Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2021 18:00
*Ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου ακούει τα εύσημα του πρωθυπουργού για λογαριασμό του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου, που κράτησε την ψυχραιμία του και έβγαλαν 63 μαθητές από το διδακτήριο χωρίς να ανοίξει μύτη. «Το είχαμε κάνει μάθημα», θα μπορούσαν να πουν οι μαθητές... *Ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου ακούει τα εύσημα του πρωθυπουργού για λογαριασμό του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου, που κράτησε την ψυχραιμία του και έβγαλαν 63 μαθητές από το διδακτήριο χωρίς να ανοίξει μύτη. «Το είχαμε κάνει μάθημα», θα μπορούσαν να πουν οι μαθητές...

Κεντρικά
*ΜΕΣΟΧΩΡΙ όνομα και πράγμα, στο μέσον της λεκάνης του Τιταρήσιου,

ενδιαμέσως Ελασσόνας και Τυρνάβου, στο κέντρο του κέντρου της χώρας. Γι’ αυτό κι έγινε ο σεισμός αισθητός παντού.
Ζ.

Πολύ κούνημα
*ΤΕΤΟΙΑ εμπειρία, τόσο έντονο κούνημα ποτέ ξανά στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Κάποιοι ηλικιωμένοι μιλούσαν για τον σεισμό του 1954, το «εφτάρι» με επίκεντρο τους Σοφάδες, που συντάραξε όλο τον κάμπο. Και που γκρέμισε πολλά σπίτια ηλικίας και κατασκευής ανάλογης με αυτά που κατέρρευσαν και τώρα στα χωριά όπου και το επίκεντρο. Τον φονικό σεισμό του 1941, τα 6.3 ρίχτερ που ισοπέδωσαν πολλά κτίρια στη Λάρισα, δεν είναι και πολλοί πλέον οι παρόντες που να ήταν τότε σε κατάλληλη ηλικία ώστε να τον θυμούνται σήμερα.
Ζ.

Επαφές
*ΚΙ αφού δεν υπήρξαν θύματα, ευτυχώς, απέμειναν η αναστάτωση κι ο φόβος. Και το ξεσπίτωμα. Βγήκε ο κόσμος έξω από τα σπίτια και τις δουλειές. Κι έμεινε για πολλές ώρες σε χώρους όσο γίνεται ανοιχτούς. Αν μη τι άλλο υπήρξε σύσφιγξη σχέσεων ανάμεσα στους γείτονες.
***
*ΦΥΣΙΚΑ προέκυψε αμέσως μπλοκάρισμα των τηλεφωνικών γραμμών. Οι πάντες ήθελαν να μιλήσουν με τους δικούς τους. Και οι εντός και οι από μακριά επίσης, με συγγενείς και φίλους στη Λάρισα. Ήταν αδύνατο για τα δίκτυα να σηκώσουν το βάρος. Σ’ έναν βαθμό βοήθησαν οι ιντερνετικές επικοινωνίες.
***
*ΥΠΗΡΞΑΝ αμέσως και προσκλήσεις. Στα καινούρια σπίτια, όπου έχει εφαρμοστεί στην κατασκευή τους ο νέος Αντισεισμικός Κανονισμός, αυτά της τελευταίας τριακονταπενταετίας, «ελάτε εδώ, σε μας».
Οι δε Λαρισαίοι μηχανικοί στα δικά τους σπίτια, με αυτοπεποίθηση και χωρίς φόβο. Μπήκαν νωρίτερα μέσα κι όχι βέβαια κάτω απ’ το τραπέζι...
Ζ.

Κομφούζιο
*ΤΟ στάνταρ ίσχυσε, το αναμενόμενο. Όπως αναφέρουν όλα τα σχέδια αντιμετώπισης σεισμού. Το απόλυτο κυκλοφοριακό κομφούζιο στη Λάρισα. Όλοι καβάλα στα αυτοκίνητά τους, είτε για να επιστρέψουν σπίτι τους, είτε για να απομακρυνθούν απ’ αυτό. Συν ο εκνευρισμός, ο φόβος, χαμός, το τέλειο μπλοκάρισμα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Ζ.

Όλοι έξω
*ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΜΥΡΑ σε πάρκα και πλατείες. Κι όσο περνούσε η ώρα, τόσο πιο πολλοί. Βοηθούσε και η λιακάδα, το μεσημεράκι το πέρασαν όλοι με βόλτες. Εκδηλώθηκε επίσης τάση αναχώρησης, από την πόλη για τα χωριά, στην άπλα, με τις αυλές και τα χαμηλότερα σπίτια.
***
*- ΜΕ τι μήνυμα βγαίνουμε τώρα βρε παιδιά; Μετακίνηση 6;
- Λογικό, όσα και τα ρίχτερ.
***
*ΑΓΧΟΣ και μεγάλη ανησυχία με τους εγκλωβισμένους. Ηλικιωμένοι, καθηλωμένοι, κατάκοιτοι, ασθενείς. Ψύχραιμοι οι περισσότεροι κι ο Θεός βοηθός. Βγείτε έξω εσείς, η σύσταση των παλιών προς τους νεότερους.
***
*ΟΙ γνωστοί ήρωες έδωσαν άλλη μια φορά εξετάσεις. Όλοι βγήκαν έξω από τους χώρους εργασίας. Όλοι εκτός από τους υγειονομικούς. Γιατροί, νοσηλευτές, πρώτοι και καλύτεροι οι διευθυντές έμειναν μέσα στις κλινικές, δίπλα στους νοσηλευόμενους που δε θα μπορούσαν να μετακινηθούν.
Ζ.

Φήμες, φήμες...
*ΚΙ ύστερα άρχισαν οι φήμες. Και έμαθα και άκουσα και είπε ένας γνωστός, δε θέλει πολύ ο φοβισμένος κόσμος. Κι όλα συνέκλιναν σε δήθεν πληροφορία μέσα απ’ την Αεροπορία της Λάρισας, ότι στις 3 το μεσημέρι θα ακολουθούσε πολύ μεγάλος σεισμός, ίσως και 8 ρίχτερ. Ούτε στην Ιαπωνία. Και γιατί απ’ την Αεροπορία; Ίσως επειδή εκεί εδρεύει η Μετεωρολογική κι έγινε η σύνδεση με τη Σεισμολογία; Μετεωρολογικοσεισμολόγοι; Μάλλον άκουσαν τους σεισμολόγους να μιλούν για το επόμενο κρίσιμο τρίωρο, που θα μπορούσε να κάνει κι άλλον μεγάλο σεισμό, όπως και έκανε δηλαδή ισχυρούς μετασεισμούς, έκανε ο άλλος τον αυθαίρετο υπολογισμό, του βγήκε 3 η ώρα.
***
*ΜΑ πρόβλεψη σεισμού και στην ώρα, μα και στο μέγεθος; Με τέτοια ακρίβεια; Μακάρι να μπορούσαν οι σεισμολόγοι. Ώστε να ειδοποιηθεί ο κόσμος, να δουλέψει η γραμμή 112 με μηνύματα και να αποφύγουν όλοι τον κίνδυνο. Δε γίνεται όμως ακόμη.
***
*-ΒΡΕ είκοσι σκυλιά έχουμε στην επιχείρηση, έλεγε Λαρισαίος. Και να μη γαυγίσει πριν, προειδοποιητικά, ούτε ένα; (Θα ήταν πονηρός ο σεισμός).
Ζ.

Μέσα ή έξω;
*-ΠΗΓΑΝ να μας κλειδώσουν μέσα κι εμείς τα καταφέραμε και κλειδωθήκαμε έξω, διαπίστωσε ο Λαρισαίος.
***
*ΕΝ τω μεταξύ έξω φυσικά χθες και οι θετικοί, όσοι βρίσκονταν κλεισμένοι σπίτι σε καραντίνα. Ανάκατα με όλους τους υπόλοιπους. Πολυκοσμία στους ανοιχτούς χώρους, άλλοι να κάθονται, άλλοι σε πηγαδάκια, επί ώρες οικογένειες σε συρροή.
Επιπλέον, ποια μέτρα, τι μάσκες κι αποστάσεις, όλα χαλάρωσαν. Λογικά, αναμένεται έκρηξη περιστατικών κορονοϊού στη Λάρισα, τις επόμενες ημέρες.
***
*- Ή από κορονοϊό θα πάμε ή από σεισμό.
- Μένουμε σπίτι ο λοιμωξιολόγος, έξω από το σπίτι ο σεισμολόγος. Ποιος επιστήμονας προηγείται;
- Η Πολιτική Προστασία που χειρίζεται και τις δύο κρίσεις, το σκέφτεστε; Στα πρόθυρα της σχιζοφρένειας.
Ζ.

Ένα βράδυ πριν
*ΕΠΕΣΕ αμέσως η ιδέα, από το μεσημέρι, για χθες το βράδυ.
- Τσικνοπέμπτη απ’ την Τετάρτη παιδιά, πάω χασάπη....
Αφού οι γείτονες θα έμεναν έξω, «ας ψήσουμε στο απέναντι οικόπεδο»...
Ζ.
Γκαντεμιά;
*ΗΤΑΝ και οι καλά πληροφορημένοι Λαρισαίοι που γνώριζαν για τα γενέθλια του Πρωθυπουργού, οι οποίοι υπερθεμάτιζαν.
- Τι άλλο με τον Μητσοτάκη; Αμάν...
- Λιγάκι υπομονή. Το ηφαίστειο της Σαντορίνης; Οι εξωγήινοι πότε;
Ζ.

Καλπάζοντας
*Η εγγονή είχε πάει χθες το πρωί από τη Λάρισα στη γιαγιά της στην Ελασσόνα. Την πήρε να πάνε στο σούπερ μάρκετ μαζί, εκεί τις βρήκε το συμβάν.
- Γιαγιά, σεισμός...
Κι εκείνη, που πηγαίνοντας παραπονιόταν, αχ δεν μπορώ, πονάνε τα πόδια μου, βόηθα με κορίτσι μου, με το που συνειδητοποίησε τον σεισμό, άρπαξε το μπαστούνι παραμάσχαλα και καλπασμός, πρώτη βγήκε απ’ το μαγαζί.
***
*ΜΕΤΑ, που γύρισαν σπίτι και ηρέμησαν εκεί που κάθονταν στην αυλή, λέει η γιαγιά.
- Βρε κορίτσι μου, εσύ ξέρεις... Δεν πιάνεις να με κουρέψεις; Να μην τρέχω στην κομμώτρια τώρα με τον κορονοϊό. Να εδώ στην αυλή θα το κάνουμε, μη μπούμε και μέσα...
Εκείνη την ώρα ακούστηκε ψηλά το ελικόπτερο, από εκείνα που περιπολούσαν στη σεισμόπληκτη περιοχή.
-Τι κούρεμα καλέ γιαγιά τέτοια ώρα; Μας βλέπουν απ’ το ελικόπτερο, στα κανάλια θα μας βγάλουν.
Ζ.
Ανταποκρίθηκαν
*Ο Κ. Αγοραστός, μαζί με τον αρμόδιο συνεργάτη του Ν. Λιούπα, εξαφανίστηκαν αμέσως. Ναι, εξαρχής στο αυτοκίνητο και καρφί επιτόπου, στο μέτωπο, πρώτοι σε όλα και παντού, να δώσουν λύσεις στην πληγείσα περιοχή.
Εκεί ενημερώθηκαν για τα «fake», τις φήμες για μεγάλο μετασεισμό. Αμέσως ανέβασαν στο ίντερνετ κατηγορηματική διάψευση, καθησυχάζοντας τον κόσμο. Χρήσιμοι, ανταποκρίθηκαν.
***
*ΤΟ σύστημα λειτούργησε και στη Λάρισα. Μακριά μεν απ’ το επίκεντρο, πρακτικά χωρίς συνέπειες, αλλά το κούνημα και η ανησυχία στο ζενίθ. Αμέσως ο Απ. Καλογιάννης έθεσε σε πλήρη ετοιμότητα το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, στις ισόγειες απολύτως αντισεισμικές, τις ξύλινες εγκαταστάσεις στο Φυτώριο, στη Νεάπολη.
Ζ.

Εκπαιδευμένοι
*ΚΑΠΟΙΟΙ κοροϊδεύουν όταν στα σχολεία γίνονται ασκήσεις για περίπτωση σεισμού, λένε ότι θέλουν οι εκπαιδευτικοί να χάσουν μάθημα. Να όμως που η προπόνηση απέδωσε.
Σε όλα τα σχολεία τα παιδιά βγαλμένα στην αυλή, καταμετρημένα, με ψυχραιμία και τάξη. Κι έξω απ’ τα κάγκελα κάποιοι γονείς ανάστατοι, να φωνάζουν καλώντας με απόγνωση τα παιδιά τους, ορισμένοι να κλαίνε κιόλας.
Ευτυχώς, δάσκαλοι, καθηγητές και διευθυντές ήξεραν πώς να ελέγξουν την κατάσταση.
Ζ.

Διαφορετικά
*Η Αττική και άλλοι 18 νομοί στο βαθύ κόκκινο με εφαρμογή ανάλογων μέτρων. Ανάμεσά τους και η Λάρισα. Σε ξεχωριστή θέση όμως λόγω του σεισμού. Η Λάρισα λοιπόν σε χρώμα βυσσινί.
Ζ.

Νέα μέτρα
*ΕΙΝΑΙ κι ο κορονοϊός και να θέλουν οι Λαρισαίοι δεν τους αφήνουν να τον ξεχάσουν και ορθώς.
- Από δω και πέρα θα εφαρμόσουμε τα έξυπνα μέτρα διότι προφανώς μέχρι τώρα εφαρμόζαμε τα ηλίθια.
***
*- ΑΦΟΥ απέτυχαν τα μέτρα ακορντεόν, το πιθανότερο είναι να ανακοινώσουν μέτρα κλαρίνο.
***
*- ΦΕΤΟΣ την άνοιξη, θα φορεθεί πολύ το άσπρο λέει. Για ζουρλομανδύες μιλάνε μάλλον.
***
*- ΔΕ φταίει η καραντίνα παιδιά... Και πριν ψυχολογικά είχαμε, απλά τώρα υπάρχει και δικαιολογία.
Ζ.

Με πρόγραμμα
*Ο Τ.Ζ. είχε καταρτίσει το εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα.
- Δευτέρα: Δικηγόροι.
- Τρίτη: Λοιμωξιολόγοι.
- Τετάρτη: Σεισμολόγοι.
- Πέμπτη: Μετεωρολόγοι.
- Παρασκευή: Λοιμωξιολόγοι.
- Σάββατο: Στην Υγειά μας ρε παιδιά.
- Κυριακή: Ρεπό. (Μονότονοι έχουν γίνει. Εν τω μεταξύ προστέθηκαν κάποιες έκτακτες εμφανίσεις των σεισμολόγων).
Ζ.

Με άλλα λόγια
*ΤΟΣΑ επί τόσα ίσον τόσα, παρέθεσε τους αριθμούς ο αρμόδιος υπουργός Β. Κοντοζαμάνης, για να συμπεράνει απαντώντας προχθές στη Βουλή ότι ο εμβολιαστικός «σχεδιασμός βαίνει καλώς» και στη Λάρισα, καθώς «μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχουμε καλύψει τουλάχιστον το σύνολο των ευπαθών ομάδων...». Καλό Ιούνιο και αν δηλαδή, λένε να έχουν τελειώσει με τους ηλικιωμένους...
Εν τω μεταξύ περίπου το ίδιο είχε πει λίγο πριν και ο Λαρισαίος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που είχε κάνει την ερώτηση, γι’ αυτό τους κατηγόρησε. «Αν συνεχιστεί μ’ αυτόν τον ρυθμό, το 50% στη Λάρισα θα εμβολιαστεί καλό φθινόπωρο, τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη...», είπε, οπότε μάλλον πιο αισιόδοξος κι απ’ τον Υπουργό εμφανίστηκε ο Β. Κόκκαλης.
(Οι κυβερνώντες εμφανίζουν ένα μικρό βέρτιγκο. Και βέβαια δε λένε πόσο πιο μπροστά είναι το πρόγραμμα στην Αθήνα και γιατί...).
Ζ.

Περνάει
*ΜΑΡΤΙΟΣ πια, σταθεροποιήθηκε και το 2021.
- Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, το λοκντάουν ίδιο μένει.
- Λείπει ο Μάρτης απ’ το λοκντάουν;
***
*- ΚΙ ο καιρός περνάει...
- Σωστά. Για πότε θα γκρινιάζουμε που πέφτουν τα Χριστούγεννα Σάββατο και θα είμαστε κλεισμένοι απ’ τις 6, χαμπάρι δε θα πάρουμε.
Ζ.

Μπράβο!
ΚΑΙ τα σωστά να λέγονται (και να γράφονται)...
Έκαναν την καθιερωμένη άσκηση-βόλτα τους, περιπατητές συμπολίτες, χθες το πρωί στην οδό Τσιτσάνη της Ν. Πολιτείας, όταν διαπίστωσαν μεγάλη διαρροή νερού από υπόγειο αγωγό.
Τηλεφώνησαν στην Υπηρεσία Πρασίνου και το ανέφεραν.
Μετά από ώρα, τελειώνοντας τη βόλτα και επιστρέφοντας στις «βάσεις» τους, εξεπλάγησαν ευχάριστα, καθώς η βλάβη είχε επιδιορθωθεί με εμφανή τα «ίχνη» από τις εργασίες του συνεργείου (προφανώς της ΔΕΥΑΛ), που είχε επιληφθεί.
Και θεώρησαν καθήκον τους να απονείμουν τα εύσημα, μέσω της «Ε», για την αντίδραση και κυρίως την αμεσότητα δράσης της υπηρεσίας.
Συνυπογράφουμε, με την ευχή να μην πρόκειται για εξαίρεση, αλλά να βρισκόμαστε κοντά στην εποχή που δε θα χρειάζεται να μας εκπλήσσουν πράγματα που αλλού θεωρούνται αυτονόητα και δεδομένα.
Δ.Χ.

Αυστηρή κριτική
*ΔΕΝ είναι αντιπολίτευση, νεοδημοκράτες είναι ο πρόεδρος Ντ. Γιαννακόπουλος κι οι υπόλοιποι στον Ιατρικό Σύλλογο. Δε διστάζουν όμως να επικρίνουν τους κυβερνώντες για τους χειρισμούς τους στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Άλλη μια φορά κριτική για τη λειτουργία των σχολείων, «το είχαμε επισημάνει ότι θα συμβεί αρκετές μέρες πριν, όμως δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε».
Ή για τη διαπίστωση «η χαλάρωση επιτήρησης» των ιδιωτικών κλινικών από τον ΕΟΔΥ και «η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό του προσωπικού τους που δημιουργεί εστίες υπερμετάδοσης». Η σκληρή πραγματικότητα επιβεβαιώνει τον ΙΣΛ, κανείς όμως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για παραλείψεις και λάθη.
(Υπάρχει όμως κριτής που βλέπει. Όχι ο επουράνιος).
Ζ.

Ψήνοντας
*ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ έφτασε, οπότε έγινε κατανοητό στους Λαρισαίους.
- Περιμένουμε σαν τρελοί την Τσικνοπέμπτη, λες και τις άλλες μέρες τρώμε μπάμιες.
***
*-ΜΙΛΑ της ρε Γιώργο...
- Και τι να της πω;
- Πες της κάτι επίκαιρο.
- Μαρία, αγόρασες κάρβουνα για την Τσικνοπέμπτη;
Ζ.

 

 DAMASI CIU

*Ο Δαμασιακός έπαιξε χθες εντός έδρας, κυρίως οι παλαίμαχοι, και σκόραρε κιόλας στην ψυχραιμία.
Ζ.

 

PAPASTERGIOY CIU

*ΑΠΟ τους πρώτους που κατέφτασαν στον Τύρναβο ήταν ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου. «Ηρθαμε να συμπαρασταθούμε στη Δημοτική Αρχή Τυρνάβου, προκειμένου να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που υπάρχουν για την αποκατάσταση των ζημιών. Έχουμε την εμπειρία από την Καρδίτσα και τον «Ιανό» και από άλλες περιοχές και πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά» δήλωσε στην «Ε».

 

GENEULIA CIU

*ΔΕΝ ήθελε πολύ ο σεισμογράφος του χιουμορίστα Λαρισαίου.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass