Ψιθυριστά και AΛΛA

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2021 18:10
*ΑΜΕΣΗ και καθοριστική δείχνει να είναι η κυβερνητική παρέμβαση για τη στέγαση των κατοίκων των Δήμων Ελασσόνας. Το μέγεθος της καταστροφής το διαπίστωσε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας. Τουλάχιστον 10 Κοινότητες σε πρώτη φάση και εκτεταμένες ζημιές σχεδόν σε όλα τα κτίρια και τα σχολεία της Δημοτικής Ενότητας Ποταμιάς και της Ελασσόνας.  Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιείται. Είχε ήδη μεριμνήσει ο Κ. Αγοραστός. Από αύριο λογικά θα αρχίσουν να διατίθενται τα χρήματα στις οικογένειες που έμειναν χωρίς α’ κατοικία και θα ακολουθήσει οικονομική ενίσχυση, τόσο για την αποζημίωση των οικοσυσκευών, όσο και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις. Ευελιξία και συντονισμός χρειάζεται…  *ΑΜΕΣΗ και καθοριστική δείχνει να είναι η κυβερνητική παρέμβαση για τη στέγαση των κατοίκων των Δήμων Ελασσόνας. Το μέγεθος της καταστροφής το διαπίστωσε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας. Τουλάχιστον 10 Κοινότητες σε πρώτη φάση και εκτεταμένες ζημιές σχεδόν σε όλα τα κτίρια και τα σχολεία της Δημοτικής Ενότητας Ποταμιάς και της Ελασσόνας. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιείται. Είχε ήδη μεριμνήσει ο Κ. Αγοραστός. Από αύριο λογικά θα αρχίσουν να διατίθενται τα χρήματα στις οικογένειες που έμειναν χωρίς α’ κατοικία και θα ακολουθήσει οικονομική ενίσχυση, τόσο για την αποζημίωση των οικοσυσκευών, όσο και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις. Ευελιξία και συντονισμός χρειάζεται…

Άστατος


*ΠΟΛΥ ωραία εποχή. Η μέρα μεγαλώνει αισθητά, το καλοκαιράκι μάς κλείνει το μάτι.
- Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα, δεν βγήκε τυχαία...
***
*- ΣΥΝΗΘΩΣ όμως σε παγιδεύει ο άστατος, ο παιχνιδιάρης Μάρτης: Μη σε γελάσει ο βάτραχος ή το χελιδονάκι, αν δε λαλήσει ο τζίτζικας δεν είν' καλοκαιράκι. (Κι όποιος δεν πιστεύει ας ρωτήσει όσους κοιμούνται το βράδυ εκτός σπιτιού λόγω σεισμού).
Ζ.

Με την τηλεόραση
*ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ οι Λαρισαίοι με το κούνημα, όσοι ήταν σπίτι μεσημέρι εργάσιμης ημέρας και μάλιστα ηλιόλουστης. Πετάχτηκε ο κόσμος στον δρόμο και προχώρησε στις ανοιχτωσιές μακριά απ’ τις οικοδομές. Οι πάντες λίγο πολύ πρόχειρα ντυμένοι. Αρκετοί βιαστικοί, βγήκαν με τις παντόφλες και τα κοντοβράκια. Υπήρξαν όμως και οι προσεκτικοί. Και καλά εκείνες που στάθηκαν για λίγο έστω στον καθρέφτη να φτιάξουν πρώτα το μαλλί, εμ ο άλλος που δεν έβγαινε αν δεν ξυριζόταν πρώτα;
Το κλου όμως ήταν ο μεσήλικος Λαρισαίος που αρνήθηκε να βγει απ’ το σπίτι. Δεν ήθελε ν’ αφήσει εκεί μόνη της και απροστάτευτη τη μεγάλη τηλεόραση που είχε αγοράσει με δόσεις προ τριμήνου στην «Μπλακ Φράιντεϊ». Έμεινε δίπλα της, να τη στηρίζει. Κυριολεκτικά, τη βαστούσε όταν κουνούσε.
Ζ.

Πού ήταν;
*ΑΠΟ το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων εκδόθηκε στις 7 μ.μ. ημέρας του σεισμού αυτή η μία, η περίφημη ανακοίνωση που ενημέρωνε ότι «η παραμονή ή μη στα σπίτια γίνεται αποκλειστικά με την προσωπική ευθύνη του κάθε συμπολίτη». Κι έτερο ουδέν, σιγή ασυρμάτου από τότε. Για δύο τουλάχιστον βράδια τόσος κόσμος στην πόλη κοιμόταν έξω, στα αυτοκίνητα, αν όχι τρομοκρατημένος ιδιαίτερα ανήσυχος, όμως μέριμνα καμία.
- Τι περιμένετε...
Πολύ ενοχλημένος ο Λαρισαίος.
- Εδώ στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου οι πρώτες ενημερώσεις αναφέρονται σε μάσκες κορονοϊού και κουνούπια καλοκαιριού και προστασία από πυρκαγιές...
***
*ΔΥΟ μεγάλοι σεισμοί, αμέτρητοι μετασεισμοί στην περιοχή, ο κόσμος ανάστατος, εκατοντάδες χιλιάδες έξω, φήμες να φουντώνουν, «ράδιο αρβύλες» να διαχέονται κι αυτό το περίφημο 112 απολύτως σιωπηλό. Για πότε άραγε το έχουν; Πότε θα δώσουν δύο βασικές πληροφορίες, μια οδηγία στους ανάστατους ανθρώπους;
Ζ.

Εμπόδια
*ΑΣ μην κάνουμε τη ζωή μας πιο δύσκολη, απ’ όσο οι περιστάσεις μάς αναγκάζουν...
Μια γενική αρχή η οποία εξειδικεύεται σε πολλά, μικρά και καθημερινά ζητήματα, όπως για παράδειγμα την επισήμανση της συμπολίτισσας προς Λαρισαίες και γειτόνισσές της να αποσύρουν από τα κλιμακοστάσια των πολυκατοικιών τις διαφόρων μεγεθών γλάστρες με άνθη και άλλα φυτά, που λειτουργούν ως εμπόδια σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως είναι μια έκτακτη εκκένωση.
Το ίδιο, θα προσθέταμε, πρέπει να γίνει και με γλάστρες που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας στα μπαλκόνια.

Το ίδιο κι εγώ
*ΚΑΜΑΡΩΝΟΝΤΑΣ για το εμβόλιο που έκανε, ο εξηντάχρονος ανάρτησε φωτογραφία του με την επισήμανση «Covid-19 Vaccinated». Στο κλίμα των ημερών ο Λαρισαίος συμφοιτητής του, επίσης εμβολιασμένος, σχολίασε «MeToo».
Z.

Ασυνεννοησία
*ΟΙ Eλληνες σεισμολόγοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, στα όρια της αναξιοπιστίας. Πόσα ρίχτερ ήταν τελικά ο σεισμός; Ο πρώτος, ο δεύτερος... Τα 6 ρίχτερ απέχουν παρασάγγας από τα 6,3 δεν είναι πυρετός. Δεν ξέρουν να μετρούν τελικά; Κι αν είναι έτσι, τι βάση να δώσεις ύστερα σε εκτιμήσεις. Ήταν μετασεισμός ο δεύτερος μεγάλος; Ήταν άλλος σεισμός; Από ποιο ρήγμα; Ούτε εκεί συμφώνησαν. Τι θα γίνει, τι περιμένουμε; Ποιος να ξέρει... (Οι διαδόσεις βρήκαν γερό πάτημα στην επιστήμη).
***
*ΚΙ όλο αυτό το τουρλουμπούκι σε μια κρίση χωρίς πολύ μεγάλη ένταση, δίχως θύματα, άρα ήρεμα. Αν είχε νεκρούς ο σεισμός θα ήταν πολύ διαφορετικό το κλίμα στην κοινωνία, πιο δύσκολα διαχειρίσιμο. Μόνο αλλεπάλληλες τηλεοπτικές εμφανίσεις. Οι 4 καμπαλέρος. Λες και θα ψήφιζε το κοινό για το ποιος να μείνει και ποιος να φύγει.
***
*ΕΝΩ ο Ιταλός Ρ. Καπούτο; Τον θυμούνται οι δημοσιογράφοι στη Λάρισα, όπου βρέθηκε μελετώντας το ρήγμα του Τυρνάβου, μιλούσε και εξαιρετικά ελληνικά. Σοβαρός, καθησυχαστικός και κυρίως σωστός. Η προ επταετίας πρόβλεψή του, αποδείχθηκε τώρα απολύτως ορθή (αναλυτικά σε άλλη σελίδα της εφημερίδας). Όσο για το μουσείο σεισμών που περιέγραφε, το πάρκο σεισμολογίας στο ρήγμα Τυρνάβου κοντά στο Δαμάσι, πάει αυτό ρήμαξε. Μάλλον επειδή άλλαξε μετά ο Δήμαρχος, ύστερα άλλαξε ξανά, τα γνωστά. (Τώρα όμως, μετά τον σεισμό, είναι ευκαιρία να φτιαχτεί και να λειτουργήσει).
Ζ.

Με κράνος;
*ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ νεότεροι, συζητούσαν για το αν θα έπρεπε να φορούν το κράνος της μηχανής μέσα στο σπίτι, για προστασία. Ενώ κάποιος μεσήλικος έβγαλε απ’ το πατάρι που το είχε φυλαγμένο από παλιά ένα κράνος εργοταξιακό. Για αστείο μεν, αλλά ένιωσε πιο ασφαλής.
Ζ.

Στα μαχαίρια
*ΟΣΟ για την τετράδα των γνωστών καθηγητών σεισμολόγων, πολλοί θυμούνται τις διαρκείς αντιπαραθέσεις τους. Και δεν είναι μόνο οι ομηρικοί καβγάδες τους εδώ και τριάντα χρόνια με την ομάδα του Π. Βαρώτσου και το αμφιλεγόμενο σύστημα πρόγνωσης, το ΒΑΝ. Είναι και τα πρόσφατα.
Περσινά τα δημοσιεύματα για «άγριο ξεκατίνιασμα». Με τον πρώην διευθυντή στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μέχρι και το 2018, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, να καταγγέλλει τον νυν διευθυντή Άκη Τσελέντη,
ότι άλλαξε την ηλικία του προκειμένου να είναι πάλι υποψήφιος για τη θέση. Είχε υπερβεί λέει το όριο ηλικίας που έθετε ο νόμος και προσκόμισε έγγραφα να φανεί νεότερος. Έτσι όμως θα έπρεπε να είχε μπει στο Πανεπιστήμιο σε ηλικία 15-16 χρόνων. Κέρδισε όμως ο Α. Τσελέντης, συνέχισε, ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ. (Είναι τελικά συνήθη αυτά του ληξιαρχείου στους πανεπιστημιακούς, ξέρουν κι οι Λαρισαίοι).
***
*ΠΡΟΠΕΡΣΙ πάλι άλλα δημοσιεύματα: «Σοβαρές καταγγελίες εναντίον του ΟΑΣΠ εξαπέλυσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Άκης Τσελέντης, αναφορικά με τη διαχείριση του σεισμού που έπληξε την Αττική, με επίκεντρο τη Μαγούλα. Απαντώντας ο πρόεδρος του Οργανισμού, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, τον κάλεσε να είναι πιο προσεκτικός».
***
*ΣΤΟΝ Βορρά κυρίαρχος ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, γιος του καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλη Παπαζάχου. Προφανώς με ισχυρό κληρονομικό χάρισμα αυτός.
Ζ.

Φονιάς
*ΙΣΧΥΡΟΣ ο σεισμός, προβλήματα πολλά και στο Κουτσόχερο, αλλά ευτυχώς όχι φονικός. Φονιάς είναι ο πρόεδρος εκεί, έτσι είναι το όνομά του, Βάιος Φονιάς. Καλός άνθρωπος και αγαπητός.
Ζ.

Και οφέλη
*ΤΥΧΕΡΗ αποδείχθηκε εν τέλει η Λάρισα με τον σεισμό. Όχι που κέρδισε κάποιες μέρες ελευθερίας, δίχως σκληρό λοκντάουν, αυτό μπορεί να το πληρώσει στο μέτωπο του κορονοϊού, μαζί με τον προκληθέντα εκ του σεισμού συνωστισμό στις πλατείες. Η τύχη της συνίσταται στο ότι μια περιοχή, δοκιμασμένη σκληρά απ’ τη σεισμική δραστηριότητα στο παρελθόν, είχε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να νιώσει την οργή του Εγκέλαδου, είχε να κουνήσει σοβαρά εδώ και πολλές δεκαετίες. Η κοινή λογική, μαζί και οι επιστημονικές εκτιμήσεις, όριζαν πως ένας μεγάλος σεισμός ήταν θέμα χρόνου. Κι όσο αυτός περνούσε, τόσο συσσωρευόταν σεισμική ενέργεια στο υπέδαφος της περιοχής. Που τώρα εκτονώθηκε. Και μάλιστα χωρίς μεγάλες συνέπειες, ζημιές ναι, καταστροφή όχι. Και χωρίς θύματα. Πέραν της ζώνης του επικέντρου και των χωριών που χτυπήθηκαν, η πόλη της Λάρισας φερειπείν, πλήρωσε μόνο με μερικά σπασμένα βάζα που είχαν τοποθετηθεί απρόσεκτα. (Ε ναι και κάποιους πεσμένους σοβάδες).
***
*Η σειρά της Λάρισας φαίνεται να πέρασε. Συν το ότι δοκιμάστηκαν επιτυχώς και τα κτίριά της, που χτίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, με τον Νέο ή και με τον αμέσως προηγούμενο Αντισεισμικό. Άρα τελικά, όφελος. Εκτός κι αν ο σεισμός της Ποταμιάς Ελασσόνας, ενεργοποιήσει τα κοιμώμενα γειτονικά ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή κι αρχίσει να κουνάει κάθε τρεις και λίγο. Τότε θα είναι πρόβλημα. Καλά είχαν συνηθίσει οι Λαρισαίοι ακλόνητοι, όταν σε άλλες περιοχές της χώρας οι σεισμοί ήταν συχνό φαινόμενο.
Ζ.

Τους εξέθεσαν
*ΣΤΟ περίμενε απ’ το 2017 αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ για δενδροκαλλιέργειες που είχαν πληγεί από τον σκληρό χειμώνα τότε. Οι Λαρισαίοι κι αυτοί όχι όλοι, σε άλλους νομούς έχουν πληρωθεί πολύ νωρίτερα. Γνωστά όλα αυτά. Το καινούριο, που είναι επίσης παλιό καθότι σύνηθες, είναι που μπαίνουμε στη Σαρακοστή για Πάσχα, ενώ στους παραγωγούς είχαν δοθεί κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωθούν ως τα Χριστούγεννα.
***
*ΚΙ όμως... Τζάμπα ανταγωνίζονταν οι βουλευτές Λαρίσης, της ΝΔ εννοείται, στους προθαλάμους των υπουργών; Κι οι υποσχέσεις τους, που τους εξέθεσαν καθώς τις είχαν μεταφέρει εκείνοι μετά χαμογελαστοί στους ενδιαφερόμενους... και μόνο για το προσωπικό τους κύρος οφείλουν να βάλουν τις φωνές στου Αθηναίους.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass