ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2021 18:15
*- ΔΕΙΤΕ το, πριν το κατεβάσουν... (Ο άλλος ο ιντερνετικός μιλάει με αμφισημία για το γίδι). Ζ. *- ΔΕΙΤΕ το, πριν το κατεβάσουν... (Ο άλλος ο ιντερνετικός μιλάει με αμφισημία για το γίδι). Ζ.

Εισβάλλει


*ΑΙΘΡΙΟΣ καιρός, αραιές νεφώσεις σποραδικά αεράκι ασθενικό και θερμοκρασίες στην ανηφόρα. Η άνοιξη εισβάλλει χαμογελαστή, λιγάκι επιφυλακτική με τον γκρινιάρη Μάρτη που έχει να κάνει, αλλά και με τη βεβαιότητα ταυτόχρονα ότι είναι θέμα χρόνου να εγκατασταθεί και να κυριαρχήσει.
Ζ.

Τριήμερο
*- ΕΦΤΑΣΕ τριήμερο. Ευκαιρία να κάτσουμε και λίγο σπίτι. Όλο έξω, βόλτες κι εκδρομές, ξενύχτια και γλέντια, αμάν... (Μεταξύ άλλων, αυτοσαρκάζονται κιόλας οι Λαρισαίοι).
***
*- ΤΑ λοκντάουν αποτυγχάνουν διότι πολεμάμε δύο πανδημίες ταυτοχρόνως, τον κορονοϊό και τη βλακεία.
- Να ήταν τόσο απλό. Τώρα θα είχαμε τελειώσει. (Υπάρχει και τρίτος, αστάθμητος παράγοντας;)
***
*- Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να μοιάζει με την πεθερά. Ό, τι και να γίνει, η νύφη φταίει. (Η παλιοκοινωνία η ένοχη...)
Ζ.

Ακριβά
*ΕΙΧΑΝ αρχίσει τις προμήθειες από χθες οι Λαρισαίοι. Και τη σχετική γκρίνια.
- Γιατί 20 ευρώ το χταπόδι παιδιά; Ο Κουστό το έπιασε;
***
*- ΜΕ τόσο που έχει ο ταραμάς, έχει δίκιο η κατσίκα που δεν μασάει.
Ζ.
Δύο πιθαμές
*ΚΑΤΑ δύο ολόκληρες πιθαμές απομάκρυνε ο σεισμός τα Τρίκαλα από τη Λάρισα, έγραφε χθες η εφημερίδα, για μετακίνηση 40 εκατοστών λένε οι επιστήμονες.
-Ε, τι κάνουμε τότε, αντέδρασε η Λαρισοτρικαλινιά. Εδώ λέμε πώς να έρθουμε πιο κοντά...
-Στο υπέδαφος καλέ, επιφανειακά καλά πάμε.
-Ε, αυτά δεν μ’ αρέσουν, τα επιφανειακά.
Ζ.

Ορθολογικά
*Η αντίδραση των μαθητών και δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου είναι όχι μόνο παραδειγματική και αξιομνημόνευτη, αλλά συγκρούεται ευθέως και με τη μοιρολατρία πως από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Ορθολογιστής ο Θοδ. Περιλής, πολιτικός μηχανικός ειδικός στα αντισεισμικά, έγραφε χθες στην εφημερίδα. Η ψυχραιμία απέναντι στο ξαφνικό, η λογική απέναντι στην τύχη είναι τα μοναδικά μας εργαλεία για να προστατευτούμε από τον σεισμό.
Ζ.

Αστήρικτα
*«ΑΝΗΣΥΧΙΑ προκάλεσε ο νέος σεισμός...». Έτσι ξεκινούσαν τα χθεσινά δημοσιεύματα ιστοσελίδων για τη νέα δόνηση των 5,2 στην περιοχή της Ελασσόνας. Κι αυτός ήταν ο επιεικέστερος, ο πιο σοφτ πρόλογος. Παντελώς αστήρικτος ωστόσο, όταν ακολουθούν δηλώσεις τριών σεισμολόγων με τον έναν να εμφανίζεται πιο καθησυχαστικός απ’ τον άλλο για τον αναμενόμενο μετασεισμό. Τι κλικ να πάρει όμως κάποιος αν ξεκινούσε με ένα ‘’Δεν εμπνέει ανησυχία...». Ο πολύς κόσμος πάντως ήξερε πια, όχι επειδή συνήθισε αλλά διότι είχε ακούσει τους επιστήμονες να προβλέπουν και να θεωρούν φυσιολογικό ‘’ένα πενταμισάρι’’, οπότε δεν ανησύχησε.
Ζ.

Πουτ ντάουν
*ΚΑΙ πώς θα γινόταν δηλαδή... Χαρταετός με τηλεδιάσκεψη; (Δόθηκε ωστόσο ερέθισμα στους Λαρισαίους να σχολιάσουν).
- Πουτ δε χαρτάετ ντάουν σλόουλι.
- Χαζομάρες ξέρω να πετάω, τώρα για χαρταετό δε σας εγγυώμαι.
- Φέτος έχω φτιάξει έναν ωραίο χαρταετό με τους λογαριασμούς που έχω αφήσει απλήρωτους.
***
*-ΤΙ θα πετάξουμε την Καθαρά Δευτέρα;
-Ξέρω γω; Τα σκουπίδια.
-Μπα δεν περνάει το σκουπιδιάρικο.
Ζ.

Πώς αλλιώς...
*ΟΙΚΟΥΡΟΥΣΕ στο χωριό του με κορονοϊό, κάποια στιγμή εκτιμήθηκε ότι έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο στη Λάρισα. Όπου και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο, με την κλασική προστατευμένη διαδικασία. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά, τα συμπτώματα υποχώρησαν, οι δείκτες βελτιώθηκαν, λήξη νοσηλείας. Πώς θα επιστρέψει όμως ο άνθρωπος στο σπίτι του; Με ασθενοφόρο δύσκολο, δεν υπάρχουν διαθέσιμα, πόλεμος γίνεται, δεν φτάνουν να μεταφέρουν και τους αποθεραπευμένους. Ναι αλλά με ταξί ή άλλο όχημα δεν μπορεί να μεταφερθεί ο κορονόπληκτος, απαγορεύεται καθότι θεωρείται ότι φέρει ακόμη τον ιό και βρίσκεται σε αυστηρή καραντίνα. Ούτε με υγιές μέλος της οικογένειάς του δεν κάνει να βρεθεί στο ίδιο αυτοκίνητο. Και πώς θα φύγει απ’ το νοσοκομείο, ‘’τα μπουσλώντα’’; Κάποια στιγμή θα υπάρχει ελεύθερο ασθενοφόρο. (Εκτός απ’ τα σοβαρά προκύπτουν και παράπλευρα προβλήματα).
Ζ.
Φορμαρισμένοι
*ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ τη φόρμα τους και δίχως σχολείο οι Λαρισαίοι μαθητές.
- Έχω παρατηρήσει πως όταν πατάς το πόδι κάποιου ανοίγει το στόμα του. Σαν τους κάδους ένα πράγμα.
***
*- ΠΟΥ σε παιτιχένο;
- Με τέτοια ορθογραφία στο δόξα πατρί.
***
*ΕΚΕΙ στην τηλεκπαίδευση, ρώτησε ο δάσκαλος.
-Τα 2 μπουκάλια νερό κάνουν 1 ευρώ, τα 8 μπουκάλια νερό πόσο κάνουν;
Σηκώνει το χέρι η μικρή.
- Για πες...
- Κύριε σε εξάδες τα πουλάνε τα νερά.
Ζ.

Εκατόχρονο
*ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ το 1932 το 3ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, το ιστορικό του κτίριο μεταξύ της Ηρώων και Ιουστινιανού, το οποίο πληγώθηκε απ’ τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ και κρίθηκε ακατάλληλο. Το σχεδόν εκατόχρονο κτίσμα πέρασε μπόρες και σεισμούς επίσης μεγάλους, κουράστηκε πόσο ν’ αντέξει. Τότε, μαζί μ’ αυτό είχε υλοποιηθεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα υποδομών στην εκπαίδευση, μαζί με τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία που στηρίχθηκε στις αρχές του Δημοτικισμού. Υπουργός Παιδείας την περίοδο 1930-32 είχε διοριστεί από τον Βενιζέλο ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος έτσι καθιερώθηκε στην πολιτική σκηνή της χώρας. Πολλά σχολεία χτίστηκαν τότε σε όλη τη χώρα και στη Θεσσαλία. Τα περισσότερα γκρεμίστηκαν και αντικαταστάθηκαν με την πάροδο των δεκαετιών.
***
*ΤΟ κουμάντο το είχε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που λένε ότι ήξερε να διαλέγει συνεργάτες. Από την πρώτη του τετραετία ως πρωθυπουργός, το 1911-15, ο Κρητικός πολιτικός, ανάμεσα στις υπόλοιπες ρηξικέλευθες τομές που εισήγαγε στην καθυστερημένη χώρα, είχε καθιερώσει τη δωρεάν υποχρεωτική βασική εκπαίδευση. Η πλειονότητα των Ελλήνων ήσαν αναλφάβητοι. Κι αφού τους πήρε το κράτος ‘’απ’ τ’ αυτί και στο δάσκαλο’’, έπρεπε να φτιάξει και σχολεία για να κάνουν μάθημα.
Ζ.

Φι και ψι
*ΞΕΣΠΑΣΕ με τον τρόπο του ο Λαρισαίος μαθηματικός.
- Άντε στην f(x) του θεού, γιατί μας βγάλατε την y(x).
***
*Ο άλλος ήταν σαφώς πιο ήρεμος τύπος.
- Πρέπει να έχω κάνει Θιβέτ, δεν εξηγείται αλλιώς τόση υπομονή.
***
*ΚΙ ο τρίτος της παρέας προχωρούσε σε συγκρίσεις.
- Εγώ στα 29 μου είχα οικογένεια και δύο παιδιά, λέει ο πατέρας. Εσύ στα 29 σου, είχες και ΠΑΣΟΚ και κάνατε σαΐτες με πεντοχίλιαρα.
Ζ.

11-11-3
*ΤΟΝ τσίμπησε τελικά ο Σφήκας τον Ζωγράφο. New entry στη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ, ο διασώστης που εργάζεται στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ, έκανε την έκπληξη. Και η υποψηφιότητά του ανένηψε κι έφτασε πολύ κοντά στην επικράτηση.
Κάποιοι λένε ότι έφταιξαν τα πινέλα του Ζωγράφου που μουτζούρωσαν τον πίνακα στις εκλογές της Νομαρχιακής, προκαλώντας δυσαρέσκειες ‘’πήρες εσύ κοντά 100 σταυρούς κι εμείς μόνο 30...’’, τις οποίες και πλήρωσε τώρα.
Μετά το τριήμερο θα διεξαχθεί ο επαναληπτικός, το 11-11 δεν θεωρείται δεδομένο, ορισμένοι μπορεί ν’ αλλάξουν προτίμηση. Ενώ είναι να εκτελεστούν και 3 πέναλτι, τα λευκά που τώρα θα πάρουν χρώμα.
Ζ.

Γκαφατζήδες
*ΔΕΝ του έφτανε το χάλι του του Ολυμπιακού, είχε κι αυτόν τον απίθανο Γ. Θαναηλάκη στη μετάδοση. Ξεκίνησε πολύ δυνατά: «Θα πάρει η Άρσεναλ τη ρεβάνς ή θα επιβεβαιώσει ο Ολυμπιακός την ανωτερότητά του...». Την ποια; Και δεν ήταν κουρασμένος ο σπορτκάστερ, δεν του ξέφυγε εν τη ρύμη του λόγου, ο πρόλογός του στη μετάδοση ήταν....
***
*ΕΙΧΑΝ και τερματοφυλακάρα οι ερυθρόλευκοι, με τον Ζοζέ Σα να θυμίζει τον ένδοξο Κονστάντσο από παλιά, εκείνο το παλτό που θα ήθελε να παίζει με τα γυαλιά ηλίου.
Ζ.

Πειναλέοι
*ΔΕΝ ήταν ορεξάτοι αυτοί οι νεαροί Λαρισαίοι, πειναλέοι ήταν.
- Όταν τρώω γιαούρτι 2%, να το ξέρετε, μετά έχω 98% πείνα.
***
*-ΤΙ έφαγες το πρωί;
-Χωριάτικο.
-Ψωμί;
-Λουκάνικο φυσικά.
***
*-ΝΑ στα ζεστάνω τα φασολάκια;
-Όχι ρε μάνα, πέταξέ τα παγωμένα.
Ζ.

Στο Παλιοδερλί
*«ΚΑΙ αφού λάβαμε υπόψη το υπ. αριθ. 67344/23-2-2021 έγγραφο του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, με το οποίο αιτείται «α) τον χαρακτηρισμό του έργου με τίτλο: «Κατασκευή φράγματος ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (στη θέση Παλιοδερλί), δικτύων διανομής νερού και λοιπών συνόδων έργων» ως έργου εθνικού επίπεδου, ειδικού και σημαντικού, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 10 του ν. 679/1977 (α’ 245) και β) την ένταξη του έργου στον προγραμματικό σχεδιασμό του Υπουργείου σας». O Κ. Καραμανλής λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τον Κ. Αγοραστό. Και μια βδομάδα μετά το έγγραφο αναρτάται στη ‘’Διαύγεια’’ η απόφαση του υπουργού Υποδομών με τον προεκτεθέντα πρόλογο. Με κατάληξη: «...αποφασίζουμε τον χαρακτηρισμό του ως έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικό και Σημαντικό. Επίσης την ένταξή του στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου και ορίζουμε ως Αναθέτουσα Αρχή του ως άνω έργου τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων».
***
*ΚΙ έτσι δρομολογούνται οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου. Το φράγμα της Σκοπιάς μπήκε επιτέλους σ’ ένα δρόμο. Κι όπως είχε διαβεβαιώσει λίγες μέρες πριν τον Μ. Χαρακόπουλο ο γ.γ. του Υπ. Υποδομών Γ. Καραγιάννης, το φράγμα αναμένεται να ενταχθεί έως τον προσεχή Μάιο, με διαδικασίες φαστ τρακ, από τη διυπουργική επιτροπή στα έργα ΣΔΙΤ. Για να γίνει αυτό έπρεπε να ληφθεί η προαναφερθείσα απόφαση Καραμανλή, όπερ και εγένετο.
«Με το έργο αυτό ο πρωθυπουργός Kyriakos Mitsotakis βάζει τη σφραγίδα του στην επαρχία Φαρσάλων», έγραψε ο Λαρισαίος βουλευτής που κυνηγούσε την υπόθεση. «Είμαι ευτυχής, που κατά τη συνάντησή μας στο Μέγαρο Μαξίμου, επείσθη για την αναγκαιότητα του έργου πνοής για τα Φάρσαλα και άμεσα έδωσε οδηγίες στον γ.γ. του Υπ. Υποδομών για την υλοποίησή του».
***
*ΕΝΑ όνειρο ζωής για γενιές Φαρσαλινών γίνεται πράξη. Φράγμα αναγκαίο για την εξασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας στον κάμπο, που εξασφαλίζει ταυτόχρονα την άρδευση πάνω από 100.000 στρεμμάτων, την ύδρευση των κατοικημένων περιοχών, την προστασία του περιβάλλοντος με του εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων και τη διατήρηση οικολογικής παροχής στον Ενιπέα. Είναι να μη χαρακτηριστεί «έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικού και Σημαντικού» ;
***
* ΚΙ όμως, εδώ και δεκαετίες έμενε στα αζήτητα. Ο υδροθεματοφύλακας Κ. Γκούμας θυμίζει ότι το διεκδικούσαν οι τοπικοί φορείς με την παραίνεση των επιστημόνων και των υπηρεσιών. Τοίχο έβρισκαν, στου κουφού την πόρτα βροντούσαν, του αθηναϊκού κουφού κράτους. Κι ύστερα ήρθε ο ‘’Ιανός’’ και το κατάλαβαν, αφού κι οι κουφοί την πλημμύρα τη νιώθουν. (Ουδέν κακόν αμιγές καλού).
Ζ.

Άνευ
*ΟΙ δύο Πόντιοι, μπήκαν για πρώτη φορά σε διώροφο λεωφορείο. Ο Γιωρίκας ανέβηκε επάνω, και ο Κωστίκας κάθισε κάτω. Σε λίγο, ο Γιωρίκας κατεβαίνει κάτω κατακίτρινος, πάει κοντά στον φίλο του και κάθεται δίπλα του. Εκείνος που τον βλέπει να είναι σε κακό χάλι τον ρωτάει.
- Τι έγινε ρε Γιωρίκα, γιατί είσαι κίτρινος σαν το λεμόνι;
- Άσε Κωστίκα... Μη τυχόν και πας στον επάνω όροφο, να ξέρεις, δεν έχει οδηγό.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass