ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2021 18:10
*ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ σκυταλοδρομία στην οδό Κολοκοτρώνη. Το παραδοσιακό ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ παραδίδει στο BOX του δικτύου οπτικών ινών.  Ζ. *ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ σκυταλοδρομία στην οδό Κολοκοτρώνη. Το παραδοσιακό ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ παραδίδει στο BOX του δικτύου οπτικών ινών. Ζ.

Μέρα τη μέρα


*- ΚΑΛΗΜΕΡΑ, μια όμορφη Παρασκευή να έχουμε σήμερα.
Τι να λέει όμως όταν έχει χαθεί η αίσθηση του χρόνου, όταν οι μέρες των έγκλειστων Λαρισαίων μοιάζουν τόσο μεταξύ τους.
- Μα, Τρίτη είναι...
- Και ποια η διαφορά;
Ζ.

Μα πώς...
*ΜΑΛΛΟΝ δικαίως αναρωτιόταν ο Λαρισαίος.
- Μήπως να το γυρίσουν στο χαλαρό λοκντάουν; Λιγότερα κρούσματα είχαν στην Αθήνα. (Όσο για τη Λάρισα, όλο και ξύνεται στην γκλίτσα του Χαρδαλιά).
Ζ.

Τα λάστιχα
*ΔΙΑΒΑΖΕ ο Λαρισαίος στην εφημερίδα, που η ηγεσία του ΟΣΕ στην Αθήνα διαβεβαίωσε τον Μ. Χαρακόπουλο ότι θα προχωρήσουν πολύ σύντομα στη διαδικασία μελετών για ανισόπεδες διαβάσεις στις διασταυρώσεις των γραμμών με δρόμους της πόλης.
- Τα λάστιχα βρε να συμμορφώσουν τον τάπητα στην ισόπεδη της Βόλου και βλέπουμε για τα μεγαλεπήβολα. Που ούτε αυτό δεν κάνουν και ντραγκανάν τα αυτοκίνητα...
Ζ.
Δήθεν κανόνες
*ΠΟΛΛΑ χρόνια ψαράδικο ο Λαρισαίος επαγγελματίας, μια χαρά δουλεύει, δεν αντέχει όμως την υποκρισία κάποιων δήθεν ψευτοεπαγγελματιών που διατείνονται ότι εφαρμόζουν τους κλασικούς πρακτικούς κανόνες της αγοράς.
Είχε ανοίξει λοιπόν πριν λίγο καιρό καινούριο μανάβικο κοντά στο σπίτι τους, ξεκίνησε να ψωνίζει απ’ αυτό. Κάποια στιγμή γνωρίστηκε με τον μανάβη.
- Εσύ, τι δουλειά κάνεις;
- Ψαράδικο έχω...
- Και δεν το λες; Ξέρεις πόσα ψάρια τρώμε εμείς; Πού είσαι; Δώσε και καμιά κάρτα, το τηλέφωνό σου να παραγγείλουμε. Τρώμε πολύ ψάρι σου λέω...
***
*ΠΕΡΑΣΕ μια βδομάδα, πέρασαν δυο, ο ψαράς πήγαινε κι αγόραζε φρούτα και λαχανικά, πέρασε μήνας, πάει και δεύτερος, ο μανάβης χαμογελαστός αλλά απ’ το ψαράδικο δεν πέρασε. Ούτε καν του Ευαγγελισμού που όλος ο κόσμος αγοράζει ψάρια, ούτε και των Βαΐων που η κατανάλωση λέει τριπλασιάζεται εκείνη τη μέρα, σε σχέση με του Ευαγγελισμού. Πουθενά ο κατά τα άλλα ψαροφάγος.
***
*ΕΝΙΩΣΕ κορόιδο ο άλλος, αποφάσισε να αλλάξει μανάβικο.
-Και τι δουλειά κάνεις εσύ;
-Ωχ...
-Τι είπες;
-Ψαράδικο είπα ότι έχω...
-Και δεν το λες βρε... Ξέρεις πόσο μας αρέσουν τα ψάρια;
-Γιατί μου το κάνεις τώρα αυτό...
-Τι είπες;
-Τίποτα, λέω μπράβο, να περάσεις...
-Α, είμαστε ψαροφαγάδες στην οικογένεια, πού το ’χεις το μαγαζί;
(‘’Α, είμαι πάλι ν’ αλλάζω μανάβη’’, μουρμούριζε φεύγοντας ο ψαράς. Όπως και συνέβη δηλαδή).
Ζ.

Όλα ανθηρά
*ΟΛΑ βαίνουν καλώς... Ο εμβολιασμός των Λαρισαίων στα εντεταλμένα κέντρα, στη Λάρισα στο πρώην ΙΚΑ, σε Αμπελώνα και Νίκαια, εξελίσσεται κανονικά, βάσει προγραμματισμού. Το επιβεβαίωσαν σε επίσκεψή τους ο υπερδιοικητής Φ. Σερέτης κι ο υποδιοικητής Ηλ. Τσιαούσης. Τον εμβολιασμό των ‘’αστραζενέκηδων’’ έλεγξαν, των ηλικιών 60-64, όπου όλα εξελίσσονται ομαλά και πάρα πολύ αραιά. Αυτό παρατηρούν οι εμβολιαζόμενοι, εντάξει να μην υπάρχει συνωστισμός, να πάνε με ραντεβού αλλά στην ερημιά περιμένουν. Σπατάλη δυνάμεων διαπιστώνουν. (Ας όψονται τα πρωτόκολλα).
***
*ΓΙΑ το μπλοκάρισμα της πλατφόρμας και τη μεγάλη καθυστέρηση στον εμβολιασμό των άνω των 75 που παρατηρείται στη Λάρισα, τσιμουδιά οι κύριοι διοικητές. Για το που τρέχουν ηλικιωμένοι Λαρισαίοι Αθήνα-Θεσσαλονίκη για εμβόλιο, κάνουν τον ανήξερο οι εντεταλμένοι του Υπουργείου Υγείας.
- Μας κοροϊδεύουν κι εδώ πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα...
Πολύ ενοχλημένος ο Λαρισαίος που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον εμβολιασμό των γονιών του. Ενώ αναλογίζεται ότι η καθυστέρηση θα μετατοπιστεί και στη γενιά του όταν έρθει η σειρά τους, οι νεότεροι Λαρισαίοι θα εμβολιαστούν κι αυτοί αργότερα απ’ ό,τι σ’ άλλες περιοχές;
- Ο κόσμος έχει θυμώσει κι άμα ανακαλύψει κενά στην κάλπη του ο Μητσοτάκης, δεν θα ξέρει από πού του ήρθε και ποιος έφταιξε...
Ζ.

Η πρόεδρος
*ΑΥΤΗ τη φορά ήταν άλλος δικηγόρος Λαρίσης που τον έβγαλε στη σέντρα. Η ίδια η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νικολέττα Μπασδέκη, διαμαρτυρήθηκε: «Για 5 λεπτά δημοσιότητας η αξιοπρέπεια του δικηγορικού σώματος στα τάρταρα. Σημεία των καιρών».
Ζ.

Αγάπησε
*ΠΑΙΧΤΗΣ ντιλεντάντε, όνομα και πράγμα, ο Ντέλετιτς, ο Σέρβος που αγάπησε η βυσσινί κερκίδα αλλά τον κλώτσησε τ’ αφεντικό, αναφέρθηκε μετά το ματς στο Αλκαζάρ στη σπουδαία νίκη της τωρινής ομάδας του, της Λαμίας. «Η Λάρισα είναι στην καρδιά μου, έζησα τα καλύτερά μου χρόνια και θέλω να μείνει στην κατηγορία η ΑΕΛ».
Ζ.

Λουκάνικα και...
*ΤΟ είχε σκληρύνει το παιχνίδι ο πεινασμένος νεαρός Λαρισαίος.
- Ο άλλος έφερε ξύλα για το τζάκι και δεν έφερε λουκάνικα. Πώς θα το ανάψω εγώ τώρα;
***
*- ΔΕΝ πρέπει να είναι καθόλου τυχαίο που όταν τηγανίζεις πατάτες, λουκάνικα, αυγά ή κεφτέδες, το λάδι κάνει σαν να χειροκροτάει το κοινό.
Ζ.

Έπαινος
*ΚI όμως στην Ελλάδα το αυτονόητο θεωρείται εξαίρεση και πρέπει να επαινείται. «Καλό είναι να επαινούμε τους υπαλλήλους όταν ενεργούν με ευγένεια και ευσυνειδησία», αναφέρει σε σημείωμά του ο Χ. Ζ. «Είμαι 80 χρονών και στην προσπάθειά μου να ενταχθώ στην άυλη συνταγογράφηση αντιμετώπισα πρόβλημα επειδή στον ΗΔΙΚΑ δεν είχαν καταχωρηθεί σωστά κάποια προσωπικά μου στοιχεία. Έπρεπε να διορθωθούν μέσω του ΚΕΠ. Απευθύνθηκα τηλεφωνικά στο ΚΕΠ Νομαρχίας Λάρισας και μου συστήθηκε «να κλείσω ραντεβού και έχοντας την ταυτότητά μου να επισκεφτώ το ΚΕΠ για έλεγχο και τυχόν διόρθωση». Όταν εξήγησα στην υπάλληλο την ηλικία μου και πως δυσκολεύομαι να επισκεφτώ το ΚΕΠ ιδίως τις παγερές εκείνες ημέρες, με εξαιρετική διάθεση και περισσή ευγένεια, η κυρία Λίτσα και μπράβο της, μου ζήτησε όσα στοιχεία απαιτούνταν και προχώρησε σε συμπλήρωση-διόρθωση των στοιχείων και το πρόβλημά μου λύθηκε». (Θεώρησε λίγο το ευχαριστώ).

Ιδιαίτερη
*ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ για τη δικαστική αντιπαράθεση μεταξύ ΚΤΕΛ και Συλλόγου Τουριστικών Λεωφορείων Τρικάλων, οι Λαρισαίοι αναρωτιούνταν συζητώντας.
- Γιατί να υπάρχει ειδικό δρομολόγιο για Τρικαλινούς στρατιωτικούς που πηγαινοέρχονται στα στρατόπεδα της Λάρισας όπου δουλεύουν; Και μάλιστα ως τώρα ήταν στρατιωτικό το λεωφορείο, της υπηρεσίας, τζάμπα...
- Τι σε πειράζει εσένα;
- Δεν πειράζει αυτό, είναι που δεν υπάρχει δρομολόγιο για Βολιώτες γιατρούς και νοσηλευτές που δουλεύουν στα νοσοκομεία της Λάρισας, ούτε δρομολόγιο για Λαρισαίους δασκάλους και καθηγητές που διδάσκουν σε σχολεία της Καρδίτσας. Να μην πούμε για εργαζόμενους διαφόρων κατηγοριών του ιδιωτικού τομέα...
Ζ.

Οι πλουσιότεροι
*ΕΙΝΑΙ το ‘’Καλυψώ’’, το μεσαίο βιβλίο της Τριλογίας του Μπάιερ, του αστυνόμου Φρέντρικ Μπάιερ. Ο Νορβηγός Ίνγκαρ Γιόνσρουντ τοποθετείται στην Πινακοθήκη των Σκανδιναβών συγγραφέων αστυνομικού μυθιστορήματος, δίπλα στην Καμίλα Λάκμπεργκ και τον Τζο Νέσμπο, τον οποίο πάντως δεν τον φτάνει, όπως κι εκείνος δεν κατορθώνει να φτάσει τον προπάτορα όλων τους, τον αείμνηστο Στιγκ Λάρσον.
***
*ΦΥΣΙΚΑ και θα είχε και τις κοινωνικοπολιτικές του αναφορές το θρίλερ του Γιόνσρουντ: Δεν μπορούσε με τίποτε να την καταλάβει αυτή τη χώρα. Ο πλουσιότερος λαός του κόσμου, λέει. Και την ευδαιμονία τους, δεν είχαν ιδέα πώς να την απολαύσουν. Ή, πολύ απλούστερα, δεν ήθελαν. Έτρεχαν από γκρεμό σε γκρεμό, σαν τα λέμινγκ, να φουντάρουν. Παντού διατροφικές διαταραχές, κοινωνικά άγχη, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τρανσέξουαλ. Παντού mindfulness, την ενσυνειδητότητά τους μέσα. Οι Νορβηγοί δεν είχαν ιδέα τι σημαίνει αγωνιώδης αστάθεια της ζωής.
***
*ΕΙΝΑΙ ένας πρώην Σοβιετικός στρατηγός που σκέφτεται φωναχτά για την κατάρρευση του καθεστώτος: Τα θυμόταν τα ζοφερά εκείνα χρόνια. Τους μήνες δίχως μισθό. Τους στρατιώτες που αυτομολούσαν ή τρελαίνονταν. Τον εξοπλισμό που σκούριαζε, την μπογιά που ξεφλούδιζε, την ντροπή. Την ντροπή της ήττας. Τον Κόκκινο Στρατό, την ισχυρότερη χώρα που είχε γνωρίσει ποτέ ο κόσμος, να σκύβει το κεφάλι ντροπιασμένη απ’ τους δικούς της ανθρώπους. Τότε που χάσανε τη γη κάτω από απ’ πόδια τους κι εκείνος υποσχέθηκε στον εαυτό του ότι ποτέ, ποτέ ξανά δεν θα κατάπινε τέτοια ταπείνωση.
Ζ.

8,5 χρόνια
*ΤΟ φιλοσοφούσαν μετ’ ευτελείας οι Λαρισαίοι φοιτητές.
- Καραντίνα στην καραντίνα δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω τον κύκλο σπουδών μου στη σκοποβολή. Κι έτσι, αναγκαστικά τώρα, όποιον πάρει ο χάρος.
***
*-ΞΕΡΕΙΣ να διαβάζεις το φλιτζάνι;
-Ναι, αμέεε...
- Γύρνα το ανάποδα. Τι λέει;
- Made in China...
***
*- ΟΙ γυναίκες, με βάση επιστημονική έρευνα, χάνουν 8,5 χρόνια απ’ τη ζωή τους στο μπάνιο για να ετοιμαστούν. Οι άντρες πάλι, χάνουν 8,5 χρόνια απ’ τη ζωή τους έξω από το μπάνιο γκρινιάζοντας για να φύγουν επιτέλους που τους περιμένουν κι άργησαν.
Ζ.

Η πραγματική
*ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ να καμαρώνουν οι συνάδελφοί τους για τη νέα επιτυχία της Δίωξης Ναρκωτικών, που συνέλαβε τον άρτι αποφυλακισθέντα Αλβανό με 1,5 κιλό ηρωίνης κρυμμένη σε γεφυράκι κοντά στα Δέντρα Τυρνάβου. «Αυτή είναι η πραγματική αστυνομία», δηλώνει σε ανακοίνωσή του το σωματείο των αστυνομικών. «Που δεν φείδεται κόπων και αψηφά κινδύνους για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου. Συνάδελφοι εργαζόμενοι μερόνυχτα χωρίς ξεκούραση, κατάφεραν ακόμη ένα ισχυρό χτύπημα στο κύκλωμα του θανάτου». (Ποιος δεν θα τους χειροκροτήσει...).
***
*ΚΑΙ με την ευκαιρία υπενθυμίζει η ΕΑΛ: «Αστυνομικό έργο δεν είναι η αστυνόμευση των διοδίων για ελέγχους covid απλά και μόνο για το θεαθήναι...». Ούτε τους υφισταμένους της όμως δεν ακούει η ηγεσία στην Αθήνα. Φοράει το πηλήκιο στραβά και σφυρίζει αδιάφορα.
Ζ.

Σκορποχώρι
*ΔΕΝ χρειαζόταν να είναι κάποιος ειδικός στην μπάλα ούτε ιδιαιτέρως παρατηρητικός. Έπαιξε καλύτερα η Λαμία και κέρδισε στο Αλκαζάρ. Την επομένη, χθες, φαινόταν η αιτία ακόμη και στις φωτογραφίες που δημοσίευε η εφημερίδα με στιγμιότυπα του αγώνα. Σε κάθε φάση ένας, το πολύ δύο βυσσινί ποδοσφαιριστές και τριγύρω τους αντιστοίχως δύο ή τρεις και τέσσερις με τη φανέλα της Λαμίας. Η οποία έδειχνε ομάδα, ενώ η ΑΕΛ συνονθύλευμα. Κι ήταν αυτό απολύτως φυσικό, με 8 νεοφερμένους στη βασική 11άδα, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων και απροπόνητοι... (Ως γνωστόν, τις αποφάσεις σ’ αυτή την ομάδα ένας τις παίρνει).
Ζ.

Μισοκοιμισμένη
*ΣΤΟΝ Λαρισαίο αρέσει να παίζει τένις. Κάθε Κυριακή πρωί παίρνει τη ρακέτα και πάει από νωρίς στο γήπεδο να παίξει με τις ώρες.
Ένα ανοιξιάτικο πρωινό ξεκίνησε για παιχνίδι, αφήνοντας τη γυναίκα του ακόμη να κοιμάται. Ξαφνικά όμως ο καιρός χαλάει κι αρχίζει να ρίχνει καρεκλοπόδαρα, αστραπές, κεραυνοί. Το διαλύουν κι αυτοί, επιστρέφει εκείνος σπίτι του. Μπαίνει στην κρεβατοκάμαρα.
- Τι παλιόκαιρος κι αυτός σήμερα, λέει στη μισοκοιμισμένη γυναίκα του.
- Και να σκεφτείς ότι αυτός ο βλάκας ο άντρας μου πήγε πάλι για τένις, έλα...
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass