ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2021 18:10
*ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ πικ νικ στη γωνία με την εφημερίδα. *ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ πικ νικ στη γωνία με την εφημερίδα.

Υπερβολές


*ΕΝΤΑΞΕΙ, σχολίαζε χθες ο Λαρισαίος, δεν υπάρχει αυτό που γίνεται στην Αθήνα, έπιασε χιόνι στα πεζοδρόμια και οι ρεπόρτερ στα κανάλια πιάνονται από μπάρες και φωνάζουν γίνεται χαμός, οι δρόμοι είναι κλειστοί, ελάτε να μας σώσετε... Και από πίσω περνάει ένας με παπάκι και τους κοιτάει.
***
*- ΕΧΟΥΝ βγει κάτι φίλες μου στην Εκάλη και ρίχνουν στους δρόμους ροζ αλάτι Ιμαλαΐων.
***
*- ΘΑ νομίζετε ότι κάνετε σκι στην Αράχωβα αλλά θα είστε στην Πατησίων. Γέροντας Μηδείσιος.
***
*-ΣΤΗ Φλώρινα έχουν πάρει ποπκόρν και χαζεύουν στην τηλεόραση τους Αθηναίους.
Ζ.

Βάσει σχεδίου
*ΛΥΣΣΑΞΑΝ ν’ ανοίξουν τα χιονοδρομικά. Κι ο Μητσοτάκης έφερε τα χιονοδρομικά στην πόρτα τους. Τι άλλο θέλουν οι αχάριστοι Αθηναίοι.
***
*ΠΑΝΔΗΜΙΑ τσεκ, οικονομικό χάος τσεκ, σεισμοί τσεκ, χιονοθύελλα τσεκ, εξωγήινους έμεινε να φέρει ακόμη και μετά μπορεί να αποσυρθεί.
***
Η Πολιτική Προστασία φοβερή πάντως, με το ίδιο πανέξυπνο και άρτια μελετημένο σχέδιο έχει τη λύση για όλα τα προβλήματα. Το Σχέδιο «Μένουμε σπίτι».
***
*ΜΗΝΥΜΑ Πολιτικής Προστασίας: Κάντε υπομονή θ’ ανοίξει ο καιρός, θ’ ανοίξουν και οι δρόμοι.
Ζ.

Συμμαθήτρια
*ΔΕΝ βρίσκουν ραντεβού οι Λαρισαίοι κληθέντες για εμβολιασμό των ηλικιών 75-80 και κανένας αρμόδιος δεν συγκινείται, να εξηγήσει. Ούτε κάποιος παράγοντας να διεκδικήσει, να διαμαρτυρηθεί. «Περιμένουμε από τη συμμαθήτρια Άννα Βαγενά να βγει μπροστά...» ειπώθηκε χθες. Υπό την έννοια ότι η βουλευτής, που είναι αρκετά νεότερη, ήταν επίσης στο σχολείο, Α’ τάξη όταν εκείνοι πήγαιναν στην Ε’ ή την ΣΤ’. «Μπορεί στην Αθήνα να μην έχει τέτοιο πρόβλημα αλλά εδώ δεν γίνονται εμβόλια, δεν υπάρχουν ραντεβού. Και κανένας δεν μιλάει, δεν απαντάει στις διαμαρτυρίες, δεν εξηγεί».
Όντως, απολύτως σιωπηλοί τόσες μέρες που έχουν το ίδιο πρόβλημα και οι ακόμη μεγαλύτερες ηλικίες Λαρισαίων, ακόμη και οι άνω των 85. Σιωπηλά αδιάφοροι. Και ο υπερδιοικητής Σερέτης και οι διοικητές Κατσικονούρης και Βλαχάκης. Αλλά ούτε κι ο δήμαρχος Καλογιάννης παρενέβη να πιέσει ή όποιος άλλος τοπικός παράγοντας. (Πλην του Β. Κόκκαλη, που χθες δημοσιοποιήθηκε η ερώτηση την οποία κατέθεσε προς τον υπουργό Β. Κικίλια.)
Ζ.

Προπαγάνδα
*ΠΟΙΟΣ δε θυμάται στη διαχρονική ταινία «Λούφα και παραλλαγή», τον ταγματάρχη «φον Κανάρη» (Χρήστο Βαλαβανίδη), να επιπλήττει τον «Καραμαζόφ» (Φώτη Πολυχρονόπουλο), όταν σε ερώτησή του αν ζουν καλά στη Σοβ. Ένωση, εκείνος απαριθμεί τα θετικά του καθεστώτος, προκαλώντας την αντίδρασή του ανωτέρου του: «Δε σε ρώτησα τι έχουν. Τι δεν έχουν σε ρώτησα...»
Έτσι και ο γεν. γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μας έλεγε προχθές ότι, παρά τον χιονιά έγιναν 25.000 εμβολιασμοί. Αλλά δε μας λένε το πόσοι δεν γίνονται. Καθώς υπάρχουν πολλοί συμπολίτες που δεν προλαβαίνουν να κλείσουν καν ραντεβού.
Η προπαγάνδα παντού ίδια είναι...
Δ.Χ.

Αμαχητί
*- Η Κατάρα δεν έκλεινε ποτέ, ό, τι καιρό κι αν είχε...
Λαρισαίοι που στα νιάτα τους είχαν πάρε-δώσε με τα Γιάννενα, φοιτητές κλπ, σχολίαζαν το προληπτικό κλείσιμο της εθνική οδού. Κι έλεγαν για έναν δρόμο σε μεγάλο υψόμετρο με καιρικές συνθήκες άγριες.
- Νομίζω ότι προσπαθούν να προλάβουν πιθανή αποτυχία, κλείνουν την ΠΑΘΕ για να μην κλείσει απ’ το χιόνι και εκτεθούν.
***
*ΚΙ η συζήτηση συνεχιζόταν.
- Φέρτε πάλι τη Μ.Ο.Μ.Α. δεν έκλειναν ποτέ οι δρόμοι, θύμισε ο X. T.
Κάτι σαν το αντίστοιχο ΕΣΥ στην Υγεία; Το κράτος που αποδεικνύεται πιο αξιόπιστο...
- Μα να κλείσουν προληπτικά την εθνική οδό, δίχως να δώσουν μάχη; Οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες, μόνο για να εισπράττουν χρήματα είναι;
- Οι ιδιώτες που τους έχουν παραδώσει την εθνική οδό δεν θέλουν να ξοδέψουν ούτε ευρώ για να την κρατήσουν ανοιχτή. Όμως είναι στις υποχρεώσεις τους να το κάνουν, αλλιώς προβλέπεται να πληρώσουν πρόστιμο.
- Άντε καλά... Να δείτε που θα τις αποζημιώσουν κιόλας τις εταιρείες για τη χασούρα από τα διόδια λόγω κακοκαιρίας...
- Τελικά έβαλαν τον Χρυσοχοΐδη να συλλάβει το χιόνι.
Ζ.

Αυτοσυγχαίρονται!
*ΟΠΩΣ έχετε αντιληφθεί ...χιόνισε στην Αθήνα! Οπότε όλα τα άλλα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Διότι εκχιονιστικό στο Κολωνάκι, είναι σαν να λέμε ότι μας επισκέφτηκαν εξωγήινοι. Τόσο σπάνιο, που και το επιτελικό κράτος σήκωσε τα χέρια ψηλά.
«Μη μετακινείστε», έδινε το στρατιωτικό παράγγελμα χθες ο Πατούλης! Λογικό: δεν αντιμετωπίζονται όλα με τηλεοπτικά σποτ.
Και μαζί με την παραχωρησιούχο εταιρεία, «παραδόθηκαν» στον χιονιά και έκλεισαν την εθνική οδό. Σου λέει προκειμένου να έχουμε «ναυαγούς» στα υψίπεδα της Μαλακάσας, κλείστην, καλύτερα να μην κινείται κανείς. Βοηθά και η πανδημία, τα κανάλια δικά μας είναι...
* * *
*ΣΤΟ μεταξύ στη Λάρισα (αλλά και αλλού), πήγαμε σχεδόν στο άλλο άκρο.
Φυσικά δεν είμαστε σε εποχές των δεκαετιών του ‘50 και του ‘60 όπου ένας χιονιάς σήμαινε γενική παραλυσία. Τότε ο δήμαρχος της πόλης (ο Δημ. Χατζηγιάννης εν προκειμένω), μη δυνάμενος να πράξει οτιδήποτε, έβγαινε στην Κεντρική πλατεία και τάιζε ανήμπορα σπουργίτια.
Άλλο επίπεδο τώρα. Σήμερα οι δήμαρχοι αυτοσυγχαίρονται γιατί ...λειτούργησαν οι Δήμοι! Γιατί ο μηχανισμός δεν πιάστηκε στον ύπνο (αλίμονο, μια βδομάδα νωρίτερα προβλέπονταν η κακοκαιρία) και οι υπηρεσίες έκαναν τη δουλειά τους, υπάλληλοι ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους και ...δεν έσπευσαν να πάρουν αναρρωτική! Το αυτονόητο δηλαδή. Λες κι ένας χιονιάς τον χρόνο είναι μια τόσο κρίσιμη κατάσταση, ώστε το κράτος να τρέμει από το κρύο αλλά και την αγωνία, σαν μαθητής μπροστά στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Κι όλα αυτά εν μέσω πανδημίας, γενικής ακινησίας δηλαδή.
Καιρός είναι να διεκδικήσουν και την αμοιβή: μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο, λέγεται η «εφεύρεση»!
Δ.Χ.

Εύγε
*ΥΠΑΡΧΟΥΝ βεβαίως και οι πλευρές εκείνες που είναι πραγματικά άξιες συγχαρητηρίων.
Όπως του συμπολίτη, που μας τηλεφώνησε για να επαινέσει τη δημοτική αρχή Ελασσόνας, στελέχη της οποίας (αντιδήμαρχος ο ένας), έσπευσαν να παραδώσουν ποσότητα αλατιού στους ηλικιωμένους παππούδες που ζουν στην Τσαριτσάνη.
Δεν μπορούσαν να μεταβούν στο κοινοτικό κατάστημα, ενημέρωσαν και η δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε. Εύγε!
Δ.Χ.

Εργασιακά
*ΜΙΑ άσπρη μέρα και στη δουλειά.
-Αφεντικό, δεν έρχομαι στη δουλειά με τέτοιο καιρό.
-Μα σε αναστολή δεν είσαι;
-Άλλο αυτό...
***
*- ΑΦΕΝΤΙΚΟ, δεν μπορώ να έρθω στη δουλειά, χιονίζει στην Αθήνα.
- Στη Λάρισα είμαστε.
- Συμπάσχω όμως.
Ζ.

Ποια εμβόλια;
*ΠΟΙΟΣ αρμόδιος θα δώσει μια εξήγηση για την έλλειψη εμβολίων για τους πολίτες ηλικίας, 75 ετών και άνω; Γιατί σε άλλες περιοχές της χώρας υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και στη Λάρισα δεν υπάρχουν;
Συνταξιούχος Λαρισαίος δικηγόρος, τον έβγαλε το σύστημα στο ΚΥ Λιτοχώρου στις 10 Μαρτίου και το αποδέχθηκε. Ναι στο Λιτόχωρο. Αλλού υπάρχουν, εδώ γιατί δεν υπάρχουν; Λαρισαία αναζητεί για συγγενικό της πρόσωπο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και δεν τη βγάζει η πλατφόρμα, εμβολιαστικό κέντρο στη Λάρισα.
Λοιπόν ποιος θα απαντήσει και κυρίως ποιος θα λύσει το πρόβλημα;
Β.Κ.
Επιτελικό μπάχαλο
*ΔΕΝ είναι μόνον η σημερινή αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και κυρίως την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών, βαφτίζουν τα καιρικά φαινόμενα ως τα ακραία των τελευταίων ετών.
Αλλά η σημερινή κυβέρνηση είναι που πανηγύριζε για την προετοιμασία και καμάρωνε για τις συσκέψεις συντονιστικών, ενώ διαβεβαίωναν επίσης πως είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα κακοκαιρίας και πως θα τηρούνταν το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Αλλά με το πρώτο χιόνι, έκλεισαν προληπτικά την εθνική οδό. Όχι από τον καιρό, αλλά μόνοι τους. Ε λοιπόν βαρεθήκαμε με αυτές τις κυβερνήσεις του... ΣΥΡΙΖΑ, να έρθουν επιτέλους οι άριστοι της ΝΔ να σωθούμε. Α με την ευκαιρία οι του ΣΥΡΙΖΑ που επικρίνουν σήμερα την κυβέρνηση ας κοιταχθούν στον καθρέφτη, να θυμηθούν τι έλεγαν μετά τη Μάνδρα, το Μάτι.
Ο ίδιος κρατικός μηχανισμός είναι, με διαφορετικούς στη διοίκηση. Ετσι φθάνουμε στο σημείο να πηγαίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο Συντονιστικό, να ενημερώνεται, να κάνει δηλώσεις. Επικοινωνιακά παιχνίδια. Αφού οι πολίτες τελικά στο... σπίτι θα έμεναν, τι την ήθελαν τόση προετοιμασία οι κυβερνώντες;
Β.Κ.

Κοντεύουν χίλιοι
*ΣΕ εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας Νομαρχιακής οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας. Η διαδικασία θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με τηλεδιάσκεψη, από απόσταση λόγω πανδημίας, αυτή τη φορά θα είναι νομαρχιακή τηλεσυνδιάσκεψη. Το Σάββατο η συζήτηση, την Κυριακή η ανάδειξη Ν. Ε. Οι αντιπρόσωποι των οργανώσεων έχουν εκλεγεί, ενώ δεν παρατηρήθηκε καμία τριβή μεταξύ τάσεων ή όποιων εσωκομματικών ομάδων.
***
*ΜΕ εκλογικό μέτρο το 4 εκλέχθηκαν οι αντιπρόσωποι, ένας κάθε τέσσερα μέλη. Σε όποια οργάνωση ήταν οι υποψήφιοι λιγότεροι ή ισάριθμοι με τους εκλεγόμενους, δεν στήθηκε φυσικά κάλπη. Εγκρίθηκε η εκλογή τους διά βοής στην τηλεσυνέλευση. Έτσι έγινε στην πόλη της Λάρισας, όπου οι τέσσερις πλέον οργανώσεις μετρούν περί τα 450 μέλη. Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει μεγαλώσει και οργανωτικά. Υποδεκαπλάσιος βέβαια της ΝΔ, αλλά πολύ μεγαλύτερος από το πρόσφατο παρελθόν.
***
*ΣΤΗΝ Ελασσόνα, όπου η δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν 200 μελών, οι αντιπρόσωποι εκλέχθηκαν με κάλπη, η οποία έμεινε ανοιχτή τέσσερις μέρες στα κομματικά γραφεία. Με αραιή, προγραμματισμένη προσέλευση των μελών. Σαν όπως πολύ παλιά. Τότε που τηρούνταν κανόνες συνωμοτικότητας. Τώρα για να ξεφύγουν απ’ τον κορονοϊό.
***
*ΣΥΝΟΛΙΚΑ στον νομό Λάρισας, ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει στο να τα χιλιάσει τα μέλη του. Μετράει καμιά εβδομηνταριά στον Τύρναβο, συν μια εικοσάδα στην οργάνωση Φαλάνης, πάνω από πενήντα στα Φάρσαλα, καμιά σαρανταριά στα χωριά του Δήμου Κιλελέρ και από καμιά τριανταριά στους Δήμους Αγιάς και Τεμπών. Τα ανοίγματα Τσίπρα και το που βρέθηκε στην αντιπολίτευση, βοήθησαν να αποκτήσει δομή και οντότητα το κόμμα, να απλωθεί. Και η δουλειά κάποιων τοπικών στελεχών έπαιξε φυσικά ρόλο.
Ζ.

Παρενόχληση
*ΚΑΙ καθώς ήταν κοντά και του Βαλεντίνου, ο Λαρισαίος φοιτητής τα συνδύασε όλα τα τρέχοντα.
- Με πετυχαίνει ο διαχειριστής στο ασανσέρ και μου λέει χρόνια μας πολλά βάζοντάς μου τα κοινόχρηστα στην τσέπη. Ούτε λουλούδια ούτε καρδούλες ούτε τίποτα, κατευθείαν στην πράξη. Έρωτας όχι αστεία. Υπάρχει κοινοχρήστων παρενόχληση;
***
*ΚΡΥΟ σας λέω κρύο, καιρός για τρίο. Κι όταν λέω τρίο εννοώ εμένα,
την κουβέρτα και τον καναπέ.
Ζ.

Χαρδαλιάς Τεμπών
*ΟΙ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ του τον αποκαλούν «Χαρδαλιά», με αγάπη και χιούμορ Χαρδαλιά των Τεμπών. Ο λόγος για τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γιώργο Νικολάου, ο οποίος ντυμένος ανάλογα, έχει οργώσει όλα τα χωριά του Δήμου, από τα ορεινά μέχρι τα παράλια, δίνοντας λύσεις απέναντι στην επέλαση της «Μήδειας», διανέμοντας και σχεδόν 100 τόνους αλάτι. Και θεωρούν τυχερό τον δήμαρχο Γ. Μανώλη που τον έχει στο πλευρό του.
Κ.Τσ.

Δυναμική
*ΤΟ γεγονός ότι η πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τη διοίκηση του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας έγινε με πρωτοβουλία του Σπήλιου Λιβανού αποδεικνύει το κύρος, την αξιοπιστία και τη δυναμική του τοπικού οργάνου. Όχι ότι αυτά δεν είναι γνωστά στη Θεσσαλία, αλλά όταν επιβεβαιώνονται και από τον άνθρωπο που κρατά τις τύχες του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας στα χέρια του, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Επιπλέον ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας ήταν ο πρώτος φορέας από τον γεωτεχνικό χώρο που πέρασε το κατώφλι του νέου υπουργικού γραφείου. Αν και πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, αυτή μόνο εθιμοτυπική δεν ήταν. Διήρκησε πάνω από 2,5 ώρες και ο υπουργός κ. Λιβανός άκουσε με προσοχή όλες τις προτάσεις του προέδρου του Γεωπονικού Συλλόγου κ. Γιαννακού, του αντιπροέδρου κ. Ρωμανόπουλου και του γ.γ. κ. Γρουσόπουλου. Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους σύντομα κι όπως φαίνεται στη νέα συνάντηση ο υπουργός θα μιλήσει περισσότερο.
Γ.Ρ.
Δεν εγγυάται
*Η διαδικασία κάθαρσης απαιτεί να σπάσει το πέπλο της σιωπής, ο φόβος του στιγματισμού, η απογοήτευση μίας αδιέξοδης σύγκρουσης. Οφείλουν όλοι όσοι έχουν τσίπα, ευαισθησία και γενναιότητα και ευτυχώς είναι πολλοί (Τσαφούλιας, Κοκκινόπουλος, Δανδουλάκη, Σκιαδαρέσης, Κομνηνού, Καρατζιάς, Τουμασάτου, Μπέζος, Μπιμπίλας και άλλοι), να σταθούν εμπράκτως δίπλα σε όσους θέλουν να μιλήσουν. Και όχι μόνο οι επώνυμοι καλλιτέχνες, αλλά και κάθε πολίτης που νιώθει χρέος, που βλέπει στα θύματα τον εαυτό του, τους δικούς του ανθρώπους, την ίδια την ψυχή της κοινωνίας μας, το νόημα του πολιτισμού. (Είναι ο Γιάννης Μακρυγιάννης που γράφει στο protothema.gr)
***
*ΓΙΑ να καταλήξει: «Δυστυχώς και προφανώς αυτή τη διαδικασία της κάθαρσης δεν μπορεί να την εγγυηθεί η πλέον αρμόδια, η υπουργός Μενδώνη. Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, δεν εγγυάται αμεροληψία, δεν πείθει για την ικανότητά της να φέρει σε πέρας αυτό το έργο». (Κι άμα το γράφει το «Πρώτο Θέμα» αυτό, ανοίγει θέμα στην κυβέρνηση).
Ζ.

Μπόμπιρας
*- ΚΩΣΤΑΚΗ αγόρι μου, να σου πω ότι σε λίγους μήνες ο πελαργός θα σου φέρει ένα αδελφάκι.
-Καλά βρε μπαμπά... Ένα σωρό γυναίκες κυκλοφορούν εκεί έξω, εσύ με πελαργό βρήκες να πας;
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass