Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2021 18:00
*ΔΕΝ ήταν και πολύ φιλόξενος οικοδεσπότης για τον Κ. Αγοραστό ο δήμαρχος Τρικάλων. Σηκώθηκε ο Δημ. Παπαστεργίου από τη θέση του δίπλα στον πρωθυπουργό κι ανέβηκε στο βήμα να τον προλογίσει. Στις πρώτες σειρές θέσεις για τους υπουργούς, όχι όμως και για τον περιφερειάρχη, ο οποίος βρέθηκε όρθιος δεξιά κάτω από την ομπρέλα. (Διόλου κομψό.) Ζ. *ΔΕΝ ήταν και πολύ φιλόξενος οικοδεσπότης για τον Κ. Αγοραστό ο δήμαρχος Τρικάλων. Σηκώθηκε ο Δημ. Παπαστεργίου από τη θέση του δίπλα στον πρωθυπουργό κι ανέβηκε στο βήμα να τον προλογίσει. Στις πρώτες σειρές θέσεις για τους υπουργούς, όχι όμως και για τον περιφερειάρχη, ο οποίος βρέθηκε όρθιος δεξιά κάτω από την ομπρέλα. (Διόλου κομψό.) Ζ.

Καλοκαιρία
*ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ καλοκαιρία αλλά, υπάρχουν και οι επιφυλακτικοί.


- Ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει...
- Βιάζεσαι...
Ζ.

Τση Παπαντής
*ΤΗΣ Υπαπαντής χθες, μεγάλη γιορτή των χριστιανών, γι’ αυτό και τόσος κόσμος στις εκκλησίες της Λάρισας κι ας ήταν εργάσιμη, προσεκτικά όμως, απ’ έξω, με αποστάσεις, κ.λπ.
Κανένας δε θέλει να πει το «Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα...», όπως είχε πει ο πρεσβύτης ιερέας Συμεών υποδεχόμενος, σαν χθες, τον Ιησού βρέφος σαράντα ημερών στον Ναό.
***
*ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ είναι πάντως οι μετεωρολογικού περιεχομένου παροιμίες της ημέρας: «Καλοκαιριά τς Παπαντής, μαρτιάτικος χειμώνας».
Και «Ο,τ’ καιρός κάνει τς Παπαντής βαστάει σαράντα μέρες».
Ή «Αν βρέξει η Παπαντή 40 μέρες δεν κρατεί».
***
*ΥΠΗΡΧΑΝ χρόνια που η πρόγνωση ήταν περισσότερο πολύτιμη και δεν υπήρχαν και μετεωρολόγοι. «Άμα βρέχει τσ’ Παπαντής σπείρε τη μάντρα σου κεχρί», δηλαδή προμηνύεται μεγάλη εσοδεία. Διότι «Παπαντούλα βροχερή και τ’ αλώνια σαν σωροί».
Και μια γλαφυρή παροιμία: Αν την ημέρα τση Παπαντής είναι συννεφιά και ψιχαλίζει, λέει η αρκούδα στ’ αρκουδάκια της: «Όξου τ’ αρκουδάκια μου και πέρασ’ ου χειμώνας». Αν είναι καθαρή μέρα και ήλιος, λέει: «Μέσα τ’ αρκουδάκια μου και πίσω είν’ ο χειμώνας». (Σαν φέτος δηλαδή;).
Ζ.

Και θέαμα
*ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ να βρουν διέξοδο στο χιούμορ οι Λαρισαίοι.
- Καινούρια σειρά επιστημονικής φαντασίας στο Νέτφλιξ: «Η εστίαση άνοιξε».
***
*- ΑΡΧΙΖΟΥΝ οι πενήντα πιο σκοτεινές αποχρώσεις.
- Του γκρι;
- Του λοκνταουνθρί.
***
*- TΟΝ Μάρτιο που θα κλείσουμε έναν χρόνο καραντίνα, να βγούμε να γιορτάσουμε την επέτειο κάνοντας παρέλαση. Mε τις πιτζάμες μας.
***
*ΚΑΙ η καλτ εκδοχή για το θέμα των ημερών.
- Τελικά ο μόνος ηθοποιός που ήταν κύριος και δεν έχει ακουστεί κάτι εις βάρος του είναι ο Λαρισαίος Κώστας Γκουσγκούνης.
Ζ.

Πάτε πιο κει
*ΑΡΓΗΣΑΝ λίγο, σχήμα λόγου, διότι καθυστέρησαν πάρα πολύ να το αντιληφθούν, οι αρμόδιοι. Ότι τα καφέ έγιναν «ορθάδικα».
Τώρα αποφάσισαν να απαγορεύσουν, επί ποινή «τριακοσάρας», τα «πηγαδάκια» μέσα κι έξω απ’ τα καφέ-μπαρ. Τους λένε δηλαδή, μη στέκεστε απ’ έξω, πάτε και σταθείτε λίγο παραπέρα, στο παρκάκι, στα παγκάκια καθήστε.
(Κι όλη αυτή η καθημερινή εικόνα δεν πρέπει να είναι και πολύ άσχετη με την επιμονή της Λάρισας να κινείται στα όρια του κόκκινου).
Ζ.

«Καναπέδες»
*ΣΤΑ παγκάκια του κέντρου, που τα βλέπει να λειτουργούν ως καναπέδες, αναφέρεται ο εμποροπρόεδρος Γ. Μότσιος ζητώντας να απομακρυνθούν αμέσως, προσωρινά ώσπου να ξεμπλέξουμε με την πανδημία. Τα χαρακτηρίζει εστίες υπερμετάδοσης διότι εκεί λέει κάθονται Λαρισαίοι με τις ώρες, καπνίζοντας, πίνοντας καφέδες, τρώγοντας σάντουιτς και λύνουν όλα τα θέματα συζητώντας, κατά 90% χωρίς μάσκα. Το έχουν σκεφτεί άραγε στη Δημαρχία;
Ζ.

Κατά μόνας
*Η επίσκεψη Μαξίμου στο Μαξίμου. Μετά τον Χρ. Κέλλα και ο Μάξ. Χαρακόπουλος σε συνάντηση κατά μόνας στο Μαξίμου.
- Τι γίνεται, αναρωτήθηκε ο Λαρισαίος. Εκτός απ’ τους σαμαρικούς, προσεταιρίζεται τώρα ο Μητσοτάκης και τους καραμανλικούς;
- Να είσαι σίγουρος, ήρθε αμέσως η απάντηση. Αν σχεδιάζει εκλογές σιμά, ο πρωθυπουργός, πρέπει να ξέρει και πού βαδίζει και με ποιους. (Αν δεχθεί και τη Στέλλα Μπίζιου, θα διαλυθούν οι υπόνοιες.)
***
*ΟΣΟ για το Φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων, αναμφιβόλως επιτυχία για τον Λαρισαίο βουλευτή.
Με μια κίνηση, ένα τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού η υπόθεση θα πρέπει να ξεπέρασε καμιά τριανταριά απ’ τα σαράντα κύματα που έχει μπροστά της. Φάνηκε ωστόσο πόσο πίσω είναι το σημαντικό αυτό έργο...
Λόγια, λόγια, λόγια τόσα χρόνια και πάλι λόγια. Αφού χρειάστηκε να δώσει εντολή ολόκληρος Πρωθυπουργός για να εκπονηθεί η μελέτη, έστω να επικαιροποιηθεί. Και βλέπουμε...
Ζ.

Εσωκομματικά
*ΑΥΤΑ που βλέπουμε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εικόνες από σχολική εκδρομή. Οι φράξιες και οι εσωτερικές αναμετρήσεις στην Κουμουνδούρου είναι αθώες ζαβολιές μπροστά στον εμφύλιο που κλιμακώνεται στη ΝΔ και την κυβέρνηση. Είναι η κορυφή του παγόβουνου στον πόλεμο συμφερόντων που άρχισαν οι μεγάλοι της διαπλοκής, οι «νταβατζήδες» που έλεγε ο Καραμανλής. (Ο Γ. Λ. κάνει την ανάλυσή του).
***
*ΥΠΑΡΧΕΙ ένας ιντριγκαδόρος κομματικός παράγων που θέλει ρεβάνς, μια ομάδα με ακροδεξιές αντιλήψεις που προσπαθεί να επιβάλει την ατζέντα της, «κόμματα» οικονομικών παραγόντων μέσα στο κόμμα, συγκρούσεις για το δημόσιο και κοινοτικό χρήμα και η ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια...
Και δεν είναι μόνο αν στέκεται ο Πρωθυπουργός χωρίς τα μιντιακά δεκανίκια του, αν έχει βεληνεκές ηγέτη που θα άντεχε μια εσωτερική σύγκρουση, ούτε η σύγκρουση με τον άμεσο προκάτοχό του, ο οποίος τον προκαλεί τώρα. Το πιο σοβαρό είναι τι μπορεί να κάνει με τον προηγούμενο προκάτοχο που εκφράζει τις ιδρυτικές αξίες τη ΝΔ και καθώς παραμένει άφθαρτος στην παραταξιακή συνείδηση, ενδέχεται να ζητηθεί η παρέμβασή του από τη βάση. Για να «σωθεί το κόμμα» από την αναταραχή. (Σενάρια επί σεναρίων κι έχει δρόμο...).
Ζ.
Διάσταση
*«Η εστίαση είναι που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα», έλεγε ο Χρ. Κέλλας. «Η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά για να βοηθήσει τον κλάδο, αλλά τόσο πολύ καιρό κλειστές οι επιχειρήσεις έχουν σοβαρό πρόβλημα...».
Το αυτονόητο έλεγε ο Λαρισαίος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, αυτό που βλέπει γύρω του. Την ίδια περίπου ώρα ο υπουργός Άδωνις με το γνωστό ύφος ζητούσε τα ρέστα από τους επαγγελματίες της εστίασης. Και τα κλειδιά του μαγαζιού από όποιον νομίζει ότι δε βγαίνει.
Ζ.

Προφητικά
*ΤΟ μυθιστόρημα περιγράφει, με όρους εξαιρετικής λογοτεχνίας, το εγκαθιδρύεται φασιστικό καθεστώς στις ΗΠΑ στα 1936: Εκείνο που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι πως ο Γουίντριπ αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Με όλη τη δικαιολογημένη αγανάκτηση που υπάρχει απέναντι στους πονηρούς πολιτικούς και τους μεγαλοκαρχαρίες της πλουτοκρατίας, ω, αν δεν υπήρχε ο Γουίντριπ θα ήταν κάποιος άλλος...
***
*ΣΤΟ «Δε γίνονται αυτά εδώ», ο Λιούις Χένρι τα είχε πει, για τα επικίνδυνα σημερινά, σχεδόν έναν αιώνα πριν:
Ο Μπαζ Γουίντριπ είχε πουλήσει μποτίλιες με γιατρικά από το Εργαστήρι του γερο-δόκτορος Αλαγκάς, που ειδικευόταν στη θεραπεία του καρκίνου διά του χορού των Ινδιάνων Τσοκτάου, στην αντιμετώπιση της φθίσης διά της μεθόδου των Ινδιάνων Σινούκ, καθώς και στο ανατολίτικο γιατρικό για τις αιμορροΐδες διά της αρχαιοτάτης συνταγής της τσιγγάνας πριγκίπισσας Πεσαβάρα. Η εταιρεία ξέκανε αρκετούς, που ίσως και να προλάβαιναν να πάνε σε κάποιον γιατρό, αν δεν είχαν δείξει εμπιστοσύνη στα γιατροσόφια του, τα οποία περιείχαν νερό, χρωστικές, χυμό από ταμπάκο και ουίσκι καλαμποκιού. Από τότε όμως ο Γουίντριπ είχε εξελιχθεί, ανερχόμενος από τη χυδαία απάτη της πώλησης ψεύτικων γιατρικών μπροστά σε μεγάφωνα, στην πώληση ψεύτικων οικονομικών υποσχέσεων μπροστά σε μικρόφωνα. (Βρε μήπως είχε προφητέψει και για την Ελλάδα ο νομπελίστας συγγραφέας; Ποιον πολιτικό θυμίζει η περιγραφή; Μόνο έναν;).
***
*ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ και διάφορα που δεν άλλαξαν και πολύ από τότε: Ενόψει των εκλογών οι κομμουνιστές είχαν ανακοινώσει με αισιοδοξία τούς επί σφαγήν υποψηφίους τους, δηλαδή και τα εφτά συνολικά κομμουνιστικά κόμματα. Δε συνασπίζονταν αποφεύγοντας τέτοιες μπουρζουάδικες προστυχιές, προτιμώντας τα ενθουσιώδη σχίσματα, και τώρα οι γραμμές τους περιλάμβαναν τα εξής: Το Κόμμα, το Πλειοψηφικό Κόμμα, το Αριστερό Κόμμα, το Τροτσκιστικό Κόμμα, το Χριστιανοκομμουνιστικό Κόμμα, το Εργατικό Κόμμα κι ένα λιγότερο κακόηχο υπό την ονομασία Αμερικανικό Εθνικό Συνεταιριστικό Φαβιανό Μετακομμουνιστικό Κόμμα, που έμοιαζε σαν τίτλος ευγενείας και είχε στόχο την κοινωνική αναμόρφωση με ήπια μέσα.
Ζ.
Λίγα λουκέτα
*ΚΑΙ εν μέσω πανδημίας το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο συνέχισε να ανθίζει. Όπως και την προηγούμενη χρονιά, έτσι και το 2020 συστήθηκε ο ίδιος αριθμός επιχειρήσεων, περί τις 35.000 πανελληνίως. Διαγράφηκαν όμως από το ΓΕΜΗ πολύ λιγότερες αυτήν τη δύσκολη χρονιά, μόνο 13.000 αντί για 20.000 που είχαν κλείσει το 2019.
Επομένως δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή δε θέλουν οι επαγγελματίες να παραδώσουν τα κλειδιά στον Άδωνι ή δεν έχουν κουράγιο ούτε να πάνε να διαγράψουν τις επιχειρήσεις τους απ’ το Μητρώο.
Ζ.

Τα σενάρια
*ΓΙΑΤΙ άραγε κάνει προετοιμασία η ΑΕΛ και ξοδεύεται κάθε καλοκαίρι; Αφού μέσα στο φθινόπωρο αλλάζει το ρόστερ κι ώσπου να τελειώσει ο χειμώνας οι βασικοί είναι πλέον εντελώς διαφορετικοί. Κάθε σεζόν. Τζάμπα έξοδα, αφού τελικά τους προετοιμάζει για άλλες ομάδες. (Μια απλή σκέψη έκανε ο Λαρισαίος).
***
*- ΜΕ Λαμία τώρα, σαν πρώιμο μπαράζ τα δύο ματς που ακολουθούν εντός του Φεβρουαρίου. Συνεχίζονται οι συζητήσεις στα παγκάκια. Και τα σενάρια υποβιβασμού και διάσωσης.
- Όποιος επικρατήσει θα μετατρέψει τον αντίπαλό του σε φαβορί για τα πραγματικά μπαράζ στο τέλος της σεζόν.
- Εκτός κι αν αυτοκτονήσει το Αγρίνιο, που είναι και επιρρεπές, οπότε σώθηκες χωρίς να το καταλάβεις.
- Άρα έχει ελπίδες η ΑΕΛ. Καθώς υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να αυξηθούν φέτος οι ομάδες στην πρώτη κατηγορία. Ειδικά φέτος με την κορονοσεζόν, να μην πέσει κανένας. Και να ζήσει κι ο πεθαμένος.
Ζ.

Ναυάγιο Περιστέρας
ΣΤΟ επίσημο site της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο, με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει μία βουτιά στον βιώσιμο τουρισμό στην Ελλάδα». Μετά από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πείστηκε και ενέταξε στο επίσημο δίκτυό της, φωτογραφία από το ναυάγιο της Περιστέρας στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορονοϊού και στήριξης του τουρισμού . Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι: Ο υπεύθυνος τουρισμός μπορεί να βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία του Covid-19. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει το υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας, όπου μπορείτε να βουτήξετε σε ένα αρχαίο ναυάγιο». Και οι τιμητικές αναφορές για το έργο συνεχίζονται.
Γ.Ρ.

Επίτευγμα
*ΔΕΝ είναι δα και τόσο σπουδαίο επίτευγμα, καθώς η υπουργός Παιδείας έχει καταφέρει σε άλλα θέματα να συσπειρώσει εναντίον της ακόμη και τους γαλάζιους εκπαιδευτικούς, μαζί με όλους τους υπόλοιπους. Όμως κι αυτό δεν είναι ασήμαντο. Που στο Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησαν όλοι, διαμαρτυρόμενοι για τον νόμο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια. Όλοι πλην δεξιών, οι παρατάξεις Καραλαριώτου και Βαϊούλη διαφοροποιήθηκαν. Και δεν είναι καθόλου σύνηθες να συμπίπτουν όλοι από τη σύνθετη παράταξη Καλογιάννη, με τις παρατάξεις Κρίκη, αλλά και Γούλα-Γαμβρούλα. Δεν είναι καλά σημάδια αυτά, για την κυβέρνηση.
Ζ.

Κάλπες;
*«Η κυβέρνηση θα επιδιώξει ένα «παράθυρο ευκαιρίας», σε σχέση με την πορεία της πανδημίας, η κυβέρνηση θα κάνει εκλογές. Το επιδιώκει γιατί δε θέλει να αντιμετωπίσει το ερχόμενο διάστημα και την οικονομική κρίση και τα ελληνοτουρκικά». Είναι η εκτίμηση του Ηλία Νικολακόπουλου, του εθνικού μας εκλογολόγου. Ο οποίος μίλησε και για την ψήφο των αποδήμων, που ήρθε ξανά στο προσκήνιο, τονίζοντας πως «όσοι ψηφίσουν θα πρέπει να ενταχθούν σε εκλογικούς καταλόγους. Η διαδικασία ξεκινάει και μπορεί να υπάρξει λαθροχειρία. Θα πρέπει οι εκπρόσωποι των κομμάτων να ελέγξουν τη διαδικασία της εγγραφής των αποδήμων στους καταλόγους, για να μη ζήσουμε το εκλογικό σκηνικό του ‘61». (Και δεν είναι να πουν κάποιοι, ποιος τα θυμάται αυτά, ήμασταν αγέννητοι τότε).
Ζ.

Ο Ηλίας στη σύνταξη
* ΟΛΟΙ γνωρίζουν το μεσογειακό ταπεραμέντο του Ηλία Σελιώνη, ενός ανθρώπου που για 40 και πλέον χρόνια υπηρέτησε από διάφορα πόστα το τοπικό ποδόσφαιρο, δεν πέρασε απαρατήρητη η παρουσία του. Πάντα με το χαμόγελο, γνωστός για τα ανέκδοτα και με μεγάλη προσφορά, έφτασε η ώρα να αποτραβηχτεί και να αφοσιωθεί περισσότερο στην οικογένειά του. «Μετά από 40 χρόνια και 4 μήνες εργασιακού βίου με ένσημα (35,4 χρόνια στην ΕΠΣΝΛ και 5 χρόνια επαγγελματικό σε ΑΕΛ, ΟΦΗ, ΤΡΙΚΑΛΑ), έφτασε η ώρα που περιμένει ο κάθε εργαζόμενος για τη συνταξιοδότησή του! Από 1.2.2021 λοιπόν τελείωσε αυτό το ταξίδι μέσα στον χώρο του ποδοσφαίρου...», γράφει, μεταξύ άλλων, απευθύνοντας ένα ευχαριστώ σε όλους με τους οποίους συνεργάστηκε όλα αυτά «τα υπέροχα», όπως σημειώνει χρόνια.
Καλοφάγωτη Ηλία...

Με γούστα
*- ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ, σε δύο ώρες θα είμαι εκεί. Ο Λαρισαίος τηλεφώνησε σπίτι, επιστρέφοντας από ταξίδι.
- Ωραία, τι να βάλω μωρό μου;
- Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο.
Ζ.

  ADONIS CIU

*ΤΟ ’πε και το ’κανε, τα πήρε τα κλειδιά. «Βάζω και σως για να γλιστράει...»
Ζ.

 

EISODOS CIU

*ΤΗΝ τακτική «δε θα μας τρελάνετε εσείς», εφαρμόζει ο Λαρισαίος μαγαζάτορας.
Ζ.

 

VELH CIU

*ΣΤΗΝ οδό Βελή, πίσω από το Γυάλινο Θέατρο. Το συγκεκριμένο σημείο δεν έχει πλακοστρωθεί, έμεινε χώμα και λάσπες. Μονίμως κάποιοι παρκάρουν εκεί και το λασπωμένο πεζοδρόμιο είναι μια μόνιμη κατάσταση. Αν όχι κυβόλιθοι, λίγο χαλίκι θα βοηθούσε ώστε να μην κατεβαίνουν στον δρόμο οι πεζοί.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass