Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2021 18:00

Ανθισαν
*ΕΧΟΥΝ ανθίσει πλέον κι οι αμυγδαλιές. Δειλά-δειλά αλλά και τι να κάνουν,

εδώ δεν φυλάγονται άλλα χρόνια, οι άμυαλες. Και ποιος μπορεί να τα ‘χει τετρακόσια με τέτοιο καιρό; Μην ανθίσουν και τίποτε κερασιές... Με την καλοκαιρία που κάνει, μέχρι κι ο τρύγος μπορεί να ξεκινήσει.
Ζ.

Ο,τι θυμάται...
*ΠΗΓΕ να εμβολιαστεί ο Λαρισαίος παππούς και τον βοηθούν να συμπληρώσει το έντυπο.
- Έχεις κάποιο πρόβλημα με την καρδιά;
- Όχι κανένα.
- Τι χάπια παίρνεις;
- Ένα για την καρδιά και ένα για τη μνήμη.
- Α... Να παίρνεις δύο για τη μνήμη.
Ζ.

Ναι, εκδρομή
*ΑΝΟΙΞΑΝ πάλι αυτή τη βδομάδα, μετά από τόσο καιρό, Γυμνάσια και Λύκεια. Κι επέστρεψαν αμέσως στην κανονικότητα. Χθες για παράδειγμα τα παιδιά σε συνοικιακό σχολείο της Λάρισας πήγαν εκδρομή. Ναι, στην πλατεία. Άλλαξε ο μήνας, δικαιούνται την εκδρομή. Θα χαλάσει λένε κι ο καιρός από βδομάδα. Άσε που μπορεί να ξανακλείσουν τα σχολεία και να χαθεί η εκδρομή.
***
*ΤΟ πότε θα αναπληρώσουν τα χαμένα μαθήματα, είναι άλλη συζήτηση. Οι καθηγητές ακροβολισμένοι σε ευρύ πηγαδάκι στη λιακάδα, όρθιοι με τους καφέδες στο χέρι, είναι κλειστά και τα καφέ, με μάσκες βέβαια, είναι συνήθως και μιας ηλικίας άνθρωποι όσοι υπηρετούν μέσα στη πόλη, άρα προσέχουν, να συζητούν για τα δικά τους, αξιολόγηση, εγκύκλιοι και τέτοια.
Τα παιδιά πάλι στα παγκάκια σε παρέες, να αγκαλιάζονται και να σπρώχνονται, να κουβεντιάζουν και να γελούν ως έφηβοι, ούτε μάσκες κι αηδίες, ανέμελοι, τι είναι του Νηπιαγωγείου ή του Δημοτικού για να υπακούουν... (Γειά σου Λάρισα με τα διψήφιά σου. Παίρνει φόρα αφού ξέρει ότι μπορεί και τριψήφια).
Ζ.

Το αναγνωρίζει
*ΕΙΠΕ να προετοιμαστεί ο Λαρισαίος. Έβαλε Μετακίνηση 2 και βγήκε στην αγορά.
- Γεια σας, ριχτάρια για καναπέ έχετε;
- Αποκριάτικες στολές πουλάμε κύριε.
- Μετά από δύο καραντίνες, με τα κιλά που έχω πάρει, μόνο διθέσιος καναπές μπορώ να ντυθώ.
- Όπως σε βλέπω τώρα που το λες, μην σου πω και τριθέσιος...
- Έβαλα διθέσιος γιατί την τελευταία εβδομάδα έκανα σκληρή δίαιτα και έχασα μισό-ένα κιλό.
Ζ.

Εσύ, γιατί;
*ΚΑΙ τους ελεγκτές ποιος θα τους ελέγξει; Σταμάτησε ο Λαρισαίος γιατρός στα διόδια, είδε δίπλα το περιπολικό που τσεκάρει την εφαρμογή των μέτρων και τις μετακινήσεις. Δύο αστυνομικοί μέσα, ο ένας τη μάσκα κανονικά, κρεμασμένη στο πηγούνι δηλαδή. Δεν κρατήθηκε, τόσα βλέπει αυτόν τον καιρό, άνοιξε το παράθυρο.
-Γιατί κύριε δεν φοράτε τη μάσκα;
-Φύγε, φύγε, επιτακτική χειρονομία. Εμποδίζεις εκεί που στάθηκες.
***
*Ο άλλος όμως είχε θυμώσει. Προχωράει, κάνει δεξιά, παρκάρει και επιστρέφει πεζός πλησιάζοντας το περιπολικό.
-Γιατί δεν φοράτε τη μάσκα σας;
-Κι εσύ τι είσαι...
Το γνωστό υφάκι, συννεφιασμένο βλέμμα αλλά ο γιατρός δεν μάσησε.
-Λέγομαι έτσι και κάνω την τάδε δουλειά. Γιατί δεν φοράς τη μάσκα; Αυτό που κάνεις κοστίζει τριακόσια ευρώ, το ξέρεις υποθέτω.
***
*ΜΑΖΕΥΤΗΚΕ ο αστυνόμος, άρχισε τις δικαιολογίες.
- Ναι αλλά εγώ είμαι εδώ μέσα οχτώ ώρες, δεν μπορώ με μάσκα...
- Σοβαρά; Δεν θα σου πω για όλους τους άλλους στις δουλειές τους, ο διπλανός σου, ο συνάδελφός σου, γιατί τη φοράει κανονικά;
Τι να πει, ότι ο άλλος ήταν ο νεότερος και μπροστά στον παλιό και ανώτερό του έπρεπε να είναι τύπος και υπογραμμός; Την φόρεσε τελικά, κουτσά-στραβά με βαριά καρδιά. Λίγο μετά θα την κατέβασε πάλι. (Δίνοντας εκτός των άλλων και το κακό παράδειγμα στους ελεγχόμενους...)
Ζ.

Ψηφιακή μετάβαση
*ΜΑ είναι απλό... Μενού, Ρυθμίσεις, χειροκίνητος συντονισμός, Ok, μερικές συσκευές δεν ανταποκρίνονται κλπ. Τι δεν καταλαβαίνεις μπάρμπα; Ψηφιακή μετάβαση για τη Λάρισα χθες και οδηγίες Digea για επανασυντονισμό των τηλεοράσεων. Κι οι άσχετοι, κυρίως ηλικιωμένοι, έτρεχαν αγχωμένοι να βρουν μάστορα. Υπερωρίες για τους τεχνικούς, Πάσχα χθες επαγγελματικά.
Ζ.

Διάδρομο
*ΠΩΣ αλλιώς να κάνουν, οι Λαρισαίοι προσπαθούν να διακωμωδήσουν την κατάσταση.
- Επειδή τα γυμναστήρια δεν θα ανοίξουν, έκανα ένα πρόχειρο στο σπίτι. Κάνω πολλές φορές διάδρομο, αυτόν που οδηγεί μέχρι το ψυγείο.
***
*- ΝΑ βγει ένας φούρναρης βρε παιδιά, να μας πει υπεύθυνα πόσα επιτέλους είναι τα ψωμιά μας...
***
*- ΑΦΟΥ είναι τόσο λίγα τα εμβόλια, ας τα βάλουμε στις βασιλόπιτες να τα κάνουν αυτοί που θα τα βρίσκουν.
Ζ.
Διαβεβαιώσεις
*ΚΑΝΟΥΝ ό, τι-δεν-κάνουν οι κυβερνώντες, οι βουλευτές του κόμματος την πληρώνουν όμως. Θα μπορούσαν όμως κι εκείνοι να μην εκτίθενται, να μην παίρνουν πάνω τους βάρος που δεν τους αναλογεί. Να, η Στέλλα Μπίζιου μίλησε με τον υπουργό Β. Κοντοζαμάνη και μετά δήλωσε ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει κανονικά.
Το συζητούσαν στην παρέα των Λαρισαίων, που είχαν διαβάσει στην εφημερίδα ότι ο Σύλλογος Φαρμακοποιών διαμαρτυρόταν που δεν υπάρχουν ραντεβού, για να εμβολιαστεί ο κόσμος που έχει κληθεί, όχι όποιος θέλει, αυτοί που προσκλήθηκαν, οι άνω των 80, στο περίμενε λόγω ελλείψεων. Διαβεβαιώνει με χαρά η βουλευτής της ΝΔ ότι το εμβολιαστικό κέντρο Φαρσάλων θα ξεκινήσει στις 12 Φεβρουαρίου.
Αυτό που οι ίδιοι διαβεβαίωναν ότι θα λειτουργούσε από τις 5 του μήνα, πήρε τώρα κι άλλη αναβολή, παρότι ήδη είχε καθυστερήσει τόσο πολύ και στέλνονταν οι Φαρσαλινοί υπερήλικες για εμβόλιο στην Ελασσόνα. Μάλλον συνέβη διότι «η εκστρατεία εμβολιασμού προχωρά κανονικά». Και «δεν μπορεί να αποτελεί θέμα μικροκομματικών και προσωπικών επιδιώξεων», όπως προσθέτει η βουλευτής. (Προσωπική επιδίωξη μπορεί να χαρακτηριστεί και όταν θέλει να εμβολιαστεί κάποιος ευπαθής;)
Ζ.

Χιονοστιβάδα
*ΤΑ πάντα όλα για το χιόνι, το πολικό κρύο αλλά και για τους Εσκιμώους Ινουίτ στο πολύ όμορφο μυθιστόρημα του Πήτερ Χόε, φαίνεται κι από τον τίτλο του: «Η δεσποινίς Σμίλα διαβάζει το χιόνι». Φυσικά και για τις χιονοστιβάδες, το φαινόμενο που προσφάτως σφράγισε τόσο τραγικά τη Λάρισα:
Η θερμοκρασία έχει πέσει τώρα πολύ κάτω από το μηδέν και καθώς γυρίζουμε σπίτι έχει αρχίσει να χιονίζει. Πέφτει κάνικ, ψιλό χιόνι, σαν πούδρα. Το πιο επικίνδυνο είδος χιονοστιβάδων είναι χιονοστιβάδες από τέτοιο ψιλό χιόνι.
Προκαλούνται από πολύ μικρές μεταφορές ενέργειας, όπως π.χ. έναν δυνατό ήχο. Έχουν πολύ μικρή μάζα αλλά κινούνται με 200 χιλιόμετρα την ώρα και αφήνουν πίσω τους ένα θανάσιμο κενό. Ένα από τα πράγματα που μαθαίνεις από το χιόνι είναι ότι οι μεγάλες δυνάμεις και οι μεγάλες καταστροφές υπάρχουν πάντα, σε μικρότερες διαστάσεις, στην καθημερινή μας ζωή.
***
*ΚΑΙ για την ιδιομορφία της Γροιλανδίας:
Από τότε που μεγάλωσα δεν πέρασε μέρα που να μην αναρωτήθηκα πώς είναι τόσο κακή η συνεννόηση ανάμεσα στους Δανούς σε μας τους Γροιλανδούς. Το πρόβλημα είναι φυσικά μεγαλύτερο για τους Γροιλανδούς. Κάνει κακό στην υγεία ενός σχοινοβάτη άμα παρεξηγηθεί με αυτόν που κρατάει το σχοινί. Και η ζωή των Ινουίτ στον αιώνα μας είναι μια σχοινοβασία πάνω σ’ ένα σύρμα που η μία άκρη του είναι δεμένη στη Γροιλανδία την πιο άξενη χώρα του κόσμου, με το τραχύτερο και πιο ακραίο στις διακυμάνσεις κλίμα, και η άλλη στη Δανική διοίκηση.
Ζ.

Μεταξύ τους
*ΗΤΑΝ καθοριστική η συμμετοχή του Βασ. Κόκκαλη στην προώθηση των επενδύσεων για την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης. Σημαντικών επενδύσεων κυρίως από μεγάλες ξένες επιχειρήσεις. Ο Λαρισαίος υφυπουργός Γεωργίας ήταν εκείνος που είχε προωθήσει τότε το πρότζεκτ, με την υποστήριξη του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού και τη συμμετοχή του συμβούλου του Αλ. Τσίπρα, του Ν. Καρανίκα, που δική του ιδέα ήταν και ο οποίος τόσα πολλά είχε ακούσει.
Η υπόθεση προχώρησε, οι φόβοι της τότε αντιπολίτευσης ότι προωθείται το χασίς στη χώρα δεν επαληθεύτηκαν, ωστόσο Κόκκαλης και λοιποί άφησαν κληρονομιά και μια βραδυφλεγή βόμβα στους νεοδημοκράτες.
Ερχόμενος στο υπουργείο Γεωργίας ο Μ. Βορίδης προσπάθησε να φρενάρει το πρότζεκτ της κάνναβης. Αντιθέτως ο συνάδελφός του στο Ανάπτυξης και ιδεολογικά συνοδοιπόρος του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, το προχώρησε και καμάρωσε για επιτυχία. Τόσο που οι δύο υπουργοί και μάλιστα οι συγκεκριμένοι δύο, καυγάδισαν για το θέμα, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου και χρειάστηκε παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη για να κατευνάσει τα πνεύματα μεταξύ τους. (Θα τους πείραξε η κάνναβη).
Ζ.

Ακριβολογώντας
*ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ προσεκτικοί με τη γλώσσα Λαρισαίοι, ακριβολόγοι.
-Έχετε 10 λεπτά να σας ενημερώσουμε για το νέο προϊόν μας;
-Δεν έχω καθόλου κέρματα πάνω μου...
***
*- ΒΛΕΠΕΙΣ Άγριες Μέλισσες;
- Όχι..
- Πώς κι έτσι...
- Χαζός είμαι; Περιμένω να ηρεμήσουν.
***
*- ΟΤΑΝ ήμουν στρατό και με απασχολούσε κάποιο πρόβλημα που είχα, ζητούσα να με βάζουν σε όλες τις σκοπιές του στρατοπέδου.
- Γιατί;
- Γιατί έπρεπε να δω το πρόβλημα απ’ όλες τις σκοπιές.
Ζ.

Με αισιοδοξία
*ΠΟΛΥΠΑΘΗ λόγω πανδημίας η εστίαση, είναι και κάποιοι που μένουν αισιόδοξοι παρότι οι πιο άτυχοι αφού άνοιξαν τον καιρό που εμφανίστηκε και η πανδημία.
Κι όμως, ο πολιτικός μηχανικός Αχιλλέας Κέλλας δεν το βάζει κάτω. Άλλος ένας ετεροεπαγγελματίας που ενεπλάκη στον χώρο, στην πόλη του καφέ. Και συνδικαλιστής, γ. γραμματέας στο ΤΕΕ, ο γιος του βουλευτή, εκ των ιδιοκτητών του «Bruno» στον Μικρό Προφήτη Ηλία, σε ενδιαφέρουσα για τον κλάδο επετειακή ανάρτηση: «Σαν σήμερα πριν από 1 χρόνο ανοίξαμε τις πόρτες μας και ξαναδώσαμε πνοή στην πιο ωραία ίσως πλατεία της Λάρισας.
Επιστρέψαμε στην πλατεία που μεγαλώσαμε, αυτή τη φορά όχι ως μαθητές, αλλά ως επαγγελματίες - επενδυτές. Όταν ξεκινούσαμε λοιπόν, πριν από 1 χρόνο με τον Γιάννη Θώδα, τον Σώτο Κουτσάκη και τον Βάγγο Σαπουνά την προσπάθεια αυτή, που για μένα ήταν και η πρώτη επαφή με τον χώρο της εστίασης, πέρα από την αγωνία, το άγχος και την προσμονή που είχαμε, για να δούμε πώς θα πάει το εγχείρημά μας, δε φανταζόμαστε ποτέ ότι θα εξελισσόταν στην πιο δύσκολη, απαιτητική και ιδιαίτερη χρονιά για τον κλάδο.
Όμως οι καθημερινές καλημέρες με τη γειτονιά, οι φίλοι που μας στηρίζετε και το κάνατε στέκι, τα αμέτρητα χαμόγελα, έστω και κάτω απ’ τη μάσκα, τα ελπιδοφόρα βλέμματα, οι καθημερινές συζητήσεις - «ψυχοθεραπείες», έστω και στο όρθιο, μας δίνουν δύναμη, ελπίδα και αισιοδοξία για τα καλύτερα που έρχονται και που πρέπει να μας βρουν όλους εδώ και υγιείς...».
 (Παρότι ούτε γιορτή για τα γενέθλια δεν μπόρεσαν να κάνουν).
Ζ.

Καλοκαιράκι
*ΤΟ είπε κι η πρόεδρος Ούρσουλα Βον ντερ Λάιεν, γιατρός με 7 παιδιά κι αυτή, ναι σύμπτωση, η Γερμανίδα καπετάνισσα του ευρωπαϊκού τάνκερ, που δεν θέλει να γίνει ταχύπλοο ούτε στα εμβόλια. Ότι ως το τέλος του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων. Λογικά, για τους Έλληνες θα εννοεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Βαστάει το καλοκαίρι στον Νότο. Θα έχουν μετρήσει και το γαϊδουροκαλόκαιρο, δεν μπορεί... Βάλε καλά Χριστούγεννα, κύριε Κικίλια, τι να κάνει όμως κι ένας μούτσος σε κοτζάμ τάνκερ.
Αν και οι ομοϊδεάτες κουμαντάρουν το ευρωπαϊκό καράβι. (Ε και να ήταν τίποτε σοσιαλιστές κυρίαρχοι στην Ευρώπη, ο Βίλι Μπραντ, ο Μιτεράν, ο Πάλμε, ο Ανδρέας, πόσο θα τσίριζαν οι αντίστοιχοι Αδώνιδες άμα δεν είχαν θεραπεύσει ήδη τον κόσμο όλο).
Ζ.

Δεν γίνεται...
*ΕΚΑΝΕ την κίνησή του ο εμποροπρόεδρος Γ. Μότσιος.
Τοποθέτησε σε ένα παγκάκι της Ερμού πινακίδα «Απαγορεύεται το κάπνισμα λόγω μάσκας».
Τον ρώτησε κάποιος που καθόταν στο παγκάκι και κάπνιζε χωρίς μάσκα φυσικά. «Ποιος το έβαλε αυτό;» Εκείνος είπε το ψεματάκι του. «Ο δήμαρχος», απάντησε. «Καλά, θα καπνίσω όρθιος», του είπε ο άλλος ψύχραιμος και σηκώθηκε.
Ζ.

e-ίιιι
*ΣΥΝΔΥΑΣΕ ο άλλος την ψηφιακή εξέλιξη της χώρας εν μέσω πανδημίας με τη λαρσινή διάλεκτο στην καθαρεύουσα όμως.
eΒαρέθκαμεν
eΚουράσκαμεν
eΛαλήσαμεν.
Ζ.

 

 KERAMEOS CIU

*ΠΩΣ τη λαίναι βρε πεδιά την υπουργό Πεδείας;
Ζ.

 

KERMATA CIU

*ΤΟΥ είπαν του Λαρισαίου ότι πρέπει να οργανώσει τα οικονομικά του κι εκείνος ανταποκρίθηκε με τον τρόπο που μπορούσε.
Ζ.

 

PAGKAKI CIU

*ΦΤΙΑΧΝΕΙ η διάθεση των Λαρισαίων στον καιρό τον ανοιξιάτικο, ανοίγει το μάτι. Και κανείς δεν κινδυνεύει να κατηγορηθεί για οφθαλμική παρενόχληση.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass