Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2021 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 19:44

Στην κόντρα;
*ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ το λοκντάουν, παρατείνεται και η καλοκαιρία. Λες κι έχουν βάλει κόντρα. Μακάρι να επιμείνει κι ο ήλιος.


***
*- ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ φίλε, σχολίαζε ο Λαρισαίος. Σπούδασαν και πληρώνονται για να μας λένε ότι θα έχει κρύο τον χειμώνα και ζέστη το καλοκαίρι. Να μας έλεγαν και γιατί γίνεται όταν δε συμβαίνει το σύνηθες...
Ζ.

Χαλαρωτικά
*ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο οι Λαρισαίοι, κουβεντιάζοντας στα παγκάκια.
- Τίμιο πάντως το 2021, δεν μπορείς να πεις... Μας έδειξε από την πρώτη εβδομάδα πώς θα είναι. Και μέσα και στο εξωτερικό.
***
*-ΘΑ επιστρέψουν μαθητές στα σχολεία είπαν με βεβαίωση κυκλοφορίας.
Ξέρεις αν πρέπει απαραιτήτως τα παιδιά να έχουν κάνει σέρβις, να έχουν πληρώσει τέλη και ασφάλεια;
***
*-ΠΑΜΕ παρεΐτσα για περπάτημα; ρωτάει η γυναίκα μου.
-Πήγαινε εσύ και θα σε πάρω να μιλάμε απ’ το τηλέφωνο...
***
*- «ΟΙ άνω των 85 θα πάρουν μήνυμα στο κινητό τους για το πού και πότε θα εμβολιαστούν». Με ανέκδοτο δε μοιάζει η ανακοίνωση;
Ζ.

Για έναν
*ΕΡΩΤΗΣΗ του βουλευτή Λαρίσης Κυρ. Βελόπουλου, ναι την έδρα της Λάρισας κατέχει κι ας μην την επισκέφθηκε ποτέ μετά τις προπέρσινες εκλογές, ερώτηση προς δύο υπουργούς, Εργασίας και Οικονομικών από τον πρόεδρο του κόμματος, για ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα: την ανάγκη ενίσχυσης των καλαμποκάδων, των μικροπωλητών που ψήνουν ρόκες δηλαδή, των οποίων ο κλάδος επλήγη λέει ο πρόεδρος από τον κορονοϊό και τους περιορισμούς του λοκντάουν. Του κλάδου, δηλαδή του εξής ενός στη Λάρισα, του καστανά επί της Ρούσβελτ και Κούμα. (Μπορεί βέβαια να υπάρχουν και άλλοι, περιστασιακοί είναι όμως).
Ζ.

Μνήμη
*«ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ 30 χρόνια από τη θυσία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα για τους μαθητές του στα συνταρακτικά γεγονότα καταλήψεων – ανακαταλήψεων των σχολείων το 1990 – 1991» θυμίζει ο τότε πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας Γιάννης Μπέφας, που «τιμώντας τη μνήμη του και τους αγώνες του για την παιδεία και όχι μόνο, με απόφαση της τότε Γενικής Συνέλευσης, έδωσε το όνομά του σε μία από τις αίθουσές της!».
«Νίκο Τεμπονέρα μάς παραδίδεις μαθήματα Ελευθερίας, Δημοκρατίας, Αγωνιστικότητας και Αλληλεγγύης» καταλήγει.Πολύ μπροστά
*Η αμερικανική παρεκτροπή εξακολουθεί να απασχολεί τους Λαρισαίους.
- Πάνω που ήμουν απελπισμένος για το πόσο προβληματικοί είμαστε στην Ελλάδα, είδα τους Αμερικανούς και όσο να ’ναι πήρα θάρρος.
***
*- ΜΙΑ μέρα προσπαθήσαμε κι εμείς να δείξουμε πόσο πίσω είμαστε κι οι καθυστερημένοι Αμερικανοί απάντησαν αμέσως.
***
*- ΣΕ θέλω, όπως ο Τραμπ τον Λευκό Οίκο.
- Θα σ’ αγαπώ μέχρι να παραδεχθεί ο Τραμπ ότι έχασε τις εκλογές.
***
*- ΤΟΝ βλέπω τον Τραμπ, σε κάνα δίμηνο στην Αννίτα Πάνια.
Ζ.

Φαγώθηκε
*ΟΧΙ αυτό δεν το είχε προβλέψει ο Ν. Καρδούλας, δεν είχε ενεργοποιήσει σχετικό μοντέλο διάδοσης εσωκομματικού ιού. Αιφνιδίως τον αντικατέστησαν από το πόστο του θεσσαλάρχη της ΝΔ, διορίστηκε καινούριος στη θέση του γραμματέα Οργανωτικού Θεσσαλίας, να συντονίζει τις τέσσερις νομαρχιακές. Παρότι ο Λαρισαίος απόστρατος είχε προσφέρει τόσα στο κόμμα, μα και στην κοινωνία, ιδίως τον τελευταίο καιρό με τα μαθηματικά του μοντέλα περί της εξέλιξης του κορονοϊού, με τις προβλέψεις του να λαμβάνονται υπόψη καθώς λέγεται και από το Μαξίμου. Το οποίο όμως δεν τα έχει πάει και τόσο καλά τελευταία με την πανδημία, να ρίχνουν άραγε τώρα τα βάρη στον Ν. Καρδούλα;
***
*ΚΙ όμως... Στην τοπική ΝΔ ψιθυρίζεται ότι ο Ν. Καρδούλας φαγώθηκε επειδή κάποια στιγμή άσκησε κριτική στον ΕΟΔΥ για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων. Μία η Δήμητρα Κρουστάλλη, διευθύντρια σύνταξης στο «Βήμα» κι ένας ο Λαρισαίος; Δεν αστειεύονται στο Μαξίμου.
***
*ΣΥΜΦΩΝΑ με άλλη εκδοχή, ο Ν. Καρδούλας τους υποχρέωσε να τον αντικαταστήσουν, το επεδίωξε. Οι προσπάθειές του ν’ αλλάξει πράγματα δεν έβρισκαν ανταπόκριση, οι εισηγήσεις που υπέβαλλε εσωκομματικά δε λαμβάνονταν υπόψη, οπότε άρχισε κι εκείνος να μιλάει δημοσίως. Γνωρίζοντας τι θα ακολουθήσει.
***
*ΑΠΟ το Τσιότι ο διάδοχός του, Μιχ. Μπαγιώτης, αποτυχών υποψήφιος δήμαρχος στις περασμένες εκλογές, από την κεντροβαρική περιοχή Φαρκαδόνας, που ως γνωστόν ισαπέχει από Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ο Βόλος πέφτει λίγο μακρύτερα, ο νέος γαλάζιος θεσσαλάρχης, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της ΝΟΔΕ Τρικάλων, γι’ αυτό μάλλον και φίλος Καπετάνου, όπως δήλωσε ο Λαρισαίος ανακοινώνοντας τον διορισμό. Αναβαθμίστηκε στον ανασχηματισμό ο Κ. Σκρέκας, ακολούθησε η κομματική αναβάθμιση του φίλου του Μ. Μπαγιώτη, έτσι παν’ αυτά... (Στον ΟΣΕ εργάζεται, τρένο θα την πάει την οργάνωση;).
Ζ.


Οινοπνευματώδεις
*ΕΙΧΑΝ κέφια οι νεαροί Λαρισαίοι. Λογικό, ήταν τύποι οινοπνευματώδεις.
- Τι πονοκέφαλος κι αυτός... Θα με μάτιασε μάλλον το 6ο τσίπουρο.
***
*- ΔΟΚΙΜΑΣΑ το μεσημέρι ένα παλιό τζιν και δε με χωρούσε.
- Και τι έβαλες;
- Τσίπουρο με μεζέ.
***
*- Η πατάτα μάς έδωσε τις τηγανιτές πατάτες, τα πατατάκια, τη βότκα. Νιώθω ότι τα άλλα αγροτικά προϊόντα δεν προσπαθούν αρκετά.
- Κάνεις λάθος. Το τίμιο κριθάρι, εκτός από κάτι νόστιμα παξιμαδάκια, έχει δώσει το γιουβέτσι, την μπύρα και φυσικά το ουίσκι.
***
*-ΤΟ καλύτερο φρούτο τώρα για τον χειμώνα, να το ξέρετε, είναι το τσίπουρο.
Ζ.

Ανωτερότητα
*ΑΣ λένε ότι ζορίστηκε πολύ επειδή δε συμπεριελήφθη στο νέο κυβερνητικό σχήμα, δικοί του ήταν που διέδιδαν ότι ήταν σίγουρη η υπουργοποίηση του Χρ. Κέλλα αυτήν τη φορά.
Ο ίδιος ο βουλευτής πάντως έδειξε ανωτερότητα και ψυχικό σθένος, παρότι τον πλήγωσαν. Μία μόλις μέρα μετά, ευχήθηκε «από καρδιάς στη νέα κυβέρνηση, υπό τη νέα της σύνθεση, καλή επιτυχία στο έργο της». Θα μπορούσε και να το είχε αποφύγει, δεν ήταν υποχρεωμένος, ποιος δε θα τον δικαιολογούσε....
Ζ.

Το ξέχασαν;
*ΘΕΜΑ εγκυρότητας των αποφάσεων της διοίκησης του νοσοκομείου έθεσαν οι γιατροί του ΓΝΛ, επισημαίνοντας ότι το Δ.Σ. παραμένει ελλειπτικό αφού δε μετέχουν σ’ αυτό τα αιρετά μέλη του «παρά την από πολλού χρόνου εκλογή τους».
Ακατανόητη καθυστέρηση, μόνο υποψίες μπορεί να προκαλεί, δεν μπορεί να πρόκειται για αμέλεια.
Ασήμαντο μέσα στον γενικό χαμό και τις τόσες άλλες ελλείψεις ωστόσο ενδεικτικό, έχει την αξία του, ιδίως αυτήν την κρίσιμη περίοδο.
Ύποπτη χαρακτηρίζουν οι γιατροί την καθυστέρηση της σχετικής δημοσίευσης στο ΦΕΚ. Εν προκειμένω μπορούν να δώσουν μια εξήγηση ή και να κοιτάξουν το θέμα ώστε να λυθεί, ο διοικητής Γρ. Βλαχάκης ή έστω ο αναπληρωτής του Χάρης Τσιλιάκος. Δεν πρέπει να θέλει και πολύ κυνήγι...
Ζ.

Αυτοπαρουσιάσεις
*ΛΑΡΙΣΑΙΕΣ μαθήτριες μιλούσαν για τους εαυτούς τους.
- Εγώ μια μέρα θα φτάσω πολύ ψηλά...
- Εγώ πάλι έχω υψοφοβία.
***
*- ΕΙΜΑΙ εύκολος άνθρωπος, αλλά κανένας δε διαβάζει τις οδηγίες χρήσεως.
***
*- ΜΠΟΡΕΙ να φαίνομαι λιγάκι αντιπαθητική. Αλλά αν με γνωρίσετε καλά, είμαι πολύ.
Ζ.

Πιστή, ακριβής
*«ΤΟ περιφερειακό μονοπάτι του κτήματος από την ανατολική πλευρά, ανηφορίζει απότομα περίπου για δεκαοκτώ μέτρα και συνεχίζεται σε ένα πλάτωμα...».
Μπράβο ακρίβεια, σκέφτεται ο αναγνώστης, τι μάτι έχει αυτός ο άνθρωπος... Άκου «περίπου για δεκαοκτώ μέτρα», να ανηφορίζει το μονοπάτι... Μεζούρα άπλωσε;
Είναι ούτως ή άλλως περίεργο φίλτρο οι μεταφράσεις λογοτεχνικών βιβλίων στα ελληνικά. Κάποιες φορές προκύπτουν εμφανή φάλτσα. Σε λεπτομέρειες. Είναι προφανές ότι στα «δεκαοκτώ μέτρα» αντιστοιχούν «καμιά εικοσαριά γιάρδες», αυτό θα έγραφε μάλλον ο Βρετανός συγγραφέας.
***
*ΑΚΡΙΒΗΣ, πιστή μετάφραση, σου λέει. Και κάτι τέτοιες λεπτομέρειες αδικούν την κατά τα άλλα σπουδαία δουλειά της μεταφράστριας στην «Κληρονομιά των Κατασκόπων», το τελευταίο βιβλίο που έγραψε ο Τζον Λε Καρρέ.
«Είχε καρφώσει το βλέμμα της στο 91Χ60 εκατοστά σχεδιάγραμμα τοίχου που κρεμόταν πίσω απ’ το γραφείο...». Μπορεί άραγε κάποιος συγγραφέας, περιγράφοντας το κάδρο απέναντι στον τοίχο να πει ότι το μήκος του ήταν 91 εκατοστά;
Όταν όμως η γιάρδα αντιστοιχεί σε 0,91 μέτρα, τότε ο συνεπής μεταφραστής μπορεί και παραμπορεί.
Ζ.

Πάει αυτός...
*ΝΕΑ ερώτηση Μ. Χαρακόπουλου προς τον αρμόδιο υπουργό, για την παρατηρηθείσα περίεργη εμπλοκή στον ΟΑΕΔ με δανειοδοτηθέντες του τέως ΟΕΚ, η οποία χρονολογείται μεν από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ ούτε όμως οι του «επιτελικού» κατάφεραν να την ξεμπλέξουν από την τακτική των τραπεζών. Αυτήν τη φορά ερώτηση μαζί με αίτηση κατάθεσης εγγράφων, δεν είναι σύνηθες αυτό για κυβερνητικό βουλευτή, το «πείτε μου συγκεκριμένα τι ενέργειες έχετε κάνει». Το αίτημα του Λαρισαίου, ο οποίος επιμένει να προσπαθεί δίπλα στην κοινωνία όσο μπορεί, είχε διατυπωθεί προς τον Γ. Βρούτση, τον κατόπιν αποπεμφθέντα, δε θα μπορέσει να απαντήσει ο πρώην Εργασίας. Τελικά πολλά πράγματα πήγαν πίσω, κόλλησαν με τον συγκεκριμένο υπουργό. (Οι παρακάτω όμως, οι υφιστάμενοι, έμειναν στο Υπουργείο κι έχουν να εξηγήσουν).
Ζ.

Μπάλα;
*ΝΑ ασχολείται όλη η Ελλάδα με την ΑΕΛ, αφού ασχολείται κι εκείνη με όλη την Ελλάδα, συνεχείς ανακοινώσεις ποιος πέναλτι, ποιος οφσάιντ, μετρώντας τις κίτρινες κάρτες τους, δηλώσεις επί δηλώσεων, καυγάδες και βρισιές, συνωμοσίες και προσβολές, σε κουβέντα να βρισκόμαστε, να περνάει η ώρα.
Ε μπάστα... Μπάλα θα παίξουμε;
***
*ΜΠΑΛΑ με τι; Το είπε κι ο Γιάννης Βαλαώρας: «Η ΑΕΛ προσπαθεί να σώσει την κατηγορία με νύχια και με δόντια. Τίποτε άλλο. Το υλικό για να είμαι ειλικρινής «δεν το έχει». Να δούμε τι μεταγραφές θα κάνει...». Ο οποίος, είπε, μίλησε στον Πινακά σαν πατέρας. «Δεν πατάμε στ’ αυγό να βρεθούμε στον ουρανό. Κοιτάμε τι μας λέει ο προπονητής. Δουλεύουμε. Δε μιλάς ποτέ για λεφτά. Αν παίξεις καλά, θα έρθουν μόνα τους και τα λεφτά».
***
*ΤΩΡΑ οι ελπίδες της ιδιοκτησίας της ΑΕΛ στηρίζονται «στον εξαίρετο και πεντακάθαρο υπουργό Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη». Οι χαρακτηρισμοί βέβαια μπορεί να είναι προσωρινοί, της ημέρας. Ωστόσο γιατί δεν ενημερώνεται, ώστε να παρέμβει στον αδελφικό του φίλο ο συνάδελφος δικηγόρος Χρ. Καπετάνος, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής;
Ζ.

Φανάρια
*ΕΔΩ και τέσσερις ημέρες οι φωτεινοί σηματοδότες στο ύψος των Εργατικών Κατοικιών της οδού Κοζάνης, αναβοσβήνουν στο «πορτοκαλί», χωρίς βεβαίως να ρυθμίζουν την κυκλοφορία. Συμπολίτης ενημέρωσε την Τροχαία, η οποία, όπως μας είπε, ειδοποίησε τον Δήμο Λαρισαίων που είναι και ο αρμόδιος. Ωστόσο οι μέρες περνούν και το θέμα, σε μια πολυσύχναστη και επικίνδυνη διασταύρωση, δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Γνώστης
*ΤΗΛΕΦΩΝΟΥΣΑΝ τυχαία από ένα πρωινάδικο μοιράζοντας δώρα σε τηλεθεατές.
- Ναι, μας ακούτε;
- Μάλιστα. Α εσείς είστε αγαπημένη μου;
- Ναι, θα σου κάνουμε τρεις ερωτήσεις κι αν απαντήσεις σωστά, κερδίζεις ένα ταξίδι στο Παρίσι. Για μία εβδομάδα, για δύο άτομα.
- Α τι ωραία...
***
* -ΓΙΑ πες μας, δύο τρόπους μαγειρέματος του κρέατος...
- Του κρέατος; Με πατάτες και με μακαρόνια.
- Μπράβο. Και πες μας τώρα και δύο τρόπους αντισύλληψης;
- Εεε, το προφυλακτικό και το χάπι.
- Πολύ σωστά.
***
*- ΠΑΜΕ τώρα στην τελευταία και καθοριστική.
- Μάλιστα...
- Πείτε μας τρεις παραπόταμους του Ρήνου...
- Του Ρήνου;
- Ναι, τρεις παραπόταμους του Ρήνου.
- Εεε... Δεν ξέρω...
- Δεν ξέρεις; Για φαΐ και σεξ τα ξέρεις όλα, ε;                        

Ζ.

 

 GATES CIU

*ΜΑΣΚΕΣ όχι ακόμη, αποστάσεις όμως κρατάνε. Άμα είσαι γάτα...
Ζ.

 

MIKY CIU

*ΠΕΡΙΜΕΝΕ κι αυτή τον Μίκυ που δεν ερχόταν, οπότε έκλεισε κι έφυγε.
Ζ.

 

CLICK AWAY CIU

*E ναι, τώρα click away και στην Αμερική.
Ζ.

 

PANTELONI CIU

*ΣΤΗΝ αρχή νομίζεις ότι της έχει πέσει το παντελόνι.
Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass