Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2021 18:00

Βόρειο αλλά
*ΚΑΙΡΟΣ για σκι. Για θαλάσσιο σκι. Με εικοσάρια οι ανώτερες, στις αρχές Φεβρουαρίου, πού; στη Λάρισα.


Σε μια πόλη ηπειρωτική, στο Βόρειο Ημισφαίριο. Πού να πήγε άραγε και να κρύφτηκε ο φετινός χειμώνας;
Ζ.

Μυρωδιές Φλεβάρη
*ΣΠΑΡΑΓΜΑΤΑ μνήμης και μετά ένα ωστικό κύμα φέρνει γεγονότα και μυρωδιές του Φλεβάρη. Το παρελθόν επιστρέφει, έκθεση στο σχολείο, μπράβο από τη δασκάλα... (Μπαίνοντας ο καινούριος μήνας ερέθισε τον Βαγγέλη Κολώνα, εκεί κάτω στα Ταμπάκικα).
***
*Η σόμπα στο σχολείο κάπνιζε, ήθελε «τίναγμα». Ξυλιασμένα χέρια, παγωμένο χιόνι στις στέγες και Διαγωνισμοί.
Ζήτημα 1ο, Ζήτημα 2ο, το ζητούμενο ήταν το δεξί γάντι που έχασα. Λαγούμια στο χθες στοές, πρόσωπα της τάξης, η δασκάλα, παιδιά που «έφυγαν» και μεταγράφηκαν στο συχωροχάρτι. Ένας αδιόρατος πόνος, πρόσωπα πολλά στην ομίχλη... Χρειάζομαι χρόνο Μέλλοντα, με κυκλώνει ο Αόριστος.
Ζ.

Απομακριά
*ΜΠΗΚΕ ο Φλεβάρης, αρχίζουν κι οι Λαρισαίοι να μπαίνουν στο κλίμα. Ασκόπως βέβαια, φέτος.
- Μέχρι πέρσι ήταν Αποκριά. Φέτος είναι Απομακριά.
***
*- ΚΑΤΕΒΑΣΕ μου τα αποκριάτικα.
- Τι να τα κάνεις;
- Θα ντυθώ φυλακισμένος να είμαι ασορτί με την κατάσταση.
***
*- Θα μας πάνε Κατελαπόνγκο, Φλεβάρης και Μάρτης.
Ζ.

Τον ακούνε
*ΕΙΠΕ ο Γ. Σουφλιάς τη γνώμη του σχετικά με τον νόμο για τα Πανεπιστήμια και προκλήθηκε μια αναστάτωση. Είναι που ο Σαρακατσάνος μιλάει πολύ σπάνια, αλλά και που τοποθετήθηκε ευθέως εναντίον της τοποθέτησης αστυνομίας στα ΑΕΙ. Και δεν είναι κάνας αναρχοαυτόνομος ή μαδουροσυριζαίος.
Το ενδιαφέρον όμως προκλήθηκε κυρίως επειδή τον Λαρισαίο τον ακούνε οι Μητσοτάκηδες. Ο ίδιος είναι που έχει ένα καραμανλικού τύπου πρόβλημα ακοής. Και οι Καραμανλικοί τον ακούνε επίσης με προσοχή. Κάποιοι άλλοι ενοχλούνται εσωκομματικά, αλλά δεν είναι οι ισχυροί σήμερα. (Αλήθεια, οι Λαρισαίοι βουλευτές της ΝΔ τι λένε για όσα είπε ο πατέρας τους;).
Ζ.

Αντιστοίχως
*«Η Ελλάς μετεβλήθη σε ένα απέραντο φρενοκομείο», είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τέτοιες μέρες το 1989. Περιγράφοντας, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την τότε πολιτική κρίση, με το σκάνδαλο Κοσκωτά και την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Κι ο Λαρισαίος Θ. Π. αναρωτήθηκε: Είμαι περίεργος τι θα έλεγε σήμερα με όλες αυτές τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση αντί για τη λέξη «φρενοκομείο».
Ζ.

Απελπισμένοι
*ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ να αλληλοπαρηγορηθούν στην ψιλολαθραία συντροφιά της συνοικιακής πλατείας.
- Τον Ιούνιο, είπαν, τελειώνουμε. Με ανησυχεί όμως που δεν είπαν και το έτος.
***
*- ΘΑ βγούμε ρε σεις και δε θα θυμάμαι πού σύχναζα.
***
*- ΜΟΥ λέει ο γιος μου χθες, πρέπει να κλείσουν τα σχολεία την εβδομάδα που έρχεται.
- Κατάλαβα... Τι γράφεις την άλλη εβδομάδα;
- Αρχαία και Φυσική.
***
*- ΒΓΗΚΑ μια βόλτα, άκουσα περιπολικό και έτρεξα τα 100 μέτρα σε 8 δευτερόλεπτα. Μάλλον έχω την Τζαμαϊκανή μετάλλαξη.

Ζ.

Εκ δεξιών
*ΦΙΑΣΚΟ με τα εμβόλια. Έλλειψη, καθυστέρηση μεγάλη...
- Δε φταίει η κυβέρνηση της χώρας, είναι πανευρωπαϊκό το θέμα.
Ο Λαρισαίος υπερασπίστηκε τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
- Οι αποφάσεις, οι χειρισμοί είναι της Ε.Ε., αμφιβάλλεις;
- Και ποιοι κυβερνούν δηλαδή την Ευρώπη, τίποτε αριστεροί, οικολόγοι ή μήπως έστω οι σοσιαλδημοκράτες;
Ζ.

Κύματα
*ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ την εκτονωτική προσπάθεια οι Λαρισαίοι.
- Πρώτο κύμα, δεύτερο κύμα, τρίτο κύμα... Αυτό δεν είναι πανδημία, το Baywatch είναι.
***
*- ΣΤΟ τρίτο λοκντάουν, αντί να ακουμπάμε τις γροθιές για χαιρετισμό θα ανταλλάσσουμε μούντζες.
***
*- ΠΕΙΤΕ μου λίγο τι παίζει με τις δόσεις του εμβολίου, μπορούμε να κάνουμε 24 άτοκες;
Ζ.

Τον θέλουν
*- ΑΦΟΥ το γκάλοπ έδειξε ότι ο Πρωθυπουργός απολαμβάνει ποσοστό αποδοχής 92% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ...
Ο Λαρισαίος πασοκτζής πήρε μια ανάσα και το ’ριξε στην πρωινή παρέα.
- Θεωρώ απολύτως λογικό να διεκδικήσει ο Μητσοτάκης την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Ποιος Λοβέρδος...
Ζ.

Με ποδήλατα
*ΜΕΤΑ τα κλιμάκια δημοτικών αστυνομικών με ποδήλατα και η ΕΛ.ΑΣ. υιοθέτησε την πρακτική της ομάδας αστυνομικών με ποδήλατα. Ισχύει κάνα δυο χρόνια τώρα στα Τρίκαλα. Η συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων και της ΕΛ.ΑΣ. απέδωσε και λειτουργεί το σύστημα με τις Ομάδες Εμφανούς Αστυνόμευσης να κινούνται με ποδήλατα. Η εικόνα αναδείχθηκε και τώρα με την παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στα Τρίκαλα. Στη Λάρισα, την πρωτεύουσα των πεζοδρόμων, η «Εμφανής Αστυνόμευση» εξακολουθεί με κάτι μηχανάρες στους πεζόδρομους. Εμφανέστατη. (Δεν πειράζει να κλέβει κάποιος ιδέες που πέτυχαν).
Ζ.

Λύσεις υπάρχουν
*ΑΛΛΑ εσείς είστε ιδεοληπτικοί και δε θέλετε 200 αστυνομικούς, χωρίς σαφές αντικείμενο, εγκατεστημένους σε κάθε πανεπιστήμιο, ξιφουλκεί ο Α. Τ. για τη σχεδιαζόμενη αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ. Ο Μομπούτου, το πραξικόπημα στο Κονγκό, παίζει να το είχε κάνει με λιγότερους.
Στα ματς Ιωνικού - Προοδευτικής, που έχει 40 τραυματίες τη φορά, στέλνουν λιγότερους σίγουρα. Αλλά το πιο σοβαρό επιχείρημα είναι ότι στην Οξφόρδη δεν έχει αστυνομία επειδή δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη αφισορύπανση. Εντάξει, αν πρόκειται για την ανεξέλεγκτη αφισορύπανση, δε χρειάζεται καν να στείλουν αστυνομία. Μπορούν να στείλουν ένα F-16 να τα ισοπεδώσει.
Μία άλλη λύση είναι να μπαίνουν στα πανεπιστήμια μόνο δεξιοί. Αυτό γιατί δεν το σκέφτηκε κανένας; Τα είχε λύσει αυτά η ΕΡΕ με το πιστοποιητικό φρονημάτων...
***
*ΚΑΙ μετά βγάζει κι αυτός το κλομπ: Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται ευκολότερα σε ανοιχτούς χώρους όταν η συνάθροιση έχει ανατρεπτικούς στόχους. Γι’ αυτό είναι θωρακισμένη υγειονομικά η Ερμού, είναι καθαρά επιστημονικό το θέμα. Στα Προπύλαια μπορεί να μη δοκιμάζουν τριάντα άτομα στη σειρά το ίδιο παντελόνι, αλλά κρατάνε πανό κατά της Κεραμέως, που είναι υγειονομικές βόμβες.
Ζ.

Δώσε τόπο
*ΚΙ αφού ο υπουργός Άδωνις είπε ότι δέχεται τα κλειδιά των μαγαζιών, του τα έστειλαν οι επαγγελματίες της εστίασης με σημείωμα οδηγιών, το οποίο καταλήγει: «...και αν πού και πού ακούτε και καμία σαχλαμάρα από τους ειδικούς της κυβέρνησης, δώστε τόπο στην οργή. Έτσι και αλλιώς από εδώ και στο εξής ταβερνιάρης θα είστε».
Ζ.

Προελεύσεως
*Ο Ευτύχης Παλλήκαρης, γεννημένος το 1954, ξεκίνησε να δημοσιογραφεί το 1980, τη χρονιά που γεννήθηκε ο Αιμίλιος Περδικάρης, στον οποίο παρέδωσε χθες το τιμόνι του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Νέος υπουργός, Θοδ. Λιβάνιος αντί του Στ. Πέτσα, νέα διεύθυνση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, νεότερης γενιάς. Αξίζει η υπενθύμιση ότι ο Παλλήκαρης, που είχε συλληφθεί επί Χούντας ως φοιτητής στην Πάτρα, ξεκίνησε την καριέρα του από τον Οδηγητή κι ύστερα για χρόνια στον Ριζοσπάστη και μετά στον «902», πριν βρεθεί ως στέλεχος σε Mega, Star, ΝΕΤ, Ημερησία, κ.λπ. Δεν ήταν μόνο ο πρώην υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος που αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ζ.

Ήταν όμως 15
*ΣΑΛΟΣ με την 35χρονη καθηγήτρια από τα βόρεια προάστια, μητέρα ενός μικρού κοριτσιού, σε διάσταση με τον σύζυγό της, η οποία δηλώνει ερωτευμένη με τον 13χρονο μαθητή της. Φυσικά ενεπλάκησαν αστυνομικές και δικαστικές Αρχές. Όμως... Όμως, τότε ο μαθητής Εμανουέλ ήταν μόλις 15 χρονών, ενώ η δασκάλα Μπριζίτ 39, παντρεμένη και είχε τρία παιδιά. Στην αρχή, οι γονείς του νόμιζαν ότι ο γιος τους είχε ερωτευτεί την κόρη της δασκάλας του. Τελικά, το 2007, δύο περίπου χρόνια μετά το διαζύγιό της, η 54χρονη Μπριζίτ Τρονιέ και ο 29χρονος Εμανουέλ Μακρόν παντρεύτηκαν. Ύστερα αυτός εκλέχθηκε Πρόεδρος της Γαλλίας.
Ζ.

Ορεξάτοι
*ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας σε νέες περιπέτειες.
- Έκανα τη διατροφή μου και σήμερα. Έφαγα τα δημητριακά μου και σαν καλό παιδί που είμαι ψήνω λουκανοπιτάκια για τη χώνεψη.
***
*- ΤΙ θα πάρετε;
- Πιάσε δυο λεμόνια.
- Λεμόνια σκέτα;
- Έχεις δίκιο, θα με πειράξουν. Βάλε και μια χοιρινή.
***
*- ΠΗΡΑ τη διατροφολόγο και ρώτησα αν αντί για βρώμη μπορώ να φάω βρόμικο. Μου το ’κλεισε.
Ζ.
Δε γίνεται
*ΤΟ φιλόδοξο κυβερνητικό σχέδιο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μετατροπή των πέντε κέντρων υγείας του νομού Λάρισας σε εμβολιαστικά κέντρα. Χωρίς καμία μα καμία ενίσχυση σε προσωπικό. Και πώς θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται τα Κ.Υ. σε όλες τις υπόλοιπες υγειονομικές υποχρεώσεις τους; Δε γίνεται, διαμαρτύρεται η Ένωση των νοσοκομειακών γιατρών, δεν μπορεί να γίνει. Επισημαίνοντας ότι τα πέντε Κ.Υ. έχουν ήδη 80 κενά σε θέσεις προσωπικού. Λένε αλλά ποιος τους ακούει; Οι εντεταλμένοι διοικητές του Υπουργείου στην περιοχή σφυρίζουν αδιάφορα.
Ζ.

Θα πήγαιναν;
*ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ οι εκπρόσωποι των Λαρισαίων καθηγητών γιατί δε διενεργήθηκαν στον κλάδο τεστ κορονοϊού, το Σαββατοκύριακο πριν επανεκκινήσουν τη Δευτέρα τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια. Κατηγορούν το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και το Υγείας αφού επικαλέστηκαν έλλειψη προσωπικού του ΕΟΔΥ.
Αν τυχόν γίνονταν τα τεστ, θα επιτύγχαναν άραγε οι καθηγητές μεγαλύτερο ποσοστό αποχής απ’ ό,τι οι δάσκαλοι; Όταν γι’ αυτούς είχε προγραμματιστεί και έγιναν πριν λίγες εβδομάδες τα αντίστοιχα τεστ, ένας στους δύο είχε αδιαφορήσει. Δεν τους ένοιαξε. Κυριολεκτικά δάσκαλε που δίδασκες...
Ζ.

Επανόρθωση
*Ο αναγνώστης της μεγάλης εφημερίδας φτάνει ένα πρωί οργισμένος στα γραφεία της απαιτώντας να δει τον αρχισυντάκτη.
- Λυπάμαι πολύ κύριε, μαθαίνω σήμερα απ’ την εφημερίδα σας ότι χθες πέθανα.
- Για να το γράφει η εφημερίδα μας κύριε, σημαίνει ότι θα είναι αλήθεια.
- Σοβαρά; Νομίζω ότι η εφημερίδα σας έπεσε έξω. Απόδειξη ότι με βλέπετε ολοζώντανο μπροστά σας. Απαιτώ να προχωρήσετε σε διάψευση.
- Αδύνατον κύριε, η εφημερίδα μας δεν έχει διαψευστεί ποτέ. Ακόμη και ο δαίμων του τυπογραφείου μάς αποφεύγει, προσέχουμε πολύ.
- Και πώς θα γίνει δηλαδή... Ο κόσμος που με γνωρίζει θα πρέπει να ξέρει ότι ζω.
- Μμμ... Για να τακτοποιήσουμε το θέμα και να σας δείξουμε ότι δεν έχουμε κάτι εναντίον σας, θα φροντίσω να σας περάσω αύριο στις αναγγελίες των γεννήσεων.
Ζ.

«Εθελουσίως»
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ, όμως, δεν σταματούν εδώ. Στις Τράπεζες μιλάμε για πραγματικό ... «Αρμαγεδώνα» . Η τηλεργασία και το “e- banking” που γενικεύτηκε λόγω και της πανδημίας οδηγεί ήδη στην έξοδο πολύ κόσμο. Οι Τράπεζες επιδιώκουν να «απαλλαγούν» από αυτά που οι ποδοσφαιροπαράγοντες ονομάζουν «βαριά συμβόλαια». Παλιά και έμπειρα στελέχη οδηγούνται ήδη στην έξοδο διά της ... «εθελουσίας» που στην ουσία ... δεν είναι και τόσο ... εθελουσία, αλλά έμμεσος εξαναγκασμός. (Διότι τι άλλο είναι όταν στα «πενήντα φεύγα», με τόσες οικογενειακές υποχρεώσεις, σού λένε να πας υπάλληλος σε ένα απόμακρο νησί;).
Προχθές στο κρατικό ραδιόφωνο ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έλεγε πως τα καταστήματα όλων των Τραπεζών της χώρας δεν θα ξεπερνούν πια τα ...διακόσια, που σημαίνει ότι σε Νομούς σαν τη Λάρισα κάθε Τράπεζα θα έχει το πολύ ένα κατάστημα στην πόλη και ίσως στην απόμακρη σχετικά Ελασσόνα...
Αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεις...

Τα «άστρα»
Η ΔΙΑΦΟΡΑ ρε φιλαράκι είναι ότι με ΠΑΣΟΚ, ο κάθε Πριτσαπίδουλας κυκλοφορούσε με το τελευταίο μοντέλο «Astra Opel» και τώρα ψάχνει το τελευταίο μοντέλο της ...AstraZeneca.
Επί ΠΑΣΟΚ η τρίτη ηλικία γινόταν... ντούρα με Viagra της Pfizer, ενώ τώρα ... μιζεριάζει με τα παλιοεμβόλιά της! Αϊ σιχτίρ πια...

 

AGORASTOS TRIKALA CIU

*ΚΑΙ μόνο για το ενδιαφέρον που έδειξε για τον Περιφερειάρχη ο Πρωθυπουργός, ο οικοδεσπότης δήμαρχος Τρικάλων δε θα μπορούσε να αγνοήσει τον Κ. Αγοραστό. Ο οποίος προτίμησε να μείνει όρθιος για να παραχωρήσει τη θέση του σε πρεσβύτερους και φιλοξενούμενους από Αθήνα. Όταν τον αντελήφθησαν όρθιο, έτρεξαν να φέρουν ένα έξτρα κάθισμα.
Ζ.

 

RACANH CIU

*ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ είναι η καραντίνα στην ορεινή και ιστορική Ραψάνη, γιατί όσοι ζουν εκεί, τηρώντας φυσικά τα μέτρα ασφαλείας και σε ομάδες κάτω των 9 ατόμων, έχουν τη χαρά και την ελευθερία να περπατήσουν στη φύση. Έτσι περπάτησαν μέχρι την πηγή Ισβορος -στη Ραψάνη τη λένε ΜΑΝΑ- πηγή που υδρεύεται το χωριό και έκοψαν την πίτα για το 2021. Οι μάσκες υπήρχαν στη διαδρομή, αλλά περιορίστηκαν στο ...σαγόνι για την αναμνηστική φωτογραφία.
Κ.Τσ.

 

STHLES CIU

*ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ βάση χωρίς την προτομή και μεταλλική στήλη για το ηχείο του σιντριβανιού χωρίς ηχείο, βρόμικες και γεμάτες συνθήματα αποτελούν δείγματα της γνωστής εγκατάλειψης στην πλατεία Αγίου Βησσαρίωνα. Αλλά και της αναποφασιστικότητας του Δήμου να πάρει επιτέλους αποφάσεις: Ή τις καθαρίζει και τοποθετεί την προτομή του στρατηγού Γρίβα Διγενή ή τις ξηλώνει. Να τις αφήνει όμως βρόμικες και εγκαταλειμμένες δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή...

Δ.Κ. 

 

FORTHGO CIU

*ΣΤΗΝ οδό Γρηγοροπούλου επί του Αναχώματος στη συνοικία Αμπελοκήπων, λάσπες με τη βροχή, σκόνη τις ξηρές ημέρες. Κάποτε πρέπει να λήξει το θέμα της ασφαλτόστρωσης, σωστά; Επίσης, υπάρχει σήμανση που απαγορεύει τη στάθμευση φορτηγών, που όμως δεν λαμβάνεται υπόψη. Έτσι συμβαίνει άμα δεν συνοδεύεται από στοιχειώδη αστυνόμευση. Μια φορά να περάσουν...
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass