Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2021 18:00
*Η εφευρετικότητα των νεαρών φιλάθλων, για την ομάδα-αρρώστια του 1964, όπως εκφράστηκε στον τοίχο της Σαρίμβεη. Ζ. *Η εφευρετικότητα των νεαρών φιλάθλων, για την ομάδα-αρρώστια του 1964, όπως εκφράστηκε στον τοίχο της Σαρίμβεη. Ζ.

Δεν περνάει
*ΑΥΤΟΣ ο Γενάρης μοιάζει με μια τεράστια ατελείωτη Δευτέρα. Δεν περνάει με τίποτα... Ευτυχώς ο γλυκός καιρός

δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα καθιστώντας την κατάσταση πιο ανεκτή.
Ζ.

Αισιόδοξος
*KANOYN τις εκτιμήσεις τους εν τω μεταξύ οι Λαρισαίοι.
- Είμαι αισιόδοξος εκ φύσεως. Πραγματικά πιστεύω ότι από το 2030 και μετά, καλά θα πάνε τα πράγματα.
***
*Η πρώτη καραντίνα ήταν σαν την αρχή μιας σχέσης, ήταν κάτι καινούριο και είχες χρόνο και όρεξη να κάνεις πράγματα. Τώρα είναι απελπιστικά βαρετή, τα έχεις κάνει και τα έχεις δοκιμάσει όλα και απλά περιμένεις ποιος θα αποφασίσει να την τελειώσει.
Ζ.

Ποια εμβόλια...
*ΕΜΒΟΛΙΑ γιοκ... Φάιζερ δεν δίδομεν, Αστραζενέκα δεν έχομεν, Μοντέρνα δεν μας δίδωσιν, Κινέζικα και Ρώσικα δεν παίρνωμεν, ούτε οι άνω των 80 δεν μπορούν να εμβολιαστούν, φρένο. Πού να φτάσει στους κάτω των 60... Του Αγίου Ποτέ...
***
*Η Ε.Ε. το πάει ισότιμα για όλους, όχι και τόσο όμως καθώς αρχίζει να αχνοφαίνεται. Και καμαρώνουν οι ηγέτες που οι Ευρωπαίοι δεν θα εμβολιάζονται εξίσου, όλες οι χώρες θα έχουν το ίδιο πρόβλημα. Ωστόσο παρότι τη ρίχνουν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, ένα εμβόλιο διαφορετικής προέλευσης δεν μπορεί να μπει στην Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις είναι συγκεκριμένου προσανατολισμού συμφερόντων, γνωστό αυτό.
Ζ.

Με την αράδα
*«ΘΑ το κάνω, αλλά ακόμη δεν έχει έρθει η σειρά μου, διότι δεν έχω κλείσει τα 80 και δεν θέλω να πάρω τη σειρά άλλου». Αυτό είπε ο Β. Σόιμπλε, που τυγχάνει 78 χρονών και με σοβαρή αναπηρία αλλά και πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής. «Υπάρχει συγκεκριμένη σειρά προτεραιότητας. Προηγούνται οι ηλικιωμένοι και το ιατρικό προσωπικό». (Σάμπως εδώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη σειρά; Που φτάνει μέχρι υποδιοικητές νοσοκομείων και νομικούς συμβούλους γηροκομείων.)
***
*ΚΑΙ δεν είναι μονάχα οι υποτίθεται πειθαρχημένοι Βόρειοι. Να είναι και ο Ισπανός στρατηγός, στον ανέμελο Νότο, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, που παραιτήθηκε. Επειδή έκανε λέει το εμβόλιο, ενώ δεν ήταν σειρά του. Α ρε Ελλάδα, μοναδική, με τα ωραία σου... (Όπου όλο και πληθαίνουν οι υποψίες ότι άμα είσαι κάποιος, όχι και τίποτε πολύ σπουδαίο δηλαδή, έναν γερό γνωστό να έχεις, το εμβόλιο το έκανες...)
Ζ.

Λάθος ώρα
*ΣΤΟΝ δικό τους κόσμο οι Λαρισαίοι φοιτητές.
- Σήμερα το πρωί βρήκα μια τσάντα γεμάτη λεφτά. Πετούσα απ’ τη χαρά μου. Άρχισα να τα μετράω. Μόλις έφτασα στις 20 χιλιάδες ευρώ, εκείνη την ώρα χτύπησε το ξυπνητήρι.
***
*- ΛΥΝΟΥΝ και στη δική σας γειτονιά οι γάτες τα γκομενικά τους στις τρεις τα ξημερώματα;
***
*-ΜΑΝΑ πόσο ψωμί να βάλω στα μπιφτέκια;
-Βάλε με το μάτι.
-Δεν το βάζουμε με το χέρι δηλαδή;
Ζ.

Εκατό και στοπ
*ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων. Κι άρχισε το λαναρείο στη Λάρισα.
- Γιατί μέχρι τώρα επιτρέπονταν; Και με ποια δικαιολογία, τι μετακίνηση έβαζες στο sms;
***
*- ΠΟΛΛΕΣ και μικρές, γειτονικές μεταξύ τους συγκεντρώσεις, των 80-90 ατόμων, η απάντηση στην επιχειρούμενη αστυνομοκρατία.
- Αραία, αραία, να φαινόμαστε καμιά εκατοσταρέα...
***
*- ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η συγκέντρωση άνω των 100 ατόμων, εκτός κι αν πρόκειται για εμπορικό δρόμο. Ή και για επιβάτες σε μέσο μαζικής μεταφοράς. Όλες οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα θα γίνονται στο Μετρό; Στις άλλες πόλεις σε κατά τόπους εμπορικά κέντρα.
***
*- ΠΑΛΙ καλά, πρόοδος. Παλιότερα απαγορεύονταν οι συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων.
***
*- ΑΛΗΘΕΙΑ, δεξίωση για γάμο με 90 συγκεντρωμένα άτομα, επιτρέπεται;
***
*ΚΙ ο Α. Τ. κατέληξε σε συμπέρασμα: Όταν χαράματα απαγορεύουν τις πορείες δεν φοβούνται τον ιό. Τον λαό φοβούνται.
Ζ.

Βράβευσαν την τιμιότητα
*ΣΧΕΔΟΝ τριάντα χρόνια πριν, ήταν Γενάρης του 1994, άλλαξαν πολλά από τότε. Τακτοποιώντας το αρχείο του ο Σ.Μ. ανέσυρε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του Ε.Ρ. στην εφημερίδα: Σάλο προκάλεσε μεταξύ των αστυνομικών της Λάρισας η απόφαση του αστυνομικού διευθυντή να διατάξει ΕΔΕ με αφορμή τη βράβευση δύο μαθητών από την Ένωση Αστυνομικών Λάρισας.
***
*ΟΙ μαθητές βρήκαν και παρέδωσαν στην αστυνομία μετρητά, τίτλους και βιβλιάρια αξίας 13.000.000 δραχμών τα οποία και παρέλαβε ο κάτοχός τους. Η πράξη των αδελφών Σταυρούλας Θ. Μαχούχα μαθήτριας Γ’ τάξης του 5ου Γυμνασίου και Αχιλλέα Θ. Μαχούχα, μαθητή Α’ τάξης του ίδιου Γυμνασίου ευαισθητοποίησε το σωματείο των αστυνομικών που αμέσως αποφάσισε να βραβεύσει τα παιδιά. Τη βράβευση έκαναν ο πρόεδρος και ο γ. γραμματέας της ΕΑΛ Σωτ. Μουντζούρης και Κων. Αντωνίου, οι οποίοι επέδωσαν στα παιδιά έπαινο και συμβολικό ποσό 20.000 δραχμών.
***
*ΤΟ γεγονός προκάλεσε πολλά ευμενή σχόλια. Αιφνιδίασε όμως τους πάντες η απόφαση του διευθυντή για ΕΔΕ, που σημαίνει ότι κατά την άποψή του οι αστυνομικοί που βράβευσαν τα παιδιά υπέπεσαν σε κάποιο παράπτωμα. (Ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες ρεπορτάζ με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε τοπικό αλλά και πανελλήνιο επίπεδο, με αποτέλεσμα τελικά να ανακληθεί η ΕΔΕ με παρέμβαση του τότε υπουργού Στέλιου Παπαθεμελή, ο οποίος σύντομα αναγνώρισε με νόμο τον συνδικαλισμό στην αστυνομία).
Ζ.

Η ξινή
*ΝΕΑΡΕΣ Λαρισαίες με έμπνευση και διάθεση.
- Είδα κάτι μήλα και σε θυμήθηκα.
- Τι μήλα;
- Ξινόμηλα.
***
*- ΚΑΛΑ που πάμε και καμιά λαϊκή κι ακούμε και κανένα «Καλώς το κορίτσι το όμορφο».
***
*- ΕΙΜΑΙ άντρας, μου είπε και χτύπησε το χέρι στο τραπέζι. Τώρα ψάχνει ποιος θα τον φιλοξενήσει απόψε.
Ζ.

Βερβέριξα
*Ο Κώστας Σπανός, ο συν τοις άλλοις και «Μπαμπινιώτης του βουνού και του κάμπου», αναφέρεται στο ρήμα βερβερίζω: Στη Δεσκάτη και σε άλλους οικισμούς τον σκίουρο τον λέμε βερβερίτσα. Οι βερβερίτσες στο δάσος, στη διάρκεια εξεύρεσης τροφής ή ζευγαρώματος, φωνάζουν πολύ δυνατά, βερβερίζουν. Κι έτσι όταν κάποιος έχει δυνατούς πόνους, λέμε: βερβέριξε από τον πόνο, δηλαδή, φώναξε πολύ δυνατά μη υποφέροντάς τον.
Ζ.

Ή...
*ΕΝΑ μήνα πριν ξεσπάσει η Αμερικανική Επανάσταση, τον Μάρτιο του 1775, ο Πάτρικ Χένρι εκφώνησε την περίφημη ομιλία του. Κτηματίας στη Βιρτζίνια, καπνοκαλλιεργητής τι άλλο εκεί, μα και δικηγόρος, ήταν ο πρώτος κυβερνήτης της Πολιτείας του μετά τον Πόλεμο κατά των Άγγλων και θεωρείται ένας από του Πατέρες του Αμερικανικού Έθνους. «Give me Liberty or Give me Death» ήταν η καταληκτική φράση αυτής της ομιλίας. «Δώσε μου Ελευθερία ή Δώσε μου Θάνατο», είπε παροτρύνοντας, τους Αμερικανούς να ριχτούν στο πεδίο της μάχης. Πενήντα περίπου χρόνια μετά, έναν Μάρτιο πάλι, το «Ελευθερία ή Θάνατος» γίνεται το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης, που γιορτάζει τα 200 χρόνια της. Προφανώς και δεν ήταν σύμπτωση, οι ιδέες διαδίδονται, οι κοινωνίες αλληλοεπηρεάζονται. (Το περιστατικό με τον Π. Χένρι αναφέρεται στο προφητικό βιβλίο του νομπελίστα Σίνκλερ Λιούις «Δεν γίνονται αυτά εδώ» που εκδόθηκε το 1935 και που η κυκλοφορία του αναζωογονήθηκε στην εποχή του Τραμπ).
Ζ.

Δύσκολα
*ΠΑΙΡΝΕΙ τηλέφωνο ο Πέτρος στο σπίτι του Ιησού. Το σηκώνει η Παναγία, ντροπαλός ο Πέτρος το κλείνει. Ξαναπαίρνει τηλέφωνο και το σηκώνει πάλι η Παναγία, το ξανακλείνει ο Πέτρος. Ξαναπαίρνει, το ξανασηκώνει η Παναγία, το ξανακλείνει ο Πέτρος. Μετά λοιπόν από 7-8 φορές, τηλεφωνώντας ο Πέτρος το σηκώνει ο Ιησούς.
-Έλα ρε φίλε πού είσαι... Τι είναι αυτό το πράγμα... Μου βγαίνει η Παναγία κάθε φορά που σε παίρνω.
Ζ.

Για διαφήμιση
*ΔΕΝ χρειαζόταν να είναι και πολύ παρατηρητικοί οι νεαροί Λαρισαίοι παρακολουθώντας ποδόσφαιρο του αγγλικού πρωταθλήματος στην τηλεόραση. Ιδίως στα κοντινά πλάνα φαινόταν καθαρά ότι οι παίκτες φορούσαν διαφορετικά παπούτσια ο ένας απ’ τον άλλο. Άσπρα, κίτρινα, μαύρα, κόκκινα, μπλε...
- Είναι οι εταιρείες που τους τα προσφέρουν, για να τα διαφημίσουν, τις πιο πολλές φορές τους πληρώνουν κι από πάνω για να τα φορέσουν...
- Και στην ΑΕΛ;
- Στην ΑΕΛ πάλι καλά που έχουν παπούτσια.
Ζ.

Αναμενόμενο
*ΕΙΝΑΙ προφανές ότι ο Μαρινάκης μπήκε στη διεκδίκηση του Παπασταθόπουλου όταν κινήθηκε ο Μελισσανίδης και η ΑΕΚ, για ευνόητους λόγους. Και τον απέκτησε ο Ολυμπιακός παρότι τα στόπερ του περισσεύουν. Σας έχω, ήθελε να πει ο εφοπλιστής, παίρνω ό, τι αξιόλογο κινείται. Όσο για τα λεφτά, στα ίδια επίπεδα φάνηκε να κινήθηκαν οι προσφορές, περί το 1 εκατομμύριο ετησίως. Συν, κλασικά, όπως συνηθίζεται, μπόνους για τίτλους και συμμετοχές σε Ευρώπη κλπ. Εκεί ακριβώς ήταν που δυσκολευόταν η ΑΕΚ να ακολουθήσει τον Ολυμπιακό.
***
*ΈΓΡΑΨΕ ιστορία στο προχθεσινό ματς ο νεαρός Αλεξανδρόπουλος, στα 19 του, μ’ αυτό το εκπληκτικό τακουνάκι ασίστ, ατυχία που δεν έγινε η φάση σε ντέρμπι, να το δείχνουν και μετά από πενήντα χρόνια. Απέδειξε ωστόσο άλλη μια φορά ότι τώρα πια ο ΠΑΟ είναι μεγάλη ομάδα, στο να φτιάχνει ποδοσφαιριστές για να τους δίνει μεταγραφές κι ο ίδιος Αλαφ-ιασμένος να μένει με τις μικρομεσαίες.
Ζ.

Νιάτο
*THN αμερικάνικη εμπειρία μετέφεραν στην παρέα των Λαρισαίων.
- Ο άλλος έγινε πρόεδρος στα 78 του και συνεχίζει κι εσείς παραπονιέστε που θα δουλεύετε ως τα 67 για να πάρετε σύνταξη. Αχαριστία...
***
*- ΜΑ, 78 χρονών λέει ορκίστηκε ο άλλος. Καλά ρε, πόσα μαθήματα χρωστούσε;
Ζ.

Χωρίς απάντηση
*ΜΑΤΑΙΑ προσπαθεί, εδώ και μέρες να επικοινωνήσει με τη γραμματεία συντάξεων, του ΕΦΚΑ Λάρισας, η συμπολίτισσα, καλώντας στα τηλ.: 2410-563168, 563164 κ.ά. χωρίς να παίρνει απάντηση. «Μόνο στο ΚΕΠΑ απαντούν», έλεγε απογοητευμένη στην «Ε».Ψάξε, ψάξε...
*Ο τσομπάνος από το χωριό πήγε να επισκεφτεί τον κουμπάρο που μένει σε ένα μοντέρνο διαμέρισμα στην Αθήνα. Το βράδυ που κοιμούνται, του κουμπάρου από το χωριό, που του είχαν στρώσει στον καναπέ στο σαλόνι καθώς θα έφευγε αξημέρωτα, του έρχεται να φτύσει.
«Πρέπει να βρω την τουαλέτα», σκέφτεται, ψάχνει, ψάχνει, ψάχνει, πουθενά η τουαλέτα. «Θα φτύσω στο τασάκι και το πρωί θα το καθαρίσω», αποφασίζει. Φτύνει στο τασάκι και κοιμάται.
Μετά όμως του έρχεται να κατουρήσει. «Πρέπει να βρω την τουαλέτα», σκέφτεται και ψάχνει πάλι, ψάχνει, ψάχνει, πουθενά η τουαλέτα. «Θα κατουρήσω στο χαλί. Ως το πρωί θα έχει εξατμιστεί», αποφάσισε. Κατουράει στο χαλί και ξαναπέφτει για ύπνο.
***
*ΜΕΤΑ από λίγο όμως του έρχεται να κάνει την ανάγκη του. «Τώρα πρέπει οπωσδήποτε να βρω την τουαλέτα», ανοίγει πόρτες κλείνει πόρτες, πουθενά η τουαλέτα. Αδύνατο να κρατηθεί κάτι τον είχε πειράξει, κοιτάει τριγύρω στο σαλόνι, βγάζει τελικά ένα φυτό από τη γλάστρα του, τα κάνει εκεί μέσα και το ξαναβάζει στη θέση του. Το πρωί σηκώνεται και φεύγει.
Μετά από 3 μήνες παίρνει τηλέφωνο ο κουμπάρος από την πόλη.
- Ρε κουμπάρε, το τασάκι που το έφτυσες το βρήκαμε, το καθαρίσαμε, το χαλί που μας κατούρησες το βρήκαμε, το στείλαμε στο καθαριστήριο, πού διάολο τα έκανες όμως; Δύο σπίτια αλλάξαμε και ακόμα βρομάει.
Ζ.

  DIEYRO CIU

*ΣΤΗΝ Ιταλία, λέει o T. Z., θα τιμήσουν τους Υγειονομικούς βάζοντάς τους στο νέο νόμισμα των 2 ευρώ. Στην Ελλάδα μάλλον θα τους τιμήσει η κυβέρνηση δίνοντάς τους 2 ευρώ αύξηση. Τον χρόνο.
Ζ.

 

KLADIA CIU

*ΕΠΙ τρεις μήνες λέει ο Μ.Μ., οι περίοικοι της Λορ. Μαβίλη και Πραξιτέλους ενημερώνουν την Υπηρεσία Καθαριότητας για την αποκομιδή την κλαδιών. Η υπηρεσία στα προφορικά παίρνει άριστα και στην πράξη μηδέν.
Ζ.

 

SUPER MARKET CIU

*ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ στ’ Λάρσα.
Ζ.

 

EMBOLIO CIU

*ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αυτός είναι ο γιατρός που θα κάνει το εμβόλιο σε όσες έχουν ακόμη κάποιους ενδοιασμούς.
Ζ.