναλωτή, ενώ από το 2001 εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως γεωπόνος σε εμπορικές επιχειρήσεις και μελετητικές εταιρείες. Υπήρξε ακόμα πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ επί Κώστα Καραμανλή, είχε όμως επίσης ακολουθήσει την Ντόρα Μπακογιάννη στη Δημοκρατική Συμμαχία (είχε μάλιστα αναλάβει τη νεολαία του κόμματος), αλλά στη συνέχεια επέστρεψε στη ΝΔ.
Ενδιαφέρον θα έχει και η περίπτωση του Αχελώου. Σίγουρα είναι θετικό ότι στο κρίσιμο Υπουργείο Περιβάλλοντος μετακινήθηκε, ως υπουργός μάλιστα, ο Τρικαλινός Σκρέκας, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα. Από την άλλη, το γεγονός ότι στο ΥΠΑΑΤ βρίσκεται ένας Αιτωλοακαρνάνας, όπως ο Λιβανός, ίσως δημιουργήσει κάποια προσκόμματα. Αν και όλα σχετίζονται με την πολιτική βούληση του Μεγάρου Μαξίμου, κυρίως το πόσο ζεστά έχει πάρει το θέμα ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, κ. Γεραπετρίτης.
Γ.Ρ.

Μέτρα
*ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ ο κόσμος προσπαθεί κάπως να χαλαρώσει.
- Η μόνη χώρα βρε ’σεις που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον ιό ανοιγοκλείνοντας τα κομμωτήρια.
***
*- ΔΗΛΑΔΗ τώρα στο εξωτερικό μπορεί να παίζει η είδηση, «αυστηρά μέτρα στην Ελλάδα λόγω πανδημίας, κλείνουν τα κομμωτήρια απαγορεύεται ψάρεμα και κυνήγι»;
***
*- ΕΥΤΥΧΩΣ καλέ το γύρισαν πάλι στις 9. Αυτό το ξενύχτι μέχρι τις 10 δεν το άντεχα.
Ζ.

Προσοχή φέτος
*ΚΑΙ μια προτροπή από τον Λαρισαίο Φ. Τ.
Αγαπητοί Κινέζοι,
Μη φάτε πάλι καμιά βλακεία φέτος.
Με αγάπη,
Ο υπόλοιπος Πλανήτης
Ζ.

Ζωγράφος χορευτής
*ΤΟ γκολ Πινακά; Πίνακας ζωγραφικής. Έγραψε ιστορία ο μικρός. Χορεύοντας πέρασε 3 αντιπάλους, όχι 2 όπως ειπώθηκε, και τον τερματοφύλακα μετά, σύνολο 4, κι όχι τίποτε τυχαίους. Ακούστηκε κι αυτό: Πινακάς, ο Μέσι των φτωχών.
Ζ.

Πάλι κανένας
*ΓΥΡΩ-ΓΥΡΩ υπουργοί και στη μέση Λάρισα. Πολιτική ξεραΐλα, πάλι στην απ’ έξω η κατά τα άλλα πρωτεύουσα της Κεντρικής Ελλάδας. Ενώ υπουργούς καμαρώνουν Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λαμία, τώρα και ο Βόλος. Αυτήν τη φορά, λέγεται ότι ο Χρ. Κέλλας έφτασε πιο κοντά από ποτέ, αλλά νερό πάλι δεν ήπιε. Η ΝΔ έχει να εμφανίσει Λαρισαίο υπουργό από τότε που είχε παραιτηθεί ο Μ. Χαρακόπουλος το 2014. Πάντως, κάποια στιγμή πιο κοντά απ’ όλους σε υπουργοποίηση θα πρέπει να βρεθεί η Στέλλα Μπίζιου, καθότι αποφασιστεί η ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στην κυβέρνηση.
Ζ.

Περικυκλωμένη
*ΣΤΟ ολιγομελές σχήμα των 58, δε χώρεσε ούτ’ ένας Λαρισαίος. Ουσιαστικά το πρόσωπο που σφράγισε τον ανασχηματισμό ήταν η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στο Εργασίας, η Μαρία Συρεγγέλα. Λόγω ονόματος. Σύρε συ, έλα συ, σε δουλειά να βρισκόμαστε.
***
*ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ υπουργός Δικαιοσύνης, αμετακίνητος ο Καρδιτσιώτης Κώστας Τσιάρας. Ενώ αναβαθμίστηκε ο πρώην υφυπουργός Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Τρικαλινός. Λογικά όφελος για την υπόθεση του Αχελώου.
Στο σχήμα και η Βολιώτισσα Ζέττα Μακρή, ως υφυπουργός Παιδείας. Προφανώς μεγάλη πίκρα για τον πρώτο γαλάζιο βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο, στον οποίο δόθηκε ένα σοκολατάκι. Αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αναπληρωτής του εξοβελισμένου Γ. Βρούτση.
***
*ΣΤΑΘΕΡΟΣ κι ο Χρ. Σταϊκούρας, παραμένει «τσάρος» ο βουλευτής απ’ τη Φθιώτιδα. Όπου παρατηρείται πρωτοφανής πυκνότητα κυβερνητικών παραγόντων, διότι από ’κει κατάγεται και ο Στέλιος Πέτσας που ανέλαβε στο Εσωτερικών με αρμοδιότητα την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ενώ κι ο άλλος νεοδημοκράτης βουλευτής Λαμίας, ο Γιάννης Οικονόμου, βρέθηκε με το χαρτοφυλάκιο της ΚΑΠ στο Γεωργίας. (Αν μη τι άλλο, περικυκλωμένη από υπουργούς η Λάρισα, κάτι είναι κι αυτό).
Ζ.

Μάκης/Τάκης
*ΝΑ μη μείνουν οι εξαγγελίες του απελθόντος Τάκη Θεοδωρικάκου, στο συρτάρι του νέου υπουργού Μάκη Βορίδη, συζητούσαν χθες Φαρσαλινοί παράγοντες στο άκουσμα της είδησης του ανασχηματισμού και στην αλλαγή προσώπων. Έλεγαν για το καθαρό και πόσιμο νερό από τα ορεινά του δήμου, με τα έργα ύδρευσης της πόλης που είχε εξαγγείλει πριν από έναν χρόνο σε κομματική εκδήλωση στα Φάρσαλα ο πρώην πλέον υπουργός Εσωτερικών.
Γ.Γ.

Ο περιφερειάρχης του κάμπου
* ΤΟ εγκώμιο του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, «ο οποίος πρωταγωνιστεί στη μάχη κατά της πανδημίας», έπλεξε ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αθανάσιος Γιαννούκας, ο οποίος στη χθεσινή συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- του Περιφερειακού Συμβουλίου δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Ο Περιφερειάρχης, με τη γενικότερη συμπεριφορά του απέδειξε ότι δεν είναι του σαλονιού, αλλά ενεργό μέλος της κοινωνίας».
Αν και η συνήθης φράση είναι ...«του σαλονιού ή του λιμανιού», στην περίπτωση του νομού Λάρισας ταιριάζει η διαπίστωση... «για τον περιφερειάρχη του κάμπου».
Γ.Ρ.

Τρία σερί
*ΚΑΘΟΛΟΥ καλά δεν είχε μπει το Νέο Έτος για τη Λάρισα. Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας την πέμπτη ημέρα του 1961, ακριβώς σαν σήμερα πριν εξήντα χρόνια, αμέσως μετά τις αργίες, το οποίο εντόπισε, ποιος άλλος, ο Ε.Ρ.: Τροχονόμος χωροφύλαξ επέπεσε επί όνου και ετραυματίσθη θανασίμως.
Μετά το τροχαίον δυστύχημα το οποίον συνέβη την πρώτην του έτους εις την περιοχήν Ελασσόνος, που εστοίχησε των ζωήν εις τον νεαρόν φοιτητή Μιχαήλ Κοτσάφτην, το θανατηφόρον επίσης δυστύχημα το οποίον συνέβη την νύκτα της επομένης πλησίον του Εργοστασίου Ζαχάρεως με θύμα τον οδηγόν αυτοκινήτου Ιωάννην Αδάμου, χθες συνέβη νέον τροχαίον δυστύχημα με θύμα αυτήν την φοράν όργανον του Τμήματος Τροχαίας Λαρίσης. (Περίπου σαν τα φετινά τροχαία, που ευτυχώς δεν τρίτωσε σερί).
***
*ΚΑΙ το ρεπορτάζ συνεχίζει βασισμένο σε μαρτυρίες παρατυχόντων χωρικών: Το νέον δυστύχημα συνέβη περί την 5.45 μ.μ. παρά το 23ον χιλιόμετρον της νέας Εθνικής Οδού Λαρίσης-Τεμπών-Θεσσαλονίκης. Όπου εξετέλη υπηρεσίαν κινητού τροχονόμου ο μοτοσυκλετιστής χωροφύλαξ Αθανάσιος Χρ. Νάκας, ετών 27, εκ Μεγάλου Κεφαλοβρύσου. Κινούμενος προς Λάρισαν, ο Νάκας αντελήφθη έναν όνον να του φράση τον δρόμον.
Τότε επεχείρησεν επιδέξιον ελιγμόν, αλλά το ζώον εστράφη εναντίον του και ευρέθη αιφνιδίως προ της μοτοσυκλέττας του.
Ο χωροφύλαξ δεν επέτυχεν να τον αποφύγη. Η μοτοσυκλέττα ήλθεν εις επαφήν με τον όνον και ανετράπη με αποτέλεσμα να τραυματισθή ο Νάκας σοβαρώς εις την κεφαλήν.
Ο ατυχής τροχονόμος μετεφέρθη αμέσως εις το Γενικόν Νοσοκομείον όπου διεπιστώθη ότι υπέστη κάταγμα εις την βάσιν του κρανίου και εσωτερικήν αιμορραγίαν.
Διήλθεν δε το πρώτον 24ωρον εις κωματώδη κατάστασιν και χωρίς να παρουσιάση βελτίωσιν.
***
*ΣΕ δημοσίευμα της επομένης αναφέρεται ότι: παρά τας προσπαθείας των Ιατρών του Ιδρύματος δεν κατέστη δυνατή η σωτηρία του.
Παρά την κλίνην του παρεστάθη μέχρι της τελευταίας του στιγμής ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας, υπομοίραρχος κ. Α. Δαγαλάκης και οι οικείοι του ατυχούς τροχονόμου, ο οποίος έπεσεν εν τη εκτελέσει του καθήκοντός του εις την παγερήν άσφαλτον της νέας Εθνικής Οδού. Το τρίτον 24ωρον από της εισόδου εις το 1961 υπήρξε και αυτό αιματηρόν, όπως και τα δύο προηγούμενα.
Ζ.

Ευκαιρία
*ΕΙΧΕ δοθεί άδεια για μετακινήσεις με σκοπό το κυνήγι και το ψάρεμα κι αυτομάτως η δυνατότητα στους Λαρισαίους να πηγαινοέρχονται στα παραθαλάσσια εξοχικά τους, αλλά και στα χωριά τους στην ενδοχώρα.
«Για ψάρεμα» όλοι, ακόμη κι εκείνοι που ως τώρα έπιαναν τα ψάρια μόνο στην ταβέρνα. Και να σε σταματούσαν στον δρόμο για τη θάλασσα, ποιος θα ελέγξει αν τελικά πήγες όντως για ψάρεμα, ή μήπως θα κοιτάξουν τι ψάρια έπιασες; Και το χωριό, στον κάμπο ή στο βουνό, μπορούσες να πας άνετα με το ίδιο πρόσχημα. «Για ψάρεμα» πέρα στο ρέμα, ξέρεις τι καβούρια έχει στο ξηρόρεμα; Αν και στο χωριό μπορούσε να επικαλεστεί κάποιος ότι πάει για κυνήγι.
Ας μην είχε καραμπίνα ή άδεια κυνηγίου, γιατί άραγε δεν μπορεί να κυνηγήσει με σφεντόνα; Ή και με γυμνά χέρια, επικαλούμενος ότι πιάνει πουλιά στον αέρα. (Και κάπως έτσι καταργήθηκε η απελευθέρωση, τέρμα οι εκδρομές).
Ζ.

Έχει διαφορά
*ΕΝΑΣ μηχανικός αυτοκινήτων άλλαζε ένα πιστόνι στον κινητήρα, διηγείται ο Γ. Γ. όταν ένας μεγαλογιατρός, ειδικός στον τομέα μεταμοσχεύσεων καρδιάς πήγε στο συνεργείο.
- Γιατρέ, να σου κάνω μια ερώτηση;
Ο διάσημος καρδιοχειρουργός πλησίασε προς τη μεριά όπου βρισκόταν ο μηχανικός.
- Γιατρέ, βλέπεις αυτήν εδώ τη μηχανή, την άνοιξα, της άλλαξα κυλίνδρους, πιστόνια, βαλβίδες και όταν τελειώσω το δέσιμο θα είναι καλύτερη από καινούρια. Εγώ και εσύ κάνουμε περίπου την ίδια δουλειά, πώς γίνεται η αμοιβή μου να είναι ψίχουλα μπροστά χρήματα που παίρνεις εσύ;
Ο γιατρός σκέφτηκε λίγο και χαμογέλασε.
- Προσπάθησε να το κάνεις ενώ η μηχανή δουλεύει...
Ζ.

 

GATA CIU

*ΑΡΧΙΚΑ ψήνουμε σε σιγανή φωτιά...

 

EFHMERIDA CIU

*Ο Ν.Χ. τον εντόπισε να διαβάζει την είδηση για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.
Ζ.

 

GNL1 CIU

GNL2 CIU

*ΔΕΝ είναι ότι περισσεύει εξοπλισμός στο ΓΝΛ και ξεχειλίζει μέχρι την αυλή του νοσοκομείου. Μάλλον δεν θέλουν να πετάνε τίποτε παλιό στο Παλιό, δεν τους κάνει καρδιά...
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass