Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2021 18:00
*ΜΙΑ στάση έκαναν εκεί για να συντονιστούν, δεν περικύκλωσαν τον Πύργο Χαροκόπου οι αγρότες προχθές, εκατό χρόνια μετά την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών. Τώρα πια έχουν τρακτέρ πολλών ίππων κι όχι ένα «ζευγάρι» για το όργωμα, μα και προβλήματα πολύ πιο σύνθετα. Η διάθεση για αγώνα αναπαλλοτρίωτη. Ζ. *ΜΙΑ στάση έκαναν εκεί για να συντονιστούν, δεν περικύκλωσαν τον Πύργο Χαροκόπου οι αγρότες προχθές, εκατό χρόνια μετά την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών. Τώρα πια έχουν τρακτέρ πολλών ίππων κι όχι ένα «ζευγάρι» για το όργωμα, μα και προβλήματα πολύ πιο σύνθετα. Η διάθεση για αγώνα αναπαλλοτρίωτη. Ζ.

Για περπάτημα
*ΠΩΣ θα βγουν επομένως σήμερα να περπατήσουν οι Λαρισαίοι; Σίγουρα όχι όπως τις άλλες Κυριακές βόλτα στη λιακάδα.


Οι νεότεροι με τα παιδιά τους, με σκουφιά και γάντια, μπορεί να μην περπατήσουν, αλλά να τρέξουν και να κυλιστούν. Αν το χιόνι έρθει κι είναι τελικά κάμποσο. Οι πρεσβύτεροι ίσως χρειαστεί να βάλουν αλυσίδες στα μποτάκια. Και προσοχή στα γλιστρήματα.
Ζ.

Χρήσιμη
*ΑΧ αυτή η μάσκα, που την έχει συνηθίσει πια πολύς κόσμος στη Λάρισα... Η μάσκα, που εκτός από τον κορονοϊό, έχει βοηθήσει και στη γρίπη, υπήρξε γρίπη φέτος; Μάλλον περιορίστηκε η μετάδοσή της, λογικό. Βοηθάει λένε οι ειδικοί και στην προστασία από τα μικροσωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, ακόμη και σε μεγάλες συγκεντρώσεις όταν σέρνεται αφρικανική σκόνη ή και τα βράδια από την υπερχρήση των τζακιών κι εκεί βοηθάει η μάσκα. Κι επειδή όλοι κατάλαβαν τις κρύες μέρες ότι τον ζεσταίνει όταν κινείται κάποιος έξω και η αίσθηση, ενώ συνεισφέρει και στην αποφυγή κρυολογήματος, μπορεί λοιπόν να μονιμοποιηθεί το αξεσουάρ. Ακόμη κι όταν δε θα υπάρχει ο κορονοϊός.
***
*ΟΤΑΝ λοιπόν και οι δύο φοράνε μάσκα, οι επιστήμονες λένε ότι η προστασία ανέρχεται στο 84%, ενώ η χρήση διπλής μάσκας αυξάνει ακόμα περισσότερο την προστασία στο 96%.
- Και το υπόλοιπο 4%;
- Ε, κάποιοι δε θα σκάσουν με διπλομάσκα;
Ζ.

Ούτε μετάλλαξη
*ΕΙΧΕ μπαφιάσει ο νεαρός Λαρισαίος με όσα μάθαινε τελευταία.
- Δηλαδή γιατί στην Ελλάδα δεν μπορεί να παραχθεί ο δικός μας μεταλλαγμένος ιός; Έχουμε το καλύτερο κλίμα στον κόσμο, αλλά τίποτε. Πόσο τεμπέληδες είμαστε τελικά;
Ζ.

Επίκαιρα
*ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ να αντιμετωπίσουν με χιούμορ την επικαιρότητα, κάποιοι Λαρισαίοι.
- Κόκκινη η Αθήνα, πράσινη η Θεσσαλονίκη, κίτρινη η Πάτρα... Αυτή δεν είναι χώρα, η Βιβεχρώμ είναι.
***
*- ΗΘΟΠΟΙΟΣ σημαίνει SOS.
***
*- ΔΕΝ είμαι εγώ ρομαντική, που του ζωγράφισα μία τεράστια καρδούλα στο καπό του αυτοκινήτου του, με κλειδί;
Ζ.

3 στους 3
*«ΟΥ παντός πλειν εις Κόρινθον». Θυμήθηκε τον Στράβωνα η «Καθημερινή». Στραβώνοντας τη Λάρισα καθώς της θυμίζει τον γαλάζιο πόνο της. Το αρχαίο ρητό σημαίνει ότι δεν μπορούν όλοι να ζήσουν στην Κόρινθο. Και τούτο διότι είναι πολύ πλούσια. Σήμερα, είναι πολύ πλούσια πολιτικά και δεν μπορούν όλοι οι βουλευτές να έχουν την τύχη των Κορινθίων νεοδημοκρατών. Η γκρίνια έχει απλωθεί, λέει στην υπόλοιπη κοινοβουλευτική ομάδα. Γιατί; Ο Νομός Κορινθίας που αποτελεί ουσιαστικά προάστιο της Αθήνας, εκτός από δύο υπουργούς, τον Χρήστο Δήμα και τον Νίκο Ταγαρά, απέκτησε με τον τελευταίο ανασχηματισμό και αν. κοινοβουλευτική εκπρόσωπο, τη Μαριλένα Σούκουλη. Με απλά λόγια, έχουν αξιοποιηθεί και οι τρεις βουλευτές, δίνοντας στην Κόρινθο μια πανελλαδική πρωτιά. Αντίστροφο ρεκόρ στη Λάρισα που παραμένει με 0 στους 3. Βέβαια εκείνοι είναι Πελοποννήσιοι, όσο να ΄ναι παίζει ρόλο.
Ζ.

Σόιμπλε-Σαχινίδης
*«ΕΙΝΑΙ θετική εξέλιξη που ο Ντράγκι αναλαμβάνει πρωθυπουργός τόσο για την Ιταλία, όσο και για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη», εκτιμά ο Φιλ. Σαχινίδης, συσχετίζοντας τις εξελίξεις στη γείτονα με «τις κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα στην Ε.Ε. Τα οφέλη αυτά θα αφορούν και την Ελλάδα της οποίας το χρέος εκτινάχτηκε και που επιθυμεί την επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς να υποχρεωθεί σε πισωγυρίσματα».
***
*Ο Λαρισαίος πρώην υπουργός αναλύει τα εξωτερικά θέματα μέσω των οικονομικών. «Εκτιμώ ότι αν στο ξεκίνημα της κρίσης ήταν ο Ντράγκι στη θέση του Τρισέ στην ΕΚΤ, η πορεία της κρίσης στην Ελλάδα θα ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που βιώσαμε», σημειώνει σε άρθρο του που αναρτήθηκε στο matrix24.gr. Και αποκαλύπτει: «Για το πόσο διαφορετική θα ήταν η στάση του, με είχε προϊδεάσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε. Σε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 2011 στη Γερμανική Καγκελαρία σε δείπνο που παρέθεσε η κ. Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
Τότε ο Σόιμπλε μού ανέφερε ότι οι συνθήκες ήταν ώριμες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατά 50%. Όταν του έθεσα το ζήτημα των αντιρρήσεων του διοικητή της ΕΚΤ κ. Τρισέ, μου αποκάλυψε πως ο νέος Πρόεδρος της ΕΚΤ ήταν σύμφωνος με το σχέδιο αυτό. Έτσι, στο Συμβούλιο Κορυφής του Οκτωβρίου 2011 εξασφαλίστηκε η απόφαση για το PSI». (Και τα υπόλοιπα είναι γνωστά, που κάποιοι τα θεωρούν θετικά κι άλλοι καταστροφικά).
Ζ.
Φαλλοκράτες
*ΑΝΔΡΕΣ Λαρισαίοι στο αγαπημένο τους θέμα.
- Αγάπη μου, πάω σούπερ μάρκετ. Θες να σου φέρω κάτι;
- Ρέστα.
***
*- ΒΡΕ αγάπη μου, φέρε μου ένα ποτήρι νερό...
- Μα είμαι στη δουλειά.
- Όταν έρθεις λέω.
***
*- ΓΙΑΤΙ η εκκλησία επιτρέπει μέχρι τρεις γάμους;
- Γιατί και η βλακεία έχει τα όριά της.
Ζ.

Λόγω επωνύμου
*ΓΙΟΣ του Ανδρέα Εξαδάκτυλου, του απόστρατου που υπήρξε βουλευτής Θεσσαλονίκης το 1989 και εν συνεχεία διορίστηκε νομάρχης Λάρισας την περίοδο 1990-1993, επί Κων. Μητσοτάκη. Καθημερινά στις τηλεοράσεις, ο Αθ. Εξαδάκτυλος, ο Θεσσαλονικιός πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ο καταλληλότερος, λόγω επωνύμου, να ενώσει τους πανέλληνες στην έφοδο προς την ανάσταση του έθνους. Δεν είναι να πάρουμε την Πόλη, προέχουν άλλα σοβαρότερα τώρα...
Ζ.

Μικρό και μεγάλο
*ΕΙΧΕ εντυπωσιάσει η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ την παρέα των Λαρισαίων. Οι οποίοι είχαν διαβάσει το θέμα στην εφημερίδα με την εμπλοκή στο φαρμακείο του Πανεπιστημιακού.
- Το βλέπετε; Εκτός από τα μεγάλα και τα γενικά η Λίτσα Λιακούλη ασχολείται και με τα πολύ μικρά, το συγκριτικά ασήμαντο επαγγελματικό συμφέρον ενός βοηθού φαρμακείου...
- Μπορεί να είναι πολιτικός της υποστηρικτής...
- Δεν έχει σημασία, έχει τα δικαιώματά του και τίποτε δεν είναι ασήμαντο, όπως το λες, στη λειτουργία του νοσοκομείου, όπου όλοι εξαρτώνται απ’ τον άλλον.
Κι ο καθηγητής Ιατρικής δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την καθαρίστρια.
- Ασήμαντο, είναι το προσωπικό μικροσυμφέρον κάποιου, το ελάχιστο και μάλιστα μέσα στον γενικό χαμό, στον πόλεμο που βρίσκεται το νοσοκομείο.
***
*ΔΙΑΒΑΣΑΝ και τη θερμή αγόρευση της δικηγόρου βουλευτή κατά του διοικητή, είδαν και τη στάση του σωματείου των εργαζομένων που συντάχθηκαν με τον διοικητή, αδειάζοντας όσο να ‘ναι τους συναδέλφους τους και εξεπλάγησαν από τις ομαδικές αναρρωτικές εκείνων που υπηρετούν στο φαρμακείο του Πανεπιστημιακού.
- Αυτό κι αν είναι σύμπτωση, αυτό κι αν είναι διεκδικητική στάση εργαζομένων... Αυτήν την κρίσιμη περίοδο κιόλας.
- Για το σωματείο λες;
- Όχι, για τους αναρρωνύοντες.
- Και δε μου λες; Θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο σε ιδιωτικό νοσοκομείο;
- Α μάλιστα... Δεν είσαι με το ΕΣΥ δηλαδή;
- Με το «εσύ», δεν είμαι, ούτε με το «εγώ». Είμαι με το «εμάς».
Ζ.

60 vs 40 αλλά...
*ΕΝΤΑΞΕΙ ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια, αλλά ο Δ. Θ. διατυπώνει ισχυρές αντιρρήσεις.
- Δηλαδή, οι εκπρόσωποι του 40% των ψηφισάντων στις εκλογές μπορούν και κάνουν ό,τι θέλουν στη Βουλή; Των ψηφισάντων έτσι;
- Ξεχνάς ότι συναίνεσε κι ο Βελόπουλος...
- Δεν αλλάζει επί της ουσίας. Εν τω μεταξύ και το 40% δεν συμφωνεί ολόκληρο, ούτε όλοι οι εκπρόσωποί του στη ΝΔ. Όμως μικρή σημασία έχει για κείνους.
- Έτσι είναι η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία...
- Πολύ ωραία δημοκρατία είναι αυτό... Οι εκπρόσωποι του 60% να διαφωνούν όλοι μαζί, αλλά εκείνοι του 40% να κάνουν το δικό τους.
Ζ.

Τρέχουν
*- ΑΝ γίνει τροχαίο βράδυ στη Λάρισα, ντελιβεράδες θα έχουν τρακάρει μεταξύ τους. Που να μη γίνει δηλαδή...
Λαρισαίος που επιστρέφει αργούτσικα απ’ τη δουλειά, διαπιστώνει ότι μετά την ώρα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μόνο τα μηχανάκια με τα παιδιά κινούνται, που τρέχουν και δε φτάνουν. Κι είναι πολλοί οι διανομείς, πλήθος, διαρκώς βζουνγκβζουνγκ στα κεντρικά στενά και στις γειτονιές. Αφού ο κόσμος δε βγαίνει, παραγγέλνει στο σπίτι.
Ζ.

«Αθώα» συνήθεια
ΑΠΟ την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ (σ.σ. ίσως να το έπραξαν και άλλοι μην αδικήσουμε κάποιον) πληροφορηθήκαμε τη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου που αφορούσε «στον δημοκρατικό έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων».
Τα αθώα κατά τα άλλα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο έλεγχος των οποίων εντάσσεται στον «εμπορικό πόλεμο» μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ε.Ε. για το ποιος θα αποκτήσει προβάδισμα στην «ψηφιακή οικονομία».
Η προστασία των προσωπικών δεδομένων, αποτελεί πρόσχημα καθώς E.E. και ΗΠΑ ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της μαζικής καταγραφής, φακελώματος, εμπορίας κι εκμετάλλευσης δεδομένων από διάφορες εταιρείες. Κρατικές και ιδιωτικές που πολλαπλασίασαν μάλιστα τα κέρδη τους εν μέσω πανδημίας.
Τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, κάτω από το φαινομενικά αθώο ποστάρισμα, ανάρτηση πως στην ευχή το λένε, για το πού και με ποιους πίνει καφέ κάποιος, μετατρέπονται σε μαζική καταγραφή δεδομένων. Στοιχεία που κάποιοι επεξεργάζονται εν αγνοία των χρηστών.
Ήταν μόδα αρχικά, μετά έγινε τρόπος ζωής σε βαθμό να καταγράφονται -ως «συνήθεια»- και πολύ προσωπικές στιγμές. Τώρα με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τα παιδιά μας... διδάσκονται πως εκεί μέσα βρίσκεται ο κόσμος.
Β.Κ.

Γαϊδουρινά
*ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ Λαρισαίων μαθητών.
- Και γιατί κύριε αστυφύλακα ο συλληφθείς έχει ματωμένο κεφάλι;
- Έσπαγε το κεφάλι του να θυμηθεί τη διεύθυνση του σπιτιού του.
***
*- ΤΟ γαϊδουρινό γάλα κάνει καλό στην υγεία. Η γαϊδουρινή υπομονή ακόμα περισσότερο.
***
*- ΟΧΙ να το παινευτώ, αλλά τελείωσα τη δίαιτα δύο εβδομάδων σε τρεις ώρες κι ένα τέταρτο.
Ζ.

Τρεις ήδη
*ΤΗΝ περασμένη εβδομάδα ήρθε στον κόσμο ο Τερζόπουλος Τζούνιορ. Πατέρας του ο φροντιστής Σωτήρης Τερζόπουλος, αντιπρόεδρος της Μαθηματικής Εταιρείας και στέλεχος της «Συμπαράταξης» στον Δήμο, μητέρα του η Νάντια Θέου επίσης ενεργή μαθηματικός και παππούς του ο θρυλικός Λαρισαίος μαθηματικός Μανώλης Τερζόπουλος.
Και χωρίς την απλή μέθοδο των τριών, προαναφερθέντων, ο δρόμος του μικρού δείχνει προδιαγεγραμμένος, ταμένο μωρό στα Μαθηματικά. (Να τους ζήσει).
Ζ.

Κοντοζυγώνουν
*ΧΑΘΗΚΕ ο έλεγχος στην Ικαρία, ίσως διότι ο τοπικός βουλευτής, ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, να είδε την πρωθυπουργική επίσκεψη ως ευκαιρία να κάνει πρόβα της επόμενης προεκλογικής του καμπάνιας. Κοντοζυγώνουν οι εκλογές, ως φαίνεται.
***
*ΓΙΑ τον ίδιο λόγο, τοπικά, έχει αγριέψει το κυνηγητό ανάμεσα στους δύο νεοδημοκράτες βουλευτές της Λάρισας. Κέλλας Χαρακόπουλος, Χαρακόπουλος Κέλλας, ρελάνς και κόντρα ρελάνς κι ανελέητη υπόγεια αντιπαράθεση. Ίσως και να μην μπορεί κανείς να πει τι θα είναι προτιμότερο, να κερδίσει η ΝΔ και να μείνει ο ίδιος απ’ έξω ή ας χάσει το κόμμα και να είμαι εγώ μέσα; Κι αν γίνεται να βρεθεί ο άλλος εκτός, και στις δύο περιπτώσεις. Βέβαια, όλοι γνωρίζουν ότι στην πράξη ο ένας τους είναι που παίζει επιθετικά. Κι ο άλλος με αντεπιθέσεις. (Νυν υπέρ πάντων ο αγών).
Ζ.

Στο περίμενε
*ΚΙ αυτοί που είναι 65 πατημένα δηλαδή θα εμβολιαστούν τελευταίοι των τελευταίων; Μη συμπεριλαμβανόμενοι στους «αστραζενέκηδες», όπου θα καλυφθούν οι ηλικίες 60-64, οι ένα κλικ παραπάνω θα περιμένουν υπομονετικά. Να βρουν οι αρμόδιοι πρώτα εμβόλια και ραντεβού για τους άνω των 80, που έχει κληθεί η κλάση τους, αλλά περιμένουν ανήσυχοι, να ακολουθήσουν οι 75-80, ύστερα γεροί να είμαστε οι 70-75, εν τω μεταξύ κάτι θα προκύψει και τους ευπαθείς ανεξαρτήτως ηλικίας κάποια προτεραιότητα θα τους δοθεί και κατόπιν κα υπάρξει πρόσκληση για τους 65-70 και όπως συνηθίζεται, σύμφωνα με τον ΑΜΚΑ τους, οι 65άρηδες θα είναι οι τελευταίοι της κατηγορίας τους. Και να πεις ότι δεν είναι επίφοβοι με τον ιό...
Ζ.

Ανταπόκριση
*ΤΗΝ άμεση ανταπόκριση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων επισημαίνει Λαρισαία. Με αφορμή και το γεγονός ότι αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, συνέδραμαν άμεσα σε άστεγο στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου.
Β.Κ.

Διπλό όνομα
*- ΒΑΦΤΙΣΑΜΕ την μπέμπα.
- Και πώς την είπατε;
- Δύο ονόματα της δώσαμε, Προκοπία Πελαγία.
- Και πώς θα τη φωνάζετε;
- Με συνδυασμό, Προπέλα.
Ζ.

 

DENRO CIU

*ΠΑΕΙ ένα ακόμα δέντρο. Καταμεσής της Κεντρικής πλατείας, υποχρεώθηκε να το κόψει η δημοτική υπηρεσία. Λογικά σύντομα θα το αντικαταστήσει.
Ζ.

 

SPHLIA ALATIERES CIU

*ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ για το χιόνι στη Σπηλιά Κισσάβου, υπάρχει εμπειρία. Ο Ν.Σ. φρόντισε να είναι οι αλατιέρες γεμάτες.
Ζ.

 

VALENTINOS CIU

*ΤΟΥ το έγραψε στα αγγλικά, αλλά με υλικά λαρισινά. Είναι να μην την αγαπά; (Προσφορά παϊδάκια Αγίου Βαλεντίνου).
Ζ.

 

KRASI CIU

*ΗΤΑΝ πλέον του αντιαλκοολικού, είχε υποσχεθεί ότι δε θα πιάσει ξανά ποτήρι με κρασί στα χέρια της.
Ζ.

 

EKPTVSEIS CIU

*ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ στην εποχή του κορονοϊού. Εκπτώσεις του θανάτου, μιλάμε...
Ζ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass