Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2021 18:00
*ΚΡΙΜΑ δεν είναι για έναν δρόμο με τόσο ωραίο όνομα; Στην οδό Τζένης Καρέζη, στη Νέα Πολιτεία, μεταξύ των οδών δύο ποιητών, Λειβαδίτη και Καρούζου, δεν περνάς χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Ζ. *ΚΡΙΜΑ δεν είναι για έναν δρόμο με τόσο ωραίο όνομα; Στην οδό Τζένης Καρέζη, στη Νέα Πολιτεία, μεταξύ των οδών δύο ποιητών, Λειβαδίτη και Καρούζου, δεν περνάς χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Ζ.

Χαρά Θεού
*ΚΑΘΕ μέρα κι ένα σκαλοπάτι παραπάνω στην ανοιξιάτικη κλίμακα. Χαρά Θεού η χθεσινή μέρα ακόμη

και στην πόλη, πόσο μάλλον αν κάποιος μπορούσε να βρεθεί στο ύπαιθρο. Και σήμερα και αύριο και εν συνεχεία όλο και καλύτερα. Το γδάρτης δε φαίνεται να συνοδεύει ως χαρακτηριστικό τον καινούριο μήνα.
Ζ.

Μαρτάκι
*ΕΧΕΙ άραγε νόημα φέτος το βραχιολάκι με την ασπροκόκκινη κλωστή;
- Να φτιάξετε «Μάρτη» για να τον φορέσετε τον Ιούνη που θα βγούμε, συνέστησε η Λαρισαία.
- Μην ξεχάσετε και φέτος να βάλετε «Μάρτη», μη σας κάψει η ακτινοβολία της τηλεόρασης.
***
*- ΤΟ μαρτάκι, τι δείκτη αντηλιακής προστασίας έχει;
***
*- ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ λέει οι ΜΕΘ, δε μας ενδιαφέρει, έχουμε βάλει μαρτάκια είμαστε θωρακισμένοι.
Ζ.

Σχολικά γεύματα
*ΜΕΣΟΥΣΗΣ της σχολικής χρονιάς διακόπηκε από χθες η διανομή σχολικών γευμάτων στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας, για άγνωστο χρονικό διάστημα. Περίπου 4.000 μαθητές και μαθήτριες σε 20 Δημοτικά Σχολεία του νομού Λάρισας ωφελούνταν από το πρόγραμμα «Σχολικά γεύματα», ενώ σε όλη τη χώρα συμμετείχαν 1.353 σχολικές μονάδες. Οι πληροφορίες λένε ότι η σίτιση των μαθητών διακόπηκε λόγω κωλύματος του καινούριου διαγωνισμού 14/2020 στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μα είναι δυνατόν; Πώς άφησαν οι υπεύθυνοι των αρμόδιων Υπουργείων να συμβεί κάτι τέτοιο, σε μια τόσο δύσκολη χρονιά που πολλές οικογένειες ασφυκτιούν οικονομικά, λόγω της πανδημίας;
Ν.Π.

Μάρτιαι Ειδοί
*ΕΙΔΙΚΑ φέτος, με όσα έχουν μεσολαβήσει από πέρυσι, πολλοί ανησυχούν, φοβούνται «τας Ειδούς του Μαρτίου». Καθότι «Μάρτιαι Ειδοί» μεταφορικά σημαίνει ότι «έφθασε η κρίσιμη ημερομηνία», αλλά και «η αποφράδα ημέρα». Τη συγκεκριμένη ημέρα, στα μέσα Μαρτίου, οι Ρωμαίοι την είχαν αφιερωμένη στον θεό Άρη. Διοργάνωναν γιορτές και στρατιωτικές παρελάσεις προς τιμήν του θεού του πολέμου. Άλλωστε, Μάρτιος, Mars στα λατινικά, σημαίνει Άρης.
***
*Ο όρος «Ειδοί» προέρχεται ετυμολογικά από το λατινικό Idus = ήμισυ, δηλαδή η μέρα που διαιρεί τον μήνα στα δύο. Η έκφραση «Αι ειδοί του Μαρτίου» έμεινε στην ιστορία γιατί στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ. δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας.
Ο οποίος είχε προειδοποιηθεί από κάποιον οιωνοσκόπο να φοβάται «τας Ειδούς του Μαρτίου». Όμως, εκείνος τον αγνόησε. Μάλιστα, όταν έφθασε η συγκεκριμένη ημέρα, πορευόμενος προς τη Σύγκλητο, συνάντησε τον μάντη και τον ειρωνεύτηκε: «Έφθασαν αι ειδοί», εννοώντας ότι δεν του είχε συμβεί τίποτε κακό. «Ναι, αλλά δεν πέρασαν...», του απάντησε εκείνος, λίγο πριν ο Καίσαρας δολοφονηθεί.
(Σε δύο εβδομάδες, κρίσιμες, λοιπόν...).
Ζ.

Κυρ δάσκαλε;
*EXEI ένα ενδιαφέρον, μάλλον ανησυχητικό μπορεί να χαρακτηριστεί το στοιχείο που συνεισφέρουν Λαρισαίοι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί. Ότι από το σύνολο του προσωπικού των Ειδικών Σχολείων της χώρας, μόνο το 30% έχει δεχθεί να εμβολιαστεί συμπληρώνοντας την ειδική Φόρμα Εμβολιασμού. Παράξενο και διόλου ενθαρρυντικό.
Ζ.

Καραντίνα
*- ΠΑΝΤΩΣ είναι φοβερό αυτό το λοκντάουν, είναι σαν να μην υπάρχει...
Διίστανται οι απόψεις μεταξύ των Λαρισαίων.
- Θα συνεχιστεί πολύ ακόμη αυτό με τα λοκντάουν; Θα βγει ο Λιγνάδης κι εμείς θα είμαστε ακόμη μέσα.
Ζ.

Τα ρολά
* ΟΤΑΝ οι τράπεζες κατεβάζουν ρολά στις προσόψεις τους, οι αρμόδιοι ας ελέγχουν πρώτα εάν υπάρχει κόσμος που εξυπηρετείται εκείνη την ώρα από το ATM. Κι αυτό γιατί, όπως καταγγέλλει αναγνώστης (Γ. Αν.) «το απόγευμα της Παρασκευής, η σύζυγός του κινδύνευσε όταν τα ρολά τραπεζικού υποκαταστήματος στο κέντρο της πόλης άρχισαν να κατεβαίνουν χωρίς να προηγηθεί κάποια ενημέρωση, με αποτέλεσμα να προκύψει αναστάτωση σε όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων». Ο ίδιος ενημέρωσε τη Διεύθυνση της Τράπεζας, αλλά επειδή θεωρεί ότι αυτή η τακτική εφαρμόζεται και από άλλες, το γνωστοποιεί για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.
Γ.Ρ.
Μπαρμπάδια
*- «ΒΛΕΠΟΥΜΕ ότι το πόδι του παίκτη της ΑΕΚ είναι παρατεταμένο...». Η βαρύγδουπη διάγνωση του μπάρμπα Βαρούχα στην Αθλητική Κυριακή. Ο οποίος προτάσσει ό,τι προφτάσει. Κι επειδή είναι διαιτητής δηλαδή;
***
*- ΑΝΤΩΝΗ έχεις κάτι να σχολιάσεις;
Είχε πάει όμως μεσάνυχτα. Ήταν πολύ αργά, τον είχαν ξεχάσει για ώρα τον παππού.
- Εεε...
Πετάχτηκε τρομαγμένος ο Α. Πανούτσος. Αντιδρώντας σύμφωνα με την ηλικία του. (Το έχει κάνει το εμβόλιο, το δικαιούτο).
***
*ΠΟΛΛΕΣ αγκαλιές, μέχρι και χάδια, μόνο φιλιά δεν είχε το υποτιθέμενο ντέρμπι ΠΑΟ-ΑΕΚ, όπως τουλάχιστον φάνηκε από τα στιγμιότυπα. Αλλά και πολύ ξύλο στο τερέν, σαν το παλιό το εικονικό στο κατς; Τραυματισμούς δεν είχε παρά τη σκληρότητα. Και στο τέλος ισοπαλία.
Ζ.

Και το βόδι
* ΕΚΕΙ που τους χρωστούσαν... ρεύμα, τους χρεώνουν και τις τηλεφωνικές κλήσεις στο κέντρο εξυπηρέτησης και βλαβών του ΔΕΔΔΗΕ. Ο οποίος ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε χθες ότι αναλαμβάνει το κόστος των τηλεφωνικών κλήσεων στο κέντρο εξυπηρέτησης και βλαβών (11500 ή 2111900500) που έκαναν οι πολίτες, οι οποίοι αντιμετώπισαν προβλήματα ηλεκτροδότησης πανελλαδικά, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια». Αν δεν το χρειαστήκατε ποτέ, μην ξεχαστείτε και τηλεφωνήσετε σε πενταψήφιο από ιδιωτική εταιρεία τηλεφωνίας. Είναι προτιμότερο να αγοράσετε διαστημόπλοιο φθηνότερα θα σας κοστίσει. Ο φιλελευθερισμός παρότι τον συναντάτε παντού, δεν είναι δωρεάν, το αντίθετο μάλιστα.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, λοιπόν, σε συνεργασία με όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, θα καλύψει το ποσό που χρεώθηκαν οι πολίτες, ενώ σύντομα - έτσι υπόσχονται - δε, η εξυπηρέτηση των καταναλωτών θα γίνεται από νέα τηλεφωνική γραμμή, στην οποία οι κλήσεις θα είναι δωρεάν. Κάποτε καλούσαμε στη ΔΕΗ τοπικά για τη βλάβη και μας εξυπηρετούσαν οι άνθρωποι, τώρα πού να βγάλεις άκρη με τα απρόσωπα πενταψήφια...
Β.Κ.

Οι πρόεδροι
*ΒΟΛΙΩΤΕΣ φίλαθλοι «περίμεναν τον Ολυμπιακό στην είσοδο της πόλης...». Τον Ολυμπιακό Πειραιώς στον Βόλο. Δε θα έπρεπε να ελέγξει ο δήμαρχός τους με τι sms είχαν κάνει τη μετακίνηση;
***
*ΕΝ τω μεταξύ έχουν στερέψει οι ανακοινώσεις της ΠΑΕ ΑΕΛ, οι καταγγελίες, οι διαμαρτυρίες. Ούτε προαναγγελίες για αγωγές πλέον. Λογικό, εξαντλήθηκαν όλα, κάθε ικμάδα έχει απορροφηθεί στη Λιγναδιάδα.
Ζ.

Je suis...
*ΦΥΛΑΚΙΣΗ τριών ετών επέβαλε χθες γαλλικό δικαστήριο, κρίνοντας ένοχο για υπόθεση διαφθοράς τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.
Η υπόθεση, η επονομαζόμενη και «ecoutes» (τηλεφωνικές υποκλοπές), αφορά σε δουλειά - «ρουσφέτι» για την οποία κατηγορείται ότι προσέφερε ο κ. Σαρκοζί σε δικαστή στο Μονακό. Με αντάλλαγμα εσωτερική πληροφόρηση για στοιχεία έρευνας που αφορούσαν τα οικονομικά στοιχεία της προεκλογικής καμπάνιας του για την Προεδρία.
Από τα 3 έτη φυλάκισης ο κ. Σαρκοζί πρέπει να εκτίσει σίγουρα το ένα, ενώ τα άλλα δύο είναι με αναστολή. Δικαιούται ωστόσο να ασκήσει έφεση κατ’ αυτής της απόφασης, αλλά αυτά αφορούν στη νομική διάσταση. Στην πολιτική διάσταση πρόκειται για τα συνήθη φαινόμενα διαφθοράς που διακρίνουν εκείνους που κάνουν τα πάντα, χρησιμοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα μέσα, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία.
Έγκλημα διαφθοράς στη Γαλλική προεδρία; Οh mon Dieu...
Β.Κ.

Μετονομασία
*ΤΟ ακραίο σύνθημα διαδηλωτών υπέρ Κουφοντίνα, με αναφορά σε μετονομασία της πλατείας Συντάγματος, είναι προφανές ότι πήγασε από το πολιτικό μυθιστόρημα του Δημήτρη Φύσσα «Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος», που κυκλοφόρησε πριν καμιά δεκαετία. Όπου ο συγγραφέας, αξιοποιώντας την καλπάζουσα φαντασία του, φέρνει το ΚΚΕ ως νικητή του Εμφυλίου το 1949, τους Σοβιετικούς να κυριαρχούν κατόπιν στην Ελλάδα, με δικές τους στρατιωτικές βάσεις αντί των αμερικανικών, το σφυροδρέπανο κι ο Λένιν να αποτελούν καθεστώς, εξ ου και η μετονομασία της πλατείας των Αθηνών στον τίτλο του βιβλίου. Μέχρι και η κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1973 γίνεται αντίστροφα, μία εξέγερση κάτι σαν της Πράγας το ’68.
Ζ.

Εμπλοκή όλων
*- ΓΙΑΤΙ έπρεπε να είναι θέμα της κυβέρνησης, του υπουργού, της γ.γ. του Υπουργείου, του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Ο γνωστός Λαρισαίος αναρωτιόταν φωναχτά στη συντροφιά του.
- Από πού ως πού είναι θέμα των κομμάτων, των διαδηλωτών, των νεοδημοκρατών και των αριστερών που τσακώνονται στο ιντερνετικό καφενείο; Υπόθεση του νόμου, του εισαγγελέα, του συμβουλίου των φυλακών, δεν είναι; Δικάστηκε για όσα φοβερά έκανε, μέσα, ισόβια, με τα δικαιώματα όμως που αναγνωρίζει σε όλους η Δημοκρατία δυτικού τύπου. Δικαιούται ok, δεν τότε No;
Z.

Χωρίς πινακίδες
*ΟΤΑΝ έγιναν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στα κτίρια των συστεγαζόμενων σχολείων στην Ιουστινιανού, κατέβηκαν οι πινακίδες του 5ου Λυκείου και του 3ου Νυχτερινού ΕΠΑΛ. Τις οποίες τις πήραν ένα βράδυ μαθητές παίζοντας και κάπου τις πέταξαν. Από τότε πέρασαν πάνω από 3 μήνες. Δε θα πρέπει να μεριμνήσουν οι διευθυντές για την αντικατάστασή τους;
Ζ.

Κάτω βόλτα
*ΣΕ χαμηλές πτήσεις διάθεσης οι Λαρισαίοι μεσήλικες.
- Τόσο νερό που έχουμε ρίξει στο κρασί μας, ξεχάσαμε τι πάει να πει μεθύσι.
***
*- ΔΕΝ μπορώ ρε σεις να πάρω ούτε την κάτω βόλτα.
***
*- ΤΙ τρίζει έτσι;
- Τίποτα, τεντώθηκα.
Ζ.

Σταυροσυριζαίοι
*ΠΛΗΡΩΣ ανανεωμένη λέει η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα 25 μέλη της, τα 14 εκλέγονται για πρώτη φορά.
Οι γυναίκες τα πήγαν καλά. Δε χρειάστηκαν την ποσόστωση για να εκλεγούν. Υποψήφιες ήταν 12 στους 46 του ψηφοδελτίου, θα εκλέγονταν οπωσδήποτε 8 στους 25, τελικά βγήκαν 9 με τον σταυρό τους. Η εφορευτική δημοσιοποίησε τα ονόματα των εκλεγέντων με αλφαβητική σειρά και δίχως τη σταυροδοσία.
***
*ΠΡΩΤΗ απ΄ τις γυναίκες εκλέχθηκε με 45 σταυρούς η Μαριάννα Καλτσά, η νεαρή πολιτικός μηχανικός κόρη του αντιδημάρχου Νίκου Καλτσά. Αυτή τη φορά δεύτερη η Εύη Παπανίκα με 44, ισοψηφώντας την Ελένη Σταγιάννη. Και αμέσως μετά με 43 σταυρούς η Μαρία Λυροπούλου.
***
*ΣΤΗΝ εσωκομματική κάλπη θριάμβευσε ο απερχόμενος γραμματέας Βασ. Ζωγράφος, με 92 σταυρούς στα 203 ψηφοδέλτια των αντιπροσώπων που είχαν αναδειχθεί από τις κομματικές οργανώσεις. Ο καθένας μπορούσε να βάλει μέχρι 8 σταυρούς στο ψηφοδέλτιο. Προφανώς αναγνωρίστηκε η δουλειά του το προηγούμενο διάστημα, η στάση του έτυχε αποδοχής. Και λογικά θα ξαναείναι στο τιμόνι της Νομαρχιακής.
***
*ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ στη σειρά εκλογής τρεις Ελασσονίτες. Ο Γιάννης Καριπίδης με 76, ο Χρήστος Παπαδημητρίου με 61 και ο Σάκης Γκουντρουμπής με 54 σταυρούς. Πάντοτε, σε όλους τους χώρους, η Ελασσόνα πάει μπλοκ.
Κι εν συνεχεία τρεις από τους παλιούς της Νομαρχιακής. Ο Γιώργος Κωσταρόπουλος κι ο Χρήστος Τσιόπας με 48 και ο Γιώργος Γκόγκος με 45 σταυρούς. Κ.ο.κ.
***
*ΟΙ δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ουδόλως ενεπλάκησαν στην εκλογή της Νομαρχιακής. Ούτε καν εμφανίστηκαν στον χώρο της κάλπης, ούτε ο Βασ. Κόκκαλης, μήτε η Άννα Βαγενά. Αντιθέτως, μονίμως παρόντες, όλο το Σαββατοκύριακο στη μεγάλη αίθουσα στου ΕΑΚ, τριγύρω δηλαδή και οι υποψήφιοι και οι εκλέκτορες. Ναι τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, ναι μάσκες και αραιά, αλλά εκεί όλοι μαζί, παρέες και πηγαδάκια και συζητήσεις και καφέδες, χόρτασαν κουβέντα, το φχαριστήθηκαν που συναντήθηκαν μετά από τόσο καιρό με τον αποκλεισμό. Αν γλιτώσουν και τον κορονοϊό, θα φανεί σε λίγες μέρες.
Ζ.

Τέρας, ιερό;
*ΑΚΟΜΗ όμως και όσοι επιτέθηκαν στον Λιγνάδη, γιατί χαρακτήρισε τον Μπιμπίλα μέτριο, δεν τόλμησαν να αμφισβητήσουν το ταλέντο του παραιτηθέντα διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Δεν ίσχυσε το δρυός πεσούσης... Το ιερό τέρας, παρέμεινε ιερό τέρας. Πράγμα που αμφισβητεί ευθέως ο κριτικός θεάτρου Δ. Καλαντζής: Το πώς δημιουργείται όμως ένα «ιερό τέρας», πολύ συχνά είναι μια απόφαση καθαρά πολιτική και κυρίως οικονομική. Είναι δηλαδή η απόφαση κυκλωμάτων που ελέγχουν ολόκληρους τομείς του πολιτισμού και διαχειρίζονται τεράστια κονδύλια. Ο Δημήτρης Λιγνάδης περιβαλλόταν πάντα από μία ορατή μα και αόρατη ασπίδα προστασίας. Όφειλες να του συμπεριφερθείς με το γάντι. Ακόμη και όταν δεν σε υποχρέωναν, αισθανόσουν ότι το όφειλες για να είσαι μέσα στο σύστημα. Ναι, είναι χαρισματικός άνθρωπος. Γοητευτικός όταν τον γνωρίζεις...
***
*ΚΑΙ συνεχίζει περιγράφοντας το βάρος του ονόματος του αείμνηστου πατέρα του Τάσου Λιγνάδη, το πώς βοηθήθηκε να περάσει στη Σχολή του Εθνικού, να ξεκινήσει τη δεκαετή συνεργασία με την ΕΡΤ. Για να παραθέσει σκληρά απορριπτικές θεατρικές κριτικές για δουλειές του Λιγνάδη, από βαριά ονόματα. «Το Βήμα», Κοσμάς Βίδος: «Φτύσε τον βάτραχό σου». «Τα Νέα», Κώστας Γεωργουσόπουλος: «Η φτερού στην Επίδαυρο» - Μια ακραία ξεφτίλα τόσο για τον χώρο της Επιδαύρου όσο και για τον φιλόγελο Αριστοφάνη. «Καθημερινή»: «Μια αποτυχημένη εγχείρηση» - Ήταν κακότεχνη παράσταση, χοντροκομμένη και τελικά παρ’ όλη την «ντεμέκ» σπιρτάδα της, κατέληγε στο χειρότερο απ’ όλα, ήταν ανυπόφορα και μπερδευτικά βαρετή.

Ζ.

 

KELLAS CIU

Με την «Ελευθερία» ανά χείρας προσήλθε στο γραφείο του υπ. Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο Χρήστος Κέλλας, προκειμένου να τον πείσει για την ανάγκη αύξησης των εμβολίων και ενίσχυσης των Εμβολιαστικών Κέντρων στον νομό. Τα δημοσιεύματα που μιλούν για ραντεβού των Λαρισαίων στη Θεσσαλονίκη και την ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, αποτέλεσαν ισχυρό ατού στην επιχειρηματολογία του Λαρισαίου πολιτικού, ο οποίος εξασφάλισε εν τέλει το υπουργικό ok.
Γ.Ρ.

 

KLEIDVMA CIU

*ΓΙΑ απόλυτη σιγουριά, ο ξένοιαστος καβαλάρης.
Ζ.

 

GATA CIU

*ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ λαέ...
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass