Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2021 18:00
*ΤΗ μέρα είναι πολύ καλά στο Δαμάσι, ήλιος και γρασίδι, άμα βραδιάζει όμως αλλάζει ο χαβάς. Ζ. *ΤΗ μέρα είναι πολύ καλά στο Δαμάσι, ήλιος και γρασίδι, άμα βραδιάζει όμως αλλάζει ο χαβάς. Ζ.

Ρίχτε Ρίχτερ
*- ΚΑΙ να που το πρώτο δίμηνο του ‘21 έχει κάνει ήδη το φοβερό 2020 να μοιάζει με παιδική χαρά. Ρίχτε Ρίχτερ...


(Οι Λαρισαίοι σχολιάζουν την επικαιρότητα στο παγκάκι στη λιακάδα).
***
*- ΤΑ έκτακτα δελτία ειδήσεων γίνονται άμα συμβεί κάτι στην Αθήνα, χιόνι στα βόρεια προάστεια και τέτοια. Άμα κάνει έξι Ρίχτερ στην Ελασσόνα το αναφέρουν την άλλη μέρα. Γι’ αυτό άλλωστε τα λένε και αθηναϊκά κανάλια.
***
*- ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ σεισμολόγοι και λοιμωξιολόγοι. Όχι επειδή οι μεν λένε «βγείτε έξω» κι οι δε «μείνετε μέσα». Διαφωνούν μεταξύ τους, σεισμολόγος με σεισμολόγο για το αν ο σεισμός είναι μετάλλαξη του προηγούμενου και λοιμωξιολόγος με λοιμωξιολόγο για τα πόσα ρίχτερ προκαλεί η διασπορά του κορονοϊού.
Ζ.

Βελτιωτικά
*ΝΕΑ μέτρα, έξυπνα μέτρα, οι Λαρισαίοι έχουν ωστόσο βελτιωτικές επισημάνσεις.
- Ανακοινώθηκε η απαγόρευση μετακινήσεων από γειτονιά σε γειτονιά. Αν δεν πετύχει θα ακολουθήσει απαγόρευση μετακίνησης από δωμάτιο σε δωμάτιο.
***
*- ΣΤΟ κόκκινο τόσες περιοχές, άλλες σε πιο κόκκινο, άλλες σε βαθύ κόκκινο. Σε λίγο την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας θα αναλάβει η Δέσποινα Μοιραράκη και θα μιλά για τα μέτρα στις μπορδοροδοκόκκινες περιοχές.
***
*- ΤΟ πιο έξυπνο μέτρο πάντως ήταν η απαγόρευση του ψαροντούφεκου. Γλιτώσαμε την υποβρύχια διασπορά.
Ζ.

Εξαίρεση
*ΑΠΟΛΥΤΩΣ λογικό, αλλά δεν επικρατεί πάντα, ούτε εύκολα η λογική. Τι σκληρό λοκντάουν να εφαρμοστεί στη Λάρισα που τη χορεύει ο σεισμός, τι καραντίνα να υπάρξει στα σεισμόπληκτα χωριά... Η συζήτηση ήταν έντονη, ο Κ. Αγοραστός χτύπησε το χέρι στο τραπέζι κατά την τηλεφωνική λογομαχία που είχε με τον Ν. Χαρδαλιά. Κι έτσι πριν ηρεμήσει ο Εγκέλαδος, η περιοχή θα εξαιρείται των νέων μέτρων.
Ζ.

Οι επί τόπου
*ΑΜΕΤΡΗΤΟΙ επισκέπτες επί τόπου, όλοι αυτοί οι πολιτικοί παράγοντες που έσπευσαν να δουν την κατάσταση και να συμπαρασταθούν κάνοντας δηλώσεις και βγάζοντας φωτογραφίες, θα πρέπει τελικά να ήταν συνολικά περισσότεροι από τους σεισμόπληκτους. Η περιοχή της Ποταμιάς αποδείχθηκε πεδίο δόξης λαμπρό, στέφθηκε από επιτυχία η προσπάθεια υποστήριξης των πολιτικών σχεδίων του καθενός. Διότι δεν είναι να τους δουν μόνο οι σεισμόπληκτοι, σάμπως πόσοι είναι, στόχος να φανεί η παρουσία σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο «κινείται ο δικός μας, δραστήριος και ευαίσθητος, σπεύδει...». Αλλά και να μην πήγαιναν πάλι...
***
*ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ έκαναν οι πρόεδροι σε Δαμάσι, Μεσοχώρι και Κουτσόχερο, ώστε να τους εξυπηρετήσουν όλους, να υποδεχτούν τη συμπαράστασή τους. Και οι σεισμόπληκτοι θα έβγαλαν μάλλον βάρδιες υποδοχής. Όλοι οι βουλευτές εκεί, μα όλοι μηδενός εξαιρουμένου. Αυτοδιοικητικοί πάσης φύσεως και βεληνεκούς, όχι μόνο οι επικεφαλής ή οι έχοντες κάποια εξουσία, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, κομπανίες ολόκληρες. Να κι άλλη εναλλακτική μορφή ανάπτυξης της επαρχίας. Σεισμοτουρισμός.
Ζ.

Παντρολογήματα
*ΓΙΑ μια υπογραφή παραλίγο να μείνουν ανύπαντροι. Ζευγάρι Λαρισαίων παντρευόταν τη μέρα του μεγάλου σεισμού στον Μύλο του Παππά, με τελετάρχη τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Πάνο Σάπκα. Την ώρα που έπρεπε να βάλουν την υπογραφή για την εγκυρότητα του γάμου χτύπησε ο Εγκέλαδος. Ψύχραιμοι όμως όλοι τους μόλις σταμάτησε η γη να σείεται, βάλανε τις υπογραφές και βγήκαν έξω. Καθόλου δεν το θεώρησαν σημάδι, τουναντίον μάλιστα ήθελαν και φωτογραφίες να βγάλουν. Να ζήσουν τα παιδιά! Σίγουρα θα τους μείνει αξέχαστος ο γάμος.
Ν.Π.

Κατόπιν μη εορτής
*ΣΤΑ απόνερα της Τσικνοπέμπτης ακόμη οι Λαρισαίοι, ίσως επειδή δεν τη φχαριστήθηκαν καθόλου φέτος.
- Τρως πανσέτα πρωί-πρωί με τον καφέ;
- Είχε μείνει από χθες κι είπα να μην πάει χαμένη.
***
*- Η μικρή ρωτούσε αν η Τσικνοπέμπτη είναι αργία. «Όχι παιδί μου, αλλά έπρεπε».
***
*- ΝΑ ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το κοτόπουλο δεν είναι φαγητό Τσικνοπέμπτης. Είναι κάτι σαν τον ντεκαφεϊνέ καφέ.
***
*- ΚΑΙ από το πολύ φαγητό να πηγαίναμε, ως κρούσματα θα μας ανακοίνωναν.
***
*ΕΙΝΑΙ Τσικνοπέμπτη κι η Λαρισαία Κοζανίτισσα Ι. Σ. περιγράφει: χωρίς χάλκινα, με μάσκα όχι αποκριάτικη και χωρίς σερπαντίνες, αντί να χορεύει κετελαπόγκο, ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες από και προς τον τρίτο, κάθε φορά που κουνάει. Μπαμπολέιο...
Ζ.

Μόνο με σεισμό
*- ΑΜΑΝ βρε συ... Έπρεπε να γίνει σεισμός για να σε δούμε...
Την κλασική έκφραση προς σπανίως εμφανιζόμενο έως εξαφανισμένο, επιβεβαίωσε ο Κυρ. Βελόπουλος. Ο πρόεδρος της «Ελ. Λυ.» τυγχάνει
βουλευτής Λαρίσης, ο ίδιος λογικά δε θα το θυμάται. Χθες επισκέφθηκε την εκλογική του περιφέρεια, για να πάει στους σεισμόπληκτους. Ήταν η πρώτη του επίσκεψη από τις εκλογές. Σύντομα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε και δεν είχε πατήσει καθόλου. Έπρεπε να γίνει σεισμός;
Ζ.

Να σείεται
*ΣΤΟΝ απόηχο των γενεθλίων Μητσοτάκη, συνεχίστηκαν οι χιουμοριστικές δονήσεις Λαρισαίων.
- Αυτά είναι γενέθλια... Να σβήνεις κεράκια και να σείεται ο τόπος.
- Υπομονή παιδιά, ψυχραιμία, 10 λεπτά μείνανε να περάσει η μέρα.
- Προλαβαίνουμε και έναν 7άρι σεισμό μέχρι τα μεσάνυχτα πάντως.
***
*- ΔΥΟ σεισμοί την ίδια μέρα στη Νέα Ζηλανδία, 6.9 και 7.2 Ρίχτερ. Γιορτάζουν παγκοσμίως τα γενέθλια του ηγέτη μας.
***
*- HAPPY Ρίχτερ to you, Happy Ρίχτερ to you, Happy Ρίχτερ dear president, Χάπι Ζάναξ to me.
***
*- ΚΙ αείμνηστος επίτιμος καμαρώνει από κει ψηλά: Παιδί μου έχεις ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Είμαι περήφανος για σένα. Πέτρα κουνάς, όλο το βουνό κατεβαίνει.
***
*Ο Λαρισαίος Α. Π. έχει εντελώς διαφορετική προσέγγιση: «Να έχει καλά ο Θεός τον Πρωθυπουργό γιατί έναν χρόνο άντεξε πολλά μαρτύρια».
- Γιατί δεν πάει να τα αντέξει μόνος του, τι μας θέλει για παρέα... (Η παρέμβαση του απελπισμένου).
Ζ.

Εκτός λογικής
*AKATANOHTH, πέρα από κάθε λογική η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη διαχείριση των συνεπειών του σεισμού.
- Εδώ έγιναν όλα κεραμιδαριό κι η Κεραμέως τον χαβά της, έλεγαν Λαρισαίοι εκπαιδευτικοί. Που δεν το πίστευαν. Έκλεισαν λέει τα σχολεία, οπότε, τι; Τηλεκπαίδευση πάλι. Τυφλοσούρτης. Τι σεισμός, τι κορονοϊός.
Αντέδρασε η εκπαιδευτική κοινότητα στον παραλογισμό. Οι δάσκαλοι δεν μπαίνουν στα σχολεία, οι μαθητές είναι έξω από τα σπίτια τους, πώς θα γίνει μάθημα;
Δε σκέφτηκαν έστω να δώσουν ραντεβού στα πάρκα, για διδασκαλία διά ζώσης. Τελικά το είδαν το αδιέξοδο μπροστά τους, ανέκρουσαν πρύμναν οι αρμόδιοι και πάλι καλά δηλαδή.
Τόσα μαθήματα έχουν χαθεί φέτος, εκείνα του σεισμού τούς τρέλαιναν;
Ζ.

Σωσμός;
*ΘΑ έχει ενδιαφέρον αν ισχύσει τελικά και στην πληγείσα περιοχή της Ελασσόνας το παλιό ρητό. Ότι μερικές φορές ο σεισμός γίνεται σωσμός. Καθώς δεν υπήρξαν θύματα, οι αποζημιώσεις και οι πάσης φύσεως διευκολύνσεις που παρέχονται σε σεισμόπληκτους μπορεί να λειτουργήσουν θεραπευτικά για όλο τον κόσμο. Πολλές δεκαετίες συμβαίνει αυτό κι έτσι πρέπει.
Ζ.

Στο σύνορο
*ΛΕΣ και συγκρούονται οι τεκτονικές πλάκες των Δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας, ακριβώς ανάμεσα ο σεισμός, από Δαμάσι για Μεσοχώρι. Πάντως οι δήμαρχοι Γάτσας και Κόκουρας δεν τσακώνονται, διεκδικώντας την πατρότητα.
***
*ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ πλήθος κι όλη μέρα «Καρουζέλ».
- Ζαλίζουμι, αντραλίζουμι. Απ’ του τσίπρου είνι λες; Οι Τυρναβίτες κουνιούνται, αλλά δεν ξέρουν αν είναι απ’ τον σεισμό ή απ’ τα πιόματα. Στις παράνομες συναντήσεις τους, γίνονται και τέτοιες μα κι απ’ τα σπιτίσια. Περνάει και το άγχος του σεισμού. Τσίπουρο το αντισεισμικό.
Ζ.

Συμπαράσταση
*ΜΠΟΡΕΙ στην πρωτεύουσα κάποιοι να σφυρίζουν αδιάφορα για τον σεισμό που χτύπησε τη Θεσσαλία, όμως αυτό δεν ισχύει για τον κόσμο που με κάθε τρόπο στέλνει μηνύματα συμπαράστασης. Ένα από αυτά συγκίνησε και τον αντιδήμαρχο Π. Σάπκα. Το συγκρότημα Queen’s Six από το κάστρο του Windsor της Αγγλίας που είχε φιλοξενηθεί στο πλαίσιο συναυλίας στο Δημοτικό Ωδείο, πληροφορήθηκε τα νέα και έσπευσε να δηλώσει τη συμπαράστασή του. Γιατί σε μια δύσκολη στιγμή, τα μικρά είναι που κάνουν τη διαφορά.
Ν.Π.

Να βοηθήσουν
*«ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ να νικήσουμε την κατάθλιψη, λόγω των δύσκολων ημερών», παροτρύνει μέσω των «Ψ» η Λαρισαία Σ. Μπ. «και έχοντας αίσθηση του χιούμορ, σας συστήνω, εάν θέλετε, να παρακολουθείτε την ομάδα μας στο facebοok «Ο,τι ήθελε προκύψει». Πιστεύω, ότι θα βρείτε στοιχεία χρήσιμα».
Ζ.

Για καφέ
*Ο βουλευτής αναφέρει πως βρισκόταν σε λόμπι κεντρικού ξενοδοχείου, το οποίο λειτουργεί νόμιμα, σε συνάντηση με δημοσιογράφο, φορώντας μάσκες και τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα.
Ο ίδιος εξήγησε στο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ότι δεν έχουν παραβιαστεί τα περιοριστικά μέτρα και πως λειτουργεί στο πλαίσιο των βουλευτικών του καθηκόντων, επιδεικνύοντας και τη βουλευτική του ταυτότητα. Και μετά σου λέει, κάτω απ’ τη γλώσσα το ψέμα οι πολιτικοί. Διότι, τι είχε συμβεί;
***
*Ο Καλαματιανός βουλευτής της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης, πήγε για καφέ με φίλο του δημοσιογράφο σε ξενοδοχείο στο Κολωνάκι. Δεν ήταν ένοικοι, θαμώνες της καφετέριας μόνο. Πέρασαν οι ελεγκτές, έπεσαν τα τριακοσάρια, όπως και έπρεπε.
Του τράβηξαν μετά και τ’ αυτιά απ’ το κόμμα. (Τα πράγματα έχουν συχνά δύο όψεις).
Ζ.
2 χλμ.
*ΝΕΑ μέτρα, νέα αστεία Λαρισαίων.
- Να υπολογίσετε τις μερίδες σας στο φαγητό ώστε να καίγονται μέχρι τα 2 χιλιόμετρα.
***
*Ο Λαρισαίος πανεπιστημιακός Κ.Κ. τα έχει βάλει κάτω τα πράγματα, τα μελέτησε: Με τη βοήθεια του Google-Earth, μέτρησα ότι το γεωμετρικό κέντρο του μεγάλου σούπερ μάρκετ που ψωνίζουμε απέχει από το σπίτι μας σε ευθεία γραμμή 2.037 μέτρα.
Η πτέρυγα με τους καφέδες, βρίσκεται 40 μέτρα νότια του γεωμετρικού κέντρου, δηλαδή 1.997 μέτρα από το σπίτι μας. Άρα μπορώ να αγοράσω νόμιμα καφέ.
Εάν όμως θελήσω να αγοράσω απορρυπαντικά, προς στην άλλη άκρη του κτιρίου, σε απόσταση 2.077 μέτρα από το σπίτι, είναι παράνομο; Θα πρέπει τα απορρυπαντικά να τα πάρω από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς μου; Τι απαντά ο αρμόδιος Υπουργός σε έναν σωστό πολίτη - φυτό όπως είμαι εγώ;
***
*Ο Ν.Σ. πάλι, προσφέρει σιγουριά με τις αποστάσεις: εύκαμπτη τριχιά σε κουλούρες 2 χιλιομέτρων. (Νέα επενδυτική ευκαιρία).
Ζ.

Τα βάζα;
*ΦΥΣΙΚΑ και θα δοθούν αποζημιώσεις και επιχορηγήσεις στους σεισμοπαθείς, για καταρρεύσεις κτιρίων, αλλά και για τις οικοσκευές που καταστράφηκαν.
Το πρόβλημα θα είναι αλλού όμως, για τα συνεργεία που θα εκτιμούν τις ζημιές. Ήδη άρχισαν να διαμαρτύρονται, ανήσυχες κάποιες Τυρναβίτισσες.
Τι θα γίνει με τα αγαπημένα βάζα που έσπασαν απ’ τον σεισμό; Με τις ακριβές κρυσταλλιέρες που συνετρίβησαν; Θα υπάρξει αποζημίωση και ποιος θα εκτιμήσει την αξία τους;
(Σημειωτέον ότι ανάλογες καταστροφές έχουν σημειωθεί και σε σπίτια Λαρισαίων και σε άλλες γειτονικές περιοχές).
Ζ.

Πρωτόγνωρο
*ΟΙ νεότεροι κυρίως, τριαντάρηδες και σαραντάρηδες, ζευγάρια με τα παιδιά τους μαζί έξω για πολλές ώρες εξαρχής, αρκετοί έφυγαν εκτός πόλης επίσης, πολλοί κοιμήθηκαν δυο βράδια στα αυτοκίνητά τους, είναι η κατηγορία του πληθυσμού που φοβήθηκαν περισσότερο απ’ τον σεισμό. Είναι που δεν τους είχε τύχει ξανά;
Οι περισσότεροι το έριξαν στα μικρά παιδιά τους, τα οποία λέει τρομοκρατήθηκαν. Ανατροφοδοτούμενος φόβος οικογενειακώς;
***
*ΠΑΝΤΩΣ και άνθρωποι εκατό χρονών έλεγαν ότι δεν ένιωσαν ξανά τέτοιον σεισμό. Ίσως επειδή το 1954 και το ‘57 ήταν έξω, στην αυλή, στα χωράφια. Είναι άλλη η αίσθηση μέσα στο σπίτι, πολύ πιο έντονη.
Ζ.

Ψυχιατρείο
*ΟΙΚΤΙΡΟΥΝ την κατάσταση οι Λαρισαίοι, τι άλλο να κάνουν.
- Παλιά όταν λέγαμε «έχω καιρό να βγω έξω» εννοούσαμε το εξωτερικό. Τώρα μιλάμε για την εξώπορτα.
***
*- ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ εκεί;
- Ναι.
- Εδώ να δεις...
***
*- ΑΓΟΡΑΣΑ μαγιό. Αν δεν πάω διακοπές, θα το φοράω όταν πλένω τα χαλιά.
Ζ.

 

TSIKNOPEMPTH CIU

*ΕΙΧΕ και συλλογική κλασική Τσικνοπέμπτη στη Λάρισα, σποραδικά μεν, αλλά είχε.
Σεισμού επιτρέποντος.
Ζ.

 

LIOYPAS CIU

Αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά και γράφοντας πολλά χιλιόμετρα κινήθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Λιούπας μαζί με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασίλη Πινακά στις σεισμόπληκτες περιοχές, Τύρναβο, Δαμάσι, Αμούρι, Μεσοχώρι. Ο αντιπεριφερειάρχης Νεολαίας φορώντας το κίτρινο μπουφάν της Πολιτικής Προστασίας ξενύχτησε μαζί με τους νέους, οι οποίοι προτίμησαν να διανυκτερεύσουν στις πλατείες, μαζεμένοι γύρω από μία φωτιά.
Γ.Ρ.

 

KELLAS CIU

Στο ελικόπτερο με το κυβερνητικό κλιμάκιο ο Χρήστος Κέλλας είχε την ευκαιρία να δει από ψηλά μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο την κατάσταση που επικρατούσε στον σεισμόπληκτο Τύρναβο. Φυσικά ευχαρίστησε τον Αρχηγό για την πολύτιμη συνεισφορά του στρατού, στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Γ.Ρ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass