Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2021 18:10
*ΦΙΛΟΖΩΟΣ ο Πρωθυπουργός, περπατώντας χθες στα Τρίκαλα, είδε την ψιψίνα στην είσοδο καταστήματος. Έδειξε ότι ήξερε πώς να την πλησιάσει. Ζ. *ΦΙΛΟΖΩΟΣ ο Πρωθυπουργός, περπατώντας χθες στα Τρίκαλα, είδε την ψιψίνα στην είσοδο καταστήματος. Έδειξε ότι ήξερε πώς να την πλησιάσει. Ζ.

Σταθερότητα


*- ΑΝΤΕ να τελειώσει η καραντίνα, να καθόμαστε πάλι μέσα τα Σαββατόβραδα...
Η Λαρισαία προσπαθούσε να ξορκίσει την κατάσταση.
***
*ΣΤΕΚΕΤΑΙ ο Λαρισαίος μπροστά στην τζαμαρία και κοιτάζει πέρα απ’ το μπαλκόνι. Για να διαπιστώσει ότι το τοπίο βρίσκεται εκεί που ήταν και το προηγούμενο βράδυ.
***
*- ΓΕΝΙΚΑ πάντως, αν δεν ακούσετε την Κυριακή το πρωί τρυπάνι ή σφυρί στον τοίχο, να ξέρετε ότι δεν είναι Κυριακή.
Ζ.

Συνεχίζεται...
*- ΕΡΧΕΤΑΙ το Λοκντάουν 3. Δεν είναι πανδημία αυτό, σειρά του Nέτφλιξ είναι...
Το κλίμα δεν έχει βελτιωθεί και πολύ. Ούτε και η διάθεση των Λαρισαίων.
- Τι θα πει «καλό τριήμερο», την Παρασκευή πλέον θα έπρεπε να λέμε «καλό τρίμηνο».
***
*- ΚΑΘΕ βράδυ η ίδια ιστορία. Ποιος σηκώνεται πάλι από τον καναπέ, να πάει στο κρεβάτι...
***
*- ΘΥΜΑΣΤΕ που δε μας άρεσε καθόλου το 2020 και το αποδιώχναμε; Σκεφτείτε ότι το 2021 είναι ακόμη στην αρχή.
Ζ.

Ποιες συντάξεις...
*ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΤΑΝ ο γνωστός Λαρισαίος εκπαιδευτικός για την καθυστέρηση στη διαδικασία απονομής συντάξεων. Έλεγε για το οξύ οικονομικό πρόβλημα που δημιουργείται όταν ο άλλος είναι υποχρεωμένος να τη βγάζει επί χρόνια με την προσωρινή σύνταξη.
- Δε γίνεται με το πενιχρό ποσό των 650 ευρώ...
- Είναι για να συνηθίζεις φίλε μου, τον παρηγόρησε συνάδελφός του. Να μη σου κακοφανεί με τα 900 της οριστικής σύνταξης.
Ζ.

Ακολουθώντας
*- ΠΟΛΥ ωραία ιδέα...
Η Λαρισαία σχολίαζε τον γείτονα που είχε κατέβει απ’ την πολυκατοικία κι ακολουθώντας το συνεργείο του Δήμου που κλάδευε τη δενδροστοιχία, μάζευε τα πιο χοντρά κομμάτια των κλαδιών. Για το τζάκι. Και τους κηπουρούς απάλλασσε κι ο ίδιος επωφελούνταν.
Ζ.

Οργανωμένα
*ΑΝ μη τι άλλο κι ασχέτως αν συμφωνεί κάποιος με την πολιτική που εφαρμόζουν, οι κυβερνώντες φαίνεται να κινούνται με σύστημα και να προηγούνται των εξελίξεων. Μπορεί να είναι ο κορονοϊός, όμως οι αγρότες άρχισαν και φέτος να αναδεύονται, τα τρακτέρ να προθερμαίνονται, είναι ο καιρός τους, τα προβλήματα παραμένουν και σε κάποιες περιπτώσεις η κατάσταση χειροτέρεψε. Κι άμα ξεκινήσουν, άντε να τους σταματήσεις, κορονοϊός και μπλόκα μαζί δεν παλεύονται. Και να ‘χεις στον νου σου και σενάρια εκλογών.
***
*ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ απίστευτα ρεφλέξ, η κυβέρνηση κινείται. Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε προχθές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να τεστάρει και να πρεσάρει τον νέο υπουργό που έβαλε εκεί. Παρόντες φυσικά οι υφυπουργοί κι όλοι οι γενικοί γραμματείς πασών των αρμοδιοτήτων, επιπλέον παρόντες και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.
***
*ΤΟ ότι κινούνται βάσει σχεδίου επιβεβαιώθηκε διότι «καπάκι» προέκυψε η πρωθυπουργική εξόρμηση στη Δυτική Θεσσαλία, που αποτελεί και τη θερμοκοιτίδα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Και μάλιστα με εντυπωσιακή συνοδεία, στο υπουργικό κομβόι που συνόδευε τον Κυρ. Μητσοτάκη, οι πάντες όλοι.
Ζ.
Μικρή απόσταση
*Η μισή Λάρισα μένει στο κέντρο, όπως αποδείχθηκε τώρα με την καραντίνα. Με πολλούς πλέον να επιδίδονται σε άσκηση, Μετακίνηση 6, το περπάτημα είκοσι λεπτών και μισής ώρας θεωρείται μια κοντινή απόσταση. Λίγες γειτονιές απέχουν περισσότερο απ’ το κέντρο της πόλης.
Ζ.

Συλλέκτης
*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ φοιτητές σε νέες περιπέτειες.
- Έχω να δω γεμάτο πορτοφόλι παιδιά, από τότε που το αγόρασα κι είχε χαρτιά μέσα.
***
*- ΚΑΝΕΙΣ καμιά συλλογή;
- Ναι, μαζεύω ασιδέρωτα εδώ και μερικούς μήνες.
***
*- ΟΣΟ μεγαλώνω, τόσο πιο πολύ πέραση έχω. Χαμός θα γίνει στο Γηροκομείο.
Ζ.

Ανεμπόδιστος
*ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΗΚΕ ο Κώστας Μέγας, μετά από τεσσαρακονταετή ευδόκιμο υπηρεσία. Από την υπηρεσία συνταξιοδοτήθηκε, όχι από την κοινωνία και την πολιτική. Ίσα-ίσα που στο πεδίο της τελευταίας απελευθερώνεται. Μη όντας δημόσιος λειτουργός, δεν έχει πλέον κανένα κώλυμα, δεν εμποδίζεται από κάποιο ασυμβίβαστο, ούτε είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί συγκεκριμένο διάστημα πριν για να θέσει κάπου υποψηφιότητα. Για πού, σε τι αξίωμα; Θα δείξει.
Ζ.

Μαθηματικότατα
*ΤΙ να κάνει ο άλλος, δίδασκε μαθηματικά μέσω ίντερνετ, με λίγο διαφορετικό τρόπο, «λαϊκά μαθηματικά» το έλεγε, εκλαϊκευμένα δηλαδή και μιλούσε για το 496: Έναν αριθμό πολύ πιο ωραίο, κατά τη γνώμη του, από το 500 που είναι και «στρογγυλός». Βέβαια το επίθετο ωραίος είναι πολύ σχετικό, αλλά οι ιδιότητες του 496 καθόλου. Βλέπετε το 496 είναι τέλειος. Ναι, υπάρχουν τέλειοι αριθμοί και ορίζονται και πολύ εύκολα.
***
*ΤΕΛΕΙΟΣ λέγεται ένας φυσικός αριθμός, όταν ισούται με το άθροισμα των διαιρετών του. Των διαιρετών του χωρίς τον εαυτό του. Δύο παραδειγματάκια να πάνε κάτω τα φαρμάκια:
- Το 6 έχει διαιρέτες τους 1, 2, 3 (και το 6 φυσικά). Αν τους προσθέσουμε παίρνουμε 1+2+3=6. Άρα το 6 είναι τέλειος.
- Το 8 έχει διαιρέτες τους: 1, 2, 4 (και 8). Αν τους προσθέσουμε παίρνουμε 1+2+4=7. Άρα το 8 δεν είναι τέλειος αριθμός.
***
*ΜΗΝ ξεγελιέστε, οι τέλειοι αριθμοί είναι πολύ σπάνιοι. Μέχρι το 10.000 συναντάμε μόνο 4 τέτοιους. Το 6, το 28, το 496 και το 8128. Όπως είπε και ο με-Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός Καρτέσιος, «Οι τέλειοι αριθμοί, όπως και οι τέλειοι άνθρωποι είναι πολύ σπάνιοι».
- Μα θα μου πείτε Μαθηματικά είναι αυτά;
-Μαθηματικότατα. (Λαϊκά μαθηματικά, αριθμοπερίεργα, πραξοκαταστάσεις, χωρομπλεξίματα. Σύνθετες έννοιες για απλούς ανθρώπους).
Ζ.

Αλαμούρα
*ΜΕ πολλά προβλήματα κύλησε προχθές Παρασκευή η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο καινούριο πρόγραμμα «Eξοικονομώ», για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Η πλατφόρμα κολλούσε λέει συνέχεια κι έμεινε ανοιχτή για 44 ολόκληρα λεπτά. Μόνο. Κι όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε. Και την επιδότηση.
Αύριο Δευτέρα είναι η σειρά υποβολής αιτήσεων για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με τη διαδικασία να θυμίζει αγώνα δρόμου και τυχερό παιχνίδι για το ποιος θα προλάβει, προσβάλλοντας παράλληλα τους μηχανικούς. Κάτι σαν αλαμούρα. Εντονότατα διαμαρτυρήθηκε και το τοπικό ΤΕΕ. Ακούει άραγε κανείς στο Υπουργείο;
Γ.Γ.

Μιας ηλικίας
*ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ να έρθει κι η δική τους σειρά για το εμβόλιο, οι μεσήλικες Λαρισαίοι έλεγαν τα δικά τους.
- Θες να ξεχάσεις την ηλικία σου κι η υγρασία στην ατμόσφαιρα δε σε αφήνει.
***
*- ΠΟΣΟ έχουν τα σπορτέξ στη βιτρίνα;
- Ογδόντα δραχμές.
- Ε; Δεν τα λένε δραχμές πια, ξέρεις...
- Ούτε σπορτέξ τα λένε.
***
*- Η πείρα, να το ξέρετε, είναι μια χτένα που την αποκτάς όταν είσαι πια φαλακρός.
Ζ.

Μονοσύλλαβες
*ΜΟΝΟΚΟΠΑΝΙΑ απήγγειλε ο Λαρισαίος καμιά δεκαπενταριά μονοσύλλαβες λέξεις του βουνού και του κάμπου.
- Ζμι, Κτι, Χνι, Σκνι, Ξτρι, Δλειά, Κλιά, Θλιά, Θκειά, Φλιά, Βζι, Σκλι, Πλι, Φτι, Ζλαπ.
Ζ.

Πιεσθείσα
*ΑΚΟΜΗ κι αν είσαι στην αντιπολίτευση μπορείς να είσαι χρήσιμος. Ως έναν βαθμό βέβαια, διότι άμα έχεις να κάνες με τράπεζες, οι οποίες «είναι κράτος» με όποια κυβέρνηση, δεν μπορείς να πετύχεις και πολλά πράγματα. Ο Λαρισαίος Π. Ν. λοιπόν, ένας ακόμα στριμωγμένος απ’ την κρίση, απελπισμένος από την κλασικά ανάλγητη τακτική της τράπεζας, τι να κάνουν κι απ’ το τοπικό υποκατάστημα τις οδηγίες των κεντρικών ακολουθούν, είδε κι απόειδε ο άνθρωπος κι έγραψε στην εφημερίδα για το πρόβλημα με το στεγαστικό του δάνειο.
***
*ΠΗΡΕ το θέμα την επομένη ο Β. Κόκκαλης και το ανέδειξε με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας. Από κει τον παρέπεμψαν αρμοδίως και συζήτησε την υπόθεση με τα ανώτερα κλιμάκια της τράπεζας στην Αθήνα. Κι ενώ από τη Λάρισα παρέμεναν ανυποχώρητοι, προέκυψε η παρέμβαση από τα κεντρικά που έδωσε μια μερική λύση, μια κάποια ανακούφιση στον δανειολήπτη, πράττοντας το αυτονόητο. Μια κάποια ανακούφιση, καταπραΰνοντας το μεγάλο ζόρι. Κι απ’ το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα... (Τράπεζα είναι βέβαια, δε θα χάσει ποτέ, αλλά πιεζόμενη μπορεί να δείχνει κι ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον για τους πελάτες της. Ώστε να ισχύει και το «να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι»).
Ζ.

0 – 0-0
*ΜΗΔΕΝ από μηδέν, μηδέν και μηδέν εις το πηλίκο. Η ίλη των Λεγεωναρίων εναντίον τους Στρατού της Σωτηρίας, κυριολεκτικά, χθες στο Αλκαζάρ.
Χωρίς διερμηνέα ξανά η ομάδα, αποβλήθηκε άλλη μια φορά, απ’ τον πάγκο όπου βρισκόταν. Γιατί δεν τον βάζουν οι προπονητές να παίξει, ανεξήγητο. Μοναδική περίπτωση, απερίγραπτος. «Περιμένουμε την ανακοίνωση», είπε ο σπίκερ της Nova αμέσως.
Προβλέψιμοι γενικώς. Κι ο άλλος, ο γείτονας, το ίδιο. «AΕΛ - Βόλος σήμερα. Η πρότασή μας over 3.5 ανακοινώσεις», στοιχημάτιζαν απ’ το πρωί χθες οι Αθηναίοι.
***
*ΚΑΙ τώρα οι δυο τους. Όχι με τον Βολιώτη, όχι, αμέτρητοι οι αντίπαλοι. Με τον άσπονδο φίλο του Πανουργιά τώρα, όχι τον οπλαρχηγό του ‘21 απ’ τα Σάλωνα, τον εργολάβο απ’ τη Γραβιά, τοπικοκαναλάρχη και μεγαλομέτοχο στη Λαμία. Μέσα σε δεκαπέντε μέρες, δύο ματς ΑΕΛ-Λαμίας, εντός-εκτός, θα κρίνουν πολλά...
Ζ.

Μοιρασιά
*ΣΥΖΗΤΟΥΝ τρεις παπάδες, ένας από χωριό, ένας από Αθήνα και ένας Κεφαλλονίτης για το πώς κατανέμουν τα έσοδα στο παγκάρι των εκκλησιών τους.
Λέει ο παπάς από το χωριό: «Εγώ πετάω στον αέρα όλα τα νομίσματα και όσα έρθουν κορόνα είναι του Θεού και τα δίνω για τις ανάγκες της εκκλησίας και όσα έρθουν γράμματα είναι δικά μου».
Λέει ο Αθηναίος παπάς: «Κι εγώ πετάω τα νομίσματα στον αέρα και όσα σταθούν όρθια είναι του Θεού και της εκκλησίας, όσα πέσουν στο πλάι, ή κορόνα ή γράμματα είναι δικά μου».
Και στο τέλος, ο Κεφαλλονίτης ο παπάς: «Κι εγώ αγαπητοί μου κάνω το ίδιο όπως κι εσείς, με πιο απλές διαδικασίες όμως για να μη χάνουμε και χρόνο. Πετάω στον αέρα όλα τα νομίσματα. Όσα θέλει τα κρατάει ο Θεός και όσα πέσουν κάτω είναι δικά μου».
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass